Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE2010 - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-18, 14:36   #4291
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
teraz to juz bedzie napewno ok widzisz masz to po mamie
ciekawe czy u mnie też na dziewczynkę

Cytat:
Napisane przez Jaga1111 Pokaż wiadomość

dzis moja corcia KONCZY ROCZEK!!!!!!!!!!!:j upi:

Ojj wiele przez ten rok sie zmienilo....
Jaga, buziaki dla córci, może wrzucisz jakąś foteczkę małej?

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Cudna dzidzia

Ja teraz czekam 3 tyg do USG pewnie będę się denerwować bo to będzie badanie genetyczne w 13tc wiec ostatnim 1 trymestru. Mocno wierze że wszytko będzie ok ja to badanie będę miał w 12t3dni to chyba odpowiednio czasowo?
Ja myślę że 12/13tc to jak najbardziej ok.

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
Na targu, kupiłam pieczareczki i zupka już się gotuje.
Męzusiowi robie kotlecik z karczku , ziemniaczki pieczone, mysle ze będzie zadowolony..
A ja robię rosołek i łazanki z kapustą i grzybami Wykorzystuję dzień bez mdłości
Stary 2010-03-18, 14:40   #4292
elenka1
Rozeznanie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
c

A ja robię rosołek i łazanki z kapustą i grzybami Wykorzystuję dzień bez mdłości
laazanki... mmm ale się rozmarzyłam, szkoda ze ja umiem gotowac tylko podstawoe dania.. no ale musze sie podszkolic

Jaga1111 ja tez chce zobacyć Twoją roczną szczęsliwą GWIAZDECZKĘ

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 14:43   #4293
mamaroksana
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Cudna dzidzia

Ja teraz czekam 3 tyg do USG pewnie będę się denerwować bo to będzie badanie genetyczne w 13tc wiec ostatnim 1 trymestru. Mocno wierze że wszytko będzie ok ja to badanie będę miał w 12t3dni to chyba odpowiednio czasowo?
Ja też się denerwowałam przed tym USG - ale powiem Ci, że jak zobaczyłam maleństwo na ekranie nagle cały stres uleciał. Popłakałam się jak bóbr
Mój lekarz bardzo sprawnie wszystko sprawdził i jak powiedział, że dzidzia zdrowa kamień z serca i od tego momentu całe moje samopoczucie się zmieniło. Tak jak pierwszy trymestr był stresujący - bałam się czy wszystko będzie dobrze, tak kolejne dni są już zupełnie inne. budzę się szczęśliwa i spokojna.
Trzymam kciuki za Twoje Maleństwo! Na pewno wszystko będzie cudnie!
mamaroksana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 14:44   #4294
elenka1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość

Ja tez jestem po wizycie, troche była obsuwa czasowa, ale spotkałam koleżanke to nie było nudno. Z Fasolka wszystko w porządku, rośnie, tak jak od poczatku wychodzi 6 dni starsza niż wg OM, przezierność 1,1. Podczas usg usłyszałam: chyba będzie chłopak. Tylko jakoś oboje z mężem podświadomie mieliśmy nadzieje na dziewczynke, ale cieszę sie i tak, bo rośnie prawidłowo i wszystko jest w porządku Tak czekałam aż w końcu zobaczę bijace serduszko i ładnie biło. Fasolek ma 65mm. No i dostałam też kartę ciąży w końcu Mam tez zdjecie (tym razem dobrze sie nagrało).
Fasolek fajny ale ciekawe czy nie za wcześnie z orzekaniem płci... mi niby powiedial w 10 tyg i 2 dniu ze chlopak, ale tez nastawilismy sie na dziwczynke, i nadal w to wierzymy ze urodi sie ONA... podobno kikutki miedzy nogami maja te dziewczynki do 15 tyg...

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 14:45   #4295
mamaroksana
Przyczajenie

Cytat:
Witajcie..

ale slodkie fotki dzieci macie

ja bylam dzis na spacerku...z mala ladna pogoda...musze sie dotylenic...ehhe

Ojj wiele przez ten rok sie zmienilo....
Wszystkiego najlepszego dla Twojego Skarba!!!
Stary 2010-03-18, 14:57   #4296
mi_kado
Przyczajenie

strawiłam dziś pół dnia w necie, oglądając wózki i im więcej ich widzę, tym więcej mam wątpliwości.
Początkowo brałam tylko pod uwagę 3-funkcyjny, żeby mieć z głowy fotelik i spacerówkę... Ale teraz dochodzę do wniosku, że one strasznie ciężkie, a ten głęboki to się przyda właściwie tylko przez zimę. I nie wiem, czy nie kupić osobno głębokiego na zimę i osobno jakiś fotelik, a na wiosnę będę się martwić szukaniem spacerówki w sumie jak dobrze poszukać, to te trzy rzeczy można kupić w podobnej cenie i jako 3-funkcyjny i osobno. Może doświadczone mamy coś doradzą? przydał Wam się wózek wielofunkcyjny potem jako spacerówka, czy raczej nie było to praktyczne?
bo mam mętlik... na szczęście jeszcze trochę czasu
mi_kado jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 15:16   #4297
cellaris
Rozeznanie

cześć dziewczyny. Jakaś mnie ostatnio niemoc wzięła i zaraz po powrocie z pracy padałam ze zmęczenia...no chyba przesilenie wiosenne jak nic mnie dopada... tak więc nadrobię was za chwilkę,a narzanie się tylko melduję,że jestem i mam się dobrze. Wczoraj zrobiłam standardowe badania bo jutro mam wizytę u nowej ginekolog, no i wyszły nienajgorzej. Fakt mogłyby być ciut lepsze no ale nie jest źle
Jaga gratuluję podwójnego szczęścia to musi być super uczucie

martysek ja mam zalecone cc z powodu miastenii, mam też wadę -5 ale to nie jest wskazaniem do cc. Podobno ostatnio nawet jak masz -10 a z siatkówką wszystko jest ok to za bardzo cc nie chcą robić. Zresztą podobnie jak w przypadku czarnejelizabeth moja przyjaciółka miała wsazanie do cc, a kazali jej "próbowac" rodzić SN ...na szczęście się udało.

A co do butków ja też planuję maleńkie koturny i cichobieżki...
Stary 2010-03-18, 15:31   #4298
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aaannnnnnaaa Pokaż wiadomość
Jutro idę do gin, może coś poradzi, bo na lactovaginalu długo nie pociągnę..swędzi jak cholera
Ja mam Lactovaginal i on zdecydowanie jest na obdudowanie flory,a nie leczenie stanów zapalnych i takich tam.Mi ginka przepisała Nystatynę,którą teraz biorę,a jak mi sie skończy to dopiero mam brać Lactovaginal

Powiedziałam w pracy o ciąży...Reakcja o dziwo spokojna.Jutro idę chyba ostatni dzień,potem odpoczywam.Ufff,nawet nie wiecie jaką ulge poczułam

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 16:12   #4299
gabisun
Zakorzenienie

Elenka ja wzięłam rozmiar s i są takie dopasowane ale nie obcisłe, jest jeszcze zapas jak troche przytyję. Jestem z nich zadowolona bo są jak normalne jeansy i są niskie, bo nie za bardzo lubię te wysoko zabudowane z tą szeroką gumą, byłoby mi gorąco. Jak chcesz to podam ci swoje wymiary to sobie porównasz

Limeta gratuluję pierwszego dobrego wyniku i synka przede wszystkim

U mnie wszyscy mi wróżą dziewczynkę i też bym chciała brat cały czas powtarza że jakś blada się zrobiłam, a ogólnie mam ciemna karnację i sama mam wrażenie że wyglądam na wiecznie zmęczona, oby te przesądy się sprawdziły i słodycze też wsuwam, a przed ciążą nie przepadałam za słodkim

Mi o żadnych witaminkach ginka nie mowila, podkreślała tylko żeby jest duzo warzyw i owoców i myslę,że to wystarczy, po co się faszerować? przedawkowanie witamin jest tak samo szkodliwe jak ich niedobór.
Też słyszałam taką opinie,że teraz mnóstwo lekarzy zaleca witaminy i rodzi się wiele dużych dzieci, czasami nawet ponad 5kg ale nie wiem ile w tych doniesieniach prawdy.

Dziewczyny super zdjęcia maluszków

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 16:24   #4300
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

tez własnie już nieraz słyszałam, że jak cała ciążę witaminy laska bierze to dziecko kolos się rodzi.... ja na razie biorę, ale temu, że wymiotuję i nie jem na razie wszystkiego więc niedobory rózne mam, ale latem będą świeże warzywa i owoce i żadnych witamin nie będę w siebie ładować w tabletach

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 17:29   #4301
aaannnnnnaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Ja mam Lactovaginal i on zdecydowanie jest na obdudowanie flory,a nie leczenie stanów zapalnych i takich tam.Mi ginka przepisała Nystatynę,którą teraz biorę,a jak mi sie skończy to dopiero mam brać Lactovaginal

Powiedziałam w pracy o ciąży...Reakcja o dziwo spokojna.Jutro idę chyba ostatni dzień,potem odpoczywam.Ufff,nawet nie wiecie jaką ulge poczułam
Fajnie, że w pracy pozytywny klimat Ja mam pracę w domu,przy komputerze, ale wyobrażam sobie jaki to byłby dla mnie stres..
Myślę, że przez całą ciążę nie pójdę na l4. Chorobowe mam śmiesznie niskie, no i zawsze wolę mieć możliwość wystawienia faktury
Ten lactovaginal biorę, bo nic innego na razie nie mam i pomyślalam, że dobrych bakterii nigdy za wiele..Jutro pewnie dostanę receptę na jakieś "cudo". Kilka razy miałam już przeprawę z infekcjami, wypróbowałam cały arsenał globulek itd..i długo trwalo zanim coś zadziałało.Boję się że teraz, w ciąży może nie być łatwiej
Witaminki mam- feminatal n ze wględu na jod i jakoś nie wierzę, że to może mieć wpływ na wagę dziecka..Moja gin uważa, że ich wchłanialność i tak nie jest 100%
Acha.. moja mama będąc ze mną w ciąży bardzo długo wymiotowała, nie brała witamin, prawie wcale nie przytyła a urodziła mnie ważącą 4,5 kg!Nie wiem jak ona to zrobiła..!? siłami natury hehe..

Edytowane przez aaannnnnnaaa
Czas edycji: 2010-03-18 o 17:50
aaannnnnnaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 17:34   #4302
kukmal
Przyczajenie

Witam Was
Chcialam sie dolaczyc do Waszego grona "jesiennych" Obecnie wraz z mezem mieszkamy w Norwegii i to bedzie nasze pierwsze dzieciatko. Termin mam od polskiego lekarza na 1 padziernika a od norweskiego na 2, wiec obecnie jest to 12 tydzien. Na chwile obecna ciaza daje mi sie mocno we znaki,mam okropne bole zoladka...ktore nasilala sie wieczorami. Zredukowalam juz swoja diete o smazone i tluste jedzenie,takze o inne ciezkostrawne posilki,ale czasem zaczyna bolec bez przyczyny. Ale co sie bede zalic powoli sie juz przywyczajam i wiem ze dla malenstwa musze wszystko przetrzymac Tutaj w Norwegii ciaze prowadzi lekarz pierwszego kontaktu i polozna-nie ma wizyt u ginekologa,a usg w ciazy wykonywane jest raz w 20tygodniu. Jednak jak przyjezdzam do Polski to odwiedzam moja Pania ginekolog,oby sie upewnic ze wszystko ok. Teraz wlasnie planuje przyjazd na wielkanoc i mam zamiar zrobic usg aby sprawdzic przeziernosc karkowa.
ale sie rozpisalam...
Pozdrawiam wszystkie "jesienne" mamusie
Agata
kukmal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 17:41   #4303
cellaris
Rozeznanie

Ja też słyszałam,że ostatnio podobno są tendencje do urodzeń dużych dzieci, ale czy to akurat przez witaminy? Wydaje mi się ,ze ogólnie w naszym jedzeniu jest tyle chemii i konserwantów...niestety.. .że może to też ma wpływ na wzrost i rozwój naszych maluszków. Cóż, cena za postęp cywilizacji a co do witamin ja biorę od 9tc, ale też ginka mi powiedziała,że jak już będą świerze warzywa i owoce to mogę ich nie brać, albo brać tylko co ileś dni. Acha, ale kazała bardzo ograniczyć nowalijki.

A dziewczyny mam pytanie...może głupie no ale... czy przezierność karkową robi się tylko USG3D? Takim zwykłym gabinetowym nie?

Edytowane przez cellaris
Czas edycji: 2010-03-18 o 18:02
cellaris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 17:51   #4304
czarnaelizabeth
Raczkowanie

Jaga - najlepszego dla córci!!!!!

co do witamin, to od 2 trymestru, iekoniecznie regularnie moja lekarka zawwze mi kazała brać, raczej jeśc warzywa i owoce, a mnie syntetycznych witamin.

co do czopków, lekarka powiedziała,z ę do 4-5 razy dziennie wymioty są "normalne" i nie ma potrzeby używania czegokolwiek, mnie na szczescie weźmie ze trzy razy, za to mdłości mam 24/24...
Stary 2010-03-18, 18:10   #4305
mamaroksana
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez MisQa Pokaż wiadomość
tez własnie już nieraz słyszałam, że jak cała ciążę witaminy laska bierze to dziecko kolos się rodzi.... ja na razie biorę, ale temu, że wymiotuję i nie jem na razie wszystkiego więc niedobory rózne mam, ale latem będą świeże warzywa i owoce i żadnych witamin nie będę w siebie ładować w tabletach

Mnie też ktoś tak powiedział, ale jak spytałam lekarza czy po witaminach rodza się duże dzieci to powiedział, ze to nie prawda i w sumie to nieźle go rozbawiłam.
Na logikę to gdyby tak było to kolesie z siłowni braliby witaminy dla ciężarnych a nie koksy
Miejmy nadzieję, że nie urosną nam kolosy
A swoją drogą mój tata jak się rodził ważył 5,5 kg - mam tylko nadzieję, że moja dzidzia się nie wda w dziadka
Stary 2010-03-18, 18:24   #4306
czarnaelizabeth
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mamaroksana Pokaż wiadomość
A swoją drogą mój tata jak się rodził ważył 5,5 kg - mam tylko nadzieję, że moja dzidzia się nie wda w dziadka

ooo matko podziwiam Twoją Babcie

przyjaciółka rodziła tydzień temu "maluszka" 63 cm i 4980g i co najlepsze, ani nie była nacinana, ani nie pękła poprzedni synowie tez kolosy byli 60cm i 4300 i 60 cm i 4500) i szczerze ją podziwiam ona zawsze mówi, ze to po witaminach, bo zażywała
Stary 2010-03-18, 18:26   #4307
mamaroksana
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mi_kado Pokaż wiadomość
strawiłam dziś pół dnia w necie, oglądając wózki i im więcej ich widzę, tym więcej mam wątpliwości.
Początkowo brałam tylko pod uwagę 3-funkcyjny, żeby mieć z głowy fotelik i spacerówkę... Ale teraz dochodzę do wniosku, że one strasznie ciężkie, a ten głęboki to się przyda właściwie tylko przez zimę. I nie wiem, czy nie kupić osobno głębokiego na zimę i osobno jakiś fotelik, a na wiosnę będę się martwić szukaniem spacerówki w sumie jak dobrze poszukać, to te trzy rzeczy można kupić w podobnej cenie i jako 3-funkcyjny i osobno. Może doświadczone mamy coś doradzą? przydał Wam się wózek wielofunkcyjny potem jako spacerówka, czy raczej nie było to praktyczne?
bo mam mętlik... na szczęście jeszcze trochę czasu
Ja też cały czas się zastanawiam nad wyborem wózka.
Mieszkam pod Warszawą i za oknem mam las więc w grę wchodzi tylko wózek z dużymi kołami, najlepiej pompowanymi.
Co do fotelików to też już sporo poczytałam i pooglądałam testy - tak że w moim przypadku wchodzą w grę 3 chicco, maxi cosi albo graco.
Ale co do wózka to czytałam na innych forach, że na zimę konieczna jest gondola - podobno dla maluszka jest wygodniej.
podoba mi się chicco s3 ale nie jestem przekonana do tych 3 kółek. Niby jest stabilny ale sama nie wiem...
chciałabym taki tylko żeby miał 4 koła i żeby spacerówkę można było odwrócić przodem do mamy lub do kierunku jazdy - a tego w 3 kołowcu niestety nie da się zrobić...
Allegro przejżałam już z 5 razy i szczeże mówiąc sama nie wiem...
Rozbierzności w cenach są ogromne - tylko, chciałabym kupić dobry wózek, który sie nie zepsuje po kilku miesiącach - a co mi się któryś spodoba to opinie nie są pochlebne.
Pomocy
Stary 2010-03-18, 18:59   #4308
Wróżka_Dzyńdzyńdzyń
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Limeta Pokaż wiadomość
WRóżko, dziękuję. A jak tam Twoje wyniki?
Wynik wyszedł prawidłowy ale teraz przechodzę najpaskudniejsze zapalenie zatok w życiu więc zmartwień o dzidziusia ciąg dalszy

Jeśli nie widzisz nic złego w rozmnażaniu nierodowodowych zwierząt -> Zajrzyj

STOP OKRUCIEŃSTWU - klik
Wróżka_Dzyńdzyńdzyń jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 19:02   #4309
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wróżka_Dzyńdzyńdzyń Pokaż wiadomość
Wynik wyszedł prawidłowy ale teraz przechodzę najpaskudniejsze zapalenie zatok w życiu więc zmartwień o dzidziusia ciąg dalszy
super wieści i zycze szybkiego powrotu do zdrowka

Stary 2010-03-18, 19:05   #4310
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
Mysle że zła nie będzie, raczej zawiedziona że tak szybko się na drugie zdecydowaliśmy. Ciągle afiszuje się ze zmęczeniem i gada jak jej te wnuki popalic dają, jaki Domis niedobry, jak marudzi, że wszędzie chce wejść, wszystkiego dotknąć, że jej brudzi meble a ona ciągle je pucuje...
Rozumiem, że mieszkacie z mamą? Skoro w tej kwestii nie za bardzo się rozumiecie, to jak najbardziej róbcie tak jak uważacie. W końcu to Twoja mama i Ty znasz ją najlepiej, i wiesz jak z nią postępować.
Jakoś to będzie

Cytat:

Przekaż buziaczki dla córci

Cytat:
Ale dziś dzwoniła babeczka, że jest już wynik AFP i wynik jest... PRAWIDŁOWY!!!
Mam ogromną nadzieję, że wszystko ok. Dzisiejszy wynik tchnął we mnie nowe nadzieje.
Czyli badanie niezbyt przyjemne :-( Naprawdę się cieszę, że wstępne wyniki są dobre. Jestem przekonana, że wszystkie pozostałe będą też pomyślne. Musi być dobrze i tyle

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
No to super, więc odpoczywaj ile wlezie

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
U mnie wszyscy mi wróżą dziewczynkę i też bym chciała
A mi wszyscy wróżą chłopaka i też bym chciała

Cytat:
Napisane przez kukmal Pokaż wiadomość
Witam Was
Chcialam sie dolaczyc do Waszego grona "jesiennych"
Witamy i zapraszamy

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 19:30   #4311
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cellaris Pokaż wiadomość
.

Acha, ale kazała bardzo ograniczyć nowalijki.

A dziewczyny mam pytanie...może głupie no ale... czy przezierność karkową robi się tylko USG3D? Takim zwykłym gabinetowym nie?

Jak ja moge nowalijki ograniczać jak mam takiego smaka na mizerie z ogórków szczypiorku i smietanki??
Jem juz ja od trzech dni

Ja miałam przezierność badaną na zwykłym usg.

Co do wielkości dzieci, to ostatnio w programie "mamo to ja" było o tym. Mówiono tam że teraz ogólnie rodza się wieksze dzieci niz np 20 lat temu i jest to zupełnie naturalne. Pewno ma na to wpływ postęp i chemia w naszym jedzonku.
Tesciowa rodziła troje dziec i każde z nich ważyło ponad 4 kg
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 19:39   #4312
ycnan
Zadomowienie

Cytat:
Elenka ja wzięłam rozmiar s i są takie dopasowane ale nie obcisłe, jest jeszcze zapas jak troche przytyję. Jestem z nich zadowolona bo są jak normalne jeansy i są niskie, bo nie za bardzo lubię te wysoko zabudowane z tą szeroką gumą, byłoby mi gorąco. Jak chcesz to podam ci swoje wymiary to sobie porównasz
Oo... Jeśli możesz to ja bardzo proszę o Twoje wymiary bo mnie właśnie szerokość w udach zastanawia... I nie wiem, czy to te spodnie, czy ja jestem nieproporcjonalna.

kukmal Witam i gratuluję.
Cytat:
Napisane przez cellaris Pokaż wiadomość
Nie no, właśnie na 3d tego się raczej nie da zmierzyć. Tylko na zwykłym usg. Przezierność to jakby taki bąbel na karku i na usg 2d ładnie go widać (przekrój przez środek). Na tym 3d, będzie to tylko grubszy kark dzieciątka.
Cytat:
Super, że wszystko ok. A zapalenie przejdzie i będziesz w końcu wolna od stresu
Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
Mam tez zdjecie (tym razem dobrze sie nagrało).
Dzidzia śliczna I jakie pucułowate policzki już ma
A co do płci, to może jeszcze lekarz zmieni zdanie
Cytat:
Ja miałam USG w 13 tygodniu - z dzidzą wszystko w porządku. Nie znamy jeszcze płci - maluszek nie chciał się ujawnić. Najważniejsze, że wszystkie parametry były ok. Dzidzia miała 7,5 cm. Teraz ma gdzieś około 10 cm, i czekamy z niecierpliwością na następne USG.
Super, że wszystko w porządku. A dzidzia śliczna ^^
Cytat:
W takim razie urodzinowe całuski dla małej
Cytat:
Uhhh, jeszcze 2 tygodnie muszę czekać. Ale dziś dzwoniła babeczka, że jest już wynik AFP (odnoszący się do wad cewy nerwowej typu bezmózgowie, wodogłowie, rozszczep kręgosłupa) i wynik jest... PRAWIDŁOWY!!! Ogromnie się cieszę.

Mam ogromną nadzieję, że wszystko ok. Dzisiejszy wynik tchnął we mnie nowe nadzieje.
No to SUPER wiadomość. Następne też takie będą

Edytowane przez ycnan
Czas edycji: 2010-03-18 o 19:42
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 20:15   #4313
cellaris
Rozeznanie

[/QUOTE] Nie no, właśnie na 3d tego się raczej nie da zmierzyć. Tylko na zwykłym usg. Przezierność to jakby taki bąbel na karku i na usg 2d ładnie go widać (przekrój przez środek). Na tym 3d, będzie to tylko grubszy kark dzieciątka. [/QUOTE]

No widzicie a ja taka niekumata,ze myślałam że tylko na 3D to wyjdzie. No więc dziewczyny jutro 11tc i 2 dni i idę na USG do ginki....trzymajcie kciuki żeby badanie było ok. Tylko się pocieszam ,że ani u mnie ani u mojego TŻ nie było nigdy przypadku choroby genetycznej więc mam nadzieję,że będzie dobrze
Stary 2010-03-18, 20:23   #4314
ycnan
Zadomowienie

Znalazłam stronkę, gdzie bardzo prosto wyjaśniona jest różnica między USG 2d, 3d, a 4d:

http://www.usg4d.info.pl/Co%20oznacza%20USG%204D.htm
Stary 2010-03-18, 20:44   #4315
gabisun
Zakorzenienie

Ycan a więc tak: w najszerszej częsci uda mam 49cm, w biodrach ( to znaczy tam gdzie jest ta kość z boku uda) mam 89cm i na wysokości kolców biodrowych ( te najbardziej wystające guzy na miednicy tak trochę nad tyłkiem) 80cm. Mam nadzieję,że zrozumiale wytumaczyłam te punkty w których mierzyłam

Stary 2010-03-18, 20:54   #4316
ycnan
Zadomowienie

Cytat:
Ycan a więc tak: w najszerszej częsci uda mam 49cm, w biodrach ( to znaczy tam gdzie jest ta kość z boku uda) mam 89cm i na wysokości kolców biodrowych ( te najbardziej wystające guzy na miednicy tak trochę nad tyłkiem) 80cm. Mam nadzieję,że zrozumiale wytumaczyłam te punkty w których mierzyłam
Oo... To ja mam podobnie, bo w udach tyle samo dokładnie, w biodrach 84, a pod brzuchem 77.
I zamówiłaś rozmiar S i w udach masz odrobinę luzu, tak? To znaczy, że wymiary na aukcji są złe, bo z nich wychodzi, że żeby się w S zmieścić to trzeba by mieć 46cm w udach :/ A 3cm w obwodzie to sporo.
Ale to dobra wiadomość, bo oznacza, że mogę zamówić te spodenki (nic na siebie nie mogę znaleźć ).
Dziękuję bardzo za odpowiedź
Stary 2010-03-18, 21:11   #4317
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
takie ciśnienie jest jak najbardziej ok. Ja też takie miałam jak mi mierzyli na ostatniej wizycie. Lekarz powiedział, że to normalne, ze ciśnienie obniża się w ciąży i że jest to prawidłowy objaw
dlatego tak dobrze sie czuje

Cytat:
Uhhh, jeszcze 2 tygodnie muszę czekać. Ale dziś dzwoniła babeczka, że jest już wynik AFP (odnoszący się do wad cewy nerwowej typu bezmózgowie, wodogłowie, rozszczep kręgosłupa) i wynik jest... PRAWIDŁOWY!!! Ogromnie się cieszę.
GRATULACJE jaka to dobra wiadomosc..

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
ciekawe czy u mnie też na dziewczynkę
moja mama tez miala 2 corki i z obiema miala wymioty.. zobaczymy jak to bedzie u nas

Cytat:
Witam Was
Chcialam sie dolaczyc do Waszego grona "jesiennych" Obecnie wraz z mezem mieszkamy w Norwegii i to bedzie nasze pierwsze dzieciatko. Termin mam od polskiego lekarza na 1 padziernika a od norweskiego na 2, wiec obecnie jest to 12 tydzien. Na chwile obecna ciaza daje mi sie mocno we znaki,mam okropne bole zoladka...ktore nasilala sie wieczorami. Zredukowalam juz swoja diete o smazone i tluste jedzenie,takze o inne ciezkostrawne posilki,ale czasem zaczyna bolec bez przyczyny. Ale co sie bede zalic powoli sie juz przywyczajam i wiem ze dla malenstwa musze wszystko przetrzymac Tutaj w Norwegii ciaze prowadzi lekarz pierwszego kontaktu i polozna-nie ma wizyt u ginekologa,a usg w ciazy wykonywane jest raz w 20tygodniu. Jednak jak przyjezdzam do Polski to odwiedzam moja Pania ginekolog,oby sie upewnic ze wszystko ok. Teraz wlasnie planuje przyjazd na wielkanoc i mam zamiar zrobic usg aby sprawdzic przeziernosc karkowa.
ale sie rozpisalam...
Agata
witaj napisz cos o was

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Znalazłam stronkę, gdzie bardzo prosto wyjaśniona jest różnica między USG 2d, 3d, a 4d:

http://www.usg4d.info.pl/Co%20oznacza%20USG%204D.htm
ooo fajna

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Oo... To ja mam podobnie, bo w udach tyle samo dokładnie, w biodrach 84, a pod brzuchem 77.
I zamówiłaś rozmiar S i w udach masz odrobinę luzu, tak? To znaczy, że wymiary na aukcji są złe, bo z nich wychodzi, że żeby się w S zmieścić to trzeba by mieć 46cm w udach :/ A 3cm w obwodzie to sporo.
Ale to dobra wiadomość, bo oznacza, że mogę zamówić te spodenki (nic na siebie nie mogę znaleźć ).
Dziękuję bardzo za odpowiedź
no mi wyszlo ze na dlugosc sa dobre a w udach i biodrach mam za malo.. nawet na s.. wiec sie waham.. niby przytyje no ale..
Stary 2010-03-18, 21:37   #4318
Ray
Zakorzenienie

hello

strasznie duzo napisalyscie nie nadrobie chyba ...

nie mam weny cos pisac

czuje sie dobrze i kupilam sobie kilka ciuszkow ciazowych i plaszczyk i spodnie ciazowe wiec na jakis czas mam w czym chodzic

za tydzien moje pierwsze usg i cos mnie troszkie stres lapie

a najwiekszy stres bedzie jak bede leciec do usa bo tam czeka mnie porod, jakos dam rade

trzymajcie sie
Stary 2010-03-19, 00:10   #4319
1985ewa
Rozeznanie

Cytat:
Witam Was
ale sie rozpisalam...
Agata
Witamy i gratulujemy
Cytat:
Mój mąż przy porodzie ważył 5,6 kg
Cytat:
Super że wyniki są dobrewracaj szybko do zdrowia
[/QUOTE]
No więc dziewczyny jutro 11tc i 2 dni i idę na USG do ginki....trzymajcie kciuki żeby badanie było ok. Tylko się pocieszam ,że ani u mnie ani u mojego TŻ nie było nigdy przypadku choroby genetycznej więc mam nadzieję,że będzie dobrze [/QUOTE]
Trzymamy kciuki
Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
za tydzien moje pierwsze usg i cos mnie troszkie stres lapie
Napewno będzie wszystko dobrzeja bym nie wytrzymała tyle czasu czekać

1985ewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 07:34   #4320
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Hello WItajcie
Ja dziś spać nie mogłam, wczoraj posprzykałam się z moim i poszłam spać bez pogadania z nim. Wkurzył mnie bardzo aż się poryczałam. ALe z tym płaczem to u mnie ostatnio nie ma problemu. Na Gumisiach mogę się rozpłakać hehehe

Week się zaczyna i cieplej tez ma być na szczęście, więc może na jakąś wycieczke sobie pojedziemy mam nadzieje
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości