Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE2010 - Strona 164 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-26, 11:41   #4891
ninaad
Wtajemniczenie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO

W Gdańsku też pogoda śliczna- jak jutro też będzie ładnie to wyciągnę TŻta na plażę

Jakoś niespecjalnie się dziś czuję. Taka jakaś mega zmęczona, jakbym przewaliła z tonę kamieni. Nie mogę się zmobilizować do pracy i nawet wstawać z krzesła mi się nie chce tylko jeżdżę po labie na moim krześle na kółkach Wczoraj za to miałam mnóstwo energii- ale też może i za dużo wczoraj zrobiłam..
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 11:44   #4892
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
W Gdańsku też pogoda śliczna- jak jutro też będzie ładnie to wyciągnę TŻta na plażę

Jakoś niespecjalnie się dziś czuję. Taka jakaś mega zmęczona, jakbym przewaliła z tonę kamieni. Nie mogę się zmobilizować do pracy i nawet wstawać z krzesła mi się nie chce tylko jeżdżę po labie na moim krześle na kółkach Wczoraj za to miałam mnóstwo energii- ale też może i za dużo wczoraj zrobiłam..
Ja ostatnio ciagle zmeczona jestem Jak mysle o dluzszym spacerze to opadam z sil.
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 11:47   #4893
enis84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
we wrocławiu podobno dzis najcieplej. A płaszczyk moze na all poszukaj jeżeli jesteś "wymiarowa", bo ja np jestem ponad wymiarowa i nie ryzykowałabym, bo dam głowę uciać, ze ponad 90% bedzie miało np za krótkie rękawy...
z all sie narazie wstrzymam, spisałam sobie juz pare sklepów z odzieżą ciążową, niektórych mają bardzo fajne tylko troche drogie
jutro wezmę Tż na miasto i będziemy szukać
enis84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 12:11   #4894
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez aaannnnnnaaa Pokaż wiadomość
Ilonko mi pomaga lakcid- probiotyk, który stosowałam przy antybiotykach. Pytałam lekarza czy teraz też mogę go bezkarnie sobie fundować i nie widzi nic przeciwko. Co dwa trzy dni dodaję proszek do jogurtu i jest lepiej niż przed ciążą

Mam ostatnio coś ala ciche dni z ukochanym.. niby pomaga mi w wielu rzeczach, ale odkąd jestem w ciąży nasze mieszkanko troszkę zarasta bałaganem i dopiero widać ile byłam w stanie zrobić kiedyś.. a teraz to po prostu nie mam siły. Między słowami wyczuwam jak on denerwuje się, że znów nie może czegoś znaleźć, śmieci czasem się po prostu piętrzą.. Niby mówi, że nie na mnie..a ja wiem swoje i uważam, że nie będę kilka razy przypominać o tym, za co on też jest odpowiedzialny. Teraz mniej udzielam się zawodowo, ale to ja robię zakupy- czasem kilka razy, żeby nie dźwigać- ja gotuję i czasowo wychodzi to tak samo. Nie wiem, może to ja mam wkodowane, że skoro mniej pracuję to dom powinien lśnić Musiałam się wygadać...
U mnie też nest tak że teraz pewnych rzeczy nie chcę (nie mogę) zrobić i widać różnice w czystości. Ale ja pogadałam z tż że szlag mnie trafia jak wchodzę rano do kuchni i widzę syf po jego śniadaniu że wszędzie są porozwalane jego ciuchy i stara się to robić choć jak wiadomo mężczyzną jest ciężko sprzątać nawet po sobie
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 12:16   #4895
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Od 2 dni meczy mnie straszna zgaga
Stary 2010-03-26, 12:22   #4896
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

dziewczyny dziękuję za pocieszenie i wypowiedzi - już myślałam, że tylko ja tyle jem

co do mycia okien - nie myłam w tym roku i nie zamierzam - mąż dziś wziął pół dnia wolnego, więc zaraz się zjawi w domu i będzie był te okna moja mama też mi to samo mówiła, o czym napisała Pomidora
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 12:25   #4897
ycnan
Zadomowienie

Witam, drogie brzuchatki
Nazaznaczałam cytatów i mi połowę zjadło eh... Napiszę, co pamiętam.

O spaniu na brzuchu wyczytałam, tak jak już któraś tu napisała/zacytowała w kwietniowym "M jak mama"

Na temat ciężarnych idących na L4: Napisałam, że dużo (nie wszystkie) kobiet w ciąży tak robi, ale nie było to o kobietach, które ze względów medycznych/sytuacji w pracy idą na zwolnienie. Co to to nie Chodziło mi o te "wygodnickie", do których sama zresztą należę . Gdybym miała możliwość iść na l4 w obecnej pracy, to bym poszła, bo pracy nie lubię - pracuje tam tylko ze względów finansowych. A że jest to umowa zlecenie podpisywana co miesiąc, to o l4 nie ma mowy niestety. Tzn, jak pójdę na l4 to nie dostanę żadnych pieniędzy
Także, proszę mi się tu nie obrażać nie było to pisane w odniesieniu do kogokolwiek. Swoją drogą, chyba ponad połowa z nas, jest teraz na l4 i bez względu na powody - popieram
Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
ja też jak położę się na płasko i położę rękę na brzuchu to dam sobie głowę obciąć, że czuję bicie serca małego
Czujecie, owszem, ale własne bicie serca/tętno. Nawet osoby nie będące w ciąży potrafią takie coś wyczuć. Przynajmniej te bez dużych brzuszków

Co do mycia okien (=trzymania rąk w górze) jak najbardziej się zgadzam i popieram post Pomi INFORMUJĄCY o tym fakcie. Nie są to głupoty. Jeśli ktoś nie wierzy, to jego sprawa, ale poinformować nie zaszkodzi.
Cytat:
Napisane przez szokoladka74 Pokaż wiadomość
NikaP- ale masz fajnego chłopa- mój poszedłby do nocnego, chyba tylko na wypadek wybuchu wojny...
...a mój po piwo Choć, przyznam, że lutym pobiegł mi raz po lodzika A naszukało się biedactwo, bo znaleźć zimą lody (w osiedlowych sklepikach) nie jest tak łatwo
Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Jutro już weekend i spacer z Tż obowiązkowy A w niedziele na pewno na Krakowski rynek zajrzymy jakieś palemki pooglądać
Zazdroszczę... Mi się kiepski weekend szykuje, bo Kochanie ma jutro urodziny i zamierza pić dziś w kumplami poza domem, a jutro z moimi braćmi u nas. Tak więc w niedzielę będzie skacowany jak nic
P.S.: Żeby się zbytnio nie wyróżniać, zakupiłam CAŁĄ BUTELKĘ SZAMPANA tylko dla siebie! I zamierzam wypić do dna!! A co? Też będę piła ...szampana Piccolo ...dla dzieci

Spadam wyciągać mężusia z łóżka (wolne ma śpioch jeden ) i na spacer i lodziki, bo pogoda u nas cudna Na termometrze w cieniu mam 20 stopni Aż się chce zdjąć kurtkę i pokazać brzusio
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 12:33   #4898
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

ja siedzę na zwolnieniu dokładnie od 8 marca moja przyczyna: mega wymioty, nudności i ciągła chęć spania o ile teraz spanie trochę minęło, to te dwa pierwsze jeszcze gorzej się nasiliły ale o tym już biadoliłam
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 12:54   #4899
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
P.S.: Żeby się zbytnio nie wyróżniać, zakupiłam CAŁĄ BUTELKĘ SZAMPANA tylko dla siebie! I zamierzam wypić do dna!! A co? Też będę piła ...szampana Piccolo ...dla dzieci
Hahaha juz myslalam, ze jestem w tym sama
Juz wypilam 2 butle Na urodziny mamy i moje zdanie prawka
Jaki smak?
Stary 2010-03-26, 12:56   #4900
ycnan
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
Hahaha juz myslalam, ze jestem w tym sama
Juz wypilam 2 butle Na urodziny mamy i moje zdanie prawka
Jaki smak?
Brzoskwinka Z tego co pamiętam, to inne smaki mi nie podchodziły
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 12:58   #4901
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
U mnie też nest tak że teraz pewnych rzeczy nie chcę (nie mogę) zrobić i widać różnice w czystości. Ale ja pogadałam z tż że szlag mnie trafia jak wchodzę rano do kuchni i widzę syf po jego śniadaniu że wszędzie są porozwalane jego ciuchy i stara się to robić choć jak wiadomo mężczyzną jest ciężko sprzątać nawet po sobie
A mnie najbardziej denerwuje jak wieczorem wraca z roboty i swe ciuchy robocze (baaardzo brudne) rzuca po całej łazience. Ja sprzątam, on bałagani..... a jak zęby myje to całe lustro i zlew jest w paście
A najbardziej nie lubie jak wuieczprami zajada sie owocami przed tv i zamiast wziąć sobie miseczke o co go zawsze prosze, to wszystkie skórki i ogryzki lądują na szafce nocnej... a Domik rano wstaje i "sprząta" czyt. roznosi to po całym pokoju
Tak więc chyba żaden tz nie jest bez wad

Cytat:
Oj mnie też...zwłąszcza wieczorami... a co dopiero będzie po dzisiejszych gołąbkach:brzyd al:

U nas dziś małe swieto w parafi, wiec jade zaraz do siostry na małą kawke....
Apropo kawy ne mogę sobie dmówić jednej małej rozpuszczalnej dziennie....
W pierwszej ciąży obłam się baz kawy, a traz nie moge normalnie funkcjoować jak nie wypije

Dodaje zdiecie mojego małego rozbójnika
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 12:58   #4902
NIKaP-n
BAN stały

hej Dziewczyny
To nam się dzisiaj z maleństwem pospało...
Piękna pogoda, ale przeżyłam szok, jak zobaczyłam za oknem ludzi w krótkich rękawkach... Jadę po Pawcia do pracy i śmigamy 80km od Poznania- do Sierakowa nad jeziorko połazić i na pyszną pizze, którą tam podają Hindusi (ma mega dużo czosnku)

Kasiek tak, ta bez jajców robię. Jak mi mąż przywlókł ten przepis od mamy, to Go pogoniłam ciasto bez jaj? No bez jaj :P A teraz to nasze ukochane ciacho i jak upiekę blachę, to na drugi dzień nie ma czego szukać

Ja nawet jak miałam mega mdłości, to jedynym owocem, który mogłam stale jeść były jabłka. I chyba dzięki temu ominęły mnie póki co wszelkie zaparcia (nie licząc 2 zdarzeń) i nadal je chętnie chrupię

Moja Mami ma jutro Iszą rocznicę śłubu, kupiłam Im fajne garnuszki w Ikei i chce jeszcze dokupić taki voucher do Multikina, żeby sobie poszli na co im wygodnie. Mam nadzieję, że multikino ma takie bajery?

Mpiczku Ty kochana masz od początku apetyty na takie niestworzone historie typu śmietany i lody ja zaraz dokończę moje wczorajsze brzoskwinie (gabisun) haha ale deserkiem bym też nie pogardziła.

Miłego dnia i weekendu koleżanki wizażanki (toż to prawie jak pisanki). Zanosi się na mój samotny weekend bo mężowina ma delegację
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 12:58   #4903
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Brzoskwinka Z tego co pamiętam, to inne smaki mi nie podchodziły
Tego akurat nie pilam. Poki co 2 truskawki, nastepnie TZ kupi bananowy
Stary 2010-03-26, 13:00   #4904
NIKaP-n
BAN stały

aaneczka śliczny Dominiś i zawsze taki uśmiechnięty
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 13:00   #4905
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
Oj mnie też...zwłąszcza wieczorami... a co dopiero będzie po dzisiejszych gołąbkach:brzyd al:

U nas dziś małe swieto w parafi, wiec jade zaraz do siostry na małą kawke....
Apropo kawy ne mogę sobie dmówić jednej małej rozpuszczalnej dziennie....
W pierwszej ciąży obłam się baz kawy, a traz nie moge normalnie funkcjoować jak nie wypije

Mnie trzyma caly czas, juz nie wiem co na to poradzic
Zdjecia cudowne, sliczny maluch
Stary 2010-03-26, 13:07   #4906
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
Na rowerze?? Hmmmm ja sobie nie wyobrażam siebie z brzuchem na rowerze
Ale ja jeszcze nie mam brzucha i tak szybko mieć nie będę. Jestem dopiero w 9 tc, a w poprzednich ciążach brzuch był u mnie widoczny dopiero ok. 18 tc, więc troszkę sobie pojeżdżę

Cytat:
Napisane przez szokoladka74 Pokaż wiadomość
Fajnie ci! Jak ja marzę o rowerze. Z dzieciakami cały czas jeździliśmy wszędzie razem, a teraz kiszka...
Lekarz mi zabronił wszystkiego. Powiedział,że nawet wózka z dzieckiem nie powinnam pchać...
Ale jak tu pójść po zakupy? W rękach nie doniosę, więc do wózka, a Mały gdzieś po 2km spaceru musi już jechać wózkiem,żeby odsapnąć.
I jak tu nie pchać?
Biedactwo Słuchaj lekarza i się oszczędzaj.
Ja miałam problemy tylko w pierwszej ciąży i poza leżeniem plackiem nic mi nie wolno było robić, bo ciągle miałam krwotoki i skórcze
Druga ciąża była idealna, książkowa. Tylko mdłości, a potem stan błogosławiony
Teraz mdłości przeszły, więc może też już tylko dobrze będę się czuła

Cytat:
Ja mam tak samo Sałaty pomidory i owoce to jest moje jedzonko.
Ale dziś robię gołąbki bo już mi od tygodnia chodzą po głowie

---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ----------

dziewczynya jak wy sobie radzicie z zaparciami ????
Ilona skoro jesz dużo sałaty i pomidorów, to dziwne, że męczą Cię zaparcia.
Na zaparcia pomagają jabłka, suszone śliwki, zaparzone siemię lniane, probiotyki, na czczo woda z cytryną.

Cytat:
A na zgagę przede wszystkim siemię lniane, ale nie w całości tylko rozdrobnione lub mielone - 3 łyżeczki zalać 1/3 szklanki wrzątku i zostawić na minimum godzinę. Zrobi się klej. To wypić. Jeśli nie pomoże od razu, to zrobić jeszcze kilka razy. Po 3 dniach zgaga przeszła mi całkowicie
Przy zgadze trzeba zrezygnować z kwaśnych jedzonek np. owoce cytrusowe, ogórki kiszone, czy kapusta kiszona, które pobudzają wydzielanie kwasów żołądkowych. Za to polecane są produkty mleczne, a nawet samo mleczko.
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 13:17   #4907
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
A na zgagę przede wszystkim siemię lniane, ale nie w całości tylko rozdrobnione lub mielone - 3 łyżeczki zalać 1/3 szklanki wrzątku i zostawić na minimum godzinę. Zrobi się klej. To wypić. Jeśli nie pomoże od razu, to zrobić jeszcze kilka razy. Po 3 dniach zgaga przeszła mi całkowicie
Przy zgadze trzeba zrezygnować z kwaśnych jedzonek np. owoce cytrusowe, ogórki kiszone, czy kapusta kiszona, które pobudzają wydzielanie kwasów żołądkowych. Za to polecane są produkty mleczne, a nawet samo mleczko.
Bardzo dziekuje
Stary 2010-03-26, 13:21   #4908
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość

Ilona skoro jesz dużo sałaty i pomidorów, to dziwne, że męczą Cię zaparcia.
Na zaparcia pomagają jabłka, suszone śliwki, zaparzone siemię lniane, probiotyki, na czczo woda z cytryną.
No właśnie też się dziwię bo naprawdę staram się dokładać do jedzenia sporo warzyw i owoców Wcinam jabłuszka kiwi winogrona Mogłabym w ogóle nie jeść mięsa a troszkę muszę bo mam anemię. A dziś zakupiłam Activie i zamierzam ja pić regularnie

Cytat:
A mnie najbardziej denerwuje jak wieczorem wraca z roboty i swe ciuchy robocze (baaardzo brudne) rzuca po całej łazience. Ja sprzątam, on bałagani..... a jak zęby myje to całe lustro i zlew jest w paście
A najbardziej nie lubie jak wuieczprami zajada sie owocami przed tv i zamiast wziąć sobie miseczke o co go zawsze prosze, to wszystkie skórki i ogryzki lądują na szafce nocnej... a Domik rano wstaje i "sprząta" czyt. roznosi to po całym pokoju
Tak więc chyba żaden tz nie jest bez wad
hahah ja też tak mam rano wstaje i co tu kufelek po piwku tu kieliszek po winku bo TŻ teraz pija jak ja śpię żeby mnie nie kusić. Ale ja szczerze z nim pogadałam i się stara i sam mi mówi że nie robi tego specjalnie Czasami przyczepia sobie karteczki np. w kuchni z napisem POSPRZĄTAJ PO SOBIE żeby nie zapomnieć choć zdarza się .
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 13:26   #4909
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:

Śliczny Dominiś W dodatku widać,że szczęśliwe dziecko,bo radość go rozpiera.
Jak drugie też będzie takie optymistycznie zastawione do życia,to będziesz miała bardzo wesoły domek

A kawkę też popijam raz na jakiś czas-słabą z mleczkiem,do tego jeszcze szarlotka na ciepło z lodami

Jak tak piszecie o swoich mężach,to zauważam,że ja swojego nie doceniałam.Muszę być dla niego milsza,bo ostatnio humory mnie nękają,ale w takiej sytuacji muszę to zmienić,ale oczywiście nie powiem mu z jakiego powodu,bo jeszcze w samozachwyt popadnie

Edytowane przez kasienka1701
Czas edycji: 2010-03-26 o 13:35
kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 13:58   #4910
BeataMi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kaska1980 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam mały dylemat. Sprawa jest dość długa ale tak po krótce to powiem Wam że otrzymałam od swojego szefa (który jeszcze nic nie wiem o mojej ciąży) nowy zakres obowiązków. Jestem główną księgową a dopisano mi obowiązki z tytułu prowadzenia i nadzoru nad sprawami kadrowymi i personalnymi. Oczywiście więcej obowiązków za te same pieniążki. Nadmienie że te obowiązki należały kiedys do mojej koleżanki, ktora obecnie jest na macierzyńskim. Początkow ja zgodziłam się za nią to robić. Od ok 6 miesięcy przyuczam do tego wszsytkiego żonę mojego szefa i ona ma się tym zajmować. Więc ja nie widzę sensu abym miala te obowiązki zapisane w swojej karcie obowiazków i była za to odpowiedzialna. zastanawiam się czy mimo ochrony (cąża) nie podpisanie takiej nowej karty obowiązków może skutkować wypowiedzeniem mi umowy??
Jak myślicie??
Zgodnie z prawem nie może Cię zwolnić za coś takiego i nie ma znaczenia, który to jest tydzień miesiąc czy dzień ciąży (nie wiem skąd ten termin 3 miesięcy, z którym już kilkakrotnie się spotkałam, to chyba jakiś relikt przeszłości)

Prawo pracy określa szczególną ochronę trwałości stosunku pracy ze względu na funkcje rodzicielskie pracownika. Ochronie takiej podlega pracownica w okresie ciąży i urlopu macierzyńskiego. Ochronie podlega także pracownik-ojciec wychowujący dziecko, o ile korzysta z urlopu macierzyńskiego (w czasie tego urlopu).
Ważne: Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy (art. 177 K.p.).

Na mocy tego przepisu pracownica jest chroniona zarówno przed wypowiedzeniem, jak i przed rozwiązaniem stosunku pracy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z jej winy (w trybie art. 52 K.p.) i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy w tym trybie. Należy podkreślić, że ochrona związana z rodzicielstwem ma pierwszeństwo przed przepisami ochronnymi określonymi w art. 53 K.p. - nie jest możliwe rozwiązanie stosunku pracy z ciężarną po okresie niezdolności do pracy z powodu choroby trwającej dłużej niż okresy wymienione w tym przepisie. Zakres omawianej ochrony jest tak szeroki, że zakaz rozwiązywania umowy o pracę z pracownicą w okresie ciąży obowiązuje również w sytuacji, gdy zaszła ona w ciążę w okresie wypowiedzenia (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 2 czerwca 1995 r., sygn. akt I PRN 23/95, OSNP 1995/22/276).

Ważne: Ochrona stosunku pracy pracownicy w ciąży powstaje z chwilą zaistnienia stanu ciąży, bez względu na to, kiedy pracownica powzięła o powyższym wiadomość i z jaką datą poinformowała o ciąży pracodawcę.
BeataMi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 14:12   #4911
aaannnnnnaaa
Raczkowanie

aaneczko Twój mały rozbójnik jest rozczulający

Kochane za oknem rozkoszne i coraz mocniejsze słońce a mnie zastanawia jak to jest z filtrami w czasie ciąży. Gdzieś kiedyś, chyba na forum biochemii, obiło mi się, że lepiej przestawić się z chemicznych na słabsze mineralne Nie wiem ile w tym prawdy i skąd mam te wieści, ale może któraś z Was rozjaśni ten mit- nie mit. Mam dużą skłonność do przebarwień i odkąd wyszło słonko nakładam filtr50 z lata i coś takiego mi się przypomniało..
aaannnnnnaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 14:14   #4912
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Slyszalam, ze w ciazy trzeba nakladac wiekszy filtr (np. 50), bo latwiej o przebarwienia.
Stary 2010-03-26, 14:18   #4913
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Slyszalam, ze w ciazy trzeba nakladac wiekszy filtr (np. 50), bo latwiej o przebarwienia.
Zgadza się. Powodem są hormony
Ja w pierwszej ciąży o tym nie wiedziałam. Dostałam brązowawych paskudnych sporych plam na policzku, czole i nad ustami. Długo po porodzie zniknęły.
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 14:26   #4914
martucha84
Zakorzenienie

wyskoczylo mi cos na brodzie tragedia.. czerwony szorstki placek.....
poki co posmarowalam sudocremem i sie mniejszylo jak do jutra sie zmiejszy too ok jak nie to dzownie do poloznej.. w poniedzialek mam wizyte u gina i mu powiem co sie stalo niech radzi...
a najgorsze jest to ze sprzatalam (tz sie bedzie darl bo tyle razy mowil ze on bedzie to robil mi nie wolno) no ale go olalam i chcialam mu pomoc i boje sie ze dotknelam reka brody i mnie uczulilo....
hmm doslownie godzine temu mi wyszlo... wiec to pewnie cos na ksztalt uczulenia oparzenia od chemii.. no nic... ehs... po sudocremie sie zmniejszylo moze zejdzie..

no chyba ze tpo uczulenie nie wiem zawsze mialam na cytrusy.. ostatnio nie ale wypilam dzis sok ze swierzych pomaranczy.. wyciskany.. nie wiem mam nadzieje ze to pokarmowka

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2010-03-26 o 14:29
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 14:32   #4915
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
blagam was przestancie pisac juz takie glupoty niedlugo bedzie mozna tylko lezec i oddychac jak ktos ma zdrowa ciaze to moze nawet skakac, biegac i nic mu sie nie stanie, Jak ktos zagrozona to wie jakie ma ograniczenia. Dla mnie to juz paranoja jakas...
Ja też słyszałam w wielu wiarygodnych wg mnie źródłach, że podnoszenie rąk do góry i naciąganie się w ciąży może doprowadzić do poronienia. Ponadto wdychanie rozpylonego płynu do szyb też nie jest wskazane. Zresztą sama po sobie mogę powiedzieć, że nawet gdy się nieopatrznie rankiem przeciągnę to czuję kłucie w dole brzucha.

Ja zamierzam do wieszania firan i mycia okien wykorzystać małżonka

Cytat:
Napisane przez Beata_Batumi Pokaż wiadomość
Na rowerze absolutnie nie wolno! Pytałam w poniedziałek mojego gina- moga być otarcia krocza no i łatwo o wypadek, bez znaczenia jest czy ma się brzuszek duży czy mały
Moja pani ginekolog powiedziała mi, że nie tylko nie ma żadnych przeciwwskazań do jazdy na rowerze, ale też nie ma żadnych przeciwwskazań do jazdy na motocyklu, z czego się cieszę bo póki jeszcze mogę to sobie jeżdżę. Tak samo jak nie ma przeciwwskazań do jazdy samochodem - oprócz szczególnych przypadków, ale to wtedy jest szlaban generalnie na wszystko. Oczywiście każdy wypadek komunikacyjny w ciąży może dziecku zaszkodzić, ale jak mamy pecha to nawet jako piesi wpadniemy pod samochód....
Stary 2010-03-26, 14:57   #4916
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

co do przebarwień to mi w pierwszych tygodniach straszne coś robiło sie na twarzy i zostały właśnie takie ciemne plamy... zresztą w ogóle cere mam straszną w ciązy... podobno na dziewuche własnie tak kobity wygladają

martucha - zaczekaj, zobaczysz czy nie zniknie po smarowaniu, jak dalej będzie to proponuje jednak odwiedzić lekarza, bo może roznieść się na większa powierzchnie skóry...

a ja własnie ogarnęłam domek... mężuś dziś z trasy wraca to niech sie nie przestraszy co tu się dzieje... naczynia w zywarce, łazienka błyszcząca i pachnąca, odkurzone tylko okna dla niego zostały
a jeszcze póki się w miare czuję to naleśniczki usmażę, bo do jedzenia nic nie mam a do sklepu boję się iść, zawroty głowy mam, że aż rzuca mnie po ścianach momentami

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 15:32   #4917
Beata_Batumi
Zadomowienie

Ja na rowerze nie będę jeżdzić, mój gin przyjmuje w szpitalu Damiana więc raczej zna się na rzeczy (ja tam akurat nie chodzę ale też do prywatnej przychodni), zresztą każdy lekarz ma swoje zdanie i najważniejsze to nie dać się zwariować...

Lilianka już z nami!
http://www.suwaczki.com/tickers/ijpbjw4zsby4rlk8.png
Beata_Batumi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 16:16   #4918
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
ależ Ci zazdroszczę... Moja babcia (i pół rodziny) mieszka pod Gdańskiem, jeździmy tam co najmniej raz w roku... w tym też zamierzamy.. choćby an weekend

Cytat:
Napisane przez BeataMi Pokaż wiadomość
Zgodnie z prawem nie może Cię zwolnić za coś takiego i nie ma znaczenia, który to jest tydzień miesiąc czy dzień ciąży (nie wiem skąd ten termin 3 miesięcy, z którym już kilkakrotnie się spotkałam, to chyba jakiś relikt przeszłości)
To żaden relikt Chodzi tu o sytuację, gdy kobieta pracuje na umowę na czas określony. Jeśli umowa zakończyłaby się przed upływem 12 tygodni ciąży, pracodawca nie ma obowiązku jej przedłużać. Gdyby jednak umowa zakończyłaby się po upływie tych 12tc, to pracodawca MUSI przedłużyć umowę co najmniej do dnia porodu.

Cytat:
U mie dzis też gołąbki
jeju a ja na gołąbki patrzeć już nie mogę... o zapachu nie wspomnę
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 17:27   #4919
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MisQa Pokaż wiadomość
co do przebarwień to mi w pierwszych tygodniach straszne coś robiło sie na twarzy i zostały właśnie takie ciemne plamy... zresztą w ogóle cere mam straszną w ciązy... podobno na dziewuche własnie tak kobity wygladają

mi tez się cera popsuła... jak wyskoczy jakaś krostka to nie może sie do końca zagoić tylko pozostaje taka brązowa kropeczka..i tak sie nazbierało tych kropeczek całe czoło
Nigdy nie używałam pudrów ani fluidów ale teraz musze sie w jakis zaopatrzyć bo wyglądam jak dalmatyńczy

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
ależ Ci zazdroszczę... Moja babcia (i pół rodziny) mieszka pod Gdańskiem, jeździmy tam co najmniej raz w roku... w tym też zamierzamy.. choćby an weekend

jeju a ja na gołąbki patrzeć już nie mogę... o zapachu nie wspomnę
Jejku a ja w życiu morza nie widziałam...mieszkam na drogim końcu i 10 godzin cza by tam jechać...

Zobaczysz kochana..jeszcze będziesz się cieszyła jedzonkiem i sama będziesz się z siebie śmiała, że masz takie cudaczne zachcianki typu grzybki marynowana (na które z resztą mam straszną ochote a ani słoiczka nie mam w tym roku) przegryzane pierniczkami.

Co do jazdy rowerem..to nie szkodzi sam fakt jeżdzenia ...poprostu jezdząc narazane jesteśmy na różne kontuzje, wypadki i takie tam...
no ale równie dobrze mozna potknąć się na chodniku idąc sobie no nie??

Dziękuje za miłe słowa co do dominisia..zeczywiście wesołe z niego dziecko.... właśnie mi całą bielizne z szafy wyciągnoł i mi staniczki układa

Edytowane przez aaneczka1984
Czas edycji: 2010-03-26 o 17:29
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 17:56   #4920
gabisun
Zakorzenienie

Dominiś słodki na pewno po kimś tą wesołość odziedziczył

Nie rozumiem dlaczego nie można na rowerze jeździć? Przecież po górach i kamieniach nikt nie jeździ. A ruch jest nam potrzebny
Aneczka masz rację, równie dobrze omżna na chodniku się wywalić, co nie znaczy że mamy przestać z domu wychodzić bo możemy się przewrócić ja sama zaliczyłam bliskie spotkanie z chodnikiem w zimie stąd wziął się mój krwiak.

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości