Aparaty ortodontyczne cz. VIII :) - Strona 157 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-30, 11:22   #4681
rozgwiazda
Rozeznanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)

kurcze gdzieś już ktoś wklejał linka z tymi ligaturkami śmiesznymi.. zaraz poszukam
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-30, 11:54   #4682
zuczek2023
Raczkowanie

Ja linka sobie nie przypominam, ale skleroza nie boli, jak wiadomo- pamiętam tylko, że któraś z dziewczyn miała u swojej orto zrobić zdjęcie tym ligaturom, ale chyba zapomniała
Stary 2010-03-30, 12:33   #4683
mazia23
Raczkowanie

W tamtym aparacie nie ma gumek, jest cały metalowy... nazwy nie podał, jedynie zachwalał, że jest lepszy od zwykłego metala i zęby szybciej się prostują... cena hmm 3000zł za jeden łuk... droższy niż kosmetyczny bo on kosztuje 2700zł... sama nie wiem... spytam się dokładnie na następnej wizycie ale jeśli rzeczywiście jest tak dobry jak mówią... lepsza higiena jamy ustnej, wizyty co 3 m-ce i zęby proste w półtora roku a nie w dwa i pół... trzeba dobrze rozważyć plusy i minusy... bo za 3000 to mam aparat metalowy na dół i na górę... ale widziałam obydwa i zwykły metalowy i ten "lepszy" i rzeczywiście ten za 3ooo wyglądał masywniej, trwalszy się wydawał... i podobno jest dobry na cięższe wady... zobaczymy, dam wam znać jak się dowiem czegoś więcej dziękuję za odpowiedzi aparatki ja za 2 tygodnie powinnam już mieć metalik na ząbkach tylko jeszcze nie wiem jaki
mazia23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-30, 12:42   #4684
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez karadisa Pokaż wiadomość
Hmm... jeśli nie ma on ligatur to możliwe, że jest to właśnie aparat Damon. Ja właśnie chciałabym taki. Zameczki sa mniejsze, nie ma ligatur przez co niby jakieś siły tarcia na ząb sa mniejsze - a to z kolei lepsze jest dla szkliwa. Jutro się dowiem, czy moja orto ma właśnie taki aparat w ofercie i czy bedzie właściwy dla mnie. Dużo czytałam o nim w necie i wydaje mi się, że jest super. No ale ortodonci maja na jego temat różne opinie, niktórzy chwalą, niekrórzy nie polecają. Daj znać czy to właśnie Damon, zapytaj ortodontki. No i tak z ciekawości pytam o jego cenę, ile powiedziała Ci orto? Pozdrawiam

!!!
Zdecydowanie nie!
Przecież zamki nie przesuwają się na zębie więc szkliwo nie ma nic do tego.
Cały bajer z bezligaturowymi polega na tym, że podobno mniej boli bo te zatrzaski trzymają drut inaczej niż ligatury czy to elastyczne czy metalowe.

Niestety, nie mamy jeszcze nikogo kto by miał oba rodzaje aparatów. Co więcej musiałby mieć wyleczone zęby jednym, potem idealny nawrót wady i ponownie wyleczone drugim, żeby móc cokolwiek porównywać.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-30, 13:03   #4685
karadisa
Raczkowanie

GG do karadisa

"Technika bezligaturowa to kolejny krok w rozwoju ortodoncji polegający na zamykaniu łuku w szczelinie zamka za pomocą specjalnej klapki, a nie przywiązywaniu go gumką (tzw. ligaturą). Łuk przesuwa się swobodnie eliminując znacznie tarcie, zwłaszcza w początkowej fazie leczenia. Dla pacjenta oznacza to krótszy czas noszenia aparatu, mniejszą ilość wizyt kontrolnych, oraz minimalne dolegliwości bólowe. Również higiena jest łatwiejsza gdyż nie ma elastycznych ligatur które utrudniają usuwanie nagromadzonego osadu." Mnie to przekonuje. Ale tak jak pisałam wcześniej - system ten ma zwolenników jak i przeciwników. Zreszta faktycznie aparat jedną drogą a umiejętności i kompetencje ortodonty drugą No masz rację 1000days trudno tak naprawde ocenić skuteczność tego aparatu. Pozdrawiam
karadisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-30, 13:34   #4686
201604190949
Konto usunięte

Mi chodziło o ten dobroczynny wpływ na szkliwo...
Stary 2010-03-30, 15:12   #4687
sincarne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zuczek2023 Pokaż wiadomość
Ja linka sobie nie przypominam, ale skleroza nie boli, jak wiadomo- pamiętam tylko, że któraś z dziewczyn miała u swojej orto zrobić zdjęcie tym ligaturom, ale chyba zapomniała
to ja byłam...

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-30, 15:48   #4688
krychaa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
raczej się nie da... ale może spróbuj jakiejś pasty wybielającej

wybielajacyh preparatow w czasie noszenia aparatu nieradze bynajnniej mi odradzano przezroczyste zawsze farbuja.. a kolorowe traca kolor takze.. musisz poczekac do nast wizyty, lub idz do prywatnej ortodontki i popros o zmiane gumek
krychaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-30, 16:11   #4689
Pipi180
Raczkowanie

a moja koleżanka ma DAMONA ... i ten aparat jak dla mnie jest bardziej widoczny niż zwykły metal z ligaturkami
damon jest ciemniejszy , wygląda jak zwykły metal z czarnymi ligaturkami, czarnoo ;]
Pipi180 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-30, 16:35   #4690
Wenja
Zadomowienie

nie ma to jak kolorowe gumaski
Wenja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-30, 17:29   #4691
Alien :*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
jak to nie mamy gumek na drucie? nie rozumiem Cię, każdy kto ma aparat z ligaturami, ma je zaczepione wokół zamka, tak aby przytrzymywały drut, czyli są na drucie. może masz założone dodatkowo jeszcze łańcuszki i dlatego coś Ci nie pasuje? daj fotkę, to Ci powiem co to jest. a z przebarwieniem nic już nie zrobisz. następnym razem weź inny kolor albo przyjedź do mnie to Ci gumki wymienie
No właśnie,wokół zamka,a ja teraz mam nie tylko wokół zamka,ale też na całym drucie,tam gdzie zamków nie ma.Fotki nie wrzucę,bo mi gdzieś kabel wcięło
Alien :* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-30, 17:47   #4692
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rozgwiazda Pokaż wiadomość

ja wcinałam paprykę czerwoną i z jasnych mam żółte a nawet pomarańczowe.. bleeeeeee

ale z drugiej strony to dobre... bo np. weźmiesz białe gumki a jak Ci się znudzą to zjesz papryke i masz pomarańczowe, a jak i to Ci się znudzi to zjesz buraki i masz czerwone

Cytat:
Napisane przez Wenja Pokaż wiadomość
i znow do dentysty jade juz "tylko" 5 zebow do lecznia a za lekko ponad miesiac pierwsza wizyta

ciekawa jestem co Ci powie

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
co do przebarwiających się gumek - dziewczyny, skoro tak nie znosicie tych przebarwień, rozwiązanie jest jedno. musicie brać gumki w jakimś kolorze. może jakieś perłowe, różowe, generalnie delikatne kolory - też nie będą rzucać się w oczy a tak szybko się nie przebarwią.
mam od 1,5 miesiąca czerwone i się jeszcze nie przebarwiły... tak samo jak czarny, granatowy, ciemny niebieski i średni niebieski... błękit wyblakł i zrobił się zielonkawy a turkus też trochę zzieleniał

Cytat:
Napisane przez krychaa Pokaż wiadomość
wybielajacyh preparatow w czasie noszenia aparatu nieradze bynajnniej mi odradzano przezroczyste zawsze farbuja.. a kolorowe traca kolor takze.. musisz poczekac do nast wizyty, lub idz do prywatnej ortodontki i popros o zmiane gumek

mi orto powiedziała że od czasu do czasu mogę ale nie ciągle... tylko że ja cały czas używam gdybym nie używała to bym miała żółte zęby... ale to nie są jakieś mocno wybielające pasty typu biel w 14 dni tylko takie bardziej delikatne np z cytryną... a czemu orto Ci nie pozwoliła?

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-30, 18:04   #4693
miiisiaa
Raczkowanie

Właśnie wróciłam od ortodonty okrutnie załamana ;( prawdopodobniej przez 3 migdałek, który miałam jako dziecko, moja górna szczęka nie rozwinęła się prawidłowo. Poza tym zgryz otwarty... Ortodontka powiedziała, że sam aparat tutaj nic nie zrobi i potrzebna jest operacja :x czy któraś z was miała podobny przypadek i leczyła się tylko ortodontycznie bez konieczności interwencji chirurga? Miało być łatwo i przyjemnie...

1. odchudzam sięę
2. szukam ortodonty
3. walczę z alergią
4. nie wyciskam!
miiisiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-30, 18:06   #4694
truskava
Zakorzenienie

Dziś zdjęła mi orto aparat, w końcu ale mam teraz pytanie dotyczace tego aparatu reencyjnego: czy możn z nim jeśc i pić? czy na czas jedzenia go zdejmujecie? ile musialyscie nosic te retencje? mi orto nakazała dwa dni nosic non stop, a pozniej tylko na noc.
truskava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-30, 18:15   #4695
Wenja
Zadomowienie

Cytat:

ciekawa jestem co Ci powie

napewno nie bardziej ode mnie juz niedlugo niedlugo ah...
Wenja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-30, 18:21   #4696
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez truskava Pokaż wiadomość
Dziś zdjęła mi orto aparat, w końcu ale mam teraz pytanie dotyczace tego aparatu reencyjnego: czy możn z nim jeśc i pić? czy na czas jedzenia go zdejmujecie? ile musialyscie nosic te retencje? mi orto nakazała dwa dni nosic non stop, a pozniej tylko na noc.
tylko 2 dni? wiele osób nosi ok 2 mies. albo więcej

Cytat:
Napisane przez Wenja Pokaż wiadomość
napewno nie bardziej ode mnie juz niedlugo niedlugo ah...

Edytowane przez betti_888
Czas edycji: 2010-03-30 o 18:34
Stary 2010-03-30, 18:47   #4697
201604190949
Konto usunięte

Co do past wybielających to one cudów nie są w stanie zdziałać. Poza tym jak mamy aparat to osad się bardziej odkłada, ciężej je doczyścić więc moim zdaniem wybielające są tu bardzo pomocne. Ale żeby wybieliły tak, żeby po zdjęciu aparatu odznaczały się zamki to dla mnie nie realne.

Za to po zjedzeniu czegoś farbującego jak się szybko pójdzie wyszorować zęby taką pastą to gumki mogą być uratowane.
Stary 2010-03-30, 18:51   #4698
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:

szkoda... a chciałam zobaczyć jak to wygląda na zębach... jeśli jest to niehigieniczne to po co takie w ogóle produkują?

niebieski? szalejesz
Dostałam perłowe w kieszeń jakby mi się jakaś rozmowa kwalifikacyjna nawinęła.
Też chciałam zobaczyć

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość
hmm a dlaczego niehigieniczne? Nie mogę sobie wyobrazić takich ligaturek, te kwiatki były jakby namalowane? swoją drogą, takie kwiatki na wiosnę byłyby super latem słoneczko, jesienią hmmm grzybek? a zimą bałwanek
Masz ligaturkę a dookoła niej wystają płatki. Musi to fenomenalnie na zębach wyglądać.
Chodzi o to że dookoła płatków zatrzymuje się jedzenie. Ciężko utrzymać higienę jamy ustnej. Nie miałam siły przekonywania.
Dostałam turkusowo-szmaragdowe na które czaiłam się od samego początku, czyli już od ponad roku
Pierwsze takie ciemne. Strasznie mi się podobają. Jeśli Mój Mężczyzna będzie człowiekiem to wrzucę fotki niebawem
rudo-zielona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-30, 18:53   #4699
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Co do past wybielających to one cudów nie są w stanie zdziałać. Poza tym jak mamy aparat to osad się bardziej odkłada, ciężej je doczyścić więc moim zdaniem wybielające są tu bardzo pomocne. Ale żeby wybieliły tak, żeby po zdjęciu aparatu odznaczały się zamki to dla mnie nie realne.

Za to po zjedzeniu czegoś farbującego jak się szybko pójdzie wyszorować zęby taką pastą to gumki mogą być uratowane.
ale jednak jest jakaś różnica w porównaniu jak by się nie używało

Stary 2010-03-30, 19:12   #4700
truskava
Zakorzenienie

Cytat:
tylko 2 dni? wiele osób nosi ok 2 mies. albo więcej

Tak, tylko dwa dni. Mówiła, że one są najważniejsze, bo na poczatku te zeby sa takie "luźne" i wlaśnie mam takie odczucie.
W ogóle teraz jak myje zeby, to dziasla mi bardzo krwawią, w ogole sa w oplakanym stanie, jakies takie przerośniete, ale mam nadzieje, ze to wszystko wróci do normy. AA, i tam gdzie mialam załozone pierscienie, na szóstkach bodajże, to mam zepsuty ząb, ale nie plomba, tylko przy dziąśle, Musze iśc w najblizszym czasie na wizyte do stomatologa i wyleczyc to co brak.
truskava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-30, 19:21   #4701
betti_888
Wtajemniczenie

znalazłam dla Was różne kształty gumeczek

http://www.alibaba.com/product-gs/23...19#breadcrumbs - kwiatuszki i myszka Mickey

http://www.alibaba.com/product-gs/23...93#breadcrumbs - kotki... chyba najładniejsze... nawet wąsiki mają

http://www.alibaba.com/product-gs/25...showimage.html i srebrne myszki Mickey

---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ----------

Cytat:
Napisane przez truskava Pokaż wiadomość
Tak, tylko dwa dni. Mówiła, że one są najważniejsze, bo na poczatku te zeby sa takie "luźne" i wlaśnie mam takie odczucie.
W ogóle teraz jak myje zeby, to dziasla mi bardzo krwawią, w ogole sa w oplakanym stanie, jakies takie przerośniete, ale mam nadzieje, ze to wszystko wróci do normy. AA, i tam gdzie mialam załozone pierscienie, na szóstkach bodajże, to mam zepsuty ząb, ale nie plomba, tylko przy dziąśle, Musze iśc w najblizszym czasie na wizyte do stomatologa i wyleczyc to co brak.

w takim razie czekamy na zdjęcia

Edytowane przez betti_888
Czas edycji: 2010-03-30 o 19:19
Stary 2010-03-30, 19:29   #4702
dzolerinka19872
Raczkowanie

Hej ułamało mi się jedno "skrzydełko" w zamku. Chyba podczas jedzenia. Ligaturka spadła ale na pozostałych normalnie się trzyma. Wizytę mam 20 kwietnia i nie wiem czy poczekać do wizyty, czy dzwonić? Miałyście podobne sytuacje?
dzolerinka19872 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-30, 19:31   #4703
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dzolerinka19872 Pokaż wiadomość
Hej ułamało mi się jedno "skrzydełko" w zamku. Chyba podczas jedzenia. Ligaturka spadła ale na pozostałych normalnie się trzyma. Wizytę mam 20 kwietnia i nie wiem czy poczekać do wizyty, czy dzwonić? Miałyście podobne sytuacje?
Zadzwoniłabym do orto. Tymbardziej, że wizyta jest za miesiąc. Niech orto zadecyduje.

Edytowane przez rudo-zielona
Czas edycji: 2010-03-30 o 19:41
Stary 2010-03-30, 19:45   #4704
dzolerinka19872
Raczkowanie

Ehh dopiero co u niej byłam śmieje sie że zawsze musze ja odwiedzic pomiedzy wizytami
Stary 2010-03-30, 19:50   #4705
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dzolerinka19872 Pokaż wiadomość
ja tez mam ułamane skrzydełko i orto mówi że to nic takiego. jak masz ligaturę, to ostrożnie załóż ją spowrotem i czekaj do wizyty, a jak nie masz tej ligatury to może być problem, bo ząb nie będzie przytrzymywany przez drut i może się trochę pokrzywić.
Stary 2010-03-30, 19:56   #4706
dzolerinka19872
Raczkowanie

ligaturka się trzyma na pozostałych trzech skrzydełkach
Stary 2010-03-30, 20:00   #4707
rudo-zielona
Zadomowienie

Jestem cykorem więc bym zadzwoniła. Chodzi o to, żeby orto przypadkiem nie zaczęła wymyślać, że opóźniłam leczenie. W sumie all zależy od tego jak jest ustawiony konkretny ząb, bo szkoda zatrzymywać leczenie.

Pochwalę się. Zęby bolą jak cholera!! Jak mi dobrze
Stary 2010-03-30, 20:05   #4708
dzolerinka19872
Raczkowanie

Dobre zadzwonię jutro ja też panikara jestem, chyba wszystkie fora dzisiaj przeszukałam buźka dziewczynki

p.s. ząbki bolą=ząbki się prostuja i like it
Stary 2010-03-30, 20:30   #4709
marta1210
mj

Dzisiaj się zdenerwowałam... nosze te wyciągi i mam wrażenie że się nic nie porusza w sensie staneło w miejscu... a co gorsza jak zdejmę te gumeczki na chwilę, czy jak to idę na rozmowę czy cos w tym stylu to mi całkiem zęby wracają do poprzedniego stanu i "szpara" jest taka sama jak przed leczeniem:/
Stary 2010-03-30, 20:30   #4710
krychaa
BAN stały

Cytat:

mi orto powiedziała że od czasu do czasu mogę ale nie ciągle... tylko że ja cały czas używam gdybym nie używała to bym miała żółte zęby... ale to nie są jakieś mocno wybielające pasty typu biel w 14 dni tylko takie bardziej delikatne np z cytryną... a czemu orto Ci nie pozwoliła?
To niejest tak ze mi zabronila, ale dala do zrozumienia bym zabardzo nieuzywala tego bo zeby niezostaja calkowicie wybielone bo masz aparat logiczne no ale trzeba z fluorem tam od czasu do czasu to mozna.. no ale wiesz.. jak np. sa pasty specjalne korektory wybielajace itp.. to odpada;p
krychaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości