|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4381 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO
Ja też nie jestem masochistką, ale zależy mi przede wszystkim na moim dzidziusiu, nie chcę mu w żaden sposób zaszkodzić. Na przykład nie czuć kiedy mam przeć i urodzić niedotlenione dziecko. Lub urodzić naćpane po znieczuleniu lekami.
|
|
|
|
#4382 |
|
BAN stały
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO
Gabisun, Marzenko kochana
Z okazji Urodzinków życzymy Tobie dużo uśmiechu, radości, szczęścia, spełnienia najskrytszego marzenia (ale tylko jednego, bo w marzeniach najpiękniejsze jest to, że są), a także zdrowia, sił i mądrości, abyś zawsze była autorytetem dla swojej Pociechy ![]() No i lekkiego porodu, życzę ja z Juniorkiem
|
|
|
|
#4383 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny właśnie wróciłam od ginki (tej nowej) i zdaję relacje z "pola walki"
A więc babka super wytłumaczy wszystko, uspokoi i ma anielską cierpliwość dla takich histeryczek jak ja no ale nie o tym miałam...a więc...dziewczyny zewrzeć mi tu proszę szeregi bo potrzebuję psychoterapii. Byłam na USG 11tc i 2d, a tu niespodzianka dzidzia duża jakby już miała 13 tygodni skończone, no i pomiary...główka, kość udowa, długość ciała wszystko pełne 13 tygodni, no i nadszedł czas na przezierność i co... 2,41mm no aż mi sie słabo zrobiło jak to usłyszałam. Mając świadomość,że górna granica to 2,6mm od razu zaczęłam histeryzować jak to ja. Na co P.doktor,że fakt jest to już bliżej górnej granicy, ale to jest nadal norma i nie ma co popadać w paranoję bo dzidzia ma wszystkie wymiary 13 tygodniowego bobasa więc i przezierność musi być większa, a skoro bada się ją tylko max. do 14 tc no to nie ma się co martwić. A w pomiarach liczy się wielkość dziecka a nie tydzień ciąży wg OM. ALe skoro tak bardzo sie boję to mogę zrobić specjalistyczne badania przesiewowe, ale jej zdaniem to jest zbędne. I jeszcze kilka razy powiedziała,że wszystko jest ok. No i co myślicie hmmm????? Wpadam w histerię niepotrzebną????No a poza tym serducho bije jak szalone mocno i miarowo, pęcherz dzidziolka działa i jest odruch ssania (bo pęcherz pełny), kręgosłup, półkule mózgowe....wszystko pięknie wykształcone...jak na 13 tygodniowe dzieciątko. Kurcze a teraz myślę... to 12 dni więcej niż wg OM....hmmm...mam nadzieję,ze to nie problem? No nic kobity piszcie co o tym myślicie bo ja mam metlik w głowie pomieszany ze stresem.
|
#4384 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do wieku dzieciątka: Każdy płód rozwija się w innym tempie. Te 40 tygodni ciąży są tylko umowne. Ciąża może trwać i 38 tygodni (licząc od OM) i będzie to ciąża donoszona. Te tygodnie są tylko po to, żeby było mniej więcej wiadomo na jakim etapie rozwoju jest bobasek. Raz może być 2 tygodnie starszy, a następnym razem młodszy. |
|
|
|
|
#4385 |
|
Zadomowienie
|
wpadłam powinszować Gabisun i uciekam! Gabisun... Zdrowia, cierpliwosci, sily na najblizsze zapewne nielekkie miesiace!
|
|
|
|
#4386 | |||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||||||
|
|
|
#4387 |
|
Rozeznanie
|
dzięki kochane za słowa otuchy
proszę o więcej a no i w tym wszystkim zapomniałam gabisun wszystkiego najlepszego z okazji 18-stki swój największy i najukochańszy prezent już masz więc życzę ci by on się zdrowo rozwijał i dostarczał samych radości
|
#4388 |
|
Rozeznanie
|
hej dziewczyny, przynajmniej raz jestem perwsza
już od 5 rano nie śpię i beczę z powodu wczorajszej wizyty. Na dodatek w nocy jakieś koszmary mi się śniły. Już powoli zaczynam myśleć, że tak duże dziecko w na początku 12tc to też jakieś nienormalne jest. No nic, mimo wszystko miłego dnia życzę.
|
#4389 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
2,4mm to jest jeszcze norma. Nie smuś się i nie panikuj, jesteśmy z Tobą. Ja dziś mało spałam, biegałam siusiu kilka razy, i jeszcze brzusio mnie coś bolał.. Dziś zapowiada się piękny dzionek, ma być słoneczko Idziemy tez na impreze do znajomych, mamy dostać od nich zaproszenie na weselicho pod koniec maja- raczej takie małe przyjęcie.Miłego Dnia Dziewuszki Kochane ;-)
|
|
|
#4390 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() wpadlam sie tylko przywitac i lece pomagac bratowej w robieniu salatek, bo dzis z moim bratem wyprawiaja podwojne urodziny ciekawe tylko jak ja je przezyje skoro pod wieczor (codziennie) boli mnie glowa i jest mi niedobrze nawet Was nie zdazylam nadrobic ale wszystkim solenizantka zycze spelnienia najskrytszych marzen |
|
|
|
#4391 | ||
|
Zakorzenienie
|
Nikuś , Mszu, Ycan
![]() Cytat:
Za naszą zachodnią granicą znieczulenie jest normą i bierze je prawie każda kobieta, tylko u nas wciąż jest tyle obaw i dziwnych mitów dot. znieczulenia. Przecież nie żyjemy w czasach naszych babć, nie musimy się tak męczyć ![]() ---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ---------- Cytat:
najważniejsze,że nadal się czuję jak "nastka"
|
||
|
|
|
#4392 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ciesze sie ze maz tak zareagowal![]() dlatego chce zapoznac sie z roznymi rodzajami i wybrac najlepsze...
|
|
|
#4393 |
|
Zakorzenienie
|
Cellaris dziękuje
A jeśli chodzi o twoją przezierność to możesz zrobić Papa jak masz się tak bardzo stresować, na pewno Cię to uspokoi, ale to Twój wybór. Poradź się może Wróżki Dzyńdzyń albo Limety one na pewno więcej Ci wyjaśnią |
|
|
|
#4394 |
|
Zakorzenienie
|
Cellaris nie powinnaś się tak zamartwiać skoro lekarz mówi, że wszystko jest dobrxze. Czemu miałby Ci skłamać?
Nie zamartwiaj się, bo to odczuwa Twoje maleństwo. Postaraj się czymś zająć, żeby tyle o tym nie myśleć. Idź na zakupy, albo poczytaj książkę. No i przede wszystkim nie płacz. Wszystko jest dobrze
|
|
|
|
#4395 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli chodzi o przezierność, to jeśli chcesz eis trochę uspokoić albo upewnić to idź na test Papa, nic innego nie możesz zrobić. Ale czy jest sens, skoro wyszła Ci norma? Górna granica ale norma. Już dwie dziewczyny na wątku przez to przechodziły ( Limeta i Wróżka), chociaż nie pamiętam jaki wynik dokładnie miały na badaniu przezierności. Zachowaj spokój i rozsądek, zastanów się czy ten wynik jest dla Ciebie istotny i czy ta wiedza ma dla Ciebie jakieś znaczenie. Jeśli tak to idź na dodatkowe badania przesiewowe- najpierw Papa. No i nie zamartwiaj się na zapas.
|
|
#4396 |
|
Rozeznanie
|
dzięki kochane wiedziałam,że mogę na was liczyć
No,ale wiecie jak się czyta,ze laski mają przezierność 1,9 w 13tc no to i panika jest (chociaż moja dzidzia wg USG ma już 13 tygodni). Mam nadzieję,ze Wróżka i Limeta zerkną na forum i coś też na pocieszenie skrobną. Nie mniej jednak Pappa i przesiewowe badania zrobię bo jak mam wariować do końca września to wolę już coś wiedzieć. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki
|
#4397 |
|
Zadomowienie
|
Witam z wiosennego Krakowa
![]() Cellaris nie martw się myślę że pani doktor wie co mówi. Ja się troszkę denerwuje, Tak jak pisałam wczoraj mam jakieś dziwne kłucie w podbrzuszu tzn tak jakbym prawy jajnik czuła Wizytę mam dopiero 7-go kwietnia i nie wiem co robić A nie chce panikować bo we wtorek byłam u lekarza i z dzidzią było wszytko ok.
|
|
|
|
#4398 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4399 |
|
BAN stały
|
Hej Dziewczynki
![]() Po kiepskiej nocy, dzień sprzątania, zakupów... Wróciłam niedawno z rynku z ogórami kiszonymi, kapustką, masą surówek, do których jutro będą pyzy i gulasz Kupiłam też fajną tuniczkę we wszystkich kolorach niebieskiego i choć cena przesadzona 30zł za używkę, to jest taka piękna, że wcale nie żałuję ![]() Jakaś deprecha mnie trzymała ostatnie dwa dni, mam nadzieję, że dziś minie. W tym tygodniu wybieram się do fryzjera, może to będzie jakimś lekiem na wstrętne samopoczucie... Życzę Wam miłego weekendu (a co niektórym udanej imprezki- Mpiczku) i pozdrawiam z deszczowego Pozka ![]() |
|
|
|
#4400 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4401 |
|
Rozeznanie
|
Ja jeszcze oprócz no-spy brałam jeszcze magnez też działa przeciwskurczowo
|
|
|
|
#4402 |
|
Zadomowienie
|
Magnez też biorę a konkretnie Magne B6 brałam 6 tabletek dziennie a teraz biorę 8 po tym moim małym plamieniu 3 tygodnie temu
|
|
|
|
#4403 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4404 |
|
Rozeznanie
|
hej MAMUSIE!!!!
Ale tu dzisiaj cichutko!!!! Cellaris napewno ok, skoro to w normie to spokojnie... po co to zamartwianie..no ale cóż my kobitki tak mamy!!!ja na pomiary ide piątek będzie to 12 tydz i 5 dzień mam nadzieje ze wszystko bedzie okej!!! Mój brzusio wyskoczył sobie pięknie już go widać Jakaś taka napuchnieta się cała czuje i mimo ze wlasnie koncze 12 tydzien caly czas mam mdlosci, wykonczyc sie mozna Ja dzis pakuje męża do wyrka i odpoczywamy
|
#4405 |
|
Wtajemniczenie
|
My dziś z TŻtem spędziliśmy cały dzień na zakupach
![]() A...i nie mogłam się powstrzymać i w outlecie kupiłam 2 body niemowlęce- fajne gatunkowo, ładne kolorki- jedno za 8 a drugie za 9 zł - to moje pierwsze zakupy dla maluszka
|
|
|
|
#4406 |
|
Zakorzenienie
|
witajcie
ja rano znów sie meczylam z porcelanka popoludniu bylo dobrze, a teraz znow cos mi nie tak,ale na razie nie lece Ilona nie masz co sie przejmowac macica sie rozciaga i moze tak cie kłuć mnie brzuch jak na @ bolał do 12 albo 13tc,a teraz nieraz tez zaboli ale taki inny ból,a dzidzia rosnie i jestem dobrej mysli,dzis mnie dosc mocno bolal,ale nospa i przeszlo a kolejna wizyta 12kwietnia,ale jestem dobrej mysli i innej nie dopuszczam i juz
|
#4407 |
|
Zadomowienie
|
Callaris, wg mnie badanie przezierności i kości nosowej to beznadziejne badanie, które tylko miesza w głowie przyszłym rodzicom i tak naprawdę nie wyjaśnia absolutnie nic. Dziecko u, którego przezierność i kość były w porządku też może urodzić się chore i na odwrót. Test pappa (czyli krew+ obraz z usg) również nie daje odpowiedzi, bo określa zagrożenie urodzenia chorego dziecka w %. Jeśli ktoś naprawdę boi się dziecka niepełnosprawnego i wie, że taką ciąże usunie to najlepiej wykonać amniopunkcję - tylko ona daje pewność. W innych przypadkach uważam, że lepiej nie bawić się w takie przybliżone liczenie.
"Pieniądze szczęścia nie dają ale mogą sprawić, że w całym twoim nieszczęściu będziesz żyła niezmiernie komfortowo." Clare Boothe Luce Jeśli nie widzisz nic złego w rozmnażaniu nierodowodowych zwierząt -> Zajrzyj STOP OKRUCIEŃSTWU - klik |
|
|
|
#4408 |
|
BAN stały
|
Chyba na taki się zdecydujemy
http://allegro.pl/item950916543_woze...ak_pompka.html co sądzicie? |
|
|
|
#4409 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4410 |
|
BAN stały
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:27.

A więc babka super wytłumaczy wszystko, uspokoi i ma anielską cierpliwość dla takich histeryczek jak ja no ale nie o tym miałam...a więc...dziewczyny zewrzeć mi tu proszę szeregi bo potrzebuję psychoterapii. Byłam na USG 11tc i 2d, a tu niespodzianka dzidzia duża jakby już miała 13 tygodni skończone, no i pomiary...główka, kość udowa, długość ciała wszystko pełne 13 tygodni, no i nadszedł czas na przezierność i co... 2,41mm no aż mi sie słabo zrobiło jak to usłyszałam. Mając świadomość,że górna granica to 2,6mm od razu zaczęłam histeryzować jak to ja. Na co P.doktor,że fakt jest to już bliżej górnej granicy, ale to jest nadal norma i nie ma co popadać w paranoję bo dzidzia ma wszystkie wymiary 13 tygodniowego bobasa więc i przezierność musi być większa, a skoro bada się ją tylko max. do 14 tc no to nie ma się co martwić. A w pomiarach liczy się wielkość dziecka a nie tydzień ciąży wg OM. ALe skoro tak bardzo sie boję to mogę zrobić specjalistyczne badania przesiewowe, ale jej zdaniem to jest zbędne. I jeszcze kilka razy powiedziała,że wszystko jest ok. No i co myślicie hmmm????? Wpadam w histerię niepotrzebną????

proszę o więcej 

Wizytę mam dopiero 7-go kwietnia i nie wiem co robić A nie chce panikować bo we wtorek byłam u lekarza i z dzidzią było wszytko ok.
30zł za używkę, to jest taka piękna, że wcale nie żałuję