OCZYSZCZANIE JELIT - dieta oczyszczająca jelita (Wasze sposoby) - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-15, 12:54   #361
tewa1259
Zadomowienie

Dot.: Dieta oczywszczająca jelita

Cytat:
Napisane przez Bettix75 Pokaż wiadomość
Hejka
Jestem po pierwszym dniu oczyszczania i czuję się bardzo dobrze W WC byłam 2 razy. Jutro zamiast kefiru będzie soczek (jabłka już czekają). Mam jednak pytanie odnośnie trzeciego dnia... czy do gotowanych warzyw mogę dodać przyprawy i sól? Nikt o tym nie napisał Bardzo proszę o odpowiedź

teoretycznie można, ale lepiej byłoby gdybyś jednak nie dodawała soli a pieprz można np. ziołowy zastosować - wiadomo zdrowiej
tewa1259 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-15, 18:26   #362
Bettix75
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tewa1259;
teoretycznie można, ale lepiej byłoby gdybyś jednak nie dodawała soli a pieprz można np. ziołowy zastosować - wiadomo zdrowiej
Bardzo dziękuję za odpowiedź
Posypię, więc tylko przyprawami i poleję oliwą z oliwek (dziewczyny pisały, że oliwa może być).
Dzisiaj mija drugi dzień i czuję się dobrze. Nie chodzę głodna. Robię tylko siusiu, ale wieczorkiem pobiegam to może uda się coś więcej
Acha, ktoś we wcześniejszych postach pytał ile trzeba kupić jabłek na sok?
Ja kupiłam 5 kg (dietkę robię z mężem) i wyszło 2,4litra soku. Ma być minimum 1,5l na głowę,
więc niestety troszkę za mało kupiłam A dzisiaj święto i sklepy pozamykane
Miłego wieczorku życzę
od 20.11.10 IV faza: stabilizacja
aktualna waga: 58,85kg

06.06.10r. A6W ukończone

Edytowane przez Bettix75
Czas edycji: 2009-08-15 o 18:27
Bettix75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-23, 16:58   #363
Bettix75
Zadomowienie

Jeśli chodzi o dietę oczyszczającą... to u mnie chyba nie miało się co oczyszczać, ponieważ w II i w III dniu nie chodziłam do WC z czymś poważniejszym W ogóle nie schudłam, ale... po diecie chodzę codziennie do WC, więc może poprawia metabolizm Reasumując: dietka fajna, łatwa do przeprowadzenia, ale czy efektywna? Jeszcze nie wiem

06.06.10r. A6W ukończone
Stary 2009-08-24, 12:44   #364
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8
Konto usunięte

Poprawia, bo podczas diety prawie, że się głodziłyśmy a potem - bum! Jemy sobie i organizm szaleje.
U mnie tez może z 3 dni po diecie jeszcze jakoś się załatwiałam a potem okropnie się spowolnił... Teraz już jest ok, wróciłam do normalności. Jem dużo błonnika, piję czerwoną i zieloną herbatę i jem, żeby się najeść a obecnie dużo mi nie trzeba
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-27, 15:28   #365
SailorMoon
Zadomowienie

Podczytywalam watek az w koncu zdecydowalam sie zastosowac zalecenia Tombaka. Zaopatrzylam sie w kefiry, grzanki razowe zrobilam z chleba "upieczonego" w mikrofalowce. Wypilam juz polowe kefiru, a jeszcze ani razu nie udalam sie do toalety. Moze jem za malo sucharkow (ile Wy jadlyscie?). Szczerze mowiac to wlewanie w siebie kefiru wcale nie jest przyjemne, no ale mysle, ze warto przebolec. Ide zaraz nazrywac jablek na jutro.. Czyzbym musiala sie zniechecic do konca zycia do kefiru i soku jablkowego ;d? Suchary niespodziewanie bardzo mi smakuja
Stary 2009-08-28, 10:10   #366
Bettix75
Zadomowienie

SailorMoon, ja dopiero po tej dziecie polubiłam kefir Wcześniej mi nie podchodził, he he. Sok z jałuszek też był pyszny. Najtrudniej znieść mi było 3 dzień, chociaż myślałam, że będzie on najłatwiejszy.
Po czasie mogę powiedzieć, że dalej chodzę przynajmniej raz dziennie do WC (nie raz 3 razy), żołądek mi się skurczył i potrzebuję mniej zjeść. A jeśli chodzi o sucharki, to ja jadłam po 2 sztui do każdego "posiłku". Ale mój mąż po 7 sztuk i on na tej diecie schudł -1kg, a ja wcale
Myślę, że jedz tyle na ile masz ochotę Ja napewno za jakiś czas powtórzę tą dietkę, bo nam się spodobała.
Ps. Kubek kefiru brałam ze sobą na ogródek i na świeżym powietrzu lepiej "wchodził"
Powodzenia.

06.06.10r. A6W ukończone
Stary 2009-08-28, 14:28   #367
SailorMoon
Zadomowienie

Bettix, dziekuje bardzo za odpowiedz Z racji tego, ze jestem na diecie redukcyjnej obawialam sie opychac tymi sucharami, skoro nie bylam glodna (a wrecz przepelniona tym kefirkiem;p), jednak dzisiaj juz sobie wcale ich nie zaluje. Sok z jablek smaczny, swiezo wycisniety, ale przeraza mnie wizja wypicia stojacego obok duzego dzbanka ;p Na razie spisuje sie dzielnie, nie zjadlam nic poza zalecanymi produktami. Po dniu kefirowym spodziewanego szalu w ubikacji nie odczulam, dzis jest juz troche lepiej. Mam nadzieje, ze po ukonczeniu kuracji bedzie widac efekty
Stary 2009-08-28, 15:56   #368
shima
Raczkowanie

odkryłam dziś ten wątek na forum i myślę czy nie przyłączyć sie od jutra nie zależy mi na zrzuceniu wagi, ale czuje się jakaś taka zapchana i ciężka jeszcze troche pomyśle o tym,a jak zaczne dam znać
shima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-14, 17:52   #369
Bettix75
Zadomowienie

SailorMoon, dałaś radę z dietką? Jak się czujesz? Zadowolona z efektów?

06.06.10r. A6W ukończone
Stary 2009-09-16, 20:23   #370
Rodzynka1989
Zakorzenienie

GG do Rodzynka1989

.
Stary 2009-09-16, 20:38   #371
SailorMoon
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Bettix75 Pokaż wiadomość
SailorMoon, dałaś radę z dietką? Jak się czujesz? Zadowolona z efektów?
Witam
Cale szczescie dalam rade, trzymalam sie dzielnie, zero wyskokow ponad to co moglam danego dnia zjesc. Pierwszy jak dla mnie poezja, lubie kefiry, pokochalam sucharki z razowego domowej roboty. Drugi dzien tez nie byl zly, chociaz sok troche kwasny, ale dalo sie go szybko przelknac i z glowy. Trzeciego dnia postanowilam, ze bede jadla jedynie warzywa bez soli i innych przypraw (no bo jak oczyszczanie to na maksa ;d ) gotowane na parze.. Przed smiercia glodowa uratowaly mnie suchary i kiszona kapusta ;p Podczas tych trzech dni niestety nie bylo spektakularnych efektow, podejrzanie rzadko goscilam w toalecie w porownaniu z innymi osobami, ktore sie tutaj wypowiadaly. Po meczarniach z tymi burakami na parze bylam zalamana, ale niepotrzebnie Efekty pojawily sie po zakonczeniu kuracji. Regularnie, codziennie chodze do toalety, poki co nie mam zadnych problemow. Polecam wszystkim, chociaz radze, by ten trzeci dzien sobie jakos urozmaicic :P
Stary 2009-09-17, 09:33   #372
Bettix75
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SailorMoon;
...Trzeciego dnia postanowilam, ze bede jadla jedynie warzywa bez soli i innych przypraw (no bo jak oczyszczanie to na maksa ;d ) gotowane na parze.. Przed smiercia glodowa uratowaly mnie suchary i kiszona kapusta ;p.
Cytat:
...Po meczarniach z tymi burakami na parze bylam zalamana, ale niepotrzebnie .
U mnie też najgorszy był trzeci dzień Buraki gotowane na parze ledwo mi przez garło przeszły, a suchary to jadłam na siłę, bo za dużo warzyw ugotowałam
Cytat:
...Podczas tych trzech dni niestety nie bylo spektakularnych efektow, podejrzanie rzadko goscilam w toalecie w porownaniu z innymi osobami, ktore sie tutaj wypowiadaly. .
Hm... dokładnie tak samo było u mnie
Cytat:
...Efekty pojawily sie po zakonczeniu kuracji. Regularnie, codziennie chodze do toalety, poki co nie mam zadnych problemow.
Efekty trwają do dzisiaj, czyli 2xdziennie WC zaliczam, a wcześniej było z tym kiepsko

Gratuluję wytrwałości
Powodzenia

06.06.10r. A6W ukończone
Stary 2009-09-28, 18:50   #373
Ulkaaa89
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Dieta oczywszczająca jelita

Hejka wszystkim no i ja się skusiłam na te oczyszczanko od jutra zaczynam Mam nadzieje , że wytrzymam!!aaaaaaaj ciężko będzie!:0
Ulkaaa89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-12, 15:16   #374
taka_sobie_ja
Rozeznanie

no i lipa, nie ma tu kefiru. Ponoć w jakichś etnicznych sklepach w Helsinkach może dostanę. Będę więc pić maślankę (jako że jogurt naturalny ma ponoć słabsze działanie, no i go nie znoszę ).
Jabłek nie mogę wyciskać bo brak sokowirówki. Coś ta dieta będzie oszukana w moim wypadku ale co ja mogę za to :P mam nadzieję że zadziała, bo w jelitach na pewno syf szaleje zresztą chcę się przygotować do jakiejś typowo odchudzającej

no i dziś zaczęłam, wypiłam pierwszą dawkę maślanki. co za paskudztwo. ale kupiłam jej tyle, żeby mieć motywację (bo co ja z tym potem zrobię ) i piję. jutro chyba będzie fajniej z tymi jabłkami, a warzywa to już w ogóle

Edytowane przez taka_sobie_ja
Czas edycji: 2009-10-14 o 09:36
taka_sobie_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-28, 19:09   #375
Narc
Wtajemniczenie

Czy któraś z was stosowała tę dietę przy zażywaniu tabletek antykoncepcyjnych ? Jeśli ta dieta nie powoduje biegunki to chyba nie ma przeciwwskazań..
A może zastosować ją po prostu w przerwie między opakowaniami ?

co do warzyw-nie można jeść warzyw na patelnię?( ja jem je tak, że wrzucam na patelnię bez tłuszczu i czekam aż się rozmrożą i zmiękną
jakoś nie chce mi się obierać warzyw, gotować itd..

a taka dietka by się przydała, ostatnio czuję się ciężka i opycham się samymi niezdrowymi rzeczami, głownie węglowodanami :/
Narc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-09, 15:34   #376
Qunia
Raczkowanie

mam pytanie do stosujących tą dietę!
a mianowicie nie zauważyłyście czasem jakiś zmian na skórze czy tym podobnych? bo przecież gdy się oczyszczamy i żegnamy toksyny to wszystko "wyłazi". ;o
proszę o odpowiedź.

może dotąd zaniedbywałam modlitwę, ale teraz, jeśli tam jesteś, proszę, uratuj mnie SUPERMANIE! }

"ciało pielęgnuje, bo jest domem duszy i gdy mi jest dobrze - moja dusza mruczy."
Qunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-25, 23:50   #377
patinati
Przyczajenie

a ja chętnie przeprwadzę dietkę
patinati jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 14:35   #378
Qunia
Raczkowanie

ja już jestem po. niestety nie przyniosło oczekiwanych przeze mnie efektów. ;<

może dotąd zaniedbywałam modlitwę, ale teraz, jeśli tam jesteś, proszę, uratuj mnie SUPERMANIE! }

"ciało pielęgnuje, bo jest domem duszy i gdy mi jest dobrze - moja dusza mruczy."

Edytowane przez Qunia
Czas edycji: 2010-02-04 o 13:45
Qunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-12, 14:40   #379
merila
Raczkowanie

Myślicie, że można zastąpić kefir jogurtem naturalnym? Raz byłam na podobnej diecie, tylko, że piłam kefir przygotowywany wieczorem z jabłkami i cukrem i zostawiany na noc nie w lodówce (było jeszcze gorsze od zwykłego kefiru).
Stary 2010-03-12, 15:02   #380
venomik
Raczkowanie

Kefir/Maślanka/Jogurt (naturalne oczywiście) można śmiało zamiennie stosować.

Tfu, w normalnej redukcji - jelit sobie nie czyściłem nigdy więc nie wiem jak tutaj
venomik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-12, 16:00   #381
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez merila Pokaż wiadomość
Myślicie, że można zastąpić kefir jogurtem naturalnym? Raz byłam na podobnej diecie, tylko, że piłam kefir przygotowywany wieczorem z jabłkami i cukrem i zostawiany na noc nie w lodówce (było jeszcze gorsze od zwykłego kefiru).
Nie można.
garden_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-15, 11:32   #382
_Beata_
Raczkowanie

Smile Dot.: Dieta oczywszczająca jelita

hejka czytalam te watek od jakiegos czasu i zdecydowalam sie na dietke.
Dzis pierwszy dzien i kefir, nie wiem czy to normalne ale czuje sie straaasznie wzdeta, jakbym zjadla wiadro ziemniakow. W ogole nie bylam w wc, jestem ociezala, no ale dopiero 2 kefiry... czas pokaze co bedzie dalej
ps. mam zamiar zrobic 2 dni tej diety, przez kolejne 5 dieta lekkostrawna duzo warzyw i owoców, chude miesko itp.
_Beata_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-15, 16:29   #383
_Beata_
Raczkowanie

Post Dot.: Dieta oczywszczająca jelita

no i czas pokazal, robie sobie wlasnie kawe i kroje ciasto. Okropnie sie czuje po tym kefirze mimo, ze go uwielbiam. Non stop musze wietrzyc mieszkanie tak sie ze mnie ulatnia gaz brzuch boli zalatwic sie nie moge, okropnosc, czuje sie jak slon... nigdy wiecej!
_Beata_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-18, 17:19   #384
begirl222
Raczkowanie

Przeczytałam wasz wątek, próbuję od jutra
Stary 2010-03-18, 19:39   #385
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Beata_ Pokaż wiadomość
hejka czytalam te watek od jakiegos czasu i zdecydowalam sie na dietke.
Dzis pierwszy dzien i kefir, nie wiem czy to normalne ale czuje sie straaasznie wzdeta, jakbym zjadla wiadro ziemniakow. W ogole nie bylam w wc, jestem ociezala, no ale dopiero 2 kefiry... czas pokaze co bedzie dalej
ps. mam zamiar zrobic 2 dni tej diety, przez kolejne 5 dieta lekkostrawna duzo warzyw i owoców, chude miesko itp.
Cytat:
Napisane przez _Beata_ Pokaż wiadomość
no i czas pokazal, robie sobie wlasnie kawe i kroje ciasto. Okropnie sie czuje po tym kefirze mimo, ze go uwielbiam. Non stop musze wietrzyc mieszkanie tak sie ze mnie ulatnia gaz brzuch boli zalatwic sie nie moge, okropnosc, czuje sie jak slon... nigdy wiecej!
To oznacza, że masz niesamowicie zanieczyszczone jelita...a kawa i ciasto tego nie naprawią ^^'
Stary 2010-03-19, 15:39   #386
szazer
Raczkowanie

a co jesli brak sokowirówki? mozna blenderem zmiksowac i pozniej odcedzic, albo tą pape z woda pic? mam jakies problemy z jelitami td wiec nastawiam sie na tą "diete"
szazer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-19, 18:59   #387
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szazer Pokaż wiadomość
a co jesli brak sokowirówki? mozna blenderem zmiksowac i pozniej odcedzic, albo tą pape z woda pic? mam jakies problemy z jelitami td wiec nastawiam sie na tą "diete"
Odcedzić przez gazę najlepiej Papka z jabłek może Cię zaprzeć w takiej ilości .
Stary 2010-03-23, 15:27   #388
begirl222
Raczkowanie

Wypróbowałam tą dietę oczyszczającą, ale niestety nie jest ona dla mnie. Mam dość kefiru, nie mogłam się wypróżnić przez kolejne 2 dni, aż dziwne. W każdym bądź razie nie polecam.
Stary 2010-03-24, 00:53   #389
cafe con leche
Raczkowanie

Odkąd przeszłam na R (ok miesiąca), mam problemy z jelitami ciągle. Wcześniej jedząc rzadko i niezdrowo miałam zawsze płaski brzuch i zero problemów jelitowych, a odkąd zaczęłam jeść często, wprowadziłam więcej białka, błonnika i warzyw, ciągle jestem wzdęta i czuję, że coś tam zalega. W przyszłym tygodniu, jak tylko wrócę do Polski i będę miała dostęp do wszystkich składników, zrobię tę dietkę na pewno.

Mam pytanie odnośnie tych gotowanych warzyw. Można je gotować w solonej wodzie? czy sól ma tu jakiś wpływ??
cafe con leche jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-24, 06:51   #390
paolineczka
Raczkowanie

Witam, ja też mam problem z wypróżnianiem. W sumie staram się bo pije co rano siemie, jestem na redukcji, codziennie otręby, czerwona-zielona herbata.
Ale chciałabym na porcelanke skoczyć z 2 razy dziennie, bo jestem wzdęta.
A normalnie chodze raz na 2-3 dni.

Zrobię sobie to oczyszczanko, ale myślę, że po świętach będzie najlepiej, wydalić z siebie wszystkie te jaja,ciasta itp.

Pozdrawiam, będę tu do Was zaglądać

1.01.13. -72 kg...
29.01.13 - 69 kg...
......
1.05.2013 60 kg!!!!

paolineczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości