|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4891 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO
W Gdańsku też pogoda śliczna- jak jutro też będzie ładnie to wyciągnę TŻta na plażę
![]() Jakoś niespecjalnie się dziś czuję. Taka jakaś mega zmęczona, jakbym przewaliła z tonę kamieni. Nie mogę się zmobilizować do pracy i nawet wstawać z krzesła mi się nie chce tylko jeżdżę po labie na moim krześle na kółkach |
|
|
|
#4892 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO
Cytat:
Jak mysle o dluzszym spacerze to opadam z sil.
|
|
|
|
|
#4893 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jutro wezmę Tż na miasto i będziemy szukać |
|
|
|
|
#4894 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4895 |
|
Wtajemniczenie
|
Od 2 dni meczy mnie straszna zgaga
|
|
|
|
#4896 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny dziękuję za pocieszenie i wypowiedzi - już myślałam, że tylko ja tyle jem
![]() co do mycia okien - nie myłam w tym roku i nie zamierzam - mąż dziś wziął pół dnia wolnego, więc zaraz się zjawi w domu i będzie był te okna |
|
|
|
#4897 | |||
|
Zadomowienie
|
Witam, drogie brzuchatki
![]() Nazaznaczałam cytatów i mi połowę zjadło eh... Napiszę, co pamiętam.O spaniu na brzuchu wyczytałam, tak jak już któraś tu napisała/zacytowała w kwietniowym "M jak mama"Na temat ciężarnych idących na L4: Napisałam, że dużo (nie wszystkie) kobiet w ciąży tak robi, ale nie było to o kobietach, które ze względów medycznych/sytuacji w pracy idą na zwolnienie. Co to to nie Chodziło mi o te "wygodnickie", do których sama zresztą należę . Gdybym miała możliwość iść na l4 w obecnej pracy, to bym poszła, bo pracy nie lubię - pracuje tam tylko ze względów finansowych. A że jest to umowa zlecenie podpisywana co miesiąc, to o l4 nie ma mowy niestety. Tzn, jak pójdę na l4 to nie dostanę żadnych pieniędzy Także, proszę mi się tu nie obrażać nie było to pisane w odniesieniu do kogokolwiek. Swoją drogą, chyba ponad połowa z nas, jest teraz na l4 i bez względu na powody - popieram ![]() Cytat:
Co do mycia okien (=trzymania rąk w górze) jak najbardziej się zgadzam i popieram post Pomi INFORMUJĄCY o tym fakcie. Nie są to głupoty. Jeśli ktoś nie wierzy, to jego sprawa, ale poinformować nie zaszkodzi. Cytat:
A naszukało się biedactwo, bo znaleźć zimą lody (w osiedlowych sklepikach) nie jest tak łatwo ![]() Cytat:
P.S.: Żeby się zbytnio nie wyróżniać, zakupiłam CAŁĄ BUTELKĘ SZAMPANA tylko dla siebie! I zamierzam wypić do dna!! A co? Też będę piła Spadam wyciągać mężusia z łóżka (wolne ma śpioch jeden ) i na spacer i lodziki, bo pogoda u nas cudna
|
|||
|
|
|
#4898 |
|
Zakorzenienie
|
ja siedzę na zwolnieniu dokładnie od 8 marca
o ile teraz spanie trochę minęło, to te dwa pierwsze jeszcze gorzej się nasiliły ale o tym już biadoliłam
|
|
|
|
#4899 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Juz wypilam 2 butle Na urodziny mamy i moje zdanie prawka ![]() Jaki smak?
|
|
|
|
|
#4900 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z tego co pamiętam, to inne smaki mi nie podchodziły
|
|
|
|
|
#4901 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A najbardziej nie lubie jak wuieczprami zajada sie owocami przed tv i zamiast wziąć sobie miseczke o co go zawsze prosze, to wszystkie skórki i ogryzki lądują na szafce nocnej... a Domik rano wstaje i "sprząta" czyt. roznosi to po całym pokoju Tak więc chyba żaden tz nie jest bez wad ![]() Oj mnie też...zwłąszcza wieczorami... a co dopiero będzie po dzisiejszych gołąbkach :brzyd al:![]() U nas dziś małe swieto w parafi, wiec jade zaraz do siostry na małą kawke.... Apropo kawy ne mogę sobie dmówić jednej małej rozpuszczalnej dziennie.... W pierwszej ciąży obłam się baz kawy, a traz nie moge normalnie funkcjoować jak nie wypije ![]() Dodaje zdiecie mojego małego rozbójnika
|
|
|
#4902 |
|
BAN stały
|
hej Dziewczyny
![]() To nam się dzisiaj z maleństwem pospało... Piękna pogoda, ale przeżyłam szok, jak zobaczyłam za oknem ludzi w krótkich rękawkach... Jadę po Pawcia do pracy i śmigamy 80km od Poznania- do Sierakowa nad jeziorko połazić i na pyszną pizze, którą tam podają Hindusi ![]() Kasiek tak, ta bez jajców robię. Jak mi mąż przywlókł ten przepis od mamy, to Go pogoniłam ciasto bez jaj? No bez jaj :P A teraz to nasze ukochane ciacho i jak upiekę blachę, to na drugi dzień nie ma czego szukać![]() Ja nawet jak miałam mega mdłości, to jedynym owocem, który mogłam stale jeść były jabłka. I chyba dzięki temu ominęły mnie póki co wszelkie zaparcia (nie licząc 2 zdarzeń) i nadal je chętnie chrupię ![]() Moja Mami ma jutro Iszą rocznicę śłubu, kupiłam Im fajne garnuszki w Ikei i chce jeszcze dokupić taki voucher do Multikina, żeby sobie poszli na co im wygodnie. Mam nadzieję, że multikino ma takie bajery? Mpiczku Ty kochana masz od początku apetyty na takie niestworzone historie ja zaraz dokończę moje wczorajsze brzoskwinie (gabisun ) haha ale deserkiem bym też nie pogardziła.Miłego dnia i weekendu koleżanki wizażanki (toż to prawie jak pisanki). Zanosi się na mój samotny weekend bo mężowina ma delegację
|
|
|
|
#4903 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4904 |
|
BAN stały
|
aaneczka śliczny Dominiś i zawsze taki uśmiechnięty
|
|
|
|
#4905 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Zdjecia cudowne, sliczny maluch
|
|
|
|
|
#4906 | ||
|
Zakorzenienie
|
Ale ja jeszcze nie mam brzucha i tak szybko mieć nie będę. Jestem dopiero w 9 tc, a w poprzednich ciążach brzuch był u mnie widoczny dopiero ok. 18 tc, więc troszkę sobie pojeżdżę
Cytat:
Ja miałam problemy tylko w pierwszej ciąży i poza leżeniem plackiem nic mi nie wolno było robić, bo ciągle miałam krwotoki i skórcze ![]() Druga ciąża była idealna, książkowa. Tylko mdłości, a potem stan błogosławiony ![]() Teraz mdłości przeszły, więc może też już tylko dobrze będę się czuła ![]() Cytat:
Na zaparcia pomagają jabłka, suszone śliwki, zaparzone siemię lniane, probiotyki, na czczo woda z cytryną. A na zgagę przede wszystkim siemię lniane, ale nie w całości tylko rozdrobnione lub mielone - 3 łyżeczki zalać 1/3 szklanki wrzątku i zostawić na minimum godzinę. Zrobi się klej. To wypić. Jeśli nie pomoże od razu, to zrobić jeszcze kilka razy. Po 3 dniach zgaga przeszła mi całkowicie Przy zgadze trzeba zrezygnować z kwaśnych jedzonek np. owoce cytrusowe, ogórki kiszone, czy kapusta kiszona, które pobudzają wydzielanie kwasów żołądkowych. Za to polecane są produkty mleczne, a nawet samo mleczko. |
||
|
|
|
#4907 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4908 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
żeby nie zapomnieć choć zdarza się .
|
||
|
|
|
#4909 |
|
Zadomowienie
|
Śliczny Dominiś
W dodatku widać,że szczęśliwe dziecko,bo radość go rozpiera.![]() Jak drugie też będzie takie optymistycznie zastawione do życia,to będziesz miała bardzo wesoły domek ![]() ![]() A kawkę też popijam raz na jakiś czas-słabą z mleczkiem,do tego jeszcze szarlotka na ciepło z lodami ![]() Jak tak piszecie o swoich mężach,to zauważam,że ja swojego nie doceniałam.Muszę być dla niego milsza,bo ostatnio humory mnie nękają,ale w takiej sytuacji muszę to zmienić,ale oczywiście nie powiem mu z jakiego powodu,bo jeszcze w samozachwyt popadnie
Edytowane przez kasienka1701 Czas edycji: 2010-03-26 o 13:35 |
|
|
|
#4910 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Prawo pracy określa szczególną ochronę trwałości stosunku pracy ze względu na funkcje rodzicielskie pracownika. Ochronie takiej podlega pracownica w okresie ciąży i urlopu macierzyńskiego. Ochronie podlega także pracownik-ojciec wychowujący dziecko, o ile korzysta z urlopu macierzyńskiego (w czasie tego urlopu). Ważne: Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy (art. 177 K.p.). Na mocy tego przepisu pracownica jest chroniona zarówno przed wypowiedzeniem, jak i przed rozwiązaniem stosunku pracy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z jej winy (w trybie art. 52 K.p.) i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy w tym trybie. Należy podkreślić, że ochrona związana z rodzicielstwem ma pierwszeństwo przed przepisami ochronnymi określonymi w art. 53 K.p. - nie jest możliwe rozwiązanie stosunku pracy z ciężarną po okresie niezdolności do pracy z powodu choroby trwającej dłużej niż okresy wymienione w tym przepisie. Zakres omawianej ochrony jest tak szeroki, że zakaz rozwiązywania umowy o pracę z pracownicą w okresie ciąży obowiązuje również w sytuacji, gdy zaszła ona w ciążę w okresie wypowiedzenia (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 2 czerwca 1995 r., sygn. akt I PRN 23/95, OSNP 1995/22/276). Ważne: Ochrona stosunku pracy pracownicy w ciąży powstaje z chwilą zaistnienia stanu ciąży, bez względu na to, kiedy pracownica powzięła o powyższym wiadomość i z jaką datą poinformowała o ciąży pracodawcę. |
|
|
|
|
#4911 |
|
Raczkowanie
|
aaneczko Twój mały rozbójnik jest rozczulający
Kochane za oknem rozkoszne i coraz mocniejsze słońce a mnie zastanawia jak to jest z filtrami w czasie ciąży. Gdzieś kiedyś, chyba na forum biochemii, obiło mi się, że lepiej przestawić się z chemicznych na słabsze mineralne Nie wiem ile w tym prawdy i skąd mam te wieści, ale może któraś z Was rozjaśni ten mit- nie mit. Mam dużą skłonność do przebarwień i odkąd wyszło słonko nakładam filtr50 z lata i coś takiego mi się przypomniało..
|
|
|
|
#4912 |
|
Wtajemniczenie
|
Slyszalam, ze w ciazy trzeba nakladac wiekszy filtr (np. 50), bo latwiej o przebarwienia.
|
|
|
|
#4913 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja w pierwszej ciąży o tym nie wiedziałam. Dostałam brązowawych paskudnych sporych plam na policzku, czole i nad ustami. Długo po porodzie zniknęły. |
|
|
|
|
#4914 |
|
Zakorzenienie
|
wyskoczylo mi cos na brodzie tragedia.. czerwony szorstki placek.....
poki co posmarowalam sudocremem i sie mniejszylo jak do jutra sie zmiejszy too ok jak nie to dzownie do poloznej.. w poniedzialek mam wizyte u gina i mu powiem co sie stalo niech radzi... a najgorsze jest to ze sprzatalam (tz sie bedzie darl bo tyle razy mowil ze on bedzie to robil mi nie wolno) no ale go olalam i chcialam mu pomoc i boje sie ze dotknelam reka brody i mnie uczulilo.... hmm doslownie godzine temu mi wyszlo... wiec to pewnie cos na ksztalt uczulenia oparzenia od chemii.. no nic... ehs... po sudocremie sie zmniejszylo moze zejdzie.. no chyba ze tpo uczulenie nie wiem zawsze mialam na cytrusy.. ostatnio nie ale wypilam dzis sok ze swierzych pomaranczy.. wyciskany.. nie wiem mam nadzieje ze to pokarmowka
Edytowane przez martucha84 Czas edycji: 2010-03-26 o 14:29 |
|
|
|
#4915 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zamierzam do wieszania firan i mycia okien wykorzystać małżonka ![]() Moja pani ginekolog powiedziała mi, że nie tylko nie ma żadnych przeciwwskazań do jazdy na rowerze, ale też nie ma żadnych przeciwwskazań do jazdy na motocyklu, z czego się cieszę bo póki jeszcze mogę to sobie jeżdżę. Tak samo jak nie ma przeciwwskazań do jazdy samochodem - oprócz szczególnych przypadków, ale to wtedy jest szlaban generalnie na wszystko. Oczywiście każdy wypadek komunikacyjny w ciąży może dziecku zaszkodzić, ale jak mamy pecha to nawet jako piesi wpadniemy pod samochód....
|
|
#4916 |
|
Zakorzenienie
|
co do przebarwień to mi w pierwszych tygodniach straszne coś robiło sie na twarzy i zostały właśnie takie ciemne plamy... zresztą w ogóle cere mam straszną w ciązy... podobno na dziewuche własnie tak kobity wygladają
martucha - zaczekaj, zobaczysz czy nie zniknie po smarowaniu, jak dalej będzie to proponuje jednak odwiedzić lekarza, bo może roznieść się na większa powierzchnie skóry... a ja własnie ogarnęłam domek... mężuś dziś z trasy wraca to niech sie nie przestraszy co tu się dzieje... naczynia w zywarce, łazienka błyszcząca i pachnąca, odkurzone tylko okna dla niego zostały a jeszcze póki się w miare czuję to naleśniczki usmażę, bo do jedzenia nic nie mam a do sklepu boję się iść, zawroty głowy mam, że aż rzuca mnie po ścianach momentami
|
#4917 |
|
Zadomowienie
|
Ja na rowerze nie będę jeżdzić, mój gin przyjmuje w szpitalu Damiana więc raczej zna się na rzeczy (ja tam akurat nie chodzę ale też do prywatnej przychodni), zresztą każdy lekarz ma swoje zdanie i najważniejsze to nie dać się zwariować...
|
|
|
|
#4918 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Chodzi tu o sytuację, gdy kobieta pracuje na umowę na czas określony. Jeśli umowa zakończyłaby się przed upływem 12 tygodni ciąży, pracodawca nie ma obowiązku jej przedłużać. Gdyby jednak umowa zakończyłaby się po upływie tych 12tc, to pracodawca MUSI przedłużyć umowę co najmniej do dnia porodu.jeju a ja na gołąbki patrzeć już nie mogę... o zapachu nie wspomnę
|
|
|
#4919 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nigdy nie używałam pudrów ani fluidów ale teraz musze sie w jakis zaopatrzyć bo wyglądam jak dalmatyńczy Cytat:
![]() Zobaczysz kochana..jeszcze będziesz się cieszyła jedzonkiem i sama będziesz się z siebie śmiała, że masz takie cudaczne zachcianki typu grzybki marynowana (na które z resztą mam straszną ochote a ani słoiczka nie mam w tym roku ) przegryzane pierniczkami.![]() Co do jazdy rowerem..to nie szkodzi sam fakt jeżdzenia ...poprostu jezdząc narazane jesteśmy na różne kontuzje, wypadki i takie tam... no ale równie dobrze mozna potknąć się na chodniku idąc sobie no nie?? Dziękuje za miłe słowa co do dominisia..zeczywiście wesołe z niego dziecko.... właśnie mi całą bielizne z szafy wyciągnoł i mi staniczki układa
Edytowane przez aaneczka1984 Czas edycji: 2010-03-26 o 17:29 |
||
|
|
|
#4920 |
|
Zakorzenienie
|
Dominiś słodki
![]() Nie rozumiem dlaczego nie można na rowerze jeździć? Przecież po górach i kamieniach nikt nie jeździ. A ruch jest nam potrzebny Aneczka masz rację, równie dobrze omżna na chodniku się wywalić, co nie znaczy że mamy przestać z domu wychodzić bo możemy się przewrócić ja sama zaliczyłam bliskie spotkanie z chodnikiem w zimie stąd wziął się mój krwiak.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:13.

Jak mysle o dluzszym spacerze to opadam z sil.

Musiałam się wygadać...
eh... Napiszę, co pamiętam.
nie było to pisane w odniesieniu do kogokolwiek. Swoją drogą, chyba ponad połowa z nas, jest teraz na l4 

o ile teraz spanie trochę minęło, to te dwa pierwsze jeszcze gorzej się nasiliły
Na urodziny mamy i moje zdanie prawka