Nadchodzą wiosenne roztopy, a PM-ki 2010 dopinają wszystko, by nie było wtopy. cz. 15 - Strona 82 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-18, 08:33   #2431
dziewczyneczka89
Wtajemniczenie

Dot.: Nadchodzą wiosenne roztopy, a PM-ki 2010 dopinają wszystko, by nie było wtopy.

lain : no to rzeczywiście nie jest taki drogi ten tort , ale efekt bardzo imponujacy My zamawialismy w jednym miejscu ciasta i tort razem juz z patera taką z fontanna mysle ze wyjdzie cos ponad tysiaka , ale dowóz gratis

---------- Dopisano o 08:32 ---------- Poprzedni post napisano o 08:30 ----------

madmuazelle: pobiłaś nas wszystkich w nie spaniu hehe , jestes nocnym markiem

---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:32 ----------

Cytat:
Napisane przez Ellin_ak Pokaż wiadomość
My właśnie tez chcemy kupić tylko wino- powiedz jak liczyłaś na jedną osobę?
no wlasnie my tez nie wiemy ile kupic tego ...
Stary 2010-03-18, 08:56   #2432
obca7
Wtajemniczenie

Dot.: Nadchodzą wiosenne roztopy, a PM-ki 2010 dopinają wszystko, by nie było wtopy.

Hello

U nas na wesele 2 dniowe będzie 50 butelek wina. Myślę, że wystarczy
Wesele na 120 osób, poprawiny pewnie tez coś koło tego.

Lain piekny tort. I cena nawet nawet musze mamuchną trochę potrząsnąć, żeby za nasze ciasto się wzięła i torty My bierzemy jeszcze torta na poprawiny-bo u siostry się wszyscy na torta z wesela rzucili
obca7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 09:07   #2433
Lils121
Rozeznanie

Cześć.

Wy tu sobie gratulujecie, a jak wczoraj napisałam że też mam wczoraj tylko 100 dni do ślubu to nikt mi nie pogratulował

A dzisiaj już dwucyfrowa liczba: 99 dni do slubu!
Lils121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 09:29   #2434
woda sodowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sjoanna Pokaż wiadomość
Załatwiłam makijażystkę przy okazji wizyty w salonie kosmetycznym
Teraz będę chodzić w miarę regularnie (tak co miesiąc) do kosmetyczki żeby mieć super buźkę na ślubie
Ja bylam na probnym makijazu i niby mnie dziewczyna ladnie uwalowala, ale ja mam hopla na punkcie mojej jasnej skory (taki troche wampirek ze mnie) i zaden z jej podkladow nie umywa sie do mojego. Stwierdzilam wczoraj, ze jednak sama sie umaluje na slub, bo chyba tylko wtedy bede zadowolona Ktoregos dnia zrobie sobie makijaz i wrzuce wam zdjecie, to ocenicie czy sie jednak nie porywam z motyka na slonce.

Cytat:
Napisane przez gospella Pokaż wiadomość
ale miałam dzis scysję z pańcią z mojego domu weselnego. pojechałam po menu, oczywiscie nie było, a mam ok 10km tam, nic to, dzownię do baby a ta z gebą na mnie że to i tamto, no nieco sie zirytowałam a że jestem dość roszczeniowa jako klientka to wyobraźcie sobie
no w końcu baba oddzwoniła, i wyśle mi menu mailem - łaskawczyni.
ale cisnienie to mi podniosła, ciekawa jestem jak będzie na imprezie, czy nie sp.....li czegoś, albo niedorobi.....
sama pracuję w sektorze usług i wiem jak wazne jest zadowolenie klienta, a tu szok.
wygadałam się, emocje opadły, czekam na to durne menu
Tacy ludzie po prostu dzialaja mi na nerwy, lubie jak jest mila, profesjonalna i pomocna obsluga klienta i nie dziwie ci sie, ze sie zastanawiasz czy cos nie bedzie niewypalem w czasie wesela. Bylam przedwczoraj ustalac menu i naprawde jestem zadowolona, oprocz wlascicielki byla tez kucharka, obydwie uwaznie sluchaly, doradzaly co by tu zmienic. Na dodatek okazalo sie, ze cena nie poszla w gore od zeszlego roku, czyli placimy 120zl/os, napoje, owoce, ciasta, alkohol i stol wiejski zalatwiamy sami

Cytat:
Napisane przez Kulkaaga Pokaż wiadomość
Obiecane zdjęcia w zieleni/bieli-kremie
Dziekuje, juz sobie pozapisywalam. Okazalo sie, ze kwiaty na stol kupuje wlascicielka i nie musimy wcale za nie placic

Cytat:
Napisane przez Aaś Pokaż wiadomość
No więc

oto moje typy:

1) osobisty number 1 pierwsza przymierzona i chyba najlepiej się w niej czuję - Cosmobella 7383:
Załącznik 2957335Załącznik 2957336

2) też fajna i mocno się zastanawiam - Sweetheart 5885
Załącznik 2957341Załącznik 2957343

3) number 3 Sweetheart 5906:
Załącznik 2957344Załącznik 2957345

4) i dwie w których podobno wyglądam głupkowato ale wam wrzucę. a co
Załącznik 2957337Załącznik 2957338
Załącznik 2957339Załącznik 2957340

mierzyłam jeszcze parę innych ale totalnie do kitu były więc nawet nie prosiłam sis żeby zdjęcie cykała

z góry dziękować za konstruktywną krytykę
Mysle, ze bardzo ladnie ci w opietych sukniach, wiec 1 i 3 bym obstawiala, przy czym uwazam, ze 1 troche ladniejsza.

