![]() |
#241 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: jaki kierunek studiów skazuje na bezrobocie
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiesz, nie prosiłam o radę - wypowiedziałam się tylko odnośnie postu wyżej: uczelnia prywatna vs. uczelnia państwowa. Tak się składa, że pracuję od I roku i sama organizuję sobie zdobywanie doświadczenia. Niestety, nie mając "protekcji" uczelni, jest czasem ciężko. Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#243 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich
![]() Zainteresował mnie ten wątek, ponieważ mam zamiar podjąć naukę od września na jakimś studium. I chciałabym Was zapytać co się najbardziej teraz opłaca? jaki kierunek? Szczerze powiem, że skończyłam kosmetologie w tamtym roku i do tej pory nie mogłam znaleźć pracy w zawodzie i troche mnie to przeraża... Dlatego chciałabym podjąć naukę zaocznie w kierunku niekoniecznie związanym z kosmetyką. Nie ukrywam, że chodzi mi głównie o to, bym mogła wznowić pobieranie renty rodzinnej i to jest główny powód mojej decyzji. Drugim powodem jest to, że widzę jaka jest sytuacja na rynku pracy i chociaż kosmetyka rozwija się dobrze to z braku doświadczenia mam nikłe szanse na wybicie się. Byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie porady dotyczące kierunku kształcenia, bo sama nie wiem co mam wybrac, jedyne co wiem to to, że szkoła musi być dwuletnia no i w trybie zaocznym bo na codzień pracuję. Przejrzałam już wiele ofert różnych szkół i nie wiem co wybrać: hotelarstwo, obsługa turystyczna, rachunkowość, administracja, prace biurowe czy może zupełnie coś innego?z góry dziękuje za pomoc ![]()
![]() |
#244 |
Zadomowienie
|
a czemu odradzasz AGH, jeli mozna wiedziec?
![]() |
#245 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Hotelarstwo , obsługa turystyczna w studium? Szczerze to mieszkam w okolicy bardzo atrakcyjnej turystycznie i masa osób po studiach w tym kierunku nie może znaleźć pracy , a co dopiero po takim studium . Poza tym bez 2 biegłych języków również cięzko , a angielski to mus .
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Wtajemniczenie
|
bo znam sporo studentów z AGH!!! i sami o sobie mają złe zdanie. Otwarcie mówią, że jak już się dostaniesz to jakoś przebimbasz ....wylecieć jest ciężko, a sam program nauczania to lipa
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#248 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#250 |
Raczkowanie
|
bibliotekoznawstwo
marketing i zarządzanie
![]() |
#251 |
Wtajemniczenie
|
hmmm...to, ze kończyło się jakiś powiedzmy "kierunek na czasie" nie oznacza, że ma się szanse na pracę. Dużo też zależy od uczelni i od programu zajęć, a co za tym idzie umiejętności.
Znam przypadek młodych architektów, którzy bardzo szybko stracili pracę, bo okazało się, że nie znają podstaw konstrukcji co do bibliotekoznawstwa, to zależy, ale pracę w bibliotece dostaje się zazwyczaj dzięki znajomościom
![]() |
#252 |
Raczkowanie
|
Znam ludzi po bibliotekoznastwie i sądzę, że taka obiegowa opinia nt. tych studiów jest trochę krzywdząca... Jest dużo możliwości - oprócz zostania na uniwersytecie lub pracy w bibliotece można znaleźć zatrudnienie m.in. w agencjach reklamowych, wydawnictwach, mediach (np. jako dziennikarz).
Poza tym chciałam zauważyć, że postęp techniczny przejawia się nie tylko w kierunkach stricte technicznych, ale też może też oddziaływać na rozwój humanistyki, np. rozwijają się książki elektroniczne, nad którymi badania prowadzą właśnie pracownicy naukowi bibliotekoznastwa. Edytowane przez justmine2 Czas edycji: 2010-05-25 o 19:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Raczkowanie
|
filologia angielska
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
BAN stały
|
Ochrona środowiska
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
kierunek jest totalnie beznadziejny i nieprzydatny ![]() praca na uniwerku ? ok , to jest "mozliwe " po kazdym kierunku , tylko pytanie ile jest miejsc ? smiem przypuszczac ,ze bardzo malo ![]() praca w bibliotece za smieszne pieniadze? hmmm chyba podziekuje a co do osob ,ktorzy po bibliotekoznawstwie pracuja w mediach ,agencjach reklamowych to tylko i wylacznie dzieki swojemu charakterowi i sile przebicia , te studia nic w tym kierunku im nie daly ![]() poza tym kiedy zrozumiecie , ze to co sie skonczy nie ma wiekszego znaczenia ? w kazdej pracy w zawodzie zaczyna sie od samego zera bo studia w ogole nie przygotowuja praktycznie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 |
Raczkowanie
|
Ja odradzam resocjalizację - praca w zawodzie może i jest ale płace początkowe są uwłaczające godności człowieka
![]()
![]() |
#257 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Rozumiem, że na starcie (start bez doświadczenia, świeżo po studiach) chciałabyś zarabiać co najmniej 3.000? I na tyle oceniasz godność człowieka? Zorientuj się najpierw w zarobkach, później krytykuj (albo podaj inne argumenty).
![]() |
![]() |
#259 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez justmine2 Czas edycji: 2010-05-26 o 17:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Raczkowanie
|
Ukończony kierunek to tylko połowa sukcesu, liczy się też co się robiło w czasie studiów (praktyki, staże wakacyjne,wolontariat).
Z doświadczenia rekrutera mogę wspomnieć, że najwięcej CV odpada po kierunkach tzw. "łatwych-modnych" a zarazem mało atrakcyjnych na rynku pracy: pedagogika, socjologia, kulturoznawstwo, europeistyka, polonistyka czy turystyki wszelkiego rodzaju.
![]() |
#261 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Albo czy zwraca się uwagę np. na sukcesy w olipiadach przedmiotowych osiągniętych w liceum, czy nie warto się już zagłębiać w takie szczegóły i tym chwalić? PS. przepraszam za mały off-top, ale tak mi się nasunęło to pytanie po przeczytaniu tej wypowiedzi... Edytowane przez justmine2 Czas edycji: 2011-08-24 o 00:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Raczkowanie
|
Wolontariat wpisać zawsze - w tym przypadku nie chodzi tylko o zdobywanie doświadczenia w swoim zawodzie ale też idea wolontariatu: chęć niesienia bezinteresownej pomocy, samokształcenie i kształtowanie swojego charakteru, poznawanie nowych dziedzin życia.
Olimpiady wpisuje się jeżeli się ubiega o pierwszą pracę i nie ma się doświadczenia. Taki wpis zawsze zaciekawi czytającego. Warunek: trzeba mieć dobry wynik z Olimpiady.
![]() |
#263 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Raczkowanie
|
nie ma za co
![]()
![]() |
#265 |
Raczkowanie
|
Ale chyba chodzi tylko i wyłącznie o ludzi bez doświadczenia zawodowego. Bo jednak doświadczenie jest bezcenne! Taki ktoś, kto skończył kulturoznawstwo, socjologię czy europeistykę (a to dość elitarny kierunkek), jeśli ma doświadczenie w jakiejś branży, to niekoniecznie idzie na odstrzał tylko dlatego, że skończył w/w kierunki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo chyba nie powiesz mi, że osoba po pedagogice jeżeli złoży CV do przedszkola = odpada, po socjologii do GUSu - odpada itp., itd.? W związku z tym kierunek nie ma nic do rzeczy, bo raczej ktoś kto decyduje się na studia, myśli o pracy w ramach kierunku studiów. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#267 |
Raczkowanie
|
Chyba się nie zrozumieliśmy. Wskazane przeze mnie kierunki wykazują dużą nadprodukcję absolwentów i dlatego np w rekrutacji do przedszkola będzie masę CV po pedagogice do odwalenia bo trzeba wybrać "the best of the best" a np. na stanowisko inżyniera kontroli jakości, analityka finansowego czy technologa produkcji wpływa dosłownie 2-3 CV.
Europeistyka elitarna? Przecież to przedłużone o 5 lat LO.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#268 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() generalnie ,studia sa w polsce za bardzo teoretyczne , w wiekszosci przypadkow sa strata czasu , nawet na przyzwoitych technicznych kierunkach typu informatyka na dobrych politechnikach , uczymy sie wieeluuu pierdoool, ktore czesto nigdy nam sie nie przydadza . . . niestety papier w dzisiejszych czasach to podstawa "zeby chcieli w ogole z Toba rozmawiac" - czyli trzeba miec dyplom. gdyby te 5 lat poswiecic na konkretne szkolenia, certyfikaty , warsztaty , samoksztalcenie -> roznica bylaby ogromna. -> a tak niestety trzeba sie meczyc z niektorymi przedmiotami przez cale studia . . . bibliotekoznawstwa to strata czasu , sama nazwa wywoluje politowanie ![]() Cytat:
Cytat:
Edytowane przez froggio Czas edycji: 2010-05-27 o 07:37 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 |
Zadomowienie
|
Wiesz, praca w przedszkolu może być dla kogoś pasją i nie sądzę aby temat nie pasował do wątku. Więc "sensowność" jest dla każdego inna. Poza tym powstaje coraz więcej przedszkoli prywatnych gdzie kasa jest całkiem niezła, albo przedszkola prywatne z językiem angielskim itp. "udziwnieniami". A w dużych miastach i okolicach wręcz przedszkoli brakuje.
![]() |
#270 |
Raczkowanie
|
To nie był cytat niczyich słów - przecież nie użyłam ani cudzysłowiu, ani pochyłej czcionki
![]() O bibliotekoznastwie już się nie będę wypowiadac, bo ani ja, ani tym bardziej Ty ![]() Natomiast poruszyłeś ważny problem co do certyfikatów, szkoleń, i ogólnie samokształcenia. Np. dopiero niedawno zdałam sobie sprawę, przeglądając programy studiów, że niektóre filologie w najmniejszym stopniu nie przygotowują do pracy tłumacza przysięgłego albo w ogóle specjalizacja tłumaczeniowa nie jest dostepna, zatem jeżeli ktoś planuje pod tym kątem swoją przyszłość, musi dodatkowo nad tym popracować. Niestety, niektórzy uzmysławiają to sobie zdecydowanie za późno i stąd później problemy ze znalezieniem pracy. Aha, a jeszcze co do nazwy kierunku bibliotekoznastwo... podobno, kiedy rozszerzyli nazwę na: "Informacja naukowa i bibliotekoznastwo", to studenci chętniej się chwalą, że studiują ten kierunek ![]() Edytowane przez justmine2 Czas edycji: 2010-05-27 o 14:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:45.