|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#361 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Dieta oczywszczająca jelita
Cytat:
teoretycznie można, ale lepiej byłoby gdybyś jednak nie dodawała soli a pieprz można np. ziołowy zastosować - wiadomo zdrowiej
|
|
|
#362 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Posypię, więc tylko przyprawami i poleję oliwą z oliwek (dziewczyny pisały, że oliwa może być). Dzisiaj mija drugi dzień i czuję się dobrze. Nie chodzę głodna. Robię tylko siusiu, ale wieczorkiem pobiegam to może uda się coś więcej Acha, ktoś we wcześniejszych postach pytał ile trzeba kupić jabłek na sok? Ja kupiłam 5 kg (dietkę robię z mężem) i wyszło 2,4litra soku. Ma być minimum 1,5l na głowę, więc niestety troszkę za mało kupiłam ![]() Miłego wieczorku życzę
172cm/70kg ->cel: 59kg DUKAN od 12.09.10: 62,65kg I faza 2dni, II faza 25 dni: 58,80kg, III faza 43dni: 58,75kg od 20.11.10 IV faza: stabilizacja ![]() aktualna waga: 58,85kg 06.06.10r. A6W ukończone Edytowane przez Bettix75 Czas edycji: 2009-08-15 o 18:27 |
|
|
|
|
|
#363 |
|
Zadomowienie
|
Jeśli chodzi o dietę oczyszczającą... to u mnie chyba nie miało się co oczyszczać, ponieważ w II i w III dniu nie chodziłam do WC z czymś poważniejszym
W ogóle nie schudłam, ale... po diecie chodzę codziennie do WC, więc może poprawia metabolizm Reasumując: dietka fajna, łatwa do przeprowadzenia, ale czy efektywna? Jeszcze nie wiem
172cm/70kg ->cel: 59kg DUKAN od 12.09.10: 62,65kg I faza 2dni, II faza 25 dni: 58,80kg, III faza 43dni: 58,75kg od 20.11.10 IV faza: stabilizacja ![]() aktualna waga: 58,85kg 06.06.10r. A6W ukończone |
|
|
|
|
#364 |
|
Konto usunięte
|
Poprawia, bo podczas diety prawie, że się głodziłyśmy a potem - bum! Jemy sobie i organizm szaleje.
U mnie tez może z 3 dni po diecie jeszcze jakoś się załatwiałam a potem okropnie się spowolnił... Teraz już jest ok, wróciłam do normalności. Jem dużo błonnika, piję czerwoną i zieloną herbatę i jem, żeby się najeść a obecnie dużo mi nie trzeba ![]() |
|
|
|
|
#365 |
|
Zadomowienie
|
Podczytywalam watek az w koncu zdecydowalam sie zastosowac zalecenia Tombaka. Zaopatrzylam sie w kefiry, grzanki razowe zrobilam z chleba "upieczonego" w mikrofalowce. Wypilam juz polowe kefiru, a jeszcze ani razu nie udalam sie do toalety. Moze jem za malo sucharkow (ile Wy jadlyscie?). Szczerze mowiac to wlewanie w siebie kefiru wcale nie jest przyjemne, no ale mysle, ze warto przebolec. Ide zaraz nazrywac jablek na jutro.. Czyzbym musiala sie zniechecic do konca zycia do kefiru i soku jablkowego ;d? Suchary niespodziewanie bardzo mi smakuja
|
|
|
#366 |
|
Zadomowienie
|
SailorMoon, ja dopiero po tej dziecie polubiłam kefir
Wcześniej mi nie podchodził, he he. Sok z jałuszek też był pyszny. Najtrudniej znieść mi było 3 dzień, chociaż myślałam, że będzie on najłatwiejszy. Po czasie mogę powiedzieć, że dalej chodzę przynajmniej raz dziennie do WC (nie raz 3 razy), żołądek mi się skurczył i potrzebuję mniej zjeść. A jeśli chodzi o sucharki, to ja jadłam po 2 sztui do każdego "posiłku". Ale mój mąż po 7 sztuk i on na tej diecie schudł -1kg, a ja wcale ![]() Myślę, że jedz tyle na ile masz ochotę Ja napewno za jakiś czas powtórzę tą dietkę, bo nam się spodobała.Ps. Kubek kefiru brałam ze sobą na ogródek i na świeżym powietrzu lepiej "wchodził" Powodzenia.
172cm/70kg ->cel: 59kg DUKAN od 12.09.10: 62,65kg I faza 2dni, II faza 25 dni: 58,80kg, III faza 43dni: 58,75kg od 20.11.10 IV faza: stabilizacja ![]() aktualna waga: 58,85kg 06.06.10r. A6W ukończone |
|
|
|
|
#367 |
|
Zadomowienie
|
Bettix, dziekuje bardzo za odpowiedz
Z racji tego, ze jestem na diecie redukcyjnej obawialam sie opychac tymi sucharami, skoro nie bylam glodna (a wrecz przepelniona tym kefirkiem;p), jednak dzisiaj juz sobie wcale ich nie zaluje. Sok z jablek smaczny, swiezo wycisniety, ale przeraza mnie wizja wypicia stojacego obok duzego dzbanka ;p Na razie spisuje sie dzielnie, nie zjadlam nic poza zalecanymi produktami. Po dniu kefirowym spodziewanego szalu w ubikacji nie odczulam, dzis jest juz troche lepiej. Mam nadzieje, ze po ukonczeniu kuracji bedzie widac efekty
|
|
|
#368 |
|
Raczkowanie
|
odkryłam dziś ten wątek na forum i myślę czy nie przyłączyć sie od jutra
jeszcze troche pomyśle o tym,a jak zaczne dam znać
|
|
|
|
|
#369 |
|
Zadomowienie
|
SailorMoon, dałaś radę z dietką? Jak się czujesz? Zadowolona z efektów?
|
|
|
|
#370 |
|
Zakorzenienie
|
.
|
|
#371 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cale szczescie dalam rade, trzymalam sie dzielnie, zero wyskokow ponad to co moglam danego dnia zjesc. Pierwszy jak dla mnie poezja, lubie kefiry, pokochalam sucharki z razowego domowej roboty. Drugi dzien tez nie byl zly, chociaz sok troche kwasny, ale dalo sie go szybko przelknac i z glowy. Trzeciego dnia postanowilam, ze bede jadla jedynie warzywa bez soli i innych przypraw (no bo jak oczyszczanie to na maksa ;d ) gotowane na parze.. Przed smiercia glodowa uratowaly mnie suchary i kiszona kapusta ;p Podczas tych trzech dni niestety nie bylo spektakularnych efektow, podejrzanie rzadko goscilam w toalecie w porownaniu z innymi osobami, ktore sie tutaj wypowiadaly. Po meczarniach z tymi burakami na parze bylam zalamana, ale niepotrzebnie Efekty pojawily sie po zakonczeniu kuracji. Regularnie, codziennie chodze do toalety, poki co nie mam zadnych problemow. Polecam wszystkim, chociaz radze, by ten trzeci dzien sobie jakos urozmaicic :P
|
|
|
|
#372 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Gratuluję wytrwałości ![]() Powodzenia ![]()
||||
|
|
|
|
#373 |
|
Przyczajenie
|
Hejka wszystkim no i ja się skusiłam na te oczyszczanko od jutra zaczynam
Mam nadzieje , że wytrzymam!!aaaaaaaj ciężko będzie!:0
|
|
|
|
|
#374 |
|
Rozeznanie
|
no i lipa, nie ma tu kefiru. Ponoć w jakichś etnicznych sklepach w Helsinkach może dostanę. Będę więc pić maślankę (jako że jogurt naturalny ma ponoć słabsze działanie, no i go nie znoszę
).Jabłek nie mogę wyciskać bo brak sokowirówki. Coś ta dieta będzie oszukana w moim wypadku ale co ja mogę za to :P mam nadzieję że zadziała, bo w jelitach na pewno syf szaleje zresztą chcę się przygotować do jakiejś typowo odchudzającej ![]() no i dziś zaczęłam, wypiłam pierwszą dawkę maślanki. co za paskudztwo. ale kupiłam jej tyle, żeby mieć motywację (bo co ja z tym potem zrobię ) i piję. jutro chyba będzie fajniej z tymi jabłkami, a warzywa to już w ogóle
Edytowane przez taka_sobie_ja Czas edycji: 2009-10-14 o 09:36 |
|
|
|
|
#375 |
|
Wtajemniczenie
|
Czy któraś z was stosowała tę dietę przy zażywaniu tabletek antykoncepcyjnych ? Jeśli ta dieta nie powoduje biegunki to chyba nie ma przeciwwskazań..
A może zastosować ją po prostu w przerwie między opakowaniami ? co do warzyw-nie można jeść warzyw na patelnię?( ja jem je tak, że wrzucam na patelnię bez tłuszczu i czekam aż się rozmrożą i zmiękną ![]() jakoś nie chce mi się obierać warzyw, gotować itd.. a taka dietka by się przydała, ostatnio czuję się ciężka i opycham się samymi niezdrowymi rzeczami, głownie węglowodanami :/ |
|
|
|
|
#376 |
|
Raczkowanie
|
mam pytanie do stosujących tą dietę!
a mianowicie nie zauważyłyście czasem jakiś zmian na skórze czy tym podobnych? bo przecież gdy się oczyszczamy i żegnamy toksyny to wszystko "wyłazi". ;o proszę o odpowiedź.
|
|
#377 |
|
Przyczajenie
|
a ja chętnie przeprwadzę dietkę
|
|
|
|
|
#378 |
|
Raczkowanie
|
ja już jestem po. niestety nie przyniosło oczekiwanych przeze mnie efektów. ;<
może dotąd zaniedbywałam modlitwę, ale teraz, jeśli tam jesteś, proszę, uratuj mnie SUPERMANIE! }"ciało pielęgnuje, bo jest domem duszy i gdy mi jest dobrze - moja dusza mruczy." Edytowane przez Qunia Czas edycji: 2010-02-04 o 13:45 |
|
|
|
|
#379 |
|
Raczkowanie
|
Myślicie, że można zastąpić kefir jogurtem naturalnym? Raz byłam na podobnej diecie, tylko, że piłam kefir przygotowywany wieczorem z jabłkami i cukrem i zostawiany na noc nie w lodówce (było jeszcze gorsze od zwykłego kefiru).
|
|
|
#380 |
|
Raczkowanie
|
Kefir/Maślanka/Jogurt (naturalne oczywiście) można śmiało zamiennie stosować.
Tfu, w normalnej redukcji - jelit sobie nie czyściłem nigdy więc nie wiem jak tutaj
|
|
|
|
|
#381 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#382 |
|
Raczkowanie
|
hejka
czytalam te watek od jakiegos czasu i zdecydowalam sie na dietke. Dzis pierwszy dzien i kefir, nie wiem czy to normalne ale czuje sie straaasznie wzdeta, jakbym zjadla wiadro ziemniakow. W ogole nie bylam w wc, jestem ociezala, no ale dopiero 2 kefiry... czas pokaze co bedzie dalej ![]() ps. mam zamiar zrobic 2 dni tej diety, przez kolejne 5 dieta lekkostrawna duzo warzyw i owoców, chude miesko itp. |
|
|
|
|
#383 |
|
Raczkowanie
|
no i czas pokazal, robie sobie wlasnie kawe i kroje ciasto. Okropnie sie czuje po tym kefirze mimo, ze go uwielbiam. Non stop musze wietrzyc mieszkanie tak sie ze mnie ulatnia gaz
brzuch boli zalatwic sie nie moge, okropnosc, czuje sie jak slon... nigdy wiecej!
|
|
|
|
|
#384 |
|
Raczkowanie
|
Przeczytałam wasz wątek, próbuję od jutra
|
|
|
#385 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#386 |
|
Raczkowanie
|
a co jesli brak sokowirówki? mozna blenderem zmiksowac i pozniej odcedzic, albo tą pape z woda pic? mam jakies problemy z jelitami td wiec nastawiam sie na tą "diete"
|
|
|
|
|
#387 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#388 |
|
Raczkowanie
|
Wypróbowałam tą dietę oczyszczającą, ale niestety nie jest ona dla mnie. Mam dość kefiru, nie mogłam się wypróżnić przez kolejne 2 dni, aż dziwne. W każdym bądź razie nie polecam.
|
|
|
#389 |
|
Raczkowanie
|
Odkąd przeszłam na R (ok miesiąca), mam problemy z jelitami ciągle. Wcześniej jedząc rzadko i niezdrowo miałam zawsze płaski brzuch i zero problemów jelitowych, a odkąd zaczęłam jeść często, wprowadziłam więcej białka, błonnika i warzyw, ciągle jestem wzdęta i czuję, że coś tam zalega. W przyszłym tygodniu, jak tylko wrócę do Polski i będę miała dostęp do wszystkich składników, zrobię tę dietkę na pewno.
Mam pytanie odnośnie tych gotowanych warzyw. Można je gotować w solonej wodzie? czy sól ma tu jakiś wpływ?? |
|
|
|
|
#390 |
|
Raczkowanie
|
Witam, ja też mam problem z wypróżnianiem. W sumie staram się bo pije co rano siemie, jestem na redukcji, codziennie otręby, czerwona-zielona herbata.
Ale chciałabym na porcelanke skoczyć z 2 razy dziennie, bo jestem wzdęta. A normalnie chodze raz na 2-3 dni. Zrobię sobie to oczyszczanko, ale myślę, że po świętach będzie najlepiej, wydalić z siebie wszystkie te jaja,ciasta itp. ![]() Pozdrawiam, będę tu do Was zaglądać
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:53.

W WC byłam 2 razy. Jutro zamiast kefiru będzie soczek (jabłka już czekają). Mam jednak pytanie odnośnie trzeciego dnia... czy do gotowanych warzyw mogę dodać przyprawy i sól? Nikt o tym nie napisał
Bardzo proszę o odpowiedź 

Reasumując: dietka fajna, łatwa do przeprowadzenia, ale czy efektywna? Jeszcze nie wiem