|
|
#2011 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty
Z tego, co wyczytałam w kociej encyklopedii, podczas ruji kotka odczuwa wręcz fizyczny ból całym ciałem i nie jest to dla niej żaden powód do szczęścia. Ja swoją wysterylizowałam w 5 miesiącu życia, wet powiedziała, że bardzo dobrze, bo już miała początki..
|
|
|
|
#2012 |
|
Zakorzenienie
|
Mój kot sterylizowany był w wieku 6 miesiecy, podobno to najlepszy czas.
Nie wiedziałam, że kotki tak "mocno" przechodzą ruję, zawsze słyszałam tylko o psikaniu przez koty. A mój kastrat "trzepie ogonem" podczas emocji, albo jak nerwowy jest, albo tak ot ale nie pryska niczym, tak po prostu ma? Czy coś mu zle zrobili? |
|
|
|
#2013 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2014 |
|
Zakorzenienie
|
mój najstarszy kot (mieszka z rodzicami) jak jest wściekły, to nie tylko trzepie, ale i wali ogonem w podłogę tak, że sąsiadka z dołu słyszy
tak mi się skojarzyło też myślę, że z nim wszystko w porządku ![]() a moje dwa kotki dziś mają urodziny ![]() tzn. Mały Muffi ma, kończy dwa latka. Aslanek to znajda więc daty urodzenia nie znamy, ale żeby mu smutno nie było to obchodzą urodziny razem więc Aslanek kończy dziś 3 latka
|
|
|
|
#2015 |
|
Zakorzenienie
|
To on też tak własnie tłucze w podłegę, ale gryzie nas strasznie i niewiem co z tym zrobić. Gdy siedze przy biurku, jak on chce sie bawić wleci mi znienacka na plecy i wkuje sie kłami w głowę ;/ psikanie wodą, krzyk, dziwne dzwieki nawet klapsiory nie pomagają..
|
|
|
|
#2016 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2017 |
|
Wtajemniczenie
|
Teraz w marcu sa tansze sterylki i kastracje czy to psow czy kotow...
kotka 100 zl, kocur 60 zl http://www.arkastrefa.fora.pl/akcja-...-roku-2010,38/ - wykaz wetow bioracych udzial w tej akcji... Jak kotka mloda ma pierwsza rujke i przeciaga sie ona i kotka jak i własciciel sie mecza mozna kotce podac hormony na wstrzymanie rujki i wtedy cichac ja bo podczas rujki nie powinno sie ze wzgl. na silne przekrwienie narzadów rozrodczych Moj kocurek mial 6 m-cy jak byl kastrowany i wiek 8 m-cy jest napewno TYM czasem, zaraz kocurek mozna zaczac znaczyc a jego mocz w kuwecie byc silny i nie do wytrzymania... Tak dla ciekawostki powiem wam ze kocur moich rodzicow obecnie ma 3 lata, kastrowany w wieku ok 6/7 m-cy, w domu nie znaczy, nie jest jakis tam dominujący a raczej łagodny (wychowuje sie z psami) codzien sciaga maskotke mojego młodszego brata z tapczanu na podłoge i ja 'ujezdza' srednio 5 razy dziennie |
|
|
|
#2018 |
|
Zakorzenienie
|
marea - nigdy nie widziałam ujeżdzającego kota
moj nie mial takich ciągot. Ale w sumie to teraz przebywam z samymi kotkami
|
|
|
|
#2019 | |
|
Zakorzenienie
|
Wiedziałam, że zostanę osądzona za swoje słowa...Cóż, nie życzę Ci, żebyś nagle znalazła się w sytuacji, gdzie musiałabyś wybierać, czy przeznaczyć pieniądze na jedzenie i leki dla rodziny, czy sterylizację dla kotki.
Następnym razem zastanów się kilka razy, zanim kogoś osądzisz, są różne sytuacje w życiu, w których są rzeczy ważniejsze, niż natychmiastowa sterylizacja zwierzaka!! ---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2020 |
|
Zakorzenienie
|
anntab - nie chcialam cie urazic, ale twój post o kotce był raczej zartobliwy, a dla kotki to nie jest nic smiesznego. Poza tym pieszesz, ze kotka ruje ma juz miesiac wiec słowo natychmiastowa nie jest tutaj adekwatne
|
|
|
|
#2021 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o to, że ruję ma miesiąc, to cóż... z niektórych dołków życiowych nie da się wyjść w miesiąc, często to trwa znacznie dłużej. Nie chcę tutaj się spowiadać z moich problemów, bo to nie o to chodzi...Chcę tylko zaznaczyć, że osądzasz mnie po jednym poście, nie znając prawdziwych przyczyn mojego postępowania. Życzę Ci tylko, żebyś nigdy się nie znalazła w trudnej sytuacji życiowej i nie musiała dokonywać ciężkich wyborów między zaspokojeniem swoich podstawowych potrzeb i potrzeb swoich kochanych zwierzaków. Jak mi się już uda znaleźć pieniądze na to, żeby wysterylizować moje kotki, to na pewno z Wami się tutaj podzielę tą radością
|
|
|
|
|
#2022 |
|
Zakorzenienie
|
Marea moja kotka (!!) ujeżdża koc. Ściąga róg koca, łapie w żeby i między łapki. Przednimi łapkami ugniata a tyłkiem chyba wiadomo co robi
|
|
#2023 |
|
Raczkowanie
|
Przepraszam, że wtrącam się w rozmowę o sterlizacjach, ale mam problem z Kotem...Dziewczyny proszę, pomóżcie mi..
Otóż mam Kota od jakiś 2 miesięcy, on ma juz koło roku, na początku był bardzo grzeczny, wiadomo, był w nowym miejscu, musiał się przyzwyczaić.. Ale od jakiś 3 tygodniu, dzień w dzień załatwia mi się w dwóch kwiatkach! Za radą jednej z Wizażanek powkładałam pokrojone pomarańcze- NIC NIE DAŁO Kupiłam STOP KOT (który bagatela kosztował 50 pln!! za jakieś 75ml), pryskam kilka razy dziennie-i nic! Zmieniłam ziemie w kwiatkach, wiadomo, żeby nie czuł zapachu-dalej nic Mama założyła na doniczke siateczke, tak, żeby nie grzebał łapkami w ziemi, to i się nie załatwi.. ale dla niego to też nie problem-albo ją odsuwa, albo zostawi kupe na siateczce! Kuweta jest czysta.. Nie wiem co mam robić.. Mieszkam w domku jednorodzinnym, kuwete ma na górze w łazience a te kwiatki są na dole( aha i jeśli to ma znaczenie, to to są takie duże kwiaty, co mają wielkie donice), to może wychodzić z jego lenistwa? A może to, że Kot nie kastrowany takie numery mi robi? Znaczyć nie znaczy, bo bym czuła, miałam wcześniej takiego Kota który znaczył i na pewno bym poznała ten okropny zapach.. Z góry dziękuję za pomoc ;* |
|
|
|
#2024 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy Wy kiedykolwiek się przeprowadzałyście ze swoimi kotami? Mnie w sobotę czeka przeprowadzka i nie wiem, jak lepiej zrobic, żeby koty zniosły to jak najłagodniej...
|
|
|
|
#2025 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2026 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2027 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
On się załatwia i do kuwety i do tych dwóch kwiatków ;/ Aha i on nie robi na złość, bo jest na prawde kochany przez nas, nikt na niego nie krzyknął i nikt go nie uderzył, więc też załatwianie się "na złość" nie wchodzi w gre.. On chyba nie wie, że to tych kwiatków nie można się załatwiać. Staramy się zamykać drzwi do tego pokoju, ale wiecie jak to jest.. czasem zdarzą się być otwarte.. |
|
|
|
|
#2028 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja jakiś czas temu kwękałam, że Deser mi sika po kątach. Generalnie po kastracji się uspokoiło, i się okazało, że on po prostu musi mieć czyściuchną kuwetę, żeby się w niej łaskawie załatwić, także już jakoś można temu zaradzić bez prania wszystkiego jak leci.
|
|
|
|
#2029 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2030 |
|
Raczkowanie
|
Wydaje mi się, że to nie to jest powód, bo on śpi ze mną na górze, gdzie do łazienki jest kilka kroków i to najczęściej rano są niespodzianki w kwiatkach, wiec on tam specjalnie schodzi ;/
|
|
|
|
#2031 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2032 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nawet nie wiesz ile jest osób, które beztrosko mnożą kociaki i nawet przez mysl im nie przejdzie ze moznaby temu zapobiecCytat:
|
||
|
|
|
#2033 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja mysle ze on tam własnie sie załatwia celowo, bo mu bardziej pasuje, moja kotka, która kiedys, przed przeprowadzka była wychodząca i zdarzało jej sie załatwiac na podwórku po przeprowadzce do mieszkania na 4te pietro...wyszła sobie na balkonik na ktorym stała duza donica z ziemia i pomimo ze w domq elegancko do kuwetki to weszła do tej donicy i nasiusiała na moich oczach z wielka radoscia
![]() Ja mysle ze musicie poprostu zlikwidowac te kwiaty, umiescic je gdzies w zamknietym pomieszczeniu do którego kot nie ma dostepu tak by wrócił mu nawyk załatwiania sie do kuwety, i spróbowac za kilka m-cy z kwiatami.... albooo wpadl mi jeszcze pomysl na przykrycie ziemii folia aluminiowa ktorej koty podobno nie znosza przetestuj, badz nawtykaj jakis wykałaczek czy cus, jak sie ukłuje w dupsko to mu sie odechce hihihiA co do postu innej wizaznki apropo przeprowadzek, ja kilka razy sie przeprowadzałam, raz nawet jakies 2.5 tys. km i w ciagu tygodnia 2 razy, najlepiej urzadzic w mieszkanku wszytsko zanim kota przyniesiesz, troche stresu bedzie ale sie przyzwyczai, nie przejmuj sie, wazne ze z wami bedzie to najwazniejsze i dom szybko zapachami przesiaknie
Edytowane przez marea Czas edycji: 2010-03-16 o 11:31 |
|
|
|
#2034 |
|
Raczkowanie
|
W sumie, jak brałam Kotka od Pani, to ona powiedziała, że kot wcześniej wychodził na dwór, więc to może dlatego?
Ja go szczerze mówiąc nie chce wypuszczać, juz jeden zginął mi na drodze, po za tym jest dość płochliwy i jeszcze by uciekł jak będzie ciepło to z nim wyjdę przed dom. Po za tym, on jest persem.I jeszcze dopowiem, że troche nie chcę go uczyć załatwiania się na dole.. Obiecałam rodzicom, że Kot będzie miał wszystko na górze w łazience, żeby jak najmniej brudził.. Zaraz rozłożę folię, jeśli to nie pomoże- wyniose kwiatki do piwnicy, jeśli znajdzie inny obiekt- postawię tą kuwetę.. I dziękuję dziewczyny za rady *
|
|
|
|
#2035 |
|
Wtajemniczenie
|
i slusznie nie wypuszczaj go...zapewne ziemia w doniczkach daje mu namiastke dworu wiec tam sie załatwia, mozesz tez spróbowac obkleic siateczke ktora ziemie w kwiatach obkladasz tasma dwustronna, tego koty tez nie znosza jak im sie cos do łap klei
Powodzenia w znalezieniu sposobu na malego drania siusiajacego
|
|
|
|
#2036 |
|
Zakorzenienie
|
Powiedzcie mi jeszcze proszę, Kociary, czy kotka przed sterylką koniecznie musi być zaszczepiona? Bo dzwoniłam do jedengo gabinetu, który uczestniczy w akcji marcowej, i lekarz mi powiedział, że jeśli kot nie jest zaszczepiony, to można najpierw zrobić operację, a potem szczepić... Dodam, że byłoby to najprawdopodobniej pierwsze szczepienie kotki, wcześniej raczej nikt jej nie szczepił...
|
|
|
|
#2037 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak ja się pytałam veta o mojego kocura, to powiedział, ze najpierw odrobaczanie, potem szczepienie i na końcu kastracja.. |
|
|
|
|
#2038 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zapytałam lekarza, czy można sterylizować przed szczepieniem, bo jeśli najpierw kota zaszczepię, to już się nie załapię na marcową akcję tańszej sterylki Powiedział, że można, ale ja mam wątpliwości... I dlatego chciałam tutaj się poradzić...Bo może wet mi kity wciska.
|
|
|
|
|
#2039 |
|
Raczkowanie
|
Aaa.. no ja nie wiem, mysle, ze to może być ryzyko, bo podczas zabiegu kot jest osłabiony i może załapać jakąś chorobe?
Może zadzwoń do innego lekarza/kliniki i zapytaj
|
|
|
|
#2040 |
|
Wtajemniczenie
|
Smialo mozesz najpierw sterylke robic a pozniej szczepienie, nie ma przeciwskazan
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:51.

albooo wpadl mi jeszcze pomysl na przykrycie ziemii folia aluminiowa ktorej koty podobno nie znosza
jak będzie ciepło to z nim wyjdę przed dom. Po za tym, on jest persem.
*