|
|
#61 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Najbrzydsze miasto w Polsce?
Krosno, Katowice, Koło, Piotrków tryb.
|
|
|
|
|
#62 |
|
Raczkowanie
|
zdecydowanie Łódź jako najgorsze
jeszcze Gorzów Wlk a lubię Wrocław, Kraków i Poznań
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
Z tych miast, co znam, najbardziej podobały mi się:
Wrocław, Toruń, Lublin, Szczecin, Gdynia, Płock. Z mniejszych to Darłówko nad morzem ![]() Nieodparty urok mają dla mnie miasta Górnego Śląska. Nie powiedziałabym że są ładne, tylko, że mają swój urok: Katowice i Bytom. Miasta, które wywarły na mnie mocno neutralne wrażenie, to Poznań, Bydgoszcz, Kraków. Za brzydkie uważam Radom, Białystok, Mławę, Ostrołękę. Warszawy nie oceniam, bo tu się urodziłam i wychowałam. Są miejsca piękne i paskudne. Jak w każdej pewnie metropolii. A ostatnio miałam okazję być w Niemczech po raz 1 w życiu. I po tym co tam widziałam, sobie myślę, że gdyby nasze miasta tak wysprzątać, wyczyścić i tą czystość utrzymywać, to większość nabrałaby uroku
|
|
#64 |
|
Raczkowanie
|
dla mnie najbrzydsze to Bydgoszcz, Warszawa z tych co bylam, ale na Slasku nigdy nie bylam.
najladniejsze Trojmiasto, a co! i Krakow oczywiscie, chyba nawet bardziej
|
|
#65 |
|
Zadomowienie
|
Katowice, Piotrków Trybunalski i Łódz
|
|
|
|
|
#66 |
|
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
nie uważam by Łodź była taka brzydka czy brudna. A stwierdzenie że jest brudno wszędzie poza Piotrkowską...
chyba ta wizażanka nie była wszędzie ![]() Łódź ma klimat, charakter. Sporo tu owszem zaniedbanych budynków, biedoty ale wolę takie miasto niż wychuchane miasta jak spod igły ale bez duszy. Dla mnie Łódź jest piękna nie jest to piękno oczywiste tylko ukryte najmilej wspominam spacery z aparatem, wiele ciekawych miejsc do sfotografowania. Żałuję że mnie choroba ograniczyła.Ale nie o tym ten wątek ![]() co do brzydkich miast... nie oceniam powierzchownie, nie opieram swoich ocen na kilku dniach pobytu w danym mieście dlatego nie mam póki co zdania odn. tematu. Edytowane przez agabil1 Czas edycji: 2010-03-18 o 11:13 |
|
|
|
|
#67 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
|
#68 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie poza architekturą czy otoczeniem w odbiorze jakiegoś miejsca ważni są też ludzie, a na Śląsku spotkałam bardzo fajnych ludzi: serdecznych, otwartych, wesołych No i ta wszechobecna sadza (np. czarną od sadzy wiewiórkę w Bytomiu pamiętam do tej pory ), te kopalnie w tle, budynki przybrudzone, stare tramwaje.... To tworzy taki klimat jak dla mnie niepowtarzalny. Z jednej strony mroczny, z drugiej, hmm... romantyczny? Na Dworcu w Katowicach pamiętam jak na kładce siedział chłopak i grał Dżem. śpiewał super. Superjednostka i Spodek... No akurat Śląsk moim zdaniem jest tak niepowtarzalny w Polsce, że ciężko go nie zapamiętać. Czy się podoba, czy nie, to kwestia gustu, ale zapomnieć się nie da
|
|
|
#69 |
|
Zakorzenienie
|
najbrzydsze? Jarocin. bylam raz i niesamowicie mnie przygnebil.
|
|
|
|
|
#70 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
|
#71 | |
|
Wtajemniczenie
|
Jeszcze niedawno bez zastanowienia napisałabym- Zabrze, ale teraz wydaje mi się, że to miasto jest po prostu specyficzne
Nie jest tam zbyt pięknie, ale też nie można napisać, że całe jest brzydkie. Katowice- niby wszystko ok, oprócz dworca PKP- koszmar jakiś, ale podobno mają go przebudowywać ( a może już trwa remont?). Nigdy nie lubiłam Warszawy, nie wiem czy moja antypatia wynika z brzydoty tego miejsca czy po prostu jestem jakoś uprzedzona, po prostu nie lubię tego miasta ( nie jest to odczucie ot takie sobie po jednej wizycie, mieszkam blisko i bywam tam często). Najładniejsze miasta: Kraków, Gdańsk, Kazimierz Dolny. ---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Cytat:
|
|
|
#72 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tak zapamietalam
|
|
|
#73 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Podałam tylko największe polskie miasta...
|
|
|
#74 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tak serio, taki ranking nigdy nie będzie obiektywny. Jeden lubi starą zabudowę i nawet jak fasady będą lekko obdrapane, to będzie zauroczony, inny nie lubi nowoczesnych biurowców i ich obecność będzie dyskwalifikująca dla miasta... Mnie zauroczył Wrocław, od pierwszego spojrzenia
|
|
|
#75 |
|
Raczkowanie
|
Myslowice, szczegolnie dzielnica Brzezinka, najbardziej przygnębiajace miejsce w jakim mialam okazje byc, bylam krotko, a mialam ochote uciekac jak najdalej.
Bytom tez do ladnych miejsce nie nalezy, moim zdaniem (mowie o centrum miasta), podobnie Zabrze Katowice nie sa wcale zle, scisle centrum nie wyglada moze zbyt ciekawie (dworzec), ale jak ktos wczesniej zauwazyl mozna znalezc sporo bardzo pieknych kamienic i uliczek choc do Poznania czy Wroclawia to duzo brakuje, fakt Najbardziej rozbraja mnie post, ze w Sosnowcu nie ma parkow i skwerow - to kiepsko szukalas kolezanko, w samym centrum sa dwa duze parki i jeden mniejszy oraz dwa skwery, zieleni jest bardzo duzo, czesto bywam w tym miescie i to jedna z wielu rzeczy ktore rozni je np. od myslowic czy katowic, wiec skad takie bzdury to nie wiem
|
|
#76 |
|
Zadomowienie
|
a może by tak, w ramach już nie tak bardzo odległych wakacji i wcześniejszych dni wolnych, stworzyć wątek o NAJCIEKAWSZYCH MIEJSCACH w Polsce? Z doświadczenia wiem, że czasami można całe życie mieszkać w jakimś mieście czy miasteczku, a nie wiedzieć o istnieniu ciekawych miejsc w okollicy (już nie mówiąc o tym, że w ogóle w Polsce jest tyle świetnych i nieznanych atrakcji, o które mało kto podejrzewałby ten kraj
)Co do "brzydkich" miast, trzeba by zwiedzić wszystkie, żeby wybrać takie, które NAM, subiektywnie, się nie podoba. IMO katowice mają swój urok, mimo szczurów biegających po dworcu PKS, ale nie mogę przeżyć Warszawy. Choćbym nie wiem jak emocjonalnie i sentymentalnie była związana ze stolicą, choćbym nie wiem jak współczuła całkowitego zrównania z ziemią, to nigdy nie przywyczaję się do jej odbudowanego wyglądu, tego, że wyciągam mapę z czasów przed wojny, albo czytam jakaś książkę i ie mogę, tak jak w Krakowie, przejść się tą samą ulicą, spojrzeć na te same mury, drzewa otoczenie. I wcale nie jestem pewna, że Kraków jest akurat najładniejszy. |
|
|
|
|
#77 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I dwa Skwery (!) aż dwa!! na ponad dwustutysieczne miasto, faktycznie szczyt marzen... Dorzuce jeszcze cos: dziurawe wrecz jak sito drogi, mało deptaków, chodniki krzywe, zaniedbane, obsrane przez psie i ludzie niejednokrotnie odchody. Walajace sie stosy smieci, nieciekawe elementy spacerujace po sosnowieckich uliczkach... jedyne zadbane miejsce w tym miescie to Urzad Miasta. |
|
|
|
|
|
#78 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Warszawa jest ładna, tylko trzeba wiedzieć gdzie pójść. Ale Choćby właśnie Bielany, Ochota, Wola, Powiśle, Praga Płn., pewne miejsca w Centrum i Śródmieściu, Mokotowie; są bardzo urokliwe i warte poznania. I wcale nie "zabiegane" jak się o Warszawie mawia. Są i brzydkie miejsca. Np moim zdaniem Centrum, Ursynów, Praga Płd, część Bemowa. No ale cóż. Tak to jest w takich właśnie miastach. Plusem Warszawy jest moim zdaniem jej niespójność - że składa się jakby z kilkunastu mniejszych, różnych miast (dzielnic) - każdy znajdzie tu pewnie coś dla siebie
|
|
|
#79 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
gdzie te stosy smieci sa? bede uwazac na sile nikt cie tam nie trzyma lol ![]() -- wiecej 'elementu' widze w moich rodzinnych katowicach, wieczorem spacer niewskazany
|
|
|
#80 |
|
Konto usunięte
|
Nie podoba mi się Łódz, Częstochowa i Katowice. Co prawda byłam tam tylko jeden dzien, ale miasta nie wywarły na mnie żadnego wrażenia. Są takie szaro-buro-ponure.
I do tego sprawiały wrażenie... nudnych.A podoba mi się Kraków, Wroclaw, Zakopane i Mikołajki ;P No i bardzo lubie swoje miasto- Gdańk. Pełni zieleni, dookoła morze, lasy, parki, ściezki rowerowe, śliczna starówka, sąsiedztwo z Sopotem. Wiadomo są też zaniedbane budynki, w niektorych miejscach syf, dworce to takie, ze nic tylko uciekać( np. we Wrzeszczu, czy dworzec pkp w Gdansku... ) wieczne korki, ale i tak lubię to miasto.
Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2010-03-18 o 13:53 |
|
|
|
|
#81 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przenioslas sie z Malopolski (Jaworzno) do Zaglebia Dabrowskiego (Sosnowiec) i masz w podpisie Gorny Slask . Co to za dziwolag? Tak, mam kota na tym punkcie. Cytat:
?Cytat:
A co tu rozumiec ? Ona moze napisac co chce, a ja sie moge o to spytac. Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||
|
|
|
|
#82 |
|
Zakorzenienie
|
mi cieżko powiedzieć
"najlepiej" z listy znam Łódź bo codzień do niej docieram studiować na pierwszy rzut oka faktycznie nie zachwyca ( chociaż rynek manufaktury to akurat jest bardzo ładny) ale jakby nie było Łódź ma ten swój studencki klimat który uwielbiam, ma w sobie to coś z tego całego klimatu robotniczego etc - jak się lubi takie klimaty to można się w łodzi zakochać a jak dodatkowo się chce porobić zdjecia w stylu "industrial" to w ogóle miasto marzenie ![]() no i sporo ciekawostek architektonicznych można ujrzeć podczas spacerów nie lubię za to Pabianic - jakieś to miasto dla mnie suche, szpitalne wręcz nie wiedzieć czemu też Poznań nie przypadł mi do gustu ale to może kwestia uprzedzeń...Kraków i Warszawę mile wspominam a najbardziej to ja kocham Szklarską Porębe pięknieeee tam jest i dużo przyjemniej niż np. w Zakopanem
|
|
|
#83 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ales glupote napisal... co do tematu, Kraków. zdecydowanie najbrzydszy. od paru lat centrum rozkopane, Rynek i Sukiennice tak samo. ktos tu pisal, ze to male miasto i, ze to nie to co Warszawa, ze sie 3 godziny w korku stoi. Chyba tylko w tedy jak sie jedzie na autonogach a nie komunikacja miejska.... i jeszcze ten urok Wawelu.. no byl, byl. dopóki tam Sheratona nie postawili. ogolnie Kraków coraz bardziej mi sie kojarzy z miastem którym budynki przypominaja pudelka po zapalkach. bleh. i tam na marginesie dobija mnie ta moda na Kraków, szczególnie to jak jest to miasto pokazane w serialu "Majka". Smiech na sali, krecili ten serial w sumie moze na 4-5 roznych ulicach (tylu sie doliczylam ;P), Rynku, kolo Wisły i Zakrzówku. i z kazdego tego miejsca slychac hejnal uwielbiam. z reszta moje rodzinne rejony ^^ Edytowane przez Ankalime Czas edycji: 2010-03-18 o 14:13 |
|
|
|
|
|
#84 | ||
|
Zakorzenienie
|
Wrecz przeciwnie, glupote to Ty napisalas i to jeszcze goloslowna
Cytat:
Wyraznie - Malopolska, pozniej czesc Rzeczpospolitej Krakowskiej, pozniej czesc Galicji pod austriackim zaborem. Cytat:
Gorny Slask = sasiedzi. Z samymi soba przeciez nie sasiadowali ![]() Suma sumarum, strzelilas gafe i jeszcze w swojej niewiedzy mi glupote zarzucasz
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2010-03-18 o 14:28 |
||
|
|
|
|
#85 |
|
Zakorzenienie
|
Hehe, Wyrak, chyba oboje macie rację
Aż z ciekawości sprawdziłam na stronie Jaworzna i napisali tam tak:Jaworzno jest miastem na prawach powiatu położonym we wschodniej części województwa śląskiego, na pograniczu regionów Górnego Śląska i Małopolski. Obszar miasta znajduje się w dorzeczu Wisły, w zlewni rzek: Białej Przemszy, wzdłuż której przebiega północna granica miasta oraz Przemszy, zamykającej teren Jaworzna od południowego-zachodu.
|
|
#86 |
|
Rozeznanie
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;17971145]Nie podoba mi się Łódz, Częstochowa i Katowice. [/QUOTE]
ja bym tez obstawiala Katowice
|
|
#87 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#88 |
|
Zakorzenienie
|
A to już nie wiem
|
|
#89 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jaworzno teraz administracyjnie nalezy do Górnego Slaska. TERAZ. nie 100, nie 200 lat do tylu tylko teraz. i dalej zarzucam Ci strzelenie glupoty. i to nawet wiekszej, bo podpierasz sie czyms co jest juz od paru ladnych latek mocno nieaktualne. na takiej samej zasadzie mozesz mi wcisnac, ze do Malopolski nalezy Czestochowa czy Żywiec. i btw nalezy rozrozniac krainy geograficzne a regiony administracyjne. Edytowane przez Ankalime Czas edycji: 2010-03-18 o 14:46 |
|
|
|
|
|
#90 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znasz jakis region adminstracyjny, badz wojewodztwo o nazwie "Gorny Slask"? Sama najpierw rozrozniaj, bo nie ma takiego wojewodztwa nawet.Gorny Slask to region, kraina geograficzna. Podobnie Malopolska. Jaworzno lezy w Malopolsce. Z Czestchowa i Zywcem nie zamierzam nic Ci wciskac - bo one sa czescia Malopolski (w przypadku Zywca to jest dyskusjne akurat, ale Czestochowa to niezaprzeczalnie czesc Malopolski). Natomiast administracyjnie, Jaworzno lezy w wojewodztwie Slaskim. Skoro ktos ma napisane "Gorny Slask", to moze chodzic tylko o kraine a nie wojewodztwo, bo takiego wojewodztwa nie ma nawet Przestan wiec wygadywac bzdury, bo tak sie placzesz, ze az szkoda.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:57.

Trojmiasto, a co! i Krakow oczywiscie, chyba nawet bardziej

chyba ta wizażanka nie była wszędzie 

. Co to za dziwolag?
?