![]() |
#481 |
Przyczajenie
|
Dot.: Trądzik - cz. 3
Cześć dziewczyny,
u mnie trądzik pojawił się trochę ponad 2 lata temu, po około półrocznym leczeniu zniknął i buzia wyglądała normalnie przez jakiś rok (wspaniały czas). A teraz znowu wrócił. Wyglądam beznadziejnie i mam dość. Nie mam ochoty wychodzić z domu, nie mam ochoty rozmawiać z ludźmi. Już raz to przerabiałam, ale wtedy byłam pełna nadziei, że uda mi się go pokonać. Teraz mi jej brakuje. Nie mogę patrzeć sama na siebie i nie chcę żeby ktokolwiek na mnie patrzył. Wszelkie lustra omijam szerokim łukiem. Jedyny moment gdy w nie spoglądam to nakładanie maści od mojej pani dermatolog. Jestem niemiła dla wszystkich naokoło i irytuje mnie, że ludzie się do mnie odzywają. Chcę żeby wszyscy mnie zostawili w spokoju, żeby pozwolili mi się zaszyć gdzieś daleko, w ciemnym i odosobnionym miejscu. Najchętniej nie opuszczałabym mojego pokoju, mogłabym cały dzień spędzić w łóżku. Uciekam w książki i łamigłówki logiczne. Płakać mi się chce... Najbardziej wtedy gdy mój brat mi mówi, że mam pryszcze. Jakbym cholera jasna nie wiedziała. Jakby to ode mnie zależało, że są i że nie znikają. Codziennie rano z niechęcią wstaję i zaczynam dzień. Ukrywam pryszcze pod podkładem, wychodzę na uczelnię, liczę czas do końca dnia, aż będę mogła wrócić do domu i nikt nie będzie na mnie patrzył. I liczę dni do weekendu (i wcale nie dlatego, że nie chce mi się uczyć), żeby w końcu przez dwa dni nikogo nie widzieć, żeby się schować i odizolować, ukryć swoją twarz przed światem. Wracając tramwajem do domu odwracam głowę do okna, spuszczam wzrok i chowam się za kurtyną długich włosów. Nie patrzę ludziom w oczy, bo wydaje mi się, że wtedy przemknę niezauważona. Tylko tyle chcę, żeby nikt nie zwracał na mnie uwagi. Żebym była niewidoczna. To głupie, wiem to, ale nie umiem się pogodzić z tym co mam na twarzy. Nie wiem czy po Świętach wrócę na uczelnię... Eh. Wybaczcie to narzekanie, ale czuję się tragicznie. |
![]() ![]() |
![]() |
#482 |
Przyczajenie
|
Cześć! Mam 22 lata i jak Wy przykre doświadczenia z trądzikiem (naprawdę O-KRO-PNYM). Przeważnie leczyłam się zewnętrznie przeróżnymi maściami przepisanymi przez dermatologów z różnymi też skutkami. Z większości nie byłam zadowolona. Przez jakiś czas brałam również Metronidazol doustnie. Trądzik dokuczał mi od 1 klasy liceum. Największy jego rozkwit nastąpił jakieś 1,5 roku temu. Miałam wtedy paskudne zapalenie skóry - wykwity ropne, które - oczywiście - wyciskałam. Właściwie nie wiem co spowodowało taki nagły wysyp. Możliwe, że pewna wizyta u kosmetyczki. Nieważne właściwie, bo dwa miesiące temu zmieniłam ponownie dermatologa, który przepisał mi Clindacne i Differin. Do tego jakoś sama z siebie zaczęłam pić zieloną herbatę i łykać cynk. Nie wiem czy za sprawą maści, czy za sprawą herbaty, a może nawet tego, że w maju skończę 22 lata (niech to szlag!) problemy z cerą się uspokoiły. Owszem, od czasu do czasu wyskakuje jakiś pryszcz ale to już nie jest to co kiedyś. No i psychicznie czuję się o wiele lepiej. Pozostały oczywiście blizny ale mam nadzieję, że i w tej kwestii dermatolog zdziała cuda ;-). Głowy do góry! A jak macie jakieś pytania, to służę. (Nie chciałam tu się rozpisywać, żeby nie zanudzać). Wesołych świąt.
|
![]() ![]() |
![]() |
#483 |
Zakorzenienie
|
Niestety nie dostałam wczoraj wyników, bo jak dotarłam do laboratorium to już było zamknięte
![]() Ale miałaś leki zewnętrzne czy także wewnętrzne?
![]() |
#484 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
porozmawiaj z bratem ze boli Cie jak tak mowi nie wiem ile ma lat ale zachowuje sie bardzo dziecinnie ja mam mlodszego i tez kilka razy tak powiedzial jeszcze przy znajomych musialam odejsc stamtad bo nawet slowa nie moglam wykrztusic i dobrze wiem co w tym momencie czujesz naprawde nikt nie zwraca na twoj tradzik wielkiej uwagi tylko te osoby ktore maja z tym problem!!! to sobie zapamietaj chodzisz do dermatologa dbasz o siebie kiedys tradzik zniknie! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#485 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kochana ![]() Powiem Ci tak:ja często sobie myślałam:jak zniknie trądzik to będę taka a taka. Ale nie warto czekać aż to minie, już teraz zacznij zmieniać swoje życie! U mnie powoli cera się uspokaja*, więc i z psychiką lepiej, ale jeszcze jak miałam duży trądzik to zaczęłam uzdrawiać swoją duszę... Cieszyć się z tego co mam, najlepiej jak się ma chociaż jednego przyjaciela, ludzie potrafią zdziałać cuda ![]() ![]() Powiem Ci jedno:znam parę osób z naprawdę dużym trądzikiem, które są lubiane przez wszystkich-są wesołe i roześmiane ![]() ![]() Najgorsze co teraz możesz zrobić to chować się przed światem! Nie rób tego, bo kiedy wyleczysz trądzik okaże się, że nic nie masz:znajomi się odwrócili (bo skoro ich unikałaś to nie ma się co dziwić)itd. Proszę Cię, postaraj się uwierzyć w swoją wartość, pójdź może do psychologa. A może masz jakąś przyjaciółkę? Życzę Ci z serca, abyś wyleczyła trądzik, ale jeszcze bardziej -byś wyleczyła swą duszę ![]() * a to za sprawą nawilżania- krem Babydream http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...nagietkiem.htm , żel do mycia ciała i twarzy http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...l-do-mycia.htm i delikatne złuszczani za pomocą kwasów (głównie mlekowy i salicylowy, czasem migdałowy). Co do makijażu -polecam pudry mineralne ![]() Teraz mam sporadycznie pryszcze, przebarwienia znikają, cera jest uspokojona ![]()
http://pustamiska.pl/ JESTEŚ PIĘKNIEJSZA NIŻ CI SIĘ WYDAJE-klik to słowo(nie "te słowo") bynajmniej=wcale, w ogóle Edytowane przez magica Czas edycji: 2010-04-03 o 10:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#486 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Napisz jak pielęgnujesz twarz, może akurat coś Ci doradzimy, a nuż pomożemy;]
![]() ![]() |
![]() |
#487 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Po antybiotyku szybko zobaczysz efekty ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#488 |
Przyczajenie
|
Aż się wzruszyłam, jesteście kochane! Naprawdę się staram, próbuję się nie przejmować, ale przychodzą chwile załamania, tak jak wczoraj...
Gogela, Dzisiaj się aż popłakałam przez docinki brata i jak to zobaczył to mnie przeprosił i nawet powiedział “prawie nie widać, stoisz w słońcu i nic, naprawdę” i chociaż to nieprawda to się rozryczałam z wdzięczności. Powiedziałam mu, że mi przykro jak tak mówi i obiecał, że przestanie. Jakoś tak mi się lepiej zrobiło. (On jest tylko trzy lata młodszy, ma 17 lat, ale bywa okropny, gorzej niż dziecko; chyba nie zdaje sobie sprawy, że mnie to tak boli.) Wiem, że nie powinnam używać podkładu ![]() Magica, Dziękuję, ja się naprawdę staram funkcjonować, to nie jest tak, że do nikogo się nie odzywam. Chciałabym zniknąć, ale się nie da. Ludzie mnie zauważają. Mam na studiach nawet grupkę znajomych. Wiem, że ważne jest żeby się nie izolować, tylko czasami tak trudno wzbudzić w sobie chęć do życia, radość, kiedy wiem, że tak strasznie wyglądam. Merila, Chociaż tak napisałam to nie rzucę studiów, za bardzo je lubię i za wiele mnie kosztowało, żeby się na nie dostać. Właśnie to mnie motywuje, żeby wstać rano i wyjść do ludzi. Chociaż też wiele mnie to kosztuje. Ze wsparciem u mnie dość ciężko, ale to raczej dlatego, że nie umiem, a bardziej nie chcę mówić o mojej buzi. I moi bliscy chyba nawet nie wiedzą jak mi z tym źle. Płaczę tylko w samotności, za zamkniętymi drzwiami, a jak mnie widzą to staram się zachowywać normalnie. A moja przyjaciółka ma cerę jak aksamit. Pamiętam jak kiedyś rozmawiałyśmy o trądziku, w czasie kiedy moja twarz wyglądała jak trzeba, i ona wtedy powiedziała “to jest straszne, nie wiem jak można z tym żyć, nie mogłabym być z chłopakiem, który ma pryszcze”, ja jej wtedy odpowiedziałam, że to jest straszne, ale dla tej osoby, którą dotknął trądzik, i że mi to w ogóle nie przeszkadza, bo to tylko choroba, w dodatku nie zakaźna. – Jednak prawda, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, bo u mnie mi bardzo przeszkadza. Teraz stosuję zewn. Klindacin T dwa razy dziennie, ale tylko do czwartku, bo wtedy mam kolejną wizytę u dermatologa. Do pielęgnacji używam żelu i toniku z Iwostinu. To wszystko. Teraz się zastanawiam, bo trochę poszperałam w internecie, czy by nie zacząć pić jakiś ziół, może fiołek trójbarwny...? Wcześniej też stosowałam maseczkę z zielonej glinki, ale bardzo wysuszała. |
![]() ![]() |
![]() |
#489 |
Raczkowanie
|
imartal wydaje mi sie ze brat juz nie bedzie Ci dokuczal poprostu nie zdawal sobie sprawy z tego jak to przezywaz
![]() a próbowalas podkladu excipial? bardzo dobrze kryje i nie pogarsza cery ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#490 |
Raczkowanie
|
cześc dziewczyny
![]() tak polecam wam zieloną herbatę , ja dziennie piję ok. 5 ,świetnie oczyszcza organizm. Używam podkladu La-roche-posay Toleriane, ale teraz na wakacje kupiłam sobie Unifiance nr. 1 , bo jest lżejszy od tego , oba dobrze kryją ; ) A właśnie ,używałam kiedyś Excipial ten jasny bardzo dobrze kryje , ale jest trochę za ciężki dla mnie ,bo jak w szkole mam wf i się zmęczę ,to nieładnie to poźniej wygląda .. ale ogólnie cena jest dobra i jest baardzo wydajny ,miałam na ok.3-4 miesiące, a ten toleriane aż na 6 miesięcy na prawdę super. ; ) Pozdrawiam ,i mam nadzieję ,że każda z nas pozbędzie się tych problemów z cerą ;*
#491 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#492 |
Raczkowanie
|
no tak zależy kto co lubi.. ; )
Ja ogólnie lubię używać jasne podkłady, bo jak mam za ciemny to myslę ,że mam maskę na twarzy , a na wakacjach to tylko korektor punktowo najlepiej żeby skóra oddychała ,aa jakbym chciała już na co dzień chodzić bez podkładu i mieć taką cerę jak modelka < marzyciel > ;d .
#493 |
Zadomowienie
|
A u mnie znów pogorszenie
![]() ![]() ![]()
#494 |
Raczkowanie
|
głowa do góry ,na razie nie stosuj tego kremu ok . trzech dni zrób sobie przerwę i wszystko wróci do normy.
![]() powodzenia , u mnie też pogorszenie a dzisiaj wychodzę wieczorem .. na szczęście jeszcze trochę wolnego to mam nadzieję, że później wszystko jakoś się polepszy ![]() buziak ; * .
#495 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() Co do skutecznego podkładu polecam Toleriane. Planuję go kupić, bo dobrze kryje, do tej pory używałam próbki. ![]() Jeśli macie jakieś pytania to chętnie pomogę, bo już parę ładnych lat walczę z tym syfem i jestem wręcz ekspertem ;D PS. Nie stosujcie terapii hormonalnej :P
![]() |
#496 |
Zadomowienie
|
Ja od 4 dni zaczęłam kurację Differinem, mam nadzieję że pomoże. Oj, tak mówicie o podkładach, strasznie mnie kusicie, ale mimo tego że mam pełno syfów nigdy nie używałam żadnego podkładu. Boję się zacząć bo wiem, że jak już zacznę to prędko nie skończę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#497 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#498 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
w dodatku ma filtry, które ochronią skórę przed szkodliwym działaniem słońca. poza tym nie zatyka porów ![]() warto wydać te 80 zł (czasem mniej). to inwestycja w siebie.
Marzenia są nieskończonymi opowieściami pisanymi przez nadzieję. Edytowane przez mery03 Czas edycji: 2010-04-04 o 17:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#499 |
Zadomowienie
|
mery03- dla licealistki taka inwestycja to niestety za dużo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#500 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#501 |
Przyczajenie
|
Gogela dziękuję za polecenie, znalazłam ten excipial w internecie i w sumie niedużo kosztuje, więc warto spróbować. We wtorek muszę iść na zakupy, od razu też po zieloną herbatę. Naczytałam się trochę o niej i nawet jeśli nie pomoże to raczej nie zaszkodzi.
![]() Ps. Nie tylko licealistek nie stać na taką inwestycję, studentki też są biedne. :P Edytowane przez lmartal Czas edycji: 2010-04-05 o 00:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#502 |
Zadomowienie
|
gogela- dziękuję bardzo, chyba się skuszę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#503 |
Raczkowanie
|
sa dwa kolory jak doczytalyscie w internecie ale ja osobiscie polecam ten ciemny bo jasny wpada troche w roz;p napoczatku uzywalam jasnego ale potem zmienilam na ciemny;p
|
![]() ![]() |
![]() |
#504 |
Zadomowienie
|
No właśnie czytałam że tamten może być zbyt różowy, ale boję się znowu że ciemny będzie za ciemny :/
|
![]() ![]() |
![]() |
#505 |
Raczkowanie
|
a jaka masz cere? bo ja ogolnie mialam zawsze taka ciemniejsza ale przez te kremy wybelajace przebarwienia i ogolnie unikanie slonca mam taka blada i ten ciemny tez pasuje ;p
|
![]() ![]() |
![]() |
#506 |
Przyczajenie
|
co do izotretynoiny ja jestem po kuracji Izotekiem po izo przyjmowałam hormony Yasmin na podtrzymanie i efekty byly owszem gdzie na 1,5 roku a teraz mam nawrót tak jak wspominałam na 1 policzku ( ale to masakra) walcze z tym 3 tyg nie pije juz uryno, ponieważ po tym raz zdarzyło mi sie pluć krwią- odstawiłam. lada dzień idę z powrotem do derm i zdecyduje sie chyba z powrotem na izo ale to chyba po wakacjach bo kuracja izo w okresie letnim jest nie wskazana. Kurcze teraz to ja sama nie wiem co mam robić nie chce zamykać sie w domu acz wyglądam fatalnie ja NIENAWIDZę malowac się jak mam krosty
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ---------- a mam jeszcze pytanie do dziewczyn ktore uzywaly podkladu toleriane z la roche czy on na prawde bardzo dobrze kryje ? bo ja uzywam tylko 1 podkladu i pudru przez ladnych pare lat a moja cere zle znosi zmiane podkladow juz pare razy probowałam |
![]() ![]() |
![]() |
#507 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ---------- Cytat:
Trzymam kciuki nie poddawaj sie ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#508 |
Raczkowanie
|
Ja jestem załamana, miałam już czysta skórę bez niczego, przyzwyczajoną do maści więc nie była podrażniona, ale miesiąc temu wpadłam w straszny stan przestałam praktycznie dbać jak dotąd o skórę, a w zeszłym tygodniu 3 dni ja dobiły i jest taka jak we wrześniu czyli czyli 7 miesięcy temu. wiem że to się wydaje prawie niemożliwe, ale wyskoczyło mi kilka ropnych gul, które same w sobie nie są najgorsze, ale to co się stało ze skórą czyli że się zrobiła jakby skorupa, która nie wchłania kremu, nie wchłania maści, piecze jest podrażniona i teraz jestem w martwym punkcie. To wszystko stało się tydzień temu, w sobotę było jeszcze normalnie, wyszłam rano na zakupy , wróciłam i nałożyłam maseczkę z glinki i miałam tylko resztkę humektanu, więc nie posmraowałam jej niczym jak zawsze, potem umyłam twarz, nałożyłam epiduo, a w niedziele rano acne derm. Doprowadziłam do całkowitego przesuszenia skóry, rano w poniedziałek obudziłam się z 3 ropnymi krostami i piekąca straszną twarzą. Nie wiem co robic odstawiłam acne derm ale używałam go dopiero miesiąc więc nie wiem czy dobrze zrobiłam i mam dosyć. Już praktycznie nie myślałam o tej skórze w lustrze to tylko sie przeglądałam rano i wieczorem przy myciu twarzy i czasem w ciągu dnia a teraz. W środę powrót na uczelnie, a ja jestem załamana bo jeszcze tego mi było trzeba jakbym nie miała wystarczająco dużo problemów na głowie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#509 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#510 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
i do mycia twarzy tez cos bardzo delkatnego stosuj zeby jej dodatkowa nie przesuszyc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:57.