Żony, matki, wizażanki - wirtualne Koleżanki, czyli pogaduchy PM 2009 cz. XVI - Strona 137 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-09, 11:02   #4081
Maggie1983
Zakorzenienie

Dot.: Żony, matki, wizażanki - wirtualne Koleżanki, czyli pogaduchy PM 2009 cz. XVI

Cytat:
Napisane przez MisQa Pokaż wiadomość
ja też nie składam zyczeń, ani nic nie daję, dostal prezent we wrześniu na dzień chłopaka i jest ok

oj bo juz sama nie wiem co mam jeśc, a mam spory zapas fasolki i gołąbków, prawie wszystko pomroziłam, bo nie przejem tyle sama....
zrobiłam sobie kisielki, bo odwodnię się, schudłam i tak juz ponad 2 kilo... jeść się boję, nie piję... chyba w ogóle doła jakiegos łapię

Maggie - ja tez polecam mirune, od kilku lat kupujemy prawie tylko te rybę. Ma właśnie to do siebie, ze nie nabiera na siebie lodu, więc kupuje sie rybke a nie pół kilo wody
dokladnie i bardzo smaczna-tak jak Maja tez zauwazyla mam tylko nadzieje, ze Kliwia nie ma racji, co do hodowli, wie ktos cos na pewno i wiecej na ten temat bo ja przez to pangi nigdy przenigdy nie jadlam
Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
Martucha ja tez chyba taka będę, boje się tylko, ze przez to, ze długo się staramy, zaczne szaleć itd.

A karmić piersią to bym chciała, bo to zdrowo i dodatkowo taniej
Ale na resztę patrzę podobnie, uważam, ze większość zabawek robionych jest pod rodziców, nie dla dzieci, co do tych wszystkich bachów, edukacyjnych filmów, to oglądałam ostatnio dokument, ze nie ma naukowo stwierdzonego,z e to pomaga w rozwoju, nawet wręcz przeciwnie, hamuję się wyobraźnie, bo dziecko nie umie spędzać czasu bez dawki kolorych zabawek, ze o wiele bardziej rozwijające jest wymyślanie przez dzieci zabawek z przedmiotów domowego użytku
a ja to jakas dziwna jestem, ale chcialabym karmic piersia, stosowac pieluchy tetrowe a nie pampersy (no chyba ze pampersy sporadycznie na wychodne), karmic bobasa marchewkami ze swojego ogrodka, siedziec w ogrodku a nie przed TV itp wiecie taki powrot do natury

Cytat:
Napisane przez aniaaa84 Pokaż wiadomość
Cześć

wróciłam przed chwilą z apteki: kupilam coś w saszetkach do picia na grypę, krople do nosa i tab. na ból gardła, rachunek 40 zł bez dwóch groszy

Kliwia fajna sprawa z tym domkiem, myślę ze jakby sprawdzić wszystko od strony papierkowej tak jak pisałaś i gdyby nic się w nich nie pojawiło co byłoby nie tak, to oferta godna pokuszenia się

Martuś co do dnia mężczyzny to hmm mój S. pewnie dowie się, że takowy istnieje bo radia słucha w pracy w drodze do pracy i z pracy, wczoraj się nawet żalił, że on na prezent do dnia chłopaka musi czekać, a co do prezentu to może zrobię coś na słodko (sernik na zimno) może go jeść tonami, nawet z tortownicy bez przekładania na talerzyk

Maggie jeszcze troszkę i sama będziesz czuła ruchy bobaska

Madzia udało Wam się z wyjazdem do Holandii za pierwszym razem, wczoraj opowiadałam mężowi, że jechaliście w ciemno i wszystko się fajnie zgrało
My po niedzieli jedziemy do jednej z firmy o której pisałaś mi na PW, mam nadzieję że się szybko uda wyjechac

dziewczyny przed chwilką telefon dzwonił, odebieram Pani ankiete przeprowadzała, dwa krótkie pytania i buch wygrałam masażer do głowy nie wiem o co chodzi ale w sobotę mam go odebrać
mam nadzieje i czekam z niecierpliwoscia

DZIEWCZYNY WYGONCIE MNIE STAD
KURDE wiedzialam ze tak bedzie
Pod moim sercem,inne bije serce:nieznane,a jakie bliskie i kochane.Pod moim sercem małe rączki dziecka,cichutko pukają do mojego serca.Myślę sobie wtedy:może być wspanialej?Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje
Maggie1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-09, 11:02   #4082
Maja102
Zakorzenienie

Dot.: Żony, matki, wizażanki - wirtualne Koleżanki, czyli pogaduchy PM 2009 cz. XVI

Cytat:
Ja tak sobie gdybam Poza tym przy karmieniu ładnie kilogramki lecą .
Ale jeśl będę mieć jakieś problemy typu krew, ból, płacz itd. to butla i już, ja wychowana na butli jestem, nie mam żadnych problemów zdrowotnych, żadnej alergii itd.

Maja taka prawda, a teraz to tego nie wolno, tamtego nie wolno, to nie zdrowe. A prawda jest taka, ze to wszytsko dzieciowe koncerny nakręcaję
pewnie
jak byłam mała, to uwielbiałam mleko prosto od krowy, takie jeszcze ciepłe z garnka pić i marchewki dopiero co z ziemi wyciągnięte, jabłka bez mycia z drzewa albo zebrane z ziemi (do dzisiaj nie mam nawyku mycia owoców i warzyw), bawiłam się całe dnie na dworze, miałam kontakt z psami, kotami, jaskółkami, krowami i jakoś o dziwo żyję i nawet żadnej alergii nie mam, jak często dzieci wychowywane w sterylnych warunkach...

P.S. miruna to ryba słonowodna, poławiana głównie w południowym Atlantyku, nie pochodzi z żadnych sztucznych hodowli
http://www.sir.org.pl/porady.php

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2010-03-09 o 11:06
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-09, 11:02   #4083
myszka_maj
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bzyczka1 Pokaż wiadomość
scio to czy taniej to bym się zastanowiła moja przyjaciółka przez jakiś czas (chyba 2 tyg) karmiła piersią, później z różnych przyczyn musiała przestać. Zaczęła karmin butelką. Przy karmieniu piersią mały robił w pieluchę po kilka razy dziennie kupkę i szło im strasznie dużo pieluch. JJak zaczęła karmić butelką to mały kupkę robił raz dziennie i nie była to taka papka co się po całym pampersie rozchodziła (przepraszam za opisy) I może wydawali więcej na mleko ale za to sporo mniej na pieluchy a do tego jednak wygodne jest gdy dziecko jest przyzwyczsajone do butli (Pewnie wele z was tak nie uważa) , rodzice wtedy (zwłaszcza mama) nie jest "uwiązana" do godziny, może wyjść na dłuższe zakupy sama zostawiając dziecko babci, tacie itd. Faktem jest że można ściągać pokarm Ja nie czuję jakiegoś parcia na karmienie piersią, niech kobieta karmi czym chce Widziałam kiedyś w dzień dobry tvn jakąś znaną kobietę która karmiła swoją córkę do 4 roku życia, no bez przesady
ja widziałam kiedys w tv kobiete która karmił piersią swoją, uwaga - 9 !! letnią córkę

Cytat:
Napisane przez kolanka Pokaż wiadomość
Cześć kobietki .
Wpadłam na chwilkę. Któraś z Was poszukiwała albumu na zdjecia wklejane - teraz juz nie pamiętam kto. Znalazłam:
http://www.allegro.pl/item941748976_...100_stron.html
http://www.allegro.pl/item941748987_...100_stron.html
ja! ja! dziękuje

Nasz Skarb
myszka_maj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-09, 11:03   #4084
kliwia
Zakorzenienie

a dzieciaki w reklamy sa wpatrzone jak nie wiem, bo tam sie duzo dzieje
Moja siostra swojej malej wlaczala elewizor 2 razy dziennie, rano po sniadaniu na bajke eduklacyjna Klub myszki mickey, a wieczorem po kapaniu, na Timothiego czy inna bajke
I lulu

Efekt taki, ze moja siostrzenica ma teraz 3 lata i juz pisze umie napisac mama,i swoje imię, zna wiekszosc literek. wiec teraz siada i cwiczy pisanie na roznych kolorowankach do tego stworzonych.

jestem pelna podziwiu jak moja siostra wychowuje swoja corke. W dodatku mowiac do niej w jezyku angielskim.

Scio jaki Ty masz ten robot?? to może meza na rocznice slubu naciagne. Bo skoro on trze ziemniaki i szatkuje jak na tarce, to by mi sie nadal.
Dodam ze nie mamy zmywarki, wiec elementy bede jechac recznie do mycia.
Aha czy on ma moze funckje sokowirowki.?
Poka poka! koniecznie
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-09, 11:07   #4085
napoli
Rozeznanie

zaaaabcia, publicznie nie udostępniam, więc wykupin nie będzie :P

Ja dzisiaj gotuję zapiekany makaron z warzywami i mięsem mielonym z mnóstwem sera na wierzchu Niedawno co jadałam normalne śniadanie, więc obiad poczeka... Męża także nie ma w domu, więc w sam raz
Czy jestem naiwna, a może dziecinna.
Czy jestem zwykłą lalą czy może myszką szarą.
Lecz prawda jest inna, jestem taka jaka według siebie być powinnam..."
napoli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-09, 11:08   #4086
aniaaa84
Zadomowienie

Piszecie o karmieniu, na discovery oglądałam kiedyś program o matkach karmiących piersią, ale dzieci powyżej 10 roku życia
dla mnie trochę niesmaczne to było widzieć obok matki dziewczynę ( dokładnie nie pamiętam ale między 10 a 12 r.ż.), która karmiona jest piersią...
Dziewczyna w sumie do pewnego momentu oponowała, że nie chce już być karmiona piersią, ale jej matka powiedziała, że dopóki on ma pokarm to takiego karmienia nie zrezygnuje.
Stary 2010-03-09, 11:10   #4087
Gucia0987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
Scio jaki Ty masz ten robot?? to może meza na rocznice slubu naciagne. Bo skoro on trze ziemniaki i szatkuje jak na tarce, to by mi sie nadal.
Poka poka! koniecznie
Ja też mam urządzenie cud! Nazywa się Termomix i robi wszystko! Gotuje, szatkuje, trze, kroi, sieka, gotuje na parze, robi lody, drinki itd, itp. - po prostu WSZYSTKO! a do tego samo się myje, ja wlewam tylko wodę. Nic nie przywiera, nie trzeba odkręcać noży, po prostu rewelacja!

"Księżna: (...)ale oświadczam Ci, od dzisiaj w ogóle już nie boję się pająków!
Marion: Niemniej jednak tego zabiłaś
Księżna: Cóż, ktoś musiał zapłacić za te, które całe życie mnie straszyły"

Gucia0987 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-09, 11:12   #4088
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Martucha ja tez chyba taka będę, boje się tylko, ze przez to, ze długo się staramy, zaczne szaleć itd.

A karmić piersią to bym chciała, bo to zdrowo i dodatkowo taniej
Ale na resztę patrzę podobnie, uważam, ze większość zabawek robionych jest pod rodziców, nie dla dzieci, co do tych wszystkich bachów, edukacyjnych filmów, to oglądałam ostatnio dokument, ze nie ma naukowo stwierdzonego,z e to pomaga w rozwoju, nawet wręcz przeciwnie, hamuję się wyobraźnie, bo dziecko nie umie spędzać czasu bez dawki kolorych zabawek, ze o wiele bardziej rozwijające jest wymyślanie przez dzieci zabawek z przedmiotów domowego użytku
ja uwazam ze karienie piersia owszem ale jesli pokarm niewystarcza itd leci mi krew zamiast mleka to po kij sie meczyc... jak to tylko rozdraznienie wnerwienie itd..
milosc i bliskosc mozna dac dziecku przytulajac go nie wazne czy dajesz mu butle czy cycka
najbardziej wkurza mnie to jak milion osob mi radzi aaa tego ci niewolno bo to niezdrowe a powinnas karmin piersia.. jeszcze nieurodzilam a od bratowej meza uslyszalam 3 godiznny wyklad o tym ze MUSZE karmic piersia bo tylko wtedt dziecko jest zdrowe..
ja pierdziele rozumiem znam za i przecic ale halooo
pozwolcie matce decydowac..
ostatanio mialam wkrete na zupki chinskie i co zerzarlam 3 i dziecko jest zdrowe.. nic nam niejest nieyrosla mi 2 glowa... jak mam ochote to jem.. jak mowi polozna to pani decyduje PANI jest matka ale czuje ze z rodzina meza bede miaal dlugaaaaaaaaa przeprawe slyszac juz jego bratowa i mame (ja wychowalam 4 synow i ja wiem najlepiej) a Kij ci w oko.. dobrze ze maz jest po mojej stronie
i podobnie jak misq chce wrocic po macierzynskim do pracy - i co i guzik mnie obchodza oczy jak spotki bratowej wojtka jak to z OPIEKUNKA? polroczne dziecko? ja bylam od 3 miesiaca w zlobku jadlam butekle i jaka piekna ze mnie laska!
bu
ale sie wyzalilam
jak ja was kocham

Cytat:
Martuś co do dnia mężczyzny to hmm mój S. pewnie dowie się, że takowy istnieje bo radia słucha w pracy w drodze do pracy i z pracy, wczoraj się nawet żalił, że on na prezent do dnia chłopaka musi czekać, a co do prezentu to może zrobię coś na słodko (sernik na zimno) może go jeść tonami, nawet z tortownicy bez przekładania na talerzyk
ja poszlam wlasnie do sklepu na drobne zakupu przy okazji chcialam kupic cos na ciasto dla wojtka na jutro i jego ulubione wino....
i nie sadzilamz e o tej godzinie w sklepie jest TYLE ludzi same emeryty.. brzydko powiem nigdzie im sie niespieszy wielkie koszyki i tempo zolwia myslalam ze wybuchne i co na koniec sie okazalo ZE CHOLERA nie wiezlam KARTYY i nie mam przy sobie ani grosza zabic to malo!

a teraz bedzie ostro jak ktos niechce czytac o moich dzisiejszych zlych stanach niechc nieczyta szczegolnie panie kopchajace ciaze
ostatnio sie smialam ze wybije tego kto mowi ze ciaza to najpiekniejszy okres w zyciu owszem momenty sa super.. pocieszam sie tym jak mowi rybulka jak kopnie to ci sie odmieni... ale jak mnie napierdziela wszytko od plecow zebow dziasel po pecherz lep mi peka nadal mam mdlosci mimo ze niezygam co chwile chce mi sie siku spac mi sie chce jestem roztargniona niepanuje nad emocjami potrafie plakac a za chwile komus nawrzucac... porazka zawsze bylam pania mojego zycia kontrolowalam to co robie a teraz dupa
Stary 2010-03-09, 11:17   #4089
Gucia0987
Zakorzenienie

Cytat:
Piszecie o karmieniu, na discovery oglądałam kiedyś program o matkach karmiących piersią, ale dzieci powyżej 10 roku życia
dla mnie trochę niesmaczne to było widzieć obok matki dziewczynę ( dokładnie nie pamiętam ale między 10 a 12 r.ż.), która karmiona jest piersią...
Dziewczyna w sumie do pewnego momentu oponowała, że nie chce już być karmiona piersią, ale jej matka powiedziała, że dopóki on ma pokarm to takiego karmienia nie zrezygnuje.
No to jest chore! Ona za chwile zacznie miesiączkować, stanie się kobietą, a mama ją będzie wołać na "cyca" - przesada.

Ja jestem za tym, żeby w ramach możliwości karmić piersią, ale do roku czasu. Dziecko już wtedy zaczyna chodzić, może próbować innych smacznych rzeczy, zaczyna po mału jeść to co my jemy więc uważam że jest to najlepszy moment na podanie mu butelki.

Natomiast szanuję także kobiety, które nie chcą karmić piersią, albo po prostu nie mogą. teraz te mleczka robią takie dobre, że uważam że dla dziecka jest niewielka różnica, które mleko pije.

Ja mialam znajoma, ktora karmila piersia swojego 4 letniego syna - uwazam ze jest to duza przesada! dziecko juz je zupelnie wszystko, a ona na noc dawala mu piers, bo miala pokarm. Najglupsze tłumaczenie jakie mozna sobie wyobrazic.

Stary 2010-03-09, 11:19   #4090
domi7ks
Zakorzenienie

Kochane prosze o kliki w banerek

domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-09, 11:20   #4091
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość
pewnie
jak byłam mała, to uwielbiałam mleko prosto od krowy, takie jeszcze ciepłe z garnka pić i marchewki dopiero co z ziemi wyciągnięte, jabłka bez mycia z drzewa albo zebrane z ziemi (do dzisiaj nie mam nawyku mycia owoców i warzyw), bawiłam się całe dnie na dworze, miałam kontakt z psami, kotami, jaskółkami, krowami i jakoś o dziwo żyję i nawet żadnej alergii nie mam, jak często dzieci wychowywane w sterylnych warunkach...
DOKLADNIE TAK
marchewki truskawki kalarepa wycierana o spodnie i do buzi mleko prosto z wiadra jak ciocia wydoila krowe i zyje

Cytat:
Napisane przez Gucia0987 Pokaż wiadomość
Ja jestem za tym, żeby w ramach możliwości karmić piersią, ale do roku czasu. Dziecko już wtedy zaczyna chodzić, może próbować innych smacznych rzeczy, zaczyna po mału jeść to co my jemy więc uważam że jest to najlepszy moment na podanie mu butelki.
popieram

wogole ale mam dzis nastroje...
hormony cholera chormony

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-09, 11:21   #4092
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
a teraz bedzie ostro jak ktos niechce czytac o moich dzisiejszych zlych
spoks, mnie akurat to nie dotyczy
Oj, biedactwo, namęczysz się
Mam nadzieję, że szybko Ci te kiepskie objawy miną i potem będzie już tylko fajnie

Cytat:
DOKLADNIE TAK
marchewki truskawki kalarepa wycierana o spodnie i do buzi mleko prosto z wiadra jak ciocia wydoila krowe i zyje
przybij piąteczkę (niestety nie ma ikonki z piąteczką ale piwo oczywiście bezalkoholowe )
I nie znam nikogo ze wsi wychowywanego w takim niby "brudnych" warunakch, kto by miał jakąś alergię na mleko, pyłki czy jeszcze coś innego

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2010-03-09 o 11:25
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-09, 11:21   #4093
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

całkowicie zgadzam sie z Martucha
i odnośnie tego co na blogu i tego co na biało... też mam czasem chwile, że mam już dośc, ale wiem , że moge liczyć na wsparcie mamy, bo mężuś to nie zawsze.... wkurza mnie własnie, ze czasem nie może zrozumieć tego, że ja się naprawdę źle czuję, a on ciągle swoje, ze chce gdzies isc, cos robic, a ja nie dam rady... czasem mam ochote dac pu w paszcze ale facet to chyba nigdy nie zrozumie kobity w ciąży

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-09, 11:22   #4094
Gucia0987
Zakorzenienie

Cytat:
ja uwazam ze karienie piersia owszem ale jesli pokarm niewystarcza itd leci mi krew zamiast mleka to po kij sie meczyc... jak to tylko rozdraznienie wnerwienie itd..
milosc i bliskosc mozna dac dziecku przytulajac go nie wazne czy dajesz mu butle czy cycka
najbardziej wkurza mnie to jak milion osob mi radzi aaa tego ci niewolno bo to niezdrowe a powinnas karmin piersia.. jeszcze nieurodzilam a od bratowej meza uslyszalam 3 godiznny wyklad o tym ze MUSZE karmic piersia bo tylko wtedt dziecko jest zdrowe..
ostatanio mialam wkrete na zupki chinskie i co zerzarlam 3 i dziecko jest zdrowe.. nic nam niejest nieyrosla mi 2 glowa... jak mam ochote to jem.. jak mowi polozna to pani decyduje PANI jest matka ale czuje ze z rodzina meza bede miaal dlugaaaaaaaaa przeprawe slyszac juz jego bratowa i mame (ja wychowalam 4 synow i ja wiem najlepiej) a Kij ci w oko.. dobrze ze maz jest po mojej stronie
i podobnie jak misq chce wrocic po macierzynskim do pracy - i co i guzik mnie obchodza oczy jak spotki bratowej wojtka jak to z OPIEKUNKA? polroczne dziecko? ja bylam od 3 miesiaca w zlobku jadlam butekle i jaka piekna ze mnie laska!
bu
ale sie wyzalilam
jak ja was kocham

ja poszlam wlasnie do sklepu na drobne zakupu przy okazji chcialam kupic cos na ciasto dla wojtka na jutro i jego ulubione wino....
i nie sadzilamz e o tej godzinie w sklepie jest TYLE ludzi same emeryty.. brzydko powiem nigdzie im sie niespieszy wielkie koszyki i tempo zolwia myslalam ze wybuchne i co na koniec sie okazalo ZE CHOLERA nie wiezlam KARTYY i nie mam przy sobie ani grosza zabic to malo!

a teraz bedzie ostro jak ktos niechce czytac o moich dzisiejszych zlych stanach niechc nieczyta szczegolnie panie kopchajace ciaze
ostatnio sie smialam ze wybije tego kto mowi ze ciaza to najpiekniejszy okres w zyciu owszem momenty sa super.. pocieszam sie tym jak mowi rybulka jak kopnie to ci sie odmieni... ale jak mnie napierdziela wszytko od plecow zebow dziasel po pecherz lep mi peka nadal mam mdlosci mimo ze niezygam co chwile chce mi sie siku spac mi sie chce jestem roztargniona niepanuje nad emocjami potrafie plakac a za chwile komus nawrzucac... porazka zawsze bylam pania mojego zycia kontrolowalam to co robie a teraz dupa
Poczekaj do końca 9 miesiąca - wtedy stwierdzisz, ze bylo warto miec to wszystko i jeszcze wiecej! A co do tego ze bylas "pania swojego zycia" teraz panem Twojego zycia jest Twoje dziecko i kochana nic z tym nie zrobisz, juz wszystko mu podporzadkujesz, a ono juz teraz robi sobie dobry grunt do działania!

Stary 2010-03-09, 11:23   #4095
domi7ks
Zakorzenienie

co do karmienia piersia to ja jestem za tym zeby do 6ego miesiaca wylacznie piers a po 6tym miesiacu karmienie na żądanie (do roku)+ wprowadzanie owoców, warzyw, sloiczkow...
niby mleka robia coraz lepsze, ale w zadnym dziecko nie dostanie odpornosci matki...zadne mleko nie zostalo jeszcze wyprodukowane na miare mleka matki...

a krew to mzoe leciec i to nie zawsze tylko na poczatku, jak brodawki nie sa przyzwyczajone do takiego mocnego ssania...ja karmie 2,5 mies i nawet nie czuje (no oprocz moich ostatnich ekscesow z cycami) tego karmienia...raczej bym rzekla, ze to przyjemnie łaskocze

Edytowane przez domi7ks
Czas edycji: 2010-03-09 o 11:24

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-09, 11:24   #4096
kliwia
Zakorzenienie

gucia na robot kuchenny za 3000zł mnie nie stac
Stary 2010-03-09, 11:27   #4097
anika222
Zakorzenienie

GG do anika222

domi kliknięte

dziewuchy moja mamuska straciła pokarm zaraz po porodzie i była od samego początku na butki i żyje i nic mi nei ma zadnych uczuleń i alergii i innych dysleksji

"tylko spokój nas uratuje..piiiiip...
anika222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-09, 11:27   #4098
domi7ks
Zakorzenienie

a co do tych zaawek to ja bym polemizowala... moja Niunia jest bardzo ruchliwa i ciekawa swiata...karuzelke zaczelismy juz jej wlaczac w 3 tygodniu dzieki czemu zaczela wodzic wzrokiem i ruszac głowka na wsyztkie strony (a wiadomo dzieci maja skonnosc na poczatku do ukladania głowki tak jak ulozenie plodowe)

teraz co nowe teorie wymyslaja...kazdy bedzie mowil co innego

a co do pokarmu i jego nawłu bądź braku to wiele kobiet mysli, ze nie ma pokarmu po porodzie a to nieprawda...kazda kobieta ma, to jest jest przedluzenie calego procesu ciazy...tylko przez pierwsze 3 dni jest go baaardzo malo (leci wtedy siara)...i wiele osob dokarmia, zamiast przystawiac do piersi i dzieki temu traci ten pokarm. ja przez pierwsze 3 dni tez nie mialam (nawet raz podalismy mleko sztuczne, bo nei wiedzialam co jest grane jeszcz wtedy) i dopiero na czwarta dobe pojawil sie pokarm. Ale bardzo duzo przystawialam do piersi i karmie jak narazie caly czas tylko cycem
Poza tym cala laktacja zalezy od psychiki. Przeciec nawet w dawnych czasach nianie potrafily wykarmic dzieci...a nawet matki dzieci adoptowane...

Edytowane przez domi7ks
Czas edycji: 2010-03-09 o 11:30
Stary 2010-03-09, 11:29   #4099
aniaaa84
Zadomowienie

Cytat:
bu
ale sie wyzalilam
jak ja was kocham

W pełni popieram to co napisałaś powyżej. Mnie na tym etapie naszego małżeństwa irytują pytania rodziny o to kiedy będę w ciąży
nie ma spotkania, nie ma telefonu nie ma wjazdu,żeby ktoś nie zapytał
a do szału dorpowadza mnie pytanie "Na co czekamy..."
już nie odpowiadam i nie reaguję kiedy toczy się taka dyskusja, mało brakuje mi do bycia niegrzeczną
ostatnio też usłyszłam, że to istna głupota faszerować się tabletkami tylko że ja w pierwszej kolejności biorę je ze względu na obfitą @ przez którą sie wykrwawiałam, a to ze są one srodkiem antykoncepcyjnym to juz moja sprawa

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-09, 11:32   #4100
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez domi7ks Pokaż wiadomość
Kochane prosze o kliki w banerek
klikniete

Cytat:
spoks, mnie akurat to nie dotyczy
Oj, biedactwo, namęczysz się
Mam nadzieję, że szybko Ci te kiepskie objawy miną i potem będzie już tylko fajnie

przybij piąteczkę (niestety nie ma ikonki z piąteczką ale piwo oczywiście bezalkoholowe )
I nie znam nikogo ze wsi wychowywanego w takim niby "brudnych" warunakch, kto by miał jakąś alergię na mleko, pyłki czy jeszcze coś innego
dokladnie tak... razem z siostra biegalysmy po drzewach rozwalalysmy kolana jadlysmy prosto z ziemi i jst gt zreszta jak cala moja rodzina... a za to kuzynka od strony tatay co chwile miala wszystko wyparzane sterylnie i niemogli sie od plesniawek odpedzic do tego alergiczna..

czasem tak wogole szczezrez zazdroszcze tym ktore przechodza ciaze super ekstra latwo i przyjemni...ja nie mam takiego szczescia dlatego ciesze sie i rozumiem jak ktos sie cieszy i mowi ze wow ale super... dla mnie super nie jest i niepozwole zeby ktos mi mowil ze nie.. ze nie mam racji.. czasem jest do dupy i tyle... i niebede sie usmiechac bo tak trzeba... mam ochote isc na koncert przyjaciol i slysze ale tam jest jeden wielki dym papierosowy gdzie ty chcesz isc... no bosko.. w tychach nie ma knajpy calkowicie wolenj od tytoniu to znaczy ze mam 9 miesicy siedzec w domu? ehsss

Cytat:
Napisane przez MisQa Pokaż wiadomość
całkowicie zgadzam sie z Martucha
i odnośnie tego co na blogu i tego co na biało... też mam czasem chwile, że mam już dośc, ale wiem , że moge liczyć na wsparcie mamy, bo mężuś to nie zawsze.... wkurza mnie własnie, ze czasem nie może zrozumieć tego, że ja się naprawdę źle czuję, a on ciągle swoje, ze chce gdzies isc, cos robic, a ja nie dam rady... czasem mam ochote dac pu w paszcze ale facet to chyba nigdy nie zrozumie kobity w ciąży
dokladnie tak.....

Cytat:
Poczekaj do końca 9 miesiąca - wtedy stwierdzisz, ze bylo warto miec to wszystko i jeszcze wiecej! A co do tego ze bylas "pania swojego zycia" teraz panem Twojego zycia jest Twoje dziecko i kochana nic z tym nie zrobisz, juz wszystko mu podporzadkujesz, a ono juz teraz robi sobie dobry grunt do działania!
na pewno powiem ze bylo warto bo juz teraz jak mnie maluszek laskocze to mowie jest bosko ale niejestem hipokrytka i nieusmiecham sie mowiac ze jest pieknie cudownie i t onajpiekniejszy okres w zyciu...
ostatnio poszlam do kumpeli ktora niedawno urodzila i pyta ja sie cuzjesz.. popatrzylam na nia i mowie super a ona a szczerze? no i sie posypalo ze jest tabu ze jak ciaza to tylko super...
rozumiem i sama uwazam ze niepowinno zasypywac sie infor o bolacych porodach itd bo to napedza strach i sama niebede tego czytac ani pisac... ale mowienie ze ejst tylko pieknie i idealnie to przesada..
Stary 2010-03-09, 11:38   #4101
aniaaa84
Zadomowienie

Cytat:
No to jest chore! Ona za chwile zacznie miesiączkować, stanie się kobietą, a mama ją będzie wołać na "cyca" - przesada.

Natomiast szanuję także kobiety, które nie chcą karmić piersią, albo po prostu nie mogą. teraz te mleczka robią takie dobre, że uważam że dla dziecka jest niewielka różnica, które mleko pije.

Ja mialam znajoma, ktora karmila piersia swojego 4 letniego syna - uwazam ze jest to duza przesada! dziecko juz je zupelnie wszystko, a ona na noc dawala mu piers, bo miala pokarm. Najglupsze tłumaczenie jakie mozna sobie wyobrazic.
Tak Guciu chore masz rację, mnie ten program rozwalił na łopatki. A matka pyta przez psychologa dlaczego nakłania nastolatkę do ssania mleka z piersi odpowiedziała, że ma poczucie większej bliskości z córką, że odkąd karmi piersią czuję sią jak Afrodyta, ma jedrna skóre, jedrne piersi...i ze sama bedzie naklaniala swoja corke do jak najdluzszego karmienia piersia swoich pociech
a no i dziewczyna z tego co pamietam indywidualny tok nauczania bo mama w szkole chciala ja karmic ale stwierdzila ze nie ma sprzyjajacych warunków

jak dla mnie matka nadająca się do leczenia psychiatrycznego

Cytat:
DOKLADNIE TAK

popieram

wogole ale mam dzis nastroje...
hormony cholera chormony
Mmm mleko od krowy to był stały punkt wakacji codziennie rano u babci na wsi, w sumie do tej pory nim nie pogardzę i tylko takie mleko jestem w stanie wypić...z kartony czy z woreczka nie dam rady
Stary 2010-03-09, 11:39   #4102
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Cytat:
Napisane przez Maggie1983 Pokaż wiadomość
dokladnie i bardzo smaczna-tak jak Maja tez zauwazyla mam tylko nadzieje, ze Kliwia nie ma racji, co do hodowli, wie ktos cos na pewno i wiecej na ten temat bo ja przez to pangi nigdy przenigdy nie jadlam

a ja to jakas dziwna jestem, ale chcialabym karmic piersia, stosowac pieluchy tetrowe a nie pampersy (no chyba ze pampersy sporadycznie na wychodne), karmic bobasa marchewkami ze swojego ogrodka, siedziec w ogrodku a nie przed TV itp wiecie taki powrot do natury

mam nadzieje i czekam z niecierpliwoscia

DZIEWCZYNY WYGONCIE MNIE STAD
KURDE wiedzialam ze tak bedzie
Rozumiem też bym chciała (no może poza tetrowymi i sama chętnie bym zajadała warzywka ze swojego ogródka, ale coż póki co perspektyw na własny domek brak

Cytat:
pewnie

P.S. miruna to ryba słonowodna, poławiana głównie w południowym Atlantyku, nie pochodzi z żadnych sztucznych hodowli
http://www.sir.org.pl/porady.php
To samo, z tym, ze ja mleka nie lubię ale

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
a dzieciaki w reklamy sa wpatrzone jak nie wiem, bo tam sie duzo dzieje
Moja siostra swojej malej wlaczala elewizor 2 razy dziennie, rano po sniadaniu na bajke eduklacyjna Klub myszki mickey, a wieczorem po kapaniu, na Timothiego czy inna bajke
I lulu

Efekt taki, ze moja siostrzenica ma teraz 3 lata i juz pisze umie napisac mama,i swoje imię, zna wiekszosc literek. wiec teraz siada i cwiczy pisanie na roznych kolorowankach do tego stworzonych.

jestem pelna podziwiu jak moja siostra wychowuje swoja corke. W dodatku mowiac do niej w jezyku angielskim.

Poka poka! koniecznie
Ja wychowałam się na pełnometrażówka Disneya.

Ja mam Philipsa http://www.pl.marketgid.com/goods/358/16952/
ale średnio jestem zadowolona, strasznie hałasuje.
I z TZ z pracy dostaliśmy takie cuś
http://a01.cdn.a.pl/Zdjecie-26959/Ma...ssive-Full.jpg ( wtym robie surówki) - tylko jakiś inny model - kosztuje coś koło 200 zł.

Cytat:
bu
ale sie wyzalilam
jak ja was kocham

toż to napisałam o karmieniu - tak ale nie za wszelką cenę, bo to na dobre nie wychodzi nikomu,

a z stanem, kurde oddałabym wszytsko

ale to zrozumiałe, ze możesz czuć się źle itd.
u nas to pokutuje stereotyp Matki Polki, owszem ciąża to fajny stan, bo to jest niesamowite, ze tam w środku rozwija się człowieczek, ale fizycznie można się źle czuć. Nie trzeba zgrywać Bóg wie kogo.
Ja patrzę na to nieco inaczej, mogłabym rzygać dzień i noc, znosić bóle, mdłości itd. byle by tylko odczekać się dziecko.

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami

Edytowane przez Scio
Czas edycji: 2010-03-09 o 11:44
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-09, 11:43   #4103
kliwia
Zakorzenienie

Scio noooo ale jestes jak nie zadowolona to ja nei wiem teraz co kupic
A aszynkę do miesa, moze za kilka lat

Ja znalazlam taki:
http://www.allegro.pl/item948377702_...fp_586_50.html
Zalezy mi na tym by mial te dzbanki osobno,a nie dwa na raz, mniej meisca w szafce zajmuje taki mniejszy
Stary 2010-03-09, 11:46   #4104
anika222
Zakorzenienie

GG do anika222

teściowa kupiła ostatnio mpm kasia z blenderem i jest super kapustke szatkuje superowo i placki uciera też 15 min i gotowe a tak to teściu tarł 3 godziny z haczykiem bo wielka rodzina i same chłopaki wiec pojesc lubią

"tylko spokój nas uratuje..piiiiip...
anika222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-09, 11:46   #4105
bzyczka1
Zakorzenienie

Moja siostra też wychowana jest na butli i to 17 lat temu więc i nie było takich kaszek jak są teraz. Ale mojemu tacie pokarm się nie pokazał a moja mama była w szpitalu i nie było możliwości karmienia siostry nawet przez tydzień bo mama od razu po porodzie chemię zaczęła brać. I żyje i ja też tak jak inne marchewa prosto z ziemi, truskawki i pomidory od małego, mleko prosto od krowy, kozie też (do czasu, prawdopodobnie z mlekiem wypiłam wirus zapalenia opon mózgowych i już mleka koziego nie piję). Nawet znam taki skrajny przypadek gdzie dzieci jadły smażoną słoninę i też żyją i nie chorują

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-09, 11:47   #4106
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
jak dla mnie matka nadająca się do leczenia psychiatrycznego
o taaak psychiatryk...

Cytat:
a z stanem, kurde oddałabym wszytsko
ja rozumiem ja wiem i ja sie naprawde ciesze ze bede matka tylko ze glosno tez mowie o tym ze niejest to takie och lal lekkie i przyjemne...
zaciskam zeby i gadam do fasolki zeby sie poruszyla spiewam jej ijest super.. tylko poco mam lazic i sie usmiechac bo jest idealnie jak niejest.... dla mnie to obluda.. zawsze mowilam co myslalam i niechowalam niczego bo wypada... teraz tez niezamierzam..

ale jeszcze jedna prywata powinnam pewno napisac to w kluie bo ktros wyweszy i bedzie afera ale kij
wracajac do bratowej wojtka chdozial do tego samego gina- genijalny facet ale ja jej mowie ze mimo wsyztko go zmieniam bo w tyskim rzezniku rodzic niebede a ona oburzona a czemu a wogole jak to nie w ychach co ja sobie uwaga WYOBRAZAM no łał... mowie do niej ze wole placic za wizyte wiecej a rodzic w klinicie gdzie rodze jak chce tzn basen pryznic krzeslo pilka a nie ze MUSZE lezec jak bedzie mi wygodniej to sie poloze ale chce miec mozliwosc wyobru ze niechce rodzic z mezem a z siostra ze maz bedzie ale na poocztaku na partych juz nie ze niechce jak nie bede musiala byc nacinana a w tychach robia to tasnowo a przedewszytkim chce po porodzie miec sale 2 osobowe i pomoc pan a nie byc zdana na siebie blagac o pomoc przy przewiniecu i kapaniu bo np bede wycieczona... a w tychach uwazaja ze to twoje dziecko i w domu ci nikt nie pomoze..
na to ona no owszem mam racje o po porodzie to ona zostala sama i musala sama robic i bylo ciezko bo byla mcno nacieta niemiala sily..
WIEC SIE PYTAM CHOLERA JASNA W TAKIM RAZIE SKĄD TO OBURZENIE? skoro bylo zle to co mam tam rodzic tylko dlatego ze to tychy?

ide obierac zeimniaki bo mi ciesienie skoczy:

przepraszam za mnostwo prywat offtopy i wogole jak kogos urazilam no
Stary 2010-03-09, 11:48   #4107
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
mi się takie podejscie nie podoba, bo stad już blisko do myślenia matki-polki, urabiającej sobie ręce po łokcie i poświęcającej wszystko tylko dla dziecka
Cytat:
co do karmienia piersia to ja jestem za tym zeby do 6ego miesiaca wylacznie piers a po 6tym miesiacu karmienie na żądanie (do roku)+ wprowadzanie owoców, warzyw, sloiczkow...
niby mleka robia coraz lepsze, ale w zadnym dziecko nie dostanie odpornosci matki...zadne mleko nie zostalo jeszcze wyprodukowane na miare mleka matki...

Cytat:
a co do pokarmu i jego nawłu bądź braku to wiele kobiet mysli, ze nie ma pokarmu po porodzie a to nieprawda...kazda kobieta ma, to jest jest przedluzenie calego procesu ciazy...tylko przez pierwsze 3 dni jest go baaardzo malo (leci wtedy siara)...i wiele osob dokarmia, zamiast przystawiac do piersi i dzieki temu traci ten pokarm. ja przez pierwsze 3 dni tez nie mialam (nawet raz podalismy mleko sztuczne, bo nei wiedzialam co jest grane jeszcz wtedy) i dopiero na czwarta dobe pojawil sie pokarm. Ale bardzo duzo przystawialam do piersi i karmie jak narazie caly czas tylko cycem
Poza tym cala laktacja zalezy od psychiki. Przeciec nawet w dawnych czasach nianie potrafily wykarmic dzieci...a nawet matki dzieci adoptowane...
ee, o ile pamiętam, to na dworach i u szlachty od karmienia były tzw. "mamki" czyli kobiety mające małe dzieci i dużo pokarmu, którym karmiły również dzieci jasnie państwa
Cytat:
W pełni popieram to co napisałaś powyżej. Mnie na tym etapie naszego małżeństwa irytują pytania rodziny o to kiedy będę w ciąży
nie ma spotkania, nie ma telefonu nie ma wjazdu,żeby ktoś nie zapytał
a do szału dorpowadza mnie pytanie "Na co czekamy..."
już nie odpowiadam i nie reaguję kiedy toczy się taka dyskusja, mało brakuje mi do bycia niegrzeczną
ostatnio też usłyszłam, że to istna głupota faszerować się tabletkami tylko że ja w pierwszej kolejności biorę je ze względu na obfitą @ przez którą sie wykrwawiałam, a to ze są one srodkiem antykoncepcyjnym to juz moja sprawa
podziwiam...
ja bym utłukła

Cytat:
na pewno powiem ze bylo warto bo juz teraz jak mnie maluszek laskocze to mowie jest bosko ale niejestem hipokrytka i nieusmiecham sie mowiac ze jest pieknie cudownie i t onajpiekniejszy okres w zyciu...
ostatnio poszlam do kumpeli ktora niedawno urodzila i pyta ja sie cuzjesz.. popatrzylam na nia i mowie super a ona a szczerze? no i sie posypalo ze jest tabu ze jak ciaza to tylko super...
rozumiem i sama uwazam ze niepowinno zasypywac sie infor o bolacych porodach itd bo to napedza strach i sama niebede tego czytac ani pisac... ale mowienie ze ejst tylko pieknie i idealnie to przesada..
mądrze mówisz tak trzymaj
Stary 2010-03-09, 11:52   #4108
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Kliwuś ja to postawiłam go na blace, bo jakbym miała go wyciągac z szafki za każdym razem to bym w ogóle go nie używała, teraz chciałabym taki ręczny mikser z misą.
Przeszkadza mi w nim tylko to, ze jest taki głośny, tak to może być.
Teraz chciałabym kupić pożądny mikser ręczny z misą, bo mam taki badziewny tescowy mikser

Agatka jest już z nami
Stary 2010-03-09, 11:55   #4109
kliwia
Zakorzenienie

ooo Scio u mnie sie za badzo kurzy by stalo na blacie. Wiec wyladuje w szafce
Ja tez mam badziewny miekser w spadku dostalam, Elta. Poki co sie nie zjarał, wiec nim miksuje. A Ty jak pieczesz sporo, to niech Ci maz kupi na imieniny jakas zrzute niech zorbi i porzadny mikser kupi, w prezencie od rodzinki i jego

martucha jaka Ty nabuzowana no nieeeeeeeeeee

Ja tam bede karmic piersia jak bede miec pokarm do 6 meisiaca, potem juz tylko mleko z proszku i staly pokarm. zreszta raczej bede dziecie dokarmiac butla po jakims czasie, zeby mi ladnie spalo i bylo szczesliwe
Stary 2010-03-09, 12:03   #4110
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Martuś edytowałam, ja się w zupełności z Tobą zgadzam, tylko tak jak mówiłam u nas pokutuje stereotyp matki polki, dziecko to wspaniały dar, ale jeśli matka będzie nieszczęśliwa to i dziecko nie będzie. A ciąza wiadomo, nie choroba, ale ogromne obciążenie dla organizmu i oczywiście można się źle czuć, tylko u nas kobieta musi być silna, zadowolona, szcżęśliwa i nie może narzekać, a to totalna bzdura. ale podobno pierwszy uśmiech i słowo mama sprawia, ze o wszelkich dolegliwościach ciażowo-porodowych się nie zapomina, ale bledną bardzo tak mi mówiła kumpela, która absolutnie nie jest "matką poświęcającą wszystko dla swojego dzieciątka".

---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ----------

Kliwia zwariowałaś na imieniny mikser phi, to żaden prezent.
Wolę inne prezenty

Agatka jest już z nami
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości