Aparaty ortodontyczne cz. VIII :) - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-03, 20:59   #3601
tonik
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Szafir = kryształ
Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
ja to sobie chyba walnę w podpisie, drukowanymi czerwonymi literami
no dziękuję dziewczyny za to objaśnienie ale czy jesteście tego absolutnie pewne ? słyszałam już tą teorię, jak i wiele innych, więc postanowiłam to gruntownie sprawdzić. z tego co mi wiadomo: szafir to jedno, a polikryształ szafiru czyli kryształ górski to drugie. czytałam też że kryształ i szafir mają zupełnie inne składy chemiczne, co wyklucza teorię że jest to to samo. ceny za szafir są większe niż za kryształ. mówi się też, że szafir to mercedes wśród aparatów, choć kryształ również nie jest zły. wybaczcie, nie chce podważać niczyjej opinii, tylko próbuję się dowiedzieć na ten temat jak najwięcej niedługo będę miała zakładany aparat, dla mnie jak pewnie dla każdej z nas to dość poważna inwestycja, i chciałabym zainwestować możliwie jak najlepiej.

Edytowane przez tonik
Czas edycji: 2010-03-04 o 01:28
tonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-03, 21:03   #3602
Nusia_15
Zakorzenienie

Cytat:
hmm nie rozumiem. to jak idziesz prywatnie i życzysz sobie szarą plombę to nic nie płacisz?? jak to możliwe? a za pracę? przecież prywaciarze nie robią tego charytatywnie mój dentysta nawet nie ma opcji szarej plomby, prywatnie tylko białe. no i 100 zł kosztuje materiał + robota.
Mhm . Tyle, że chyba są wyjątki - tzn nie wszystkie zęby obejmuje ten przywilej Chodzilam prywatnie do pani stomatolog i za białą plombe płaciłam 60zł, moja kol chodzila do tej samej(prywatnie) i życzyła sobie szara plombe i nie płaciła ani grosza .
Mogłam sobie wybrac, czy chcę białą czy szarą

ciuchy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=45634451 #post45634451

Nusia_15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-03, 21:09   #3603
gwiazdeczka60
Przyczajenie

A ja jutro zakładam aparat
Już nie mogę się doczekać
Jaki kolor gumek polecacie?
gwiazdeczka60 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-03, 21:12   #3604
Nusia_15
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gwiazdeczka60 Pokaż wiadomość
A ja jutro zakładam aparat
Już nie mogę się doczekać
Jaki kolor gumek polecacie?
Ja polecam ten wątek - https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=206999
Edit: tam znajdziesz rzecz jasna prze najróżniejsze kolory i kombinacje gumeczek

Stary 2010-03-03, 21:42   #3605
xxbiankaoo
Raczkowanie

a ja już 3 miesiąc będę męczyć się z wyciągami ...
xxbiankaoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-03, 21:59   #3606
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sincarne Pokaż wiadomość
rudo-zielona - a co z twoim przesunięciem w prawo? bo w tym poście z marca o tym pisałaś, poprawiło się? nie było to tak widoczne, żebym po fotach zdiagnozowała, a mnie to intryguje, bo mi orto przesuwa po jednym zębie w lewo cały czas, jestem na trójce jak to u ciebie było? samo się robi?
Rozmawiałam z orto na ten temat na poprzedniej wizycie. Wnioski są takie, że nie będziemy nic z tym kombinować. Nie obyłoby się bez usuwania lewej czwórki, a jest ona zdrowa. Nie mam prawej piątki, więc asymetria jest jakby niemożliwa do uniknięcia. Na dole też jestem wybrakowana z prawej strony.
Orto będzie kombinować by poprawić kąt krzywizny, ale asymetria zostaje Przeżyje
rudo-zielona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-03, 23:11   #3607
Starlett
Wtajemniczenie

Ja też przeznaczam fortunę na leczenie zębów......ale na coś trzeba przecież tę kasę wydawać, prawda?

Starlett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-03, 23:11   #3608
sincarne
Raczkowanie

to takie niesprawiedliwe

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-03, 23:22   #3609
moonlight88
Raczkowanie

JA zamiast prawko robić głupia to aparat założyłam, a wszyscy z prostymi zębiszczami sobie porobili, to ja też bym wolała wydawać pieniądze na co innego :P
moonlight88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 07:12   #3610
dwi071
Doncia

Cytat:
Napisane przez Starlett Pokaż wiadomość
Ja też przeznaczam fortunę na leczenie zębów......ale na coś trzeba przecież tę kasę wydawać, prawda?
święta prawda .... ileż to kasy można przelewać na ciuchy i kosmetyki ... w końcu trzeba było upłynnić gotówkę na inny cel bo szafy już pękają
Stary 2010-03-04, 08:03   #3611
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
od razu miałam wizję jakby osła ze shreka "ja! ja! weź mnie, mnie!"- jak skacze milutek "ja! ja! ja chcę wyciągi! mi daj mi!"
a byłaś grzeczną dziewczynką? pewnie nie to i prezentów nie ma
mogę ci swoje opchnąć przyczep se do czego chcesz
tak to właśnie miało zabrzmieć nie wiem w ogóle czy będę miała wyciągi, ale jeśli tak to pewnie będę ich miała serdecznie dosyć

Cytat:
Napisane przez tonik Pokaż wiadomość
no dziękuję dziewczyny za to objaśnienie ale czy jesteście tego absolutnie pewne ? słyszałam już tą teorię, jak i wiele innych, więc postanowiłam to gruntownie sprawdzić. z tego co mi wiadomo: szafir to jedno, a polikryształ szafiru czyli kryształ górski to drugie. czytałam też że kryształ i szafir mają zupełnie inne składy chemiczne, co wyklucza teorię że jest to to samo. ceny za szafir są większe niż za kryształ. mówi się też, że szafir to mercedes wśród aparatów, choć kryształ również nie jest zły. wybaczcie, nie chce podważać niczyjej opinii, tylko próbuję się dowiedzieć na ten temat jak najwięcej niedługo będę miała zakładany aparat, dla mnie jak pewnie dla każdej z nas to dość poważna inwestycja, i chciałabym zainwestować możliwie jak najlepiej.
no teraz to ja już 100% pewności nie mam, ale moja orto używa tych określeń - szafir, kryształ - zamiennie. chociaż częściej kryształ spotkałam się też z określeniem "monokrystaliczny szafir". zwał jak zwał czy mam szafir, czy też kryształ, jestem z niego mega zadowolona i cieszę się że się nie odbarwia (1000 days też się nie odbarwia). także nie masz się co stresować.

Cytat:
Napisane przez rudo-zielona Pokaż wiadomość
Rozmawiałam z orto na ten temat na poprzedniej wizycie. Wnioski są takie, że nie będziemy nic z tym kombinować. Nie obyłoby się bez usuwania lewej czwórki, a jest ona zdrowa. Nie mam prawej piątki, więc asymetria jest jakby niemożliwa do uniknięcia. Na dole też jestem wybrakowana z prawej strony.
Orto będzie kombinować by poprawić kąt krzywizny, ale asymetria zostaje Przeżyje
u mnie taka sytuacja na dole, prawa szóstka wyrwana lata temu no i nie będziemy usuwać po drugiej stronie i trochę dolne ząbki będą przesunięte w prawo względem górnego łuku. ale wolę to niż wyrywanie
Stary 2010-03-04, 09:58   #3612
Laity
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
ja nie mam jeszcze wyciągów ale one są jednorazowe... wymieniasz je codziennie albo kilka razy w ciągu dnia jeśli po jedzeniu nie chcesz zakładać tych starych
No właśnie chodziło mi o to, czy mogę założyć np. te same wyciągi na noc, które nosiłam w ciągu dnia.

Cytat:
Napisane przez natalka92 Pokaż wiadomość
Ktoś tam pisał, że są one jednorazowe. A mi ortodontka powiedziała, że dopóki się nie rozciągną zbytnio, to mogę je nosić. Tak, więc są wielorazowe. Przynajmniej moje. Może to zależy od trwałości gumki? Hmm xP.

Cytat:
to nas razem uszczęśliwiono wyciągami
mi orto przykazała nosić na noc plus ile się da za dnia. jak to ja, buntowałam się, że do pracy w tym nie pójdę-orto nie miała uwag, luz, mogę po pracy założyć. ale nie widać tego aż tak bardzo, może kiedyś i w tym pójdę
a co do wielorazowości, moje ponoć 2 doby działają, potem mam zmieniać.

ja mam chyba takie najbardziej mięgutkie, bo gadam i ziewam bez problemu
a pierwszej nocy skapitulowałam o 3 nad ranem i wyciąg zdjęłam, bo bolało. ale chyba bardziej przez to, że miałam tego samego dnia zakładany pierścień na dole i wyciąg od razu na nim, chyba to trochę za dużo tak na raz...
Uszczęśliwiono? Toż to dramat dla mnie Ja tu zaczynam wspaniałe życie u boku TŻ-ta, jakieś nocowanko u niego i te sprawy, a tu wyciągi na noc każą mi zakładać

Cytat:
Napisane przez rudo-zielona Pokaż wiadomość
Załączam aktualne fotki.
Niestety mój Mężczyzna zaszalał. Na jednym zdjęciu miałam za dużo śliny więc chciał wstawić mi łódkę, świrus i tyle. Dostałam więc fotkę rentgenowską. Wybaczcie, lepsze to niż pływający w ustach statek
Dla porównania zaraz po założeniu http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...postcount=2472

Śliczne ząbki

Cytat:
ciekawe czy ja będę miała wyciągi ??? no kurde, wszyscy mają - Ty masz, Laity, a ja?? poczciwy stary milutek???
milutku, chętnie Ci oddam swoje, chcesz? Nie ma naprawdę z czego się cieszyć, że ma się te wyciągi. Zapytałam wczoraj moją orto co jeszcze będzie mi robić z zębami na górze, więc dała mi lusterko do łapy i pokazała wszystko co i jak, i niestety dużo pracy jeszcze przed nami

Laity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 10:56   #3613
aszolina
Przyczajenie

Witam wszystkich. Chciałam się tylko przywitać i ogłosić, że 15-tego marca dołączę do szacownego grona zadrutowanych Na razie góra, pół-ceramiczna. Od wczoraj mam separacje. Przyznam, że po przeczytaniu różnych historii o katuszach z nią związanych byłam przygotowana na nie wiadomo co. Ku mojemu strasznemu zdziwieniu, nie czułam bólu w ogóle...

...aż do pierwszego twardszego posiłku! ;( Właśnie próbowałam zjeść odgrzaną pizzę... Skończyło się na odgryzaniu kęsów siekaczami i połykaniu w całości... Boli przeokropnie. I tak aż do 15-tego

Pozdrawiam serdecznie!
aszolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 11:16   #3614
nowy2
Przyczajenie

A ja dzisiaj się obudziłem z takim problemem: mam w aparacie sprężynke miedzy jedynką a trójką żeby zrobić miejsce dla dwójki, która jest z tyłu. Do wczoraj w miarę ładnie się trójka odsuwała ale dzisiaj rano patrze a jedynka się zrotowała o jakieś 3mm(w jedną noc) Wizytę mam za miesiąc dopiero, czy mam dzwonić do orto w tej sprawie? Trochę mnie to zaniepokoiło
nowy2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 11:21   #3615
Liiii
Zakorzenienie

już nic nie boli
afty i nadżerki wyleczone, jest tylko mały problem z jedzeniem ( jem wszystko to co płyne)
dzisiaj tydzień od założenia !

Liiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 12:54   #3616
Wenja
Zadomowienie

Cytat:
ja wszystkie zęby wyleczyłam w 8 dni... a było ich ok 10-12
ja mam z 50...

Cytat:
Napisane przez dwi071 Pokaż wiadomość
Ja ostatnio naprawiałam górną 6 i zapłaiłam za białą plombe 140 zł, to te wasze 50 czy 60 to jest nic, gdzie sie leczycie ... ja we wroc nie znalazłam nic poniżej 100-120 pln bez znieczulenia.

Odnośnie amalgamatu czy jak ten szary materiał do plomb się zowie ... to te plomby czasami trzymają się lepiej i dłużej od białych - te są może estetyczne ale i łatwiej je uszkodzić.
ja na NFZ lecze nie prywatnie :P wiec znieczulenie mam za darmo i tylko za plombe place :P

sa slabsze ale nie wyobrazm sobie miec tych ciemnych plomb na dole w szczegolnsci :P mam jedna z boku na 6 i mi starczy...jak sie szeroko usmiecham to mi 6 widac i wyglada to jak prochnica

tylko ja bez znieczulenia mam robione bo nic nie boli mam naprawde male dziurki w zebach tylko ze we wszystkich chyba
Wenja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 13:43   #3617
Perfekcja
Raczkowanie

Jakoś mi ta zima obmierzła już zupełnie i zatęskniłam za nowalijkami. Powiedzcie - ciężko się chrupie rzodkieweczki, marcheweczki i inne przyjemności wiosny?
Perfekcja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 13:59   #3618
Yukiri
Raczkowanie

GG do Yukiri

Cześć, dziewczyny!
Bardzo dawno mnie tu nie było, bo jakoś nic się z moimi zębami nie działo... Przyszłam tylko trochę się poskarżyć. Jestem zdziwiona, bo ostatnią wizytę u ortodonty miałam 30 grudnia zeszłego roku. Następna miała być 15 marca, ale okazało się, że ortodontka bierze urlop i trzeba było przesunąć wizytę na... 17 kwietnia! Wizyta po czterech miesiącach. Czy wy też tak macie, takie duże odstępy? Szczęście, że gumki są dobrej firmy, mam granatowe i błękitne na zmianę, ani nie wyblakły, ani nie zrobiły się z nich zielone, więc jest ok.
Chciałam wziąć zielone na święta Wielkanocne, no ale już trudno...

Album włosowy
Yukiri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 15:38   #3619
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sternchen_7 Pokaż wiadomość
Dzisiaj drugi dzień bez aparatu, trochę za nim tęsknię Po jakimś czasie tak się do niego przyzwyczaiłam, nawet twierdziłam, że słodko w nim wyglądam
A dzisiaj takie "łyse" ząbki...Ale jestem super super zadowolona!
Wklejam fotki, przed i po.
oooooooooooo super!!!!!
kurcze nie mam czasu zaglądać i tak jak tylko wejdę na forum to same foty oglądam
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 17:59   #3620
Starlett
Wtajemniczenie

nowy2 - chyba powinieneś cieszyć się ze zmian ja tez mam sprężynkę między 1 a 3, najpierw pojawiła się przerwa a później rzeczywiście dwójka sie obróciła, niedługo idę do orto na wizytę, więc jeśli okaże się , że coś jest nie tak i nie powinno się tak dziać to dam Ci znać

Starlett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 18:33   #3621
sincarne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wenja Pokaż wiadomość
ja mam z 50...
Wenja, rekinie!

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 18:37   #3622
Wenja
Zadomowienie

i kolejny zab wyleczony...wylecze wszystkie i na aparat niw wiem skad bede miala
Wenja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 19:06   #3623
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
i kolejny zab wyleczony...wylecze wszystkie i na aparat niw wiem skad bede miala
zrzucimy się

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 19:14   #3624
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:
Odpowiedź każdego dziecka: idź do banku i wypłać z bankomatu
A tak poważnie, zacznij karmić świnkę skarbonkę choćby drobniakami ze sklepu. Nie uwierzysz ile się zbiera taką metodą
Po drugie wydaje mi się, że już przedyskutowałyśmy ten temat.

---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ----------

Cytat:
Napisane przez Laity Pokaż wiadomość
Uszczęśliwiono? Toż to dramat dla mnie Ja tu zaczynam wspaniałe życie u boku TŻ-ta, jakieś nocowanko u niego i te sprawy, a tu wyciągi na noc każą mi zakładać

Śliczne ząbki
Thx, lubię słuchać komplementów

Ciekawi mnie co Wasi TŻtowie mówią na wyciągi. Już się boję co wymyśli mój..
rudo-zielona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 19:14   #3625
Nusia_15
Zakorzenienie

Cytat:
zrzucimy się
Ta jest ! Ja daje pająki .. kto ma wszy ?

Stary 2010-03-04, 19:55   #3626
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nusia_15 Pokaż wiadomość
Ta jest ! Ja daje pająki .. kto ma wszy ?
"niestety" nie posiadam takich zwierzątek

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 20:10   #3627
Nusia_15
Zakorzenienie

Cytat:
"niestety" nie posiadam takich zwierzątek
Wiec zostają nam pająki ...

Stary 2010-03-04, 20:20   #3628
nowy2
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Starlett Pokaż wiadomość
nowy2 - chyba powinieneś cieszyć się ze zmian ja tez mam sprężynkę między 1 a 3, najpierw pojawiła się przerwa a później rzeczywiście dwójka sie obróciła, niedługo idę do orto na wizytę, więc jeśli okaże się , że coś jest nie tak i nie powinno się tak dziać to dam Ci znać
Ok to czekam na jakieś niusy w tej sprawie
nowy2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 21:50   #3629
dwi071
Doncia

Cytat:
żeby założyć aparat należy wcześniej wyleczyć wszystkie ząbki i usunąć kamień, wiec początek masz dobry ..... a sprawy finansowe no cóż nie jest lekko nie tylko tobie, ale po co się użalać, zawsze można kredyt zaciągnąć w banku i pomalutku go spłacać
Stary 2010-03-04, 21:55   #3630
Nusia_15
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dwi071 Pokaż wiadomość
żeby założyć aparat należy wcześniej wyleczyć wszystkie ząbki i usunąć kamień, wiec początek masz dobry ..... a sprawy finansowe no cóż nie jest lekko nie tylko tobie, ale po co się użalać, zawsze można kredyt zaciągnąć w banku i pomalutku go spłacać
A ja słyszałam, że nie trzeba .. tzn gdy ma sie już aparat zamki utrudniają wyleczenie zęba ale nie jest to niemożliwe.
Jednak w sumie lepiej jest wyleczyć wszystkie zęby i mieć spokój

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości