|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4411 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. III :-)
jejku.. tak siedzę i czytam te posty i nie wierzę, że to już za moment jedna po drugiej zaczniemy rodzić
margo też bym polatała po sklepach, tym bardziej, że nie mam części szpitalnej wyprawki.. a dostałam przykaz leżenia i oszczędzania się maksymalnie. ale podejrzewam, że w czwartek albo piątek polecę po te pozostałe rzeczy z TŻ ![]() lea 62cm to duży, a waga - z tego co mi wiadomo to w moim mieście ostatnio to norma.. rodzą się albo wcześniaki - maluśkie takie albo w terminie - od 4kg w górę.. ostatnio urodził się ponad 5kg.. mam nadzieję, że mój taki duży nie będzie
|
|
#4412 |
|
Rozeznanie
|
hej kobietki
![]() mnie chyba przesilenie dopadło..nawet jakos jeść sie nie chce ![]() Jutro zamierzam obkupić siebie i Adasia w aptece i tu pytanie chyba do Kropki ![]() Kiedys wspominałaś o tych emulsjach do kapieli dla dzidzi-Oilatum, ?emolium?W patece dojrzałam jeszcze jedną, ale nazwy nie pamietam...I właśnie która wybrać?? I czy jesli wezme taką emulsję, to dodatkowo brać jakis żel do mycia czy sama taka emulsja wystarczy?? Myślę tez o kremie do buźki takim z filtrem dla Adasia- czy te serie mają takowe??? Proszę baaardzo o odp ![]() Wczoraj podzas kolejnego napadu "nicnierobienia" przejrzałam 3 ostatnie numery M jak mama..i znalazłam art.o gojeniu sie krocza i tym podobnych przyjemnościach..podobno nic nie przyspiesza gojenia jak szare mydło, tamtum rosa i każdorazowe podsuszanie tegoż miejsca suszarką po podmyciu się Czuję się przekonana a i jeszcze pani pisała, żeby lepiej zaopatrzyc się w maść na hemoroidy- które to podczas wysiłku uwydatniają się...i bolą nawet bardziej niż zszyte krocze Co o tym myslicie?
|
|
#4413 |
|
Zakorzenienie
|
O szarym mydle słyszałam. o tamtun rosa (jak mam ten lactacyd
) też.. ale o suszarce ? jeszcze słyszałam że mycie krocza po każdym siusianiu czymś z kwasem mlekowym A wogole to zaczynamy 33 tydzien ![]()
Edytowane przez kardashi Czas edycji: 2010-03-23 o 16:20 |
|
|
|
#4414 |
|
Rozeznanie
|
cześc dziewczyny
![]() bylam dzis na podwojnym tescie glukozy, powiem wam ze spodziewalam sie ze roztwor glukozy bedzie o wiele gorszy w smaku ale wypilam praktycznie duszkiem i jeszcze sie oblizalam hehe wyniki odbiore jakos w tym tygodniu, ciekawe..... wizyte u gina mam za tydzien... a wogole wchodzimy w III trymestr!!! tylko znowu mam male zmartwienie... maluszek cos sie malo rusza juz drugi dzien... przewaznie jest ruchliwy, nawet moge popatrzec jak mi sie brzuszek rusza a tu nagle cisza.... tzn czasem mam wrazenie ze jakby cos tam smyrnelo ale nie sa to jakies wyrazne ruchy.... martwie sie... pocieszcie zatroskana mamuske.....
|
|
|
|
#4415 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie martw się, maluszek ma prawo do leniwych dni ![]() Niedługo nadrobi leniuchowanie
|
|
|
|
|
#4416 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jesli o bol chodzi to kilka znajomych dziewczyn zostalo....jakby za mocno zszyte po porodzie i tego sie boje... jak widzialam ich męki to az sie serce krajalo... |
|
|
|
|
#4417 |
|
Zadomowienie
|
Mycie naciętego krocza jak najbardziej, po każdej wizycie w toalecie, ale suszenie suszrką
jakoś nie wyobrażam sobie tego, na pewno tego nie będę próbowaćJamaica, co do ruchów, to zadzwoń do gina, albo podjedź do szpitala, to cię na pewno uspokoją, jeśli faktycznie tak cię to martwi. A te 10 ruchów wyczuwasz?
|
#4418 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Maść na hemoroidy też musiałam nabyć, bo po porodzie się ujawniły. ![]() No i koło do pływania- super do siedzenia w tym pierwszym okresie po porodzie gdy boli i krocze i tyłek. ![]() Cytat:
gratki na 33 tydzień. ![]() Cytat:
![]() nie martw się, maluszek ma prawo do leniwych, sennych dni. |
|||
|
|
|
#4419 | |||
|
Zadomowienie
|
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1807945 6]dobry
![]() wyskoczył, wyskoczył. odstawiłam jazdę na rowerze (i pewnie jeszcze prędko nie pojeżdżę), to od razu mi zadek cellulitem oblazł. paskudztwo... już się nie mogę doczekać kiedy wrócę do trybu życia choćby zbliżonego do tego "wcześniejszego"... [/QUOTE] to jest rodzaj cellulitu specyficzny dla okresu ciąży, wynika z zatrzymania wody w organizmie, na szczęście przemija równie szybko jak się pojawia po urodzeniu dziecka i zejściu nadmiaru wody... także bez obaw dziewczynki, nie używajcie tylko żadnych preparatów na to bo można sobie więcej szkody niż pożytku zrobić, po pierwsze te preparaty mają na celu napięcie skóry co może prowadzić do powstawania rozstępów, a po drugie zawierają kofeinę i wyciąg z kasztanowca, które pobudzają krążenie i mogą doprowadzić do do powstania żylaków... Cytat:
... mam nadzieję, że święta przetrzyma, z Olką Wielkanoc przeleżałyśmy w szpitalu...Cytat:
zobaczymy co gin mi powie w czwartek, powinnam już znać szczegóły [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;18082170]Jedna z wizażanek z wątku dzieciaczków w wieku Maksia urodziła dziś sn synka. - 4300g, 62cm. Spory, co nie?[/QUOTE]zacny chłopak ![]() gratki ![]() Cytat:
![]() a dzidki czasami mają takie gorsze dni... mniej się ruszają, są bardziej ospałe. to normalne, one też miewają gorsze dni, nie denerwuj się, a jeśli bardzo się martwisz to podjedź do szpitala na ktg lub usg... uspokoisz się jak zobaczysz dzidzię albo posłuchasz serduszka a ja się dowiedziałam własnie, że w szpitalach odchodzi się od rożków na rzecz kocyków podobno dzidziuchom w kocykach lepiej, cieplej i bardziej mamowo... zgłupiałam
|
|
#4420 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie zawijają w kocyczki ale chyba ze względu na to że kocyk jest taki praktyczniejszy bo a to przykryją, a to owiną. A rożek too taki rożek ![]() Wydaje mi się ze to bez różnicy szczególnie dzieciom i w tym i w tym są zawinięte
|
|
|
|
|
#4421 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() racja Kardashi... też mi się wydaje że dzieciom to akurat lotto
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4422 |
|
Zadomowienie
|
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1808686 3]to ja już nic nie rozumiem, wydawało mi się że rożek stabilniejszy, bezpieczniejszy, itp... tak słyszałam...
![]() racja Kardashi... też mi się wydaje że dzieciom to akurat lotto [/QUOTE]też tak myślałam, szczególnie dla nowo upieczonych mamuś stabilniejszy i pewniejszy w uchwycie ![]() ale podobno dla dzidków lepciej w kocykach, a ja myślę dokładnie to samo co Wy, maluchom to lotto
|
#4423 |
|
Rozeznanie
|
Witam wszystkie mamusie
![]() nadrobiłam was w końcu ![]() Widze, że na wątku już widmo porodu sie rysuje...ja jeszcze o tym nie myslę, dopiero wkroczyłam w 28 tydz. a niektóre z was juz tak bliziutko...i piszecie,że cięzko już, ech a ja nawet nie ma nic dla siebie do szpitla oprócz koszuli, trzeba na zakupki ruszyć. Wszystkim gratuluję udanych wizyt, Dafreen - koleżace gratki za bliźniaki. Jamaica -moja dziweczynka też się mało rusza dziś, ale może odpoczywa...nie martwiłabym się na zapas. Ja za to dziewczyny nie mam kiedy odpocząć, praca, zjazdy na podyplowowych, szkoła rodzenia itd. juz nie ma siły.W sobote chciałm wykorzystać wolny dzień i chyba się "przesprzątłam" bo skończyło się krwotokiem z nosa (pierwszy raz w życiu). Także toże nie należę do drobnych kobiet i ciąza przebiega bez zastrzezeń nie urawnia mnie jak widac do nieoszczędzania się... a tak jakoś mysłałam. Też zastanawia mnie kwestia ubranka na wyjście...ile macie takich malutkich sweterków/bluz dla noworodka? Pozdrawiam kochane
|
#4424 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() no to dobrze, ze obylo się bez niespodzianek Cytat:
dobrze ze u mnie tak nie maJamaica - nie martw sie na zapas, moja mała tez ma rozne dni, raz chce prawie wyskoczyc tak szaleje, a dzis np siedzi cichutko a wogole to slicznie wygladalas na ślubie, suknia piękna Co do ubranek dla maluszka do szpitala to u mnie na szkole rodzenia mowili, zeby nie brac nic zakładanego przez głowę, bo maluch czesto jest rozbierany do badan, kapieli i takie ubranie jest poprostu niepraktyczne ja mam wszystkie body zakładane przez glowe i musialam dokupic kilka zapinanych na boku specjalnie do szpitala. Ale jesli pakujecie ubranka na samo wyjscie, a w szpitalu maluch jest w szpitalnych ubrankach to nie ma to znaczenia.Zazdroszcze Wam wszystkich wypraw na zakupy - mi z moim kregoslupem zostalo tylko allegro. Po dzisiejszej wyprawie do urzędu i ugotowaniu obiadu juz 2 godz leze jak niezywa
|
||
|
|
|
#4425 | |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie,
Cytat:
A ten rozek to tylko w szpitalu bo do samochodu to tylko kocyk.W rozku do fotelika to chyba nie da rady. Moj maz ma to samo-nie slucha mnie a potem ma pretensjie i jeszcze wmawia mi, ze ja tego nie mowilam albo mowilam co innego Mialam pozaznaczane cytaty ale zmienilam kompa i po cytatach ani sladu.Nie mam tez polskich zankow na razie. A ja dzi sie najadlam strachu i nadal sie boje bylam u dentysty i........ nie mam zeba. Mam nadzieje, ze jak znieczulenie przestanie dzialac to wszystko bedzie dobrze. |
|
|
|
|
#4426 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A na wyjscie mam pajaca welurowego |
|
|
|
|
#4427 |
|
Zadomowienie
|
Velluto, ja to sobie nie wyobrażam właśnie, żeby cokolwiek mogło dotykać tych szwów. Ale każdy robi tak jak lubi
|
#4428 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
skargi i zażalenia prosze nie kierować do mnie tylko do tego małego kochanego diabełka który mi siedzi w brzuszku jak tż sie do brzuszka przytuli skubana jest aniołkiem nawet nie ruszy sie jak tylko tż zniknie gdzies za rogiem mały diabełek liczy mamie rzebra z pecherza robi worek treningowy a z zołądka piłke prostuje sie tyłek mi wypina masakra jak moj tz tylko dotknie brzuszka wszystko sie uspokaja i mała znów poł godz jest aniołkiem
|
|
#4429 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam kilka bluz z ciuchlandu na 56 i kilka kaftaników. Zresztą miałam nie kupowac prawie nic na 56 ale kupiłam, tylko z tych większych rozmiarówek, bo jak się okazuje 56 nie równe 56 z innej firmy. Tak że mam nadzieję że mała nawet jak będzie dłuuga to się zmieści
A jak nie to na drugi dzień M dowiezie 62, ale myślę że duże 56 będzie ok
|
|
|
|
#4430 |
|
Zakorzenienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;18082170]Jedna z wizażanek z wątku dzieciaczków w wieku Maksia urodziła dziś sn synka.
- 4300g, 62cm. Spory, co nie?[/QUOTE]no spory ja ie wiem któredy by mi wyszedł jak ja taka przepuszczona przez maszynke do makaronu
|
#4431 |
|
Zakorzenienie
|
a ja mam pytanko co do tego tantum rosa:
sa jakieś gotowce ? bo jak szukałam w necie to widziałam tylko saszetki jakieś, a to niezbyt praktyczne do szpitala... |
|
|
|
#4432 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
o szrym mydle słyszałam o suszarce też (moja mama rok temu polecała to mojej kuzynce) ale o masci na hemoroidy to nie nie wiem czy ja bede potrzebowała raz tylko miałam zatwardzenie a tak to musze czesto gesto biec do wc bo tak na mnie działa zjedzone jabłko czy tez z rana capuccino nie mówiąc o kawie nawet tej 3w1 serek jogurt czy kaszka taka do dzieci u mnie wywołuje wybuch wulkanu ja sie boje ze jak bede rodziła a nie zdąza np mi zrobić albo sama nie zrobie sobie lewatywy bedzie goraco i najem sie wstydu nawet witaminy które jem maja podwojone zelazo nie sa w stanie mnie zatwardzic mietka jestem no i juz ![]()
|
|
#4433 |
|
Zadomowienie
|
Ja pamiętam, ze jak nasza mała się urodziła, to ubranka w rozmiarze 50 były jej za duże.(urodziła się 50 cm dł) a niektóre śpioszki 56 były jej takie wielkie, że nie sięgała nóżkami do nogawek
Ale to zależy od rozmiarówki no i od dziecka oczywiście.
|
|
#4434 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
jakieś 6 w rozm.56cm i około 8 w rozm.62cm. ![]() Cytat:
ale ja w szpitalu majtek nie nosiłam- Cytat:
Cytat:
ja mam saszetki. Tantum rose dopiero w domciu. |
||||
|
|
|
#4435 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O gojeniu krocza się nie wypowiem, mialam cesarkę, ale słyszałam o suszarce Puma13 u mnie było dokładnie to samo Szymon chyba będzie większy więc rozmiaru 50 nie kupuje, ale 56 owszem.
|
|
#4436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kierowałam się wymiarem. Sprzedawca pisał o biodrach 70-100cm. Tymczasem majtki jak widzę teraz są rozmiaru Large. ![]() Owszem, mają raptem 29cm szerokości tak luzem, na leżąco. Ale rozciągają się do dwa razy tyle. Mam 100cm teraz w biodrach. Są dobre, ale... potem nie będzie brzucha. Nie wiem czy nie będą za luźne do trzymania podkładu... ![]() ---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- Po pracy byłam u gina. Wróciłam przed 19. Padam na pysk. Dowiedziałam się, że przy zaparciach mogę brać: - Lactulose - Parafinę - Colon C więc to wszystko co mam i stosuję. Plus probiotyki oczywiście, je też wolno. Na puchnięte szłapy mam stosować: mało siedzenia, spacery, leżenie w ciągu dnia 4 godz, maści z kasztanowca i ewentualnie furosemid na wygonienie płynów. No i w związku z opuchliznami zrobić ponownie badanie: kwas moczowy, mocznik, kreatynina. Dziecię ma ponad 1,8kg i nie chciało pokazać ryjka w 4D. A pan dr ma nowy sprzęt i bardzo chciał dać nam jego próbkę. Figa. Jajka młody pokazał, buzi nie. ![]() Padam, ledwie zipię, stopy to już mam dziś okrągłe. Miłego laski...
|
|
|
|
|
#4437 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bliźniaki to dopiero hardcore. Swoją drogą ciekawe jak Eniggma sobie radzi, pewnie jest lekko zalatana ze swoją parką.Co do ubranek - mam jeden mały sweterek na 56 cm i 3 bluzy na 62. Cytat:
Generalnie na znieczuleniu mi nie zależy. Ja nabrałam pozytywnych myśli o Koperniku po wypowiedziach na forum babyboom, ale dla mnie będzie to rezerwa. Obawiam się że przekonamy się dopiero na własnej skórze.
|
|
#4438 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4439 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() co do kasztanowca to własnie opinie są sprzeczne, ponieważ maści z nim mają na celu poprawę krążenia a to dla odmiany może prowadzić do powstania żylaków... i bądź tu człowieku mądry
|
|
#4440 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tego wlasnie nie jestem sobie w stanie wyobrazic...Cytat:
Kropka - mały rośnie jak na drożdzach ![]() annLee - zdjęcia cudowne! |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:48.

? jeszcze słyszałam że mycie krocza po każdym siusianiu czymś z kwasem mlekowym

jakoś nie wyobrażam sobie tego, na pewno tego nie będę próbować

i w tym i w tym są zawinięte
ja mam wszystkie body zakładane przez glowe i musialam dokupic kilka zapinanych na boku specjalnie do szpitala. Ale jesli pakujecie ubranka na samo wyjscie, a w szpitalu maluch jest w szpitalnych ubrankach to nie ma to znaczenia.
? I jaki rozmiar i czy nie są dla Ciebie za duże