..::Dieta Plaż Południowych - część IX ::.. - Strona 163 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-06, 11:07   #4861
dorinka30
Zakorzenienie

Dot.: ..::Dieta Plaż Południowych - część IX ::..

Cytat:
Napisane przez telik Pokaż wiadomość
No faktycznie daje do myślenia
choć margaryny moga dla mnie nie istnieś ale cieżko mi wyobtrazić sobie smażenie bez minimalnej ilości oleju ...
a co sie tyczy masła to przyznam że coraz cześciej zaczynam używać, co prawda w minimalnych ilościach, ale uważam ze bardzo podnosi smak

u mnie tez obżarstwo
ale o dziwo waga rano pokazywała tą samą wartość
z radości poszłam poćwiczyć
Tam właśnie zachęcają do smażenia na oliwie z oliwek, a u nas się mówi, że nie nadaje się ? Ja od kiedy jestem na SB zaczęłam smażyć na oliwie z oliwek właśnie.
Skoro tak przestrzegają przed słonecznikowym i innymi olejami spożywczymi to pozostaje albo olej z wytłoczyn oliwek albo z pestek winogron ? sama nie wiem
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 11:09   #4862
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paprak Pokaż wiadomość
pamietajmy o tym, ze margaryny miekkie to calkiem co innego niz zwykle margaryny. Mialysmy tu na forum specjalistke tluszczowa. Benecol i Flora proactiv to margaryny miekkie, reszta margaryn to utwardzane tluszcze.
Delma, masło roślinne, rama i inne takie kubkowe to też niestety margaryny miękkie. Są inaczej utwardzane niż te w kostkach, są utwardzane enzymatycznie (estryfikacja) i dzięki temu mają mniej tłuszczów trans. Tylko, czy jak zostaną utwardzone, to czy mają jeszcze wiązania nienasycone? Bo im bardziej stały tłuszcz, tym mniej wiązań nienasyconych. Nie wgłębiałam się w technologię produkcji miękkich margaryn i żałuję, że na studiach na biochemii tak mało o tym było

Tylko że to nie jet cały problem z tymi tłuszczami. Chodzi także o proporcje między omega 3 i omega 6. Ani w benecolu, ani we florze nie jest ta proporcja optymalna. Trzeba jeszcze dodać, że kwasy tłuszczowe roślinne nie są biologicznie aktywne. Muszą przejść kilka przemian w organizmie żeby tak się stało (muszą zostać przekształcone z ALA do EPA i DHA) a to nie zawsze jest możliwe. Najlepszym źródłem omega 3 są ryby morskie, tran (źródłem aktywnym biologicznie, nie muszą przechodzić żadnych przemian). Jestem też w szoku, że olej słonecznikowy jest rakotwórczy:

"Rakotwórcze właściwości oleju słonecznikowego znane są od 1983 roku, czyli prawie od 30 lat. W badaniach na zwierzętach udowodniono, że głównym "winowajcą" rosnącej zachorowalności na nowotwory jest spożywany w nadmiarze kwas linolowy omega-6, główny składnik olejów roślinnych. Potwierdzają to wyniki licznych badań epidemiologicznych z różnych regionów świata."

Artykuł odczarowuje też cholesterol. W sumie, ja nigdy nie wierzyłam, że głównym winowajcą podwyższonego poziomu cholesterolu jest spożywanie nadmiaru tłuszczów zwierzęcych. Przecież organizm potrafi sobie sam wyprodukować odpowiednią ilość cholesterolu, który jest niezbędnym budulcem, chociażby błon komórkowych, mózgu, hormonów. Problem może się pojawić gdy mamy genetyczną wadę budowy pewnych przenośników komórkowych, odpowiedzialnych za przenoszenie cholesterolu do komórki. i oczywiście niedobory nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3.

Nie wierzę w prozdrowotne działanie benecolu i flory. Moja mama ma problemy z podwyższonym cholesterolem. Bynajmniej nie jest to spowodowane niewłaściwą dietą. Jest szczupła (waży 45kg) Podejrzewam, że ma predyspozycje genetyczne. Kiedyś kupiła sobie zachwalany benecol wcześniej oczywiście zrobiła badania poziomu cholesterolu. Po zjedzeniu opakowania, okazało się że rzeczywiście, poziom obniżył się, ale... ldl czyli "dobrego".

Ja nie zrezygnowałam z masła, do wypieków tylko masło daję, z olejów to oliwa z oliwek i olej lniany (na zimno do sałatek) a smażę na rzepakowym.

Dorinko, z pestek winogron też nie jest polecany, za dużo omega 6. Nie wiem jak oliwa z oliwek inna niż extra vergine. Muszę poczytać w sklepie składy.

A ja po świętach schudłam Szok jakiś, bo na ciasta sobie pozwoliłam i na sałatkę jarzynową

Edytowane przez laurka23
Czas edycji: 2010-04-06 o 11:14
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 11:23   #4863
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laurka23 Pokaż wiadomość
Tylko że to nie jet cały problem z tymi tłuszczami. Chodzi także o proporcje między omega 3 i omega 6. Ani w benecolu, ani we florze nie jest ta proporcja optymalna. Trzeba jeszcze dodać, że kwasy tłuszczowe roślinne nie są biologicznie aktywne. Muszą przejść kilka przemian w organizmie żeby tak się stało (muszą zostać przekształcone z ALA do EPA i DHA) a to nie zawsze jest możliwe. Najlepszym źródłem omega 3 są ryby morskie, tran (źródłem aktywnym biologicznie, nie muszą przechodzić żadnych przemian). Jestem też w szoku, że olej słonecznikowy jest rakotwórczy:

"Rakotwórcze właściwości oleju słonecznikowego znane są od 1983 roku, czyli prawie od 30 lat. W badaniach na zwierzętach udowodniono, że głównym "winowajcą" rosnącej zachorowalności na nowotwory jest spożywany w nadmiarze kwas linolowy omega-6, główny składnik olejów roślinnych. Potwierdzają to wyniki licznych badań epidemiologicznych z różnych regionów świata."
Artykuł odczarowuje też cholesterol. W sumie, ja nigdy nie wierzyłam, że głównym winowajcą podwyższonego poziomu cholesterolu jest spożywanie nadmiaru tłuszczów zwierzęcych. Przecież organizm potrafi sobie sam wyprodukować odpowiednią ilość cholesterolu, który jest niezbędnym budulcem, chociażby błon komórkowych, mózgu, hormonów. Problem może się pojawić gdy mamy genetyczną wadę budowy pewnych przenośników komórkowych, odpowiedzialnych za przenoszenie cholesterolu do komórki. i oczywiście niedobory nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3.

Nie wierzę w prozdrowotne działanie benecolu i flory. Moja mama ma problemy z podwyższonym cholesterolem. Bynajmniej nie jest to spowodowane niewłaściwą dietą. Jest szczupła (waży 45kg) Podejrzewam, że ma predyspozycje genetyczne. Kiedyś kupiła sobie zachwalany benecol wcześniej oczywiście zrobiła badania poziomu cholesterolu. Po zjedzeniu opakowania, okazało się że rzeczywiście, poziom obniżył się, ale... ldl czyli "dobrego".

Ja nie zrezygnowałam z masła, do wypieków tylko masło daję, z olejów to oliwa z oliwek i olej lniany (na zimno do sałatek) a smażę na rzepakowym.

Dorinko, z pestek winogron też nie jest polecany, za dużo omega 6. Nie wiem jak oliwa z oliwek inna niż extra vergine. Muszę poczytać w sklepie składy.

A ja po świętach schudłam Szok jakiś, bo na ciasta sobie pozwoliłam i na sałatkę jarzynową
A rzepakowy jest dobry ?
Ja już głupieję, na czym smażyć ?
Podobno na oliwie z oliwek nie powinno się, bo ona nie może być przetwarzana w takich wysokich temperaturach ? Ale coś w tym jednak jest, bo przy dietach wszędzie zalecane jest aby smażyć na oliwie z oliwek, weź tu człowieku bądź mądry ?

Pogratulować świątecznego schudnięcia

Dziewczyny pumpernikiel można na II fazie ?
Stary 2010-04-06, 11:34   #4864
telik
Wtajemniczenie

GG do telik

Cytat:
Napisane przez dorinka30 Pokaż wiadomość
Tam właśnie zachęcają do smażenia na oliwie z oliwek, a u nas się mówi, że nie nadaje się ? Ja od kiedy jestem na SB zaczęłam smażyć na oliwie z oliwek właśnie.
Skoro tak przestrzegają przed słonecznikowym i innymi olejami spożywczymi to pozostaje albo olej z wytłoczyn oliwek albo z pestek winogron ? sama nie wiem
ja smaże na rzepakowym
lub bardzo rzadko na archaidowym
oliwa dziwnie dla mnie pachnie po podgrzaniu
pozatym patelnia z dobrym teflonem pozwala mi na przygotowywanie niektórych potraw bez tłuszc z(omlet jajecznica itp)

laurka gratuluje spadku
Stary 2010-04-06, 11:40   #4865
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
A rzepakowy jest dobry ?
Ja już głupieję, na czym smażyć ?
Podobno na oliwie z oliwek nie powinno się, bo ona nie może być przetwarzana w takich wysokich temperaturach ? Ale coś w tym jednak jest, bo przy dietach wszędzie zalecane jest aby smażyć na oliwie z oliwek, weź tu człowieku bądź mądry ?

Pogratulować świątecznego schudnięcia

Dziewczyny pumpernikiel można na II fazie ?
Rzepakowy ma dobrą proporcję omega 6 do omega 3 i jest dobry, a tłoczony na zimno jest najlepszy. Wg artykułu nie powinno się na nim smażyć, bo ulega przemianom. Sama już nie wiem jak to z oliwą jest. Kupię jakąś inną niż extra vergine do smażenia, bo myślę że będzie odpowiedniejsza do obróbki cieplnej.

Pumpernikiel można, ale przeczytaj skład czy nie ma tam czegoś niefajnego.

Dziękuję za gratulacje dziewczyny

Aha, nie napisałam, że końcówka artykułu już nie podoba mi się tak bardzo. Nie uważam mleka za 8 cud świata i nie wieżę w to że zapobiega osteoporozie. Pani profesor przytoczyła za przykład, Skandynawów, gdzie spożycie mleka jest bardzo duże, ale bynajmniej nie rozwiązuje to tam problemu osteoporozy. Natomiast Azjaci praktycznie nie piją mleka i produktów mlecznych a mimo to nie chorują masowo na osteoporozę, ba współczynnik osteoporozy jest naprawdę niski

Edytowane przez laurka23
Czas edycji: 2010-04-06 o 12:12 Powód: dopisek
Stary 2010-04-06, 12:00   #4866
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez telik Pokaż wiadomość
ja smaże na rzepakowym
lub bardzo rzadko na archaidowym
oliwa dziwnie dla mnie pachnie po podgrzaniu
pozatym patelnia z dobrym teflonem pozwala mi na przygotowywanie niektórych potraw bez tłuszc z(omlet jajecznica itp)

laurka gratuluje spadku
Co do oliwy to zależy która dziwnie pachnie, moja aktualna jest bardzo ok do smażenia , ale miałam taką co pierś z kurczaka robiła sie bardzo gorzka, nie do zjedzenia praktycznie

Cytat:
Napisane przez laurka23 Pokaż wiadomość
Rzepakowy ma dobrą proporcję omega 6 do omega 3 i jest dobry, a tłoczony na zimno jest najlepszy. Wg artykułu nie powinno się na nim smażyć, bo ulega przemianom. Sama już nie wiem jak to z oliwą jest. Kupię jakąś inną niż extra vergine do smażenia, bo myślę że będzie odpowiedniejsza do obróbki cieplnej.

Aha, nie napisałam, że końcówka artykułu już nie podoba mi się tak bardzo. Nie uważam mleka za 8 cud świata i nie wieżę w to że zapobiega osteoporozie. Pani profesor przytoczyła za przykład, Skandynawów, gdzie spożycie mleka jest bardzo duże, ale bynajmniej nie rozwiązuje to tam problemu osteoporozy. Natomiast Azjaci praktycznie nie piją mleka i produktów mlecznych a mimo to chorują masowo na osteoporozę, ba współczynnik osteoporozy jest naprawdę niski
Ja też kupię jakąś inną oliwę z oliwek, albo wytłoczyn
Co do mleka to sama nie wiem, ale nie jestem przekonana jednak, chyba nie ma co przesadzać po prostu, wszystko z umiarem. Faktem jest, że ja samego mleka nie mogę pić, po prostu jest mi niedobrze po nim, także chyba nie toleruje mój organizm, tylko do kawy dodaję odrobinę
Stary 2010-04-06, 12:11   #4867
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
Co do oliwy to zależy która dziwnie pachnie, moja aktualna jest bardzo ok do smażenia , ale miałam taką co pierś z kurczaka robiła sie bardzo gorzka, nie do zjedzenia praktycznie

Ja też kupię jakąś inną oliwę z oliwek, albo wytłoczyn
Co do mleka to sama nie wiem, ale nie jestem przekonana jednak, chyba nie ma co przesadzać po prostu, wszystko z umiarem. Faktem jest, że ja samego mleka nie mogę pić, po prostu jest mi niedobrze po nim, także chyba nie toleruje mój organizm, tylko do kawy dodaję odrobinę
Cierpisz jak wielu ludzi (w tym ja) na nietolerancję laktozy.

Napisane przez laurka23

Aha, nie napisałam, że końcówka artykułu już nie podoba mi się tak bardzo. Nie uważam mleka za 8 cud świata i nie wieżę w to że zapobiega osteoporozie. Pani profesor przytoczyła za przykład, Skandynawów, gdzie spożycie mleka jest bardzo duże, ale bynajmniej nie rozwiązuje to tam problemu osteoporozy. Natomiast Azjaci praktycznie nie piją mleka i produktów mlecznych a mimo to NIE chorują masowo na osteoporozę, ba współczynnik osteoporozy jest naprawdę niski

Zgubiło mi się słówko nie

Edytowane przez laurka23
Czas edycji: 2010-04-06 o 12:20
Stary 2010-04-06, 13:05   #4868
feline2
Zadomowienie

O kurcze... To ja już sama nie wiem jak to jest z tymi tłuszczami... Na czym smażyć, a na czym nie..
Ja smaże na oliwie z oliwek i z pestek winogron....
ale już sama nie wiem czy to dobrze czy źle...
Stary 2010-04-06, 13:23   #4869
zielonamorelka
Zakorzenienie

witam
u mni ewaga pokazala rano 81kg ale...
juz nei wstydze sie do was napisac bo po swiatecznej wyzerce wrocilam grzecznie na kocyk
na sniadanko byly 2 jajka na miekko i miseczka warzyw[ogorek kiszony pol pomidora i 4 listki salaty]
pozniej herbatka zielona
neistety nie mam nic na obiad bo rzezniki i rybne jeszcze dzis pozamykane

ja smaze na oliwie z oliwek i innego tluszczu nei uzywam jak dla mnie to ona smierdzi na zimno ale jak sie usmazy to wcale jej nie czuje
co do masla i margaryn sie nei wypowiem bo nei jadam jestem zbyt leniwa zeby smarowac to na kanapki hahaha jedynie jadam te rzeczy w ciastach babcinych ale traz juz ich nei bedzie

a widzialyscie moze nowosc piatnicy?serek wiejski z probiotykiem?
dzis zobaczylam go po raz pierwszy i kupilam 2wydal mi sie super
sklad ma taki
w 100g
wartosc energetyczna 97kcal/406kj
bialko 11g
weglowodany 2g
w tym cukry1,7g
tluszcz 5g
w tym kwasy tluszczowe nasycone 3,5g
blonnik 0g
sod 0,2g
sklad twarog ziarnisty,smietanka,sol,z ywe kultury bakterii probiotycznych howaru dophilus w ilosci powyzej miliarda zywych komorek w jednym kubku

co o nim myslicie?ma sporo bialka i to mnie zachecilo ale tez tluszczu wiec jak mozna spokojnie jesc czy raczej nie?
teraz-88,8kg
wzrost 172cm

Edytowane przez zielonamorelka
Czas edycji: 2010-04-06 o 13:27
zielonamorelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 13:27   #4870
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez feline2 Pokaż wiadomość
O kurcze... To ja już sama nie wiem jak to jest z tymi tłuszczami... Na czym smażyć, a na czym nie..
Ja smaże na oliwie z oliwek i z pestek winogron....
ale już sama nie wiem czy to dobrze czy źle...
Zdrowy rozsądek najważniejszy. Najlepiej nie używać w ogóle twardych margaryn (kasia, mleczna czy co tam jeszcze). Ja smażę na rzepakowym i nie przestanę. Piekę na maśle. Pani profesor nie ma monopolu na prawdę. Na razie, to co przedstawiła to są li i tylko jej wnioski, na podstawie przeczytania prac badawczych. Nie prowadziła ona swoich badań na ten temat. Powszechnie wiadomo, że tłuszcze trans są rakotwórcze, a otaczają nas wszędzie (czekolada, batoniki, ciasta z piekarni) Nie dyskredytujmy jednak olejów, zwłaszcza tych z dobrym stosunkiem omega 3 do omega 6.
Zdrowy rozsądek
Stary 2010-04-06, 14:36   #4871
Achnes
Zadomowienie

Ja wróciłam właśnie z zakupów. Niestety części produktów nie udało mi się kupić zupełnie bez cukru mimo że całe wielkie tesco 2 razy obeszłam za nimi
Achnes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 15:53   #4872
joasiak1
Zakorzenienie

GG do joasiak1

Dziewczyny, czy któraś z Was piekła coś/gotowała na ksylitolu?
Bo zastanawiam się, jak on się ma co cukru.
Fruktoza jest słodsza, ale jednak ksylitol chyba zdrowszy - kupiłam dziś na próbę małe opakowanie i zamierzam coś stworzyć

joasiak1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 16:39   #4873
destines
BAN stały

czy któraś z was mogłaby pochwalić się efektami?????
destines jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 16:59   #4874
laurka23
Zakorzenienie

Większość ma wpisane efekty w podpisie. Ja w ciągu 12 tygodni schudłam ponad 6 kilogramów (wliczając 5 tygodniowy zastój)

Za niedługo wybieram się na fitness po ponad tygodniowej przerwie już się doczekać nie mogę.
Stary 2010-04-06, 22:36   #4875
qkson
Przyczajenie

witam!
od dłuższego czasu obserwuję forum i chciałabym dołączyć można?
qkson jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 06:23   #4876
Achnes
Zadomowienie

Chyba można... mnie przyjęły

Dziewczynki, znacie jakieś przepisy na pożywne śniadania 1 fazy?
Jajka mi się już przejadły serdecznie w każdej postaci A takie śniadanie na parę godzin ma wystarczyć...
Stary 2010-04-07, 08:30   #4877
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zielonamorelka Pokaż wiadomość
a widzialyscie moze nowosc piatnicy?serek wiejski z probiotykiem?
dzis zobaczylam go po raz pierwszy i kupilam 2wydal mi sie super
sklad ma taki
w 100g
wartosc energetyczna 97kcal/406kj
bialko 11g
weglowodany 2g
w tym cukry1,7g
tluszcz 5g
w tym kwasy tluszczowe nasycone 3,5g
blonnik 0g
sod 0,2g
sklad twarog ziarnisty,smietanka,sol,z ywe kultury bakterii probiotycznych howaru dophilus w ilosci powyzej miliarda zywych komorek w jednym kubku

co o nim myslicie?ma sporo bialka i to mnie zachecilo ale tez tluszczu wiec jak mozna spokojnie jesc czy raczej nie?
taaa...raz nawet jadłam. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, to ma identyczne jak "zwykły" wieśniak z piątnicy. I przy okazji sporo wyższą cenę- moim zdaniem za wysoką. Ja tam wolę zjeść zwykłego albo lekkiego wieśniaka
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 09:09   #4878
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Achnes Pokaż wiadomość
Chyba można... mnie przyjęły

Dziewczynki, znacie jakieś przepisy na pożywne śniadania 1 fazy?
Jajka mi się już przejadły serdecznie w każdej postaci A takie śniadanie na parę godzin ma wystarczyć...
To może twarożki, z chudego sera z warzywami wkrojonymi do środka- ja lubię z pomidorem, szczypiorkiem, rzodkiewką, ciągle modyfikuję żeby się nie znudzić

Poza tym pyszny jest taki twarożek z tuńczykiem, dodaję wtedy trochę oleju lnianego, pestki dyni albo słonecznika- pycha

Z jajek można jeszcze zrobić omlet i do środka wrzucić jakiś serek lub wędlinkę i plasterek odtłuszczonego żółtego, dla zaostrzenia smaku trochę musztardy

Ja mam znowu problem z wieśniakiem, znudził mi się , nie jestem w stanie się zmusić do niego...
Jajka uwielbiam ale boję się uczulenia, niestety jak za dużo jem jajec to mnie dopada uczulenie ...

Edytowane przez dorinka30
Czas edycji: 2010-04-07 o 09:13
Stary 2010-04-07, 10:26   #4879
Jantra88
Raczkowanie

Uff akcja świąteczna zakończonahehe nie odmawiałam sobie,zrezygnowałam tylko z chlebka,ziemniaków i słodkości nie własnej produkcjiCzuję się troszkę opuchnięta,ale za to mam nowa energię na kontynuację dwójki.
Jantra88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 10:31   #4880
Achnes
Zadomowienie

Ja rano, jak pisałam wcześniej szamałam zawsze 2 kromy chlebka razowego z ziarnami i masą zdrowych składników albo michę owsianki i na parę godzin było... A teraz po jajecznicy z 2 jaj + całym pomidorze raz, że jest mi już niedobrze a dwa że po godzinie burczy w brzuchu. Po wieśniaku tak samo, a nawet szybciej... Kupiłam dzisiaj tuńczyka w puszcze, spróbuję go z z twarogiem chudym i zobaczę jutro
Stary 2010-04-07, 11:14   #4881
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Ja rano, jak pisałam wcześniej szamałam zawsze 2 kromy chlebka razowego z ziarnami i masą zdrowych składników albo michę owsianki i na parę godzin było... A teraz po jajecznicy z 2 jaj + całym pomidorze raz, że jest mi już niedobrze a dwa że po godzinie burczy w brzuchu. Po wieśniaku tak samo, a nawet szybciej... Kupiłam dzisiaj tuńczyka w puszcze, spróbuję go z z twarogiem chudym i zobaczę jutro
No ja jestem jakaś dziwna, bo jak jadłam owsiankę- byłam głodna tak samo szybko, a wszyscy właśnie twierdzili, że pół dnia nie czują głodu ?

Chyba normalnie, zdrowo jest jeść co 3 godziny więc jak poczuejsz głód możesz coś przekąsić, albo być na II fazie i wtedy możesz rano pełnoziarniste pieczywo
Stary 2010-04-07, 11:29   #4882
Achnes
Zadomowienie

Dzisiaj dopiero 2 dzień 1 fazy więc chlebek nu nu
Najwyżej jakieś sałatki będę próbowała robić... No coś muszę jeść. A np w poniedziałki od 7.30 do 11 NIE mam nawet tych 5 min na zjedzenie czegokolwiek, jak już to woda. Po prostu taki plan Potem mam godzinę przerwy a szkoła dysponuje mikrofalówką więc myślałam, żeby przygotować sobie np zupkę wcześniej i zjeść ciepły lunch bo kolejny posiłek ok 16 dopiero...
Stary 2010-04-07, 11:47   #4883
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Najwyżej jakieś sałatki będę próbowała robić... No coś muszę jeść. A np w poniedziałki od 7.30 do 11 NIE mam nawet tych 5 min na zjedzenie czegokolwiek, jak już to woda. Po prostu taki plan Potem mam godzinę przerwy a szkoła dysponuje mikrofalówką więc myślałam, żeby przygotować sobie np zupkę wcześniej i zjeść ciepły lunch bo kolejny posiłek ok 16 dopiero...

Skoro masz możliwość przygrzania w szkole to ja bym proponowała raczej kawałek piersi z kurczaka z warzywami (fasolką czy kalafiorem- albo tym i tym)- przynajmniej wartościowe i syte, a zupę to jaką ?
Kapuścianą ?
Stary 2010-04-07, 11:47   #4884
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
No ja jestem jakaś dziwna, bo jak jadłam owsiankę- byłam głodna tak samo szybko, a wszyscy właśnie twierdzili, że pół dnia nie czują głodu ?
ja po samej owsiance też zaraz jestem głodna. Ale jak się łączy węgle z białkiem (ja np lubię mix płatków z wieśniakiem albo serkiem homo nat. bez tłuszczu i do tego jakieś pestki/orzechy) - powinno sycić na dużo dłużej
Cytat:
to radziłabym coś bardziej konkretnego, bo sama zupka, jaka by nie była, nie ma za dużo kcal i na długo się nie najesz (no, chyba, że taką porządną- np z solidną porcją mięcha). Może lepiej jakaś pożywna sałatka albo spory kawałek kurczaka/rybki i do tego surówka albo duszone warzywa
Stary 2010-04-07, 12:03   #4885
Achnes
Zadomowienie

Myślałam np o zupie brokułowej z soczewicą i kurakiem Albo kapuśniaku z soczewicą i kurakiem.
Stary 2010-04-07, 12:14   #4886
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Myślałam np o zupie brokułowej z soczewicą i kurakiem Albo kapuśniaku z soczewicą i kurakiem.
no chyba, że tak
Stary 2010-04-07, 12:30   #4887
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
O! niezły wypas

Nie wrzuciłabyś przepisu ?
Stary 2010-04-07, 13:12   #4888
Achnes
Zadomowienie

Więc z góry mówię, że przepis jest zupełnie "mój" i może nie smakować Wam

Ja na oko to tak trochę robię...

Nastawiam wodę (tyle ile ma być zupy), dodaję do tego brokuły wg uznania (ja lubię dużo i głównie różyczki), jednocześnie dodaję soczewicę (ok 15 min się gotuje więc tyle co zupka). Niekiedy dodaję też czosnek (tak ząbek, na zapach głównie, smak mierny z tego). Jak warzywka i soczewica są już miękkie odlewam kubek wywaru (i zostawiam go w nim) z tego i rozpuszczam w nim kostkę rosołową (wcześniej używałam takich z obniżoną zawartością soli i tłuszczu, muszę poszukać też tych bez cukru) i chlust do gara ponownie. Najlepszy byłby bulion, ale gotuje się go na niedozwolonych częściach mięs i na warzywkach typu marchewka.. Bo odjęciu tego byłby bez smaku Potem dodaję zioła i przyprawy wg uznania (ja lubię pieprz, paprykę, curry) i 1-2 serki topione light + ugotowaną i rozdrobnioną wcześniej (w zwykłej wodzie z odrobiną soli) pierś z kuraka.

Kapuśniak - dokładnie tak samo, zamieniając brokuły na kapuchę i zestaw przypraw.
Ogółem lubię zupy, więc mam na nie sporo przepisów...

Dzisiaj na obiad była resztka zupy cebulowej z wczoraj i na 2 będzie dzwonko łososia smażone na oliwie z czosnkiem + trochę soczewicy + garść zielonej fasolki szparagowej + sosik na bazie jogurtu (jogurt, szczypiorek, czosnek lekko podgrzane)
Stary 2010-04-07, 13:52   #4889
antunka
Zakorzenienie

Hej hej
Widzę, że po świętach więcej zapału na wątku. I ja dziś wróciłam na kocyk ale w lodówce jeszcze pustki więc jutro czekają mnie zakupy. Cieplej się zrobiło to i mniej chce się jeść a więcej ćwiczyć

Achnes dodaj do zupki więcej warzyw. Ja też często gotuję zupy bo lubię. Daję seler, pietruszkę, marchewkę dla koloru, kalarepę, kalafior, groszek, fasolkę szparagową, brokuły, por itp. Oczywiście nie wszystko na raz, można z tego zrobić mnóstwo kombinacji.
Później wrzucę na przepisowy mój żurek
antunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 15:33   #4890
madzioszka5
Rozeznanie

Cześć dziewczyny!
chcę do Was dołączyć, od dzisiaj zaczęłam dietę, zobaczymy jak mi pójdzie ;-)
Może jakieś rady dla początkujących ?
można ukrywać fakt, ale w snach, to przypływa.
madzioszka5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości