Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE2010 - Strona 142 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-17, 20:16   #4231
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
A.... ostatnio mam smaka na gołabki i krokiety!!!!!:slin a:
Gołąbka to ja bym też zjadła, ale nie chce mi się robić... Może chociaż teściowa na święta zrobi

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
Może, ale tylko 3 dni wstecz.
Trochę mnie to zastanawia, bo w sumie lekarz na zwolnieniu tylko pieczątkę z nazwiskiem przybija, a datę sam wpisuje, więc czy to można sprawdzić
Ostatnio miałam wypisane zwolnienie "do przodu" o jakiś tydzień, bo na wizycie miałam jeszcze aktualne poprzednie zwolnienie, więc nie wiem czy to tylko od lekarza zależy?
Stary 2010-03-17, 20:17   #4232
ninaad
Wtajemniczenie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
ciuszków ciążowych jescze nie kupuje mam takie portki z "grubszych "czasów takze narazie wystarcza a pozniej to wiosna legginsy z tunikami pojda w obroty.
ja wszystkie ciuchy, które po ostatniej diecie zrobiły się sporo za luźne- wyrzuciłam, żeby nie pamiętać tych "grubszych" czasów

Ja już po rozmowach w pracy. Już kiedyś tu pisałam, że póki co uważam, że mój szef jest naprawdę w porządku i....póki co sprawdziło się . Sam powiedział, że jeśli będę chciała wrócić po macierzyńskim- on jest jak najbardziej na tak. No a skoro mi zależy na ciągłości zatrudnienia (mówiłam o kredycie) to też da się coś z tym zrobić
Zobaczymy jak to faktycznie wyjdzie (czyli za pół roku, jak mi się skończy umowa), ale jestem dobrej myśli
A reszta ludzi w firmie- no cóż: część zdziwiona, część niby już podejrzewała, ale generalnie wszystko ok

Trochę mi się humor poprawił
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-17, 20:25   #4233
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
Trochę mnie to zastanawia, bo w sumie lekarz na zwolnieniu tylko pieczątkę z nazwiskiem przybija, a datę sam wpisuje, więc czy to można sprawdzić
Ostatnio miałam wypisane zwolnienie "do przodu" o jakiś tydzień, bo na wizycie miałam jeszcze aktualne poprzednie zwolnienie, więc nie wiem czy to tylko od lekarza zależy?
"do przodu" może i da się wykombinować. Gorzej z datą wstecz, bo obowiązują pewne terminy przekazywania zwolnień do ZUSu. Nie wiem, ile czasu ma na to lekarz, ale kopia pacjenta powinna trafić do ZUSu w ciągu 7 dni od daty wystawienia (tak jest w przypadku zwolnień lek. przedsiębiorców oraz w małych firmach do 20 pracowników).
A co do 3 dni wstecz, tak mi powiedziała Pani w ZUSie. Nie wiem dokładnie z czego wynika to ograniczenie.

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
Ja już po rozmowach w pracy. Już kiedyś tu pisałam, że póki co uważam, że mój szef jest naprawdę w porządku i....póki co sprawdziło się .

Super Trzymam kciuki, by nadal był ok

Edytowane przez angelikaw
Czas edycji: 2010-03-17 o 20:27
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-17, 20:38   #4234
szokoladka74
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Brzuszek spory Taki już prawdziwy ciążowy.
A jak rozpoznać skurcze w takiej małej ciąży?
Ja miałam skurcze już w poprzednich ciążach i to bardzo wcześnie ( od ok.6 tc) i już wiem jaki to rodzaj bólu. Właściwie nie jest to bardzo nieprzyjemne, ale na pewno szkodliwe dla dziecka -jakby macica chiała się go pozbyć, więc trzeba im koniecznie zapobiegać. Boli dół brzucha, np. przez pół minuty i puszcza. Jak dotkniesz brzucha to jest twardy wtedy i potem , po skurczu mięknie. Lekarze mówią, że "macica się stawia"

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość

Mam dzisiaj jakieś dziwne bóle brzucha, takie lekkie kłucia poniżej pępka jakby mnie ktoś kuł w środku szpilkami w rożnych miejscach.
Bidulko...

Cytat:
Napisane przez Bluex Pokaż wiadomość
W marcu mialam awans dostac, wiec pewnie mnie ominie. Trudno.
Maluszek najwazniejszy, a robota nie zajac.
Kariery w korporacji mi się kiedys zachcialo….
Rzuć tę robotę Zrobisz karierę jako cudna matka

Cytat:
Napisane przez Maggie1983 Pokaż wiadomość
ja tez tak od 8tc nie zapinam spodni-stosuje system gumkowy czyli rozpiety rozporek i gumka miedzy guzikiem a dziurka i dluzszy sweterek of course
Gumki rządzą

Cytat:
Napisane przez mamaroksana Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny!
Jestem tu nową wrześniową mamusią .
Moje maleństwo ma jak na razie 16 tygodni, rośnie sobie spokojnie w brzusiu.
Witaj !Rozgość się i poopowiadaj o sobie

Cytat:
Ja wróciłam już od lekarza. Wszystko jest ok.
Niestety nie mam zdjęć bo papier w USG się skończył :-( Kicha, troszkę byłam zła. 130zł wizyta nawet nie ma zdjęcia, żeby rodzicom się pochwalić.
Fajnie,że dzidzia zdrowa, tak trzymaj
A pana ginekologa i na gołą
za te pieniądze to powinien grafikę ołówkiem wam zrobić

http://www.suwaczki.com/tickers/n59yhdgemrlojvrp.png

Edytowane przez szokoladka74
Czas edycji: 2010-03-17 o 20:40
szokoladka74 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-17, 20:46   #4235
Jaga1111
BAN stały

Cytat:

Jaga1111 no to podwójne gratulacje!!! Niesamowite Jesteś już drugą mamusią na wątku w "trójpaku", tylko ta pierwsza mama ostatnio się nie odzywa :-(
to nawet nie wiedzialam...

[QUOTE=martysek;17926143]
Jaga1111 - gratuluję, to wspaniała wiadomość. Dziewczyny zazwyczaj nie cieszą się zbytnio z tego, że w ich brzuszkach biją 2 serduszka. QUOTE]

[

Cytat:
Napisane przez czarnaelizabeth Pokaż wiadomość
mnie dwa razy nie uwzględnili w szpitalu zalecenia wykonania cc... raz urodziłam na izbie a ostatniego rodziłam 11 godsizn i 45 minut, zaklinował się...

Poszła mi koszmarnie wada wzroku - pierwszą ciażę zaczynałam zz wadą -2,5 d, teraz mam -9d. Moja lekarka mówi, że nie wolno mi normalnie rodzić, mam stawac na głowie u okulisty, ma mi pisac, zalecenie cc. mam jeszcze oprócz tego mocne tyłozgięcie i jestem, co tu owijać w bawłenę, starsznie poszarpana na szyjce od poprzednich porodów.Poza tym mam schorzenia kręgosłupa, które bólami przypominaj.a te krzyżowe przy porodzie, wiec moze tym razem uda mi się z tym cc, boję sie stracić wzroku...

Szokoladko - śliczny brzusio
o to masz 2 dzieci w jakim wieku..?? parka??

Slodkie zdjecie macie dzidzow i brzuszkow

Ja jak narazie przerazona jestem...bede miec 3 dzieci przytym...kornelia poltora roczna...eheh;( jakos dam rade....
Jaga1111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-17, 20:46   #4236
dash
Raczkowanie

Hej Dziewczyny!!!!!!!
Ja dziś byłam na 4D i wszystko dobrze przezierność w porządku, serduszko ślicznie bije, dzidziuś rośnie i wszystko ok
Wiecie dzisiaj oglądałam spodnie ciążowe i muszę powiedzieć, że były okropne i strasznie drogie. Na razie będę chodziła w getrach, chyba nie kupię sobie takich spodni. Natomiast możemy się cieszyć jeżeli chodzi o bluzki bo moda nam sprzyja widziałam przeróżne świetne tuniki, szersze bluzki, koszulki...
Z witamin właśnie zaczęłam brać feminatal N i w składzie jest też kwas foliowy i jod. Wcześniej brałam tylko folik.
POZDRAWIAM!!!!!
dash jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-17, 21:31   #4237
dra
Zakorzenienie

Cytat:

Ale mnie dziś boli głowa, dopadła mnie chyba migrena.. do tego okropna zgaga! Lodów mi się zachciało, to mam za swoje
Zdziwiłam się, bo piszecie o braniu witamin, a mój lekarz powiedział, że zacznę je brać dopiero za 4 tyg., czyli od 18 tc. Dziwne ;/[COLOR="Silver"]
mnie boli od 4 tyg gdzies glowa,ale dzis wypilam sobie kawki troszke slabej i bol znikł,odrzuciło mnie na poczatku od kawy dzis wypilam i smakowala,ale nie chce pic,ale przed ciaza pilam i pilam,a jak nie pilam to lep mi pekał i znow powtorka teraz ale teraz dzidzie nosze i nie chce pic,ale tez mam dosc boli glowy

ty sie nie przejmuj kazdy lekarz inaczej podchodzi i inaczej mowi jedni zaraz na poczatku dadza witaminy,inni pozniej

Cytat:
Napisane przez Jaga1111 Pokaż wiadomość

Ja jak narazie przerazona jestem...bede miec 3 dzieci przytym...kornelia poltora roczna...eheh;( jakos dam rade....
dasz rade zobaczysz

Cytat:
Napisane przez dash Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny!!!!!!!
Ja dziś byłam na 4D i wszystko dobrze przezierność w porządku, serduszko ślicznie bije, dzidziuś rośnie i wszystko ok
Wiecie dzisiaj oglądałam spodnie ciążowe i muszę powiedzieć, że były okropne i strasznie drogie. Na razie będę chodziła w getrach, chyba nie kupię sobie takich spodni. Natomiast możemy się cieszyć jeżeli chodzi o bluzki bo moda nam sprzyja widziałam przeróżne świetne tuniki, szersze bluzki, koszulki...
Z witamin właśnie zaczęłam brać feminatal N i w składzie jest też kwas foliowy i jod. Wcześniej brałam tylko folik.
POZDRAWIAM!!!!!
to super,ze wszystko ok
no ja zakupilam na razie na all sportowe i jakies jeansy tez kupie,a bluzki nie,bo mam tunik troche i nadadza sie na brzusio też tylko spodnie potrzebne
no ja do 12tc brałam tylko kwasik,a od 13 ten feminatal N lekarz mi powiedział,ze moge sobie wybrac jakie chce witaminki moj wybór,ale karte ciazy mi z feminatal dal to mowi,ze moge te kupic sobie i kupilam w aptece dali taki dopiero pozniej na necie wyczytalam,ze jest feminatal 800,400 i N
Stary 2010-03-17, 22:13   #4238
Limeta
Raczkowanie

Hej.

Na poczatku witam nowe mamusie. Jaga, gratuluję podwójnego szczęścia.

Ja na zwolnieniu (jestem po amnio; miałam dziś iść do pracy, ale z racji zasłabnięć lekarka przedłużyła mi wolne do końca tygodnia). Szef już wie o ciąży. Nawet nieźle to przyjął. Tylko umowę mam do końca ciąży. Trudno. Dziecko naważniejsze. A propos dziecka, to wyniki z amnio za 2 tygodnie gdzieś będą, ale już wiemy, że chłopak będzie. Lekko nas zszokowało, bo nastawialiśmy się na córę, ale i z syna bardzo się cieszymy.

Piszecie o ciążówkach. Ja dopiero w tę niedzielę kupiłam pierwsze spodnie ciążowe, a jestem dziś w 16t 5d. Wcześniej normalnie mieściłam się w swoje ciuchy.
Limeta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-17, 22:22   #4239
Wróżka_Dzyńdzyńdzyń
Zadomowienie

Limeto, miło, że się odezwałaś
Trzymam mocne kciuki

Jeśli nie widzisz nic złego w rozmnażaniu nierodowodowych zwierząt -> Zajrzyj

STOP OKRUCIEŃSTWU - klik
Wróżka_Dzyńdzyńdzyń jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-17, 22:30   #4240
Limeta
Raczkowanie

WRóżko, dziękuję. A jak tam Twoje wyniki?
Limeta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-17, 23:30   #4241
czita18
Raczkowanie

GG do czita18

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość

A mam problem z wizytą, bo miałam mieć 31.03 (wtedy mi się kończy zwolnienie) i mogę się zapisać dopiero na 7.04. Czy ginka może mi wypisać L4 wstecz, żeby była ciągłość?? Bo nie wiem, czy iść 31.03 do innego lekarza po samo L4 (o ile mi ktoś da), a potem do swojej ginki tylko na wizytę, ale tyle kombinowania...
Ja dostałam w tej chwili 2 dni wstecz żeby była ciągłość ale nie wiem ile dni max może wypisać.
Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość

Ja mam takie delikatne mdłości, dziś mnie cały dzien trzymają. Taka klucha łaskocząca w gardle siedzi......

Czy wy tez podjadacie??? no bo ja normalnie non stop musze cos w buzi miec. Obojętnie co. mamuśka się dzre że ciągle w kuchni siedze i dłubie jedzenie......
Kupiłam sobie w końcu gumy do żucia bo juz przeginałam z tym jedzeniem. Jak mam jakies zachcianki to guma miętowa pomaga.

A.... ostatnio mam smaka na gołabki i krokiety!!!!!:slin a:
Ja identycznie jak ty odczuwam tego typu mdłości od 14.00 do wieczora
No ale ciągle podjadam, wszystko co mi wpadnie w ręce... pewnie będę małym słoniem
Cytat:
Niestety nie mam zdjęć bo papier w USG się skończył :-( Kicha, troszkę byłam zła. 130zł wizyta nawet nie ma zdjęcia, żeby rodzicom się pochwalić.

Od początku 13 tygodnia mam zamienić Feminatal 800 na Feminatal 400.
Ktoś to bierze?
Kurcze to nie mógł ci całego badania nagrać na Pendriva ??
Ja też byłam w poniedziałek i też nie miał papieru ale nagrał wszystko na Pendrive i choć jakiś ślad mi został

Ja biore Feminatal 800 od poczatku grudnia a zaszlam w polowie stycznia.

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Też właśnie wróciłam od gina (prywatnie - tak dla potwierdzenia, że wszystko ok) i też nie dostałam zdjęcia Chamstwo.
A jutro idę już do mojej gin (na NFZ), z wynikami. Ale tu już na 90% usg nie będzie.
Ja chodzę na NFZ ale USG jest robione na każdej wizycie.

A ja teraz padam na twarz z obżarstwa... byliśmy u babci na pierogach... przestałam liczyć przy 10 żeby się nie dołować
czita18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-17, 23:36   #4242
ycnan
Zadomowienie

Cytat:
Chyba 1,4mm???
No tak, to przecież tyle samo co 0,14cm
Cytat:
Napisane przez Limeta Pokaż wiadomość
Ja na zwolnieniu (jestem po amnio; miałam dziś iść do pracy, ale z racji zasłabnięć lekarka przedłużyła mi wolne do końca tygodnia). Szef już wie o ciąży. Nawet nieźle to przyjął. Tylko umowę mam do końca ciąży. Trudno. Dziecko naważniejsze. A propos dziecka, to wyniki z amnio za 2 tygodnie gdzieś będą, ale już wiemy, że chłopak będzie. Lekko nas zszokowało, bo nastawialiśmy się na córę, ale i z syna bardzo się cieszymy.
Właśnie się dziś zastanawiałam, co z Twoim badaniem Super, że już znacie płeć. I to z tego co wiem, to to badanko daje 100% pewności co do płci, także ubranka itp możecie kupować już pod chłopaczka
Czekamy teraz na "dobry" wynik
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 06:50   #4243
Pomidora
Zakorzenienie

Dzień dobry drogim paniom
Ja już spać nie mogę, jeszcze przegrałam aukcję o wózek i to o 50 zł No nic, szukam dalej

Lenko, oby ci wymioty szybko minęły, bo to paskudne jest jak nie wiem co A lekarz rzeczywiście zwolnienie tylko 3 dni wstecz może wystawiać.

Paula, ja jestem na lekach - jak widać pomagają w niewielkim stopniu.

Martynka, dobrze, ze już przynajmniej wiesz, jaką masz dokładnie grupę krwi

Mamaroksana, witaj i napisz coś o sobie Podaj dane (wiek, imię i datę porodu) to dopiszemy cię do listy.

Aaneczka, no i dobiłaś mnie tymi gołąbkami i teraz jestem nieszczęśliwa, bo nie mam w domu, a mam ochotę Jak się Dominik czuje? A w ogóle rodzina już wie?

Szczęśliwa,Ycnan, Dash - super, że z maleństwami wszystko dobrze

Ninaad, takiego szefa to ze świecą szukać! Bardzo ładnie się zachował, a ty spokojniejsza jesteś!

Szokoladka, oby macica już się nie stawiała Tekst o grafice rozłożył mnie na łopatki

Limeta, czekamy z tobą na wyniki Jak dobrze, ze się pojawiłaś u nas w końcu. Gratuluję chłopca - czy mogę już dopisać do listy?

Mamy dziś gości, z maluszkiem takim słodkim przyjeżdżają to się naprzytulam Wojtusia Miłego dnia

28.09.2014

Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 07:25   #4244
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
"do przodu" może i da się wykombinować. Gorzej z datą wstecz, bo obowiązują pewne terminy przekazywania zwolnień do ZUSu. Nie wiem, ile czasu ma na to lekarz, ale kopia pacjenta powinna trafić do ZUSu w ciągu 7 dni od daty wystawienia (tak jest w przypadku zwolnień lek. przedsiębiorców oraz w małych firmach do 20 pracowników).
A co do 3 dni wstecz, tak mi powiedziała Pani w ZUSie. Nie wiem dokładnie z czego wynika to ograniczenie.
Jak wszystko związane z "nowymi" drukami ZUS ZLA (czyli zwolnieniami lekarskimi) z ustawy o świadczeniach pieniężnych w razie choroby i macierzyństwa. Wstecz maksymalnie 3 dni( nie licząc dnia badania) jeśli wszystko wskazuje ewidentnie na to, że chory był już niezdolny wówczas do pracy.

Do przodu:
zaświadczenie lekarskie może być wystawione na okres niezdolności do pracy przypadający po dniu przeprowadzenia badania, nie później jednak niż 4 dnia po dniu badania, tylko wówczas, gdy bezpośrednio po dniu badania przypadają dni wolne od pracy albo badanie jest przeprowadzane w okresie wcześniej orzeczonej niezdolności do pracy.

No i Kasiula chciałam być pierwsza
Oczywiście później nadrobię, co naskrobałyście wczoraj, póki co lecę czytać- zostało mi 70stron
NO I W KOŃCU SIĘ PRZESPALI
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 07:38   #4245
Maggie1983
Zakorzenienie

HELLOŁ MAMUSKI

Witam Was z moja dokladnie 12-tygodniowa dzidzia

Cytat:
Napisane przez mamaroksana Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny!
Jestem tu nową wrześniową mamusią .
Moje maleństwo ma jak na razie 16 tygodni, rośnie sobie spokojnie w brzusiu.
Do tej pory strasznie cierpiałam na wymioty i inne cudowne dolegliwości stanu błogosławionego, teraz jest trochę lepiej i moję sobie poczytać i poszperać w poszukiwaniu potrzebnych rzeczy dla mojego maluszka.
Super do Was dołączyć.
Witaj
Cytat:
Ja kupowałam spodnie do pracy (rybaczki na kancik) u tego sprzedawcy http://moda.allegro.pl/show_user_auc...hp?uid=6522743

Jestem zadowolona.
No i widzę, że NIKaP-n też u tej osoby kupowała

Na pewno może wystawić wstecz natomiast nie pamiętam ile, wydaje mi się że 3 dni

Ja wróciłam już od lekarza. Wszystko jest ok. Maleństwo ma 4,6 cm i fajnie już wszystko widać (dziś 11 tyd. 3 dni- termin OM i USG równy co do dnia od samego początku) Obejrzałam główkę, rączki, nóżki, i duuużą stopę Serducho bije mocno, posłuchaliśmy na głośniku i widziałam wykres bijącego serca. Oglądaliśmy płynącą krew (widoczna była na czerwono, po przełączeniu czegoś na usg). Przezierność w normie 1,2. Kość nosowa też widoczna. Tak naprawdę to kamień z serca, bo trochę się tą wizytą stresowałam.
Tak sobie myślę, że w końcu tak naprawdę ta ciąża do mnie dotarła. Leci 12 tydzień więc już zaczął się bezpieczny okres. Maleństwo już takie "duże" i fajne. Teraz to już musi być dobrze.

Ktoś to bierze?
No to idziemy prawie leb w leb ja w poniedz jak bylam u gina to dzidzia mierzyla tez 4,6cm i to byl 11tc+4
a co do zakupow to kusicie z Nika ta allegrowiczka te spodnice w kwiaty no i ten zestawik tez sie oplaca no i najwazniejsze, ze sprawdzone
Pod moim sercem,inne bije serce:nieznane,a jakie bliskie i kochane.Pod moim sercem małe rączki dziecka,cichutko pukają do mojego serca.Myślę sobie wtedy:może być wspanialej?Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje
Maggie1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 07:43   #4246
NIKaP-n
BAN stały

Maggie bierz, bierz Co prawda koło LEVISA to nie leżało, ale jak za te pieniążki idealne, przewiewne na lato jeansy
A ta spódnica w kwiaty będzie moja jak wypłatkę (zasiłek) dostanę
Ojjj takkk....
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 07:56   #4247
Pomidora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
No i Kasiula chciałam być pierwsza
Oczywiście później nadrobię, co naskrobałyście wczoraj, póki co lecę czytać- zostało mi 70stron
NO I W KOŃCU SIĘ PRZESPALI
Co ty czytasz?
Zapomniałam, że mamy na wątku specjalistę od ZUS-u I mam pytanie: Miałam L4 do 8 marca włącznie. Poszłam do szpitala 8 marca właśnie i po szpitalu wystawili mi L4 od 8 marca. Czyli że jeden dzień jakby się "pokrywa". Księgowa kazała mi to zmienić, w szpitalu powiedzieli, ze zmienić nie mogą, bo muszę mieć L4 od dnia, kiedy pojawiłam się w szpitalu i że po to jest rubryka dotycząca leczenia szpitalnego, żeby te pokrywające się dni nie były problemem. Księgowa niechętnie przyjęła papierek, ale powiedziała, że mogą być problemy ze staraniem się o odszkodowanie za dni w szpitalu i z ZUS-em. Jak to jest w końcu? Może się ten dzień pokrywać czy nie?

Dziewczyny, zdjęłam sandwicza z półki wysokiej i teraz mnie podbrzusze boli

28.09.2014

Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 07:57   #4248
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez szokoladka74 Pokaż wiadomość

Fajnie,że dzidzia zdrowa, tak trzymaj
A pana ginekologa i na gołą
ja za usg zapłaciłam 150 zł, ale dostałam wydrukowane 3 zdjęcia, wydruowany opis dla lekarza prowadzącego i płytkę
Cytat:
Wiecie dzisiaj oglądałam spodnie ciążowe i muszę powiedzieć, że były okropne i strasznie drogie.
ja właśnie się zastanawiam, czy nie obejdę się bez kupowania spodni/spódnic ciążowych. Póki co bez problemu mieszczę się w kilka par swoich "normalnych" spodni (bo to dosyć niskie biodrówki) a potem chcę kupić na wiosnę/lato jakieś lekkie spodnie, np lniane- też niskie, więc powinny być też dobre po ciąży, w przyszłym sezonie
Na razie będę chodziła w getrach, chyba nie kupię sobie takich spodni. Natomiast możemy się cieszyć jeżeli chodzi o bluzki bo moda nam sprzyja widziałam przeróżne świetne tuniki, szersze bluzki, koszulki...
oj tak- mam sporo tego typu bluzeczek, które kupiłam w zeszłym sezonie, dokupię ew. jeszcze jakieś i będzie ok- ale też takie, żeby można było nosić również po ciąży
POZDRAWIAM!!!!!
ja biorę tylko folik. Póki co lekarz powiedział, że nie ma potrzeby brać witaminek. Zresztą w miarę zdrowo się odżywiam, jem sporo produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców, więc póki co chyba ok

Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
Dzień dobry drogim paniom
Ja już spać nie mogę, jeszcze przegrałam aukcję o wózek i to o 50 zł No nic, szukam dalej
i tam...znajdziesz kolejny

Ninaad, takiego szefa to ze świecą szukać! Bardzo ładnie się zachował, a ty spokojniejsza jesteś!
oj tak, ja zawsze mówiłam, że to złoty człowiek - tzn w zasadzie po prostu normalny porządny, uczciwy gość, który stara się w miarę możliwości pomagać ludziom i być fair w stosunku do innych. No i mam nadzieję, że nie będzie powodów, żebym musiała zmienić o nim zdanie
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 08:29   #4249
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:

Ktoś to bierze?
Ja z tym zdjęciem miaam podobnie w 10tc,jak pojechałam na Izbę Przyjęć-tez się papier skończył i nie dostałam zdjęcia

Ja od początku II trymestru biorę Feminatal N,ale 400 czy 800 Aj dont noł Muszę to sprawdzić

Cytat:
No kochana,musisz uważać,ja ostatnio się wyciągnęłam zza biurka,żeby domofon wcisnać i potem czułam,jakbym miała mięśnie brzucha nadwyrężone...Często się tak zapominam,a potem dopiero sobie uswiadamiam,że jestem przecież w ciąży...

Ja fazę na gołąbki miałam na początku ciąży,teraz wszystko co zawiera w sobie mięso mielone jest fuuuu. No może poza tym mielonym,które dodaję do swojego spaghetti.Swoją drogą zjadłabym takie spaghetti bolognese

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 09:07   #4250
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cześć dziewuszki. W Krakowie przywitało mnie słoneczko mam nadziej że to wiosna Po wtorkowej wizycie u lekarza po tym jak pani DR POWIEDZIAŁA że dzidzia bardzo duża i że dlatego brzuch szybko rośnie to załącze wam zdjęcie porannego 10tygodniowego brzusia

Co tydzień będziemy się fotografować i potem zrobimy album. Teraz mam wizytę za 3 tygodnie i będzie to 13tc doczekać się nie mogę bo będę miała USG GENETYCZNE.
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 09:11   #4251
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Ja fazę na gołąbki miałam na początku ciąży,teraz wszystko co zawiera w sobie mięso mielone jest fuuuu. No może poza tym mielonym,które dodaję do swojego spaghetti.Swoją drogą zjadłabym takie spaghetti bolognese
Ja ogólnie za mięsem nie przepadam, a obecnie to jadłabym wszystko co słodkie na moje nieszczęscie
Jakieś hiszpanki z bitą śmietaną, lody z bita śmietana i do tego truskawaka homogenizowana- pychota;-)
Wczoraj mnie wzieło na ciasto kruche z powidłami śliwkowymi, i niestety przesłodziłam hehe, jakos tak za dużo mi się cukru wsypało ale co tam zje sie- oboje z mężem nie pogardzimy ;-) eheh

zaraz lece na targ to kupie pieczarek i zrobie pieczarkową- uwielbiam taką zupkęz makaronem oczywiście- bo makaron to u mnie podstawa, nie jadam ziemniorkow.
Moj chopinka natomiast to uwielbia ziemniory i mięcho, dlatego czesto mam jakby dwa obiadki, a jak dojdzie dzidzi to bede musiala robić trzy ehhe

Ja też biore Folik już od sierpnia 2009

Ilonka- pikny brzusio)) rzeczywiście duży Ja też cem taki - a nie mam- a jestem w 15tc1d

lece odezwe się potem;-)

Edytowane przez Mpik82
Czas edycji: 2010-03-18 o 09:12
Mpik82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 09:24   #4252
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Cześć dziewuszki. W Krakowie przywitało mnie słoneczko mam nadziej że to wiosna Po wtorkowej wizycie u lekarza po tym jak pani DR POWIEDZIAŁA że dzidzia bardzo duża i że dlatego brzuch szybko rośnie to załącze wam zdjęcie porannego 10tygodniowego brzusia
Fajny brzusio,ale mimo wszystko uważam,że nadal jesteś chudzinka
Też bym tak chciała

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 09:34   #4253
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Kasienka wież mi że to może zdjęcie tak wyszło ja mam 177 cm wzrostu oraz warzę teraz 72 kg. Ja należę do dużych bab Może nie jestem otyła ale do szczuplutkich też nie u mnie normą jest rozmiar 38/40 ale bardziej 40 Wszystkie kobitki u mnie w rodzinie takie są. Nigdy nie miałam manii odchudzania. Lubię sporty i chodziłam bądź długo na fitness i pewnie wrócę na niego w 4 miesiącu.
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 09:40   #4254
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
Dziewczyny wymioty powinno sie zglaszac do lekarza zeby przepisal na nie czopki. One nie powinny wystepowac.
a mi powiedzial lekarz ze czopki itd powinno sie przepisywac jak wymioty nie ustepuja po 14 tyg.. i wsyztko tez zalezy od "wywiadu" bo jestli mama zwracala to jest wieksze prawdopodobienstwa ze taka twa uroda u mnie wszytkie ciotki (siostry mamy) i mama zwracaly do 3 mieisaca non stop.. ja do 14 tyg.. potem powoli ale przeszlo..

Cytat:
fajne ciuszki ja pasuje w S bo na dlugosc wsyztko gra ale uda i biodra mam mniejsze... tyle ze pewno wkoncu zaczne tyc

Cytat:
Hej Dziewczyny!!!!!!!
POZDRAWIAM!!!!!
gratuluje
Stary 2010-03-18, 09:44   #4255
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Martus ja wczoraj te czopki dostałam, jestem w 9 tyg, ale jak sie wymiotuje 8 razy dziennie to juz musiała mi coś kobita dać bo bym sie wykończyła

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 10:13   #4256
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MisQa Pokaż wiadomość
Martus ja wczoraj te czopki dostałam, jestem w 9 tyg, ale jak sie wymiotuje 8 razy dziennie to juz musiała mi coś kobita dać bo bym sie wykończyła
wowwww to nawet pobilas mnie ja tylko 4 razy
Stary 2010-03-18, 10:31   #4257
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
wowwww to nawet pobilas mnie ja tylko 4 razy
oj nic nie mów, myślałam, że się wykończę, ale mama dzwoniła w nocy do ginki i kazała colę z wodą pić, trochę pomogło, a wczoraj juz te czopki dostałam i na razie ok jest

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 10:31   #4258
mamaroksana
Przyczajenie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO

Napisane przez MisQa

Z tymi wymiotami to bardzo Ci współczuję - ja też wymiotowałam w pierwszym trymestrze, ale miałam to szczęście że leżałam i miałam do pomocy męża i mamę więc właściwie nie musiałam wstawać z łóżka i jakoś to było.
teraz jest znacznie lepiej.
Dostałamod lekarza czopki na wymioty - nazywają się Torecan. Co prawda wzięłam tylko 2 razy - strasznie się po nich kręci w głowie a jak cziopek przestaje działać to dopiero wtedy mnie torsje łapały ze zdwojoną siłą. Zrezygnowałam z nich.
Powiem Ci na osłodę że w 13 14 tygodniu zaczyna być już dobrze.
Trzymaj się i nie daj wymiotom
mamaroksana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 10:52   #4259
aaneczka1984
Zadomowienie

Witam
Ja dołaczam do grona mamuś po badaniu i równiez z moja dzidziawszystko oki!! Jednak miałam te przezierność mierzona choć nie byłam tego fanka., wyszła 1,5 mm, a za drógim razem 1,2. Lekarka zmierzyc nie mogła bo dzidzia se spała paluszka przy buzi trzymając
Mam 4 zdięcia ale troszkę niewyraźne więc nie ma sensu wstawiać.
Niunia ma 6cm długości i termin przesunoł mi się na 28 wrzesień.
Tż nadal ma przeczucie na chłopaka....ja na dziewczynke.
A tam.. co będzie to będzie...byle zdrowe

Lekarka kazała nadal folik brać i jakies witaminki dla kobiet w ciąży, ale tylko dlatego bo apetytu nie mam.

Miałam mierzone ciśnienie i było 85/55. Nic dziwnego że nic mi się nie chce i taka słaba jestem. Poza tym schudłam 2 kg, waże 44kg, pani co mnie mierzyła i wazyła wpisała 45 bo powiedziała że wstyd zeby kobieta w ciąży 44 ważyła

Pomidora...nadal nikomu nic nie mówiliśmy, a niech sie sami domyślą hehe....
Domik nadal ma katarzysko straaaaaaszne. No ale ma jedną pobudka w nocu to nie jest tak źle. Dziś cos mu odbiło i zaczoł swoje husy o 5 godzinie. No ale zabawiła sie klockami i ja jeszcze poleżalam chwile
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 10:57   #4260
Szczęśliwa
Zadomowienie

Lenka fragment z Rozporządzenia

§ 3. 1. Zaświadczenie lekarskie wystawia się na okres od dnia, w którym przeprowadzono badanie, lub od dnia bezpośrednio następującego po dniu badania.
1a. (2) Zaświadczenie lekarskie może być wystawione na okres rozpoczynający się po dniu badania, nie później jednak niż czwartego dnia po dniu badania, jeżeli:
1) bezpośrednio po dniu badania przypadają dni wolne od pracy,
2) badanie jest przeprowadzane w okresie wcześniej orzeczonej niezdolności do pracy.
2. Zaświadczenie lekarskie może być wystawione na okres nie dłuższy niż 3 dni poprzedzające dzień, w którym przeprowadzono badanie, jeżeli jego wyniki wykazują, że ubezpieczony w tym okresie niewątpliwie był niezdolny do pracy.

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Też właśnie wróciłam od gina (prywatnie - tak dla potwierdzenia, że wszystko ok) i też nie dostałam zdjęcia Chamstwo. Ale pocieszam się, że za 6 tygodni pójdę na usg połówkowe 4d i będę miała full wypas ^^
Super, że wszystko u Was dobrze, a z tymi zdjęciami to widać, że lekarze mimo prywatnych gabinetów nie są zbyt przygotowani.

Cytat:
Napisane przez szokoladka74 Pokaż wiadomość
Dobre Właściwie to mogłam mu to zaproponować.
: hahaha:

Cytat:
Hej Dziewczyny!!!!!!!
Super! Same dobre wieści

Cytat:
Napisane przez Limeta Pokaż wiadomość
.

Ja na zwolnieniu (jestem po amnio; miałam dziś iść do pracy, ale z racji zasłabnięć lekarka przedłużyła mi wolne do końca tygodnia).
Gratuluje synka Już od kilku dni zastanawiałam się gdzie się podziewasz i co u Was słychać. Czyli jednak zdecydowaliście się na amniopunkcję, to bolesne badanie? długo trwało? Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze.

Cytat:
Napisane przez Maggie1983 Pokaż wiadomość
No to idziemy prawie leb w leb ja w poniedz jak bylam u gina to dzidzia mierzyla tez 4,6cm i to byl 11tc+4
A widzisz, nasze Szkraby rosną równiutko Fajnie

Cytat:
A ta spódnica w kwiaty będzie moja jak wypłatkę (zasiłek) dostanę
Ojjj takkk....
Ja też je oglądałam i wezmę na lato chyba w dwóch kolorkach.

Cytat:
Pewnie się coś naciągnęło, trzeba bardzo uważać. Poleż i poodpoczywaj, zaraz przejdzie.

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Co tydzień będziemy się fotografować i potem zrobimy album. Teraz mam wizytę za 3 tygodnie i będzie to 13tc doczekać się nie mogę bo będę miała USG GENETYCZNE.
Fajny brzuszek, spory jak na 10 tc.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.

Edytowane przez Szczęśliwa
Czas edycji: 2010-03-18 o 10:59
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości