Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X. [posty chorobowe, wątek zbiorczy] - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-27, 20:44   #31
m-m-m
Raczkowanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.

Cytat:
Napisane przez kika171 Pokaż wiadomość
Ty to sobie dziewczę marnujesz, ale zdrowie. Współczuję Ci, że nie dostrzegasz tego co ze sobą robisz...
niestety nie rozumiem o co chodzi
m-m-m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-27, 21:22   #32
anniaa

Cytat:
Napisane przez m-m-m Pokaż wiadomość
mało jadasz,przy małej ilości masz wyrzuty sumienia , nieciekawie to wygląda.

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

anniaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-27, 22:12   #33
Black Cat
BAN stały

Cytat:
właśnie potwierdziłaś słuszność tezy Kiki
Black Cat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-28, 17:23   #34
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

teraz chyba już wiesz?(...)

A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42

"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"
kika171 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-28, 20:27   #35
m-m-m
Raczkowanie

R
I(9.00): owsianka z 3łyżek na wodzie, łyżka otrąb, jabłko, herbata
II(11.00): jogurt nat z łyżką otrąb i kiwi
45min interwałów
III(13.00): pomidorowa czysta z ryżem (domowy obiad )
IV(13.30): kawałek duszonej wołowiny, pół gotowanego ziemniaka, 150g gotowanych warzyw (marchew, brokuł, kalafior), herbata (j.w. , dobrze, że to już koniec weekendu)
V(20.30): sok warzywny vega (wiem, że kolacja powinna być wcześniej i białkowa, ale byłam na spotkaniu z przyjaciółkami i wiedziałam, że nie będę mogła tam nic zjeść, bo będą same ciasta i inne słodkości, więc wzięłam sobie sok, żeby wypić w drodze powrotnej)
Stary 2010-02-28, 20:35   #36
Twisted94
Rozeznanie

Cytat:
R
I(9.00): owsianka z 3łyżek na wodzie, łyżka otrąb, jabłko, herbata 3 lyzki????!! oszalalas?! wez tyle otrebow!! owsine sa 3 razy bardziej kaloryczne! fujj... ten tluszcz z nich ociekajacy..
II(11.00): jogurt nat z łyżką otrąb i kiwi za duzo
45min interwałów
III(13.00): pomidorowa czysta z ryżem (domowy obiad ) no rzeczywiscie straszne... juz lepiej jak sie jest u siebie i zrobic sobie zupki z wody przegotowanej
IV(13.30): kawałek duszonej wołowiny, pół gotowanego ziemniaka, 150g gotowanych warzyw (marchew, brokuł, kalafior), herbata (j.w. , dobrze, że to już koniec weekendu) no, faktycznie dobrze, bo tak sie otluscilas..
V(20.30): sok warzywny vega (wiem, że kolacja powinna być wcześniej i białkowa, ale byłam na spotkaniu z przyjaciółkami i wiedziałam, że nie będę mogła tam nic zjeść, bo będą same ciasta i inne słodkości, więc wzięłam sobie sok, żeby wypić w drodze powrotnej)
no tak, bo nie istnieje te '10% odstepstw'
j.w.

()

boze! ile ja juz razy mdlalam przez takie osoby..

Świeżynka
Twisted94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 07:09   #37
m-m-m
Raczkowanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X. [posty chorobowe, wątek zbiorczy]

nie, bo:

1) nie mam niedowagi, nie jestem szczupła a nawet przydało by mi się trochę zrzucić (to nie tylko moje zdanie) - 48, 160 cm czyli BMI 18,75

2) nie jem mało. Mój jadłospis od dietetyka (na odzyskanie okresu) miał mieć 1500kcal, a mam wrażenie, że zdarza mi się zjeść nawet więcej.
Stary 2010-03-01, 09:41   #38
viline1988
Raczkowanie

GG do viline1988

Ty naprawdę jesteś chora ;/ Ja mam 158cm wzrostu i ważę 48kg i może nie jestem szkieletorem ale nie wyobrażam sobie ważyć mniej.
BMI 18,75 to dolna granica normy, nie wiem w jakim towarzystwie się otaczasz że ludzie twierdzą że musisz schudnąć ;/ NIE MASZ OKRESU CZYLI COS NIE TAK Z TWOIM ORGANIZMEM TO JAK CHCESZ BYC NA RRRR ??? MUSISZ JESC ZEBY GO ODZYSKAC A NIE ODCHUDZAC SIE. ODCHUDZANIE=UTRATA TKANKI TŁUSZCZOWEJ CO NAPEWNO NIE JEST ROWNOZNACZNE Z ODZYSKIWANIEM OKRESU. OKRES ODZYSKUJESZ NABYWAJAC OWEJ TKANKI. Przeraza mnie twoje myślenie.
bez badziewnego jedzenia
*siłownia 3 x tyg
*interwały 1 x tyg (przygotowanie do HIIT-a)
viline1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 10:42   #39
Kalakiria
Rozeznanie

Cytat:
nie, bo:

1) nie mam niedowagi, nie jestem szczupła a nawet przydało by mi się trochę zrzucić (to nie tylko moje zdanie) - 48, 160 cm czyli BMI 18,75

2) nie jem mało. Mój jadłospis od dietetyka (na odzyskanie okresu) miał mieć 1500kcal, a mam wrażenie, że zdarza mi się zjeść nawet więcej.
Twoje jadłospisy na bank nie przekraczają 1000 kcal, a poza tym jeśli ktoś zje kubek czystej pomidorowej, mały kawałek mięsa, 2 ziemniaczki i łyżkę surówki, i wypisuje że te domowe "ogromne" obiady zmarnują całe wysiłki (te wysiłki to chyba zagłodzenie) to naprawdę ma problem z ed.
Kalakiria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 12:01   #40
Sherrie
Rozeznanie

Cytat:
R
I(8.30): owsianka z 3łyżek na wodzie, z łyżką otrąb i gruszką, herbata na mleku jest o wiele smaczniejsza (i nie mam tu na mysli mleka 0%)
II(11.00): 135g jogurt nat z otrębami, mandarynka, pół grejpfruta
III(13.00): kubek czystej pomidorowej co to
45 min interwałów
IV(14.30): kawałek pieczonego łososia, 2 małe pieczone ziemniaki, susówka z marchwi i kapusty, herbata (obiad w domu )
V(18.00): 2łyżki sałatki owocowej (mandarynka, kiwi, ananas, brzoskwinia, winogrona), pół jajka, trochę coli light (impreza rodzinna )

jestem zła, bo mam wrażenie, że weekend w domu marnuje moje starania z całego tygodnia
oj Kochana zmarnowalas i marnujesz dalej ale swoje zycie i zdrowie a uwierz mi wiem co mowie... konsekwencje beda straszne a szkoda Cie... mam nadzieje ze zmadrzejesz
Sherrie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 19:04   #41
m-m-m
Raczkowanie

R
I(8.00): owsianka z 3łyżek na wodzie z łyżką otrąb i gruszką, herbata
II(11.00): kanapka z szynką z chleba na zakwasie
III(13.30): mała sałatka z SaladStory: sałata, pomidor, ogórek, brokuły, kiełki, grillowana pierś kurczaka, jogurt nat z przyprawami
IV(16.30): jabłko
V(20.00): jogurt nat 135g

Izo, mam pytanie: czy zostałam ostatecznie spisana na straty i mam pisać od razu na KZ? Nie chciałabym Ci niepotrzebnie dodawać pracy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-01, 21:15   #42
Black Cat
BAN stały

Cytat:
R
I(8.00): owsianka z 3łyżek na wodzie z łyżką otrąb i gruszką, herbata
II(11.00): kanapka z szynką z chleba na zakwasie
III(13.30): mała sałatka z SaladStory: sałata, pomidor, ogórek, brokuły, kiełki, grillowana pierś kurczaka, jogurt nat z przyprawami
IV(16.30): jabłko
V(20.00): jogurt nat 135g

Izo, mam pytanie: czy zostałam ostatecznie spisana na straty i mam pisać od razu na KZ? Nie chciałabym Ci niepotrzebnie dodawać pracy.
powiedz proszę, co musiałoby się wydarzyć, żebyś zaczęła JEŚĆ?!

czy ty naprawdę uważasz, że My piszemy >>to wszystko<< bo jesteśmy tak ograniczone, że same "nie jemy nic"a Innych(czyt. Ciebie) próbujemy podtuczyć pisząc, żebyś jadła WIĘCEJ i WIĘCEJ ?!

Edytowane przez Black Cat
Czas edycji: 2010-03-01 o 21:20
Stary 2010-03-01, 21:18   #43
m-m-m
Raczkowanie

czyli spisana na straty

nie wiem co by się musiało wydarzyć. Ale nikogo tu nie posądzam o ograniczenie.

Edytowane przez m-m-m
Czas edycji: 2010-03-01 o 21:20
Stary 2010-03-01, 21:28   #44
Black Cat
BAN stały

Nie rozumiemy się.
Właśnie chociażby przez to, że piszę/piszemy takie posty jak wyżej, jest dowodem na to, że
NIE JESTEŚ SPISANA NA STRATY! (* w ogóle co to za określenie?!)

Nie widzisz tego?
podpowiadamy Ci,
radzimy,
tłumaczymy
walimy (za Ciebie..) GŁOWĄ W MUR
p o m a g a my
w takim stopniu, w jakim jest to tylko możliwe za pośrednictwem forum
--> to właśnie jest świadectwo tego, że
CHCEMY CIĘ
-przywrócić do porządku -RATOWAĆ!

A jedyna (podkreślam)
JEDYNĄ osobą, przez która jesteś "spisywana na straty" jesteś TY SAMA.

(* pamiętaj proszę, że Twoje życie zależy tylko od Ciebie.
Nie od wizażu czy innych portali, nie od tego co pisze (na próżno?) taka osoba jak ja.
To ty decydujesz o swoim zdrowiu, przyszłości.

Chcesz być zdrowa?
Chcesz mieć w przyszłości dzieci?
Chcesz zbudować szczęśliwa, bezpieczną, nie-toksyczną rodzinę?
Chcesz osiągać sukcesy wykraczające POZA płaszczyznę jedzenia & nie jedzenia?

W takim razie: ZADECYDUJ O SWOIM ŻYCIU.

!!!.

Edytowane przez Black Cat
Czas edycji: 2010-03-01 o 21:40
Stary 2010-03-01, 21:42   #45
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
czyli spisana na straty

nie wiem co by się musiało wydarzyć. Ale nikogo tu nie posądzam o ograniczenie.
weź się dziewczyno nie unoś honorem, bo to się robi żenujące.
Regulamin zabrania wklejania na dietetykę jadłospisów poniżej 1000 kcal, a że funkcja MODERATORA zobowiązuje mnie do pilnowania czy wszyscy stosują się do panujących na wizażu zasad, przenoszę Twoje nieregulaminowe wpisy na KZ.
Sądzę, że nietrudno to pojąć i zaakceptować bez personalnych przytyków i obwiniania całego świata o egzekwowanie stosowania się do reguł.
myślisz, że nie mam ciekawszych rzeczy do roboty od spisywania ludzi na straty? Poza tym, niech Cię na straty spisuje kto chce, bylebyś Ty sama się nie spisała.

Uwierz, że w chwili gdy przenosiłam Twój jadłospis na to forum, nawet nie pomyślałam o Tobie jako o osobie. Ktoś zgłosił Twojego posta, spojrzałam, "o, faktycznie nie ma tu 1000kcal", pomyślałam i zrobiłam co trzeba. Tyle. Zero prywaty. Zero zastanawiania się, czy zaczniesz kiedyś jeść, czy się zagłodzisz. Zero uczuć względem Ciebie, nawet zero złości bądź irytacji. Nie ty pierwsza nie jesz i nie ostatnia. Gdybym miała nad każdym się zastanawiać, wykończyłabym się emocjonalnie. Po prostu przesunęłam nieregulaminowy post na stosowne podforum. Bez ukrytych intencji. Mojej uwagi NA SIEBIE nie zwrócisz objawami.

I nazywaj to sobie jak chcesz: spisywanie na straty, dyskryminowanie, nie obchodzi mnie to za bardzo, ale - jeżeli Twoje jadłospisy wciąż nie będą przekraczać 1000 kcal, to owszem - umieszczaj je od razu na KZ, oszczedzajac mi tym samym pracy. Będę wdzięczna.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-03, 19:04   #46
m-m-m
Raczkowanie

R!
I(8.00): owsianka z 3łyżek na wodzie z łyżką otrąb i jabłkiem
II(11.30): jabłko
III(15.00): 1/4 małej gotowanej piersi kurczaka, 200g gotowanych warzyw (marchewka, brokuł, kalafior)
IV(20.00): jogurt nat
Stary 2010-03-03, 19:39   #47
Asilos Magdalena
Zadomowienie

Cytat:
R!
III(15.00): 1/4 małej gotowanej piersi kurczaka, 200g gotowanych warzyw (marchewka, brokuł, kalafior)
wow, faktycznie masz dziewczyno niemały problem.

Asilos Magdalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-03, 19:45   #48
Black Cat
BAN stały

Cytat:
R!
smutne.

umrzesz z wycieńczenia.
ciesz się i raduj!
Stary 2010-03-03, 23:54   #49
Ejli
Zadomowienie

Cytat:
R!
Cytat:
Napisane przez Black Cat Pokaż wiadomość
smutne.

umrzesz z wycieńczenia.
ciesz się i raduj!
Dołączam się do życzeń, ale może nie rób tego na wizażu? To jest łamanie regulaminu... Nie Ty jedna masz tutaj takie problemy, jednak zasady są jakie są. Głodówek nie zamieszczamy. Jak już nie przeszkadza Ci to, jak sama żyjesz, pomyśl o innych chorych - Twoje boskie jadłospisy mogą mieć na nie zły wpływ.

I'm going slightly mad
Ejli jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-04, 07:58   #50
m-m-m
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ejli Pokaż wiadomość
Dołączam się do życzeń, ale może nie rób tego na wizażu? To jest łamanie regulaminu... Nie Ty jedna masz tutaj takie problemy, jednak zasady są jakie są. Głodówek nie zamieszczamy. Jak już nie przeszkadza Ci to, jak sama żyjesz, pomyśl o innych chorych - Twoje boskie jadłospisy mogą mieć na nie zły wpływ.

Zastosuję się w takim razie do regulaminu. W sumie to sama zaczynam myśleć, że moje pisane tutaj jest bez sensu.
Po prostu patrząc na zmianę podejście niektórych dziewczyn z NCJ, które nauczyły się jeść zdrowo i normalnie miałam naiwną nadzieję, że i mi może się to przydarzyć. Ale teraz już mam świadomość, że tak nie będzie. Wiem, że szukanie wsparcie w internecie jest żałosne, ale w 'prawdziwym życiu' nikt nie wie jak co ze mną jest.

Black Cat - to co napisałaś jest bardzo mądre. To ja powinnam zadecydować. Ale chyba już się pogubiłam. Racjonalnie wiem, że niektóre moje zachowania nie są normalne (np. wracanie do domu taką drogą, żeby mijać jak najwięcej cukierni i móc popatrzeć na ciastka przez szybę albo codzienny rytuał ważenie, który decyduje o moim nastroju). Ale z drugiej strony nie czuję, żebym miała problem.(herezja na marginesie - nie chcę mieć dzieci ani rodziny).

I nie umiem znaleźć żadnego powodu dla którego miałabym zmienić swoje zachowanie.
Stary 2010-03-04, 08:38   #51
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:

Zastosuję się w takim razie do regulaminu. W sumie to sama zaczynam myśleć, że moje pisane tutaj jest bez sensu.
Po prostu patrząc na zmianę podejście niektórych dziewczyn z NCJ, które nauczyły się jeść zdrowo i normalnie miałam naiwną nadzieję, że i mi może się to przydarzyć. Ale teraz już mam świadomość, że tak nie będzie. Wiem, że szukanie wsparcie w internecie jest żałosne, ale w 'prawdziwym życiu' nikt nie wie jak co ze mną jest.

Black Cat - to co napisałaś jest bardzo mądre. To ja powinnam zadecydować. Ale chyba już się pogubiłam. Racjonalnie wiem, że niektóre moje zachowania nie są normalne (np. wracanie do domu taką drogą, żeby mijać jak najwięcej cukierni i móc popatrzeć na ciastka przez szybę albo codzienny rytuał ważenie, który decyduje o moim nastroju). Ale z drugiej strony nie czuję, żebym miała problem.(herezja na marginesie - nie chcę mieć dzieci ani rodziny).

I nie umiem znaleźć żadnego powodu dla którego miałabym zmienić swoje zachowanie.
Ty jesteś powodem
jeżeli nie chcesz się leczyć na zaburzenia odżywiania, proponuję wyleczyć depresję. ;-))

jeśli chodzi o jadłospisy innych dziewczyn, cóż: ich podejście samo się nie zmieniło. więc nie wiem, na co liczyłaś bez wkładu własnego.

i również bardzo Cię proszę o nieumieszczanie tu jadłospisów.

Stary 2010-03-04, 11:39   #52
Ejli
Zadomowienie

Cytat:

Dziewczyny nie zmieniły zachowania dzięki wizażankom, same musiały podjąć decyzję, a przede wszystkim mieć chęci. Nie łudź się, że przez internet się wyleczysz. Ale już fakt, że o tę pomoc nieśmiało prosisz świadczy o tym, że dostrzegasz, że coś jest nie tak. Jeśli bardzo chcesz pisać o swoim jedzeniu (choć gadanie o objawach nie jest korzystne), to może rób to na Krzywym Zwierciadle?

P.S. może to nie jest mądre z mojej strony, ale dam Ci naiwnego, doraźnego kopa. jedząc tak mało masakrycznie spowalniasz przemianę materii, mogłabyś jeść znacznie więcej i nawet chudnąć, teraz robisz sobie głupią krzywdę.

I'm going slightly mad
Stary 2010-03-04, 20:03   #53
m-m-m
Raczkowanie

Ejli, ja wiem, że potrzeba chęci. Tylko właśnie ja nie umiem jej w sobie znaleźć to straszne, ale chyba obecna sytuacja jest dla mnie komfortowa
Stary 2010-03-04, 21:21   #54
Sherrie
Rozeznanie

ja tak myslalam do momentu gdy mnie tata wywalil z domu...
zmadrzejesz dopiero jak cos sie stanie?
Sherrie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 21:51   #55
Ejli
Zadomowienie

Cytat:
Ejli, ja wiem, że potrzeba chęci. Tylko właśnie ja nie umiem jej w sobie znaleźć to straszne, ale chyba obecna sytuacja jest dla mnie komfortowa
Tak, często choroba jest komfortowa, fajna, korzystna, oszczędna (mniej żarcia się kupuje, potem nie trzeba wydawać pieniędzy na podpaski i tampony...). Ale skoro tu piszesz, coś Ci się jednak mądrego w główce jawi. Instynkt samozachowawczy? Naprawdę, można zachowywać szczupłą, ładną, zadbaną sylwetkę bez tego gnoju, jakim są zaburzenia odżywiania .

I'm going slightly mad
Stary 2010-03-05, 12:43   #56
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Paradoksalnie;-)) lepszy jest totalny brak wsparcia niż zagłaskiwanie, wyręczanie „bo jesteś chora”, skakanie wokół chorego (bo jest chory), traktowanie go delikatniej i ulgowo (ponieważ: patrz wcześniejsze nawiasy)…

Wyrzucenie z domu, o którym pisała Sherrie, nie należy na pewno do najprzyjemniejszych wydarzeń w życiu, ale może stać się motywacją do podjęcia terapii, podczas gdy „rozpieszczony” chory czerpie z ED jedynie korzyści. I w zasadzie po co zdrowieć, skoro z chorobą jest tak miło?

Rozmawianie o objawach, podejmowanie chorobowych wątków (jestem gruba. Nie, nie jesteś! Jesteś szczuplutka), „specjalne” zachowania względem osoby zaburzonej to czynniki potwornie demotywujące do wyzdrowienia. Bo korzyści z anoreksji/bulimii/… swoją mnogością przewyższają wtedy korzyści z bycia zdrowym. A w chorym narasta strach przed tym, że wraz z chorobą utracą wywalczone nią;-)) wsparcie, zainteresowanie, troskę, litość, przywileje…

Jeśli wspierać to tylko CZŁOWIEKA, w rozumieniu: rozmawiać z nim o prawdziwych problemach, wyciągnąć go na kawę tudzież do kina albo na pogaduchy o wszystkim i o niczym, albo o wartościach, lub przyszłości, wesprzeć w trudnych chwilach (trudne chwile to nie te, w których myśli, że jest gruby, albo kiedy się objadł…), pójść na spacer, pokonwersować o wszystkim, co trapi (ale nie o dodatkowym cm w udzie).

Nawet, jeżeli w rozmowie przewijać się będą chorobowe tematy, należy próbować powiązać je z czymś głębszym…Choć to robota dla terapeuty… (chyba, że nasz zaburzony kumpel powie na przykład: „coraz częściej myślę o tym, żeby znów schudnąć {<- objaw, ignorujemy}, bo przeraża mnie perspektywa dorosłości”. Wtedy rozpoczynamy długą i pełną treści^^ rozmowę o przyszłości i przerażającej dorosłości, pod żadnym pozorem bez słów wstępu typu „no co Ty! Chyba zwariowałaś, nie musisz schudnąć, jesteś chuda!” Już bardziej trafnym pytaniem jest: a po co chcesz schudnąć w kontekście Twoich obaw?;-) choć, jak pisałam: tematy stricte chorobowe są zarezerwowane na terapię. No. )

Stary 2010-03-05, 19:43   #57
m-m-m
Raczkowanie

Iza, pewnie masz rację.

Chociaż mi nikt nie mówi, że jestem za chuda. Mój exTŻ wręcz dość często powtarzał, że jestem gruba i powinnam schudnąć.

Tylko, że bez ed zostaną mi w życiu głównie obowiązki.

Już nie wiem co mam robić.

Jestem strasznie zmęczona. Właśnie teraz, kiedy potrzebuję energii, żeby określić czego chcę i podjąć jakąś decyzję o sobie i dla siebie ja kompletnie nie mam siły. Na nic nie mam ochoty. Cały czas chce mi się spać, wieczorem nie mogą zasnąć, rano ledwo zwlekam się z łóżka. Wejście na drugie piętro to dla mnie straszny wysiłek. Nic mi się nie chce, na nic nie mam ochoty.

Psychicznie też jestem zmęczona. Niewiele czuję, nic mnie nie cieszy, nie ciekawi, nie emocjonuje, nawet smutna już nie bywam. Już nawet poranne ważenie nie budzi we mnie takich emocji jak dawniej (chociaż to pewnie dlatego, że waga spada, a ja zawsze przezywałam porażki bardziej niż sukcesy, więc pewnie o,3 kilo na plusie i byłaby czarna rozpacz i olbrzymie wyrzuty sumienia).

<bełkot i użalanie się nad sobą>

Edytowane przez m-m-m
Czas edycji: 2010-03-05 o 19:45

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-05, 20:06   #58
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:

<bełkot i użalanie się nad sobą>

objawy choroby, po prostu.
proponuję skontaktować się z psychologiem. Serio. Bo potem będzie gorzej. Nie mówiąc już o kompulsach, których perspektywa nad Tobą wisi z racji bardzo dużego deficytu energetycznego. Pozwól sobie pomóc. Niech Twoją motywacją do rozpoczęcia terapii nie będzie przerażenie w oczach po zjedzeniu trzeciej czekolady i bochenka chleba, i totalny brak kontroli.
Poza tym, możesz mieć depresję, wiesz?

Stary 2010-03-05, 20:23   #59
m-m-m
Raczkowanie

też wolałabym mieć 'pozytywną' motywację, cel, ale nie umiem znaleźć nic co by mogło nią być. Nic co by było aż takie wspaniałe, żeby warto było do tego dążyć.

Nie mam siły.

Nie sądzę, żeby to była aż depresja.
Stary 2010-03-05, 20:40   #60
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

no to sobie nie sądź, ja Cię przekonywać nie mam zamiaru.

już pisałaś o braku motywacji i ja to doskonale rozumiem, nie musisz powtarzać. I tak zaczniesz się leczyć jak dostrzeżesz problem, przestanie Ci z nim być wygodnie i/lub spadniesz na dno zaburzeń odżywiania czy to fizyczne, czy psychiczne, czy psychofizyczne.

skoro Ci obowiązki przepadają i sobie żyjesz w magicznym świecie ułudy, w którym liczą się jadłospis, ćwiczenia i waga, to okej, no. Trudno. Nie Ty pierwsza nie ostatnia uciekasz w chorobę przed rzeczywistością, która jest be i zdecydowanie nie różowa. Przydałaby Ci się terapia, żeby Cię nauczyła żyć a nie uciekać. To chyba wystarczająca motywacja, nie?
a ja nawet wiem, co teraz pomyślisz...
że i tak sobie nie wyobrażasz życia za x lat (objaw depresji wiesz?), takie bezperspektywie Cię czeka i nic co ma sens, no to trzeba się zająć czymś w zamian... a że choroba wzbudza jako takie zastępcze emocje i stanowi jako taki zastępczy cel, to jest git. I czemuś służy. objawy są po coś. Ciebie może ratują przed niewstawaniem z łóżka i totalną biernością, i don't know. masz motywację, bo musisz ćwiczyć, musisz jeść, musisz nie jeść, musisz planować posiłki. A inaczej po co byś wstawała?

potrzebujesz pomocy psychologa. wiem co czujesz i sama sobie nie dasz rady. być może niezbędne będą leki, o tym zdecyduje ktoś mądrzejszy. ale uwierz że życie bywa znośne.

ach a ja zdaję sobie sprawę że Ty nie widzisz celu czy motywacji. Bo jaki mieć cel w tej szarej szarości świata? po co to wszystko, no ? jak inaczej znosić ten bezsens jeśli nie chudnąc i nie jedząc? jeśli się nie objadając? I w świetle tegoż bezsensu totalnego życie bez choroby zdaje się być BEZSENSEM ABSOLUTNYM.

ale wiesz czemu? bo jesteś chora. nie >>walczysz<< jako Ty.
a kiedy Twój stan się poprawi - dopiero wtedy - zdasz sobie sprawę, jak bardzo NIE BYŁAŚ sobą. jak cholernie Ci było ciężko i jak depresja[edek] upośledziła Twoją zdolność do realnej percepcji świata, życia i siebie...

Edytowane przez iza_wiosenna
Czas edycji: 2010-03-05 o 20:42
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości