Czy też marzycie o dziecku? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-02, 00:14   #91
Amira_
Wtajemniczenie

Dot.: Czy też marzycie o dziecku?

Tak marzę o dziecku. Od 2 lat i 7 miesięcy się o nie staramy, od półtora roku się "intensywnie" leczę. Hmmm mam nadzieje że na marzeniach się nie skończy.
Stary 2010-04-02, 10:09   #92
ResurrectionOfHappiness
Rozeznanie

edit

Edytowane przez ResurrectionOfHappiness
Czas edycji: 2010-12-08 o 10:13
ResurrectionOfHappiness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-02, 10:24   #93
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Amira_ Pokaż wiadomość
Tak marzę o dziecku. Od 2 lat i 7 miesięcy się o nie staramy, od półtora roku się "intensywnie" leczę. Hmmm mam nadzieje że na marzeniach się nie skończy.
Życzę Wam z całego serca żeby się udało

Cytat:
Napisane przez ResurrectionOfHappiness Pokaż wiadomość
A ja nie marzę o dziecku, mój partner też nie.
Mimo, że miałam z dziećmi do czynienia, jakoś mnie do nich nie ciągnie. To są niezwykłe istotki, ale choćby to jakie hałas potrafią generować przyprawia mnie o ból głowy. Ostatnio gdzieś na forum gw przeczytałam taki tekst: "Dzieci są jak pierdy, można znieść tylko swoje"- dosadne, ale zabawne... i cos w tym jest
Myślę, że można być szczęśliwym z dziećmi i bez nich, w życiu jest tyle do zrobienia... Ale mam prawie 30lat i jako, że nie chciałabym być "starą" matką czuję, że powinnam podjąć jakąś decyzje, na tak lub na nie... i boje się, że jesli teraz nie zdecyduje się na dziecko, to kiedyś będę żałować.
Wszyscy mówią, że posiadanie dzieci jest wspaniałe, może ja poprostu czegoś nie wiem, nie łapię?
Może po prostu nie obudził się w Tobie instynkt macierzyński - nie każda kobieta go ma.
Ale swoją drogą stwierdzenie rzeczywiście dosadne, ale chyba coś w tym jest, może nie tak do końca, bo przecież przedszkolanki w dużej mierze chyba nie zmuszają się do pracy? W każdym razie na swoje się na pewno patrzy nieco inaczej niż na cudze.

Jem mniej, bramy raju są wąskie

Tereskaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-02, 10:37   #94
ResurrectionOfHappiness
Rozeznanie

Oczywiście ten cytat trzeba traktować z przymrużeniem oka
Dobrze, że większość kobiet ma ten instynkt bo długo jako gatunek bysmy nie przetrwali, no i nie miał by kto pracowac w przedszkolach
Ja go chyba rzeczywiście nie mam, ale intryguje mnie to co mówią kobiety - matki, że ciążą i urodzenie dziecka to niezwykłe doświadczenie duchowe, że to daje kobietom siłę. Chciałabym to sprawdzić... ale czy chcę miec dziecko nie jestem pewna.... ech chyba trudno to będzie pogodzić
Zdaje się na los. Jak na razie nie wyobrażam sobie "starania się", to mi sie kojarzy troszkę z produkcja. Ale prosze wszystkie "staraczki" o nie obrażanie się, życze Wam powodzenia i duzo szczęścia, trzeba zawsze iść za głosem serca i jeśli podpowiada Wam "walcz" to walczcie.
ResurrectionOfHappiness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-02, 10:50   #95
lady karen
Zadomowienie

Nie marzę. Nie wiem, czy w ogóle będę chciała je mieć. Ale mam 21 lat, mam czas, zobaczymy - nawet gdybym marzyła o dziecku, i tak nie zdecydowałabym się na nie przed końcem studiów.
lady karen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-02, 11:06   #96
go2me
Rozeznanie

nie żebym marzyła o dziecku...rozważam taką opcje w przyszłości ale na razie studia..no i trzeba się wyszalec! mój TŻ za to już marzy, planuje..nawet za mnie lecz będzie musiał jeszcze poczekac

go2me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-02, 11:49   #97
maczupikczu
Zadomowienie

GG do maczupikczu

ja bym juz chciala bardzo ale z racji tego ze TZ mnie zostawil nie czuje ze bede miala kiedykolwiek dzieci, bo chcialam je miec z nim a nie z kims innym, bede sama do usranej smierci bo tak mi chyba pisane:|

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-04-03, 02:26   #98
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maczupikczu Pokaż wiadomość
ja bym juz chciala bardzo ale z racji tego ze TZ mnie zostawil nie czuje ze bede miala kiedykolwiek dzieci, bo chcialam je miec z nim a nie z kims innym, bede sama do usranej smierci bo tak mi chyba pisane:|
Teraz tak myślisz,bo jesteś załamana,ale na pewno spotkasz jeszcze mężczyzne,z którym będziesz chciała mieć dziecko i doczekasz się pięknego bobasa

Ja nigdy nie lubiłam dzieci ,wręcz ich nienawidziłam,ale mi przeszło i teraz marzy mi się dzidzia trzeba tylko majstra znaleść
a tak na poważnie,to mam nadzieje,że będe miała dziecko przed 30-stką... czyli mam jeszcze 4 lata
Stary 2010-04-03, 08:33   #99
pomidorowka1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Romanaccia Pokaż wiadomość
Ja nigdy nie lubiłam dzieci ,wręcz ich nienawidziłam,ale mi przeszło i teraz marzy mi się dzidzia trzeba tylko majstra znaleść
a tak na poważnie,to mam nadzieje,że będe miała dziecko przed 30-stką... czyli mam jeszcze 4 lata
tego moglas nie pisac bo wpadnie tu zaraz pare obronczyn dzieci i po Tobie "pojedzie" tak mi sie wydaje spogladajac na inne posty tego typu

Wydaje mi sie ze 30 lat to jest wiek w sam raz na dziecko tak ani za pozno ani za wczesnie- ale to moje zdanie

pomidorowka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-03, 08:42   #100
Black Rainbow
Zadomowienie

Bardzo lubię dzieci, lubię się z nimi bawić, zajmowałam się dziećmi mojej siostry i kocham je nad życie. Swoje także bym kochała i wiem, że byłabym dobrą mamą, natomiast o dziecku nie marzę. Ba, ja nawet nie zamierzam ich kiedykolwiek posiadać. Na szczęście mój tż, także nie chce mieć swoich dzieci, więc nie muszę się martwić o ewentualne dyskusje i kłótnie na ten temat. Po prostu do bycia mamą mnie nie ciągnie i to wcale, dlatego jestem przekonana, że moja decyzja o nieposiadaniu dzieci jest nieodwołalna.

Tylko proszę mi nie pisać, że to z czasem pewnie się zmieni, że tylko krowa zdania nie zmienia i że instynkt macierzyński się na pewno we mnie odezwie, nie za rok, to za dwa. Ja to po prostu wiem i wiem, że przyszłość chcę spędzić tylko z tżtem nie musząc zajmować się dziećmi.
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-03, 09:08   #101
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pomidorowka1 Pokaż wiadomość
tego moglas nie pisac bo wpadnie tu zaraz pare obronczyn dzieci i po Tobie "pojedzie" tak mi sie wydaje spogladajac na inne posty tego typu
Aha. To o mnie. Więc oczywiście wpadnę, bo jak mnie już wołają...

Prostuje od razu, moja droga Pomidorówko.
Mnie nawet nie chodzi w ścisłym sensie o dzieci, które tak wiele wizazanek nienawidzi, że cud, że jakies dziecko sie na tym świecie ostało żywe albo przynajmniej nie zdrowo kopnięte w dup.ę.

Nie, mnie chodzi o całkiem prostą, wręcz prostacką rzekłabym sprawę. Pisanie, że się nienawidzi czy wręcz mogłoby się strzelać (do): dzieci, staruszków, nastolatków, psów, kotów czy ptaków nie powinno mieć wcale miejsca. Bo już pomijam, ze jak można nienawidzić całej grupy stworzeń żywych w koncu, to jednak słowo "nienawiść" jest słowem dość mocnym.
Czy nie można zwyczajnie napisac , ze czegos, kogoś (najlepiej konkretnego) "nie lubimy"? Gdzie podziało się to zwykłe słowo, tak przeciez odpowiednie w tej kwestii? Nie, oczywiście trzeba to wzmocnić i stwierdzić, że "nienawidzimy". A po co? Komuś ulzy? A moze ja nieszczególnie chcę wiedzieć, że są tu osoby zdolne do nienawiści do sporej grupy społecznej? I to za co? Za to, że sa mali.

Tak na koniec. Gdybym tu wpadła i powiezdiała, że nienawidzę Murzynów, to co by się działo? Najpierw dostałoby mi się za Murzyna
A potem to byłoby już z górki. Jak można kogos nienawidzić, a to jeszcze za kolor skóry, a jak to ja rasistka, a w ogóle to oni sa rózni, nie można wszytskich do jednego wora.
A jak ktos nienawidzi dzieci, to wszytsko jest nagle w porządku i słowem się człeku nie odezwij, bo będzeisz "obrończynią dzieci w domysle nawiedzoną mamuśką".
Aha.
Ale to to taka czysto wizażowa sytuacja. Dzieci nie znosimy! Nienawidzimy! I to jest dobrze, głasiu, dzieci mozna nienawidzić. A, i jeszcze starsze panie. Szczególnie w autobusach.
Ale co do reszty to daleko posunieta toleracja...i nie wolno nikogo nienawidzić.
Śmeich na sali.
Ja jestem za tym po prostu, żeby używać właściwych słów do swoich odczuć. Bo "nienawiśc" i "strzelanie do dzieci" tymi słowami nie są, róbcie co chcecie. Mozna powiedziec zwyczajne "nie lubię" czy "nie przepadam"?
Bo ja, jako jednostka tolerancyjna nie będe wam już tłumaczyc, że "jak to nie można nie lubic całej wielkiej grupy społecznej". Bo widocznie można. Ale przynajmniej używajcie do tego "nielubienia" odpowiednich słów.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2010-04-03 o 09:15
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-03, 12:49   #102
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:

Wydaje mi sie ze 30 lat to jest wiek w sam raz na dziecko tak ani za pozno ani za wczesnie- ale to moje zdanie
Mowie prawde,mowie to co mysle,dlaczego maja po mne "jechac" ?dlatego ,ze dzieci nienawidzilam .... ? no coz,nic na to nie poradze,tak bylo....pozatym to moja sprawa i nikogo nie powinno to interesowac

Ja jednak przd 30stka wolalabym miec dziecko ....
Stary 2010-04-03, 13:26   #103
Kira87
Wtajemniczenie

Luba, bo dzieci, to taki wdzięczny materiał do nienawidzenia Poprawny politycznie, bo to ani nie rasizm, ani nietolerancja na tle religijnym. Ot - dziecko.

I ja dokładnie rozumiem co masz na myśli W innym temacie Wizażanka napisała "nienawidzę blondynów". I tak sobie pomyślałam, jak można nienawidzić kogoś za kolor włosów? Ja nie przepadam za brunetami, nie umówiłabym się na randkę z ciemnowłosym Panem, ale "nienawiść" jakoś mi przez usta przejść by nie mogła. Nienawidzę natomiast np. mojej nietolerancji laktozy, ale jej to chyba wszystko jedno, co o niej myślę

I tak. To jest spór o słowo i jego rozumienie, a nie o stosunek do dzieci poszczególnych jednostek. Ja również słowo "nienawidzę" odbieram jako bardzo mocne, nacechowane bardzo negatywnymi emocjami. Zdecydowanie zbyt mocne, by stosować do żywych istot (no...może owady i pająki wyjmę z tej kategorii ).

I pisze to dziewczę z totalnym brakiem instynktu macierzyńskiego.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy."
~Lineage2 & Sigur Ros fan
Kira87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-04, 01:08   #104
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kira87 Pokaż wiadomość
Luba, bo dzieci, to taki wdzięczny materiał do nienawidzenia Poprawny politycznie, bo to ani nie rasizm, ani nietolerancja na tle religijnym. Ot - dziecko.

I ja dokładnie rozumiem co masz na myśli W innym temacie Wizażanka napisała "nienawidzę blondynów". I tak sobie pomyślałam, jak można nienawidzić kogoś za kolor włosów? Ja nie przepadam za brunetami, nie umówiłabym się na randkę z ciemnowłosym Panem, ale "nienawiść" jakoś mi przez usta przejść by nie mogła. Nienawidzę natomiast np. mojej nietolerancji laktozy, ale jej to chyba wszystko jedno, co o niej myślę

I tak. To jest spór o słowo i jego rozumienie, a nie o stosunek do dzieci poszczególnych jednostek. Ja również słowo "nienawidzę" odbieram jako bardzo mocne, nacechowane bardzo negatywnymi emocjami. Zdecydowanie zbyt mocne, by stosować do żywych istot (no...może owady i pająki wyjmę z tej kategorii ).

I pisze to dziewczę z totalnym brakiem instynktu macierzyńskiego.
W moim przypadku tak właśnie było,cóż ja na to poradze ?
ale mi przeszło i teraz zapragnełam mieć dzidzie...
Stary 2010-04-04, 09:38   #105
ever-dream
Wtajemniczenie

Ja mam takie dwa naprzemienne okresy. Raz na dzieci patrzeć nie mogę i myślę "A fe! Nigdy!" A za jakiś czas rozczulam się i wyobrażam sobie jakby to było Ale przekonam się najwcześniej pewnie za jakieś 5-7 lat

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-04, 11:16   #106
irie18*
Wtajemniczenie

chce mieć dziecko. kiedyś. może nawet więcej niż jedno. Kiedyś byłam antydzieciowa a jakoś ostatnio mnie naszło( choć mam dopiero 20 lat)
musi się tylko w ciągu tych kilku lat znaleźć jakiś sensowny kandydat na ojca bo póki co sama jestem
Stary 2010-04-04, 12:57   #107
NiEBiE
Zakorzenienie

W przeszłości nie lubiłam dzieci, mówiłam, że nie chcę i mieć nie będę.
Teraz zaczyna mi się odzywać instynkt macierzyński. Nie wiem, czy to z racji wieku, czy z racji tego, iż spotkałam odpowiedniego 'do tego' człowieka.
Zaczynam się rozczulać nad dziećmi w Tv, wczoraj śniło mi się, że jestem w ciąży i był to taki fajny sen, obudziłam się szczęśliwa.

Więc tak. Marzę o dziecku. W przyszłości, tak przed ową magiczną 30tką. Czyli mam jeszcze kilka lat..

NiEBiE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-04, 14:34   #108
xhankax
Zakorzenienie

GG do xhankax

Tak, chcę mieć dziecko. Niestety z powodu wykrytej choroby nie wiem czy w ogóle będe je mieć. Więc dla mnie chcieć to jedno, a móc to drugie.
Stary 2010-04-04, 17:35   #109
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez ever-dream Pokaż wiadomość
Ja mam takie dwa naprzemienne okresy. Raz na dzieci patrzeć nie mogę i myślę "A fe! Nigdy!" A za jakiś czas rozczulam się i wyobrażam sobie jakby to było Ale przekonam się najwcześniej pewnie za jakieś 5-7 lat
To trochę jak ja
Choć nie czuję się zobligowana by wypowiadać się w tym temacie i porównywać do autorki, bo mam dopiero 20 lat.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-07, 11:27   #110
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ResurrectionOfHappiness Pokaż wiadomość
A ja nie marzę o dziecku, mój partner też nie.
Mimo, że miałam z dziećmi do czynienia, jakoś mnie do nich nie ciągnie. To są niezwykłe istotki, ale choćby to jakie hałas potrafią generować przyprawia mnie o ból głowy. Ostatnio gdzieś na forum gw przeczytałam taki tekst: "Dzieci są jak pierdy, można znieść tylko swoje"- dosadne, ale zabawne... i cos w tym jest
Myślę, że można być szczęśliwym z dziećmi i bez nich, w życiu jest tyle do zrobienia... Ale mam prawie 30lat i jako, że nie chciałabym być "starą" matką czuję, że powinnam podjąć jakąś decyzje, na tak lub na nie... i boje się, że jesli teraz nie zdecyduje się na dziecko, to kiedyś będę żałować.
Wszyscy mówią, że posiadanie dzieci jest wspaniałe, może ja poprostu czegoś nie wiem, nie łapię?
Trudno tę opinię potraktować z przymrużeniem oka. Naprawdę.

Cytat:

Poniższy cytat z Lubej mówi wszystko.

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Aha. To o mnie. Więc oczywiście wpadnę, bo jak mnie już wołają...

Prostuje od razu, moja droga Pomidorówko.
Mnie nawet nie chodzi w ścisłym sensie o dzieci, które tak wiele wizazanek nienawidzi, że cud, że jakies dziecko sie na tym świecie ostało żywe albo przynajmniej nie zdrowo kopnięte w dup.ę.

Nie, mnie chodzi o całkiem prostą, wręcz prostacką rzekłabym sprawę. Pisanie, że się nienawidzi czy wręcz mogłoby się strzelać (do): dzieci, staruszków, nastolatków, psów, kotów czy ptaków nie powinno mieć wcale miejsca. Bo już pomijam, ze jak można nienawidzić całej grupy stworzeń żywych w koncu, to jednak słowo "nienawiść" jest słowem dość mocnym.
Czy nie można zwyczajnie napisac , ze czegos, kogoś (najlepiej konkretnego) "nie lubimy"? Gdzie podziało się to zwykłe słowo, tak przeciez odpowiednie w tej kwestii? Nie, oczywiście trzeba to wzmocnić i stwierdzić, że "nienawidzimy". A po co? Komuś ulzy? A moze ja nieszczególnie chcę wiedzieć, że są tu osoby zdolne do nienawiści do sporej grupy społecznej? I to za co? Za to, że sa mali.

Tak na koniec. Gdybym tu wpadła i powiezdiała, że nienawidzę Murzynów, to co by się działo? Najpierw dostałoby mi się za Murzyna
A potem to byłoby już z górki. Jak można kogos nienawidzić, a to jeszcze za kolor skóry, a jak to ja rasistka, a w ogóle to oni sa rózni, nie można wszytskich do jednego wora.
A jak ktos nienawidzi dzieci, to wszytsko jest nagle w porządku i słowem się człeku nie odezwij, bo będzeisz "obrończynią dzieci w domysle nawiedzoną mamuśką".
Aha.
Ale to to taka czysto wizażowa sytuacja. Dzieci nie znosimy! Nienawidzimy! I to jest dobrze, głasiu, dzieci mozna nienawidzić. A, i jeszcze starsze panie. Szczególnie w autobusach.
Ale co do reszty to daleko posunieta toleracja...i nie wolno nikogo nienawidzić.
Śmeich na sali.
Ja jestem za tym po prostu, żeby używać właściwych słów do swoich odczuć. Bo "nienawiśc" i "strzelanie do dzieci" tymi słowami nie są, róbcie co chcecie. Mozna powiedziec zwyczajne "nie lubię" czy "nie przepadam"?
Bo ja, jako jednostka tolerancyjna nie będe wam już tłumaczyc, że "jak to nie można nie lubic całej wielkiej grupy społecznej". Bo widocznie można. Ale przynajmniej używajcie do tego "nielubienia" odpowiednich słów.
Cytat:
Napisane przez xhankax Pokaż wiadomość
Tak, chcę mieć dziecko. Niestety z powodu wykrytej choroby nie wiem czy w ogóle będe je mieć. Więc dla mnie chcieć to jedno, a móc to drugie.
To nie jest jednoznaczne. Mój przykład tego dowodzi.
ukrycior jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-02, 21:59   #111
Marien
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
To nie kobieta marzy tylko jej hormony i macica

mam jedno ,urodzone 10 lat temu i nie marze o kolejnych.

Zbyt ciężka ta praca?
Marien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-02, 09:54   #112
wiecznie_pod_wiatr
Zakorzenienie

Tak, chciałabym mieć już dziecko. Psychicznie jestem gotowa, ale tylko psychicznie. Niestety ze względów finansowych nie mogę sobie pozwolić (czyli brak stałej pracy, własnego mieszkania, za rok kończę studia). Chciałabym wychowywać swoje dziecko w odpowiednich warunkach. Zdrowy rozsądek bierze górę, tłamsząc trochę tą chęć posiadania dziecka z ukochaną osobą. TŻ powtarza: jesteśmy młodzi, na wszystko przyjdzie czas. Staram się tak myśleć, ale nie zawsze to mi wychodzi
wiecznie_pod_wiatr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-05, 23:09   #113
nielegalnaa
Rozeznanie

Baaardzo bym chciała mieć dziecko, i podobnie jak autorka tematu łapię z tego powodu doły Chciałam dziecko mieć już od ponad roku, ale otwarcie zaczęłam o tym mówić dopiero kilka miesięcy temu.
Mam prawie 22 lata i od października zaczynam studia magisterskie. Na początku było mi głupio mówić o chęci posiadania dziecka nawet mojemu TŻowi, bo wiadomo, że jestem jeszcze młoda. Mało która dziewczyna w podobnym wieku myśli o założeniu rodziny.
Ale niestety wypadałoby najpierw zrobić te studia magisterskie, tym bardziej, że mój kierunek wiąże się z corocznymi ćwiczeniami terenowymi (wyjazdy do kamieniołomów, kopalni) - jakoś nie wyobrażam sobie być w trakcie w ciąży, albo zostawić dzidziusia na 2 tygodnie. Poza tym dochodzi do tego oczywiście brak mieszkania (TŻ stara się o mieszkanie z urzędu, ale nawet jak dostanie to trzeba będzie wielu miesięcy na remont), TŻ musi znaleźć lepszą pracę, ja też jakąś muszę przecież mieć...no i ślub.
Jak sobie pomyślę, że ograniczają mnie tak materialne sprawy to chce mi się płakać. Ja naprawdę nie wiem czy spokojnie wytrwam jeszcze 2-3 lata skoro już teraz bywa, że mam mega obniżony nastrój, płaczę i to się odbija wtedy na naszym związku.
TŻ robi co może żeby wszystko przyspieszyć, ale na mieszkanie trzeba czekać i już...

nielegalnaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości