ZACZYNAMY 15 LUTEGO! MUSI SIĘ UDAĆ! Francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-01, 11:10   #1891
vandros
Raczkowanie

Dot.: ZACZYNAMY 15 LUTEGO! MUSI SIĘ UDAĆ! Francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana

Czesc dziewczyny!!
Za zaproszenia do rozmowy dziekuje i baardzo chetnie z noch korzystam !!!
Ale nie dzisiaj!! waga 0,6 na + szit szit szit chyba roztrzaskam ta wage o
Ja nie wiem jak Wy to robicie ze tak chudniecie. Kurde jak czytam co jecie to przeciez mozna pomyslec ze sie obzeracie wrecz a moimo to waga leci. Ja doslownie nie jem nic, tyle zeby nie czuc glodu a i ta moja ciagle wielka. Jak sobie podliczylam to jestem na diecie 2 miesiace i tydzien a schudlam... 7 kg
vandros jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-01, 13:00   #1892
karadka
Zadomowienie

Dot.: ZACZYNAMY 15 LUTEGO! MUSI SIĘ UDAĆ! Francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana

Cytat:
Napisane przez sylwusia085 Pokaż wiadomość
ja dzisiaj kolejne 0,3 kg w dol ale ostatnie dzien P, wiec teraz musze sie syzkowac na wielki 5 dniowy zastoj ale to nic po burzy zawsze wyjdzie slonce kurcze prawie -8 kg super wynik mam nadzieje ze bedzie tak aldnie spadalo az do mojej wymarzonej 15 ;] a jak nie to i tak sie nie poddam... ale powiem waz szczerze ze zazdroszcze Wam ze jestescie takie szczesliwe na tej diecie, ze lubicie to jedzenie itp... ja bardzo tesknie za odrobina oliwy, za prawdziwym kotletem w panierce, czy chociazby za spaghetti.... a na krolewska uczte moja pierwsza bedzie pizza, chipsy i szklanka miryndy!!!! a jak bedzie juz maj-czerwiec to bedzie rybka z nad morza i frytki i surowka i goferek przesadzam co..? ale czekam na te chwile z niecierpliwoscia ;] no.... aby nie zanudzac ide kupic sobie buty i torebke jak sie nie wydaje kasy na slodkosci, to i na takie ekstra rzeczy wystarczy buziolki i milego dnia

---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ----------

a mi sie wydaje ze masz figurke super eksttra laski

---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ----------

jeszcze mi sie przypomnialo ;] pamieta moze ktoras z was strone gdzie ejst przepis na te slynne cytrynowe muffinki? ja robilam tylko raz muffinki czekoladowe ale cos mi mega gorzkie wyszly.... a dalam wszystko wg przepisu no mzoe za duzo dalam aromatu i dlatego...? hmmm nie wiem ale wiem ze jak tyle osob je poleca to na pewno sa pycha acha szukalam na necie tego majonezu extra light nie ma... ale planuje poleciec do niemiec na zakupy i moze znajde tam go...
sylwus specjalnie dla Ciebie
muffinki cytrynowe
- 11g proszku do pieczenia
- 3 jajka
- sok z polowy cytryny
- skorka z 1 cytryny
- 4 lyzki otrebow wosianych
- 200ml chudego mleka
- 3 lyzki mleka w proszku odtluszczonego
- 3 lyzki slodziku
- 2 lyzki otrebow pszennych

bialka ubic na piane
w osobnej misce wymieszac reszte skladnikow, polaczyc z piana
piec w nagrzanym piekarniku 30 min 200 stopni

na to mozna polewe z nutelki albo nabic nutelke do srodka wtedy to juz mega pyszne beda

a teraz odpowiem na Twoje zachcianki pizze mozesz sama zrobic dukanowa spagetti nalesnikowe z jakim chcesz sosem, rybke mozesz jesc o kazdej porze, surowki tez na pw, gofry dukanowe, a z panierka to trzeba sprobowac jakby miecho w jajeczku obtoczyc i potem w otrebach i upiec w piekarniku??? moze ktoras probowala? takze kochana nie ma co narzekac tylko kombinowac! a w Twoim tempie to szybko na III faze przejdziesz i tak

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

Cytat:
Napisane przez vandros Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny!!
Ja nie wiem jak Wy to robicie ze tak chudniecie. Kurde jak czytam co jecie to przeciez mozna pomyslec ze sie obzeracie wrecz a moimo to waga leci. Ja doslownie nie jem nic, tyle zeby nie czuc glodu a i ta moja ciagle wielka. Jak sobie podliczylam to jestem na diecie 2 miesiace i tydzien a schudlam... 7 kg
vandros z calym szacunkiem ale 7 kilo w 2 miesiace to malo wg Ciebie? pomysl sobie cile czasu tluszczyk sie gromadzil!!! nie da sie zgubic 20 kilo w miesiac! a dla organizmu to lepiej jak wolniej chudniemy!
karadka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-01, 13:13   #1893
vandros
Raczkowanie

Karadko kochana jestes!!! wiem ze to niezle, ale szajby jakiejs dostaje :conf used: chociaz powiem Ci ze wrocil mi troche humor. przymierzalam rzeczy ktore zostawilam w domu bo byly za male a teraz sa duze
klask i: coz nie wystapie juz w nich ale jaka radosc !!!!!

Edytowane przez vandros
Czas edycji: 2010-04-01 o 13:15
Stary 2010-04-01, 13:16   #1894
elskede
Rozeznanie

Vandros - bo nie masz dużo do stracenia, wszystko dlatego , ja zgubiłam przez 5,5 tyg 4kg, bo w uderzeniówce przez pierwsze 3 dni spadłam 3kg czyli wychodzi też bardzo powoli. Ale ja jestem już przy końcu diety, planuję zejść do 66, ale może wystarczy mi 68, kto wie

Mam skrobię jupiiiiiiii, 1,5kg

Edytowane przez elskede
Czas edycji: 2010-04-01 o 13:18
elskede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-01, 13:17   #1895
sylwusia085
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez karadka Pokaż wiadomość
sylwus specjalnie dla Ciebie
muffinki cytrynowe
- 11g proszku do pieczenia
- 3 jajka
- sok z polowy cytryny
- skorka z 1 cytryny
- 4 lyzki otrebow wosianych
- 200ml chudego mleka
- 3 lyzki mleka w proszku odtluszczonego
- 3 lyzki slodziku
- 2 lyzki otrebow pszennych

bialka ubic na piane
w osobnej misce wymieszac reszte skladnikow, polaczyc z piana
piec w nagrzanym piekarniku 30 min 200 stopni

na to mozna polewe z nutelki albo nabic nutelke do srodka wtedy to juz mega pyszne beda

a teraz odpowiem na Twoje zachcianki pizze mozesz sama zrobic dukanowa spagetti nalesnikowe z jakim chcesz sosem, rybke mozesz jesc o kazdej porze, surowki tez na pw, gofry dukanowe, a z panierka to trzeba sprobowac jakby miecho w jajeczku obtoczyc i potem w otrebach i upiec w piekarniku??? moze ktoras probowala? takze kochana nie ma co narzekac tylko kombinowac! a w Twoim tempie to szybko na III faze przejdziesz i tak

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

vandros z calym szacunkiem ale 7 kilo w 2 miesiace to malo wg Ciebie? pomysl sobie cile czasu tluszczyk sie gromadzil!!! nie da sie zgubic 20 kilo w miesiac! a dla organizmu to lepiej jak wolniej chudniemy!
Bardzo Ci dziekuje za przepis, czytalam go na pewnio ale nie wiedzialam czy bedzie git i nie robilam hihi ;] a teraz wyprobuje na swieta ;p masz racje z tymi przepisami jest wybor tylko ja taki uparciuch jestem i chyba sobie sama wmawiam ze to obrzydliwe

vandros ja tez mysle ze jeden kg na tydzien to jest najlepsze rozwiazanie, sama wiem ze im syzbciej leca tym mamy wieksza motywacje ale pomysl ze to co ty gubisz to gubisz na zawsze nie ebdzie jojo na pierwszym tygodniu 3 fazy, czego ja sie obawiam ;D kazdy z nas ma inny organizm moja mama przez pierwsze 2 tyg chudla jak torpeda a jest 10 kg mneijsza niz ja, teraz ona ma juz ponad tygodniowy zastoj a ja lece jak torpeda wiec moze i u ciebie tak bedzie, dajmy zcasowi czas
sylwusia085 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-01, 13:27   #1896
vandros
Raczkowanie

Macie racje dzieczwyny. I sama tez o tym wiem ze kazdy ma inny organizm i naczej reaguje, ale... moze to z nudow takie gupety mi do glowy przychodza. Ja mam jeszcze do zrzucenia jakies 10 kg bo chcialabym wazyc 55 kg wiec jeszcze sporo pracy przede mna
Stary 2010-04-01, 13:54   #1897
Megi428
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agamagda Pokaż wiadomość
puk rankiem
najsuperaśniejsza rzecz móc zmienić wagę w podpisie w dół
dziś o 0,7kg
wczoraj 2 godzinki aqua
zawsze po aqua mi dużo spada
agamagda super

Cytat:
Napisane przez elskede Pokaż wiadomość
Kochanie jesteś prawdziwą wyrocznią - po pierwsze gardło lekko mnie boli, ale to nic, po drugie spadłam 1kg w dół Dziękuję, dziękuję, dziękuję
mogę codziennie wam czary mary robić ha ha

Cytat:
Napisane przez agamagda Pokaż wiadomość
Megi oj nastraszyłaś tym zastojemmm
ale to dobrze, daje do myślenia

a z moją motywacją
hmm................
25 kwietnia chrzciny w rodzinie
9 maja komunia w rodzinie
15 maja wesele u znajomej
29 maja wesele u brata
a jeszcze po drodze święta, urodziny córki (czytaj tort)
...... najbardziej oczywiście zależy mi na weselu brata
i troszkę boję sie zastojów z winy wcześniejszych imprez
ale muszę się trzymać, wiem że i WY mi pomożecie
karadka super, że waga w dół
elskede też i tak dużo

a Megi się zważyła? czy znowu zaspała???
agamagda ja nie straszyłam tylko ostrzegałam mnie samej dało to do myślenia na tyle, że nie zamierzam grzeszyć - no drinka wypiję
a co do zaspania dzisiaj to udało się nie zaspać i waga 106,2kg czyli 7,8 kg "w plecy"

Cytat:
Napisane przez vandros Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny!!
Kochana my tu cię pocieszamy a ty mówisz że 7 kg w dwa miesiące? - toż to całkiem ładny spadek I proszę mi tu więcej nie narzekać

================
wpadnę potem do was bo tylko zajrzałam na chwilę, papatki

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-04-01, 14:15   #1898
agamagda
Rozeznanie

gratulacje Megi
zrobiłam ciasteczka owsiane - dobre wyszły
polewę dorobię tę karadkową od śmietanowca (ciekawe czy ładnie zastygnie?)
jutro albo w sobotę sernik na zimno
coby słodkości swoje na święta wozić

vandros tak jest, nie narzekaj

u mnie było sporo razy na plus i to po 1kg, po 0,7
ale w bilansach tygodniowych było ok
ostatni tydzień na P jakoś miałam kiepsko PLUS 0,1
będzie dobrzeee

Edytowane przez agamagda
Czas edycji: 2010-04-01 o 14:16
agamagda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-01, 14:46   #1899
elskede
Rozeznanie

Cytat:
WIELKANOC 2010

Muffiny:
4 jajka
4 lyzki otrab pszennych
8 lyzek otrab owsianych
4 lyzki beztluszcowgo twarozku ( ja dalam serek homogenizowany )
pol lyzeczki slodziku
aromoat wedle uznania, badz skorka cytrynowa pomaranczowa
Rozgrzac piekarnik do 180 stopni. Bialka ubic na piane, pozostale skaldniki wymieszac i dodac do nich piane. ciasto rozlozyc do foremek piec 20-30 minut

Murzynek
Wyszedł na prawdę przepyszny, od dziś jest to moje ulubione Dukanowe ciasto. Mój tata gdy spróbował, nie chciał uwierzyć, że to jest ciasto z mojej diety. Uparcie twierdził, że smakuje jak normalne...
Wilgotne w środku i wyjątkowo aromatyczne
Składniki:
3 jajka + 2 białka
5 łyżek otrąb pszennych
4 łyżki skrobi
4 łyżki mleka w proszku
4 łyżki mleka w płynie
2 łyżeczki proszku do pieczenia
czubata łyżka kakao
pół dużego jogurtu naturalnego
ok. 20 -24 tabletek słodzika, zależy jak słodkie kto lubi...
kilka kropel aromatu - ja dałam rumowy i odrobinę waniliowego
szczypta soli
do smaku sypnęłam też pół łyżeczki cynamonu - ale to już opcjonalnie
Żółtka oddzielamy od białek. Do 3 żółtek dodajemy zmielone otręby, skrobię, mleko w proszku i w płynie, kakao słodzik, jogurt, proszek do pieczenia itd. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie dodajemy do masy... Przelewamy do formy keksówki i wstawiamy do piekarnika (ok. 180 stopni) na 30 -40 minut sprawdzając co jakiś czas czy już dobre

Klops z jajkiem
80 dag mięsa mielonego [wołowina+mięso z indyka]
1 jajo
1 duża cebula
2 łyżki otrębów (w oryginale jest biała bułka...)
pieprz
sól
majeranek
3 jajka na twardo
Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić. Otręby namoczyć w mleku odtłuszczonym, jak napęcznieją odcisnąć, dodać do mięsa. Do masy wbić jedno jajko, dodać cebulę, sól i pieprz, przyprawić do smaku. Wyrobić masę.
Formę do pieczenia (keksówkę) wyłożyć folią aluminiową.
Następnie przełożyć ½ masy i uformować klopsa, włożyć ugotowane jajka (całe, !obrane!, ułożyć wzdłuż foremki) i przykryć resztą masy.
Wierzch klopsa posypać majerankiem.
Zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 190/180 st. przez około 50 minut.
Pod koniec pieczenia odwinąć klopsa z folii.

Sałatka porowo-jajeczna
jajka [3 szt.]
cebula [1 szt.] (mała)
rzodkiewki [5 szt.]
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
musztarda [0.5 łyżeczki]
jogurt naturalny [0.5 op.] (malego)
por [2 szt.] (małe)
Przygotowanie:

• Kroimy pora i cebulę i posypujemy solą i pieprzem.
    2. Dodajemy pokrojone w małą kostkę jajka.
    3. Rzodkiewkę ścieramy na tartce (grube oczka).
    4. Dodajemy musztardę i jogurt.
    5. Mieszamy i jemy.

KOLOROWE PASZTECIKI
-mieso:
ja dalam kawalek wolowiny, kawalek indyka, 2 piersi z kurczaka -
4 ząbki czosnku
-papryka czerwona
-kilka pieczarek
-2 male cebule
-kawalek chudego zoltego sera(ale nie musi byc)
-rozmaryn, ziola prowansalskie, sol, ziarenka smaku, pieprz, papryka ostra i co kto lubi
-2 lyzki musztardy
-2 lyzki keczupu light
- jajko

mieso dobrze zmielic z czosnkiem
papryke pokroic w malutka kosteczke i poddusic na teflonie na sucho
pieczarki pokroic w drobna (0,5cm) kostke i poddusic z drobno pokrojona cebula na wodzie
ser pokroic w drobna kosteczke,
wszystko doprawc, dodac keczup i musztarde, jajko
zrobic male paszteciki w foremkach silikonowych na mufinki lub babeczki czy rozyczki, albo w kamionkowej formie w calosci piec (180 stopni) w zaleznosci w jakich foremkach - muffinki krocej (1 godz), w calosci ok pol godziny dluzej gdyby sie przypiekalo od gory to folia nakryc

Jaja faszerowane
Jesli chodzi o potrawy wielkanocne to planuje zrobic jaja faszerowane na 2 kolory- wwyciagnac zolta zmiksowac z serkiem homo 0% i do jednych dodac cwikle z chrzanem a do drugiej czesci dodac szczypiorek, pieczarki marynowane, moze ogora kiszonego i cebule znalazlam ten przepis w gazecie ;p do tego dietetyczny bigos, galaretke z kurczaka i rybe po grecku, tak zeby na stole ladnie to i zachecajaco wyglądało.

jajka faszerowane (kolorowe)PW
RÓŻOWE
2 żółtka, 2 łyżki chudego twarogu, łyżka przecieru pomidorowego, przyprawa chili, sól
ZIELONE
2 żółtka, 2 łyżki chudego twarogu, 1 łyżka rozmrożonego szpinaku, sół
ŻÓŁTO-ZIELONE
2 żółtka, 2 lyżki chudego twarogu, łyżka posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, rzeżucha, szczypiorek, sól)
Z SZYNKĄ
2 żółtka, 1 łyżka posiekanej szynki, łyżka natki pietruszki, łyżka posiekanej czerwonej papryki, łyżka "majonezu" sól, pieprz
Z WĘDZONĄ RYBĄ
2 żółtka, 2łyżki rozdrobnionej wędzonej ryby, cebula dymka, 2 łyżeczki "majonezu", imbir,sól, pieprz
Z ANCHOIS
2 żółtka, 4 koreczki lub fileciki anchois, łyżka majonezu, sól, pieprz

jajka w sosie tatarskim
skladniki dowolne,
jajka gotujemy,
robimy sos -
jogurt,
majonez extra light,
ogorek kiszony,
pieczarki marynowane,
cebula,
wszystko wrzucamy do misy blendera(i max na 2 poziomie tzn bardzo wolno zeby nie bylo miazgi tylko drobne kawaleczki) lub kroimy w bardzo drobna kosteczke,
mozemy do sosu dodac pokrojonego w 1cm kostke sledzika, jajka na polowki i zalewamy sosem

SERNIK
0,5 kg sera twarogowego 0 % mielę go chwilę w malakserze , a do niego wrzucam 3 całe jajka
pół szklanki mleka chudego,
słodzik
( ja dodaję 3 łyżki cukru trzcinowego, ponieważ nienawidzę
smaku słodzika)
3 płaskie łyżki skrobi kuku
pół łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu
ja daję pomarańczowy
Wszystko chwilę mieszam w malakserze , a następnie do formy keksówki wyłożonej papierem i do pieca 180 stopni , 40 min. Potem na ok. godzinkę zostawiam w piecu.

Ryba po grecku
* 1 kg dowolnej ryby bez ości (moje ulubione to dorsz i sola)
* 5 marchewek
* 5 pietruszek
* por
* 1 duży seler
* 3 cebule
* ziele angielskie
* liśc laurowy
* pieprz
* papryka mielona
* przyprawa do ryb
* koncentrat pomidorowy
* natka pietruszki do dekoracji

A więc na początek kroimy rybkę na małe kawałki, wkładamy do brytfanki, posypujemy obficie przyprawą do ryb i pieprzem następnie wkładamy do piekarnika na jakieś 30 min (temp.200 stopni)
Drobno posiekaną cebulke szklimy delikatnie na patelni. Pozostałe warzywa, które wcześniej ścieramy na tarce (duże oczka) dorzucamy do cebulki , zalewamy szklanką wody, dodajemy liścia , ziela i papryki i tak dusimy te warzywka pół godzinki co jakiś czas je mieszając. Na końcu dodajemy koncentratu ( ilość zależy od własnego sumienia- ja dałam cały słoiczek )
Gdy warzywa i ryba bedą miekkie, układamy w półmisku na zmianę: warzywa, ryba. Na wierzchu powinny być warzywa. Potrawę odstawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy dużymi gałązkami natki. Najlepiej smakuje na następny dzień. Smacznego

JAJKA NADZIEWANE Z ŁOSOSIEM (P)
Kilka jajek
Łosoś wędzony
Koperek
Świeżo zmielony pieprz, jogurt naturalny, ew. trochę soli.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroic wzdłuż na pół. Łyżeczką wybrac żóltka, wszystkie wrzucić do miseczki i rozciapciać widelcem (można dodać jogurtu- będzie łatwiej). Pokroić łososia na drobniutkie kawalki - wrzucić do żółtek, koperek posiekać - dodac do żółtek i łososia. Wymieszać, dodać jogurtu, tak żeby masa trzymała się w "kupie", popieprzyc do smaku, jak trzeba to dosolić. Wypełnić połowki białek masa żółtkowo- łososiową. Ozdobić koperkiem. Smacznego

JAJKA NADZIEWANE Z PIECZARKAMI (PW)
kilka jajek,
kilka pieczarek
natka pietruszki
Świeżo zmielony pieprz, jogurt naturalny, ew. trochę soli.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroic wzdłuż na pół. Łyżeczką wybrac żóltka, wszystkie wrzucić do miseczki i rozciapciać widelcem (można dodać jogurtu- będzie łatwiej). Podczas gotowania jajek oczyścić pieczarki, zetrzeć na tarce lub potraktować blenderem, udusić do miękkości. Ostudzić. Dodać uduszone pieczarki oraz posiekaną drobno natkę pietruszki do żóltek, wymieszać dodając jogurt i przyprawy. Gotową masą nadziewać połówki białek.
Smacznego

Galaretka z kurczaka 1 podwójna pierś pęczek włoszczyzny kostka rosołowa (najlepiej z lisćmi laurowymi i zielem angielskim) pieprz 3 łyżeczki żelatyny (lub agar- agar) ćwiartka cytryny Gotujemy wywar z jarzyn i przypraw. Piersi kroimy na 4 kawałki. Gdy wywar gotuje sie, wkładamy pierś i gotujemy (po ugotowaniu powinna być bardzo miękka). Po ugotowaniu kroimy lub szarpiemy mięsko na małe kawałeczki, wkładamy do salterek. W międzyczasie w 0,5 l gorącego wywaru rozpuszczamy 3-4 łyżeczki żelatyny i zalewamy mieso w salaterkach. Wstawiamy do lodówki do zastygniecia. Przed jedzeniem na galaretkę wyciskamy cytrynę

PULPECIKI INDYCZE Z PIECZARKAMI Faza II PW (P jezeli bez pieczarek)
pulpety:
500g opakowanie mielonego mięsa indyczego

1 jajko
1 duża cebula
łyzka stołowa skrobii kukurydzianej
pieprz, sól
Wszystkie skladniki wymieszac (cebulke drobniutko posiekac). Uformowac małe kuleczki i lekko spłaszczyc. z 500g mięsa wyjdzie ok 12 pulpecików. smażyc na teflonie bez tłuszczu do lekkiego zrumienienia.Przelozyc je do innego naczynia

sos pieczarkowy:
500g pieczarek
2 duże cebule
2 kostki rosołowe
pieprz
odrobina vegety
jogurt 0%
Pieczarki pokroimy na średniej wielkości kawałki. Cebule pokroic drobno. NA teflonie zeszklic cebule, dodac pieczarki, poddusic. Kiedy warzywa puszczą trochę wody dodac kostki rosołowe. dodac troche wody w razie potrzeby.Dusic. Pieprz i odrobinkę vegety. Na koniec zabielic jogurtem. (pamiętajcie zeby nabrać do kubeczka trochę sosu i w tym kubeczku mieszac go z jogurtem i dopiero potem wlać na patelnię żeby sie nie zważyło).

Dodac pulpeciki i dusic wszystko przez chwilkę na małym ogniu.

BIGOS Z MLODEJ KAPUSTY Faza II PW
miesko, moze byc kurczak, indyk, kawalek wolowiny
glowka mlodej kapusty (ciemne liscie, luzne, nie tworzace scislej glowki)
cebula
pomidory
przyprawy:majeranek, slodzik, sol, pieprz, ziele angielskie,, lisc laurowy, ocet
1lyzka skrobii ziemniaczanej
kilka suszonych grzybow
Miesko obgotowac, oddzielic od kosci, pokroic i podsmazyc na cebulce. Dodac poszatkowana kapuste, ziele, listek, podlac wywarem z mieska. Grzyby namoczyc. Nie przesadzac z plynem chyba ze chcemy rzadka zupe. Dusic od czasu do czasu mieszajac do miekkosci. Dodac pomidory do koloru i smaku (ostroznie aby nei bylo za kwasne) i pokrojone grzyby. Doprawic do smaku (ostroznie z octem). Make rozrobic z woda i wlac do kapusty dla zageszczenia.
Jak kazdy bigos najlepiej smakuje po paru dniach.

To są przepisy na święta, które postaram się wykorzystać, dzisiaj miałam w końcu czas na to, żeby przejrzeć przepisownię Że też trzeba będzie pichcić dopiero w sobotę, wolałabym mieć to już dzisiaj z głowy, a tak to wszystko się naraz nałoży, sprzątanie, gotowanie, krzątanina brrrr Ale będzie fajnie. Mam nadzieję, że zaprosimy rodzinkę to już w ogóle byłoby świetnie, kuzynki chcą muffinki i serniczek dukanowy, a co, zrobię im, do tego jakąś nutelkę, zasłodzą się okropnie

Edytowane przez elskede
Czas edycji: 2010-04-01 o 14:50
Stary 2010-04-01, 15:08   #1900
karadka
Zadomowienie

megi to ja Cie bardzo prosze zaczaruj moja wage zeby jutro -0,1 pokazala albo wiecej jak Ci sie uda

agamagda zrob z zelatyna tylko troszke wystarczy i zastyga jak normalna a dla tych co maja smietane 4% (ja) proponuje dac lyzke smietany do polewy! jest laka mleczna

a i wszystkim co juz cos upichcily na swieta zazdroszcze bo ja jeszcze nie tknelam niczego! dzisiaj do 8 w pracy a jutro do 7! zwariuje! wiec chyba w sobote bede wszystko robic w sumie to zaluje bo moglam dzisiaj po kapuste podjechac i bym juz bigos zaczela no ale trudno

czy ktoras robila herbatniki dukanowe??? dajcie znac to pilne bo mam nowy pomysl tylko herbatniki potrzebuje

---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ----------

kochane czy ktoras poda mi zawartosc mleka odtluszczonego granulowanego? bo nie wiem czy bede miala czas jechac do tesco a kolo mnie jest zwykle tylko i w 100g ma 0,6g tluszczu i nie wiem czy to duzo czy malo
Stary 2010-04-01, 16:03   #1901
Megi428
Wtajemniczenie

Cytat:
megi to ja Cie bardzo prosze zaczaruj moja wage zeby jutro -0,1 pokazala albo wiecej jak Ci sie uda

a i wszystkim co juz cos upichcily na swieta zazdroszcze bo ja jeszcze nie tknelam niczego! dzisiaj do 8 w pracy a jutro do 7! zwariuje! wiec chyba w sobote bede wszystko robic w sumie to zaluje bo moglam dzisiaj po kapuste podjechac i bym juz bigos zaczela no ale trudno

czy ktoras robila herbatniki dukanowe??? dajcie znac to pilne bo mam nowy pomysl tylko herbatniki potrzebuje
- herbatników nie robiłam, bo ciągle tylko serniczki piekę - smakują mi i same proteiny
- też nic nie zaczęłam gotować na święta, bo ja jestem z tych dziwnych co to lubią na ostatnią chwilę, czyli sobota będzie kuchenna
karadka mówisz i masz oby jutro waga pokazała o co najmniej 0,1 kg mniej - reklamacji nie przyjmuję ha ha

-----
A tak w ogóle to witam Was dzisiaj, wczorajsza @ była fałszywym alarmem - coś tam się zaczęło niby, a w nocy i do teraz cisza
Tak sobie myślę, że jednak organizm szaleje, bo spadek dobrych kilku kg, zmiana żywienia, przesilenie wiosenne itp. i fiks
No ale mam nadzieję że się unormuje, organizm uspokoi i będzie ok. I oby kg spadały
A wszystkim kochanieńkie które dzisiaj na wadze miały spadek serdeczne gratki

---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ----------

Co do przepisów świątecznych, to galaretka z kurczaka wydaje mi się najbardziej prostym daniem - gotujemy po prostu rosołek (ja daję udka i pierś), dodając ziele angielskie i listek laurowy, przyprawy (wegeta, pieprz), potem żelatynka i gotowe. Ja wlewam do kubków po serkach, wygodne żeby do pracy wziąć i nawet prosto z kubka wszamać. Nawet jak dla rodzinki gotuję rosół to sobie odlewam trochę i zagotowuję z zielem i listkiem i mam 1-2 kubki galaretki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-01, 16:10   #1902
50wiosen
Raczkowanie

Cześć!!!!
Karadka - sprawdziłam mam mleko odtłuszczone granulowane i ma 0,8 g tłuszczu. Kupiłam go w Tesco

---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ----------

[QUOTE=karadka;18278278]kochanie to jak sie deklarujesz to zalatwianie zostawiamy Tobie ja proponuje tytul:
KSD - Klub Szalonych Dukanek otwarty od 15 lutego

Karadka i elskede - pomysł zmiany tytułu jest fantastyczny popieramklaski :

Początek 15.02.2010 waga 114kg

25.01.2011 waga 79,0 -spadek -35,0

I cel - 99kg na 8 maja - osiągnięty hura!!
IIcel - 90 kg - osiągnięty Hura!!!
IIIcel - tak dla zdrowia osiągnięty
50wiosen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-01, 16:27   #1903
Megi428
Wtajemniczenie

[QUOTE=50wiosen;18289328]
Cytat:
kochanie to jak sie deklarujesz to zalatwianie zostawiamy Tobie ja proponuje tytul:
KSD - Klub Szalonych Dukanek otwarty od 15 lutego

Karadka i elskede - pomysł zmiany tytułu jest fantastyczny popieramklaski :
ja również jestem ZA
Stary 2010-04-01, 17:25   #1904
galloway
Rozeznanie

cześć dukanki
wczoraj mnie nie było,dzisiaj też tak tylko z doskoku w tym tygodniu tylko w poniedziałek i wtorek byłam na aerobiku, no i dzisiaj niespodzianka na wadze aż -0,5 matko jedyna jakoś nie mogę jeszcze w głowie poukładać że schudłam prawie 10kg ! jak komuś mówię to sama jestem zdziwiona że tyle już za mną
Wszystkim gratuluję spadeczków a nam wszystkim życzę aby po świętach waga była taka jak przed świętami albo nawet niższa(w co wątpię )
Witam serdecznie sylwusie i gratuluję wagi w tak krótkim czasie !
Ja już zrobiłam rybkę po grecku i śledzie z pieczarkami na słodko(zamiast cukru do zalewy dałam ksylitol), acha i mięsko na pasztet odgotowane zaraz zmykam je mielić....i to na razie na tyle, reszta jutro-pełna mobilizacja.
A właśnie wróciłam z salonu ery,przedłużyłam kolejną umowę i mam nowy telefonik Samsung Avila no i będę miała zajęcie na wieczór co by go rozpracować
Stary 2010-04-01, 18:00   #1905
elskede
Rozeznanie

Kochane Moje, nie mam dziś siły, właśnie generalnie posprzątałam łazienkę, wszystkie płytki błyszczą normalnie, w sobotę tylko się ogarnie i spokój. A zaraz muszę z tych moich przepisów pospisywać jakie mięsko i warzywka będą mi potrzebne. Niedziela samo P, Poniedziałek P+W. Aż mnie cieszy myśl o gotowaniu Dukanowych specjałów

Dzisiaj strzeliłam sobie naleśniczki ze skrobią kukurydzianą, no to jest prawdziwy naleśnik, odchodzi od teflonu bez problemu, super sprawa, do tego nutelka i jestem w końcu zapchana. Kurcze, do niedzieli post, a ja w ogóle mięsa nie jadłam od kilku dni, załamka...

Zaraz oblookam kto tu jest Modkiem i poproszę o zmianę naszego tytułu

Brawo Galloway

Ok, PW z prośbą o zmianę nazwy wątku do Moderatora "Złośliwiec" wysłane czekam na odpowiedź

Edytowane przez elskede
Czas edycji: 2010-04-01 o 18:10

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-01, 18:33   #1906
karadka
Zadomowienie

galloway co to za sledzik z pieczarkami? dawaj tu przepis od razu elskede jak mi sie tych nalesnikow chce!!! wroce z pracy to bede piekla tylko nie zdazylam tego mleka kupic wiec chyba zrobie nutelke ze smietany
a co do galaretki to ja robie tak: kurczak, 2 piersi, kawalek wolowego do gara, dodaje wloszczyzne, ziarenka smaku, bulionetke(uzaleznilam sie od nich) jak sie ugotuje to miesko wyciagam kroje jak najdrobniej a rosol przelewam przez sitko zeby byl klarowny dodaje zelatyne i pierruszke zielona, w miseczkach okladam jajeczko(ale nie zawsze) marchewke ta co sie gotowala kroje w plasterki i kilka do kazdej miseczki, na to miesko i zalewam

---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ----------

zaraz mnie tu trafi! jak mi sie nie chce!!!!! oszaleje! byle do 8... a po pracy chyba pojade jeszcze do sklepu bo jak dzisiaj wstawie na galaretke to jutro rano ja skoncze potem do pracy i bede robic bigos jak wroce a piekla bede chyba w nocy tylko ze jak bede piekla do pozna to bede grzeszyc bo pieczenie wieczorem = drink no ale swieta w koncu
Stary 2010-04-01, 18:39   #1907
Megi428
Wtajemniczenie

karadka to co ty będziesz piekła i ile że do nocy ci zejdzie?
Stary 2010-04-01, 18:46   #1908
50wiosen
Raczkowanie

Dziewczyny tyle nowych przepisów, że co wchodzę na forum to tylko robię kopiuj i wklej. Będę miała całą książkę kucharską. Niektóre przepisy już posłałam dalej w pracy.

Teraz wstawiłam do piekarnika pasztet.

Stary 2010-04-01, 18:50   #1909
galloway
Rozeznanie

karadko mówisz-masz

Śledzie ślimaki
6płatów śledziowych ( 0,5kg)
0,5kg pieczarek
0,5kg cebuli
zalewa:
0,5 szklanki cukru (my słodzik,ja dałam ksylitol)
0,5szklanki octu
1,5 szklanki wody
liść laurowy,ziele ang.,i pieprz w ziarenkach
Zalewę zagotować i ostudzić
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć, cebulę pokroić w piórka i przyrumienić,śledzie pokroić w kawałki.Wszystko włożyć do naczynia (ja wkładam do ceramicznej,glinianej salaterki) i zalać zalewą
Smacznego

Edytowane przez galloway
Czas edycji: 2010-04-01 o 18:53
galloway jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-01, 18:57   #1910
Megi428
Wtajemniczenie

50wiosen to chyba dobrze, bo nie będziemy grzeszyć, a przepisy przydadzą się i po dietce, może tylko je trochę zmienimy.
A w ogóle to przynajmniej ja wiele rzeczy zaczęłam robić właśnie odkąd dukanuję, np galaretkę, "chlebek" z mikrofali, rybę z piekarnika - bo zawsze tylko smażyłam.
Całe życie człowiek musi się uczyć ha ha

---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ----------

Muszę oddać kompa, bo jest zapotrzebowanie, zajrzę do was wieczorkiem. Piszcie duużżżoo bo uwielbiam was czytać, normalnie uzależnienie już mam
Stary 2010-04-01, 19:13   #1911
karadka
Zadomowienie

megi ja dzisiaj jestm do 8 w pracy, jutro do 7 wiec jeszcze musze sprzatac, robic ta galaretke i bigos, i chyba sledzie od galloway ( a wlasnie a moge uzyc sledzi z zalewy octowej albo cos takiego? bo tutaj takich normalnych nie ma szanas
Stary 2010-04-01, 19:19   #1912
boszka1987
Raczkowanie

haniula do jakiej wagi dążysz? mamy ten sam wzrost i waże teraz podobnie jak ty
boszka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-01, 19:22   #1913
50wiosen
Raczkowanie

Przepisy są naprawdę wspaniałe. Wszystko bardzo smaczne. Moja córka która się nie odchudza jest zachwycona nowymi potrawami.

Galloway fajny przepis na śledzie napewno je zrobię. Faktycznie człowiek uczy się całe życie.

REKLAMA
Stary 2010-04-01, 19:25   #1914
karadka
Zadomowienie

napiszcie mi jakich tych sledzi moge uzyc bo ja biedna tu nie mam wyboru
Stary 2010-04-01, 19:31   #1915
boszka1987
Raczkowanie

elskede fajnie że zamieściłaś te przepisy własnie miałam coś szukać w przepisowni, a tak to odmałpuje coś od ciebie
boszka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-01, 19:45   #1916
galloway
Rozeznanie

Cytat:
napiszcie mi jakich tych sledzi moge uzyc bo ja biedna tu nie mam wyboru
ja jak mieszkałam w UK to kupowałam takie śledzie, u Ciebie nie ma ich?
http://www.bocian.co.uk/produkt/225/1654.html

---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ----------

dopiero zauważylam że one są w oleju, upssss

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ----------

a może takie są ?
http://www.bocian.co.uk/produkt/225/1655.html
Stary 2010-04-01, 19:47   #1917
karadka
Zadomowienie

wiecie co, rzucil mi sie w oczy tytul jakiegos nowozalozonego watku (to co sie na dole wyswietla) i jakas panienka chce zrzucic 15kg w miesiac i to w diecie 500 kalori!!!! no chyba dziewczyna zglupiala!!! jak dobrze ze my sobie tak dukamy wolno a do celu.... brzeciez takie cos to jak najgorsza choroba dla organizmu!!! a w gruncie rzeczy czy ktoras kiedys liczyla ile zjadamy kalori na dukanie??? ciekawe

REKLAMA
Stary 2010-04-01, 19:58   #1918
galloway
Rozeznanie

Cytat:
wiecie co, rzucil mi sie w oczy tytul jakiegos nowozalozonego watku (to co sie na dole wyswietla) i jakas panienka chce zrzucic 15kg w miesiac i to w diecie 500 kalori!!!! no chyba dziewczyna zglupiala!!! jak dobrze ze my sobie tak dukamy wolno a do celu.... brzeciez takie cos to jak najgorsza choroba dla organizmu!!! a w gruncie rzeczy czy ktoras kiedys liczyla ile zjadamy kalori na dukanie??? ciekawe
żal mi takich naiwnych i głupich istot, a z drugiej strony to na tym forum dozwolone są tylko diety powyżej 1000kcal

---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ----------

a po co nam liczenie jeszcze kalorii, i tak chudniemy i bez tego, niech inni liczą na swoich dietach ....Dukanki górą
Stary 2010-04-01, 20:01   #1919
elskede
Rozeznanie

karadko - kup rolmopsy w occie dozwolone

Cytat:
elskede fajnie że zamieściłaś te przepisy własnie miałam coś szukać w przepisowni, a tak to odmałpuje coś od ciebie
wrzuciłam z myślą o Was Dukaneczki bynajmniej ja wybrałam takie potrawy, które jestem w stanie sama zrobić, bez niczyjej pomocy no i żeby starczyło mi składników, zwłaszcza te faszerowane jajka mnie kręcą na 1000 sposobów na pewno nie zrobię wszystkiego, dlatego jeszcze zrobię ostrzejszą selekcję tych potraw dzisiaj - bo jutro z mamą idę po ostatnie zakupy, więc nie mogę niczego zapomnieć. Generalnie większość żarełka muszę zrobić w sobotę, bo w niedzielę mam same P, dopiero w pon P+W, ale będzie dobrze, luuuz

Cytat:
Karadko ja cały październik tak jadłam - dzięki temu skurczyłam żołądek i nie obżerałam się już potem, bo nie byłam w stanie, ale już później oscylowałam w granicach max 900-1000kcal, no i potem 2 miesiace zastoju i kiszka, ale dzieki temu zaczelam Dukana i to w tak doborowym towarzystwie
Z drugiej strony Dziewczyna musi być mega zdesperowana, ja też czułam się fatalnie (zwłaszcza psychicznie) jak miałam 17kg więcej... Czasem trzeba sie zmobilizowac, chociaż na początku, żeby się przełamać, gorzej jak rozum do głowy jej nie wróci

Stary 2010-04-01, 20:17   #1920
aniela40
Raczkowanie

witajcie Dukanki.
ja dziś z przykrością sie przyznaje zaszalałam -zjadłam śWIEŻYNKE tak,tak dobrze czytacie

aniela40 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości