Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE2010 - Strona 143 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-18, 10:58   #4261
abz
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
A mam problem z wizytą, bo miałam mieć 31.03 (wtedy mi się kończy zwolnienie) i mogę się zapisać dopiero na 7.04. Czy ginka może mi wypisać L4 wstecz, żeby była ciągłość?? Bo nie wiem, czy iść 31.03 do innego lekarza po samo L4 (o ile mi ktoś da), a potem do swojej ginki tylko na wizytę, ale tyle kombinowania..
To nie zapisujesz sie na wizyte od razu jak wychodzisz od lekarza? Wtedy chyba zawsze powinny byc miejsca. A co do wystawiania wstecz to juz bardziej doświadczone wytłumaczyły

mamaroksana witaj i czytaj i pisz na bieżąco

Szczęsliwa super wiadomości

ycnan, świetnie, że u ciebie też super

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
Zdziwiłam się, bo piszecie o braniu witamin, a mój lekarz powiedział, że zacznę je brać dopiero za 4 tyg., czyli od 18 tc. Dziwne ;/
Mój też jeszcze nic nie mówił o witaminach, pytał tylko czy biorę kwas foliowy i mówił, ze dobrze, ze biorę. Patrzyłam, ze w tych witaminach Feminatal N jest taka sama dawka kwasu jak w jednej tabletce normalnie więc w razie czego można sobie witaminki samemu brać. A ja oczywiście z wrazenia zapomniałam zapytać o te witaminy

ninaad no humor powinnaś mieć lepszy skoro sie tak z pracą może ułożyć

dash u ciebie również dobre wiadomości, sama radość

Limeta u was też zapewne ok, tylko odzywaj sie i oczywiście daj znać jak będą wyniki

Ja tez jestem po wizycie, troche była obsuwa czasowa, ale spotkałam koleżanke to nie było nudno. Z Fasolka wszystko w porządku, rośnie, tak jak od poczatku wychodzi 6 dni starsza niż wg OM, przezierność 1,1. Podczas usg usłyszałam: chyba będzie chłopak. Tylko jakoś oboje z mężem podświadomie mieliśmy nadzieje na dziewczynke, ale cieszę sie i tak, bo rośnie prawidłowo i wszystko jest w porządku Tak czekałam aż w końcu zobaczę bijace serduszko i ładnie biło. Fasolek ma 65mm. No i dostałam też kartę ciąży w końcu Mam tez zdjecie (tym razem dobrze sie nagrało).

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 11:12   #4262
Szczęśliwa
Zadomowienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO

mamaroksana nie pamiętam czy już Cie witałam Jeśli nie to witam

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
Ja tez jestem po wizycie, Z Fasolka wszystko w porządku, rośnie, tak jak od poczatku wychodzi 6 dni starsza niż wg OM, przezierność 1,1.Fasolek ma 65mm.
Super zdjęcie nóżki zadarte do góry, mój też tak wczoraj trzymał.

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
Witam
Ja dołaczam do grona mamuś po badaniu i równiez z moja dzidziawszystko oki!!
Poza tym schudłam 2 kg, waże 44kg, pani co mnie mierzyła i wazyła wpisała 45 bo powiedziała że wstyd zeby kobieta w ciąży 44 ważyła

Pomidora...nadal nikomu nic nie mówiliśmy, a niech sie sami domyślą hehe....
Super, że za maleństwem wszystko dobrze. Ale Ty chudzinka jesteś, a ile masz wzrostu?
No i dzielni jesteście w tych tajemnicach Ja bym nie wytrzymała, myślisz, ze mam nie będzie bardziej zła za o, że tak późno się dowiedziała???

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 11:20   #4263
mi_kado
Przyczajenie

Nika, Ty m. in. polecałaś tę babkę z allegro i właśnie sobie oglądam ten zestaw, ale normalnie wymiary mi się wydają duże. Zazwyczaj noszę L, ale tu jak zmierzyłam obwód bioder i uda, to powinnam S kupić, aż mi się nie chce wierzyć. Ty u niej kupujesz taki rozmiar jak normalnie nosisz? Bo wcześniej pisałaś, że w razie wątpliwości mniejszy. Ale z L na S to duży przeskok, nie chcę za małych, ale nie zamierzam też wielkich worków nosić, bo wolę rzeczy dopasowane. I mam dylemat
mi_kado jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 11:23   #4264
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Witam
Ja dołaczam do grona mamuś po badaniu i równiez z moja dzidziawszystko oki!! Jednak miałam te przezierność mierzona choć nie byłam tego fanka., wyszła 1,5 mm, a za drógim razem 1,2. Lekarka zmierzyc nie mogła bo dzidzia se spała paluszka przy buzi trzymając
Mam 4 zdięcia ale troszkę niewyraźne więc nie ma sensu wstawiać.
Niunia ma 6cm długości i termin przesunoł mi się na 28 wrzesień.
Tż nadal ma przeczucie na chłopaka....ja na dziewczynke.
A tam.. co będzie to będzie...byle zdrowe
ciesze sie ze wszytko ok a cisnienie ja tez mam niskie 100/70 ale twoje to przegiecie
i widze ze tez jestes szczuplutka.. ja waze 54 a mam 172 i nie tyje na szczescie juz nie chudne
ale spokkojnie.. i ty i ja zaczniemy odrabiac

Cytat:
Mój też jeszcze nic nie mówił o witaminach, pytał tylko czy biorę kwas foliowy i mówił, ze dobrze, ze biorę. Patrzyłam, ze w tych witaminach Feminatal N jest taka sama dawka kwasu jak w jednej tabletce normalnie więc w razie czego można sobie witaminki samemu brać. A ja oczywiście z wrazenia zapomniałam zapytać o te witaminy
moj do konca 1 trymestru kazal mi brac kwas.. dopiero w 2 przepisal feminatal n
i super ze fasolka ok a co do plci.. to ostroznie z tym rozpoznawianiem przed 20 tyg bo juz kilka razy o tym mowilysmy ze ciezo jest stwierdzic w 16 tyg a co dopiero w 12

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2010-03-18 o 11:24
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 11:26   #4265
aaannnnnnaaa
Raczkowanie

abz super, że wszystko dobrze! no i gratuluję chłopczyka!!
aaneczka1984,dash ,ycnan jak fajnie czytać takie dobre wieści!
IlonaN2 Twój brzuszek jest śliczny
Widzę, że Wasze brzuszki są takie foremne i ładnie się zaokrąglają, bo ja ciągle wyglądam jakbym się przejadła
Mam takiego śmiesznego maćka.. jakby warstwa tłuszczyku, która tam była i raczej płasko sobie leżała została podniesiona do przodu
Dziś kończę brać antybiotyk i zaczynam czuć jego zgubne działanie, chyba teraz czeka mnie przeprawa z infekcją pochwy..
Jutro idę do gin, może coś poradzi, bo na lactovaginalu długo nie pociągnę..swędzi jak cholera
aaannnnnnaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 11:44   #4266
mi_kado
Przyczajenie

mój gin też mi nie kazał żadnych witamin brać, a jak mówiłam, że przez te wymioty średnio się może odżywiam, to odparł, że po witaminach będę jeszcze bardziej wymiotować. I miał rację, bo w szpitalu kazali mi brać bioferon, czyli żelazo i wymioty się wzmogły. Moj gin sprawdził wyniki krwi i kazał mi odstawić, bo miałam hemoglobinę super i się dziwił, po co mi to dali. No więc nie biorę nic. A kwas foliowy też już nieregularnie, jak mi się przypomni. Ale to już 4 miesiąc, więc na kwas nie ma takiego ciśnienia.
mi_kado jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 11:54   #4267
mamaroksana
Przyczajenie

Ja miałam USG w 13 tygodniu - z dzidzą wszystko w porządku. Nie znamy jeszcze płci - maluszek nie chciał się ujawnić. Najważniejsze, że wszystkie parametry były ok. Dzidzia miała 7,5 cm. Teraz ma gdzieś około 10 cm, i czekamy z niecierpliwością na następne USG.
Ja też dostałam feminantal 800 ale niestety nie mogę go brać ze względu na jod - biorę elevit. Jodu mi nie wolno ze względu na tarczycę, ale słyszałam, że feminantal jest najlepszy.
mamaroksana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 11:56   #4268
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
No tak, to przecież tyle samo co 0,14cm
no tak )))))) Wybacz, myślenie kobiety w ciąży Oczywiście, ze to to samo

Dziewczyny, bardzo Wam współczuję wymiotów. Na szczęście, ja miałam tylko (lub aż) mdłości i nie musiałam przytulać się do Wielkiego Ucha Mimo to i tak schudłam 2kg i ważę 54kg, to chyba dzięki bardzo dobrej przemianie materii - wcześniej przez rok nie udało mi się zrzucić nawet 1kg, a teraz w ciągu niecałych 2 m-cy aż 2kg, a jem jak głupia - wszystko, na co mam ochotę i o różnych porach, nawet ok22ej, co wcześniej było zakazane
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 12:08   #4269
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mamaroksana Pokaż wiadomość
Ja miałam USG w 13 tygodniu - z dzidzą wszystko w porządku. Nie znamy jeszcze płci - maluszek nie chciał się ujawnić. Najważniejsze, że wszystkie parametry były ok. Dzidzia miała 7,5 cm. Teraz ma gdzieś około 10 cm, i czekamy z niecierpliwością na następne USG.
Ja też dostałam feminantal 800 ale niestety nie mogę go brać ze względu na jod - biorę elevit. Jodu mi nie wolno ze względu na tarczycę, ale słyszałam, że feminantal jest najlepszy.
cudneeee malenstwo
Stary 2010-03-18, 12:12   #4270
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Super zdjęcie nóżki zadarte do góry, mój też tak wczoraj trzymał.
Jak to lekarz powiedział: nózki aktywne

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
i super ze fasolka ok a co do plci.. to ostroznie z tym rozpoznawianiem przed 20 tyg bo juz kilka razy o tym mowilysmy ze ciezo jest stwierdzic w 16 tyg a co dopiero w 12
na 100% to ja nie wierzę, ze będzie chłopak, ale pewnie tak

Cytat:
Napisane przez aaannnnnnaaa Pokaż wiadomość
Jutro idę do gin, może coś poradzi, bo na lactovaginalu długo nie pociągnę..swędzi jak cholera
Lactovaginal to chyba lepiej brać już po wyleczonej infekcji na odbudowanie flory bakteryjnej (czy czegoś tam) w pochwie, tak mi lekarz radził.

Stary 2010-03-18, 12:15   #4271
1985ewa
Rozeznanie

Cytat:
Cześć Dziewczyny!
Jestem tu nową wrześniową mamusią .
Moje maleństwo ma jak na razie 16 tygodni, rośnie sobie spokojnie w brzusiu.
Do tej pory strasznie cierpiałam na wymioty i inne cudowne dolegliwości stanu błogosławionego, teraz jest trochę lepiej i moję sobie poczytać i poszperać w poszukiwaniu potrzebnych rzeczy dla mojego maluszka.
Super do Was dołączyć.
Witamy i gratulacje
Cytat:
Ja wróciłam już od lekarza. Wszystko jest ok. Maleństwo ma 4,6 cm i fajnie już wszystko widać (dziś 11 tyd. 3 dni- termin OM i USG równy co do dnia od samego początku) Obejrzałam główkę, rączki, nóżki, i duuużą stopę Serducho bije mocno, posłuchaliśmy na głośniku i widziałam wykres bijącego serca. Oglądaliśmy płynącą krew (widoczna była na czerwono, po przełączeniu czegoś na usg). Przezierność w normie 1,2. Kość nosowa też widoczna. Tak naprawdę to kamień z serca, bo trochę się tą wizytą stresowałam.
Od początku 13 tygodnia mam zamienić Feminatal 800 na Feminatal 400.
Ktoś to bierze?
Super że wszystko dobrzeJa biorę Feminatal 800-kupiłam o 1 opakowanie za dużo i dopiero za miesiąc mi się skończą,wtedy zmienię na inne
Cytat:
Też właśnie wróciłam od gina (prywatnie - tak dla potwierdzenia, że wszystko ok) i też nie dostałam zdjęcia Chamstwo. Ale pocieszam się, że za 6 tygodni pójdę na usg połówkowe 4d i będę miała full wypas ^^
Aha, moja dzidzi znowu się źle ułożyła, raz na pleckach, raz na brzuszku, ale boczkiem za nic nie chciała. Dopiero po 15-20 min szturchania i trącania fiknęła tak, że na sekundkę było widać ją z boku. Gin na szczęście dała radę to spauzować i zmierzyć przeziernośc: 0,14cm Kość nosowa też jest, więc wszystko ok.
Super że wszystko wporządkuJa mam usg 4D za 2 tygodnie-też nie mogę się doczekać
Cytat:
Napisane przez dash Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny!!!!!!!
Ja dziś byłam na 4D i wszystko dobrze przezierność w porządku, serduszko ślicznie bije, dzidziuś rośnie i wszystko ok
Super że wszystko dobrzeCzekamy na jakieś zdjęcie z usg 4D
Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
mnie boli od 4 tyg gdzies glowa,ale dzis wypilam sobie kawki troszke slabej i bol znikł,odrzuciło mnie na poczatku od kawy dzis wypilam i smakowala,ale nie chce pic,ale przed ciaza pilam i pilam,a jak nie pilam to lep mi pekał i znow powtorka teraz ale teraz dzidzie nosze i nie chce pic,ale tez mam dosc boli glowy
Ja nie piłam kawy od 6 tc bo wtedy zaczęły mi się mdłości.Wczoraj wypiłam pierwszy raz po 2 miesiącach i chyba znowu mi smakuje-to dobrze bo codziennie pracuję na drugie zmiany i kończę o 22 więc słaba kawka napewno mi pomoże
Cytat:
Napisane przez Limeta Pokaż wiadomość
Ja na zwolnieniu (jestem po amnio; miałam dziś iść do pracy, ale z racji zasłabnięć lekarka przedłużyła mi wolne do końca tygodnia). Szef już wie o ciąży. Nawet nieźle to przyjął. Tylko umowę mam do końca ciąży. Trudno. Dziecko naważniejsze. A propos dziecka, to wyniki z amnio za 2 tygodnie gdzieś będą, ale już wiemy, że chłopak będzie. Lekko nas zszokowało, bo nastawialiśmy się na córę, ale i z syna bardzo się cieszymy.
Gratuluję synka
Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Cześć dziewuszki. W Krakowie przywitało mnie słoneczko mam nadziej że to wiosna Po wtorkowej wizycie u lekarza po tym jak pani DR POWIEDZIAŁA że dzidzia bardzo duża i że dlatego brzuch szybko rośnie to załącze wam zdjęcie porannego 10tygodniowego brzusia
Ładny brzuszek
Cytat:
Witam
Ja dołaczam do grona mamuś po badaniu i równiez z moja dzidziawszystko oki!! Jednak miałam te przezierność mierzona choć nie byłam tego fanka., wyszła 1,5 mm, a za drógim razem 1,2. Lekarka zmierzyc nie mogła bo dzidzia se spała paluszka przy buzi trzymając
Cieszymy się że wszystko dobrze Teraz już bedą same dobre wiadomości na tym forum Ja jeszcze dziś idę do pracy i mam 3 dni wolnegoa za 2 tygodnie lecę na urlop do Polski,mam nadzieję że będzie ładna pogodaJuż nie mogę doczekać się nastepnego usg Miłego dnia mamuśki

1985ewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 12:19   #4272
martucha84
Zakorzenienie

ja mam nastepne usg 29 marca - to polowkowe 4d dlugie bo prawie godzinne (polozna powiedziala ze przewaznie trwa 45 min jak dziecko dobrze wspolpracuje i daje sie mierzyc to 30 a jak troche gorzej to godiznka.. zobaczymy jak bedzie znaszym) bedziemy sprawdzac wszystkie organy wewnetrzne, mierzyc kosci ogladac i wogole.. juz sie niemoge doczekac.. poltora tygodnia vi co wazne jak wsyztko pojdzie dobrze a przy takim mierzeniu mysle ze tak poznamy plec.. bedzie 20-21 tydzien wiec bedzie juz prawie pewnosc (prawie bo na 100% dowiemy sie po urodzeniu

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2010-03-18 o 12:20
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 12:25   #4273
mamaroksana
Przyczajenie

Cytat:
ja mam nastepne usg 29 marca - to polowkowe 4d dlugie bo prawie godzinne (polozna powiedziala ze przewaznie trwa 45 min jak dziecko dobrze wspolpracuje i daje sie mierzyc to 30 a jak troche gorzej to godiznka.. zobaczymy jak bedzie znaszym) bedziemy sprawdzac wszystkie organy wewnetrzne, mierzyc kosci ogladac i wogole.. juz sie niemoge doczekac.. poltora tygodnia vi co wazne jak wsyztko pojdzie dobrze a przy takim mierzeniu mysle ze tak poznamy plec.. bedzie 20-21 tydzien wiec bedzie juz prawie pewnosc (prawie bo na 100% dowiemy sie po urodzeniu
Zazdroszę tego drugiego USG - ja już nie mogę się doczekać. To jest taki wzruszający moment jak widać dzidzię na ekranie, jak się rusza i przemieszcza. ja też jestem bardzo ciekawa czy mam dziewczynkę czy chłopczyka.
Czekam tez z niecierpliwością na ruchy dzidzi - na razie wydaje mi się, że poczułam jak się poruszała ale nie mam pewności - to moja pierwsza ciąża
mamaroksana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 12:26   #4274
1985ewa
Rozeznanie

Cytat:
Śliczne zdjęcie Już nie mogę się doczekać swojego 4D

Stary 2010-03-18, 12:27   #4275
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Dziewczyny, dzięki za to info odnośnie L4, jeszcze zadzwonię do mojej ginki i zapytam ją jak mam zrobić. Jak się nie da wypisać to pójdę do innego lekarza po samo L4 na te 6 dni. Mam nadzieję, że mi wypisze, bo chcę żeby była ciągłość:/

dash, super że z dzidzią wszystko w porządku.

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Ja od początku II trymestru biorę Feminatal N,ale 400 czy 800 Aj dont noł Muszę to sprawdzić
Ja nie chciałam żadnych pigułek, które mają wszystkie witaminy i składniki mineralne, bo to jedna wielka ściema, nawet połowa się nie wchłonie z tej kapsułki.
Miałam nie brać nic, ale ginka powiedziała mi, że dobry jest pregnavit i rzeczywiście bardzo mi skład odpowiada, bo to są tylko niezbędne kwasy tłuszczowe z dodatkiem cynku i jodu. W sumie tego może brakować w mojej diecie, a generalnie to się zdrowo odżywiamy.

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
zaraz lece na targ to kupie pieczarek i zrobie pieczarkową- uwielbiam taką zupkęz makaronem oczywiście- bo makaron to u mnie podstawa, nie jadam ziemniorkow.
Moj chopinka natomiast to uwielbia ziemniory i mięcho, dlatego czesto mam jakby dwa obiadki, a jak dojdzie dzidzi to bede musiala robić trzy ehhe
Ja też pieczarkową tylko z jakimiś kluseczkami, ale dawno takiej zupki nie jadłam, ostatnio mamy fazę na brokułową, kalafiorową i rosół

Cytat:
a mi powiedzial lekarz ze czopki itd powinno sie przepisywac jak wymioty nie ustepuja po 14 tyg.. i wsyztko tez zalezy od "wywiadu" bo jestli mama zwracala to jest wieksze prawdopodobienstwa ze taka twa uroda u mnie wszytkie ciotki (siostry mamy) i mama zwracaly do 3 mieisaca non stop.. ja do 14 tyg.. potem powoli ale przeszlo..
Moja mama miała straszne mdłości tylko w pierwszej ciąży, ze mną, a potem już w kolejnych ciążach nie miała.
U mnie dzisiaj od rana spokojnie, bez mdłości I wzięłam ostatnią luteinkę, koniec z tym świństwem!! Zobaczymy, czy teraz mi przejdzie, bo nie chcę żadnych czopków, to już końcówka 16 tc więc ileż można:/

Cytat:
To nie zapisujesz sie na wizyte od razu jak wychodzisz od lekarza? Wtedy chyba zawsze powinny byc miejsca. A co do wystawiania wstecz to juz bardziej doświadczone wytłumaczyły
U innych lekarzy zawsze się od razu zapisywałam, a w luxmedzie niestety się nie da tak, trzeba przez rejestrację się zapisywać i to max na 2 tyg do przodu.. i zawsze muszę polować na wolny dzień, a ginka tylko w środy tam przyjmuje..

Dobrze że z Twoim maluszkiem w porządku, może jeszcze się okaże że to dziewczynka

Edytowane przez Lenka*
Czas edycji: 2010-03-18 o 12:30
Lenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 12:29   #4276
dra
Zakorzenienie

witajcie
Cytat:
Ja na zwolnieniu (jestem po amnio; miałam dziś iść do pracy, ale z racji zasłabnięć lekarka przedłużyła mi wolne do końca tygodnia). Szef już wie o ciąży. Nawet nieźle to przyjął. Tylko umowę mam do końca ciąży. Trudno. Dziecko naważniejsze. A propos dziecka, to wyniki z amnio za 2 tygodnie gdzieś będą, ale już wiemy, że chłopak będzie. Lekko nas zszokowało, bo nastawialiśmy się na córę, ale i z syna bardzo się cieszymy.

Piszecie o ciążówkach. Ja dopiero w tę niedzielę kupiłam pierwsze spodnie ciążowe, a jestem dziś w 16t 5d. Wcześniej normalnie mieściłam się w swoje ciuchy.
ano pracodawcy tacy sa,ale pewnie dziecko najważniejsze i gratki chłopaka

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Cześć dziewuszki. W Krakowie przywitało mnie słoneczko mam nadziej że to wiosna Po wtorkowej wizycie u lekarza po tym jak pani DR POWIEDZIAŁA że dzidzia bardzo duża i że dlatego brzuch szybko rośnie to załącze wam zdjęcie porannego 10tygodniowego brzusia

Co tydzień będziemy się fotografować i potem zrobimy album. Teraz mam wizytę za 3 tygodnie i będzie to 13tc doczekać się nie mogę bo będę miała USG GENETYCZNE.
to dobrze,że z dzidzia ok i ze tak rosnie i śliczny brzusio

Cytat:
Witam
Tż nadal ma przeczucie na chłopaka....ja na dziewczynke.
A tam.. co będzie to będzie...byle zdrowe

Lekarka kazała nadal folik brać i jakies witaminki dla kobiet w ciąży, ale tylko dlatego bo apetytu nie mam.

Miałam mierzone ciśnienie i było 85/55. Nic dziwnego że nic mi się nie chce i taka słaba jestem. Poza tym schudłam 2 kg, waże 44kg, pani co mnie mierzyła i wazyła wpisała 45 bo powiedziała że wstyd zeby kobieta w ciąży 44 ważyła
to dobrze,ze z dzidzia ok oj ty chudzinko

Cytat:

Ja tez jestem po wizycie, troche była obsuwa czasowa, ale spotkałam koleżanke to nie było nudno. Z Fasolka wszystko w porządku, rośnie, tak jak od poczatku wychodzi 6 dni starsza niż wg OM, przezierność 1,1. Podczas usg usłyszałam: chyba będzie chłopak. Tylko jakoś oboje z mężem podświadomie mieliśmy nadzieje na dziewczynke, ale cieszę sie i tak, bo rośnie prawidłowo i wszystko jest w porządku Tak czekałam aż w końcu zobaczę bijace serduszko i ładnie biło. Fasolek ma 65mm. No i dostałam też kartę ciąży w końcu Mam tez zdjecie (tym razem dobrze sie nagrało).
ja kawasik do konca I trymestru od II witaminki
to dobrze,ze dzidzia rosnie,kochana a moze jeszcze bedzie córeczka

Cytat:
to super ze dzidzia ok
wlasnie tez slyszlama,ze feminatal najlepszy i z tego co wiem moje kolezanki tez to brały,ale te co mialy wlasnie tarczyce to nie,bo nie mozna jodu
Cytat:
Napisane przez 1985ewa Pokaż wiadomość

Ja nie piłam kawy od 6 tc bo wtedy zaczęły mi się mdłości.Wczoraj wypiłam pierwszy raz po 2 miesiącach i chyba znowu mi smakuje-to dobrze bo codziennie pracuję na drugie zmiany i kończę o 22 więc słaba kawka napewno mi pomoże

Cieszymy się że wszystko dobrze Teraz już bedą same dobre wiadomości na tym forum Ja jeszcze dziś idę do pracy i mam 3 dni wolnegoa za 2 tygodnie lecę na urlop do Polski,mam nadzieję że będzie ładna pogodaJuż nie mogę doczekać się nastepnego usg Miłego dnia mamuśki
no ja od 5tc nie piłam,bo juz raz wymilam i zwrocilam,bo mdlosci i wymioty mialam i wlasnie dopiero wczoraj sie napilam

a ja dziś zaczynam 15 tc na razie z wymiotami spokoj,ale dzis rano pedem do porcelanki,ale nie wymiotowalam i mdlosci mam i dzis tez mnie glowa nawala równo
Stary 2010-03-18, 12:44   #4277
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:

Super, że za maleństwem wszystko dobrze. Ale Ty chudzinka jesteś, a ile masz wzrostu?
No i dzielni jesteście w tych tajemnicach Ja bym nie wytrzymała, myślisz, ze mam nie będzie bardziej zła za o, że tak późno się dowiedziała???
Mysle że zła nie będzie, raczej zawiedziona że tak szybko się na drugie zdecydowaliśmy. Ciągle afiszuje się ze zmęczeniem i gada jak jej te wnuki popalic dają, jaki Domis niedobry, jak marudzi, że wszędzie chce wejść, wszystkiego dotknąć, że jej brudzi meble a ona ciągle je pucuje...
nie mam zamiaru jej gadać.
Wiesz jak byłąm w pierwszej ciąży ktora poroniłam, to dowiediał się jak w szpitalu juz byłam. leżałam tam 3 dni i nawet mnie nie odwiedziła. Niby jej nie kazałam przyjedzać , ale jako matka mogłaby sie wysilić....
A jak do dou wracałam ze szpotala to u fryzjera była....

Oj nie jestem taka chudzinka, poprostu mam 158cm No ale najlepiej sie czuje jak 47 waże.

Cytat:
ciesze sie ze wszytko ok a cisnienie ja tez mam niskie 100/70 ale twoje to przegiecie
i widze ze tez jestes szczuplutka.. ja waze 54 a mam 172 i nie tyje na szczescie juz nie chudne
ale spokkojnie.. i ty i ja zaczniemy odrabiac

wiem wiem, a wiesz jak to fajnie wstawać na wage i cieszyc sie z dodatkowych kilogramów bo to takie słodkie kilogramy

ABZ....moja ginka nie ośmieliła się nawet w przypuszczeniach podac mi płci, za to tż stwierdził że coś między nogami dyndało i na bank chłopak bedzie. jak mu powiedziałam ze i dziewczynkom dynda w tym okresie tio mnie wyśmiał
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 12:55   #4278
Jaga1111
BAN stały

Witajcie..

ale slodkie fotki dzieci macie

ja bylam dzis na spacerku...z mala ladna pogoda...musze sie dotylenic...ehhe

dzis moja corcia KONCZY ROCZEK!!!!!!!!!!!:j upi:

Ojj wiele przez ten rok sie zmienilo....
Jaga1111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 13:01   #4279
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Zazdroszę tego drugiego USG - ja już nie mogę się doczekać. To jest taki wzruszający moment jak widać dzidzię na ekranie, jak się rusza i przemieszcza. ja też jestem bardzo ciekawa czy mam dziewczynkę czy chłopczyka.
Czekam tez z niecierpliwością na ruchy dzidzi - na razie wydaje mi się, że poczułam jak się poruszała ale nie mam pewności - to moja pierwsza ciąża
no ja juz kilkarazy mialam usg i za kazdym razem to bylo przeczycie to mnie cieszy szczegolnie przez to ze bedziemy malenstwo dlugoooo ogladac no i pobadamy cale
aaa pierwsze ruchy poczulam w okolicach 16 tyg.. tyle ze to bylo takie delikatne laskotanie.. teraz jestem w 19 przwie 20 i dalej takie jest czasem mocniej.. ale jeszcze kopa nie bylo

Cytat:
Moja mama miała straszne mdłości tylko w pierwszej ciąży, ze mną, a potem już w kolejnych ciążach nie miała.
U mnie dzisiaj od rana spokojnie, bez mdłości I wzięłam ostatnią luteinkę, koniec z tym świństwem!! Zobaczymy, czy teraz mi przejdzie, bo nie chcę żadnych czopków, to już końcówka 16 tc więc ileż można:/
teraz to juz bedzie napewno ok widzisz masz to po mamie

Cytat:
Mysle że zła nie będzie, raczej zawiedziona że tak szybko się na drugie zdecydowaliśmy. Ciągle afiszuje się ze zmęczeniem i gada jak jej te wnuki popalic dają, jaki Domis niedobry, jak marudzi, że wszędzie chce wejść, wszystkiego dotknąć, że jej brudzi meble a ona ciągle je pucuje...
nie mam zamiaru jej gadać.
Wiesz jak byłąm w pierwszej ciąży ktora poroniłam, to dowiediał się jak w szpitalu juz byłam. leżałam tam 3 dni i nawet mnie nie odwiedziła. Niby jej nie kazałam przyjedzać , ale jako matka mogłaby sie wysilić....
A jak do dou wracałam ze szpotala to u fryzjera była....

wiem wiem, a wiesz jak to fajnie wstawać na wage i cieszyc sie z dodatkowych kilogramów bo to takie słodkie kilogramy
to faktycznie z mama nieciekawie... napewno nie jest ci latwo slyszej takie uwagi.. ae nic.. dzidzius najwazniejszy... pamietaj ze bedziecie w 4
juz jestescie
no mam nadzieje ze jak nastepnym razem stane bna age to bedzie jakis kilogram wiecej chyba bede skakac z radosci
Stary 2010-03-18, 13:04   #4280
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Jaga1111 Pokaż wiadomość
Witajcie..

ale slodkie fotki dzieci macie

ja bylam dzis na spacerku...z mala ladna pogoda...musze sie dotylenic...ehhe

Wszystkiego najlepszego dla corki!
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 13:08   #4281
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
ciesze sie ze wszytko ok a cisnienie ja tez mam niskie 100/70
takie ciśnienie jest jak najbardziej ok. Ja też takie miałam jak mi mierzyli na ostatniej wizycie. Lekarz powiedział, że to normalne, ze ciśnienie obniża się w ciąży i że jest to prawidłowy objaw
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 13:11   #4282
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:

Cudna dzidzia

Ja teraz czekam 3 tyg do USG pewnie będę się denerwować bo to będzie badanie genetyczne w 13tc wiec ostatnim 1 trymestru. Mocno wierze że wszytko będzie ok ja to badanie będę miał w 12t3dni to chyba odpowiednio czasowo?
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 13:13   #4283
Limeta
Raczkowanie

Cytat:
Właśnie się dziś zastanawiałam, co z Twoim badaniem Super, że już znacie płeć. I to z tego co wiem, to to badanko daje 100% pewności co do płci, także ubranka itp możecie kupować już pod chłopaczka
Czekamy teraz na "dobry" wynik
Heh, na razie jeden bodziak jest. ALe mam nadzieję, że cześć chłopięcych ciuszków "odziedziczymy" po moim i męża chrześniakach (oba to chłopcy).
Uhhh, jeszcze 2 tygodnie muszę czekać. Ale dziś dzwoniła babeczka, że jest już wynik AFP (odnoszący się do wad cewy nerwowej typu bezmózgowie, wodogłowie, rozszczep kręgosłupa) i wynik jest... PRAWIDŁOWY!!! Ogromnie się cieszę.
Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
Limeta, czekamy z tobą na wyniki Jak dobrze, ze się pojawiłaś u nas w końcu. Gratuluję chłopca - czy mogę już dopisać do listy?
Dziękuję. Tak, można dopisać do listy.

Cytat:
Gratuluje synka Już od kilku dni zastanawiałam się gdzie się podziewasz i co u Was słychać. Czyli jednak zdecydowaliście się na amniopunkcję, to bolesne badanie? długo trwało? Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze.
Dziękuję za gratki i kciuki.
Tak, zdecydowaliśmy się na amniopunkcję. Czy bolense? Zależy chyba od kobiety. Jedne mówią, że prawie nic nie boli. Ja natomiast mimo, że jestem osobą odporną na ból to powiem, że mnie bolało. Był to ból znośny. Było fajnie, dopóki igła przechodziła przez skórę i tkanki podskórne. Bolało dokładnie jak użąlenie komara. Gorzej jak igła sięgnęła macicy. Tu było już gorzej. Miałam uczucie, że igła sięga mi do kręgosłupa. Do tego gdy lekarz wiercił nią, by przesunąć, żeby nie ukłuć maluszka to czułam uczucie ciągnięcia, kłucia i pieczenia na raz. Jakoże maluch źle się ułożył to musiałam być nakłuwana 2 razy. Całe badanie nie trwało długo. Max 5 minut,ale pewnie mniej. Jestem teraz już drugi tydzień na L4. I dobrze, bo mimo, że amnio było w zeszły wtorek to w piątek robiło mi się słabo.

Cytat:
Limeta u was też zapewne ok, tylko odzywaj sie i oczywiście daj znać jak będą wyniki

Mam ogromną nadzieję, że wszystko ok. Dzisiejszy wynik tchnął we mnie nowe nadzieje.

A z płcią, to widzę, że podobnie jak u nas.

Cytat:
ano pracodawcy tacy sa,ale pewnie dziecko najważniejsze i gratki chłopaka
Dra, szef i tak inaczej nie mógł zrobić, bo w chwili obecnej mam umowę na okres próbny do końca marca. A w takim wypadku prawnie mogą mi tylko do końca ciąży umowę przedłużyć. Chciałąm trochę jeszcze cicho posiedzieć, by podpisać nową umowę (podpisywałabym ją we wtorek), ale że wyszły komplikacje to musiałam powiedzieć o swoim stanie, szczególnie, że szłam na L4, a na świstku stoi wyraźne B. Wolałam, żeby ode mnie się dowiedział niż z zaświadczenia. Ale szef powiedział, że jeśli się wykarzę, wykarzę też chęć do pracy (on wie, że po macierzyńskim bardzo mi zależy na powrocie do firmy) to być może, że jeszcze przed porodem podpiszę z nimi nową umowę.
Limeta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 13:33   #4284
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
Co ty czytasz?
Zapomniałam, że mamy na wątku specjalistę od ZUS-u I mam pytanie: Miałam L4 do 8 marca włącznie. Poszłam do szpitala 8 marca właśnie i po szpitalu wystawili mi L4 od 8 marca. Czyli że jeden dzień jakby się "pokrywa". Księgowa kazała mi to zmienić, w szpitalu powiedzieli, ze zmienić nie mogą, bo muszę mieć L4 od dnia, kiedy pojawiłam się w szpitalu i że po to jest rubryka dotycząca leczenia szpitalnego, żeby te pokrywające się dni nie były problemem. Księgowa niechętnie przyjęła papierek, ale powiedziała, że mogą być problemy ze staraniem się o odszkodowanie za dni w szpitalu i z ZUS-em. Jak to jest w końcu? Może się ten dzień pokrywać czy nie?

Dziewczyny, zdjęłam sandwicza z półki wysokiej i teraz mnie podbrzusze boli

Kochana! Nie ma żadnego problemu, że dzień się pokrywa. Księgowa niech poczyta przepisy :P:P:P
Skoro miałaś L4 do 8, ale jednocześnie w tym samym dniu pojawiłaś się w szpitalu, jeśli chodzi o ubezpieczenie- należy Ci się za ten dzień "szpitalne"- bo rozumiem, że o to chodzi
Nawet jakbyś miała zwolnienia od dwóch lekarzy, a jeden nie musi wiedzieć, że drugi dał za ten dzień zwolnienie- to nic nie szkodzi. Po prostu nie wypłaca się 2 razy zasiłku za dany dzień A szpitalne jak najbardziej się należy, bo tak czy inaczej byłaś w tym dniu w szpitalu

---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ----------

Cytat:
Napisane przez mi_kado Pokaż wiadomość
Nika, Ty m. in. polecałaś tę babkę z allegro i właśnie sobie oglądam ten zestaw, ale normalnie wymiary mi się wydają duże. Zazwyczaj noszę L, ale tu jak zmierzyłam obwód bioder i uda, to powinnam S kupić, aż mi się nie chce wierzyć. Ty u niej kupujesz taki rozmiar jak normalnie nosisz? Bo wcześniej pisałaś, że w razie wątpliwości mniejszy. Ale z L na S to duży przeskok, nie chcę za małych, ale nie zamierzam też wielkich worków nosić, bo wolę rzeczy dopasowane. I mam dylemat
Kochana napisz do tej babeczki, podaj swoje dokładne wymiarki i ona Tobie doradzi
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 13:34   #4285
1985ewa
Rozeznanie

Cytat:
Ale dziś dzwoniła babeczka, że jest już wynik AFP (odnoszący się do wad cewy nerwowej typu bezmózgowie, wodogłowie, rozszczep kręgosłupa) i wynik jest... PRAWIDŁOWY!!! Ogromnie się cieszę.
Cieszymy sie razem z Tobą i gratulujemy prawidłowego wyniku

Stary 2010-03-18, 13:41   #4286
NIKaP-n
BAN stały

Dziewczyny, piękne Dziecioszki no i brzuchol

Jaga dla Córci na roczek

U mnie nareszcie słonko, chętnie pójdę na spacerek dotlenić Pawełka Ciekawe, czy mój lekarz potwierdzi płeć? Mamy wizytę 25.03.
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 13:55   #4287
dash
Raczkowanie

Hej!!!
dziękuję wszystkim za miłe słowa dziewczyny fotki nie mam jak dodać bo nie mam dostępu do skanera. U mnie dzisiaj piękna pogoda! jestem zachwycona WIOSNA przyszła ok później do Was wrócę, idę po bigosik
dash jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 13:57   #4288
abz
Zakorzenienie

Cytat:
U innych lekarzy zawsze się od razu zapisywałam, a w luxmedzie niestety się nie da tak, trzeba przez rejestrację się zapisywać i to max na 2 tyg do przodu.. i zawsze muszę polować na wolny dzień, a ginka tylko w środy tam przyjmuje..

Dobrze że z Twoim maluszkiem w porządku, może jeszcze się okaże że to dziewczynka
To szkoda, ze tak, ale widać każda rejestracja ma swoje zasady. I niewykluczone, ze dziewczynka, ale myśle, ze są małe szanse

Cytat:
ja kawasik do konca I trymestru od II witaminki
to dobrze,ze dzidzia rosnie,kochana a moze jeszcze bedzie córeczka
Jeszcze w sumie mam ten kwas foliowy to połykam, ale już po 1 tabl, bo teraz brałam po 2.

Cytat:
ABZ....moja ginka nie ośmieliła się nawet w przypuszczeniach podac mi płci, za to tż stwierdził że coś między nogami dyndało i na bank chłopak bedzie. jak mu powiedziałam ze i dziewczynkom dynda w tym okresie tio mnie wyśmiał
Jakby on sam nie oznajmił o tej płci to ja nawet nie wiem czy bym zapytała, bo pewnie bym zapomniała

Jaga to najlepszego dla Małej

Cytat:
Ale dziś dzwoniła babeczka, że jest już wynik AFP (odnoszący się do wad cewy nerwowej typu bezmózgowie, wodogłowie, rozszczep kręgosłupa) i wynik jest... PRAWIDŁOWY!!! Ogromnie się cieszę.
Ja też sie cieszę

Dodam, że zaczynamy dziś 13tc!!

Stary 2010-03-18, 14:08   #4289
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
dziś dzwoniła babeczka, że jest już wynik AFP (odnoszący się do wad cewy nerwowej typu bezmózgowie, wodogłowie, rozszczep kręgosłupa) i wynik jest... PRAWIDŁOWY!!! Ogromnie się cieszę.
no to super, cieszę się

Dra, szef i tak inaczej nie mógł zrobić, bo w chwili obecnej mam umowę na okres próbny do końca marca. A w takim wypadku prawnie mogą mi tylko do końca ciąży umowę przedłużyć. Chciałąm trochę jeszcze cicho posiedzieć, by podpisać nową umowę (podpisywałabym ją we wtorek), ale że wyszły komplikacje to musiałam powiedzieć o swoim stanie, szczególnie, że szłam na L4, a na świstku stoi wyraźne B. Wolałam, żeby ode mnie się dowiedział niż z zaświadczenia. Ale szef powiedział, że jeśli się wykarzę, wykarzę też chęć do pracy (on wie, że po macierzyńskim bardzo mi zależy na powrocie do firmy) to być może, że jeszcze przed porodem podpiszę z nimi nową umowę.
jak miło czytać, takie rzeczy- że jeszcze są porządni pracodawcy
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 14:18   #4290
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
U mnie nareszcie słonko, chętnie pójdę na spacerek dotlenić Pawełka Ciekawe, czy mój lekarz potwierdzi płeć? Mamy wizytę 25.03.
U mnie też słoneczko świeci i oby juz tak świeciło przez cały czas
Dotleniaj Pawcia, dotleniaj, ja dziś z Moję Milenką lub Miłoszkiem też spacerowałam heheheheh

Cytat:
Napisane przez Jaga1111 Pokaż wiadomość
Nio to Buziaczki dla Kornelki

Cytat:
Ja też pieczarkową tylko z jakimiś kluseczkami, ale dawno takiej zupki nie jadłam, ostatnio mamy fazę na brokułową, kalafiorową i rosół
Na targu, kupiłam pieczareczki i zupka już się gotuje.
Męzusiowi robie kotlecik z karczku , ziemniaczki pieczone, mysle ze będzie zadowolony..

Edytowane przez Mpik82
Czas edycji: 2010-03-18 o 14:21
Mpik82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości