Aparaty ortodontyczne cz. IX - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-05, 00:31   #181
cherry pie
dream big

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX

też nie lubię swojego nosa, z przodu jak się patrzy to jest ok tylko z profilu coś nie bardzo w przyszłości wybiorę się na operacje plastyczną

„The future belongs to those
who believe in the beauty of their dreams”

Edytowane przez cherry pie
Czas edycji: 2010-04-05 o 00:34
cherry pie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-05, 00:49   #182
Twitter
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cherry pie Pokaż wiadomość
niestety nie
Hmmm, to znaczy, że już się definitywnie nie pojawią? Cholerniki jedne!

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Da się
Baciki!

Cytat:
Ja mam wadę dziedziczną, siostra mojej mamy ma zęby identyczne jak ja. W ogóle po niej wszystko przejęłam, charakter, układ twarzy, mimikę... te przeklęte zęby też. Mogła bym jeszcze nos bo ona ma po matce a moja mama po ojcu i on ma zdecydowanie gorszy
Eee, a to nie po Twoich dziadkach bardziej niż po siostrze Twojej mamy? Bo po między Tobą a ciocia nie ma bezpośredniego przepływu krwi A było to tak: dziadkowie przekazali Twojej cioci te geny z charakterem, układem twarzy, mimiką, żeby mogła je użytkować teraz już a Twoja mama dostała te same geny co ciocia, ale zapakowane i nie używała ich do momentu, w którym pojawiłaś się Ty i przekazała je Tobie, a Ty je rozpakowałaś i jesteś podobna do cioci (charakter, układ twarzy, mimika) Tadam!

Ja idę spać, bo już dziwne historie wypisuję...
Stary 2010-04-05, 01:33   #183
201604190949
Konto usunięte

Owszem Ale dostałam prawie identyczną mieszankę jak ciotka. Od własnego ojca wzięłam tylko kolor włosów co ujawnia się co raz bardziej z każdym rokiem.

Nie bić! Nie obgryzam paznokci ale sprawdziłam, że się da. A mam króciutkie (fobia, że grzybica tylko na nie czeka ).
Za to skórki już w ogóle łatwizna... hehehe
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-05, 09:04   #184
dwi071
Doncia

Ja największy problem mam z jedzeniem własnie pomarańczy, jabłek i brokuła ... pełno ich wszędzie, w każdym zakamarku aparatu się znajdują "farfocle", zaraz po posiłku oczywiście płukanie.

Już dwa miesiące z aparatem. Różnice widać szczególnie w barwie zębów ... ale ząbki ładnie się prostują i nie narzekam, odbarwianiem będę się martwić później, teraz traktuje je pastami i płynami wybielającymi ale te zwykłe średni efekt dają.

A to efekt mojej współpracy z orto i aparatem:
1 i 3 zdjęcie zostały zrobione 2 dni po założeniu aparatu czyli 6/02/2010
2 i 4 zostały zrobione wczoraj

Edytowane przez dwi071
Czas edycji: 2010-04-05 o 09:18
dwi071 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-05, 09:40   #185
wiolafrytka
Zadomowienie

czy damon jest bardziej skuteczny od metalowego?
sama już się pogubiłąm czy damon (bo szybsza skuteczność) czy metal (tanio) a może kosmetyczny (bo niewidoczny ) wrrr chyba jeszcze pojadę pogadać z orto
wiolafrytka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-05, 10:45   #186
mazia23
Raczkowanie

Ja mam zgryz krzyżowy w dwóch miejscach, z przodu i przy trzonowcach... wizytę mam za nie całe 2 tygodnie, ale tylko informacyjną dotyczącą leczenia, ewentualnego usunięcia zębów i wyboru aparatu i wciąż nie wiem jaki wybrać, czy zwykły metal czy samoligaturujący pewnie zdecyduję się na miejscu, jak będę siedzieć na fotelu jeszcze wypytam dokładnie mojego orto o ten droższy metal buziaczki dla was, mokrego dnia
mazia23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-05, 10:58   #187
Madzia14102
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dwi071 Pokaż wiadomość
Ja największy problem mam z jedzeniem własnie pomarańczy, jabłek i brokuła ... pełno ich wszędzie, w każdym zakamarku aparatu się znajdują "farfocle", zaraz po posiłku oczywiście płukanie.

Już dwa miesiące z aparatem. Różnice widać szczególnie w barwie zębów ... ale ząbki ładnie się prostują i nie narzekam, odbarwianiem będę się martwić później, teraz traktuje je pastami i płynami wybielającymi ale te zwykłe średni efekt dają.

o jak ładnie Ci się prostują!

pomimo, że nie mam aż takich krzywólców, to właśnie zastanawiam się czy ten poziomy drut będzie pokrzywiony czy szedł równo
hahahahhahahahhhahahahaha hhahahahahahahhahahahahha haha : hahaha:
Madzia14102 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-05, 11:06   #188
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
też nie lubię swojego nosa, z przodu jak się patrzy to jest ok tylko z profilu coś nie bardzo w przyszłości wybiorę się na operacje plastyczną
to idziemy razem

Cytat:

no już ładne efekty

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-05, 11:07   #189
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja też nie miałam separacji i nie zależy to od wady tylko od tego czy orto zakłada pierścienie czy rurki i o tym jest w OrtoFAQ

Dlaczego ósemki po aparacie? Bo mi do leczenia wyrwano czwórki na górze. Gdybym miała wyrwane ósemki tylko to orto musiałaby cofać wszystkie zęby do tyłu. A na dole mam jedną szóstkę usuniętą i widzę jak powoli idzie piątka w jej stronę. Tam, gdzie miałam piątkę wyrwaną, czyli ząb o połowę mniejszy, szpara jest już zupełnie zamknięta a z tą dziurą po szóstce będę się bujać jeszcze długo. Tak samo postępy na górze, czwórki to małe zęby i prostowanie przodu poszło bardzo szybko.

A ósemek nie muszę wyrywać tak na prawdę. Ale chcę i orto nie widzi przeciwwskazań, właśnie dlatego, że ósemki są wredne.

Nie sądzę żeby to był dobry pomysł.
Nie sądzę żeby ktokolwiek się zgodził.
Gdyby ktoś się zgodził to był wiała od niego.
Hmm a myślalam, ze to od tego, czy sa wlasnie bardzo stloczone itp. (separacja)

aaaa czyli KTORE ząbki nalezy wrywac, to juz kwestia indywidualna zgryzu
Stary 2010-04-05, 11:09   #190
Twitter
Zakorzenienie

Cytat:
Owszem Ale dostałam prawie identyczną mieszankę jak ciotka. Od własnego ojca wzięłam tylko kolor włosów co ujawnia się co raz bardziej z każdym rokiem.

Nie bić! Nie obgryzam paznokci ale sprawdziłam, że się da. A mam króciutkie (fobia, że grzybica tylko na nie czeka ).
Za to skórki już w ogóle łatwizna... hehehe
Teraz, jak sprawdzam, to do paznokcia sięgam spokojnie, ale o skórkach nie ma mowy! Odkąd mam druty, to zmienił mi się układ szczęki i żuchwy i nie mogę ich idealnie dopasować względem siebie

Cytat:

Barwa zębów jest bardzo ładna a jeśli chodzi o postępy Pozazdrościć!
Stary 2010-04-05, 11:12   #191
cherry pie
dream big

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
to idziemy razem
ok

„The future belongs to those
who believe in the beauty of their dreams”
cherry pie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-05, 11:12   #192
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karton Pokaż wiadomość
znam to aż za dobrze, ani razu w moim 22letnim życiu nie uśmiechałam się tak ->
niemal do perfekcji opanowałam różne wersje tego ->

jeśli kiedykolwiek będę posiadać holiłód smajl nie jestem pewna czy będę umiała ładnie zrobić "cheese!"... swoją drogą nie ma nic bardziej irytującego niż pozowane zdjęcia, ja z moim "" i okrzyki "no uśmiechnij się!!!!!"
ja od dluzszego czasu, kiedy nie posiadalam jeszcze aparatu usmiechalam sie jedynie --> na wiele sposobow, kieł powodował u mnie duz dyskomfort

aaa teraz zabawnie, bo w aparacie sie mega kiełcze ( nawet dziwnie, mi tylko usmiechnac sie, zamki powoduja iz pokazuja zabki ) i sie smieje, ze to trening przed przyszlym holiłód smajl
Stary 2010-04-05, 11:26   #193
krychaa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez elaj Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy ktoras z Was miala usuniete 3 czworki jednego dnia?
Moj kolega z IE chce zalozyc aparat, ale okazalo sie, ze nie ma jednej czworki na dole. Z kolei na gorze w ogole nie ma na nie miejsca.
Orto powiedziala, ze trzeba je usunac i za 2-3 dni zalozyc aparat.
Czy da sie to zalatwic w te kilka dni, bo niestety na dluzej nie moze przyjechac?
usunac zeby i 2-3 zalozyc aparat?? troche dziwnie.. ja mialam usuwane dwie czworki na gorze tego samego dnia..po 4 dniach mialam zakladana separacje i po tygodniu zalozenie aoparatu. czyli od usunietych czworek minelo dwa tyg zanim zalozyli mi aparat
krychaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-05, 11:53   #194
Wenja
Zadomowienie

nie nadarzam za wami czasem
Wenja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-05, 11:55   #195
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wiolafrytka Pokaż wiadomość
czy damon jest bardziej skuteczny od metalowego?
sama już się pogubiłąm czy damon (bo szybsza skuteczność) czy metal (tanio) a może kosmetyczny (bo niewidoczny ) wrrr chyba jeszcze pojadę pogadać z orto
Cytat:
Napisane przez mazia23 Pokaż wiadomość
Ja mam zgryz krzyżowy w dwóch miejscach, z przodu i przy trzonowcach... wizytę mam za nie całe 2 tygodnie, ale tylko informacyjną dotyczącą leczenia, ewentualnego usunięcia zębów i wyboru aparatu i wciąż nie wiem jaki wybrać, czy zwykły metal czy samoligaturujący pewnie zdecyduję się na miejscu, jak będę siedzieć na fotelu jeszcze wypytam dokładnie mojego orto o ten droższy metal buziaczki dla was, mokrego dnia
Damona mozesz miec rowniez kosmetycznego

ja mam System SmartClip (i widzisz macie juz kolejny) i zamki kosmetyczne info np. tu --> http://www.ortho-max.pl/ortho-max/in...d=25&Itemid=30
moja orto pracuje tylko na tych i ma wersje metalowa oraz kosmetyczna

w sumie nie zastanawialm sie dlugo i wybralam owy system- przemawia do mnie, krotko piszac, bowiem na stronach www jest multum informacji
juz niedlugo 2miesiac i jestem zadowolona, nie odczuwam dyskomfortu, nie mam tez zbednych gumek, kosmetyczny sie nie odbarwil, a jem i pije wiele kolorowych spraw, powiedziano mi, ze mam sie nie obawiac, wizyty co 3miesiace za ktora place akurat u siebie 70zł (dobre kiedy nieoczekiwanie bede musiaal gdzies wyjechac, lub zaplanowany bede miec jakis wyjazd)

ceny takie jak znany Damon
roznica moze byc, ale nieduza-zalezy od miasta,
raczej cena wizyt sie rozni niz apratow,

bo chodzi o to, ze oni zrobili sobie dobry marketing-Damon, a tak na prawde na rynku, jest juz wiele innych zamkow na tej samej zasadzie - lub juz lepsze, bo to innowacje w ortodoncji nowe są - jak sie zaglebisz w temat, to znajdziecie wiele info

'aparaty z systemem niskiego tarcia to w sumie wszystkie aparaty samoligaturujące (takie, w których łuk nie jest mocowany w zamku za pomocą ligatur) oraz sam zatrzask mocujący ten łuk nie dociska go "na sztywno", mówiąc obrazowo, lecz pozwala na w miarę swobodne poruszanie się. Każda szanująca się firma ma w swojej ofercie zamki samoligaturujące, nie każda zaś robi wokół tego taki szum i "religijną" atmosferę jak producent Damona
------------>
i są wąłsnie zamki firmy 3M : SmartClip, Clarity SL; American Orthodotics : Vision LP. "

UWAGA SĄDZE, ŻE NALEŻY ZMODYFIKOWAC ORTO FAQ BOWIEM MAMY TAM TYLKO I WYŁĄCZNIE WZMIANKE O DAMONIE- JAKBY TYLKO ICH ZAMKI SAMOLIGATURUJĄCE ISTNIAŁY CO JEST NIE PRAWDĄ!
Stary 2010-04-05, 12:06   #196
iwkas
Przyczajenie

Witam! Mam pewien problem, o którym dowiedziałam sie zaledwie wczoraj. Okazuje się, że mam uczulenie na nikiel (kolczyki, łańcuszki itd) A w sobote mam mieć zakładany aparat, czy jest na to jakaś rada?
iwkas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-05, 12:23   #197
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
również się przyłączam.

Cytat:
jedynki prawie idealne
Cytat:
Napisane przez iwkas Pokaż wiadomość
Witam! Mam pewien problem, o którym dowiedziałam sie zaledwie wczoraj. Okazuje się, że mam uczulenie na nikiel (kolczyki, łańcuszki itd) A w sobote mam mieć zakładany aparat, czy jest na to jakaś rada?
musisz powiedzieć o tym orto, bo powinnaś mieć zamki antyalergiczne
Hebe5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-05, 12:33   #198
dwi071
Doncia

Cytat:
Napisane przez Twitter Pokaż wiadomość
Teraz, jak sprawdzam, to do paznokcia sięgam spokojnie, ale o skórkach nie ma mowy! Odkąd mam druty, to zmienił mi się układ szczęki i żuchwy i nie mogę ich idealnie dopasować względem siebie

Barwa zębów jest bardzo ładna a jeśli chodzi o postępy Pozazdrościć!
Też nie mogę już skórek obgryzać, paznokci to nigdy nie obgryzałam ale skórki jak tylko jakiś zadziorek się pojawił, a teraz z cążkami muszę chodzić.

Tiaaa ząbki sie prostują i zastanawiam się nad zmianą ich wyglądu, muszę pogadać z oprto bo chciałabym aby:
1. spiłować lekko jedynki aby były węższe na dole, tzn teraz są szersze niż przy korzeniu i takie "kuliste" a chciałabym żeby były raczej prostokątne czy kwadratowe
2. spiłować kiełki, tak hojlódzko, aby były równe z dwójkami
Stary 2010-04-05, 12:57   #199
Twitter
Zakorzenienie

Cytat:
Też nie mogę już skórek obgryzać, paznokci to nigdy nie obgryzałam ale skórki jak tylko jakiś zadziorek się pojawił, a teraz z cążkami muszę chodzić.

Tiaaa ząbki sie prostują i zastanawiam się nad zmianą ich wyglądu, muszę pogadać z oprto bo chciałabym aby:
1. spiłować lekko jedynki aby były węższe na dole, tzn teraz są szersze niż przy korzeniu i takie "kuliste" a chciałabym żeby były raczej prostokątne czy kwadratowe
2. spiłować kiełki, tak hojlódzko, aby były równe z dwójkami
Dwio, widzę żeś z Wro, do jakiego orto chodzisz? Bo aż nie mogę wyjść z podziwu nad szybkością zmian
Odnośnie piłowania, to co do jedynek to masz rację a kiełki nie wiem czy warto piłować? Z kłami to taki bardziej groźny look jest. Muszę się jeszcze zastanowić co na ten temat sądzę
Stary 2010-04-05, 13:04   #200
Madzia14102
Raczkowanie

To ja pokażę swoje uzębienie
http://img19.imageshack.us/img19/1209/hkbht.jpg
http://img251.imageshack.us/img251/49/img0050rg.jpg
http://img514.imageshack.us/img514/9876/dsc07372.jpg
http://img268.imageshack.us/img268/6064/img0033qv.jpg
http://img51.imageshack.us/img51/1378/pb301736.jpg
http://img338.imageshack.us/img338/3339/img0058s.jpg
TU JAKOŚ OSTATNIO ROBIONE FOTKI PO 2 MIESIĄCACH NOSZENIA HYRAXA
http://img682.imageshack.us/img682/522/img0062bf.jpg

Edytowane przez Madzia14102
Czas edycji: 2010-04-05 o 13:05
Stary 2010-04-05, 13:10   #201
wiolafrytka
Zadomowienie

dziewczyny fajną stronkę znalazłam dla tych któe zastanawiają się nad kolorkiem gumek.
Podaje linka: http://www.ortodonta.com.pl/symulator/
Zmieniajcie i zastanawiajcie się do woli ))

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

chciałam zauważyć że mam podobną wadę do Twojej. tylko jedyneczki i dwojeczki prosciutkie natoamiast ten kieł z jednej i drugiej strony taki sam jak u ciebie po jednej stronie
Stary 2010-04-05, 13:16   #202
Madzia14102
Raczkowanie

Cytat:
dziewczyny fajną stronkę znalazłam dla tych któe zastanawiają się nad kolorkiem gumek.
Podaje linka: http://www.ortodonta.com.pl/symulator/
Zmieniajcie i zastanawiajcie się do woli ))

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

chciałam zauważyć że mam podobną wadę do Twojej. tylko jedyneczki i dwojeczki prosciutkie natoamiast ten kieł z jednej i drugiej strony taki sam jak u ciebie po jednej stronie
ooo, to miło, że nie jestem sama z resztą kilka osób na innym forum pisało, że ma podobną wadę do mojej.
Stary 2010-04-05, 13:24   #203
wiolafrytka
Zadomowienie

a na jaki aparat się zdecydowałaś? zakładasz dzień wcześniej ode mnie z tego co wyczytałam więc napisz później jakie wrażenia
Stary 2010-04-05, 13:34   #204
Madzia14102
Raczkowanie

Cytat:
a na jaki aparat się zdecydowałaś? zakładasz dzień wcześniej ode mnie z tego co wyczytałam więc napisz później jakie wrażenia
a będzie metalik poczekaj, wkleję tu całą moją historię z innego forum, będzie co czytać ^^

---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ----------

Witajcie !
Moja historia zaczęła się od tego, jak pierwszy raz poszłam do ortodonty, gdy chodziłam do podstawówki. Miałam zrobiony aparat wyjmowany na górną szczękę. Długo go nie ponosiłam, bo często mi w nocy wypadał, był niewygodny, aż w końcu pewnego razu pękł drucik. Mama już nie chciała chodzić do tej ortodontki na wizyty kontrolne, bo babka brała sobie 20 zł za nic nie zrobienie. Więc temat ucichł. Rok temu, a nawet i dłużej zainteresowałam się tematem od nowa, gdyż już byłam na tyle starsza, by móc mi założyć aparat stały. A to wszystko zapoczątkowało to, że na jednej z gazet magazynu dla nastolatek była twarz Ewy Farnej jeszcze z aparacikiem na zębach. Gdy rodzice zobaczyli to zdjęcie, to zapytali się mnie, czy nie chciałabym mieć aparatu.. Ja oczywiście, że tak i mówiłam im, że moja koleżanka w klasie też ma aparat stały. Jeszcze w tym samym dniu pojechaliśmy umówić mnie na wizytę. Umówiona byłam na kolejny miesiąc, gdyż ortodontka, która tam przyjmowała była w ciąży i przychodziła do tamtej placówki tylko raz na miesiąc. Kiedy nadszedł ten czas, kiedy miałam iść na I wizytę, zrezygnowaliśmy. Nie chciałam mieć w takim tempie zakładanego aparatu. Potem znów sprawa ucichła, lecz znów stała się głośna w wakacje rok temu. Mama zadzwoniła podczas wakacji do orto, ale tym razem do tej, do której kiedyś chodziłam z aparatem wyjmowanym. Umówiona byłam na wrzesień. Niestety tak pech chciał, że dzień przed pójściem na wizytę pokłóciłam się z rodzicami i nie poszłam na wizytę. Znów sprawa ucichła, ale następnie poruszyłam ten temat około miesiąc temu. Z tatą uzgodniłam, że codziennie w dni robocze będzie wrzucał mi po 50 zł, by uzbierać na aparacik. Mama umówiła mnie na I wizytę do tej samej orto, co rok temu, na 14 grudnia. Dziś odbyła się moja pierwsza wizyta!

I wizyta (14.12.2009)
Byłam umówiona na 11:20. Poszłam na wizytkę z wielką chęcią, lecz trochę się bałam. Poczekałam chwilkę i weszłam z tatą do gabinetu. Orto przejrzała mi moje zęby, podotykała tu i tam, musiałam trochę poruszać żuchwą, robić różne zgryzy, w lewo, a to w prawo Pani ortodontka powiedziała, że mam tyłozgryz. Ten prawy górny kieł wystaje i to on spowodował, że na dole zrobił się odstęp. Jest lekki problemik z moją prawą górną stroną, gdyż 5 i 6 nie są w porządku. Orto zrobiła mi wyciski. Myslałam, że oszaleję Na początek zrobiła mi wycisk na dole. Było ok. Ale potem kiedy zaczęła na górze, to myślałam, że odpadnę Miałam odruch wymiotny i atak ślinotoku Do tego jeszcze mimo mojej woli poleciały mi łzy! hahaha Potem wzięłam parę łyków wody i się uspokoiłam.. Powiedziałą, że prawdopodobnie będę musiała nosić hyrax. Orto wypisała mi skierowanie na zdjęcie pantomograficzne, lecz uznała, że cefalometryczne nie jest konieczne. Ale jeśli będzie to szybko się zrobi Po wyjściu z gabinetu od razu udałam się na wykonanie zdjęcia. Uff, ale trzeba przybrać pozę, by dobrze wykonać zdjęcie hahaha. Potem chciałam dostarczyć to zdjęcie orto, ale było już zamknięte.
Na następną wizytkę jestem umówiona na 15 stycznia 2010 na 16:30
Czekam z niecierpliwością..

II wizyta (15.01.2010)
Dziś byłam na II wizytce. Orto przedstawiła mi plan leczenia i koszty. Pokazywała moje wyciski, przedstawiała co i jak, mówiła co możemy zrobić i tak: najpierw będę mieć zakładany hyrax. Będę go nosić około 2-3 miesięcy, potem założy mi aparat na górę, następnie na dół. Hyrax u niej kosztuje 600 zł, aparat na jeden łuk (metalowy) - 1200 zł (2 łuki - 2400 zł), czyli wychodzi 3000 zł. A za wizyty bierze sobie do 100 zł. Chciała mi założyć dziś separatorki, ale nie miała wolnego najbliższego terminu, by potem mi je zdjąć i założyć pierścienie, a nie chciała, bym tak długo cierpiała tyle czasu je nosząc. Więc na zakładanie gumek separacyjnych jestem umówiona na 22 stycznia, na zakładanie pierścieni na 29 stycznia, a na zakładanie hyrax'a na 5 lutego. Zatem moja przygoda nabiera konkretów. Już się nie mogę doczekać^^ Czekam z niecierpliwością!

III wizyta (22.01.2010)
Dziś byłam na założeniu separatorków. Jestem już 8 godzin od założenia i umieram z bólu.. Tak mnie bolą siekacze, że nie wiem, jak ja zasnę i w ogóle będę funkcjonować. Pomocy! Mam nadzieję, że nie będzie już większego bólu Dziś chciałam zjeść kanapkę. Nie mogłam. Straszny ból. Próbowałam przegryzać kawałki bułki przednimi zębami, ale się nie da. Zjadłam tylko połówkę z wielkim bólem i bardzo powolnie, potem tylko jogurcik. A rano mama zrobi zrobi mi kaszę mannę Postaram się dodać jutro zdjęcia.

IV wizyta (29.01.2010)
Dziś kolejna wizytka. Myślałam, że będę miała zakładane pierścienie, a orto mi je tylko przymierzała. Wybierała wśród swojej kolekcji i dobrała odpowiedni rozmiar. Powiem szczerze, że wciskanie ich między zęby nie należało do najprzyjemniejszych odczuć. Potem orto zrobiła mi odcisk górnej szczęki wraz z pierścieniami, by zrobić hyrax pod moją szczękę. Pani ortodontka założyła mi znów nowe separatorki, by przez ten czas, do założenia łuku, odstępy między ząbkami nie wróciły się. Ponoszę je jeszcze tydzień i już za tydzień, czyli 05.02 będę mieć zakładane już wszystko (pierścienie "zespawane" [jak to powiedziała ortodontka ] z hyraxem). Całe szczęście, że ząbki nie bolą przez te separatory znowu, bo odstępy już się zrobiły przez noszenie ich tydzień wcześniej. Nie chciałabym znowu przechodzić tego bólu. Powiedziała, że mam zdrowiutkie ząbki co mnie bardzo ucieszyło. A więc już 05.02 zakładanie tej całej "blachy"

V wizyta (05.02.2010)
Dziś orto założyła mi hyrax. Najpierw przypasowywała go do mojej szczęki, piłowała w różnych miejscach, by wszystko "grało" jak należy Zajęło nam to sporo czasu. Potem zacementowała mi go i dała instrukcje jak się nim obsługiwać. Dała mi również wosk, który mam używać na te nadwrażliwe miejsca, w moim przypadku jest to lewy policzek. Przekręcać mam go co 3 dni o 1/4 obrotu. Właśnie miałam I-szy obrót i już czuję opór, więc wszystko się już zaczęło!!!

VI wizyta (05.03.2010)
Dziś kolejna wizyta, tym razem kontrolna. Ortodontka sprawdziła postęp moich ząbków. Wszystko ładnie się układa. Zapytałam czy będę miała odstęp między jedynkami. Jednak nie będzie go, a dodam nawet, że jedynki mi się lekko stłoczyły. Widać to na zdjęciu, które dodałam na samym dole Zapytałam również kiedy mi to orto ściągnie.. Tak więc 30.03 mam kolejną wizytę kontrolną, a 14.04 już klejenie zameczków i aparacik!!! Ale się cieszę!

VII wizyta (30.03.2010)
Dziś miałam kolejną wizytę kontrolną. Orto zmodyfikowała mi trochę mój hyrax, a dokładniej upiłowała kawałek. Nie wiem w jakim celu. Do 14 kwietnia (wtedy będę mieć zakładany aparacik) mam już nie przekręcać hyraxa. Poniżej dodaję zdjątka

Dotychczasowe koszty
14.12.2009 - I wizyta: wyciski: 50 zł
zdjęcie pantomograficzne: 50 zł
15.01.2010 - II wizyta: przedstawienie planu leczenia: bezpłatnie
22.01.2010 - III wizyta: zakładanie gumek separacyjnych: bezpłatnie
29.01.2010 - IV wizyta: przypasowywanie pierścieni i zrobienie wycisku razem z pierścieniami pod hyrax: bezpłatnie
05.02.2010 - V wizyta: zakładanie hyrax'a: 600 zł
05.03.2010 - VI wizyta: kontrola hyrax'a: 30 zł
30.03.2010 - VII wizyta: kontrolna hyrax'a: 30 zł

Łącznie: 760 zł

Edytowane przez Madzia14102
Czas edycji: 2010-04-05 o 13:36
Stary 2010-04-05, 15:08   #205
iwkas
Przyczajenie

Hebe5 dziękuję za zainteresowanie. Jutro zadzwonię i się przekonamy. Mam nadzieję, że to w niczym nie przeszkodzi i w sobote wszystko będzie w porządku .
iwkas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-05, 15:53   #206
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

Wysłałam informacje do papryki85, wzgledem zmian w FAQ ORTO, bo widze, iz ona takowe zmiany wprowadzala
a sprawa tyczy sie wlasnie aparatów samoligaturujących - podpunkt- a nie jako zatytułowany iż "Damon i leczenie bezekstrakcyjne"

zauważyłam, iz wiele osób, nie ma rozeznania w tym temacie, a dodatkowo mysli ze jak bezligatur to tylko Damon, co jest BŁĘDEM! poprostu owa firma, zrobila sobie marketing, a jest wiele innych systemów

SĄDZĘ, ŻE ZAMIAST
"Damon i leczenie bezekstrakcyjne"

NALEŻY ZATYTUŁOWAĆ ---> „Aparaty samoligaturujące”, "Systemy samoligaturujące"
------------------------------------------------------------------------------------------
SYSTEMY SAMOLIGATURUJĄCE

np. zamki firmy: Damon; SmartClip, Clarity SL; American Orthodotics : Vision LP

Systemy samoligaturujące to nowoczesne systemy stałych aparatów ortodontycznych stwarzające nowe, niezwykłe możliwości terapeutyczne leczenia wad zgryzu.
Dzięki unikalnej budowie zamków, leczenie przebiega znacznie szybciej. Możliwe jest skrócenie czasu leczenia nawet o wiele miesięcy (nawet 12-stu) a wizyty kontrolne odbywają się rzadziej (co 3miesięce) w porównaniu z metodami tradycyjnymi. A zatem w krótszym czasie możliwe jest uzyskanie idealnego uśmiechu.

W technice samoligaturującej nie stosuje się ligatur elastycznych „gumeczek”, łuki bowiem utrzymywane są dzięki specjalnym klapkom wbudowanym w zamki. Pozwala to na zminimalizowanie tarcia, które w metodzie tradycyjnej jest efektem ubocznym powstającym przy przesunięciu zębów wzdłuż łuku aparatu stałego. Można zatem w tej metodzie leczenia generować mniejsze siły i w związku z tym ograniczyć w znacznym stopniu objawy bólowe i dyskomfort towarzyszący zwykle leczeniu ortodontycznemu.

Metoda samoligaturująca sprzyja również utrzymaniu idealnej higieny jamy ustnej.
Udowodniono klinicznie, że podczas leczenia systemem samoligaturującym, odkładanie się płytki bakteryjnej, powodującej próchnicę i zapalenie dziąseł jest o 40 % mniejsze w porównaniu z tradycyjnymi metodami ortodontycznymi z zastosowaniem ligatur elastycznych. Również aspekt estetyczny jest tu nie bez znaczenia. Zamki w metodzie samoligaturującej są mniejszych rozmiarów, a zatem są mniej widoczne w ustach pacjenta.

Leczenie może być prowadzone zarówno u dzieci jak i osób dorosłych, bez ograniczeń wiekowych.
Zamki samoligaturujące występują także w wersji metalowej i estetycznej.

--------------------------------------------------------------------------
Osobiście równiez, nie mailam na poczatku (2miesice temu) zielonego pojecia na ten temat, tzn. wiedziala ze jest wlasnie owy Damon i sadzilam, ze tylko i wylacznie cos takiego istnieje, /iz gdy samoligaturuajcy to owy Damon/ a tu sie okazuje iz NIE- o czym pisze wyzej, gdy sie tak zaglebilam w temat, oswiecialam sie, dlatego chcialabym, aby przyszli/e apartki/aparatkowie, nie miali z tym problemu i nie byli wprowadzani w bład

Edytowane przez Alice in Wonderland
Czas edycji: 2010-04-05 o 17:03
Alice in Wonderland jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-05, 16:24   #207
elaj
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez krychaa Pokaż wiadomość
usunac zeby i 2-3 zalozyc aparat?? troche dziwnie.. ja mialam usuwane dwie czworki na gorze tego samego dnia..po 4 dniach mialam zakladana separacje i po tygodniu zalozenie aoparatu. czyli od usunietych czworek minelo dwa tyg zanim zalozyli mi aparat
A ja nie mialam zadnej separacji i od razu zalozyla mi aparat.
Problem tylko z tym wyrwaniem zebow. Gdyby to byla jedna strona...
Osemki mozna wszystkie od razu wyrwac, ale pod narkoza w szpitalu. Po jednym dniu wychodzisz do domu. W gabinecie wyrywaja po dwie, stronami. Prawa lub lewa.
Moja corka bedzia miala usuwane wszystkie cztery i zdecydowalysmy sie na usuniecie w gabinecie. Boje sie narkozy.
Zeby sa w dziasle, zupelnie niewidoczne. Trzeba ciac i pozniej szyc.
500zl za jeden zab. W szpitalu dochodzi 1000zl za narkoze.
elaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-05, 16:36   #208
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

Ważne pytanie, czy chcecie cos jeszcze ewentualnie dopisac/zmieniec w orto faq???

bedzie zmiana dotyczaca podpunktu systemów samoligaturujacych,
/powstanie taki ze zmienionego/
bowiem sa czeste pytania o co w ogole chodzi, na czym to polega,
a dodatkowo częste sprowadzanie owego systemu tyko do Damona,
kiedy sa rowniez i SmartClip, Clarity SL; ; American Orthodotics : Vision LP

Edytowane przez Alice in Wonderland
Czas edycji: 2010-04-05 o 17:04
Alice in Wonderland jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-05, 16:44   #209
belineaa
BAN stały

co do nosów..obgryzania poznokci i innych;D to tez nie lubię swojego nosa i jeszcze piegów a obgryzalam pazurki poł zycia..na szczeście juz teraz mi przeszło;p
belineaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-05, 16:52   #210
Madzia14102
Raczkowanie

Czuję się, jakbym tu była duchem

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości