Aparaty ortodontyczne cz. VIII :) - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-04, 22:08   #3631
rudo-zielona
Zadomowienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)

Cytat:
Napisane przez Nusia_15 Pokaż wiadomość
A ja słyszałam, że nie trzeba .. tzn gdy ma sie już aparat zamki utrudniają wyleczenie zęba ale nie jest to niemożliwe.
Jednak w sumie lepiej jest wyleczyć wszystkie zęby i mieć spokój
Niby tak, ale przez ten utrudniony dostęp nie można zawsze dotrzeć do wszystkich powierzchni. Dlatego też leczenie możliwe jest podczas noszenia aparatu, ale lepiej nie dopuszczać do takich sytuacji.
Moja dentystka uważa, że jeśli pojawi się jakaś zmiana na moich zębach od strony aparatowej to będziemy ją obserwować, a kiedy trzeba będzie plombować na cito to będę musiała ściągać zamek u orto.. Także to nie takie proste
rudo-zielona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 22:20   #3632
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
A ja słyszałam, że nie trzeba .. tzn gdy ma sie już aparat zamki utrudniają wyleczenie zęba ale nie jest to niemożliwe.
Jednak w sumie lepiej jest wyleczyć wszystkie zęby i mieć spokój
ja miałam plombowany jeden ząb w czasie noszenia aparatu bo podczas zakładania okazało się że pomiędzy 5 a 6 jak się ząbki rozsunęły była mała próchnica i dlatego orto nie mogła mi założyć pierścienia... i jak dentysta mi plombował to ubrudził tą masą (nie wiem jak dokładnie się nazywa) ligaturkę i jak zaschło to zrobiło się twarde i orto nie mogła jej zdjąć... męczyła się chwile biedna kobieta

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 22:29   #3633
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

Kurdę... dzis sie wkurzam bo jakos ten drucik mnie strasznie haczy... zakladam ten wosk, ale mam taka umiejetnosc, ze jakos zjadam go kiedy cos jem, np. obiad, jakas bulke, a czasem zapominam brac ze soba, a z drugiej strony mnie nie haczy, ale przygryzam sobie jakos dzis non stop jak na zlosc policzek... yhhhh
Stary 2010-03-04, 22:33   #3634
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Alice in Wonderland Pokaż wiadomość
Kurdę... dzis sie wkurzam bo jakos ten drucik mnie strasznie haczy... zakladam ten wosk, ale mam taka umiejetnosc, ze jakos zjadam go kiedy cos jem, np. obiad, jakas bulke, a czasem zapominam brac ze soba, a z drugiej strony mnie nie haczy, ale przygryzam sobie jakos dzis non stop jak na zlosc policzek... yhhhh

mnie też kiedyś zahaczał ale teraz jest już okey... chyba moje policzki trochę się "odsunęły" od aparatu

Stary 2010-03-04, 22:40   #3635
Wenja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
zrzucimy się
ta.. juz widze te reklamy pod koniec roku... "Oddaj 1% podatku na aparat ortodontyczny dla Wenji. Dzieki Tobie bedzie mogla bez wstydu otwierac paszcze przy ludziach. Miej serce..."

Cytat:
Ta jest ! Ja daje pająki .. kto ma wszy ?
pajaka bym chciala.. ale wszy?... huh... moze lepiej nie wierze ze to bardzo hm... "slodkie" zyjatka ale zostanmy przy tych 1 jak pojade z kompletem zdjec to moze juz cos bedzie mozna zaczac dzialac :P

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
"niestety" nie posiadam takich zwierzątek

Cytat:
Wiec zostają nam pająki ...
ze dwa zeby samotne nie byly w skarbonce duuuuuuzo tam miejsca

Cytat:
Napisane przez dwi071 Pokaż wiadomość
żeby założyć aparat należy wcześniej wyleczyć wszystkie ząbki i usunąć kamień, wiec początek masz dobry ..... a sprawy finansowe no cóż nie jest lekko nie tylko tobie, ale po co się użalać, zawsze można kredyt zaciągnąć w banku i pomalutku go spłacać
wiem co nalezy zrobic zeby zalozyc ten aparat zmagam sie z tym juz od dluzszego czasu ale idzie powoli bo mam fobie jednak mimo to juz 1/3 za mna po 2 nie uzalam sie popadam w melancholie i zastanawiam sie nad sprzedarza nerki czy cos... podobno na allegro ktos kiedys chcial sprzedac po 3 nie moge wziac kredytu nie dla wszystkich wziecie kredytu to takie chop siup

Cytat:
Napisane przez rudo-zielona Pokaż wiadomość
Odpowiedź każdego dziecka: idź do banku i wypłać z bankomatu
A tak poważnie, zacznij karmić świnkę skarbonkę choćby drobniakami ze sklepu. Nie uwierzysz ile się zbiera taką metodą
Po drugie wydaje mi się, że już przedyskutowałyśmy ten temat.

gdyby w bankomacie jeszcze byly wiem ze sporo bo kiedys na wakacje pojechalam za takie oszczednosci 1 tys bede miala. I tylko tyle jestem w stanie wydac do sierpnia na aparat lacznie z wizytami wyciskami itd dobrze ze 1 zdjecie juz mam 40 zl do przodu

Powiedzcie mi czy zeby zrobic zdjecie boczne szczeny to trzeba miec skierowanie czy moge isc prywatnie bez skierowania zadnego zrobic?
Wenja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 00:28   #3636
201604190949
Konto usunięte

Ja byłam prywatnie bez skierowania. Oba zdj mi zrobili bez słowa.
A nie! Było słowo "Proszę wyjąć te kolczyki. ...ja poczekam"
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 01:22   #3637
sylvi_86
Zakorzenienie

mam pytanie do osob ktore mialy usuwane zeby do aparatu..ile zajelo waszym ortodontom zamkniecie szpar po wyrwanych zebach? ja mam wyrwane wszystkie czworki, gore nosze od czerwca, dol od lipca i jeszcze nie domknely sie..a tak juz bym chciala jak to jest z Wami?
sylvi_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 07:15   #3638
Wenja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Ja byłam prywatnie bez skierowania. Oba zdj mi zrobili bez słowa.
A nie! Było słowo "Proszę wyjąć te kolczyki. ...ja poczekam"

hahahah u mnie byl ten sam tekst jak poszlam robic pierwsze zdjecie :P ale skierowanie tez mialam :P
Stary 2010-03-05, 10:09   #3639
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Wenja Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi czy zeby zrobic zdjecie boczne szczeny to trzeba miec skierowanie czy moge isc prywatnie bez skierowania zadnego zrobic?
skoro masz problemy z kasą, to ja w ogóle nie radzę Ci robić tego zdjęcia. w moim przypadku było tak że orto kazała zrobić tylko zdjęcie panoramiczne i to jej wystarcza. więc może Tobie też nie będzie potrzebne te boczne i niepotrzebnie wydasz kasę.

Cytat:
Napisane przez sylvi_86 Pokaż wiadomość
mam pytanie do osob ktore mialy usuwane zeby do aparatu..ile zajelo waszym ortodontom zamkniecie szpar po wyrwanych zebach? ja mam wyrwane wszystkie czworki, gore nosze od czerwca, dol od lipca i jeszcze nie domknely sie..a tak juz bym chciala jak to jest z Wami?
u mnie dziury po obu górnych piątkach zeszły się w około 4 miesiące. są jeszcze jakieś tam małe szparki w różnych miejscach, ale to pikuś. szpary zeszły mi się szybko, ale jest dużo innej roboty. normalnie zamykanie tych szpar trwa chyba ok. pół roku, ale każdy przypadek jest inny także nikt Ci nie powie ile zajmie to u Ciebie.
Stary 2010-03-05, 10:25   #3640
gwiazdeczka60
Przyczajenie

Wczoraj założyłam aparat
Niestety nie mam możliwości dać zdjęcia ;[
Zęby bolą, gumki mam turkusowe a moja ortodontka ma bardzo duży wybór
gwiazdeczka60 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 12:08   #3641
fantasiowatowana
Przyczajenie

GG do fantasiowatowana

ja też bede za niedługo posiadac aparat bardzoooo bolą jak sie przesuwają?
fantasiowatowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 12:23   #3642
Wenja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
skoro masz problemy z kasą, to ja w ogóle nie radzę Ci robić tego zdjęcia. w moim przypadku było tak że orto kazała zrobić tylko zdjęcie panoramiczne i to jej wystarcza. więc może Tobie też nie będzie potrzebne te boczne i niepotrzebnie wydasz kasę.
Dobrze Milutku kochany poslycham twojej rady :P ale jak sie okaze ze trzeba i przez to dodatkowa wizyte bede miala to cie w nos ugryze jak juz drutka bede miala ;p
Stary 2010-03-05, 13:11   #3643
201604190949
Konto usunięte

No ale możesz zadzwonić i spytać się orto jakie zdjęcia są jej potrzebne.

Czy znajdą się tu takie kalosze (w sensie weteranki a nie wiekowo), które pamiętają reklamę z krewetkami? Teraz mi uporczywie lata jakaś ze strącaniem sopli i znów mnie szlag trafia
Stary 2010-03-05, 13:39   #3644
Wenja
Zadomowienie

... <zalamka> nie pomyslalam zeby zadzwonic i sie zapytac
Stary 2010-03-05, 15:55   #3645
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:

Czy znajdą się tu takie kalosze (w sensie weteranki a nie wiekowo), które pamiętają reklamę z krewetkami? Teraz mi uporczywie lata jakaś ze strącaniem sopli i znów mnie szlag trafia
o matko i córko, nawet mi nie przypominaj o tych różowych, latających, natrętnych, wkurzających krewetkach

Cytat:
... <zalamka> nie pomyslalam zeby zadzwonic i sie zapytac
no lepiej zadzwoń, nie chcę żebyś mnie w nos gryzła, bo to boli
Stary 2010-03-05, 16:41   #3646
moonlight88
Raczkowanie

Cytat:
Dobrze Milutku kochany poslycham twojej rady :P ale jak sie okaze ze trzeba i przez to dodatkowa wizyte bede miala to cie w nos ugryze jak juz drutka bede miala ;p

A ja też miałam tylko panoramiczne
I dziś dostałam nową szynę której postaram sie nie zgubić, może mi chociaż raz coś w życiu wyjdzie:P I wizyta za rok
moonlight88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 16:53   #3647
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:

Zgłasza się kalosz
rudo-zielona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 18:39   #3648
sincarne
Raczkowanie

Cytat:
ołjeeee! krewetki były w dechę mi nic nie lata, zamontowano mi jakąś blokadę, acz nie powiem ci jaką bo się nie znam

robi mi się szpara między 2 a 3.. słabo to wygląda

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 19:16   #3649
Wenja
Zadomowienie

milutek no ok :P czy dolna osemka moze mi wrastac w kosc?... ona nie ma miejsca tam rosnac i tak mnie bol juz na samym koncu gdzie wydaje mi sie ze juz dziosla nie ma....
Stary 2010-03-05, 19:48   #3650
Olllllciaa
Rozeznanie

.

Teraz wiem, że warto żyć, marzyć, śnić... Bo mam Ciebie Skarbie ;***

Edytowane przez Olllllciaa
Czas edycji: 2010-03-05 o 19:51
Olllllciaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 19:55   #3651
gorzalkaa
Raczkowanie

aleee jest zla ! wrr musze sie Wam wzalić ..
otoz dzis siedze sobie na ywkladzie i babeczka mowi pod koniecze zaliczenie z niego bedzie w terminie dogodnym do nas i kilka osob poszlo ustalic ja sobie czekami co sie okazalo ze to jest w terminie kiedy mam wizyte czyli 16 kwietnia no to ja juz zla ze musze przelozyc wizyte wiec pozniej zadzownilam i przelozylam na 15 kwietnia...
a nastepnia mialam nastepny wyklad i okazalo sie ze zaliczenie jest 15 kwietnia wtedy co mam przelozona wizyte.. [najpradopodobniej wtedy bedzie] i co ? i juz nie przeloze wizyty bo gosc mnie zj nawet boje sie tam dzownic juz widze jego mine. a pewne to czy mam 15 bd miec dobiero 30 marca ! i nei wiem co zrobic.. chyba bede sie musiala poprostu spoznic jak cos.. myslicie ze mnie wtedy przyjmie jeszcze czy kaze przyjsc kiedy indziej? dodam ze ja do swojego ortomusze dojechac 60km a z uczelni to 90km

a teraz inne pytanie : czy wie moze ktoras gdzie mozna dostac wyciorki do zemow firmu GUM takie biale z zielona koncowka? one sa chyba jednorazowe i do bardzo ciasnych zebow, bo te takie wyciorki na drucie sa dla mnie za szeroki szukam tych jednorazowych z GUM na all ich nie ma a zdj nawet znalezc nie moge POMOCYYY !
gorzalkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 20:44   #3652
marryme21
Zakorzenienie

Czy na stłoczone zęby jedynym wyjściem jest wyrwanie kilku?
Orto u której chcę założyć aparat,zaproponowała mi takie rozwiązanie-usunięcie dwóch zębów.
Szczerze,to nie chcę się na to zgodzić,bo mam zdrowe te 4-ki.Jakoś mi ich szkoda.
Moja zaufana dentystka poradziła mi ,abym nie dała sobie nigdy wyrwać żadnego zęba,bo można je wyprostować bez tego.Przynajmniej jej zdaniem moja wada nie jest wielka.
Nie wiem co zrobić-zdecydować się na ekstrakcję czy szukać do bólu ortodonty,który podejmie się leczenia bez tych drastycznych środków.
Ktoś stał przed takim dylematem?

Dodam tylko,że już usunęłam dwie górne ósemki.
Jeszcze czeka mnie usunięcie dwóch dolnych,dlatego tak mi zależy na ochronie czwórek.
Kurcze,pozbyć się tak szybko sześciu zdrowych zębów?

Edytowane przez marryme21
Czas edycji: 2010-03-05 o 20:47
marryme21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 20:48   #3653
201604190949
Konto usunięte

Prawie wszystkie stałyśmy przed tym dylematem
Ja bym trochę poszukała. Ale jeśli większość będzie mówić, że trzeba rwać to już bym nie kombinowała.

A pokaż zdjęcie
Stary 2010-03-05, 20:50   #3654
Nusia_15
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marryme21 Pokaż wiadomość
Orto u której chcę założyć aparat,zaproponowała mi takie rozwiązanie-usunięcie dwóch zębów.
Szczerze,to nie chcę się na to zgodzić,bo mam zdrowe te 4-ki.Jakoś mi ich szkoda.
Moja zaufana dentystka poradziła mi ,abym nie dała sobie nigdy wyrwać żadnego zęba,bo można je wyprostować bez tego.Przynajmniej jej zdaniem moja wada nie jest wielka.
Nie wiem co zrobić-zdecydować się na ekstrakcję czy szukać do bólu ortodonty,który podejmie się leczenia bez tych drastycznych środków.

Jeszcze czeka mnie usunięcie dwóch dolnych,dlatego tak mi zależy na ochronie czwórek.
A mi orto kazala wyrwać nie ósemki (bo po co ruszać zrowe ząbki) tylko te 'nieładne' w moim przypadku to były martwe zęby które są szarawe i nie były mi ze tak powiem potrzebne. I zostawiła mi ósemki. Zaproponuj to swojej orto jeśli zalezy Ci aby zostawić ósemki bo moze masz jakieś 'gorsze' zęby. Chyba, że nie chcesz wogóle wyrywać wiec już Twoja decyzja

ciuchy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=45634451 #post45634451

Nusia_15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 21:13   #3655
Morfina
Rozeznanie

Hej Dziewczyny!
Pamiętacie mnie jeszcze?

Mam problem... byłam wczoraj u orto i założyła mi łańcuszki... dziś właśnie przed chwilką po umyciu ząbkow spostrzegłam, ze drut wyszedł z jeden z rurek na dole (najpierw mam pierścienie a potem rurki) więc męczyłam się i męczyłam i wsadziłam ten łuk do rurki ale potem sobie pomyślałam, że może orto specjalnie go odpieła czy coś? Niby wczoraj nie widziałam zeby był wypięty... ech.... i teraz bardzo mnie ciągnie i bolą mnie zeby gorzej niż wczoraj po wizycie :/

Aparat stały góra i dół 25.11.09r.

59.58.57.56.55.54.53.52.5 1.50kg
Włosy [08.2010] ->63cm ...[?]... ->100cm
paznokcie; włosy; skóra
cellulit; tłuszcz; rozstępy
Morfina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 21:26   #3656
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sincarne Pokaż wiadomość
ołjeeee! krewetki były w dechę mi nic nie lata, zamontowano mi jakąś blokadę, acz nie powiem ci jaką bo się nie znam

robi mi się szpara między 2 a 3.. słabo to wygląda
też mam szparę pomiędzy 2 a 3... ok 1.5 mm

Cytat:
Napisane przez marryme21 Pokaż wiadomość

większość osób musiała mieć wyrwane zęby... bo głównie przez to że było ich za dużo lub same zęby były za duże pokrzywił się zgryz

Cytat:
Napisane przez Morfina Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny!
Pamiętacie mnie jeszcze?

Mam problem... byłam wczoraj u orto i założyła mi łańcuszki... dziś właśnie przed chwilką po umyciu ząbkow spostrzegłam, ze drut wyszedł z jeden z rurek na dole (najpierw mam pierścienie a potem rurki) więc męczyłam się i męczyłam i wsadziłam ten łuk do rurki ale potem sobie pomyślałam, że może orto specjalnie go odpieła czy coś? Niby wczoraj nie widziałam zeby był wypięty... ech.... i teraz bardzo mnie ciągnie i bolą mnie zeby gorzej niż wczoraj po wizycie :/
ja Cię pamiętam... kope lat Cię tu nie było
może zadzwoń do orto i się zapytaj co masz z tym zrobić

Stary 2010-03-05, 21:33   #3657
Morfina
Rozeznanie

Betti cięszę się, że pamiętasz, ja Ciebie też Boże, strasznie się boję.... bo może coś uszkodziłam wkładając ten łuk albo coś.... ale niby jak ja tak przez telefon wytłumaczę orto?

Aparat stały góra i dół 25.11.09r.

59.58.57.56.55.54.53.52.5 1.50kg
Włosy [08.2010] ->63cm ...[?]... ->100cm
paznokcie; włosy; skóra
cellulit; tłuszcz; rozstępy
Morfina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 21:42   #3658
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Morfina Pokaż wiadomość
Betti cięszę się, że pamiętasz, ja Ciebie też Boże, strasznie się boję.... bo może coś uszkodziłam wkładając ten łuk albo coś.... ale niby jak ja tak przez telefon wytłumaczę orto?

zapytaj jej się czy ten drut miał być w pierścieniu czy nie... a zęby mogą Cię boleć nie przez to że coś kombinowałaś sama przy aparacie tylko po prostu łańcuszek tak na nie podziałał... zawsze na drugi dzień najbardziej boli... ale wydaje mi się że gdyby orto specjalnie tak zostawiła ten łuk to by Cię poinformowała że wystaje i może zahaczać lub coś

Stary 2010-03-05, 22:07   #3659
marryme21
Zakorzenienie

Cytat:
A mi orto kazala wyrwać nie ósemki (bo po co ruszać zrowe ząbki) tylko te 'nieładne' w moim przypadku to były martwe zęby które są szarawe i nie były mi ze tak powiem potrzebne. I zostawiła mi ósemki. Zaproponuj to swojej orto jeśli zalezy Ci aby zostawić ósemki bo moze masz jakieś 'gorsze' zęby. Chyba, że nie chcesz wogóle wyrywać wiec już Twoja decyzja
Problem w tym,że ja mam wszystkie zębiska zdrowe,co do jednego.
Wiem,że to może dziwne w moim wieku,ale prawdziwe.
Dlatego tak mi ich szkoda.
Nie mam bardzo krzywych zębów,tylko delikatnie cofnięte jedynki na górze,trójki przekręcone-ogólnie dramatu nie ma.
Na dole mam stłoczone zęby,ale też słabo.
Zawsze stomatolodzy mi mówili,że to taka raczej kosmetyczna wada,niż poważna.
A tu trafiłam na orto,która chce mi usunąć 6 zębów.
Raczej się nie zgodzę na to,trudno szukam do bólu jakiegoś ,,niewyrywacza''.
Ktoś się leczy we Wrocławiu z Was?

marryme21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 22:12   #3660
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Ale jak ktoś ma zęby ok to wg mnie lepiej ósemki rwać, przecież to one sprawiają później najwięcej kłopotu.

A wg mnie jak już usuwasz ósemki a wada jest niewielka to może to wystarczy.
Szukaj
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości