Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE2010 - Strona 163 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-26, 07:46   #4861
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO

Hej dziewuszki
ale mnie wczoraj ścieło, poszłam spać po 19.00, ale przez to, że było mi tak strasznie zimno w stopy, nie mogłam je rozgrzać, nie mogłam usnąć i dopiero jak mi Pawcio zrobił termoforek udało mi się usnąć koło 20.00. za to w nocy coś mnie brzusio bolał, siusiu się chciało, pić i tak od 3-4.40 spać nie mogłam, potem jak usnełam to i tak obudziłam się o 6.50... ależ głodna jestem, az mi brzusio burczy głośno DZIDZIA ce jeść ehhehe

CO do mycia okien ja nie wiedziałam o tym, że nie wolno i umyłam jakiś czas temu dwa, potem pozmieniałam w całym mieszkaniu firanki i jak mnie koleżanka mamy zobaczyła to mnie nieźle opierdzieliła i już wiem, że nie wolno, więc za jakiś czas mężuś mnie będzie musiał wyręczyć.

Macie zachcianki, ja miałam na bitą śmietanę, ciastka hiszpanki, w ogóel wszystko z bitą śmietaną i wszystko co słodkie, ale od przedwczoraj się już pilnuje bo niedość, ze kluseczka jestem i tak, to jak przytyje z 20 kilo to prawie 100bede mieć na karku już przytyłam 3,5kilo a tu dopiero 16tc2d
Stary 2010-03-26, 08:05   #4862
Weronisia
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO

Mpik mnie od słodkiego odrzuciło kompletnie. NIe tylko nie mogę jeść, ale i patrzeć na słodkie. Od razu mnie mdli.

Za to mam zachcianki na wszystkie kwaśne soczyste owoce i zielone sałaty.
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 08:13   #4863
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
ninad no to wize ze jestesmy w podobnym zakresie po fachu w koncu ktos rozumie to o czym pisze pracujesz w laboratirum biotechnologicznym z czym zwiazanym konkretnie ?

z wszystkim po trochu Choć raczej nie z kosmetykami, ale i tak trochę wiedzy mam
Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Ray a oprócz ogrooomnej wiedzy na tematy kosmetyczne, rozumiem, że specjalizujesz się w wielu innych kwestiach dot, ciąży?
Cieszę się, że:

"w koncu ktos rozumie to o czym pisze"
bo my reszta to takie głupole zabobonne
no tutaj to o co innego chodziło..ale już Ray wyjaśniła, więc wystarczy
Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
Justyna, to napiszę naprawdę spokojnie i nie wszczynając kłótni, bo naprawdę nie chcę się znowu kłócić i niepotrzebnie przysparzać nerwów ani tobie, a ni sobie: to co napisałam jest po konsultacji z położną i z lekarzem (moim). Jest też potwierdzone badaniami po poronieniu mojej kuzynki(...)
Cytat:
rozumiem o co ci chodzilo ... dobrze ze sa takie informacje ja tylko dalam propzycje by pisac je na bialo dajmy to nie byl zaden absolutnie naskok. Widzialam na innych forach jak robia tak dziewczyny i to bylo tam ok dlatego zapytalam(...)
no i tyle...proponuję zamknąć temat
Zresztą każda z nas ma swój rozum i zrobi z tego typu informacjami co zechce...
Cytat:
ja juz sie klade lulu bo corka sie boi .... prosze o trzymanie kciukow za moje usg by doszlo do skutku bo jak nie to mi przepadnie brrr
no to 3mam kciuki
Cytat:
Napisane przez szokoladka74 Pokaż wiadomość

Ray- pas ciążowy jest fajny i praktyczny ( szczególnie do za krótkich bluzek ), ale musi być z grubszej bawełny, bo potrafi się zwijać.
Mnie osobiście przekonuje ten i kupię sobie taki na pewno
http://www.allegro.pl/item963103834_...ozm_38_42.html
fajne te pasy, może się skuszę, bo mam sporo przykrótkich już bluzek Tylko zastanawiam się czy nie będzie mi za ciepło
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 08:18   #4864
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, widzę na innych wątkach, że niektóre z ciężarnych nie orientują się, jak niebezpieczne w ciąży jest mycie okien!
Pomi, widzę, że rozpętałaś niezłą dyskusję na ten temat
Szczerze mówiąc wiedziałam, że mycie okien jest niebezpieczne, ale myślałam, że to dotyczy tylko 3 trymestru. Zresztą nic ani nikt nie uchroni mnie od umycia moich trzech okien (przy czym myję max. 1 szt. dziennie). Nienawidzę robić czegoś z podniesionymi rękoma, wolę stanąć na drabinie, żeby ręce były rozluźnione. Taka pozycja chyba nie jest zła? Bo to nie chodzi przecież o sam fakt mycia okien, lecz o te podniesione ręce. Tak samo powinno się unikać sięgania czegoś z wysokich szafek bez użycia krzesła/drabinki. Tak samo firmanki wieszam stojąc na parapecie lub wysokiej drabinie.
Jeśli się mylę to proszę wyprowadźcie mnie z błędu.
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 08:19   #4865
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
kiedys alkohol podawano kobietom w ciazy by zadzial rozkurczowo chyba kieliszek jeden
Zgadza się, że robiono tak kiedyś. Teraz już zabrania się pić alkoholu.
Moja mama miała zalecone picie jednej małej lampeczki czerwonego wytrawnego wina. Miało pomóc chyba na krwinki czerwone.
Ale teraz takich praktyk się nie stosuje. Są inne metody rozkurczowe jak i na wzmocnienie

Cytat:
niebezpieczne w ciąży jest mycie okien!
Pomidora stanę w Twojej obronie

To nie jest głupota czy zabobony tylko stwierdzenie medyczne. Tak jak pisała Pomidora unoszenie rąk do góry powoduje odklejenie się łożyska.
O tym wiedziały już nasze babcie i może dlatego wydaje się Wam, że to jakieś głupoty. Ale to akurat jest fakt. Być może krótkie sięgnięcie ręką do góry, np. na półkę z ciuchami itp. nie zrobi nic złego. Chodzi tu pewnie o długotrwałe trzymanie rąk w górze połączone z wysiłkiem.
Więc jeśli zależy Wam na utrzymaniu ciąży, to potraktujcie to poważnie
Ja przynajmniej nie będę ryzykować. Moje okna po zimie są straszne. Wokół sąsiadki myją swoje okna. Ja nie. Chyba przyjaciółka mi przyjdzie umyć, bo się oferowała do pomocy.

Zresztą zauważyłam, że jak mam ręce w górze - raz myłam kafelki w łazience - to zrobiło mi się ciemno w oczach. Dałam sobie więc spokój. Wszystko dla dobra dzidzi.

Za to mam zamiar jeździć na rowerze Przynajmniej ręce są na dole
Stary 2010-03-26, 08:29   #4866
Beata_Batumi
Zadomowienie

[QUOTE=

Za to mam zamiar jeździć na rowerze Przynajmniej ręce są na dole [/QUOTE]

Na rowerze absolutnie nie wolno! Pytałam w poniedziałek mojego gina- moga być otarcia krocza no i łatwo o wypadek, bez znaczenia jest czy ma się brzuszek duży czy mały

Lilianka już z nami!
http://www.suwaczki.com/tickers/ijpbjw4zsby4rlk8.png
Beata_Batumi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 08:31   #4867
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Mozna jezdzic na rowerze. Na rownej powierzchni. Mozna tez jezdzic na rowerze stacjonarnym. Ale co do okien to zgadzam sie - nie wolno.
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 08:32   #4868
angelikaw
Zakorzenienie

Rower we wczesnej ciąży nie jest całkowicie zabroniony. Trzeba jednak (jak we wszystkim) mieć umiar.
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 08:35   #4869
kasienka1701
Zadomowienie

hej Dziewczyny

Ale mnie dziś stopy bolą...Ołaziłam się wczoraj jak głupia
Zrobiłam wczoraj pomidorki z cebulką i ze śmietaną Pycha,Tżtowi też bardzo smakowały
Piszecie,że macie odrzut od jabłek,ja wręcz przeciwnie-bardzo mi pasują,poza tym ginka powiedziała,że pomagają przy zaparciach

Co do mycia okien to ja akurat nie mam z tym problemu.U mnie zajmuje się tym mąż.Zawsze to robił,a teraz jak jestem w ciąży,to nawet jakbym chciała to by mi nie pozwolił.Akurat pod tym względem jest idealny.Zawsze zajmował się myciem okien,odkurzaniem,szorowa niem terakoty,no i praniem swoich rzeczy,więc mogłam spać spokojnie,bo wiedziałam,że nie będę miała z tym problemu w ciąży.Mi zostaje tylko wytarcie kurzy No i gotowanie,ale to akurat moja pasja,więc nie przychodzi mi to ciężko

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 08:40   #4870
dash
Raczkowanie

Dzień dobry dziewczyny i fasolki piękny dzień dzisiaj mamy tak Was czytam i myślę, że z tymi podniesionymi rękami coś musi być. Chyba 2 tyg temu byłam na zakupach w bershce i ciuchy tak wysoko wisiały, jak zaczęłam je przeglądać to strasznie źle się poczułam i ogólnie jak coś własnie robię z rękami do góry to od razu mi słabo. Fakt faktem, że ostatnio często mi jest słabo... Mi mamusia umyła okna, no i muszę się przyznać, że ogólnie staram się żyć normalnie, sprzątać itd... ale sama po sobie widzę, że ja mam większy wysiłek to później mam jakieś bóle brzucha i leżę. Nie uważam abym była leniwą ciężarną, bo po przeżyciach z krwawieniem to każdy by bardziej dbał o siebie. Zresztą na pewno wiecie o co mi chodzi. Ja też teraz padam szybko spać, jak będę chciała wyjść gdzieś z TŻ-tem to chyba wyjdziemy o 15 heheheh. W nocy budzę się raz lub 2 razy siusiu. Piję dużo wody i Wam też mamusie radzę! Lekarka powiedziała mi, że powinanm pić ok 2,5l dziennie. Mam piasek na nerkach a ostatnio miałam taki atak rano, mówię Wam coś strasznego! to chyba była kolka nerkowa czy coś takiego. Jakbym była na ulicy to chyba bym się położyła na niej. I od tamtej pory piję sok z żurawiny i rzeczywiście więcej wody. Siusiam dużo, ale od tamtej pory już nic takiego nie miałam. Jestem w 14 tc i właśnie w tym czasie nerki dziecka podejmują pracę i nasze też są obciążone. No a co do zachcianek to tak różnie, czasami chce mi się cheetosów serowych to kupuję, ale najbardziej czekam na arbuza hehe nie wiem kiedy go znajdę, ale czekam cierpliwie. Ostatnio mama kupiła owoce tropikalne w puszce o matko! myślałam, że zjem z tą puszką No i jeszcze chodzi za mną ten kalafior co pisałyście Tak patrzę, że piszecie o pomidorkach z cebulką MNIAM Jak coś piszecie o pomidorkach to zaraz mi się z naszą Pomidorką kojarzy Pozdrawiam!!!!!
dash jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 08:43   #4871
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Beata_Batumi Pokaż wiadomość
Na rowerze absolutnie nie wolno! Pytałam w poniedziałek mojego gina- moga być otarcia krocza no i łatwo o wypadek, bez znaczenia jest czy ma się brzuszek duży czy mały
Nie będę jeździć wyczynowo
Mój lekarz nie ma nic przeciwko jeździe na rowerze. Spokojnej, rekreacyjnej.
Poza tym uważam, że skoro obecnie jestem pozbawiona samochodu, to lepiej gdy podjadę do sklepu rowerkiem i zapakuję zakupy do koszyka, niż żebym miała je dźwigać
Stary 2010-03-26, 08:53   #4872
Limeta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość

dziewczyny, czy Wasi tż wybrzydzają na temat cen np. wózków?

mój mężulek robi mi wiele problemów, jeśli chodzi o decyzję o zakupie wózka... podoba mi się np. xlander ale są też inne typu "no name"... ogólnie szukam czegoś taniego (do 1000zł), ale wielofunkcyjnego z fotelikiem samochodowym. On słyszał o wózkach za 400zł i teraz twierdzi, że taki powinien wystarczyć... Wczoraj się o to pokłóciliśmy, bo ja chcę dobrze, a on nie słucha moich argumentów. Jego rodzice oczywiscie kupowaliby to, co najtańsze, a ja nie chcę kupować badziewia na jeden raz, z którym będą same problemy. Poza tym to moje pierwsze dziecko... normalne, że chciałabym dać mu to, co najlepsze.
Oczywiście w tym wszystkim staram się go zrozumieć. Nie przelewa nam się, ale nie jest też tragicznie. Nie musimy sobie odmawiać drobnych przyjemności typu pizza, czy kino. Nie potrafię go rozgryźć Chyba po prostu przeraża go "ciemna strona" (czyt. finansowa) posiadania dzieci.
Mój cały czas marudzi... Mówi, że ludzie powariowali z cenami. I że sam zrobi wózek zespawując dwa kątowniki i dodając koła od taczki. Albo dzieciaka będę wozić w wózku na zakupy.

Któraś pisała, że w kefirze jest tyle samo alkoholu co w piwie bezalkoholowym. Oj, jakoś nie chce mi się wierzyć, ponieważ, przy produkcji kefiru wykorzystywana jest fermentacja mlekowa, w czasie której powstaje kwas mlekowy i energia (w tym procesie wykorzystywane są pałęczki kwasu mlekowego), natomiast do produkcji piwa wykorzystuje się fermentację alkoholową (przy udziale drożdży), w wyniku której powstaje właśnie alkohol i dwutlenek węgla, czyli że są to dwa różne procesy. Jakby z fermentacji mlekowej powstawał alkohol to nawet jedząc kapustę kiszona i ogórki kiszone byśmy się upijali. W przemyśle mięsnym też fermentacja mlekowa jest wykorzystywana.

Edytowane przez Limeta
Czas edycji: 2010-03-26 o 08:59
Limeta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 09:00   #4873
Pomidora
Zakorzenienie

Dzień dobry dziewczyny
Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
Pomidorka, mam nadzieję że to nie przeze mnie
Obiecuję, że jutro mąż resztę firanek powiesi
Kochana, nie tylko przez ciebie, ale też kilka innych dziewczyn Po prostu podzieliłam się tym, co wiem, a co z tym każda zrobi to już każda wie i tyle

Cytat:
ja juz sie klade lulu bo corka sie boi .... prosze o trzymanie kciukow za moje usg by doszlo do skutku bo jak nie to mi przepadnie brrr
Kciuki za usg Pochwal się jak już z niego wrócisz.

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Pomi widziałam twoje fotki brzusiowe no kochana juz nikogo nie oszukasz,że to wzdęcia

Cytat:
hehe nie musiał, ale dobrze, że Mu o niej nie czytałam, bo pewnie ja musiałabym piec ;D A robię taka sypaną, przedwojenny przepis pycha

Dobranoc Dziewczyny, "my" też już mykamy
Robisz szarlotkę bez jajek? Z kaszką manną? bo ja taką robię, zawsze wychodzi (a do ciast jestem antytalencie) i ją uwielbiam

Cytat:
Napisane przez szokoladka74 Pokaż wiadomość
Fajnie,że piszesz o tym z troską.
Kochana, a jakżeby inaczej, ja jeszcze jednego nie urodziłam, a już zastanawiam się, jak to by z dwójką było! I pracą Ojej, chyba wolę o tym na razie nie myśleć

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
Jeśli się mylę to proszę wyprowadźcie mnie z błędu.
Chodzi własnie o podnoszenie rąk, a nie sam proces mycia

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Ale mnie dziś stopy bolą...Ołaziłam się wczoraj jak głupia

Co do mycia okien to ja akurat nie mam z tym problemu.U mnie zajmuje się tym mąż.Zawsze to robił,a teraz jak jestem w ciąży,to nawet jakbym chciała to by mi nie pozwolił.Akurat pod tym względem jest idealny.Zawsze zajmował się myciem okien,odkurzaniem,szorowa niem terakoty,no i praniem swoich rzeczy,więc mogłam spać spokojnie,bo wiedziałam,że nie będę miała z tym problemu w ciąży.Mi zostaje tylko wytarcie kurzy No i gotowanie,ale to akurat moja pasja,więc nie przychodzi mi to ciężko
A gdzież tak się obłaziłaś? Ja też mam mnóstwo gotowania przed Wielkanocą, bo mam gości. Ale będzie wesoło

Cytat:
Napisane przez dash Pokaż wiadomość
Tak patrzę, że piszecie o pomidorkach z cebulką MNIAM Jak coś piszecie o pomidorkach to zaraz mi się z naszą Pomidorką kojarzy Pozdrawiam!!!!!
Ja też mam takie wrażenie, ze ktoś do mnie pisze Uważaj z tym piaskiem w nerkach i rzeczywiście pij dużo wody

Idę dziś zanieść zwolnienie do pracy i od razu dostanę papiery do odszkodowania za szpital - ciekawe, co będę musiała załatwić Ale przynajmniej zaliczę spacerek Miłego dnia, z taką ładną pogodą jak u nas za oknem

28.09.2014

Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 09:18   #4874
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
A gdzież tak się obłaziłaś? Ja też mam mnóstwo gotowania przed Wielkanocą, bo mam gości. Ale będzie wesoło
A ołaziłam się,bo szukałam bucików na wiosnę i jakiejś sukienki na Święta Na szczęście znalazłam i jedno i drugie Kupiłam sobie czarne buciki na malutkim obcasiku,z odkrytym paluchem i szarą sukienkę w Reserved Aa no i jeszcze kupiłam sobie czarne legginsy lub jak to mój mąż nazywa antygwałty

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 09:19   #4875
martucha84
Zakorzenienie

mi okien nie pozwala umyc ani mama ani maz... wlansie z tego powodu ze niepowinnam trzyma dlugo rak w gorze...
wiec skorzystam
Stary 2010-03-26, 09:43   #4876
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
A ja wyczytałam, że najlepiej na brzuchu spać, ewentualnie na lewym boku. O prawym nic nie było napisane ^^
Też to wyczytałam w ostatnim m jak mama.

Cytat:
dziewczyny zobaczcie ten wątek:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=413149

Ja prawie spadłam z krzesła...
Takich watków nigdy nie biorę całkiem poważnie, bo jest duze prawdopodobieństwo, ze jest to prowokacja. Ale widzę dziewczyny tam niepotrzebnie nerwy tracą

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Ja zawsze miałam problem z nadmiernym poceniem-nic nie pomagało.Zawsze miałam kółka pod pachami i czasem nawer dymką zaleciało Potem zaczęłam stosować Etiaxil i to jedyna rzecz,która mi pomogła,z tym,że jest bardzo silny,więc odkąd dowiedziałam sie o ciąży nie używam-chociaż w sumie to nawet nie wiem czy jest szkodliwy w takim wypadku
Właśnie pisałam o tym wczoraj, ze anty typu etiaxil, antidral chyba są zbyt silne zeby stosować w ciąży, ale ulotek nie czytałam.

Cytat:
Napisane przez aaannnnnnaaa Pokaż wiadomość
Dokładnie w ostatnim M jak mama lekarz pisze tak:
Mięsień macicy jest- obok serca- najsilniejszy ze wszystkich mięśni człowieka! Mocniejszym niż bicepsy! Dziecku nie stanie się nic złego. Co więcej, jeśli kobiecie jest tak wygodnie, może spać w ten sposób nawet w zaawansowanej ciąży. To bardzo dobra pozycja, bo zapobiega powstaniu tzw. zespołu żyły dolnej ( objawia się zasłabnięciem i omdleniem) Poza tym spanie na brzuchu obniża ryzyko infekcji dróg moczowych. Dochodzi do tego na skutek ucisku macicy na prawą nerkę, która jest umiejscowiona nieco bliżej niej. W ciązy najlepiej więc spać na lewym boku albo na brzuchu.
Ja śpię zawsze na boku, mam jakieś opory, żeby się na brzuszku połżyć, ale skoro to wręcz zdrowo
OOO właśnie, dokładnie ta wypowiedź, niby jakaś pani dr odpowiadała na te pytania....

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
Pracuję w laboratorium biotechnologicznym, z różnymi odczynnikami.
Moja kuzynka też pracuje w laboratorium, ale nie wiem jakiego rodzaju. Wiem tylko, ze ona jak tylko sie dowiaduje o ciąży to ma natychmiast iść na zwolnienie, bo nie wolno jej pracować w takich warunkach.

Cytat:
Napisane przez kasiasiar Pokaż wiadomość
Angelikaw mój akurat wie, że wozek ma posłuzyc na ok 2 lata(chcemy wielofunkcyjny tzn głęboki, spacerowka i fotelik) i raczej trzeba kupic bardziej renomowanej firmy zeby się zaraz nie rozpadł a co za tym idzie droższy( oczywiście nie zawsze to, że drogi znaczy, że dobry) wybralam xlandera kupiony przez internet bedzie kosztował ok 1300zl
bałabym się, że wózek za 300 zł zaraz się rozpadnie i trzeba będzie kupic drugi
jakbym miala ograniczony budżet to wolalabym wybrać wózek ten z lepszych(niestety drozszych) ale uzywany .
Tak jak sama piszesz, tańszy wcale nie znaczy gorszy. Znam polskie wózki i te zupełnie no name, które służą długo i nie ma z nimi problemów. "Markowe" wózki są pewni droższe, bo moze są lżejsze (z aluminium), moze mają lepsza jakość materiału no i za firmę też trzeba zapłacić, bo reklam kosztuje.

Cytat:
Napisane przez enis84 Pokaż wiadomość
byłam i przyszłam
dzidzia skakała jak na trampolinie przezierność wyszła 1,42
mam zapalenie jakieś i teraz będę truć maluszka tabletkami ;/
ale szybko mam zamiar się wyleczyć i będzie wszystko dobrze
Już na pewno masz takie leki żeby były bezpieczne dla maluszka

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Za to mam zamiar jeździć na rowerze Przynajmniej ręce są na dole
Na rowerze?? Hmmmm ja sobie nie wyobrażam siebie z brzuchem na rowerze

I w sprawie okien to ja umyłam w zeszłą sobotę 2. Jestem wysoka wiec nie musiałam sie prężyc zeby dosięgnąć do góry. Firankę też powiesiłam, na drabinie i wcale nie musiałam wysoko rąk podnosić. Mi sie wydaje, ze całe niebezpieczeństwo w tym jak się ręce mocno wyciaga do góry i przy tym napina mocno całe ciało. Ale jak wykonuję normalne ruchy i sie nie prężę to nie powinno mi nic zaszkodzić, przecież to całkiem podobne np do suszenia włosów, też trzeba rece z suszarka unieść do góry.
Przy okazji zastanawiam sie jak to jest z przeciąganiem sie na łóżku, bo rano jak sie przebudzę to sie przeciągam i zastanawiam sie czy oby nie za bardzo

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 09:48   #4877
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Justyna, to napiszę naprawdę spokojnie i nie wszczynając kłótni, bo naprawdę nie chcę się znowu kłócić i niepotrzebnie przysparzać nerwów ani tobie, a ni sobie: to co napisałam jest po konsultacji z położną i z lekarzem (moim). Jest też potwierdzone badaniami po poronieniu mojej kuzynki. Nie jest plotką wyssaną z palca ani próbą zastraszenia dziewczyn, bo do tej pory nie miałam takich intencji nigdy, chyba że strasznie samej siebie. Dlaczego akurat teraz przypomniało mi się to? Bo widzę na innych wątkach, że dziewczyny w ciąży myją okna i pomyślałam, ze wiele osób może o tym po prostu nie wiedzieć. Sama wyprawiam imprezę na 11 osób w niedzielę wielkanocną, więc nie jestem typem obijającej się w ciąży. Ja mam spokojniejsze sumienie, że moją wiedzę przekazałam dziewczynom, a one zrobią co chcą i uważają za słuszne Skonsultują z lekarzem, albo nie, ale pomyślą. Tak samo jak z twoją propozycją, jeżeli nie będą chciały straszyć innych to będą pisać na biało. Moją intencją nie było strasznie, ale informowanie, dlatego nie uważam, żeby miało być to na biało napisane.
Pomidorko ja chciałam myć okna w zeszłym tygodniu i coś mnie tknęło i przypomniałam sobie że moja mam mówiła żeby absolutnie tego nie robić więc poprosiłam TŻ i on to zrobił A dziś chciałam powiesić nową firankę ale w takim razie poczekam aż TŻ wróci z pracy
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 09:49   #4878
szokoladka74
Raczkowanie

Cytat:
Nie będę jeździć wyczynowo
Mój lekarz nie ma nic przeciwko jeździe na rowerze. Spokojnej, rekreacyjnej.
Poza tym uważam, że skoro obecnie jestem pozbawiona samochodu, to lepiej gdy podjadę do sklepu rowerkiem i zapakuję zakupy do koszyka, niż żebym miała je dźwigać
Fajnie ci! Jak ja marzę o rowerze. Z dzieciakami cały czas jeździliśmy wszędzie razem, a teraz kiszka...
Lekarz mi zabronił wszystkiego. Powiedział,że nawet wózka z dzieckiem nie powinnam pchać...
Ale jak tu pójść po zakupy? W rękach nie doniosę, więc do wózka, a Mały gdzieś po 2km spaceru musi już jechać wózkiem,żeby odsapnąć.
I jak tu nie pchać?

http://www.suwaczki.com/tickers/n59yhdgemrlojvrp.png
szokoladka74 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 10:00   #4879
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Mpik mnie od słodkiego odrzuciło kompletnie. NIe tylko nie mogę jeść, ale i patrzeć na słodkie. Od razu mnie mdli.

Za to mam zachcianki na wszystkie kwaśne soczyste owoce i zielone sałaty.
Ja mam tak samo Sałaty pomidory i owoce to jest moje jedzonko.
Ale dziś robię gołąbki bo już mi od tygodnia chodzą po głowie

---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ----------

dziewczynya jak wy sobie radzicie z zaparciami ????
Stary 2010-03-26, 10:05   #4880
enis84
Zakorzenienie

witam w taki słoneczny ciepły dzień, pogoda we Wrocławiu piękna, ptaszki ćwierkają, aż chce się żyć

dziewczyny wiecie może gdzie można kupić fajny płaszczyk ciążowy??
muszę kupić sobie na święta bo niestety ten który kupiłam w tamtym roku zrobił się ciut za mały w piersiach i w talii
enis84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 10:08   #4881
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Ale tu ruch dzisiaj ,jeszcze chwila i trzeba bedzie nowy watek zalozyc
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 10:14   #4882
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość

Rano na czczo woda z miodem i cytryną Pomaga! Do tego jogurt Activia ze śliwkami jeśli mam taki problem, na szczeście miałam go tylko w I trymestrze a teraz już nie
Stary 2010-03-26, 10:17   #4883
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
Rano na czczo woda z miodem i cytryną Pomaga! Do tego jogurt Activia ze śliwkami jeśli mam taki problem, na szczeście miałam go tylko w I trymestrze a teraz już nie

No właśnie się zastanawiałam czy moge wypić Activie? Wodę z miodem i cytryna pijam (sposób mamy) ale średnio mi pomaga. leci mi 11tc i jest coraż gorzej. A jem warzywa owoce piję sporo wody
Stary 2010-03-26, 10:29   #4884
mi_kado
Przyczajenie

dziewczyny, wszystko przez Was
wczoraj mi takiego smaka na pomidora ze śmietaną zrobiłyście, że się nie mogłam powstrzymać. I masakra!!! męczył mnie potem kilka godzin!!! Co prawda wcześniej już odkryłam, że w ciąży pomidory źle trawię, ale ostatnio już zdecydowanie rzadziej wymiotuję, mdłości też coraz mniej i tak sobie wprowadzam nowe rzeczy do diety. No i te pomidorki były pycha ale myślałam tak tylko przez jakieś pół godziny. Więc proszę mi tu już nie pisać, czym się zajadacie, bo apetyty mi robicie, a ja jednak muszę nadal grzecznie i prosto się odżywiać

co do mycia okien, u mnie też mąż się tym zajął, ale ja z tymi plamieniami to właściwie nic-nie-robiąca jestem. Choć leżenie już mi obrzydło i powiedziałam sobie, że co ma być to będzie. I poszłam wczoraj na spacer! I dziś też pójdę, grzech nie skorzystać z takiej pogody, a co!

a, no i z okazji tego ruszenia się z łóżka poszłam wczoraj z mężykiem do kościoła z okazji Zwiastowania. Byłam jedyną mamą w stanie błogosławionym (chyba jedyną w wieku rozrodczym w ogóle ). ksiądz odprawił specjalną modlitwę i prosił, żeby kobiety w ciąży uklękły. I cały kościół (choć tłumu nie było) za mnie jedną się modlił, więc teraz już nie ma opcji, musi być dobrze

a na deser pojechałam do h&m i kupiłam sobie spodnie ciążowe, bo były tak zgrabne, że nie mogłam im się oprzeć i mąż mnie jeszcze na rybaczki namówił. Jakoś te haemowe ciążówki ładnie na mnie leżą, bo pamiętam, że ktoś tu wcześniej pisał, że nie bardzo uszyte. Ja nie mam zastrzeżeń. A dziś doszły te z allegro, co Nika polecała i są też super. I chyba najbardziej ekonomiczne, bo za tę cenę całą ciążę mi chyba posłużą, bo bardzo mają pas elastyczny. Wkleiłabym fotki, ale nie wiem, jak. Może później poszukam instrukcji i dorzucę. W każdym razie trzy pary spodni bardzo mi humor poprawiły
mi_kado jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 10:35   #4885
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
Ja mam tak samo Sałaty pomidory i owoce to jest moje jedzonko.
Ale dziś robię gołąbki bo już mi od tygodnia chodzą po głowie

---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ----------

U mie dzis też gołąbki

Co do zaparć to mi poagaja jedynie suszone sliwki.... juz mi bokiem wychodza ale jem kilka sztuk dziennie i problem znika

Jeśli o mycie okien chodzi to nie słyszałam o tym że nie wolno tego robić... ale wieszanie firan to juz inna bajka... jest to kategorycznie zabronione. Wogóle wszystkie prace w których trzyma się rece do góry. Znajoma pojechała w ubiegłym roku czereśnie zbierać. Była w 6mc. Dwa dni później urodziła...na szczeście synek żyje i ma sie dobrze, choć to był cud.
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 10:37   #4886
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
No właśnie się zastanawiałam czy moge wypić Activie?
a czemu nie?
ja polecam suszone śliwki, tak 3-4 dziennie powinno wystarczyć
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 11:19   #4887
gabisun
Zakorzenienie

Witam! fajne te pasy, ktore wstawiłyście
Szokoladko doskonale Cie rozumiem, jak miałam krwiaka, mialam nakaz leżenia 2 tyg. a potem ginka zabroniła dźwigać mówiła, żebym odpuściła sobie wszelkie zakupy, nawet chleba żeby nie nosić, ale jakoś dałam radę. Ty też na pewno sobie poradzisz, chociaż masz trochę inną sytuację, bo jeszcze dzieci. może ktoś Ci pomoże przy zakupach?

Abz ja szukałam info o antidralu i jedni lekarze mówią że nie ma przeciwskazań bo to działa miejscowo i na małą powierchnię, ale były też opinie żeby nie używać. Farmaceuci też twierdzą że nie ma przeciwskazań.

Ja juz byłam zanieść mocz do labka i kupiłam sobie fajne legginsy i taką motylkową tunikę pogoda cudowna, zaraz idę na ogródek posiedzieć

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 11:26   #4888
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
a czemu nie?
ja polecam suszone śliwki, tak 3-4 dziennie powinno wystarczyć
A jakoś ie wiem miałam obawy czy nie ma jakiś składników ale teraz już nie mam i właśnie wróciłam ze sklepu i pije aktivie i mam nadziej że choć troszkę pomoże o mam dość problemów z zaparciami

A co do roweru to ja też jeździłam zawsze na rowerze i nie pytałam Jeszce mojego gina czy można Ale jak tylko wyrazi zgodę to do osiedlowego sklepu będę na pewno śmigać moim miejskim rowerkiem.

Jutro już weekend i spacer z Tż obowiązkowy A w niedziele na pewno na Krakowski rynek zajrzymy jakieś palemki pooglądać

Ale się obkopujecie dziewczyny. ja jutro tez zamierzam wydać trochę kasy a co raz się żyję

ok zabieram się za prasowanie bo mam całą furę

Edytowane przez IlonaN2
Czas edycji: 2010-03-26 o 12:08
Stary 2010-03-26, 11:35   #4889
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez enis84 Pokaż wiadomość
witam w taki słoneczny ciepły dzień, pogoda we Wrocławiu piękna, ptaszki ćwierkają, aż chce się żyć

dziewczyny wiecie może gdzie można kupić fajny płaszczyk ciążowy??
muszę kupić sobie na święta bo niestety ten który kupiłam w tamtym roku zrobił się ciut za mały w piersiach i w talii
we wrocławiu podobno dzis najcieplej. A płaszczyk moze na all poszukaj jeżeli jesteś "wymiarowa", bo ja np jestem ponad wymiarowa i nie ryzykowałabym, bo dam głowę uciać, ze ponad 90% bedzie miało np za krótkie rękawy...

Cytat:
Napisane przez mi_kado Pokaż wiadomość
a, no i z okazji tego ruszenia się z łóżka poszłam wczoraj z mężykiem do kościoła z okazji Zwiastowania. Byłam jedyną mamą w stanie błogosławionym (chyba jedyną w wieku rozrodczym w ogóle ). ksiądz odprawił specjalną modlitwę i prosił, żeby kobiety w ciąży uklękły. I cały kościół (choć tłumu nie było) za mnie jedną się modlił, więc teraz już nie ma opcji, musi być dobrze
Ja też byłam U nas było łącznie 6 ciężarnych a raczej w stanie błogosławionym i też ksiadz dał specjalne błogosławieństwo a my klęczałyśmy

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Abz ja szukałam info o antidralu i jedni lekarze mówią że nie ma przeciwskazań bo to działa miejscowo i na małą powierchnię, ale były też opinie żeby nie używać. Farmaceuci też twierdzą że nie ma przeciwskazań.
Fakt, ze działa miejscowo, ale mnie np podrażnił za którymś razem wiec nie wiem jak głęboko to przenika. Nie musze go teraz używać, ale jak poczuje potrzebę latem to albo poczytam ulotkę, albo zapytam gina. W sumie kilka razy sie posmarować to chyba nic takiego

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 11:35   #4890
aaannnnnnaaa
Raczkowanie

Cytat:
No właśnie się zastanawiałam czy moge wypić Activie? Wodę z miodem i cytryna pijam (sposób mamy) ale średnio mi pomaga. leci mi 11tc i jest coraż gorzej. A jem warzywa owoce piję sporo wody
Ilonko mi pomaga lakcid- probiotyk, który stosowałam przy antybiotykach. Pytałam lekarza czy teraz też mogę go bezkarnie sobie fundować i nie widzi nic przeciwko. Co dwa trzy dni dodaję proszek do jogurtu i jest lepiej niż przed ciążą

Mam ostatnio coś ala ciche dni z ukochanym.. niby pomaga mi w wielu rzeczach, ale odkąd jestem w ciąży nasze mieszkanko troszkę zarasta bałaganem i dopiero widać ile byłam w stanie zrobić kiedyś.. a teraz to po prostu nie mam siły. Między słowami wyczuwam jak on denerwuje się, że znów nie może czegoś znaleźć, śmieci czasem się po prostu piętrzą.. Niby mówi, że nie na mnie..a ja wiem swoje i uważam, że nie będę kilka razy przypominać o tym, za co on też jest odpowiedzialny. Teraz mniej udzielam się zawodowo, ale to ja robię zakupy- czasem kilka razy, żeby nie dźwigać- ja gotuję i czasowo wychodzi to tak samo. Nie wiem, może to ja mam wkodowane, że skoro mniej pracuję to dom powinien lśnić Musiałam się wygadać...

Edytowane przez aaannnnnnaaa
Czas edycji: 2010-03-26 o 11:36
aaannnnnnaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości