Aparaty ortodontyczne cz. VIII :) - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-10, 11:25   #3781
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)

Cytat:
Napisane przez Pipi180 Pokaż wiadomość
Morfina

Ile czasu nosilaś hyraxa??

I pytanko do wszystkich znów o ekspandera xD ]
Czy ekspander może być założony w tym samym czasie z aparatem stałym na tym samym łuku????
Bo nie wiem czy będę miała zdjętego haasa a potem ekspander i stały razem... czy zdjętego haasa , potem ekspander i dopiero po zdjęciu ekspandera stały na górę.
ekspander nosi się razem z aparatem. jak idziesz na zakłądanie górnego łuku to przygotuj się na ekspander.

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-10, 13:02   #3782
milutek
Wtajemniczenie

Ja nie wiem jak to jest, że wam się odklejają zamki a mi nie. zamki i rurki u mnie są tak mocno przyklejone, że nigdy nic mi się nie odkleiło i żaden drut nie wylazł. i nie muszę też na nic specjalnie uważać, no jedynie na mocno twarde rzeczy - bo nie chciałabym ułamać skrzydełka, ale o odklejeniu czego kolwiek nie ma mowy. nawet dentystka jak miała mi wyrywać górne 5, to najpierw chciała zdjąć zamek, ale zrezygnowała, bo nie dała rady hehe mam nadzieję, że orto da radę jak przyjdzie na to czas
Stary 2010-03-10, 13:06   #3783
Wenja
Zadomowienie

a jak juz sie nie da i zostana Ci do konca zycia? :O
Wenja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-10, 13:28   #3784
Morfina
Rozeznanie

Cytat:
Morfina

Ile czasu nosilaś hyraxa??

I pytanko do wszystkich znów o ekspandera xD ]
Czy ekspander może być założony w tym samym czasie z aparatem stałym na tym samym łuku????
Bo nie wiem czy będę miała zdjętego haasa a potem ekspander i stały razem... czy zdjętego haasa , potem ekspander i dopiero po zdjęciu ekspandera stały na górę.
hyraxa nosiłam 3 miesiące. Tak jak Katerina napisała, ekspander zakładany jest razem z aparatem na tym samym łuku w sumie w niczym on nie przeszkadza, wiadomo, fajnie jest wreszcie poczuć własne podniebienie po jego zdjęciu

---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ----------

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
Ja nie wiem jak to jest, że wam się odklejają zamki a mi nie. zamki i rurki u mnie są tak mocno przyklejone, że nigdy nic mi się nie odkleiło i żaden drut nie wylazł. i nie muszę też na nic specjalnie uważać, no jedynie na mocno twarde rzeczy - bo nie chciałabym ułamać skrzydełka, ale o odklejeniu czego kolwiek nie ma mowy. nawet dentystka jak miała mi wyrywać górne 5, to najpierw chciała zdjąć zamek, ale zrezygnowała, bo nie dała rady hehe mam nadzieję, że orto da radę jak przyjdzie na to czas
hehe mi też się nic nie odkleiło jeszcze ale drut wyszedł bo.... jadłam wtedy migdały w całości no i gryzłam je.... a wiadomo, że w aparacie nie wolno.... więcej już nie będę

Aparat stały góra i dół 25.11.09r.

59.58.57.56.55.54.53.52.5 1.50kg
Włosy [08.2010] ->63cm ...[?]... ->100cm
paznokcie; włosy; skóra
cellulit; tłuszcz; rozstępy
Morfina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-10, 14:12   #3785
rozgwiazda
Rozeznanie

Kurcze dopiero mam chwilę, żeby wpaść na forum i sie pochwalić, tylko zdj wsadzę potem bo jeszcze nie porobiłam
Ale mówię Wam jak smiesznie jest jak ne ma aparatu hihi.. chcę wydłubywać jedzonko na dole a tu ślisko :brzyda l:i nie ma co grzebać No i góra chyba też niedługo będzie ściągana.. tylko mi jeszcze jeden ząbek nie pasuje i dlatego czekamy..
Cytat:
rozgwiazda, cieszę się razem z Tobą kobieto! i też wiem o co Ci chodzi ale spoko, na pewno coś orto zaradzi!
na szczęście troszkę je spiłowała z tej str i nie jest tak strasznie jak byłooo
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-10, 14:47   #3786
Starlett
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rozgwiazda Pokaż wiadomość
Kurcze dopiero mam chwilę, żeby wpaść na forum i sie pochwalić, tylko zdj wsadzę potem bo jeszcze nie porobiłam
Ale mówię Wam jak smiesznie jest jak ne ma aparatu hihi.. chcę wydłubywać jedzonko na dole a tu ślisko :brzyda l:i nie ma co grzebać No i góra chyba też niedługo będzie ściągana.. tylko mi jeszcze jeden ząbek nie pasuje i dlatego czekamy..

zazdroszczę

Starlett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-10, 15:18   #3787
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Morfina Pokaż wiadomość

ps. u mnie wszystkie zęby na dole się już poprostowały, są jedynie przesunięte tak jakby na jedną stronę czyli jednyki nie są na środku a co za tym idzie inne zęby też są w złym miejscu, Na górze praktycznie nic się nie prostuje... Mam 2 łańcuszki
a u mnie właśnie dzisiaj mija miesiąc z aparatem na dole i jak na razie nie widzę żadnej najmniejszej różnicy w ustawieniu zębów poza tym że mi się trochę ruszają i mnie to wkurza... obawiam się że orto będzie musiała mi wyrwać jakieś zęby na dole bo są tak stłoczone że nie mają miejsca żeby wejść do łuku

Cytat:
Napisane przez ettera Pokaż wiadomość
dzień dobry melduje się nowy aparatowy psuja
otóż mam rurki na 6stkach zamiast pierścieni i już pierwszego dnia zauważyłam że z jednej strony ten drucik wylazł, tzn od razu wyglądał na zbyt krótki, trochę drapał ale nie było tragedii
no a dziś wstaję sobie rano i patrzę a tu drucik z drugiej rurki też jest na wolności... i to zaraz przy tym zameczku który się odkleił...

może moje zęby mają jakieś życie nocne i codziennie rano czymś mnie zaskakują?

w każdym bądź razie nie wiem co robić? chyba powinnam zdjąć ten zameczek z 5tki bo boję się że spadnie mi teraz z tego drucika i skończy w otchłani mojego żołądka...
dziś jadę do orto tak czy siak z odklejoną 5tką więc pewnie i temu drucikowi coś zaradzi

przepraszam za swe żale odnośnie tych małych tragedii ale wszystko jest dla mnie nowe i nie wiedziałam że aż takie delikatne
Cytat:
mi też się jeszcze nigdy nic nie odkleiło, a noszę aparat (na górze) już prawie 8 miesięcy... nigdy też żaden drut nie wyszedł

Cytat:
Napisane przez rozgwiazda Pokaż wiadomość

widzisz... nie trzeba było się tak martwić

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-10, 15:59   #3788
Niunia20
Rozeznanie

cześć wam.... dawno mnie nie było.... po dzisiejszej wizycie mam zalożony wyciąg i.... ciapa ze mnie ....nie zapytałam się czy za każdym razem jak zdejmę tą gumkę do jedzenia czy mycia zębów to potem musze założyć nową czy tą samą??
Stary 2010-03-10, 16:06   #3789
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Niunia20 Pokaż wiadomość
cześć wam.... dawno mnie nie było.... po dzisiejszej wizycie mam zalożony wyciąg i.... ciapa ze mnie ....nie zapytałam się czy za każdym razem jak zdejmę tą gumkę do jedzenia czy mycia zębów to potem musze założyć nową czy tą samą??

to już zależy od Ciebie i ilości gumek które posiadasz

Stary 2010-03-10, 16:16   #3790
wyszukiwarka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
wada może się nawrócić jeżeli nie będzie się nosiło aparatu retencyjnego... córka mojego dentysty kilka lat temu nosiła aparat i po zdjęciu chyba nie nosiła retencyjnego albo nosiła go za krótko i wada jej się nawróciła... i teraz jeszcze raz nosi

bardzo dziękuję za odpowiedź

mam jeszcze pytanie
1.
Na dole mam czwórki i piątki odsunięte od siebie mniej więcej o 2 mm. Czy w takim przypadku zęby górne mają prawo się skrzywić? Wiem... panikuję Moja orto powiedziała,że na dół aparat nie będzie raczej potrzebny... ale ja jej nie wierze
2.
Ile kosztuje zdjęcie aparatu i aparat retencyjny?
Stary 2010-03-10, 16:16   #3791
Niunia20
Rozeznanie

hmmmm gumek mam tak na oko 60 czyli 1 na dzień i 1 na noc ....a na opakowaniu mam narysowane dwa konie ciągnące bryczke.... strasznie są niewygodne... mam 1 ciągnącą się od 8od wewnątrz do 3 z zewnątrz... a całe zamieszanie żeby 5 się wyprostowała....
Stary 2010-03-10, 17:24   #3792
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
hmmmm gumek mam tak na oko 60 czyli 1 na dzień i 1 na noc ....a na opakowaniu mam narysowane dwa konie ciągnące bryczke.... strasznie są niewygodne... mam 1 ciągnącą się od 8od wewnątrz do 3 z zewnątrz... a całe zamieszanie żeby 5 się wyprostowała....
to korzystaj z nich tak aby Ci starczyło chyba że masz blisko orto i dała by Ci jeszcze jedną paczkę

Stary 2010-03-10, 19:19   #3793
sincarne
Raczkowanie

Cytat:
specjalistką nie jestem, bo dopiero pierwszy wyciąg, ale z tego co orto mówiła, to taka gumka 2 dni działa, więc to jest max. więc nie ma co szaleć i wymieniać 3 razy na dzień chyba że różne gumki mają różną moc, to nie wiem
ja wiecznie o niej zapominam i w połowie obiadu łapię się na tym że nie zdjęłam wyciągu a co tam, jem do końca i żyję. ostatnio z lenistwa nawet zęby umyłam nie ściągając gumki ale, jak to dawno ustalono, jestem niechluj więc lepiej nie bierz przykładu

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-10, 19:39   #3794
natewa
Rozeznanie

Hej dziewczynki,
Pytałam jakiś czas temu o samodzielnie zmienianie gumek. Nie odważyłam się jednak tego zrobić bez konsultacji z orto, no ale tak, jak się spodziewałam nie było z jej strony pozytywnej reakcji. Powiedziała mi mianowicie, że mogę sobie oczywiście robić w domu co chcę, ale jak sobie coś uszkodzę, np. oderwę zamek to całe leczenie się cofnie, bo będzie trzeba przejść na cieńsze druty i zaczynać wszystko od początku, i ona nie bierze za to odpowiedzialności itp.
Raczej nie sądzę, żebym sobie zamek cały mogła wyrwać przy zmianie gumek, no ale czy rzeczywiście tak jest, że jak odpadnie zamek, to trzeba się cofać w leczeniu? Co jakiś czas czytam, że komuś odkleja się zamek, czy nawet pierścień, ale o tym to nie słyszałam jeszcze...

Mam jeszcze pytanie do osób zmagających się jak ja z asymetrią, np sincarne. Jak Wasi orci to zwalczają? Ja miałam do tej pory tylko łańcuszki, ale działają one jedynie zaraz po założeniu.
Wtedy od razu ząb się widocznie przesuwa, ale już po kilku dniach łańcuszek robi się luźny, także mam wrażenie, że ten czas między wizytami jest stracony. Na ostatniej wizycie dostałam nowy element - sprężynkę - ale żadnych spektakularnych efektów nie widzę
Troszkę się załamuję, bo noszę aparat już pół roku i na razie asymetrię mam większą, niż przed założeniem (powiększyła się w wyniku ogólnego prostowania łuku).

Dodaję fotkę. Czarne kreski to linie pośrodkowe, niestety tylko teoretycznie
natewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-10, 19:43   #3795
Wenja
Zadomowienie

mam identyczna asymetrie, ale w odwrotna strone... ciekawa jestem czy da sie ja idealnie wyprostowac...
Wenja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-10, 19:59   #3796
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez natewa Pokaż wiadomość
Hej dziewczynki,
Pytałam jakiś czas temu o samodzielnie zmienianie gumek. Nie odważyłam się jednak tego zrobić bez konsultacji z orto, no ale tak, jak się spodziewałam nie było z jej strony pozytywnej reakcji. Powiedziała mi mianowicie, że mogę sobie oczywiście robić w domu co chcę, ale jak sobie coś uszkodzę, np. oderwę zamek to całe leczenie się cofnie, bo będzie trzeba przejść na cieńsze druty i zaczynać wszystko od początku, i ona nie bierze za to odpowiedzialności itp.
Raczej nie sądzę, żebym sobie zamek cały mogła wyrwać przy zmianie gumek, no ale czy rzeczywiście tak jest, że jak odpadnie zamek, to trzeba się cofać w leczeniu? Co jakiś czas czytam, że komuś odkleja się zamek, czy nawet pierścień, ale o tym to nie słyszałam jeszcze...

Mam jeszcze pytanie do osób zmagających się jak ja z asymetrią, np sincarne. Jak Wasi orci to zwalczają? Ja miałam do tej pory tylko łańcuszki, ale działają one jedynie zaraz po założeniu.
Wtedy od razu ząb się widocznie przesuwa, ale już po kilku dniach łańcuszek robi się luźny, także mam wrażenie, że ten czas między wizytami jest stracony. Na ostatniej wizycie dostałam nowy element - sprężynkę - ale żadnych spektakularnych efektów nie widzę
Troszkę się załamuję, bo noszę aparat już pół roku i na razie asymetrię mam większą, niż przed założeniem (powiększyła się w wyniku ogólnego prostowania łuku).

wow, niezła ta asymetria... ja tez mam asymetrię ale tylko na dole... jak narazie orto z nią nie walczy bo aparat dopiero miesiąc i zęby jeszcze postłaczane... myśle że to co powiedziała orto może być prawdą bo w sumie jak by oderwał Ci się zamek i nie pojechałabyś z tym do orto to ten ząb mógłby się cofnąć na swoje pierwotne miejsce a wtedy żeby go z powrotem przyciągnąć to musiała by wziąć cieńszy drucik bo ten gruby mógłby za mocno działać na tego zęba i mogłoby się coś uszkodzić o bólu zęba nie mówiąc... ale to tylko takie moje hipotezy, nie wiem jak jest na prawdę bo nigdy mi się nic nie urwało

Edytowane przez betti_888
Czas edycji: 2010-03-10 o 20:13
Stary 2010-03-10, 20:19   #3797
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Hej dziewczynki,

jakbyś miała aparat na dolny łuk szybciej by to poszło za pomocą wyciągów, góra działała by na dół, dół na górę i by sobie chodziło, a tak trzeba niestety czekać i nie wpatrywac się co chwilką w lusterko czy się przesuwa czy nie to na razie tylko pł roku i tylko górny łuk, myślę, że orto sobie z tym poradzi. Planujesz dolny łuk ?

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2010-03-10, 20:22   #3798
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Hej dziewczynki,

oj trochę chyba przesadza Twoja orto. nie wiem co byś musiała robić, żeby oderwać zamek, chyba wymieniać gumki kombinerkami ale uszkodzić sobie skrzydełko można, ale w takim przypadku masz jeszcze pozostałe 3 skrzydełka i leczenie się nie cofa.
Stary 2010-03-10, 20:39   #3799
Yukiri
Raczkowanie

GG do Yukiri

Cytat:
jeszcze mam pytanko... czy gdy się nosi ten ekspander... jak jest wtedy z mową? szybko można się nauczyć mówić?
Nosiłam ekspander przez pół roku i strasznie się cieszę, że to już za mną Nie chcę Ciebie strasznie martwić, ale w tym aparacie po prostu nie da się mówić do końca wyraźnie... Na początku było strasznie, przez cały dzień milczałam i tylko pisałam na kartce to co chciałam (na szczęście były wakacje), ale potem mówiłam już całkiem normalnie. Ale za Chiny ludowe nie umiałam powiedzieć żadnego słowa, które na końcu miało 'i', 'ki', 'gi.

Album włosowy
Yukiri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-10, 20:45   #3800
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Jeeej, ale dawno mnie tu nie było
Muszę wyrwać dwie ósemki :| Aparat będzie ściągany jakoś po wyrwaniu ósemek (trochę tak od tyłka strony, z tego co już dawno zauważyłam, to najpierw jest wyrywanie, a później zakładanie, a u mnie najpierw aparat, wyrwanie ósemek i ściąganie, no ale trudno ). I teraz czeka mnie latanie za skierowaniem do chirurga, bo ostatnio tak się spłukałam, że na pewno nie pójdę wyrwać prywatnie :| Czy ortodonta może wypisać skierowanie do chirurga? Bo założyłam z góry, że nie, bo przyjmuje prywatnie, ale jak to jest? Bo dentystka nie chce mi wypisać dopóki nie dostanie na papierku, że trzeba wyrwać zdrowe zęby ze wskazań ortodontycznych... Jak to jest?

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-10, 20:48   #3801
natewa
Rozeznanie

betti, z tym tekstem o "niezłej asymetrii" to bardzo podnoszące na duchu było, wiesz
Mnie się jednak to wydaje trochę naciągane, przecież wiadomo, że z oderwanym zamkiem przyszłabym od razu, wiadomo też, że może się oderwać nie z mojej winy (tak jak się tu niektórym podczas snu coś odpada...), i co, wtedy też to jest mój problem? Co do urwanych skrzydełek, to już dwa skrzydełka urwała mi asystentka podczas ściągania ligatur
Ekatka, no pewnie, że planuję dół. Dół też mam asymetryczny, tylko przy tej górze tego tak nie widać może. Najpierw miał być zakładany miesiąc po górze, potem za jakies trzy miesiące, a teraz czakamy, aż się kieł prawidłowo ustawi... Nawet nie pomyślałam o likwidowaniu asymetrii wyciągami, ale i finansowo bardziej by mi się "opłacało" chodzić na wizyty z dwoma łukami naraz, niż z każdym z osobna.
Wydaje mi się, że pół roku to jednak długo, jak na brak efektów. Całe leczenie orto przewidziała na 2 lata, 1,5 roku, jeśli będę przychodzić co 4 tygodnie. Chodzę regularnie co 4 tyg., więc teoretycznie powinnam, być w 1/3 drogi. A jestem w lesie...

Na codzień mam większe problemy i tak dużo o tym wszystkim nie myślę, ale jak zrobiłam te zdjęcia i jeszcze dodałam te czarne kreski, to się podłamałam...
Stary 2010-03-10, 20:49   #3802
ettera
Raczkowanie

Cytat:
ja bym o wiele spokojniej żyła z myślą że zamki tak dobrze się trzymają moich ząbków
u mnie może ten jeden zameczek był jakoś trefnie przyklejony, ale już czemu wylazł drucik to nie rozumiem... na szczęście orto dziś zrobił to w 5 minut i wysłał mnie do domu ucieszoną i bez żadnych dodatkowych opłat
pozostaje mi wierzyć że taka awaria się szybko nie zdarzy, póki co odstawiłam szczoteczkę elektryczną bo się boję

a co do niewyraźnego mówienia to ja mam szynę na dolne ząbki i pociesznie w niej seplenię pociesznie dla otoczenia bo mnie to wcale nie bawi także współczuję tym które nie mogą swobodnie mówić

natewa ja bym nie ryzykowała z wymianą gumeczek skoro orto ma takie do tego podejście, gdyby się nieszczęśliwie coś stało to wtedy ona będzie usprawiedliwiona, bo przecież Cię ostrzegała...
chociaż wg mnie zakładanie gumek nie powinno oderwać zamka, przecież to normalna rzecz na wizytach
ettera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-10, 20:53   #3803
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
betti, z tym tekstem o "niezłej asymetrii" to bardzo podnoszące na duchu było, wiesz
Mnie się jednak to wydaje trochę naciągane, przecież wiadomo, że z oderwanym zamkiem przyszłabym od razu, wiadomo też, że może się oderwać nie z mojej winy (tak jak się tu niektórym podczas snu coś odpada...), i co, wtedy też to jest mój problem? Co do urwanych skrzydełek, to już dwa skrzydełka urwała mi asystentka podczas ściągania ligatur
Ekatka, no pewnie, że planuję dół. Dół też mam asymetryczny, tylko przy tej górze tego tak nie widać może. Najpierw miał być zakładany miesiąc po górze, potem za jakies trzy miesiące, a teraz czakamy, aż się kieł prawidłowo ustawi... Nawet nie pomyślałam o likwidowaniu asymetrii wyciągami, ale i finansowo bardziej by mi się "opłacało" chodzić na wizyty z dwoma łukami naraz, niż z każdym z osobna.
Wydaje mi się, że pół roku to jednak długo, jak na brak efektów. Całe leczenie orto przewidziała na 2 lata, 1,5 roku, jeśli będę przychodzić co 4 tygodnie. Chodzę regularnie co 4 tyg., więc teoretycznie powinnam, być w 1/3 drogi. A jestem w lesie...

Na codzień mam większe problemy i tak dużo o tym wszystkim nie myślę, ale jak zrobiłam te zdjęcia i jeszcze dodałam te czarne kreski, to się podłamałam...
sądząc po twoich prostych zebach to w lesie nie jesteś tylko na ścieżce do wyjścia z lasu zęby są proste teoretycznie a asymetria to dopiero na końcu jest korygowana, wiadomo w między czasie coś się przesunie coś się odsunie itd. a na koniec już wszystko na tip top. Przy dolnym łuku na pewno dostaniesz wyciągi i to troszku bardziej skomplikowane niz 3 górna i 6 dolna Ale dasz radę.

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2010-03-10, 20:56   #3804
verkaaxd
Raczkowanie

GG do verkaaxd

a ja w poniedziałek wyrywałam drugą 5tkę i ta druga to bardziej bolała niż ta pierwsza . dentystka wyrywała mi pierwsza ok. 10 sek . a tą drugą to ok. 50 . dzisiaj zakładałam separatory trochę bolało , ale ( na razie ) już nie boli . za tydzień aparat . jakiego kolory mieliście te separatory ?

W śmiechu może być dużo czułości. Bo poczucie humoru bywa cudownym filtrem do znieczulania smutnej rzeczywistości.
verkaaxd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-10, 20:56   #3805
rudo-zielona
Zadomowienie

Natewa wniosek jeden: nie robić zdjęć. One nas dołują
Z moim 1,5 roku też się nie uda. Będę nosić 2 lata. Przeżyjemy
rudo-zielona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-10, 21:07   #3806
natewa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
sądząc po twoich prostych zebach to w lesie nie jesteś tylko na ścieżce do wyjścia z lasu zęby są proste teoretycznie a asymetria to dopiero na końcu jest korygowana, wiadomo w między czasie coś się przesunie coś się odsunie itd. a na koniec już wszystko na tip top. Przy dolnym łuku na pewno dostaniesz wyciągi i to troszku bardziej skomplikowane niz 3 górna i 6 dolna Ale dasz radę.
To wrzucam jeszcze fotkę zaraz po założeniu aparatu.
Wiem, że chcesz mnie pocieszyć, ale ja nie miałam krzywych zębów, ja zgłosiłam się do orto z asymetrią. Nie było może super idealnie, ale to asymetrię chciałam zlikwidować. A teraz mam większa...

No, ale obiecuję już się nie użalać.

edit: co do wspomnianego tu wcześniej ekspandera to ja nosiłam też coś takiego i w niczym mi to nie przeszkadzało. Jeśli chodzi o wymowę to mówiłam bez seplenienia powiedzmy 90%, jedzenie też dało się opanować. Adaptacja trwała jakieś 2 tyg, ale naprawdę nie wspominam tego, jako czegoś uciążliwego.

Edytowane przez natewa
Czas edycji: 2010-03-10 o 21:12
Stary 2010-03-10, 21:11   #3807
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
To wrzucam jeszcze fotkę zaraz po założeniu aparatu.
Wiem, że chcesz mnie pocieszyć, ale ja nie miałam krzywych zębów, ja zgłosiłam się do orto z asymetrią. Nie było może super idealnie, ale to asymetrię chciałam zlikwidować. A teraz mam większa...

No, ale obiecuję już się nie użalać.
na pierwszy rzut oka widzę 3 różnicę, ale moge znajść więcej
Nie pocieszam cię, tylko wiem jak jest. i wiem że przy jednym łuku asymetrii samej się nie ustawi. ja przy drugim aparacie ustawiałam tylko górę, przez co na dolnych zębach nosiłam szyne przeźroczystą a na niej miałam naklejone zamki od aparatu i zaczepiałam o nie wyciągi aby pomóc górze w ustawieniu się. ile się dało tyle się dało, ale jednak o te 1-2 mm asymetrię mam, ale nie było sensu za drugim razem metalować się na dole.a i mi się wydaje że w porównaniu z dolnymi zębami teraz asymetrią ci się zmiejszyła o 1-2 mm

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2010-03-10, 21:21   #3808
natewa
Rozeznanie

Teraz, jak mi powiedzialas, ze wyciagi pomogaja w likwidowaniu asymetrii to tym bardziej zaczne molestowac orto o ten dolny luk... A ona zreszta wogole nic mi o wyciagach nie mowila, gdyby nie wizaz, to bym nie wiedziala, ze takie cos istnieje... Ciekawe, czy ma to w planie, bo samymi lancuszkami to widze, ze wiele sie nie nawalczy.
A Ty masz asymetrie na gorze, czy dole? Pamietam mniej-wiecej Twoje foty po sciagnieciu zlomka, ale asymetrii sobie nie przypominam.
Ja sie nie godze na asymetrie na gorze, na dole moze sobie byc jakas, ale gore chce miec idealna. Tyle pieniedzy mnie to kosztuje, ze nie zadowole sie czesciowymi efektami.
Stary 2010-03-10, 21:24   #3809
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Teraz, jak mi powiedzialas, ze wyciagi pomogaja w likwidowaniu asymetrii to tym bardziej zaczne molestowac orto o ten dolny luk... A ona zreszta wogole nic mi o wyciagach nie mowila, gdyby nie wizaz, to bym nie wiedziala, ze takie cos istnieje... Ciekawe, czy ma to w planie, bo samymi lancuszkami to widze, ze wiele sie nie nawalczy.
A Ty masz asymetrie na gorze, czy dole? Pamietam mniej-wiecej Twoje foty po sciagnieciu zlomka, ale asymetrii sobie nie przypominam.
Ja sie nie godze na asymetrie na gorze, na dole moze sobie byc jakas, ale gore chce miec idealna. Tyle pieniedzy mnie to kosztuje, ze nie zadowole sie czesciowymi efektami.
ja mam dolne o jakieś 1-2 mm przesunięte w bok, ale zagryzam ok itd. bo górę dopasowywaliśmy do dołu już aby się gryzło ok itd. wiec jak zacisnę zęby to wszytsko jest tak jak ma być

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2010-03-10, 21:30   #3810
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:

przepraszam... ale ja też nie miałam pięknych zębów i jak po 7 miesiącach spojrzałam na zdjęcia z przed aparatu (wcześniej ich nie widziałam) to się wystraszyłam... ale teraz jest już ok (przynajmniej na górze, bo dół jakiś oporny) więc u Ciebie prędzej czy później też będzie w porządku... i jeszcze na pocieszenie powiem że przed aparatem nie miałam przerwy między 2 a 3 a teraz się zrobiła 1-2 mm

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości