|
|
#2041 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty
|
|
|
|
#2042 | |
|
Wtajemniczenie
|
Aha doczytalam w poscie wyzej ze nie jest jeszcze kastrowany, dla jego i waszego dobra lepiej przeprowadzcie ten zabieg, byc moze Persy pozniej dojrzewają, być moze on narazie nie pachnie brzydko (jego mocz) ale moze lada chwila a ma juz rok i ten problem z załatwianiem sie do kwiatow moze miec cos z tym takze wspolnego, od kastracji chyba trzeba byloby zaczac gdyby nadal mial dziwne problemy kuwetowe zbadajcie go takze bo moze byc chory, mowie tak na wszelki wielki...
Cytat:
|
|
|
|
|
#2043 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie znam historii twojego kota, nie wiem, skąd ją masz, ale operacja nieszczepionego, nieodrobaczonego kota na pewno wiąże się z większym ryzykiem. Może poszukaj lecznicy, która wysterylizuje kotkę w drodze wyjątku w kwietniu? |
|
|
|
|
#2044 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2045 |
|
Zakorzenienie
|
wysterylizujemy
jak tylko ruja się skończy. żałuję, ze posłuchałam jednej weterynarki, która twierdziła, że sterylka dopiero po pierwszej rui... teraz już wiem, że można też przed. Oszczędziłabym kotu tej męki.Ja mam kota pancernego, którego żadne podróże i przeprowadzki nie ruszają, ale chyba dlatego, że od małego była przyzwyczajona że mieszka trochę tu, trochę tam (rodzice mieszkają ponad 200 km dalej i często jeżdzilismy z tż na kilka, nawet kilkanaście dni). |
|
|
|
#2046 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ile czasu musi minąć od szczepienia do operacji? Jeśli je jutro zaszczepię, to 30 czy 31 marca można już będzie je operować?.. |
|
|
|
|
#2047 |
|
Zakorzenienie
|
U mojego weta, akurat tez ta akcja z mniejszymi cenami za sterylkę, wymagane jest szczepienie-odrobaczenie i jakies dwa, zapomniałam
Namawiałam tż, zeby poszedł teraz z kotką, ma 5 miesiecy, ale tez nie ma pieniedzy w tym miesiącu. Czy kotkę domową-nie wychodzącą z domu, może na smyczy kiedyś, tez warto sterylizować? (pytanie od tż) |
|
|
|
#2048 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2049 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Za to gdy już wiedziałam przy pierwszej kocicy, że będzie sterylizowana (studiowałam, kasy za bardzo nie było, chciałam koniecznie zrobić to w marcu gdy jest taniej) to pani weterynarz przy rujce pierwszej dała mi tabletki wyciszające ruję (ale zrobiła to tylko dlatego, że wiedziała że będziemy ją i tak operowały, normalnie chyba za duże jest ryzyko ropomacicza żeby się decydować tylko na tę metodę.) i kazała przyjść w marcu. No ale miałam to szczęście, że pierwszą rujkę dostała niewiele przed terminem akcji tanich sterylek. A próbowałaś zapytać weta czy nie rozłożyłby Ci tego na raty? Albo żeby jakaś fundacja Ci pomogła z rozłożeniem na raty? Ja w Poznaniu trafiłam na fajną panią weterynarz, która przy dwóch ciachanych kotach na raz policzyła nam trochę mniej za zabiegi. ---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- Nawet jakby miała wcale nie wychodzić - warto. Przede wszystkim dla niej, ale też dla Was - niektóre kotki przechodzą rujkę tak, że ma się całe dnie i noce z głowy. Wyją jak noworodki, tylko że bez przerwy. Ja sobie sama nie zdawałam sprawy, że to może tak wyglądać dopóki się na własnej skórze nie przekonałam przy przygarnięciu pierwszej kocicy. |
|
|
|
|
#2050 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Troche głupie porównanie, ale na kolege podziałało
|
|
#2051 |
|
Zakorzenienie
|
warto sterylizować nawet koty niewychodzące. Ja mam kotkę niewychodzącą w ogóle i jest wysterylizowana, ale my decyzję o sterylce podjęliśmy jeszcze przed przygarnięciem kotki. I bez różnicy dla nas było czy to będzie kocur czy kotka. Oba czekałoby ciachanie
|
|
#2052 |
|
Zakorzenienie
|
Przekażę mu dosłownie
każdą waszą wiadomość mysle, ze najwyzej zrobi tż to w kwietniu a drozej, a za miesiac lepiej bedzie z kasą
|
|
|
|
#2053 |
|
Raczkowanie
|
a kotka nie traktuje cie jak 'konkurencje'? Nie wiem czy to prawda ale słyszałam, że niesterylizowane zwierzaki są zazdrosne o swojego właściciela szczególnie gdy pojawia się w jego życiu inna kobieta. Ale czy to prawda to nie wiem, nie miałam nie kastrata ;<
|
#2054 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakoś strasznie dużo chcą za tą sterylkę.. Moja miała robioną za 120,- |
|
|
|
|
#2055 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam kota kastrata, ktory mnie gryzie, drapie i rzuca sie na mnie, a tż toleruje raczej - jest obojętny, jakby go nie było. |
|
|
|
|
#2056 |
|
Raczkowanie
|
Witam,
to moja pierwsza wizyta tutaj ![]() Chciałam się z Wami podzielić swoim doświadczeniem z moją kocicą. Otóż w zeszłym tygodniu zauważyłam, że żwirek (silikonowy) po jej wizycie w kuwecie miał różowawy kolor. Trochę się tym zdenerwowałam i poprosiłam męża żeby zawiózł nas do weterynarza. Najpierw trochę to zbagatelizował, ale następnego dnia, kiedy sam zobaczył, że kocica lata do kuwety co 20 min i sika na różowo/czerwono, postanowił pojechać. Lekarz stwierdził, że może to być idiopatyczne zapalenie pęcherza, czyli coś, co zdarza się kotom i często jest po prostu wynikiem stresu. Dał jej zastrzyk przeciwbólowy i kazał nam przyjechać następnego dnia po kolejny zastrzyk. Zauważyliśmy poprawę - kotka zaczęła rzadziej korzystać z kuwety, po kolejnym zastrzyku jej mocz miał już normalny kolor. Jakkolwiek cały czas zastanawialiśmy się co mogło spowodować taki stres u kocicy - nie zmieniliśmy jej karmy, piasek w kuwecie ciągle ten sam (znaczy się rodzaj, bo piasek zmieniamy często ), kuwety nie przestawiliśmy... I naszła mnie taka myśl - może to przez to, że zaczęłam nosić okulary?? Pytanie do Was, Wizażanki - czy to możliwe, żeby kot zestresował się zmianą wyglądu właściciela?? |
|
|
|
#2057 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sie nie znam, ale jak mam turban ręcznikowy na głowie to moj Zuziek sie mnie boi, a jak mama ma loka na grzywce to też. Okularow u nas nikt nie nosi , wiec niewiem. Ale na moje słoneczne kot nie reaguje.
|
|
|
|
#2058 |
|
Wtajemniczenie
|
Shira81, a może jakieś przemeblowanie, albo goście? A może remont gdzieś w okolicy?
|
|
|
|
#2059 | |
|
Zakorzenienie
|
Mam dwie kotki i za obie coś około tego wychodzi...W ramach marcowej akcji taniego sterylizowania kotów wychodzi ok 100 zł za kotkę...
---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- Cytat:
A możesz podać mi na PW adres tej Pani weterynarz i szczegóły operacji - jaką metodą robi, czy są w cenę wliczone antybiotyki/przciwbólowe/kubraczek, no i ile zapłaciłaś Ja i moje kicie będziemy Ci wdzięczne
|
|
|
|
|
#2060 |
|
Raczkowanie
|
Powodów może być setka, jezeli mieszkasz w bloku to może gdzieś obok wprowadził się pies? Jak ktoś wyżej wspomniał to remont, hałas, nowi ludzie. Nigdy sie nie spotkałam, żeby kot źle zareagował na okulary więc nie wiem, ale co zwierzak to inne reakcje, trudno określić. Poczekaj troche, pewnie minie, a jak nie to będziesz przynajmniej wiedziała, że to nie okulary tak na kota wpłynęły.
|
#2061 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na waszym miejscu zrobilabym napewno badanie krwi, badanie moczu a jesli mozecie, to tez usg pecherza. |
|
|
|
|
#2062 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie w miescie tez jakos tak to kosztuje |
|
|
|
|
#2063 |
|
Raczkowanie
|
A orientujecie się jaki(tak mniej więcej)jest koszt wykastrowania kocura?
|
|
|
|
#2064 |
|
Wtajemniczenie
|
Jezeli załapiesz sie w marcu na tansza kastracje to 60 zl a tak ogolnie to w zaleznosci od miasta i od weta ok 80zl - 120 zl Zadzwon do kilku wetów i zapytaj, ważne by kotek był zdrowy a z tego co pamietam Twoj troche chorował takze upewnij sie ze juz z nim ok
|
|
|
|
#2065 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2066 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wielkie dzięki dziewczyny za Wasze odpowiedzi. jesteście wielkie
|
|
|
|
|
#2067 |
|
Raczkowanie
|
Byliśmy na kontroli,i z kotkiem już ok,no i myślę,żeby go wykastrować.Wydaje mi się,ze zaczął znaczyć,wczoraj zlał mi się na siatkę z ziemniakami -myślałam,ze padne ze smrodu no i wyje niemilosiernie.A tak poza tym to planujemy wkrótce wziac jeszcze jednego,i tu mam pytanie,jakie towarzystwo lepsze dla kocura?Drugi kocur,a moze kotka?
|
|
|
|
#2068 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2069 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak Kotka przyprowadziłam do domu, to od razu poszłam z nim do veta- był przebanany i okazało się, że ma nadżerkę jęzuczka- ale juz wyleczona ![]() Więc nie wiem czy mógł jakies choróbsko w domu załapać? I to taki Poł-Pers , tzn wygląda jak pers, ale bez rodowodu, wiec jego krew nie jest czysta..Więc zasłoniłam kwiatki folią, to zostawił dla mnie niespodzianke w postaci kupy za kwiatkiem w rogu.. Nie wiem co on sie czepił tego pokoju;/ Podłoge wymyłam, żeby nic nie czuł, kwiatki też wyniosłam.. Chyba pomyśle o tej kastracji.. A tak w ogóle to czy któraś z Wizażanek poleca któregoś veta z LUBLINA! Z akcji marcowej? Tutaj daje link : http://www.arkastrefa.fora.pl/akcja-...lskie,384.html Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#2070 |
|
Wtajemniczenie
|
Tutaj masz wątek z miau z opiniami o lecznicach - http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=22&t=78227
Ja za moje kocurki płaciłam po 80zł, szwy rozpuszczalne, antybiotyk i p-bólowy, mieszkam w okolicach Lublina. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:28.

jak będzie ciepło to z nim wyjdę przed dom. Po za tym, on jest persem.
*
Ja zapytałam lekarza, czy można sterylizować przed szczepieniem, bo jeśli najpierw kota zaszczepię, to już się nie załapię na marcową akcję tańszej sterylki 

każdą waszą wiadomość