Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 160 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-21, 20:03   #4771
norka27
Zakorzenienie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Rybenka te krople to wynik gutacji - intensywnego kwitnienia lub tez ma jakiegos insekta i on storczyka podgryza co sprawia wyciek soku. Zrob mieszanke - na pol szklanki wody lyzka Ludwika mozna wkroplic troche spirytusu i tym przemywaj liscie z obu stron i ped - mozesz uzyc patyczka do uszu, wszystkie zakamarki. Zabije ewentualne szkodniki i odkazi po ugryzieniach - czesto dochodzi do porazen grzybicznych. tak co 3 dni przemywaj a po tygodniu obserwuj czy to wraca - gutacja nie powinna pojawiac sie na spodniej stronie lisci tylko na pedzie. Jesli rosa wroci na lisiach mozesz dalej przemywac albo kup jakis srodek na robactwo typu Bros - i podlej kwiatka roztworem. Ja kostke brosa rozpuszczam i w tym namaczam, zabija wszystko
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-21, 20:10   #4772
DorotaZ
Raczkowanie

Och Dziewczyny Wasze storczyki są cudowne!!!Moje jak już kiedyś pisałam to biedactwa,które znajomi doprowadzili do opłakanego stany.Mam jednak tą satysfakcje,że powoli biorą się do życia ,a dwa z nich nawet zakwitły.
DorotaZ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-21, 20:15   #4773
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nieinna Pokaż wiadomość

tak się zastanawiałam czy wklejać tu w zasadzie te same kwiatki, ale tak ślicznie rozkwitły ze nie mogę się oprzeć poniżej moje ósmomarcowe nabytki ciapek i łososiowy
Sama nie wiem który piekniejszy!
Oba sa przesliczne
Ciapek oszałamia swoim bogactwem, a łososiowy taki dyskretny elegancik.

Podczas piatkowej przejazdzki rowerem, wypatrzyłam za szyba kwiaciarni storczyka który mnie teraz kusi i kusi. W kwiaciarniach mają zbójeckie ceny. A ten taki zwykły, jednopędowy, tylko kolor oszałamiający. W pierwszej chwili myślałam ze to "black jack", ale niestety- bliżej podjechałam i warżka w srodku biała nie żółta, czyli jakis mieszaniec.
Ale i tak sliczny, ciemno bordowy, o głebokim nasyconym kolorze zahacząjącym juz o botaniczną czerń.

I tak mnie kusi i kusi....

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-21, 21:18   #4774
kiniaczek31
Raczkowanie

GG do kiniaczek31

Witajcie !
Może zaczne od powitania ponieważ to mój 1 post Więc nieśmiało mówię" cześć "
Również posiadam w swej kolekcji pare storczyków dlatego pozwoliłam sobie zabrać głos akurat w tym temacie ....
Wasze storczyki są cudne .Moje aktualnie bardziej przypominają kapustke niz kwiaty ale mam nadzieję , że wraz z nadejściem wiosny ten fakt się zmieni... no jeden kończy kwitnienie (prezent od męża na dzień kobiet
Mam do was pytanie a mianowicie koleżanka zakupiła przez allegro śliczne storczyki kwitnące jak i przekwitnięte i ja również postanowiłam się skusić może jest ktoś z wawy? i byłby chętny zamówić ze mną ? więc pomyślałam zapytam czemu nie ?,,,
a teraz czekam na wasze posty )
Pozdrawiam Kinga .

Ps. czy wy tu na forum równiez się wymieniacie informacjami kto i gdzie zakupił w promocji lub nie swoje ostatnie okazy?
kiniaczek31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 09:51   #4775
rybenka125
Raczkowanie

Norka27 wielkie dzięki
mieszam miksture i za kilka tygodni powiem co sie dzieje

---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ----------

czytam własnie sobie cały wątek i nie zastanawia mnie do czego ten cynamon?? jakie on ma zadanie?? i gdzie się go sypie?? tak po ziemi po podlewaniu czy w trakcie pzresadzania posypuje korzenie??bo mnie to cynamon z jednym sue kojarzy
rybenka125 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 09:57   #4776
Kasiarzynek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rybenka125 Pokaż wiadomość

czytam własnie sobie cały wątek i nie zastanawia mnie do czego ten cynamon?? jakie on ma zadanie?? i gdzie się go sypie?? tak po ziemi po podlewaniu czy w trakcie pzresadzania posypuje korzenie??bo mnie to cynamon z jednym sue kojarzy
Cynamon ma właściwości odkażające, grzybo- i bakteriobójcze,
do odkażania niektórzy używają również zmielonego węgla drzewnego

A teraz ja mam problem.
Przesadzałam swojego storczyka (na korze pojawił się dziwny biały nalot, nie wiem czy pleśń) i pazurem zahaczyłam o korzeń powietrzny - teraz tak wisi ucięty do połowy, i nie wiem czy mam go przyciąć do końca czy zostawić...

Edytowane przez Kasiarzynek
Czas edycji: 2010-03-22 o 10:04
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 10:38   #4777
pucca87
Raczkowanie

Powiedzcie mi co jest powodem tego że storczyk miał ogromne pączki,już miały się rozwijać... dwa z nich się pięknie rozwinęły a reszta po kolei zaczęła usychać i opadać...? Stał na komodzie, wcześniej na oknie, komoda nie jest przesadnie oświetlona. Pomóżcie...rozwijają się następne pączki i boję się że one również uschną
pucca87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 13:08   #4778
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Norka27 wielkie dzięki
mieszam miksture i za kilka tygodni powiem co sie dzieje

---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ----------

Chyba nieuważnie czytałaś. Cynamonem posypujemy miejsca cięć np. korzeni gdy są zgniłe żeby ułatwić gojenie się ranki po ucięciu lub gdy np. liść się złamie i brzydko dynda i go obcinamy a miejsce cięcia zasypujemy cynamonem. Nie sypiemy ani podczas podlewania ani podczas przesadzania. Przynajmniej ja nie sypię.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 14:38   #4779
deotymka
Raczkowanie

GG do deotymka

Hej,
powiedzcie mi czy jest sens to coś z pierwszych zdjęć ratować? Zabrałam od znajomej jakiś miesiąc temu, miało 3 liście. Ale liść sercowy na pół chyba zgnił na Pol usechł. Znajoma ma bardzo sucho i gorąco w mieszkaniu, a ja na odwrót. Ale to storczyk nie powinna mu wilgoć zaszkodzić Teraz wygląda to jeszcze bardziej żałośnie… ma bardzo dużo Zielonych korzeni.

Przedstawiam wam mojego zielono różowego pasiaczka ciapaczka. Nie obcięłam pędu, a on łaskawie obdarzył mnie najpierw jednym pączkiem z którego wyrósł jeden kwiatek i nie zapowiada się na więcej. Teraz będę go obcinać po ziemi.

Jeszcze mój limonek, który jest ogromny kwiatki mają średnicę 10 cm. I miniaturka a raczej dwie, zwane pieszczotliwie bliźniakami które od września nie zrzuciły ani jednego kwiatka i lada dzień rozwinią nowe paczki

Biedak którego pokazywałam w styczniu, który został bez korzonków, najpierw miał kurację w woreczku i okłady z papieru, teraz siedzi w keramzycie wypuścił jeden listek i dwa korzonki
deotymka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 17:05   #4780
Diana33
Zakorzenienie

deotymka- ja bym tego pierwszego nie wyrzucała- mam w swojej kolekcji jednego ktory stracił stożek wzrostu a teraz wypuszcza basalkeiki
Stary 2010-03-22, 17:09   #4781
Callanthe
Zakorzenienie

Byłam w Poznańskiej Palmiarni i zrobiłam z myślą dla Was zdjęcia storczyków. Jeśli chcecie mogę, je wrzucić. Zachwycające nie są, są ładniejsze .
Callanthe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 18:13   #4782
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Co za pytanie? CHCEMY! WRZUCAJ RAZ DWA!
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 19:01   #4783
Diana33
Zakorzenienie

alez Ty pytania zadajesz!!! wrzucaj szybko foty!
Stary 2010-03-22, 19:03   #4784
nieinna
Raczkowanie

A ja miałam nadzieje, ze to pytanie retoryczne było i przy nastepnym wejsciu zdjecia juz bedą
nieinna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 19:32   #4785
deotymka
Raczkowanie

GG do deotymka

Cytat:
Napisane przez Diana33 Pokaż wiadomość
deotymka- ja bym tego pierwszego nie wyrzucała- mam w swojej kolekcji jednego ktory stracił stożek wzrostu a teraz wypuszcza basalkeiki

zostawię go jeśli mnie upewnicie że to w środku czarne to nie jest pleśń. Wolę poświęcić jednego i wywalić niż narazić na pleśń wszystkie moje okazy
Stary 2010-03-22, 19:35   #4786
Callanthe
Zakorzenienie

Kiedyś byłam w Palmiarni na wystawie storczyków, ale aparatu nie wzięłam. Ale było ich tyle, że każdego chciałam mieć . .

Edytowane przez Callanthe
Czas edycji: 2010-03-22 o 19:45
Stary 2010-03-22, 19:51   #4787
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kiniaczek31 Pokaż wiadomość
Ps. czy wy tu na forum równiez się wymieniacie informacjami kto i gdzie zakupił w promocji lub nie swoje ostatnie okazy?
Cześć Kinga Jak będziesz czytać posty to wkrótce sama zauważysz że my wszystkie piszemy gdzie się pojawiły nowe dostawy storczyków, dużo osób z wątku wręcz "poluje" na storczyki w tym ja. Ostatnio były w Biedronce storczyki, z tego wątku dowiedziałam się od dziewczyn kiedy będzie dostawa, inaczej bym poszła 2 dni później i juz by było "po ptokach" a raczej po storczykach bo znikły w 3 dni.

Cytat:

Cynamonem zasypuje się miejsca cięć np korzeni czy liści. Działa odkażająco i zasuszająco. Cynamon to zmielona kora a storczyki w naturze wyrastają z kory więc to im służy.

Cytat:
Napisane przez pucca87 Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi co jest powodem tego że storczyk miał ogromne pączki,już miały się rozwijać... dwa z nich się pięknie rozwinęły a reszta po kolei zaczęła usychać i opadać...? Stał na komodzie, wcześniej na oknie, komoda nie jest przesadnie oświetlona. Pomóżcie...rozwijają się następne pączki i boję się że one również uschną
No właśnie, ja też jestem ciekawa, też nieraz tak się dzieje moim storasom.

Cytat:
Napisane przez Callanthe Pokaż wiadomość
Byłam w Poznańskiej Palmiarni i zrobiłam z myślą dla Was zdjęcia storczyków. Jeśli chcecie mogę, je wrzucić. Zachwycające nie są, są ładniejsze .
Co za pytanie czy chcemy, wklejaj wklejaj!
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 20:10   #4788
Callanthe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Co za pytanie czy chcemy, wklejaj wklejaj!
Nosz, wkleiłam przecież
Stary 2010-03-22, 22:08   #4789
Ariena
Zakorzenienie

Mało wkleiłaś Masz więcej?
Stary 2010-03-23, 11:37   #4790
pucca87
Raczkowanie

pucca87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 11:41   #4791
Sylwia cypr
Raczkowanie

Hejka
Ja tez jestem ZA wklejaniem jak najwiekszej ilosci zdjec waszych storczykow nie wiem jak wy ale ja sie relaksuje ogladajac te cudenka ...
deotymka ten Twoj zolty to porostu, poprostu... normalnie brak mi slow

U mnie dalej wszystko pieknie rosnie i niedlugo rozwina sie kolejne paczki u "wstazeczki"... kambria mi szaleje na maxa i juz 8 kwiatuszkow jest rozwinietych a miala 3 jak do mnie trafila
ale niestety dzisiaj przez totalny przypadek jak chcialam lekko przesunac mojego "keikowca" dotknelam liscia i tu zonk pelno bardzo lepkich malutkich kropeleczek na koniuszku liscia... zaraz dokladnie poogladalam liscie innych i niestety okazalo sie ze na "imieninkowym" tez na 1 listku to samo normalnie sie zalamalam ... od razu zrobilam miksture z plynem do naczyn (bo chyba nie musi to byc ludwik ) i przemylam wszystkie storki. Prosze powiedzcie ze to pomoze...
Sylwia cypr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 11:48   #4792
kiniaczek31
Raczkowanie

GG do kiniaczek31

Hej
Dziękuje za odpis zatem przyłącze się do wątku od siebie mogę tylko napisac że tydzień temu ładne okazy były w LM ale też z taką ceną u nich spotkałam się 1 raz ponad 50zł ale roślinki 2 pędowe .

ps.może ktośm wie czy warto wybrać się do obi na ursynowie ? może jest ktoś z wawy ?

pzdr kinga
kiniaczek31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 12:04   #4793
Kasiarzynek
Zadomowienie

W Obim na Alei Krakowskiej (w Warszawie jak coś ) czasami bywają jakieś przeceny czy promocje, ale ja jakoś nigdy trafić nie mogę.
Sama stamtąd mam dwa storczyki - jeden prezent od Babci na imieniny (lada dzień będzie drugi raz kwitnąć), drugiego kupiłam sama jakoś w październiku, jednopędowy, za niecałe 24zł czy 25zł (miał baaardzo duże kwiaty, tylko skubaniec teraz nie chce kwitnąć, tylko korzenie i liście wypuszcza ) ogólnie do wyboru do koloru, tylko aktualnie nie wiem czy coś mają, a pewnie w każdym Obim jest mniej więcej to samo
Nie polecam za to Tomaszewskiego również na Alei, nie dość że drogo, to wybór nic specjalnego.

Edytowane przez Kasiarzynek
Czas edycji: 2010-03-23 o 12:06
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-23, 13:26   #4794
iza251
Zakorzenienie

Thumbs up Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Doradzcie dziewczyny jakas dobrą odżywke do storczyków

http://www.agrecol.pl/index.php?opti...id=471&lang=pl

Edytowane przez iza251
Czas edycji: 2010-03-24 o 09:20
iza251 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 16:05   #4795
graja7
Raczkowanie

Potrzebuję Waszej rady. Czy uprawiając storczyki w przezroczystych doniczkach, należy zrobić w bocznych ściankach doniczek dziurki, aby woda po podlaniu szybciej wysychała, a podczas kąpieli wodnej lepiej się wchłaniała?
graja7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 17:53   #4796
Callanthe
Zakorzenienie

Cytat:
Mało wkleiłaś Masz więcej?
No nie mam, bo liche były, a też mało ich było
Stary 2010-03-23, 19:31   #4797
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sylwia cypr Pokaż wiadomość
Hejka
Ja tez jestem ZA wklejaniem jak najwiekszej ilosci zdjec waszych storczykow nie wiem jak wy ale ja sie relaksuje ogladajac te cudenka ...
Ja mam tak samo, odprężam się oglądając storki.

Cytat:
Napisane przez graja7 Pokaż wiadomość
Potrzebuję Waszej rady. Czy uprawiając storczyki w przezroczystych doniczkach, należy zrobić w bocznych ściankach doniczek dziurki, aby woda po podlaniu szybciej wysychała, a podczas kąpieli wodnej lepiej się wchłaniała?
Ja robię dziurki bo wtedy storki mają lepszy dostęp powietrza do korzeni.
Stary 2010-03-23, 21:46   #4798
graja7
Raczkowanie

Cytat:
Ja mam tak samo, odprężam się oglądając storki.

Ja robię dziurki bo wtedy storki mają lepszy dostęp powietrza do korzeni.
Bardzo Ci dziękuję Arieno za odpowiedź i mam jeszcze jedno pytanie. Otóż storczyki z odmian Oncidium, Cambria, Miltonia i sabotek sprzedawane są w nieprzezroczystych doniczkach. Czy warto je przesadzać po zakupie do przezroczystych, aby móc obserwować stan korzeni, czy też lepiej pozostawić je tak, jak są? Może te rodzaje storczyków mają inne wymagania niż falenopsisy i powinno się je uprawiać w nieprzezroczystych doniczkach?
graja7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-24, 10:38   #4799
deotymka
Raczkowanie

GG do deotymka

Cytat:
Napisane przez Sylwia cypr Pokaż wiadomość
deotymka ten Twoj zolty to porostu, poprostu... normalnie brak mi slow

Dziękuję ^^ Dostałam od TŻa w sumie bez okazji, bo mu się spodobał jak kupował coś w Castoramie. I trzyma się najlepiej ze wszystkich.

Wiecie co, przesadzałam wczoraj mamie mojego TŻa storczyki. Ma je już od kilku dobrych lat a jeszcze nigdy nie były przesadzane. Podłoże miały już prawie jak ziemia ale rosły jak szalone. Jednak teraz jak żaden nie kwitł był chyba najlepszy czas żeby to zrobić. Wiec wyciągam jednego delikwenta z tej ziemi obcinam mu zgniłe korzenie (a miał ich naprawdę sporo) i gdy doszłam do środka, Niespodzianka. Dwa keiki, całe z pomarszczonymi listkami, dosłownie rosły pod ziemią przy tym głównym korzeniu. Wsadziłam stroka w korę, ale nie wiem co z Tymi keikami? czy one wyjdą jak będą chciały? Nie mają jeszcze korzonków ale mają całkiem spore liście (jeden miał 7 cm!) Ktoś miał coś takiego? Ja mam zawsze keiki na łodydze
Stary 2010-03-24, 14:05   #4800
Diana33
Zakorzenienie

a oto jak mój ulubieniec wygląda dziś.
albo on jest tak strasznie leniwy albo tak strasznie wredny :;230 no normalnie otwiera się z szybkością ślimaka!

dziś rano
[URL=http://img233.imageshack.us/i/dsc02272d.jpg/][

/URL]

[URL=http://img123.imageshack.us/i/dsc02273h.jpg/][

/URL]

a tu zdjęcie z ostatnich minut :tan

moi milusińscy na wakacjach pod gołym niebem wynoszę ich na cały dzień na zewnątrz a wieczorami przynoszę do

domu

[URL=http://img153.imageshack.us/i/dsc02270l.jpg/][

/URL]

i żółtasek mojej mamci

[URL=http://img51.imageshack.us/i/dsc02263n.jpg/][/UR

L]

[URL=http://img291.imageshack.us/i/dsc02264r.jpg/][

/URL]

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości