Ciaza i porod w UK - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-25, 12:24   #1561
indiria
Raczkowanie

Dot.: Ciaza i porod w UK

Cytat:
Napisane przez zocha23 Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny,podczytuje was od kilku dni i chcialabym dolaczyc jesli mozna.mam 23 lata i jestem w 26 tygodniu ciazy-bedzie chlopak (arkadiusz),mieszkamy w dorset od 2 lat.odrazu gratuluje wszystkim mamuskom zafasolkowanym i tym rozpakowanymwyobrazam sobie jak okropne moze byc czekanie na cesarke tzn kazda minuta sie dluzy...ale kasiu nie martw sie na pewno wszystko bedzie dobrze-trzymam kciuki.czytalam ze niektore z was zapisaly sie do parenting club w tesco i bootsie,ja tez to zrobilam okolo 7 tygodni temu ale nic nie dostalam w zeszlym tygodnniu dostalam tylko karty tesco club card i karte bootsa i sainsburego ale niedostalam zadnych welcome pack tak jak mi napisali w mailu...czy wy dostalyscie te paczki poczta i ile musialyscie czekac?wiem zeby odebrac ta torbe do przewijania i ten zestaw z tesco trzeba isc do sklepow z kuponami ktore przysylaja w welcome pack i kupic pieluszki-czy ktoras z was wie cos na ten temat?

Zocha, miło powitac kolejną mamę
Pocztą powinnas dostac tylko kupony z którymi potem zgłaszasz się po zestawy. Możesz ewentualnie zadzwonic do klubu tesco, żeby dowiedziec się jak ta procedura wygląda. Nie wiem jak długo powinno się czekac od momentu otrzymania karty klubowej bo ja mam swoją już kilka lat. Ja na swoje kupony czekałam faktycznie dośc długo, już myslałam, że wysłali mi na stary adres. Na razie odebrałam tylko zestaw bounty (w sainsbury) bo nie wiem jeszcze jakiego rozmiaru pieluszki powinnam kupic w tesco, młoda ciągle rośnie.

Kasiowa, myślę o Was od rana i trzymam mocno zaciśnięte kciuki, żeby wszystko poszło sprawnie. Buziaki od wizażowych ciotek.

Hanjah, zaskoczył mnie ten przepis o wózkach, dawno nie jeździłam autobusami ale z tego co pamiętam widziałam tam mamy z wózkami. Zresztą na innym forum wypowiadały się mamy tak podróżujące i narzekały tylko na to, że np wózek Quinny nie mieści się w drzwi
indiria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-25, 14:50   #1562
Darianna25
Zakorzenienie

Witajcie,
Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Prawdopodobnie będziemy musieli zrezygnować z tego wózka, bo dziś się dowiedziałam, że takim wózkiem z gondolą nie mogę wejść do autobusu Ale na bank jestem pewna, że widywałam tu takie wózki-ale może nie takie duże jak ten. Nie wiem jak to będzie, na co się w końcu zdecydować...

Zakupy w Primarku udane, choć dużo nie kupiłam-takie rzeczy w sumie tylko na teraz, bo potem na pewno będą za duże. Dla małej nic nie kupiłam, bo z takich małych rzeczy to głównie były body, a tego mam pod dostatkiem.
To chyba zalezy od autobusu. W Londynie do tych czerwonych autobusów mozna bez problemu wejsc jak jest miejsce w autobusie.Jak kierowca widzi,że już jest za duzo wózków w autobusie to nie wpuści.W Maidstone często są autobusy z jednym wejściem podzielonym taka barierka i tam wózek na bank się nie zmiesci.Tylko parasolka jak ja złozysz.

A dziwiłyście się dlaczego jak wracacie autobusem ze szpitala z dzidzia tez wymagaja fotelika.Już wiecie dlaczego.

Ja zaraz spadam do midwife.
Darianna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-25, 15:45   #1563
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darianna25 Pokaż wiadomość
Witajcie,

To chyba zalezy od autobusu. W Londynie do tych czerwonych autobusów mozna bez problemu wejsc jak jest miejsce w autobusie.Jak kierowca widzi,że już jest za duzo wózków w autobusie to nie wpuści.W Maidstone często są autobusy z jednym wejściem podzielonym taka barierka i tam wózek na bank się nie zmiesci.Tylko parasolka jak ja złozysz.

A dziwiłyście się dlaczego jak wracacie autobusem ze szpitala z dzidzia tez wymagaja fotelika.Już wiecie dlaczego.

W Edynburgu są dwie firmy autobusowe: Lothian ma autobusy niskopodłogowe i do większości można wejść z wózkiem (w niektórych są barierki przy drzwiach, ale takie autobusy to już rzadkość), do Firsta natomiast z wózkiem się nie wejdzie, bo przy drzwiach są schody.
W mieście jest jedna linia, do której może wejść jednocześnie wózek inwalidzki i taki z dzieckiem, ale ja tym autobusem rzadko jeżdżę, bo mi zwykle nie po drodze.
I tu też tak jest, że jak jeden wózek już stoi to na drugi nie ma miejsca, chyba że się go złoży.
Teraz będę patrzeć z jakimi wózkami ludzie wchodzą do autobusu, bo jestem pewna, że i prams w nich widywałam.
I przestałam się dziwić, czemu tak wiele dzieci podróżuje w fotelikach na stelażu wózka...

Ja mam wizytę u midwife we wtorek i będę musiała pójść na nią sama, bo tż ma spotkanie w sprawie pracy... W poniedziałek idziemy oglądać kolejne mieszkanie-zdjęcia rewelacyjne, ale już na nic fajnego się nie nastawiam...
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-25, 18:43   #1564
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Witajcie,

Powodzenia u midwife.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-25, 19:17   #1565
Darianna25
Zakorzenienie

U midwife było śmiesznie i tragicznie zarazem.
Mala się tak wierciła, że nie można bylo posłuchac serduszka.Za każdym razą jak położna przystawiła to coś to ta kopała w to miejsce.
Mala ma dużo miejsca więc kopie w różnych miejscach.
A tragicznie bylo bo położna dwa razy mnie kuła bo za piewrwsza raza to nie trafiła w żyłe.A potem jak krew pobrała to tak mi leciało, ze nie mogłam tego zatamować.

No ale najważniejsze, że wszystko ok.

No i wiadomośc dnia.
Taki właśnie kupiliśmy samochodzik dla mnie i dziecka. Oczywiście nie ta cena ale się opłacalo.Tylko, że od cyganów i troche się martwię czy wszystko bedzie ok.Sprawdzaliśmy jego dane na necie - to co się wykupuje- i samochód ma "czystą" historię.
http://cgi.ebay.co.uk/2003-RENAULT-S...item439e34ba60
Stary 2010-03-25, 23:17   #1566
ursull
Zakorzenienie

Kasiowa pewnie masz już dzidzię w rękach,aż mnie dreszcz przeszedł.

Indiria jak u ciebie? jak się czujesz?

Cytat:
Napisane przez Vedma Pokaż wiadomość
O prosze, nie wiedzialam, ze trzeba miec fotelik nawet, jesli szpital opuszcza sie na piechote - hmm... to troche dziwne, nie sadzicie? A co, jesli ktos w ogole nie ma samochodu? Po co mu wtedy fotelik???

Kasiowa - bedziemy trzymac kciuki, jestem pewna, ze wszystko ulozy sie jak najlepiej dla Ciebie i dla maluszka.

Tez sie bardzo wzruszylam ogladajac wczorajszy One Born Every Minute. I mimo, ze program byl generalnie podnoszacy na duchu, wolalabym, zeby moje dziecko urodzilo sie w terminie - nawet jesli 3 trymestr jest najgorszy
nikt z personelu szpitala nie sprawdza czy wracasz na pieszo,samochodem czy na rowerze. Ponieważ w tym kraju prawie wszyscy mają samochody,więc rzadko się zdarza,aby ktoś nie odbierał dziecka autem. Przepis mówi,że musi być fotelik i koniec.

Cytat:
Witajcie dziewczyny,podczytuje was od kilku dni i chcialabym dolaczyc jesli mozna.mam 23 lata i jestem w 26 tygodniu ciazy-bedzie chlopak (arkadiusz),mieszkamy w dorset od 2 lat.odrazu gratuluje wszystkim mamuskom zafasolkowanym i tym rozpakowanymwyobrazam sobie jak okropne moze byc czekanie na cesarke tzn kazda minuta sie dluzy...ale kasiu nie martw sie na pewno wszystko bedzie dobrze-trzymam kciuki.czytalam ze niektore z was zapisaly sie do parenting club w tesco i bootsie,ja tez to zrobilam okolo 7 tygodni temu ale nic nie dostalam w zeszlym tygodnniu dostalam tylko karty tesco club card i karte bootsa i sainsburego ale niedostalam zadnych welcome pack tak jak mi napisali w mailu...czy wy dostalyscie te paczki poczta i ile musialyscie czekac?wiem zeby odebrac ta torbe do przewijania i ten zestaw z tesco trzeba isc do sklepow z kuponami ktore przysylaja w welcome pack i kupic pieluszki-czy ktoras z was wie cos na ten temat?
cześć i gartuluję ja z welcome packami nie pomogę,bo nie korzystałam,może teraz skorzystam . Jetsem w Bounty club i Boots club,ale torby nie brałam

Cytat:
U midwife było śmiesznie i tragicznie zarazem.
Mala się tak wierciła, że nie można bylo posłuchac serduszka.Za każdym razą jak położna przystawiła to coś to ta kopała w to miejsce.
Mala ma dużo miejsca więc kopie w różnych miejscach.
A tragicznie bylo bo położna dwa razy mnie kuła bo za piewrwsza raza to nie trafiła w żyłe.A potem jak krew pobrała to tak mi leciało, ze nie mogłam tego zatamować.

No ale najważniejsze, że wszystko ok.

No i wiadomośc dnia.
Taki właśnie kupiliśmy samochodzik dla mnie i dziecka. Oczywiście nie ta cena ale się opłacalo.Tylko, że od cyganów i troche się martwię czy wszystko bedzie ok.Sprawdzaliśmy jego dane na necie - to co się wykupuje- i samochód ma "czystą" historię.
http://cgi.ebay.co.uk/2003-RENAULT-S...item439e34ba60
samochód piękny ,oby dobrze jeździł. To miałaś ciekawe spotkanie z midwife. Widać mała nie miała ochoty na badanie.

ursull jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-25, 23:21   #1567
thebestme82
Raczkowanie

Witam wieczorkiem bo wczesniej nie miałam czasu no i drzemkę sobie "małą" ucięłam dzisiaj -jedyne 2 godziny. Pewnie nie będę mogła zasnąć dzisiaj. Bez niczego mam problemy ze snem. W ostatnim trymestrze jestem najbardziej żywa, mam bardzo dużo energii, tylko że trudniej wszystko wykonać

Co do autobusów to u nas byłam swiadkiem w Firstcie jak nie wpuscił kierowca dziewczyny ale to tylko dlatego, że były już 2 inne wózki w srodku i powiedział, że to jest max. Szkoda mi się jej zrobiło bo tak strasznie lało.

Darianna gratuluję nowego autka.

Zocha 23 witaj !!!

Kasiowa czekam na wiesci!

Ursull dzięki za pocieszenie

Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat
thebestme82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 12:57   #1568
ursull
Zakorzenienie

Cześć kobietki, a co tu taka cisza Ja mam mdłości i jestem nie wyspana,a tak to z fasolką czujemy się ok.

Kasiowa czekamy na wieści

Indiria rodzisz

Thebestme proszę,ciesze się,ze trochę cię uspokoiłam Ja w tzremcim trym. czulam się najgorzej,miałam skurcze nóg,nie mogłam spać i kręgosłup mnie bolał. Teraz pierwszy mam nieciekawy,gorszy niż poprzednio,mdłości i zmęczenie.

Mam pytanko,może się orientujecie. Ponieważ dopiero wróciłam do pracy po macierzyńskim na part-time,więc jak to będzie z SMP? Wyczytałam,że oprócz 26 tyg,to trzeba zarabiać średnio 95 fuli tygodniowo. Ja pracuję teraz 16 godzin i mam około 100,ale nie rozumiem zpisu średnio. Jęsli nie pójdę kiedyś do pracy,będe chora czy coś w tym stylu,to to średno się zmniejszy i co wtedy? Dostanę ten SMP czy nie?

Stary 2010-03-26, 13:21   #1569
thebestme82
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ursull Pokaż wiadomość
Cześć kobietki, a co tu taka cisza Ja mam mdłości i jestem nie wyspana,a tak to z fasolką czujemy się ok.

Kasiowa czekamy na wieści

Indiria rodzisz

Thebestme proszę,ciesze się,ze trochę cię uspokoiłam Ja w tzremcim trym. czulam się najgorzej,miałam skurcze nóg,nie mogłam spać i kręgosłup mnie bolał. Teraz pierwszy mam nieciekawy,gorszy niż poprzednio,mdłości i zmęczenie.

Mam pytanko,może się orientujecie. Ponieważ dopiero wróciłam do pracy po macierzyńskim na part-time,więc jak to będzie z SMP? Wyczytałam,że oprócz 26 tyg,to trzeba zarabiać średnio 95 fuli tygodniowo. Ja pracuję teraz 16 godzin i mam około 100,ale nie rozumiem zpisu średnio. Jęsli nie pójdę kiedyś do pracy,będe chora czy coś w tym stylu,to to średno się zmniejszy i co wtedy? Dostanę ten SMP czy nie?
oto cytat ze storny direct.gov.uk:
"To qualify for SMP your average weekly earnings must be at least £95 a week, this is called the lower earnings limit (LEL).
To calculate your average weekly earnings your employer will average your gross earnings over a period of at least eight weeks up to and including the last payday before the end of your qualifying week. The qualifying week is the 15th week before the week your baby is due. This period may vary depending on how often you are paid – weekly, monthly or other intervals.
For working out SMP purposes, ‘pay’ means gross pay that is due to you before any deductions. Your employer will take into account your gross pay that you received in the set period, as long as it counts for National Insurance (NI) contributions (or would count if you earned enough or were old enough to pay NI contributions).
If you get sick pay, overtime payments, bonus payments, arrears of pay or holiday pay this is all included to work out your SMP, if you actually get them in your set period. It is when you get paid the money that counts, not when it was actually earned."

Jest tu napisane, które tygodnie biorą pod uwagę i zaznaczone, że biorą pod uwagę zarobki brutto.
Ja nie dostałam SMP ponieważ miałam za małe zarobki, choć na początku były one większe od wymaganych 95 funtów to jednak potem spadły, bo zmniejszyła mi się liczba godzin. Musiałam starać się o Maternity Allowance z Job Centre. Jeszcze nie mam odpowiedzi co do sumy jaką mi przyznadzą.

Z tego co pamiętam jedna z dziewczyn na tym forum pisała już kiedys o tym jak to była na zwolnieniu i z tego powodu przepadło jej SMP, ale nie pamiętam kto to pisał.

Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat
thebestme82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 13:26   #1570
hanjah
Zakorzenienie

Znaleźliśmy fajny wózek (ogłoszenia na lokalnym polskim portalu), ale od godziny nie możemy się dodzwonić
Problem w tym, że to wózek produkowany w Polsce i na ebayu takiego raczej nie znajdziemy...
A chodzi nam o taki: http://www.allegro.pl/item963009782_...funkcyjny.html
Stary 2010-03-26, 13:27   #1571
Vedma
Zadomowienie

Cytat:
Jak nie dostaniesz SMP to zakwalifikujesz sie zeby dostawac Maternity Allowance. To chyba podobne sumy? Wiec w sumie nie ma chyba znaczenia, ktore bierzesz? No chyba, ze ja czegos nie wiem.

Zdziwilyscie mnie z tymi przepisami dotyczacymi fotelikow, wozkow i autobusow. Tzn w sumie nie powinno mnie to interesowac, bo watpie, zebym gdzies jezdzila z dzieckiem autobusem i oczywiscie fotelik do samochodu bedzie mialo, ale to dosc niesprawiedliwe. Chociaz podejrzewam, ze tacy "niezmotoryzowani" rodzice po prostu pozyczaja fotelik tylko na wyjscie ze szpitala. Paranoja.

Kasiowa - czekamy na wiesci!
I jestem jeszcze dalej poza tymi snami.
(...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba,
Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą.
Vedma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 13:40   #1572
hanjah
Zakorzenienie

Co do tych przepisów autobusowych, to w niedzielę tż ma pogadać z kolegą, który jest kierowcą w tej firmie-może on rozwieje nasze wątpliwości i jednoznacznie powie jak to jest.
Bo jeśli się okaże, że z gondolą do autobusu nie wsiądziemy, to będziemy musieli dać sobie radę z fotelikiem, a z głębokim wózkiem to tylko gdzieś bliżej, na spacer.
Stary 2010-03-26, 13:49   #1573
Diari
Rozeznanie

Cytat:
To chyba podobne sumy?
Tu i tu dostaje się 123 funty

Ursull różnica jest tylko taka, że jak dostaje się SMP to przez pierwsze 6 tyg. dostajesz 90% zarobków, a przy Maternity Allowance już nie.

I żeby dostać Maternity Allowance to:
*w ciągu 66 tygodni poprzedzających datę porodu przepracowałaś co najmniej 26 tygodni
*przez 13 tygodni z 66 tygodni poprzedzających datę porodu zarabiałaś co najmniej 30 funtów
Stary 2010-03-26, 13:56   #1574
indiria
Raczkowanie

Ursull, miałas dobre przeczucie
O 4 nad ranem zaczęły odchodzic mi wody i nadal odchodzą... strasznie tego dużo. Prawie 5 godzin spędziliśmy w szpitalu, ktg, ciśnienie, wymaz na paciorkowca i czekanie. Przebywanie w sali gdzie były same babki czekające na wywołanie podziałało chyba stresująco i skurcze zaczęły słabnąc.
Wróciliśmy do domu, czekamy aż akcja się rozkręci, jesli nie, jutro z rana szpital i antybiotyk na wywołanie.
Stary 2010-03-26, 13:58   #1575
Diari
Rozeznanie

Indiria ale super, zaciskam w takim razie kciuki
Stary 2010-03-26, 14:07   #1576
ursull
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez indiria Pokaż wiadomość
O 4 nad ranem zaczęły odchodzic mi wody i nadal odchodzą... strasznie tego dużo. Prawie 5 godzin spędziliśmy w szpitalu, ktg, ciśnienie, wymaz na paciorkowca i czekanie. Przebywanie w sali gdzie były same babki czekające na wywołanie podziałało chyba stresująco i skurcze zaczęły słabnąc.
Wróciliśmy do domu, czekamy aż akcja się rozkręci, jesli nie, jutro z rana szpital i antybiotyk na wywołanie.
aż mnie dreszcz przeszedł,trzymaj się dzielnie. A sprawdzili jakie masz rozwarcie? Ale się podjarałam Boli czy niebardzo? Trzymam kciuki za was

---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ----------

Dziewczyny dzieki za pomoc z SMP,nie byłam do konca pewna. Wynika z tego,że 8 tygodni przed 15 tygodniem do daty porodu muszę pracować,a najlepiej brać nadgodziny . Mam nadzieję,że ta ciąża będzie łagodna i bezproblemowa. W razie czego zgłosze się po allowance matermty pay.

hanjah ładny ten wózeczek,poszukaj na ebayu,czasem sa tu polskie wózki lub zorganizuj przesyłkę z Polski do UK,ktoś już tak zrobił

vedma pewnie,że niektorzy pozyczają fotelki tylko na wyjście ze szpitala. Powiem ci,że teraz to już chyba nie zdarza się,aby ktos wracał do domu z maluchem autobusem,albo samochód,albo taksówka.

Stary 2010-03-26, 14:23   #1577
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:

hanjah ładny ten wózeczek,poszukaj na ebayu,czasem sa tu polskie wózki lub zorganizuj przesyłkę z Polski do UK,ktoś już tak zrobił
Tż w końcu się dodzwonił-wózek podobno poszedł już wczoraj, tylko że ogłoszenie jest z dzisiaj sprzed ok. 3 godzin Dziwne to jakieś, no ale trudno...
Jeśli nic podobnego tu nie znajdziemy to pomyślimy o allegro. Dalej będę przeglądać lokalne ogłoszenia i może coś się trafi.
Stary 2010-03-26, 14:30   #1578
indiria
Raczkowanie

Dzięki, na razie mam dośc słabe skurcze, nie jest źle, ale rozwarcia też nie było. Trochę się zastanawiam czy dobrze zrobiłam wracając do domu, bo mogłam wybrac pobyt w szpitalu, ale i tak zapowiedzieli mi, że w razie jeśli akcja się nie rozkręci to będą działac dopiero jutro rano. Liczę na to, że jednak w domu wszystko się ładnie rozwinie. Muszę trochę odpocząc bo się nie wyspałam.
Stary 2010-03-26, 14:41   #1579
ursull
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki, na razie mam dośc słabe skurcze, nie jest źle, ale rozwarcia też nie było. Trochę się zastanawiam czy dobrze zrobiłam wracając do domu, bo mogłam wybrac pobyt w szpitalu, ale i tak zapowiedzieli mi, że w razie jeśli akcja się nie rozkręci to będą działac dopiero jutro rano. Liczę na to, że jednak w domu wszystko się ładnie rozwinie. Muszę trochę odpocząc bo się nie wyspałam.
wyśpij się,ja w czasie porodu nie spałam 24 godziny i to była masakra. Ze zmęczenia usnęłam przy pierwszym karmieniu,nawet nie wiem,kiedy mi małą zabrali od piersi. Kurcze,czuję się jakbym z tobą rodziła

hanjah dziwne z tym wózkiem . Powiedz jakiego szukasz i w jakiej cenie to ci pomogę poszperać w necie.Mam już doświadczenie

Stary 2010-03-26, 15:07   #1580
maatra
Wtajemniczenie

Cytat:
kochana powodzenia. mialam tak samo.
w piatek o 2,3am odeszly mi wody. na sobote mialam miejsce w szpitalu na 8 rano, urodzilam dopiero w niedziele o 13.
tyle co zuzylam podpasek polecam majtko pampersy, bo niestety te wody cieknac nie przestaja.
u mnie wywolywali dopiero w niedziele,w sobote dostawalam jakies leki i masaz szyjki,okropienstwo.w niedziele przyszli rano i powiedzieli,ze podlacza mnie pod kroplowke i jak nie urodze do poludnia, to bedzie cesarka.
trzymam kciuki za szybkie rozwiazanie
Stary 2010-03-26, 15:40   #1581
Jola00
Zadomowienie

Cytat:
Ojej kochana jak fajnie Już wkrótce będziesz miała wszystko za sobą! Trzymam mocno kciukasy I czekamy na wieści
Szybkiego i szczęśliwego rozwiązania

Jola00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 15:59   #1582
maatra
Wtajemniczenie

ursull wchodze na Twojego bloga i mysle skąd ja Cie znam.... a Ty siostra aniola jestes gratulowalam nawet Twojej siostrze zostania ciocia, to teraz pogratuluje Tobie
Stary 2010-03-26, 16:05   #1583
Jola00
Zadomowienie

Cytat:
Witam nową mamusię i gratuluję synka
Ja nie wiem jak to jest z tymi kuponami,bo sama nic jeszcze nie dostałam...

Stary 2010-03-26, 16:46   #1584
Vedma
Zadomowienie

Cytat:
Dzięki, na razie mam dośc słabe skurcze, nie jest źle, ale rozwarcia też nie było. Trochę się zastanawiam czy dobrze zrobiłam wracając do domu, bo mogłam wybrac pobyt w szpitalu
Mysle, ze dobrze zrobilas, w domu pewnie latwiej zasniesz i lepiej odpoczniesz.

Cytat:
Napisane przez maatra Pokaż wiadomość
ursull wchodze na Twojego bloga i mysle skąd ja Cie znam.... a Ty siostra aniola jestes gratulowalam nawet Twojej siostrze zostania ciocia, to teraz pogratuluje Tobie
Ooo, prosze, nie wiedzialam, a Aniolowi tez gratulowalam
I jestem jeszcze dalej poza tymi snami.
(...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba,
Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą.
Vedma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 16:51   #1585
Darianna25
Zakorzenienie

Witam,
Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Znaleźliśmy fajny wózek (ogłoszenia na lokalnym polskim portalu), ale od godziny nie możemy się dodzwonić
Problem w tym, że to wózek produkowany w Polsce i na ebayu takiego raczej nie znajdziemy...
A chodzi nam o taki: http://www.allegro.pl/item963009782_...funkcyjny.html
Fajny wózek.No ale był.
Tutaj masz polskiego xlandera
http://cgi.ebay.co.uk/X-LANDER-XQ-TR...item4a9e20df92

Cytat:
Trzymam
Mój mąz podpowiada zebyś zrobiła zdjecia brzuszka bo mu się wydaje, ze dziecko widac pod skórą.

Cytat:

No ja tak zrobiłam ze swoim wózkiem.Tylko ja byłam w pl go ogladalam a po powrocie do uk kuriera zamowiłam.

Kupony z Tesco powinny przyjść poczta.Ja juz dostałam 2 pakiety tych kuponów. Z bounty mialam w tej paczce co w szpitalu dostałam.
Stary 2010-03-26, 17:02   #1586
ursull
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maatra Pokaż wiadomość
Cytat:

Ooo, prosze, nie wiedzialam, a Aniolowi tez gratulowalam
no i się wydało , dziękuję

Cytat:
Witam,

No ja tak zrobiłam ze swoim wózkiem.Tylko ja byłam w pl go ogladalam a po powrocie do uk kuriera zamowiłam.
.
no właśnie,a możesz przypomnieć jaki to kurier?

Stary 2010-03-26, 17:05   #1587
1985ewa
Rozeznanie

Cytat:
Trzymamy kciuki za szybki i bezbolesny poród
Cytat:
---
Wynika z tego,że 8 tygodni przed 15 tygodniem do daty porodu muszę pracować,a najlepiej brać nadgodziny . Mam nadzieję,że ta ciąża będzie łagodna i bezproblemowa. W razie czego zgłosze się po allowance matermty pay.
Czyli te 90% mojej wypłaty płatne przez pierwsze 6 tygodni macierzyńskiego zaczynają mi naliczać 23 tygodnie przed data porodu(15 plus 8)bo każdy kogo się pytam mówi inaczej

1985ewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 17:14   #1588
ursull
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 1985ewa Pokaż wiadomość
Trzymamy kciuki za szybki i bezbolesny poród

Czyli te 90% mojej wypłaty płatne przez pierwsze 6 tygodni macierzyńskiego zaczynają mi naliczać 23 tygodnie przed data porodu(15 plus 8)bo każdy kogo się pytam mówi inaczej
tak wychodzi i przypominam sobie,że w pierwszej ciąży też mi tak tłumaczyli w HR. Warto wtedy nadgodziny brać,jeśli się ma taką możliwość.

Stary 2010-03-26, 19:03   #1589
Darianna25
Zakorzenienie

Cytat:
no i się wydało , dziękuję

no właśnie,a możesz przypomnieć jaki to kurier?
Apollo paczki.

Cytat:
tak wychodzi i przypominam sobie,że w pierwszej ciąży też mi tak tłumaczyli w HR. Warto wtedy nadgodziny brać,jeśli się ma taką możliwość.
no to ja ide od 1 kwietnia na urlop a nadgodzin by mi sie nie chciało robić,przynajmniej w mojej pracy.
Stary 2010-03-26, 19:25   #1590
Jola00
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczynki,a to nie jest tak,że naliczają 90% pensji (ale samej pensji bez nadgodzin) Ja byłam przekonana,że to tak i nadgodziny nie mają nic do tego....

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości