|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Rybenka te krople to wynik gutacji - intensywnego kwitnienia lub tez ma jakiegos insekta i on storczyka podgryza co sprawia wyciek soku. Zrob mieszanke - na pol szklanki wody lyzka Ludwika mozna wkroplic troche spirytusu i tym przemywaj liscie z obu stron i ped - mozesz uzyc patyczka do uszu, wszystkie zakamarki. Zabije ewentualne szkodniki i odkazi po ugryzieniach - czesto dochodzi do porazen grzybicznych. tak co 3 dni przemywaj a po tygodniu obserwuj czy to wraca - gutacja nie powinna pojawiac sie na spodniej stronie lisci tylko na pedzie. Jesli rosa wroci na lisiach mozesz dalej przemywac albo kup jakis srodek na robactwo typu Bros - i podlej kwiatka roztworem. Ja kostke brosa rozpuszczam i w tym namaczam, zabija wszystko
|
|
|
|
#4772 |
|
Raczkowanie
|
Och Dziewczyny Wasze storczyki są cudowne!!!Moje jak już kiedyś pisałam to biedactwa,które znajomi doprowadzili do opłakanego stany.Mam jednak tą satysfakcje,że powoli biorą się do życia ,a dwa z nich nawet zakwitły.
|
|
|
|
#4773 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oba sa przesliczne Ciapek oszałamia swoim bogactwem, a łososiowy taki dyskretny elegancik. ![]() Podczas piatkowej przejazdzki rowerem, wypatrzyłam za szyba kwiaciarni storczyka który mnie teraz kusi i kusi. W kwiaciarniach mają zbójeckie ceny. A ten taki zwykły, jednopędowy, tylko kolor oszałamiający. W pierwszej chwili myślałam ze to "black jack", ale niestety- bliżej podjechałam i warżka w srodku biała nie żółta, czyli jakis mieszaniec. Ale i tak sliczny, ciemno bordowy, o głebokim nasyconym kolorze zahacząjącym juz o botaniczną czerń. I tak mnie kusi i kusi....
|
|
#4774 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie !
Może zaczne od powitania ponieważ to mój 1 post Więc nieśmiało mówię" cześć Również posiadam w swej kolekcji pare storczyków dlatego pozwoliłam sobie zabrać głos akurat w tym temacie .... Wasze storczyki są cudne .Moje aktualnie bardziej przypominają kapustke niz kwiaty ale mam nadzieję , że wraz z nadejściem wiosny ten fakt się zmieni... no jeden kończy kwitnienie (prezent od męża na dzień kobiet ![]() Mam do was pytanie a mianowicie koleżanka zakupiła przez allegro śliczne storczyki kwitnące jak i przekwitnięte i ja również postanowiłam się skusić może jest ktoś z wawy? i byłby chętny zamówić ze mną ? więc pomyślałam zapytam czemu nie ?,,,a teraz czekam na wasze posty )Pozdrawiam Kinga . Ps. czy wy tu na forum równiez się wymieniacie informacjami kto i gdzie zakupił w promocji lub nie swoje ostatnie okazy? |
|
|
|
#4775 |
|
Raczkowanie
|
Norka27
mieszam miksture i za kilka tygodni powiem co sie dzieje ![]() ---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ---------- czytam własnie sobie cały wątek i nie zastanawia mnie do czego ten cynamon?? jakie on ma zadanie?? i gdzie się go sypie?? tak po ziemi po podlewaniu czy w trakcie pzresadzania posypuje korzenie??bo mnie to cynamon z jednym sue kojarzy
|
|
|
|
#4776 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
do odkażania niektórzy używają również zmielonego węgla drzewnego A teraz ja mam problem. Przesadzałam swojego storczyka (na korze pojawił się dziwny biały nalot, nie wiem czy pleśń) i pazurem zahaczyłam o korzeń powietrzny - teraz tak wisi ucięty do połowy, i nie wiem czy mam go przyciąć do końca czy zostawić... Edytowane przez Kasiarzynek Czas edycji: 2010-03-22 o 10:04 |
|
|
|
|
#4777 |
|
Raczkowanie
|
Powiedzcie mi co jest powodem tego że storczyk miał ogromne pączki,już miały się rozwijać... dwa z nich się pięknie rozwinęły a reszta po kolei zaczęła usychać i opadać...? Stał na komodzie, wcześniej na oknie, komoda nie jest przesadnie oświetlona. Pomóżcie...rozwijają się następne pączki i boję się że one również uschną
|
#4778 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cynamonem posypujemy miejsca cięć np. korzeni gdy są zgniłe żeby ułatwić gojenie się ranki po ucięciu lub gdy np. liść się złamie i brzydko dynda i go obcinamy a miejsce cięcia zasypujemy cynamonem. Nie sypiemy ani podczas podlewania ani podczas przesadzania. Przynajmniej ja nie sypię.
|
|
|
|
|
#4779 |
|
Raczkowanie
|
Hej,
powiedzcie mi czy jest sens to coś z pierwszych zdjęć ratować? Zabrałam od znajomej jakiś miesiąc temu, miało 3 liście. Ale liść sercowy na pół chyba zgnił na Pol usechł. Znajoma ma bardzo sucho i gorąco w mieszkaniu, a ja na odwrót. Ale to storczyk nie powinna mu wilgoć zaszkodzić Teraz wygląda to jeszcze bardziej żałośnie… ma bardzo dużo Zielonych korzeni.Przedstawiam wam mojego zielono różowego pasiaczka ciapaczka. Nie obcięłam pędu, a on łaskawie obdarzył mnie najpierw jednym pączkiem z którego wyrósł jeden kwiatek i nie zapowiada się na więcej. Teraz będę go obcinać po ziemi.![]() Jeszcze mój limonek, który jest ogromny kwiatki mają średnicę 10 cm. I miniaturka a raczej dwie, zwane pieszczotliwie bliźniakami które od września nie zrzuciły ani jednego kwiatka i lada dzień rozwinią nowe paczki Biedak którego pokazywałam w styczniu, który został bez korzonków, najpierw miał kurację w woreczku i okłady z papieru, teraz siedzi w keramzycie wypuścił jeden listek i dwa korzonki |
|
|
|
#4780 |
|
Zakorzenienie
|
deotymka- ja bym tego pierwszego nie wyrzucała- mam w swojej kolekcji jednego ktory stracił stożek wzrostu a teraz wypuszcza basalkeiki
![]() ![]()
|
|
|
|
#4781 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam w Poznańskiej Palmiarni i zrobiłam z myślą dla Was zdjęcia storczyków. Jeśli chcecie mogę, je wrzucić. Zachwycające nie są, są ładniejsze
.
|
|
|
|
#4782 |
|
Zadomowienie
|
Co za pytanie? CHCEMY! WRZUCAJ RAZ DWA!
|
|
|
|
#4783 |
|
Zakorzenienie
|
alez Ty pytania zadajesz!!! wrzucaj szybko foty!
|
|
|
|
#4784 |
|
Raczkowanie
|
A ja miałam nadzieje, ze to pytanie retoryczne było i przy nastepnym wejsciu zdjecia juz bedą
![]() ![]()
|
|
|
|
#4785 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zostawię go jeśli mnie upewnicie że to w środku czarne to nie jest pleśń. Wolę poświęcić jednego i wywalić niż narazić na pleśń wszystkie moje okazy
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4786 |
|
Zakorzenienie
|
![]() Kiedyś byłam w Palmiarni na wystawie storczyków, ale aparatu nie wzięłam. Ale było ich tyle, że każdego chciałam mieć . Edytowane przez Callanthe Czas edycji: 2010-03-22 o 19:45 |
|
|
|
#4787 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio były w Biedronce storczyki, z tego wątku dowiedziałam się od dziewczyn kiedy będzie dostawa, inaczej bym poszła 2 dni później i juz by było "po ptokach" a raczej po storczykach bo znikły w 3 dni.![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#4788 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4789 |
|
Zakorzenienie
|
Mało wkleiłaś
Masz więcej?
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4790 |
|
Raczkowanie
|
Powiedzcie mi co jest powodem tego że storczyk miał ogromne pączki,już miały się rozwijać... dwa z nich się pięknie rozwinęły a reszta po kolei zaczęła usychać i opadać...? Stał na komodzie, wcześniej na oknie, komoda nie jest przesadnie oświetlona. Pomóżcie...rozwijają się następne pączki i boję się że one również uschną
|
#4791 |
|
Raczkowanie
|
Hejka
Ja tez jestem ZA wklejaniem jak najwiekszej ilosci zdjec waszych storczykow deotymka ten Twoj zolty to porostu, poprostu... normalnie brak mi slow ![]() ![]() U mnie dalej wszystko pieknie rosnie i niedlugo rozwina sie kolejne paczki u "wstazeczki"... kambria mi szaleje na maxa i juz 8 kwiatuszkow jest rozwinietych a miala 3 jak do mnie trafila ale niestety dzisiaj przez totalny przypadek jak chcialam lekko przesunac mojego "keikowca" dotknelam liscia i tu zonk pelno bardzo lepkich malutkich kropeleczek na koniuszku liscia... zaraz dokladnie poogladalam liscie innych i niestety okazalo sie ze na "imieninkowym" tez na 1 listku to samo ) i przemylam wszystkie storki. Prosze powiedzcie ze to pomoze...
|
|
|
|
#4792 |
|
Raczkowanie
|
Hej
![]() Dziękuje za odpis zatem przyłącze się do wątku od siebie mogę tylko napisac że tydzień temu ładne okazy były w LM ale też z taką ceną u nich spotkałam się 1 raz ponad 50zł ale roślinki 2 pędowe . ps.może ktośm wie czy warto wybrać się do obi na ursynowie ? może jest ktoś z wawy ? pzdr kinga |
|
|
|
#4793 |
|
Zadomowienie
|
W Obim na Alei Krakowskiej (w Warszawie jak coś
) czasami bywają jakieś przeceny czy promocje, ale ja jakoś nigdy trafić nie mogę. ![]() Sama stamtąd mam dwa storczyki - jeden prezent od Babci na imieniny (lada dzień będzie drugi raz kwitnąć), drugiego kupiłam sama jakoś w październiku, jednopędowy, za niecałe 24zł czy 25zł (miał baaardzo duże kwiaty, tylko skubaniec teraz nie chce kwitnąć, tylko korzenie i liście wypuszcza ![]() Nie polecam za to Tomaszewskiego również na Alei, nie dość że drogo, to wybór nic specjalnego. Edytowane przez Kasiarzynek Czas edycji: 2010-03-23 o 12:06 |
|
|
|
#4794 |
|
Zakorzenienie
|
Doradzcie dziewczyny jakas dobrą odżywke do storczyków
![]() http://www.agrecol.pl/index.php?opti...id=471&lang=pl
D&A Edytowane przez iza251 Czas edycji: 2010-03-24 o 09:20 |
|
|
|
#4795 |
|
Raczkowanie
|
Potrzebuję Waszej rady. Czy uprawiając storczyki w przezroczystych doniczkach, należy zrobić w bocznych ściankach doniczek dziurki, aby woda po podlaniu szybciej wysychała, a podczas kąpieli wodnej lepiej się wchłaniała?
|
|
|
|
#4796 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4797 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja robię dziurki bo wtedy storki mają lepszy dostęp powietrza do korzeni. |
|
|
|
|
#4798 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo Ci dziękuję Arieno za odpowiedź i mam jeszcze jedno pytanie. Otóż storczyki z odmian Oncidium, Cambria, Miltonia i sabotek sprzedawane są w nieprzezroczystych doniczkach. Czy warto je przesadzać po zakupie do przezroczystych, aby móc obserwować stan korzeni, czy też lepiej pozostawić je tak, jak są? Może te rodzaje storczyków mają inne wymagania niż falenopsisy i powinno się je uprawiać w nieprzezroczystych doniczkach?
|
|
|
|
#4799 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuję ^^ Dostałam od TŻa w sumie bez okazji, bo mu się spodobał jak kupował coś w Castoramie. I trzyma się najlepiej ze wszystkich. Wiecie co, przesadzałam wczoraj mamie mojego TŻa storczyki. Ma je już od kilku dobrych lat a jeszcze nigdy nie były przesadzane. Podłoże miały już prawie jak ziemia ale rosły jak szalone. Jednak teraz jak żaden nie kwitł był chyba najlepszy czas żeby to zrobić. Wiec wyciągam jednego delikwenta z tej ziemi obcinam mu zgniłe korzenie (a miał ich naprawdę sporo) i gdy doszłam do środka, Niespodzianka. Dwa keiki, całe z pomarszczonymi listkami, dosłownie rosły pod ziemią przy tym głównym korzeniu. Wsadziłam stroka w korę, ale nie wiem co z Tymi keikami? czy one wyjdą jak będą chciały? Nie mają jeszcze korzonków ale mają całkiem spore liście (jeden miał 7 cm!) Ktoś miał coś takiego? Ja mam zawsze keiki na łodydze
|
|
|
|
|
#4800 |
|
Zakorzenienie
|
a oto jak mój ulubieniec wygląda dziś.
albo on jest tak strasznie leniwy albo tak strasznie wredny :;230 no normalnie otwiera się z szybkością ślimaka! dziś rano [URL=http://img233.imageshack.us/i/dsc02272d.jpg/] [/URL] [URL=http://img123.imageshack.us/i/dsc02273h.jpg/] [/URL] a tu zdjęcie z ostatnich minut :tan ![]() moi milusińscy na wakacjach pod gołym niebem wynoszę ich na cały dzień na zewnątrz a wieczorami przynoszę do domu [URL=http://img153.imageshack.us/i/dsc02270l.jpg/] [/URL] i żółtasek mojej mamci ![]() [URL=http://img51.imageshack.us/i/dsc02263n.jpg/] [/URL] [URL=http://img291.imageshack.us/i/dsc02264r.jpg/] [/URL] |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:36.

i byłby chętny zamówić ze mną ?

Teraz wygląda to jeszcze bardziej żałośnie… ma bardzo dużo Zielonych korzeni.
Teraz będę go obcinać po ziemi.

.

[
[
[
[/UR
[