Aparaty ortodontyczne cz. VIII :) - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-27, 16:22   #4591
krychaa
BAN stały

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)

ja mam nosić 2,5 roku... czyli jeszcze jakieś 22 miesiące[/QUOTE]

ja od listopada mam aparat takze jeszcze troooche ;( Moja orto mowila ze na pewno to bedzie dwa lata..
krychaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-27, 16:53   #4592
eukaliptus39
Raczkowanie

u mnie nie powiedziała ile dokładnie bedzie to trwać. stwierdziła ze wszystko okaże sie w toku. i miała racje bo po pół roku powiedziała ze zęby dośc szybko sie prostują, a na wizycie w marcu dowiedziałam sie że do września pozbęde się góry.
oby wszystko poszło dobrze
eukaliptus39 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-27, 18:09   #4593
Niunia20
Rozeznanie

betti płacę za dwa łuki 150 za 1 -100zl
Stary 2010-03-27, 22:05   #4594
Pipi180
Raczkowanie

a ja wizyty mam co 5 tyg(trochę za często moim zdaniem i drogo;/) i zawsze w soboty hhe
Pipi180 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-27, 22:30   #4595
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Pipi180 Pokaż wiadomość
a ja wizyty mam co 5 tyg(trochę za często moim zdaniem i drogo;/) i zawsze w soboty hhe
ja w czwartki... i w najbliższy czwartek właśnie mam

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-27, 23:37   #4596
karton
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karadisa Pokaż wiadomość
Może lepiej poczekaj do tej konsutacji. Niech ortodontka zdecyduje. Po co masz sie niepotrzebnie kaleczyć? Czasem jest tak przecież, że 8 nie przeszkadzają a wystarczy usunąć np. 4 - z dwojga złego lepiej usunąc je tak po mojemu A może w ogóle nic nie będziesz musiała usuwać.
masz rację nie ma co się niepotrzebnie śpieszyć.
chociaż zaczęłam kojarzyć częściowe wyrośnięcie tej ósemki z nieustającymi irytującymi problemami z zatokami/uszami i dziwnym "bólem" głowy/szczęki. wcześniej nie mogłam się uporać z zatokami (mimo leków, laryngologa itp) z racji pracy ale teraz też przy byle niedosuszeniu głowy od razu czuję, że już coś tam zalega
no zobaczymy co wyjdzie na zdjęciu.

co do tematu ułamanych jedynek, to ja też przez to przeszłam. w wieku 10 lat miałam wypadek samochodowy, obrazowo mówiąc wbiłam swoją głowę w maskę starego fiata. no i ułamałam nieszczęsną jedynkę. nie wiem czemu ale przez te lata dentyści (i to prywatni) mówili, że "póki co nie ma sensu dorabiać bo i tak go zjem". zresztą ja też nigdy nie naciskałam.
3 lata temu doczekałam się kompletnego zęba teraz troszkę się starł ten dorobiony fragment, jest ciut cieńszy niż cały ząb, ale jest nadal ok.

jeszcze coś, nie wiem co się stało ale po piaskowaniu zrobiła mi się mała szpara między dolnymi jedynkami
do tego są irytująco wrażliwe.

Edytowane przez karton
Czas edycji: 2010-03-27 o 23:41
karton jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-27, 23:38   #4597
AgusiaS
Raczkowanie

krychaa mam pytanie... na czym polega/polegała Twoja wada? widziałam przed chwilą zdjęcie i wygląda jakbyś poza szparami po 4 miała wszystko ok.
Pytam bo też musiałam pozbyć się 4... a teraz czekam aż znikną szparki
Po jakim czasie widziałaś u siebie pierwsze efekty?
AgusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-28, 08:17   #4598
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
ja w czwartki... i w najbliższy czwartek właśnie mam
ja też mam wizyty co 5 tygodni i tylko i wyłącznie w czwartki czasem co 6 tyg. no i 5 tygodni to wcale nie jest tak często, jedna orto w mojej miejscowości każe przychodzić co 4 tyg.
płacę 70 zł, niezależnie czy jeden łuk, czy dwa, czy tylko gumki, czy druty, itp. może za ściąganie też zapłacę tylko 70 zł? hmmm fajnie by było! muszę się zorientować w tym temacie i ile retencja będzie kosztować.

Edytowane przez milutek
Czas edycji: 2010-03-28 o 08:18
milutek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-28, 09:10   #4599
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Przebojowy to był buc co potrącił nastoletnią rowerzystkę (jechałam poboczem a ten przywalił mi od tyłu) i spierniczył chociaż miała całą twarz we krwi, rozwalone wargi i zdartą skórę z całej wierzchniej strony dłoni sukinkot. Od tej pory nie lubię żadnych zielonych samochodów, a szczególnie zielonych polonezów.

No ja miałam to tak robione, że babka mi dokładała do tego zęba coś jak plombę, utwardzała to światłem a potem dopiłowywała z każdej str tak żeby miała kształt zęba.
Teraz widać miejsce łączenia no i na tej dosztukowanej części nie ma szkliwa więc się nie świeci jak ząb.
Orto powiedziała, że możemy to wymienić (chyba spiłować tę starą) i zrobić to ładniej no i odpowiedniej długości.
takich to gnoic jak cholera
idioci bez mozgow na szczescie, ze tak to sie skonczylo i nic wiecej
tez mailabym uraz, na pewno nie bylo ciekawie ojj...

skojarzyla mi sie historia z rowerem mojej mamy
tzn, ona z tata jechala z gorki, mega szybko i ona, ze cos jej z przerzutka nie tak czy cos,
i skumajcie jadac, tata zaczal cos sprawdzac i mama sie... wypierniczyla maaaaskara to byla, myslala, ze nie ma zebów!!! buzka cala spuchnieta, pogotowie, krew, szycie....
to bylo okropne, plakac mi sie chcialo
na szczescie
została po tym incydencie mala blizna w okolicach skrzydelka nosa...

---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ----------

hmmm jesli mialabym do wyboru wyrywac 8 czy 4 wybralabym 8, bo to najmniej potrezbne zeby i najczesciej sie psujace /z rsezta sama usowalam i sie ciesze/

a u mnie wizyta pierwsza od lutego, bedzie w maju/3miesiace/ i ciekawi mnie, co na niej bedzie robione hmmmm /70 zł
Stary 2010-03-28, 09:24   #4600
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
a ja wizyty mam co 5 tyg
mi orto zawsze mówi że następna ma być za 6tyg, ale i tak jest później. ostatnio policzyłam i wyszło że za 9tyg mam kontrolę. chciałabym częściej;p
ja mam najczęściej we wtorki, ewentualnie w czwartki
Hebe5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-28, 09:40   #4601
ettera
Raczkowanie

hmm to wychodzi na to że mój orto chce widywać mnie zbyt często
bo pierwszą wizytę mam w niecały miesiąc po założeniu aparatu no i nie uśmiechają mi się wizyty równiutko co miesiąc bo to 100zł w plecy
ehh... droga ta zabawka nie ma co

dołączam do grona posiadaczy uszkodzonych jedynek tyle że tutaj nie można winić nic innego tylko moją głupotę bo miałam jakiś głupi nawyk używania zębów do różnych manualnych i skomplikowanych czynności
toteż mam nierówne te jedynki, obie spiłowane lekko ale cóż za głupotę trzeba płacić...

ja mam wypadkowego schiza, na rowerze swego czasu jeździłam często i gęsto i miałam gęsią skórkę gdy samochody mnie mijały zbyt często/zbyt blisko mnie... niestety ale kierowcom brakuje wyobraźni
a przewrotek na rowerze zaliczyłam mnóstwo, na szczęście bez uszkodzenia sobie twarzy i zębów
ettera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-28, 10:45   #4602
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ettera Pokaż wiadomość
hmm to wychodzi na to że mój orto chce widywać mnie zbyt często
bo pierwszą wizytę mam w niecały miesiąc po założeniu aparatu no i nie uśmiechają mi się wizyty równiutko co miesiąc bo to 100zł w plecy
ehh... droga ta zabawka nie ma co

dołączam do grona posiadaczy uszkodzonych jedynek tyle że tutaj nie można winić nic innego tylko moją głupotę bo miałam jakiś głupi nawyk używania zębów do różnych manualnych i skomplikowanych czynności
toteż mam nierówne te jedynki, obie spiłowane lekko ale cóż za głupotę trzeba płacić...

ja mam wypadkowego schiza, na rowerze swego czasu jeździłam często i gęsto i miałam gęsią skórkę gdy samochody mnie mijały zbyt często/zbyt blisko mnie... niestety ale kierowcom brakuje wyobraźni
a przewrotek na rowerze zaliczyłam mnóstwo, na szczęście bez uszkodzenia sobie twarzy i zębów
to co Ty butelki z kapslem otwierałaś zębami?

ja też kiedyś miałam rowerowy wypadek... jam miałam 7 lat to wyperniczyłam się rowerem, rozciełam nogę i musiałam jechać do szpitala...3 szwy mi założyli... potem przez rok nie jeździłam na rowerze, ale teraz jest już ok i jeżdżę

Stary 2010-03-28, 11:16   #4603
krychaa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez AgusiaS Pokaż wiadomość
krychaa mam pytanie... na czym polega/polegała Twoja wada? widziałam przed chwilą zdjęcie i wygląda jakbyś poza szparami po 4 miała wszystko ok.
Pytam bo też musiałam pozbyć się 4... a teraz czekam aż znikną szparki
Po jakim czasie widziałaś u siebie pierwsze efekty?
Ja ogolnie mialam krzywy zgryz. Gora byla zle rozwinieta i zeby nakladaly sie na siebie datego tez usuneli mi 4.. efekty juz widzialam po miesiacu, bo 2 bardzo szybko mi sie wyprostowaly.. ale treaz te szpary to wprost mnie lekko dobijaja, a dodatkowo mam zeby wysuniete lekko do przodu aby 3 ladnie weszly na miejsce 4.. pozniej moje zeby bedzie orto mi cofac.. no i powstanie ladny luk, bez zadnych szpar ;p
tez tak masz?

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ----------

Cytat:
Napisane przez Hebe5 Pokaż wiadomość
mi orto zawsze mówi że następna ma być za 6tyg, ale i tak jest później. ostatnio policzyłam i wyszło że za 9tyg mam kontrolę. chciałabym częściej;p
ja mam najczęściej we wtorki, ewentualnie w czwartki

ja mam wizyty tez jakos co 5 tyg i tylko w piatki z racji tego ze studiuje pomyslcie ze im szybciej wizyty tym czesciej podkrecaja druty by sie zabki prostowaly ;D
Stary 2010-03-28, 11:31   #4604
milutek
Wtajemniczenie

dziewczyny wiele z was używa określenia "podkręcenie aparatu, drutu, itp". co macie przez to na mysli?

moja orto nic takiego mi nie robi... wynienia tylko gumki, łańcuszki, ewentualnie wymienia cały drut. no i aparat działa, łańcuszki ciągną że ho ho. także się nie martwię, tylko jestem ciekawa jak to u was wygląda.
Stary 2010-03-28, 11:55   #4605
AgusiaS
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez krychaa Pokaż wiadomość
Ja ogolnie mialam krzywy zgryz. Gora byla zle rozwinieta i zeby nakladaly sie na siebie datego tez usuneli mi 4.. efekty juz widzialam po miesiacu, bo 2 bardzo szybko mi sie wyprostowaly.. ale treaz te szpary to wprost mnie lekko dobijaja, a dodatkowo mam zeby wysuniete lekko do przodu aby 3 ladnie weszly na miejsce 4.. pozniej moje zeby bedzie orto mi cofac.. no i powstanie ladny luk, bez zadnych szpar ;p
tez tak masz?
musiałam usunąć 4 bo ogólnie miałam za mało miejsca. Jedynki i dwójki mam wysunięte do przodu i właśnie czekam aż chociaż trochę się przesuną...
efektów na razie nie mam żadnych ale aparat mam dopiero od 2 tygodni więc może jeszcze jest za wcześnie. Ah! też bym chciała żeby u mnie po miesiącu też były zmiany
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale u Ciebie najpierw wyprostował się przód a potem zaczęły przesuwać się 4?
AgusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-28, 12:22   #4606
krychaa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez AgusiaS Pokaż wiadomość
musiałam usunąć 4 bo ogólnie miałam za mało miejsca. Jedynki i dwójki mam wysunięte do przodu i właśnie czekam aż chociaż trochę się przesuną...
efektów na razie nie mam żadnych ale aparat mam dopiero od 2 tygodni więc może jeszcze jest za wcześnie. Ah! też bym chciała żeby u mnie po miesiącu też były zmiany
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale u Ciebie najpierw wyprostował się przód a potem zaczęły przesuwać się 4?
Na poczatku wyrwali mi 4. zalozyli aparat.. niewiem czy zauwazylas na tym zdjeciu mam ta podkladke na podniebieniu. najpierw mialam prostowane 2 zewzgledu na to, iz ta podkladka lekko blokowala 3 i przez to one sie nieprzesuwaly dobrze. Dopiero jak widac bylo efekty w dwojkach, to orto spilowala mi podkladke i teraz 3 sie przesuwaja na miejsce 4. Ty mialas od poczatku zeby lekko wysuniete do przodu, czy to sie pojawilo jak zalozylas aparat? bo ja zawsze mialam normalnie ale po 2 miesiacu noszenia aparatu zaczely przesuwac sie do przodu.. troche to nieladnie wyglada jak sie usmiecham.. i te szpary ;/ szpary miedzy 3 i 2 wygladaja bardzo niefajnie
napewno po miesiacu ujrzysz efekty rob sobie co msc zdjecia ;D ja prowadze album aparatki ;p hehe tak go sobie nazwalam i jak patrze na zdjkecia przed zalozeniem i w trakcie to normalnie rewelacja ! najlepsze efekty widac po pol roku

---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ----------

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
dziewczyny wiele z was używa określenia "podkręcenie aparatu, drutu, itp". co macie przez to na mysli?

moja orto nic takiego mi nie robi... wynienia tylko gumki, łańcuszki, ewentualnie wymienia cały drut. no i aparat działa, łańcuszki ciągną że ho ho. także się nie martwię, tylko jestem ciekawa jak to u was wygląda.
No ale jak zmienia Ci drut.. to wklada takie obcegi na siodemki i kreci?hmm.. ja mam jeszce taka sytuacje ze niemam 4 takze kreci mi tez specjalny drucik ktory jest na 1,2 i 3 a kreci by 3 weszly na miejsce 4
Stary 2010-03-28, 14:06   #4607
_Amelya_
Przyczajenie

Cytat:

---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

Niewiem o co dokladnie Ci chodzi z tym łukiem.. ja mam cos podobnego w ksztalcie płytki na podniebienie - przymocowana jest do szostek do pierscieni.. ogolnie na poczatku dziwne uczucie, seplenisz jakies 2tygodnie. Trzeba duzo czytac, mowic by jezyk sie przyzwyczail i bedzie dobrze Przy jedzeniu lekko przeszkadza na poczatku, no i przy zuciu gumy, ale pozniej sie mozna przyzwyczaic takze spokojnie
ps. oto zdjecie co mam na podniebieniu ja mam ta plytke, aby nieobijaly mi sie zeby.. znaczy gorny aparat o dol

zapewne tez mam miec taka plytkę, bo na miejsce piątek mają sie cofać i równać kolejno czwórki , trójki a potem cofnąć szczęka. Pocieszyłyście mnie Ty Krychaa i 88Ekaterina88, dzięki dziewczyny, może nie będzie tak źle
_Amelya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-28, 14:22   #4608
krychaa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez _Amelya_ Pokaż wiadomość
zapewne tez mam miec taka plytkę, bo na miejsce piątek mają sie cofać i równać kolejno czwórki , trójki a potem cofnąć szczęka. Pocieszyłyście mnie Ty Krychaa i 88Ekaterina88, dzięki dziewczyny, może nie będzie tak źle

to super napewno bedziesz o wiele lepiej wygladac niz ja chodzi mi o te szpary ;p bo moje sa naprawde bardzo widoczne (brak czworek).. u ciebie to bedzie super, bo brak piatek niejest zly
Stary 2010-03-28, 15:07   #4609
sincarne
Raczkowanie

Cytat:

no u mnie jak u krychyy było na początku, jak miałam wielkie dziury po górnych szóstkach, to żeby siódemki przyciągnąć (a może i po coś jeszcze) tak jakoś coś kręciła orto na pierścieniach. na logikę nie mam pojęcia jak można podkręcić drut ale tak najprościej opisać tę czynność. na szczęście przestała bo bolało to jak szlag później. teraz już tylko ligaturki, łańcuszki, sprężynki i inne wyciągi

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-28, 15:20   #4610
Wenja
Zadomowienie

Cytat:
ja otwieralam
Wenja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-28, 15:31   #4611
milutek
Wtajemniczenie

hmmm.... zatem stwierdzam, iż moja orto nie podkręca
ale może to dlatego że mam rurki a nie pierścienie? albo po prostu moja wada tego nie wymaga
Stary 2010-03-28, 16:10   #4612
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Mi przy rurkach podkręca, więc u Ciebie powód jest inny. Tak mi kiedyś podkręciła, że musiała rurkę przyklejać bo odpadła
Na piątkowej wizycie padło pytanie, czy jeszcze mam jakieś zastrzeżenia do swoich zębów Jako, że prawa górna dwójka minimalnie uciekała mi do przodu (tak z 0,5 mm dosłownie może nawet nie ), zepchnęła ją do tylu. Kurde odrobinę za mocno, na następnej wizycie będzie ciągnięcie jej do przodu A boli perfidna, że nic ugryźć nie mogę Jedyne pocieszenie z tą dwójką, przynajmniej wizyty będą miały sens, bo ósemki wszystkie zanim mi wyrwą to pewnie ze dwa miesiące potrwa, więc wizyta nie będzie polegała na wejściu do gabinetu, wymianie gumek i pytaniu "No i kiedy te ósemki znikną?", tylko musi ją na swoje miejsce wcisnąć

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-28, 16:28   #4613
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:

mi też nic nie podkręca... ostatnio koleżanka się mnie zapytała kiedy jadę na podkręcanie... a ja takie oczy że jakie podkręcanie? pierwszy raz o czymś takim słyszałam... w ruchomych aparatach słyszałam ale w stałych nie...

Cytat:

No ale jak zmienia Ci drut.. to wklada takie obcegi na siodemki i kreci?hmm.. ja mam jeszce taka sytuacje ze niemam 4 takze kreci mi tez specjalny drucik ktory jest na 1,2 i 3 a kreci by 3 weszly na miejsce 4

mi nic nie kręci a zęby się prostują

Cytat:
Napisane przez Wenja Pokaż wiadomość
ja otwieralam
oj Wenja a potem płacz że ząb ukruszony

Stary 2010-03-28, 19:23   #4614
ettera
Raczkowanie

Cytat:
o ile pamięć mnie nie zawodzi to na to nie wpadłam
ale standard to u mnie otwieranie zębami zakrętek w plastikowych butelkach (wychodzi na to że mam więcej siły w zębach niż w rękach )
poza tym dochodziły też próby robienia za dziadka do orzechów, rozrywanie zębami różnorakich opakowań, używanie zębów jako trzeciej ręki aby coś przytrzymać i tak dalej i tak dalej teraz jak mam aparat to staram się szukać alternatywnych rozwiązań i nie pchać wszystkiego do buzi
ettera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-28, 20:27   #4615
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ettera Pokaż wiadomość
o ile pamięć mnie nie zawodzi to na to nie wpadłam
ale standard to u mnie otwieranie zębami zakrętek w plastikowych butelkach (wychodzi na to że mam więcej siły w zębach niż w rękach )
poza tym dochodziły też próby robienia za dziadka do orzechów, rozrywanie zębami różnorakich opakowań, używanie zębów jako trzeciej ręki aby coś przytrzymać i tak dalej i tak dalej teraz jak mam aparat to staram się szukać alternatywnych rozwiązań i nie pchać wszystkiego do buzi

ja swoich zębów używałam tylko do jedzenia... żadnego otwierania opakowań, obgryzania paznokci itp. ale mimo to były w opłakanym stanie

Stary 2010-03-28, 21:24   #4616
istraa
Raczkowanie

Witajcie!!!

Przyznam, że podczytuję Was od jakiegoś czasu i noszę się z zamiarem napisania. Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swojego grona, co prawda jeszcze nie jestem aparatką, ale liczę, że wkrótce się nią stanę.
istraa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-29, 04:58   #4617
krychaa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez istraa Pokaż wiadomość
Witajcie!!!

Przyznam, że podczytuję Was od jakiegoś czasu i noszę się z zamiarem napisania. Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swojego grona, co prawda jeszcze nie jestem aparatką, ale liczę, że wkrótce się nią stanę.

o super ja tez jestem poczatkujaca jesli chodzi o forum witamy, witamy
Stary 2010-03-29, 08:06   #4618
karadisa
Raczkowanie

GG do karadisa

Dziwne... same dziewczyny tutaj a faceci to mają proste zęby czy co? Mnie to się podobają faceci z aparatami na zębach... tylko tak mało ich... Miłego dnia dziewczyny
karadisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-29, 10:03   #4619
nowy2
Przyczajenie

Nie tylko dziewczyny tutaj są! Ja jestem jednym z (podobno) dwóch facetów tutaj Z drugiej strony to jest niby kobiece forum więc nie ma się co dziwić że nas tak mało;p
nowy2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-29, 10:13   #4620
karadisa
Raczkowanie

GG do karadisa

Cytat:
Napisane przez nowy2 Pokaż wiadomość
Nie tylko dziewczyny tutaj są! Ja jestem jednym z (podobno) dwóch facetów tutaj Z drugiej strony to jest niby kobiece forum więc nie ma się co dziwić że nas tak mało;p
A to przepraszam jestem tu nowa. Ale fajnie, że faceci też tu zagladają pozdrawiam zatem wszystkich
karadisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości