|
|
#601 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Chcę być jeszcze bardziej Twoja - XIV część zazdrośnic
Cytat:
Cytat:
I nadwyżka się rozpływa, a zostają długi, bo dziecko trzeba nakarmić, ubrać, kupić leki.. |
||
|
|
|
#602 |
|
Zakorzenienie
|
Moja kuzynka ma 20 lat i pół roczne dziecko wynajmują mieszkanie w bloku pracuje tylko jej mąż i zarabia 1500 zł więc co nie którzy piszą jest lekko przesadzone wychodziłoby na to że nikogo nie stać na dziecko bo ciągle czegoś nie ma a to auta, mieszkania i wymieniać można bez końca
|
|
|
|
#603 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
nooo to fajnie masz zazdraszczam
|
|
|
#604 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#605 |
|
Zakorzenienie
|
no tak jeśli kupuje się wszystko tam gdzie jest najdrożej to może tyle wyjdzie. Wanienka do dziecka 40? oszaleli ja kupowałam kilka miesięcy temu i dałam 15
|
|
|
|
#606 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Witaj
![]() Cytat:
![]() Wiesz... ja ze swoim EX byłam ponad 5 lat, ponoć już nawet czekał na mnie pierścionek (choć w to akurat nie wierzę). Co z tego, że gdzieś tam czaiła się już wtedy nowa miłość, co z tego, że EX notorycznie mnie okłamywał, był potwornie zazdrosny o wszystko - łącznie z tym, co sam sobie wymyślił (gdybym Wam opisała, jakie robił mi jazdy i o co to po pierwsze dałybyście mi porządnego kopa, że z takim maniakiem byłam tyle czasu, a potem zrobiłybyście z tego historię do jakiejś gazety w stylu Super Express ), co z tego, że był najbardziej toksycznym człowiekiem, z jakim przyszło mi się poznać, człowiekiem, który odebrał mi całą pewność siebie i radość z życia. I tak nie było łatwo, a dzień zerwania do dziś mi się czasem śni... I też myślałam sobie dokładnie to samo, co Ty. A na następny dzień wstałam z łóżka i po raz pierwszy od bardzo dawna odetchnęłam z ulgą. Wiem, że to było najmądrzejsze, co zrobiłam w życiu i mogę tylko dziękować mojemu obecnemu Tż, że pojawił się w porę w moim życiu.Cytat:
Jeśli się dorobię córki to też jej będę szyć takie rzeczy Cytat:
była ekstra Raz z niej wypadłam, bo mi się zachciało jakieś piruety odstawiać w niej - dobrze, że był koc rozłożony, ale i tak uwielbiałam się bujać ![]() Cytat:
) ale teraz to jest taaaka zabawa. Mały zakłada na głowę wiaderko, włazi na konia i wrzeszczy, że jest rycerzem Cytat:
![]() O tak - co ja się na siedziałam nad tymi grami. Z ojcem albo z kuzynem w kółko tylko Pinball, Mario Bros albo Contra i Tetris od czasu do czasu ![]() Zawsze możemy kiedyś sobie zrobić zlot szczeciński i raz jeden to nam będą zazdrościć ![]() Cytat:
![]() Ta gra ze zwierzakami oszukuje - znowu jestem Dyskotekowym Chomikiem Szczecin zasypało ---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ---------- Fakt - całkiem do rzeczy. Tylko zastanawiam się jak to przełożyć na męski egzemplarz, który cały czas "gada" a nic nie robi, mając przy tym już sporo latek na karku, mieszkanie, stały dochód i oszczędności ![]() Pewnie jednak boi się, że bym mu gotowała ![]() a właśnie mam dziś taki zamiar, tylko muszę wymyślić co zrobić
|
||||||
|
|
|
#607 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Zazdroszczę i życzę udanego wyjazdu.
|
||
|
|
|
#608 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale ja podstępu nie widzę :P
|
|
|
|
|
#609 | |
|
Ona przychodzi nocą ;)
|
Cytat:
![]() Człowiek ma 9 miesięcy, żeby się na to przygotować, także finansowo. Przecież nie będe mu przez rok od narodzin kupować wyprawki, chodzić na usg, i tak dalej? Wiadomo, że PIERWSZE koszty są największe. Ale ja mówię już o normalnym dniu/miesiącu z życia dziecka. Będzie potrzebowało zjeść, będzie musiało zostać przebrane, wykąpane, kontrolnie zbadane przez lekarza. Jakieś zabawki, ciuszki, pieluchy, kaszki, rzeczy do higieny. Tego się nie uzbiera tyle, ile przez np. pierwszy miesiąc życia dziecka (czy nawet przed narodzinami), keidy kompletujesz całą wyprawkę - łóżeczko, przewijak, nosidełko, wózek, przystosowujesz mieszkanie, i tak dalej. Inna sprawa to mieszkanie. Wiadomo, że lepiej mieć swoje. Ale my z TŻtem nie będziemy mieć nigdy. Na kredyt się nie odważymy, a dziedziczyć nie mamy po kim. Więc pozostaje wygrana w totka, ale nie traktujemy tej opcji poważnie czy to znaczy, że NIGDY nie będziemy mieć dzieci, ze względu na brak mieszkania?Może źle robię, że podpieram się przykładami z mojego otoczenia, ale tak.. U mnie w pracy mam dwóch świeżo upieczonych ojców. Jednemu syn urodził się zaledwie kilka dni temu - mieszkanie znaleźli jak jego dziewczyna była w zaawansowanej ciąży. Drugi ma 10-cio miesięczną córeczkę i żonę. Przeprowadzili się do innego mieszkania (wcześniej wynajmowali POKÓJ) jakiś miesiąc temu. Oczywiście, że nie dało się ukryć, że będzie z nimi mieszkało dziecko i nie mieli z tym problemu.Na pewno jest jakiś % wynajmujących, którzy nie życzą sobie zwierząt i dzieci. Ale znalezienie takiego, który nie ma nic przeciwko - także wcale nie graniczy z cudem... Carmi, pisałam już, że w wypadku, jeśli zaszłabym w ciążę, to sprawa z umową wyglądałaby inaczej, miałabym ją A co do zabezpieczenia finansowego w pierwszych miesiącach po porodzie. No prawda, że nie mogłabym pracować od razu. Ale wydaje mi się, że od tego między innymi jest to 9 miesięcy, żeby się przygotować. Jeśliby przez te 9 miesięcy odkładać tą nadwyżkę, to po porodzie moglibyśmy przez 9 miesięcy żyć spokojnie. Ech, ja tak sobie gdybam, bo na nic takiego się u nas nie zanosi. Mimo wszystko osobiście nie uważam, że trzeba zarabiać 3000zł żeby móc pozwolić sobie na dziecko... Zbyt wiele osób udowodniło mi, że można dać radę i dziecku niczego nie odmawiać. dodam jeszcze, że te tabelki są nie-wiadomo-skąd wzięte... Wiecie... Moi rodzice nigdy w życiu nie wydali na 1000zł miesięcznie na samą szkołę, a w tabelce tak jest... 400zł MIESIĘCZNIE na ciuchy???? To znaczy, że co miesiąc dziecko musi mieć nowe spodnie, kurtkę, buty i kilka bluz(ek)???? Litości... Przedszkole za 1200zł?? Prywatne.... A państwowe?
podpis zawierał niedozwolone treści - usunięty przez administrację forum Edytowane przez *Insane Czas edycji: 2010-03-05 o 11:06 |
|
|
|
|
#610 |
|
Zakorzenienie
|
dla mnie tez te wyliczenia sa nie wiadomo skad wziete i bardzo mocno przesadzone...
---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ---------- po tych tabelkach widze ze moich rodzicow nie stac nawet na jedno dziecko bo razem zarabiaja niewiele wiecej niz mieli by na nie wydac - a tywychowali dwojke no niesamowite.... 1000 zl na skzole i zajecia dodatkowe? no na co ze tak spytam? Chodzilam na kolko plastyczne, kurs tanca, jazde konna i bylam w zespole skzolnym spiewajaco - tanczacym, bylam w szkolnym kolku turystycznym i z harcertstwie (oczywiscie nie to wszystko na raz - przez okres podstawowki) wiec sporo tego bylo, moj brat tez chodzil na jakies karate i inne takie komputerowe czy cos, a jakos takich kosztow rodzice nie ponosili .... 400 zl na ciuchy? dobrze jak mama na mnie w roku tyle wydala.... nie przesadzajmy z tymi wydatkami naprawde
gdy nie materia tylko myśl jest ciałem... Edytowane przez arrakis Czas edycji: 2010-03-05 o 11:16 |
|
|
|
#611 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), zajęcia dodatkowe - tenis z osobistym trenerem, indywidualny balet, jazda konna i inne bzdety. Mam taką znajomą i czasem oczy ze zdumienia przecieram jak na to patrzę. Rodzice się zachowują tak, jakby dziecko było ich inwestycją
|
|
|
|
|
#612 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I Wam wszystkim życzę miłego weekendu i do napisania!
|
|
|
|
|
#613 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#614 | |
|
Ona przychodzi nocą ;)
|
Cytat:
Po tych wyliczeniach okazałoby się, że 3/4 rodzin w ogóle nie powinno wychowywać dzieci, nie powinno podołać finansowo.. A okazuje się, że niektórzy trójkę wychowali i nikt głodny i obdarty nie chodził...
|
|
#615 |
|
Zakorzenienie
|
ja weekend spedze na szkoleniu we wrocku - ale dziekuje
Baw sie dobrze i wracaj z pierdzionkiem
|
|
#616 |
|
Zakorzenienie
|
Wrzuciłam to co znalazłam. Na ile sa to prawidłowe wyliczenia nie wiem bo nie mam dzieci. Ins przedszkole państwowe to jakies 300 zl. Tyle ze bardzo ciężko o miejsce. A wcześniej albo mama nie pracuje, albo żłobek gdzie jeszcze trudniej o miejsce bo niewiele ich jest, albo opiekunka która jest droga. no i sa jeszcze szczęśliwcy posiadający babcie. Inną kwestią jest to oczym pisał Newsweek jakiś czas temu. Jesteśmy atakowani przez rozbuchany przemysł, który wmawia nam że nie jesteś dobrą matką jak nie kupisz specjalnego wiaderka do kompania dziecka (150 zł), szczepionki na rotawirusy (600zł), maty edukacyjnej (100-300 zł, swoją drogą nie wiem co to jest), elektornicznej niani (130-180 zł) i wielu innych rzeczy bez których nas wychowano i spokojnie można wychowywać dzieci.
|
|
|
|
#617 |
|
Zakorzenienie
|
Ano właśnie - straszliwie denerwuje mnie reklama w TV na ten temat. No dobrze - może źle napisałam - nie reklama, tylko kampania edukacyjna (czy jakoś tak
), z której aż krzyczy "nie jesteś dobrą matką, jeśli nie zaszczepisz dziecka !!". Nie wiem, może przesadzam, ale niesamowicie mnie to drażni |
|
|
|
#618 | |
|
Ona przychodzi nocą ;)
|
Cytat:
![]() Z tego wszystkiego - kupiłabym tylko matę edukacyjną. Albo zrobiłabym sama, bo to nie jest trudne. I to akurat jest jeden z rewelacyjnych wynalazków, który naprawdę służym dzieciom i do zabawy i do rozwoju i daje trochę oddechu rodzicom. A co do przedszkola, fakt jest to problem, żeby się dostać. Inna sprawa, że pierwszeństwo mają samotne matki.. No i nie przewiduję zatrudniania opiekunki... Wiem, że rodzice TŻta by pomogli, poza tym wolałabym sprawdzony żłobek, niż nieznajomą laskę do opieki nad dzieckiem. Ale i tak tylko wtedy, kiedy finansowo bardziej opłacałoby się, żeby mama poszła do pracy. Bo jakbym miała 1000zł zarabiać i tyle samo płacić za żłobek, to się mija z celem. Za komuny ludzie wychowywali dzieci na jednym rodzaju mleka, z pieluchami tetrowymi i na drewnianych klockach i nikt od tego jeszcze nie umarł - naprawdę. Oczywiście nie twierdzę, że tak ma być również teraz, bo możliwości się poszerzyły. Ale uleganie jakiejś presji otoczenia, mediów... To chore ![]() I nie wyobrażam sobie np. kupowania ciuszków dzicku w sieciówkach, gdzie spodnie kosztują tyle samo dla dziecka, co dla mnie. Zawsze ma się znajomych, znajomych znajomych i... lumpeksy może to niektórych gorszyć, ale w momencie, kiedy dziecko naprawdę szybko rośnie (mówię o pierwszych miesiącach życia na przykład) - to zbędny wydatek. A wyprać, odkazić ciuszki to naprawdę nie jest problem. A skoro ja nie ubieram się w markowych sklepach, to moje dziecko nie powinno płakać, że nie ma dresów z trzema paskami
|
|
#619 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#620 |
|
Zakorzenienie
|
http://facet.interia.pl/seks/zwiazki...k,1447467,2629
Jestem tylko 4 lata młodsza, on ma studia Ten związek nie ma przyszłości.
Edytowane przez aleksandrettaa Czas edycji: 2010-03-05 o 11:45 |
|
|
|
#621 | |
|
Zakorzenienie
|
no koszty ewidentnie przesadzone. Wiadomo, dziecko to spory wydatek, ale jeśli ktoś jest gospodarny to spokojnie poradzi sobie, odkładając te kilkaset złotych miesięcznie. A jeśli chodzi o mieszkanie, to baardzo wielu ludzi wynajmuje z dziećmi i nie wydaje mi się, żeby to był jakiś wielki problem
![]() ale dzisiaj mam lenia, aż sobie wolne na uczelni zrobiłam (niedobra ja! ), teraz pójdę z Tż na obiadek, potem wf (wiem, wiem, niezdrowo ćwiczyć po jedzeniu, ale trudno ), korki z mamą i wreszcie do Tż![]() a, właśnie dostałam smska od mamy Tż z pozdrowieniami z sanatorium aż mi się miło zrobiło![]() no to dziewczynki miłego dzionka, w weekend pewnie jeszcze zajrzę Buziole!---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- Cytat:
masakra
|
|
#622 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No ale trudno się dziwić - od małego nastawienie na kult pieniądza i "rzeczy". Dziecko w domu słucha bajek czytanych przez elektroniczną zabawkę a rodzice od rana do wieczora harują jak woły, żeby na kolejne takie gadżety zarobić |
|
|
|
|
#623 | |
|
Ona przychodzi nocą ;)
|
Cytat:
Nie wiem, kto jest mądrzejszy TŻ ma niepełne wyższe, bo nie skończył - musiał iść do pracy
|
|
#624 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#625 | ||
|
Ona przychodzi nocą ;)
|
Cytat:
mam takie zdanie nawet o swoim pokoleniu (podcinam gałąź na której siedzę ? ).Myślę, że ostatnie normalne roczniki to '83 - '85 Oczywiście bez uogólniania, bo nie chcę żeby zaraz późniejsze roczniki mnie zbojkotowały ale "statystycznie rzecz biorąc"...Obecnie jak przechodzę przez plac zabaw, to słyszę takie wiązanki, które mi w wieku lat 20 nie przeszłyby przez usta ![]() ---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Cytat:
Za to w mniejszych miasteczkach ludzie mają lepszy dostęp do opieki socjalnej (bo mniej chętnych np. na miejsce w przedszkolu), poza tym żyją bardziej wśród rodziny, czy częściej ma szansę pomóc babcia, prababcia, etc.
|
|
#626 |
|
Zakorzenienie
|
Ins jakie w lumpach są piękne ciuszki dla dzieci!! Boskie normalnie i za groszę, a jeszcze jak na wagę to już całkiem, przecież to takie leciutkie!! Ja swoje dzieci napewno będę w lumpku zaopatrzać, jeśli jeszcze będą istnieć
Zarezerwowałam weekend w tym Pałacu co wygraliśmy na targach ślubnych na weekend tydzień po świętach i mi babka potwierdziła. Nie mogę się doczekać )
|
|
|
|
#627 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#628 |
|
Zakorzenienie
|
Aaaa aanix zazdroszczę takiego spontanu ze strony tżta, ciekawe gdzie Cię zabiera
|
|
|
|
#629 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#630 | ||
|
Ona przychodzi nocą ;)
|
Cytat:
poza tym tak jak wspomniała Arrakis - allegro ![]() Zazdroszczę tego weekendu pojechałabym sobie gdzieś... Wiecie, że 5 lat nigdzie nie byłam ?Poza jednym weekendem w Kościerzynie z kumpelą i jej dzieckiem... oczywiście było to regularne gonienie małego szkodnika, a nie wypoczek.. ![]() ---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- Cytat:
są to moje własne spostrzeżenia na podstawie moich znajomych, których roczniki wahają się od '73 do '85 - '87
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:30.

?

Dzwonił do mojej siostry, żeby mnie obudziła o 9., bo ja w nocy mam wyłączone dźwięki, a wszyscy bardzo dobrze wiedzą, że jak się mnie obudzi, to jestem złaaa, bardzo złaaaaaaa. I siostra mówi, zadzwoń do T. Ja dopiero co obudzona, co się dzieje :P Jaki T. ...

) ale teraz to jest taaaka zabawa. Mały zakłada na głowę wiaderko, włazi na konia i wrzeszczy, że jest rycerzem 

Ten związek nie ma przyszłości.
), teraz pójdę z Tż na obiadek, potem wf (wiem, wiem, niezdrowo ćwiczyć po jedzeniu, ale trudno
masakra