Cytat:
Napisane przez Kulkaaga Pokaż wiadomość
On to taki dziwny rzypadek, że wcale bym sie nie zdziwiła
Do nas zadzwonił ni z gruszki ni z pietruszki i stwierdził, żebyśmy tylko żadnego kierowcy nie szkali bo on chce jeździć
A moze on pijane dziewczyny chce w tej swojej taksowce podrywac

Cytat:
Napisane przez Lils121 Pokaż wiadomość
Cześć.

Wy tu sobie gratulujecie, a jak wczoraj napisałam że też mam wczoraj tylko 100 dni do ślubu to nikt mi nie pogratulował

Gratulujemy, gratulujemy
A ja i Danaee mamy dzis 58 dni! Te suwaczki zaczynaja sie robic przerazajace!

Zapomnialam wam sie pochwalic W zeszlym tygodniu bylam w W-wie i poszlam do Li Parie w zlotych tarasach-naprawde goraco polecam. Nie dosc, ze swietna obsluga, to jeszcze znalazlam idealny stanik. Co prawda obwod pod biustem w tym modelu zaczynal sie od 70, ale mi go zmniejsza (za darmo), dodatkowo wszyja mi w stanik gabeczki, zeby zrobil sie taki bardziej push-up (w lewa miske mniejsza gabka, a w prawa wieksza, zeby wyrownac dysproporcje pomiedzy piersiami) i nie beda one tak po prostu wszyte, beda tez obszyte materialem Jutro ide go odebrac i po prostu nie moge sie doczekac __________________

Edytowane przez woda sodowa
Czas edycji: 2010-03-18 o 09:34
woda sodowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 09:40   #2435
ultraradiola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ellin_ak Pokaż wiadomość
My właśnie tez chcemy kupić tylko wino- powiedz jak liczyłaś na jedną osobę?
nie miałam jakiego przelicznika
po prostu kupiłam 20 czerwonych winek i kupimy 15 białych na 75 osób z czego 20 osób jest pijących wina reszta wódkę

14.08.2010 MAŁŻEŃSTWO

ultraradiola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 09:43   #2436
Lils121
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez woda sodowa Pokaż wiadomość
.

A ja i Danaee mamy dzis 58 dni! Te suwaczki zaczynaja sie robic przerazajace!

Zapomnialam wam sie pochwalic W zeszlym tygodniu bylam w W-wie i poszlam do Li Parie w zlotych tarasach-naprawde goraco polecam. Nie dosc, ze swietna obsluga, to jeszcze znalazlam idealny stanik. Co prawda obwod pod biustem w tym modelu zaczynal sie od 70, ale mi go zmniejsza (za darmo), dodatkowo wszyja mi w stanik gabeczki, zeby zrobil sie taki bardziej push-up (w lewa miske mniejsza gabka, a w prawa wieksza, zeby wyrownac dysproporcje pomiedzy piersiami) i nie beda one tak po prostu wszyte, beda tez obszyte materialem Jutro ide go odebrac i po prostu nie moge sie doczekac __________________
za znalezienie odpowiedniego biustonosza, ja nawet nie myśle o takich sprawach, bo setki innych ważniejszych jest na głowie,a czas nieubłagalnie pędzi do przodu, chociaż myślę czasem że dobrze byłoby być już po wszystkim.

A w sobitę jadę odebrać obrączki
Stary 2010-03-18, 09:46   #2437
lain
Zakorzenienie

Czesc i czolem

Cytat:
Napisane przez ultraradiola Pokaż wiadomość
a tak w ogóle to wczoraj kopiliśmy winko już na wesele na razie tylko czerwone bo do białego jeszcze nie zdecydowaliśmy
a jakie winko kupiliscie?
my mielismy zlozyc obowiazek kupna wina i szampana na barki siostry, ktora co jakis czas jezdzi do tesciow do Francji... szkoda tylko, ze juz calkowicie sie przerzucili na samolot i samochodem im sie poprostu nie chce no a samolotem to mi kilku skrzynek wina nie przewiezie

ja myslalam zeby czerwone kupic jakies Tempranillo, a biale Rieslinga albo Prosecco
ale na razie jeszcze nie kupujemy, bo nie ma za bardzo gdzie tego skladowac. teoretycznie mozna by w naszym przyszlym mieszkanku, ale ze stoi puste to jest ryzyko przypadkowego wlamania - lepiej nie ryzykowac

Cytat:
Napisane przez dziewczyneczka89 Pokaż wiadomość
lain : no to rzeczywiście nie jest taki drogi ten tort , ale efekt bardzo imponujacy My zamawialismy w jednym miejscu ciasta i tort razem juz z patera taką z fontanna mysle ze wyjdzie cos ponad tysiaka , ale dowóz gratis
my za pakiet na 100 osob: tort (10dag/os.), ciasta na stol (20 dag/os.) i paczki (80dag na pare) placimy rowniutkie 1800zl. jeszcze bierzemy te trufle zapakowane w tiul na podziekowania, wiec to dodatkowe 200zl czyli w sumie zaplacimy 2000zl dowoz tego wszystkiego tez mamy gratis

Cytat:
Napisane przez obca7 Pokaż wiadomość
Lain piekny tort. I cena nawet nawet musze mamuchną trochę potrząsnąć, żeby za nasze ciasto się wzięła i torty My bierzemy jeszcze torta na poprawiny-bo u siostry się wszyscy na torta z wesela rzucili
dziekuje
potrzasnij zeby pozniej Wam za duzo zalatwianie nie zostalo dobrze sobie tak systematycznie wszystko zalatwiac zeby potem w tym najbardziej stresowym okresie nie trzeba bylo miec za duzo na glowie

my chyba niedlugo wezmiemy sie za zalatwianie busow do odwozu gosci, bo w sumie tych firm tez nie ma niewiadomo ile, a jednak wesel przypadajacych na jeden dzien w okolicach Krk jest mnostwo no i musze w koncu jakas bizu kupic, bo w terminarzu mam na marzec wpisana

a potem dopiero w maju sie zacznie zalatwianie wszystkich spraw koscielnych i urzedowych, zakup obraczek, podziekowan dla rodzicow i trzeba juz bedzi moje butki zamowic tak to sobie rozplanowalam
lain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 09:57   #2438
woda sodowa
Wtajemniczenie

Cytat:
za znalezienie odpowiedniego biustonosza, ja nawet nie myśle o takich sprawach, bo setki innych ważniejszych jest na głowie,a czas nieubłagalnie pędzi do przodu, chociaż myślę czasem że dobrze byłoby być już po wszystkim.

A w sobitę jadę odebrać obrączki
A ja znowu zapomnialam wam napisac, ze odebralam obraczki Ogolnie nie chwale sie, ale ostatnio chyba jestem tu najszybciej dzialajaca PM. Na czerwono zalatwione rzeczy:

Ślub i wesele w pigułce – przygotowania od A do Z
1. PANNA MŁODA
- buty (wesele i poprawiny), wkładki żelowe do pantofelków, + zapasowe białe buty (gdyby złamał się obcas)
- rajstopy / pończochy
- podwiązka
- bielizna
- suknia ślubna
- suknia na poprawiny

- welon, stroik do włosów, kwiatek we włosy
- biżuteria (na wesele i poprawiny)
- zestaw podręczny (igła nici, zapasowe rajstopy, tabletki przeciwbólowe, chusteczki, kosmetyki do poprawy makijażu, środki higieny, plastry opatrunkowe + agrafki + guziki (nie powinien się żaden guzik oderwać) + TAŚMA KLEJĄCA + wsuwki do włosów... itp.
- inne .............. woda na zaschnięte gardełko w torebce u świadkowej , teczka na koperty z kasą , torebeczka na grosze,

2. PAN MŁODY
- buty (na wesele i poprawiny)
- bielizna
- koszula (na wesele i poprawiny) + spinki do mankietów
- musznik, krawat (na wesele i poprawiny)
- garnitur (na wesele i poprawiny)
- pasek do spodni
- inne ............... krem na wargi dla przyszłego męża (z nerwów może mu wyschną)...
- ręcznik, gdyby ktoś się mocno pocił podczas tańców wywijańców, niektórzy mają "rzadką" skórę )

3. OBRĄCZKI
- zakup obrączek
- grawerowanie
- poduszeczka na obrączki
- inne ......................... ........

4. URODA
- fryzjer (wybór fryzury, stroik we włosy, wsuwki do włosów, cyrkonie we włosy) +ROZPINANA BLUZKA (np. na guziczki) do Fryzjera
- manicure
- makijaż

5. ZAPROSZENIA, ZAWIADOMIENIA,
WINIETKI, ZAWIESZKI NA WÓDKĘ, AKCYZA NA WÓDKĘ, NALEPKI NA PUDEŁKA OD CIASTA,
PODZIĘKOWANIA, KSIĘGA WESELNA, LISTA GOŚCI, MENU ... ITP. (jeśli robimy samodzielnie)
- papier (kolor, gramatura)
- ozdoby (np. wstążki atłasowe / tiulowe, tasiemki, atłasowe serduszka i obrączki, wiersze, cytaty, aforyzmy)
- wydruk, cięcie, skład

6. SALA WESELNA
- umowa / wstępna lista gości
- ustalenie menu (przywitanie, obiad, kolacja, dania ciepłe i zimne, przystawki, ciasta i tort weselny ... inne)
- ustawienie stołów
- owoce na stół (patery)
- pudełka na ciasta (+ kartony na jedzenie, jeżeli ktoś zabiera jedzenie do domu po weselu)

- ozdoby na stół w sali weselnej (winietki, świece świeczniki, serwetki, słodycze, płatki róż, kwiaty, wazony, małe prezenty dla gości + podziękowania za przybycie.... inne)
- ozdoby na stół Młodej Pary (świece, kwiaty, płatki róż....)
- ozdoby na krzesła Młodej Pary (tiul, atłas, kwiaty)
- ozdoba za Młodą Parą (np. serce z balonów, z kwiatów... inne)
- ozdoby na salę (balony, łuki i kolumny z balonów, obrączki z balonów, inicjału z balonów lub innych, tiul, wstążki, kwiaty żywe / sztuczne ... inne)
- wejście na salę (ozdoby, usadzenie gości jeżeli są winietki, plansza weselna... inne)

- otoczenie sali (parking, ochrona)
- nocleg / pokój dla Nowożeńców
- noclegi dla gości

- transport dla gości (autokar, bus, taxi, inne)
- inne ... (np. WC) ......................... ...................

7. SAMOCHÓD MŁODEJ PARY
- wynajęcie / pożyczenie
- paliwo
- kierowca
- wystrój (przód, tył, klamki, tablice rejestracyjne, ozdoby tylniej szyby, balony, kwiaty wstążki, puszki od piwa ;-))) (puszki na sznurku) + szampan + kieliszki)
- cukierki na bramy dla dzieci
- wódka na bramy
- inne ......................... ...

8. KWIATY wszystko wybrane, ale musze dogadac z florystka
- bukiet Panny Młodej
- bukiet Świadkowej / Druhny / dla dzieci
- stroik do włosów
- butonierka (dla Pana Młodego, dla świadka , ew. dla Taty, Teścia)
- kwiaty do ozdoby samochodu Młodej Pary
- kwiaty do ozdoby kościoła (ołtarz, ławki, ołtarz boczny NMP, wejście do kościoła, płatki róż do sypania, płatki róż na dywan ..)
- kwiaty na Stół Młodej Pary (sala)
- kwiaty na stoły dla gości weselnych (sala)
- kwiaty na podziękowania dla rodziców
- płatki róż
- inne ...........

9. WIECZÓR PANIEŃSKI / KAWALERSKI
- organizacja
- menu

10. OPŁATY USC I KOŚCIELNE; DOKUMENTY
- znaczki skarbowe
- podanie o ślub konkordatowy
- świadectwo / akt urodzenia Ona i On
- świadectwo Chrztu Ona i On
- świadectwo I Komunii św. Ona i On
- świadectwo Bierzmowania Ona i On\
- opłata za Ceremonię Ślubną (protokół)
- zapowiedzi + (spowiedź - nie płaci się ale trzeba o niej pamiętać Młoda Para + świadkowie)

- organista (lub inna muzyka w kościele)
- wystrój kościoła (kwiaty)
- sprzątanie
- inne ......................... .......
- świadectwo katechizacji / z religii (ze szkoły)
- nauki przedmałżeńskie
- poradnia rodzinna
- dowody osobiste (Młodej Pary i świadków)
- inne ......................... .........

11. FOTOVIDEO
- umowa
- spacer przedślubny
- kamera
- zdjęcia / fotoreportaż
- plener - akcesoria do pleneru: tiul (welon), jedna róża. Jeżeli plener jest na łonie natury; białe prześcieradło, aby suknia się nie pobrudziła przy siadaniu np. na trawkę, + bańki mydlane (podobno piękne zdjecia wychodzą z tęczowymi bańkami)
- album
- ramki do zdjęć (jak ktoś daje zdjęcia na podziękowanie dla rodziców)
- inne .......................

12. ZESPÓŁ NA WESELE / DJ
- umowa (wesele + poprawiny)
- wybór Pierwszej Piosenki
- wybór muzyki
- wybór zabaw weselnych na oczepiny
- inne ......................... .......np. niespodzianki w czasie wesela

13. ALKOHOL I NAPOJE
- wódka na wesele (zawieszki na butelki, akcyza)
- wódka na rozdanie (konkursy, nagrody, bramy)
- piwo
- wino
- szampan, kieliszki do szampana
- napoje gazowane
- soki / napoje niegazowane
- woda mineralna
Stary 2010-03-18, 09:58   #2439
Aaś
Zakorzenienie

cześć
napisałam długi post i mi błąd wyskoczył że wypowiedź zbyt lakoniczna wtf?

Cytat:
Napisane przez obca7 Pokaż wiadomość
Hello

U nas na wesele 2 dniowe będzie 50 butelek wina. Myślę, że wystarczy
Wesele na 120 osób, poprawiny pewnie tez coś koło tego.

u mnie tak samo - wesele jednodniowe - ok. 120 osób - 30 butelek wina i 130 wódki

Cytat:
Cześć.

ojoj. przeoczenie GRATULACJE!!

Cytat:
Mysle, ze bardzo ladnie ci w opietych sukniach, wiec 1 i 3 bym obstawiala, przy czym uwazam, ze 1 troche ladniejsza.
dziękuję

Cytat:
o. to trzeba Remmi powiedzieć jak się pojawi bo mnie się ostatnio pytała gdzie fajny stanik w wawie kupić i też skorzystam z namiaru
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 10:02   #2440
kaska87
Zakorzenienie

siemana z rana
Cytat:
Napisane przez mmmmmm Pokaż wiadomość
Ja ją mierzyłam Jest bardzo ładna na żywo
śliczna co to za firma?

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 10:03   #2441
madziulka_
Zakorzenienie

Heloł
Nadaje do Was dzisiaj z sypialni, bo choróbsko mnie dorwało totalnie
Głowa napiernicza mi jak szalona W gardle mnie łaskocze

Lain, ładny ten torcik i bardzo podoba mi się pomysł z tymi truflami dla gości
My przed świętami idziemy wybrać tort, smaki i kosztować ciasta
U Nas stanęło na tym że kupujemy czekoladki (zapakowane już w taką folię) do tego dokupimy tiul w kolorze prawdopodobnie fioletowym lub brązowym i do tego kupimy kokardki plus karteczka:dziękujemy.. etc.
Wyniesie Nas to około 100zł, bo tyle z Naszego budżetu na to początkowo przeznaczyliśmy. Ma to być jedynie taki milutki gest w przyzwoitej cenie

madziulka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 10:09   #2442
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
śliczna co to za firma?
ooo w koncu trafila sie firma, ktorej Kasi trudniej wylisic
Fulara & Żywczyk

Cytat:
Napisane przez madziulka_ Pokaż wiadomość
Heloł
Nadaje do Was dzisiaj z sypialni, bo choróbsko mnie dorwało totalnie
Głowa napiernicza mi jak szalona W gardle mnie łaskocze

Lain, ładny ten torcik i bardzo podoba mi się pomysł z tymi truflami dla gości
My przed świętami idziemy wybrać tort, smaki i kosztować ciasta
U Nas stanęło na tym że kupujemy czekoladki (zapakowane już w taką folię) do tego dokupimy tiul w kolorze prawdopodobnie fioletowym lub brązowym i do tego kupimy kokardki plus karteczka:dziękujemy.. etc.
Wyniesie Nas to około 100zł, bo tyle z Naszego budżetu na to początkowo przeznaczyliśmy. Ma to być jedynie taki milutki gest w przyzwoitej cenie
dziekuje
mi w sumie wyjdzie taniej niz przewidywalam, bo we wczesniejszej wersji za krzeselka zaplacilibysmy 245zl+80zl za czekoladki do wlozenia, czyli w sumie 325zl, a teraz placimy 200zl za podziekowania i 50zl za winietki wiec jestesmy 75zl do przodu

zdrowka zycze napij sie herbatki z sokiem malinowym
Stary 2010-03-18, 10:11   #2443
woda sodowa
Wtajemniczenie

Cytat:
o. to trzeba Remmi powiedzieć jak się pojawi bo mnie się ostatnio pytała gdzie fajny stanik w wawie kupić i też skorzystam z namiaru
To jeszcze dodam, ze jest na I pietrze, lokal 148, 149, bo na mapie w zlotych tego sklepu nie znajdziesz. Maja jeszcze drugi sklep na chmielnej 15. A 25 marca w zlotych bedzie jakas bardzo znana brafitterka, wiec moze wtedy sie wybierzcie. Za stanik z tymi gabkami zaplacilam 159zl, ale moim zdaniem warto Jeszcze musze sobie cos sexi wypatrzec, na noc poslubna/miesiac miodowy. Widzialam juz tak piekny granatowy komplet, moja jasna skora wygladalaby w nim bosko
Stary 2010-03-18, 10:14   #2444
Lils121
Rozeznanie

Cytat:
A ja znowu zapomnialam wam napisac, ze odebralam obraczki Ogolnie nie chwale sie, ale ostatnio chyba jestem tu najszybciej dzialajaca PM. Na czerwono zalatwione rzeczy:

Ślub i wesele w pigułce – przygotowania od A do Z
1. PANNA MŁODA
- buty (wesele i poprawiny), wkładki żelowe do pantofelków, + zapasowe białe buty (gdyby złamał się obcas)
- rajstopy / pończochy
- podwiązka
- bielizna
- suknia ślubna
- suknia na poprawiny

- welon, stroik do włosów, kwiatek we włosy
- biżuteria (na wesele i poprawiny)
- zestaw podręczny (igła nici, zapasowe rajstopy, tabletki przeciwbólowe, chusteczki, kosmetyki do poprawy makijażu, środki higieny, plastry opatrunkowe + agrafki + guziki (nie powinien się żaden guzik oderwać) + TAŚMA KLEJĄCA + wsuwki do włosów... itp.
- inne .............. woda na zaschnięte gardełko w torebce u świadkowej , teczka na koperty z kasą , torebeczka na grosze,

2. PAN MŁODY
- buty (na wesele i poprawiny)
- bielizna
- koszula (na wesele i poprawiny) + spinki do mankietów
- musznik, krawat (na wesele i poprawiny)
- garnitur (na wesele i poprawiny)
- pasek do spodni
- inne ............... krem na wargi dla przyszłego męża (z nerwów może mu wyschną)...
- ręcznik, gdyby ktoś się mocno pocił podczas tańców wywijańców, niektórzy mają "rzadką" skórę )

3. OBRĄCZKI
- zakup obrączek
- grawerowanie
- poduszeczka na obrączki

4. URODA
- fryzjer (wybór fryzury, stroik we włosy, wsuwki do włosów, cyrkonie we włosy) +ROZPINANA BLUZKA (np. na guziczki) do Fryzjera
- manicure
- makijaż

5. ZAPROSZENIA, ZAWIADOMIENIA,
WINIETKI, ZAWIESZKI NA WÓDKĘ, AKCYZA NA WÓDKĘ, NALEPKI NA PUDEŁKA OD CIASTA,
PODZIĘKOWANIA, KSIĘGA WESELNA, LISTA GOŚCI, MENU ... ITP. (jeśli robimy samodzielnie)
- papier (kolor, gramatura)
- ozdoby (np. wstążki atłasowe / tiulowe, tasiemki, atłasowe serduszka i obrączki, wiersze, cytaty, aforyzmy)
- wydruk, cięcie, skład

6. SALA WESELNA
- umowa / wstępna lista gości
- ustalenie menu (przywitanie, obiad, kolacja, dania ciepłe i zimne, przystawki, ciasta i tort weselny ... inne)
- ustawienie stołów
- owoce na stół (patery)
- pudełka na ciasta (+ kartony na jedzenie, jeżeli ktoś zabiera jedzenie do domu po weselu)

- ozdoby na stół w sali weselnej (winietki, świece świeczniki, serwetki, słodycze, płatki róż, kwiaty, wazony, małe prezenty dla gości + podziękowania za przybycie.... inne)
- ozdoby na stół Młodej Pary (świece, kwiaty, płatki róż....)
- ozdoby na krzesła Młodej Pary (tiul, atłas, kwiaty)
- ozdoba za Młodą Parą (np. serce z balonów, z kwiatów... inne)
- ozdoby na salę (balony, łuki i kolumny z balonów, obrączki z balonów, inicjału z balonów lub innych, tiul, wstążki, kwiaty żywe / sztuczne ... inne)
- wejście na salę (ozdoby, usadzenie gości jeżeli są winietki, plansza weselna... inne)

- otoczenie sali (parking, ochrona)
- nocleg / pokój dla Nowożeńców
- noclegi dla gości

- transport dla gości (autokar, bus, taxi, inne)
- inne ... (np. WC) ......................... ...................

7. SAMOCHÓD MŁODEJ PARY
- wynajęcie / pożyczenie
- paliwo
- kierowca
- wystrój (przód, tył, klamki, tablice rejestracyjne, ozdoby tylniej szyby, balony, kwiaty wstążki, puszki od piwa ;-))) (puszki na sznurku) + szampan + kieliszki)
- cukierki na bramy dla dzieci
- wódka na bramy
- inne ......................... ...

8. KWIATY wszystko wybrane, ale musze dogadac z florystka
- bukiet Panny Młodej
- bukiet Świadkowej / Druhny / dla dzieci
- stroik do włosów
- butonierka (dla Pana Młodego, dla świadka , ew. dla Taty, Teścia)
- kwiaty do ozdoby samochodu Młodej Pary
- kwiaty do ozdoby kościoła (ołtarz, ławki, ołtarz boczny NMP, wejście do kościoła, płatki róż do sypania, płatki róż na dywan ..)
- kwiaty na Stół Młodej Pary (sala)
- kwiaty na stoły dla gości weselnych (sala)
- kwiaty na podziękowania dla rodziców
- płatki róż
- inne ...........

9. WIECZÓR PANIEŃSKI / KAWALERSKI
- organizacja
- menu

10. OPŁATY USC I KOŚCIELNE; DOKUMENTY
- znaczki skarbowe
- podanie o ślub konkordatowy
- świadectwo / akt urodzenia Ona i On
- świadectwo Chrztu Ona i On
- świadectwo I Komunii św. Ona i On
- świadectwo Bierzmowania Ona i On\
- opłata za Ceremonię Ślubną (protokół)
- zapowiedzi + (spowiedź - nie płaci się ale trzeba o niej pamiętać Młoda Para + świadkowie)

- organista (lub inna muzyka w kościele)
- wystrój kościoła (kwiaty)
- sprzątanie
- świadectwo katechizacji / z religii (ze szkoły)
- nauki przedmałżeńskie
- poradnia rodzinna
- dowody osobiste (Młodej Pary i świadków)
- inne ......................... .........

11. FOTOVIDEO
- umowa
- spacer przedślubny
- kamera
- zdjęcia / fotoreportaż
- plener - akcesoria do pleneru: tiul (welon), jedna róża. Jeżeli plener jest na łonie natury; białe prześcieradło, aby suknia się nie pobrudziła przy siadaniu np. na trawkę, + bańki mydlane (podobno piękne zdjecia wychodzą z tęczowymi bańkami)
- album
- ramki do zdjęć (jak ktoś daje zdjęcia na podziękowanie dla rodziców)
- inne .......................

12. ZESPÓŁ NA WESELE / DJ
- umowa (wesele + poprawiny)
- wybór Pierwszej Piosenki
- wybór muzyki
- wybór zabaw weselnych na oczepiny
- inne ......................... .......np. niespodzianki w czasie wesela

13. ALKOHOL I NAPOJE
- wódka na wesele (zawieszki na butelki, akcyza)
- wódka na rozdanie (konkursy, nagrody, bramy)
- piwo
- wino
- szampan, kieliszki do szampana
- napoje gazowane
- soki / napoje niegazowane
- woda mineralna
Więcej takich szczegółowych list proszę

Pozwolisz że sobie ja druknę i będę mniej więcej widziała co mi jeszcze zostało do roboty. Widzę że Twoja lista jest bardzo szczegółowa, takiej mi trzeba było
Stary 2010-03-18, 10:21   #2445
woda sodowa
Wtajemniczenie

Cytat:

Pozwolisz że sobie ja druknę i będę mniej więcej widziała co mi jeszcze zostało do roboty. Widzę że Twoja lista jest bardzo szczegółowa, takiej mi trzeba było
To tylko lista zgapiona od PM2009, wiec drukuj do woli.

---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ----------

Cytat:
To jeszcze dodam, ze jest na I pietrze, lokal 148, 149, bo na mapie w zlotych tego sklepu nie znajdziesz. Maja jeszcze drugi sklep na chmielnej 15. A 25 marca w zlotych bedzie jakas bardzo znana brafitterka, wiec moze wtedy sie wybierzcie. Za stanik z tymi gabkami zaplacilam 159zl, ale moim zdaniem warto Jeszcze musze sobie cos sexi wypatrzec, na noc poslubna/miesiac miodowy. Widzialam juz tak piekny granatowy komplet, moja jasna skora wygladalaby w nim bosko
Ale normalnie narcyzmen jedzie ode mnie na kilometr

Mam do was jeszcze jedna sprawe, dziewczyny, ktore byly w Hiszpanii, doradzcie mi gdzie pojechac, moze macie namiary na jakas fajna miejscowosc, albo hotel. Interesuje nas Costa del Sol, costa dorada, albo costa brava.

Edytowane przez woda sodowa
Czas edycji: 2010-03-18 o 10:28
Stary 2010-03-18, 10:26   #2446
Lils121
Rozeznanie

Cytat:

---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ----------

Coś chyba czytałam o obrączkach, a gdzie zdjęcia?
Stary 2010-03-18, 10:27   #2447
certina4
Wtajemniczenie

cześć

woda tylu załatwionych spraw, patrząc na Twoją listę zdałam sobie sprawę że my nie mamy prawie nic załatwionego

Apel Rumburaka
Uszy przedłużeniem duszy
certina4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 10:28   #2448
mariiasia
Zadomowienie

Cytat:
No więc

oto moje typy:

1) osobisty number 1 pierwsza przymierzona i chyba najlepiej się w niej czuję - Cosmobella 7383:
Załącznik 2957335Załącznik 2957336

2) też fajna i mocno się zastanawiam - Sweetheart 5885
Załącznik 2957341Załącznik 2957343

3) number 3 Sweetheart 5906:
Załącznik 2957344Załącznik 2957345

4) i dwie w których podobno wyglądam głupkowato ale wam wrzucę. a co
Załącznik 2957337Załącznik 2957338
Załącznik 2957339Załącznik 2957340

mierzyłam jeszcze parę innych ale totalnie do kitu były więc nawet nie prosiłam sis żeby zdjęcie cykała

z góry dziękować za konstruktywną krytykę
Aaś, zdecydowanie number one!
a co do ostatniej to szczerze faktycznie troche glupkowato

p.s. wszystkim którym należą się gratulacje oficjalnie GRATULUJĘ!
żeby się nikt nie czuł pokrzywdzony

woda skopiowałam sobie Twoją listę do worda i tak sobie zaznaczałam na czerwono co my mamy juz załatwione, no i muszę przyznać, że te czerwone plamki pojawiły się bardzo rzadko

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ----------

Cytat:
Napisane przez certina4 Pokaż wiadomość
cześć
cześć!

mój mały wielki cud

72--65--->62

mariiasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 10:29   #2449
woda sodowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Coś chyba czytałam o obrączkach, a gdzie zdjęcia?
Zrobie zdjecia, tylko ze chyba wrzuce wam po powrocie do Belfastu, bo na kompie mojej sis to ja sie nie moge w niczym polapac
Stary 2010-03-18, 10:30   #2450
madziulka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
ooo w koncu trafila sie firma, ktorej Kasi trudniej wylisic
Fulara & Żywczyk

dziekuje
mi w sumie wyjdzie taniej niz przewidywalam, bo we wczesniejszej wersji za krzeselka zaplacilibysmy 245zl+80zl za czekoladki do wlozenia, czyli w sumie 325zl, a teraz placimy 200zl za podziekowania i 50zl za winietki wiec jestesmy 75zl do przodu

zdrowka zycze napij sie herbatki z sokiem malinowym
Pije herbatkę z sokiem malinowym a także z miodem, łykam jakieś świństwa ale czy to pomoże
Nienawidzę być chora, zwlaszcza jak za oknem taka piękna wiosna

Nooo to rzeczywiście bardziej opłacalne te trufle i wg mnie ciekawsze i
smaczniejsze będą Ja osobiście bardzoooo lubię trufle
W Belgii jadłam najpyszniejsze hmm rozpływały się w ustach

Stary 2010-03-18, 10:32   #2451
chilanes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Danaeee84 Pokaż wiadomość
U mnie też nie było wzmianki o bierzmowaniu, ale się tym nie przejęłam, bo bierzmowanie miałam w tej parafii, w której biorę ślub. Ale proboszcz tej parafii, gdzie byłam chrzczona dopisał do księgi, że miałam bierzmowanie z adnotacją: przysięga matki
dobre!

Guska1979 Mój bedzie miał zwykły kołnierzyk raczej, te złamane tylko na przedzie niebardzo mi się podobają

Cytat:
Napisane przez gospella Pokaż wiadomość
dzwoniłam do zamku w Krasiczynie, a propos weekendu poslubnego- zajete wszystkie weknedy
uuuuu niefajnie jaki jest plan B?

Aaś mi się bardzo podobasz w 1 i 4

Cytat:
Napisane przez aicila Pokaż wiadomość
kurcze jak takie u was miłe panie są i pozwalają psytrykać fotki, to chyba się do stolicy wybiorę na poszukiwania sukni żeby móc tylko porobić sobie fotki i mieć je "ku potomości"

to chyba tylko ja jestem fanką bezowatych sukni na tym wątku.... ale szczerze mówiąc dobrze mi z tym

------
Dobranoc dziewczyny
w Szczecinie też spokojnie można robić fotki
Cytat:
Cześć.

teraz to już z górki!
Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
siemana z rana

śliczna co to za firma?
joł
Cytat:

ta lista była tu nie raz już, to zapożyczona lista od PM 2009
Stary 2010-03-18, 10:33   #2452
woda sodowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mariiasia Pokaż wiadomość
woda skopiowałam sobie Twoją listę do worda i tak sobie zaznaczałam na czerwono co my mamy juz załatwione, no i muszę przyznać, że te czerwone plamki pojawiły się bardzo rzadko
Nie przejmuj sie, lista zacznie sie wypelniac na czerwono blizej wesela, bo niektore sprawy typu menu, czy spowiedz zostaja na ostatnia chwile. Ogolnie lista nie ma sie co stresowac, bo mozna ja zrealizowac w przeciagu tygodnia-dwoch bez zadnego problemu
Stary 2010-03-18, 10:33   #2453
201701300931
Konto usunięte

Nie mam siły nadrabiać... Wczoraj umarłam o 22, tak mnie głowa potwornie bolała i mnie muliło strasznie Po tabletce przeszło, ale potem nie mogłam spać i dzisiaj ból powrócił. A na nogach jestem od 6, bo trzeba było się zwlec na jedne ćwiczenia. W drodze powrotnej zrobiłam zakupy, w domu posprzątałam i zmieniłam pościel, teraz siedzę nad śniadaniem, a później pisanie magisterki

Do dziewczyn chodzących na kursy tańca: w co się ubieracie na nie? I w czym chodzą Wasi TŻ? Bo musimy wiedzieć, co ze sobą zabrać :P
201701300931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 10:37   #2454
woda sodowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Do dziewczyn chodzących na kursy tańca: w co się ubieracie na nie? I w czym chodzą Wasi TŻ? Bo musimy wiedzieć, co ze sobą zabrać :P
Ubierzcie sie tak, zeby wam bylo wygodnie. My zakladalismy swoje standardowe, codzienne stroje, tj. ja sukienke i 5-cm obcas, a TZ jeansy, koszulke i adidasy.
Stary 2010-03-18, 10:40   #2455
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziulka_ Pokaż wiadomość
Pije herbatkę z sokiem malinowym a także z miodem, łykam jakieś świństwa ale czy to pomoże
Nienawidzę być chora, zwlaszcza jak za oknem taka piękna wiosna

Nooo to rzeczywiście bardziej opłacalne te trufle i wg mnie ciekawsze i
smaczniejsze będą Ja osobiście bardzoooo lubię trufle
W Belgii jadłam najpyszniejsze hmm rozpływały się w ustach
cos tam moze pomoze
u mnie bardziej jesien niz wiosna
ale i tak pomimo to mam dzis w sobie jakas taka wiosenne energie

oni wlasnie robia te trufle z belgijskiej czekolady

Cytat:
najwazniejsze sa buty my sie jakos specjalnie nie ubieramy - ot tak jak na codzien - tyle, ze ja zakladam butki do tanca (6cm obcasa, co wazne - zakryte palce na wypadek deptania po paluchach ), a TZ butki wizytowe takie jak do garniaka

ja zmykam, bo dzis czeka mnie dosc intensywny dzien chociaz tyle, ze dzis juz troche cieplej i prawie 9 stopni jest a w weekend ma byc 14
milego produkowania postow
Stary 2010-03-18, 10:47   #2456
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:

Mam do was jeszcze jedna sprawe, dziewczyny, ktore byly w Hiszpanii, doradzcie mi gdzie pojechac, moze macie namiary na jakas fajna miejscowosc, albo hotel. Interesuje nas Costa del Sol, costa dorada, albo costa brava.
dzięki tej liście dopisałam sobie do niezbędnika pm teczkę na koperty z kasą

ja byłam w hiszpanii w 2002r w blanes na costa brava. ale to był obóz i mieszkaliśmy na campingu w bungalowach i domyślam się że cię to raczej nie interesuje
moje wrażenie na temat miejscowości może być trochę zaburzone bo to była jedna wielka impreza strasznie dużo młodzieży było a nie wiem czy to by wam odpowiadało. no i nie wiem jak jest tam teraz ogólnie widoki piękne, blisko do barcelony no i ogólnie hiszpania

Cytat:
Aaś, zdecydowanie number one!
dziękuję

Cytat:
Napisane przez chilanes Pokaż wiadomość
Aaś mi się bardzo podobasz w 1 i 4
dziękuję

Cytat:
Nie mam siły nadrabiać... Wczoraj umarłam o 22, tak mnie głowa potwornie bolała i mnie muliło strasznie Po tabletce przeszło, ale potem nie mogłam spać i dzisiaj ból powrócił. A na nogach jestem od 6, bo trzeba było się zwlec na jedne ćwiczenia. W drodze powrotnej zrobiłam zakupy, w domu posprzątałam i zmieniłam pościel, teraz siedzę nad śniadaniem, a później pisanie magisterki

ojoj... zdrowiej...

my na kursie mieliśmy normalnie - jeansy i takie pseudo sportowe buty. był dziewczyny które przychodziły w butach na obcasach ale mi było wygodniej w takich na weselu nie będę miała jakichś mega wysokich więc problemu mieć nie będę
Stary 2010-03-18, 10:50   #2457
madziulka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
cos tam moze pomoze
u mnie bardziej jesien niz wiosna
ale i tak pomimo to mam dzis w sobie jakas taka wiosenne energie

oni wlasnie robia te trufle z belgijskiej czekolady

najwazniejsze sa buty my sie jakos specjalnie nie ubieramy - ot tak jak na codzien - tyle, ze ja zakladam butki do tanca (6cm obcasa, co wazne - zakryte palce na wypadek deptania po paluchach ), a TZ butki wizytowe takie jak do garniaka

ja zmykam, bo dzis czeka mnie dosc intensywny dzien chociaz tyle, ze dzis juz troche cieplej i prawie 9 stopni jest a w weekend ma byc 14
milego produkowania postow
I tak tanio Wam je zrobią z belgijskiej czekolady?
Hmm Ja za parę czekoladek (dosłownie) płaciłam 30euro..
A Wy chyba potrzebujecie troszkę tych trufli

Stary 2010-03-18, 10:52   #2458
chilanes
Zakorzenienie

jeszcze tylko 4 godziny i 40 minut i do domu
Stary 2010-03-18, 10:55   #2459
mariiasia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez chilanes Pokaż wiadomość
jeszcze tylko 4 godziny i 40 minut i do domu
a ja jeszcze ho ho i troche tu posiedze

mój mały wielki cud

72--65--->62

mariiasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 10:59   #2460
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:
a ja jeszcze ho ho i troche tu posiedze
ja całe 6 godzin jeszcze
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości