Zima powoli mija, a każde z naszych dzieci pięknie się rozwija (07-08.2009r.) cz. V - Strona 100 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-07, 12:22   #2971
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Dot.: Zima powoli mija, a każde z naszych dzieci pięknie się rozwija (07-08.2009r.)

sto lat dla dzisiejszych solenizantow Zuzi, Adasia, Danielka i Sebcia
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 12:30   #2972
Texasik
Rozeznanie

Dot.: Zima powoli mija, a każde z naszych dzieci pięknie się rozwija (07-08.2009r.)

Cytat:
Napisane przez Cassandra 23 Pokaż wiadomość

Dziewczyny a propo mleka krowiego. Przed swietami jeszcze spotkałam znajomą (średnio ja lubie i nie utrzymujemy kontaktów) i ona ma synka 1,5 rocznego.
Rozmawiałysmy tak o dzieciach, jedzeniu itp. i powiedziała mi ze ona jak tylko jej synek skonczyl roczek zaczeła dawac mu mleko krowie. Myslałam, ze tylko kilka razy w tyg daje mu np. manna na mleku, budyń ale okazało sie, ze tej jej mały je 2 razy dziennie kasze manną a modyfikowanego juz nie. Oczywiscie powiedziałam jej ze krowie daje sie dzieciom powyzej 3 lat (wytlumaczyłam dlaczego) to mnie wysmiała
Podobno jej wszystkie koleżanki tez nie dają modyfikowanego po skonczeniu roku. Skąd matki takie pomysły się biorą??
Ja nie jestem przeciwniczka krowiego, bo uwazam, ze jakas kaszka czy budyn raz na jakis czas nie zaszkodzi ale podstawa powinno byc mleko modyfikowane specjalnie dostosowane do wieku. Przeciez to nie majątek a teraz tego mleka wcale tak duzo nie "idzie" bo np. kaszki maja juz w sobie mleko a dziecko dodatkowo zjada obiadek deserek i inne biszkopty itp. (ona sie tlumaczyła m.in. tym, ze krowie jest tańsze).

Cass jak ja bylam ostatnio na kontroli to lekarka mowila , ze dziecko po pierwszym roku nie potrzebuje juz modyfikowanego mleka , ze pelnotluste krowie mleko jest dla niego wystarczajace. No ale to Anglia tutaj inaczej do duzo rzeczy podchodza czasami nie wiem co robic , bo tutaj mowia mi co innego a co innego zaleca sie w Polsce.

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
Sliczna kurteczka

Moj skarb Daniel - 07.07.09

Texasik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 12:36   #2973
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
Fajna
A ja zastanawiam sie nad tymi:
http://allegro.pl/search.php?us_id=6...category=26474

Mariolu, dzięki muszę przewertować watek, bo sporo innych tam też wózków.
Jednak zdecydujemy się prawdopodobnie na Chicco ct 04. Mało ich i w kiepskich kolorach, następcą jest multiway, ale parę rzeczy mi się w nim nie podoba. Będę czatować i moze wynajdę jakiś fajny ct 04
Stary 2010-04-07, 12:46   #2974
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megi b Pokaż wiadomość
Amela śpi więc miałam okazję zaliczyć
Nie oglądałam
od Amelki dla Kubusia w ...nosek

Na NK nas masz łobuzieno i w albumie też się zamieściłam
A to zdjęcie to jest całe, kiedyś sobie pstrykaliśmy i tak wyszło

Amelka od jakiegoś czasu znów ma ciemieniuchę i się jej pozbyć nie mogę
Na NK? Gdzie? Juz dawno nie widziałam aktualizacji i wogole nie widziałam zebys była aktywna

Moze wkrótce sama zniknie nie wiem co doradzic

---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ----------

Cytat:
Napisane przez Texasik Pokaż wiadomość
Cass jak ja bylam ostatnio na kontroli to lekarka mowila , ze dziecko po pierwszym roku nie potrzebuje juz modyfikowanego mleka , ze pelnotluste krowie mleko jest dla niego wystarczajace. No ale to Anglia tutaj inaczej do duzo rzeczy podchodza czasami nie wiem co robic , bo tutaj mowia mi co innego a co innego zaleca sie w Polsce.
No wlasnie ja juz sama nie wiem jak to jest z tym mlekiem. Przeciez Anglicy tak samo jak Polacy nie chca zaszkodzic swoim dzieciom. Wiec nie wiem skąd takie rozbieżności?
Kiedys czytałam na jakims wątku, ze w waszym kraju wiele roznych produktów daje sie wczesniej niz u nas.
Ale tak sobie dumam, ze przeciez my jestesmy "wychowani" na mleku krowim od poczatku, żyjemy i mamy sie dobrze.
Nie chce tu zaczynać burzliwych dyskusji, każdy robi jak uwaza. Ja narazie daje tylko modyfikowane a po roku bede tez dawac od czasu do czasu krowie w postaci budyniu lub manny. Oczywiscie podstawa dalej bedzie modyfikowane.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Edytowane przez Cassandra 23
Czas edycji: 2010-04-07 o 12:56
Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 12:52   #2975
Texasik
Rozeznanie

Jest bardzo duzo roznicy np. ta sama lekarka powiedziala mi ze Daniel w takim wieku moze jesc juz praktycznie wszystko tzn. mowila ze moge mu dac np pieczen taka z piekarnika itp.

Moj skarb Daniel - 07.07.09

Texasik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 13:07   #2976
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Fajna
A ja zastanawiam sie nad tymi:
http://allegro.pl/search.php?us_id=6...category=26474
tez je widzialam ale jakos ten plecak do mnie nie przemawia
w wozku chyba bedzie przeszkadzac nie zauwazylam zeby byl odpinany
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 13:15   #2977
UnholyOne
Ola-Unhola

Może i będzie, ale pewnie mało bo jest malutki i pusty . Ja myslałam o spacerku nad morzem bez wózka. Liczę, że Antos będzie juz chodził ;/'

---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

Spodenki gap dla dziołszki
Stary 2010-04-07, 13:25   #2978
magi77
Wtajemniczenie

Svi, fajna ta kurtałka Napisz jak przyjdzie czy w realu też spoko

Mnie ta nęci: http://allegro.pl/item977439419_sn_c...ge_nowosc.html

Unholy, w końcu kupiłam parowar taki jak Ty, tylkojeszcze nie robiłam premiery

Szukam dywaników łazienkowych, do wc w kolorze ciemnej czekolady, a do łazienki fioletu, tylko nie jasnego, a raczej oberżyny. Może coś kiedyś rzuciło się Wam w oczy????

Zawsze trzeba mieć nadzieję na lepsze jutro...

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009
magi77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 13:36   #2979
megi b
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aannuullaa Pokaż wiadomość
Już kiedyś pisałam że wyczytałam gdzieś, ze ciągle wyczesując ciemienuszke powodujemy że gruczoły jeszcze intensywniej pracują

Cytat:
Napisane przez magi77 Pokaż wiadomość
Nam na ciemieniuchę najlejej pomogło smarowanie główki ok. 30 min. przed kąpielą Oillatum (może być inny emolient). Dwa razy posmarowałam i zniknęła

Cytat:
Na NK? Gdzie? Juz dawno nie widziałam aktualizacji i wogole nie widziałam zebys była aktywna
Fakt muszę nową fotkę na NK wrzucić

Dziecko mnie dzisiaj wykończy, wszystko jest beeeeeeeeee

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

megi b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 13:55   #2980
UnholyOne
Ola-Unhola

magi, to daj znać po premierze. Kurtałka-bluza superowa

ja też chcę kupi dywanik do łazienki już 2 lata
Mam takie w obserw.
1
2
3
4 - tu ta jeżynka nawet fajna

http://www.allegro.pl/item958454375_...olorow_fv.html
http://www.allegro.pl/item991163128_...azienkowy.html

---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ----------

NIEZŁE
Stary 2010-04-07, 13:55   #2981
Wojtusia
Zakorzenienie

uff, ugotowałam obiad, dzisiaj ryż po meksykansku, a teraz zmykam do sklepu do salate i ogórka

kurcze szukam jakiegos dywanu do pokoju u teściów tylko mi trzeba jakis 400x500 i strasznie drogie są jakies, ja myslalam ze dywany tansze są, dawno nie kupowałam, chyba jakaś wykładzina dywanowa mi zostaje, bo tańsza....
Wojtusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 14:00   #2982
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:

Brawo Wercia

Aj zapomniałam: poradźcie coś dobrego na ciemieniuchę
dziekujemy

ooo Wercia miala dosc dlugo ciemieniuche ponad 3 mce i pomogl szampon Oilatum soft oraz zwykla parafina-pare razy wyczesalam i zniknela, a wczesniej szla w ruch oliwka i nie pomagalo

Cytat:
Napisane przez gorgulek Pokaż wiadomość

Nie wiem czy można ale jeśli bym już taki podawała to z mlekiem modyfikowanym i taki co jest bez cukru - dodałabym później jakiś owoców.

Zuzia coraz częściej stoi bez trzymania się niczego Ciekawe kiedy będzie pierwszy samodzielny kroczek bez trzymania?
tak wlasnie chce zrobic, myslalam zeby troche soku z malin dolac

jeszcze pewnie troche potrwa zanim postawi kroczek ale bedzie dzielnie cwiczyc

---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ----------

Cytat:

Dziecko mnie dzisiaj wykończy, wszystko jest beeeeeeeeee
Wercia tez marudna dzisiaj.........wszedzie wytrzyma 5 minut i juz marudzi , wiec wiekszosc dnia na rekach a sama jestem w domu z nia

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 14:06   #2983
Wojtusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość

Wercia tez marudna dzisiaj.........wszedzie wytrzyma 5 minut i juz marudzi , wiec wiekszosc dnia na rekach a sama jestem w domu z nia
to sie odźwigasz troche. ja kupilam sobie pouch podobny do tego http://merlin.pl/Chusta-BabyBean-mod...0765484062.jpg
, i czasami jak oliwka chce byc na rekach to w tym ją noszę, bo dużo lżej, albo na spacerek też czasam idziemy w tym.
Stary 2010-04-07, 14:07   #2984
agga19851985
Wtajemniczenie

Dot.: Zima powoli mija, a każde z naszych dzieci się pięknie rozwija (07-08.2009r.) c

Cześć Dziewczyny.
Melduję się po świętach i baaardzo dziękuję za życzenia MARIOLI I CASS.
U nas tak sobie, pisałam Wam że Alan ma zapalenie gardła i nie chce brać leków. Pojechaliśmy z nim prywatnie do pediatry po zmianę lekarstw i okazało się że to nie zapalenie gardła a obturacyjne zapalenie oskrzeli:-( Pediatra dała mu inne lekarstwa i teraz jest prawie okNiestety nigdy nie jest dobrze i teraz mam kolejny problem. Mianowicie Młody nie od kilku dni nie chcve mi jeść!!
Czytałam wasze plany jedzeniowe i Wasze brzdące jedzą bardzo dużo w porównaniu z Alanem.
Wcześniej Alan jadł tak:
7-8: śniadanie kaszka 180ml
11.00 : owoce słoiczek 130ml lub deserek 150ml
13.30 - 14.00: mleko 220ml
17.00: obiadek słoiczek 190ml
20.30: kolacja mleko z 2 łyżeczkami kleiku kukurydz. 220ml
i do tego jeszcze budził sie w nocy 2 razy na mleko 2x220ml
w między czasie duuużo pił soczki cherbatki woda, przegryzał chrupki owoce itp.

teraz niestety już nie je tak ładnie:
7.00-7.30 śniadanie kaszki zje tylko ze 100ml
ok. 11.00 próbuję w niego wcisnąć owoce lub deserek ale zje ze 4 łyżeczki
14.00 robię mu mleko 150ml z czego wypije ze 3 łyki i już nie chce więc robię mu z tego kaszkę to raz ją zje a raz nie
17.00 obiadek 190ml zje cały
20.30 mleko z kleikiem 220ml wypija ok 150ml
2.30 budzi się na mleczko wypije 220ml
Jak dla mnie to je stanowczo za mało więc w międzyczasie wciskam mu chlebek, chrupki owoce żeby tylko coś wylądowało w brzuszku ale bardzo mało tego zjada.

Co o tym sądzicie?? zaczynam się trochę martwić o niego, na początku myśłałam że to przez chorobę zjada tak mało ale teraz już czuje się dobrze a poprawy w jedzeniu nie ma. Tak sobie myślę że może zrobię mu 4-godzinne przerwy między posiłkami tak żeby poczuł porządny głód i nie będę mu dawała żadnych przekąsek to może wtedy wróci dawny tryb jedzenia, co?

23 marca gdy byliśmy na kontroli to wazył 10.780kg i mierzył 75 cm ale teraz pewnie trochę schudł i zastanawiam się czy nie podjechać z nim do przychodni na ważenie bo jeśli przez to nie jedzenie schudł to może trzeba pogadać z lekarzem.
Poradźcie mi coś bo się pogubiłam i nie wiem co robić.
agga19851985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 14:23   #2985
p4w
Zakorzenienie

Dot.: Zima powoli mija, a każde z naszych dzieci się pięknie rozwija (07-08.2009r.) c

Cytat:
Napisane przez agga19851985 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny.
Melduję się po świętach i baaardzo dziękuję za życzenia MARIOLI I CASS.
U nas tak sobie, pisałam Wam że Alan ma zapalenie gardła i nie chce brać leków. Pojechaliśmy z nim prywatnie do pediatry po zmianę lekarstw i okazało się że to nie zapalenie gardła a obturacyjne zapalenie oskrzeli:-( Pediatra dała mu inne lekarstwa i teraz jest prawie okNiestety nigdy nie jest dobrze i teraz mam kolejny problem. Mianowicie Młody nie od kilku dni nie chcve mi jeść!!
Czytałam wasze plany jedzeniowe i Wasze brzdące jedzą bardzo dużo w porównaniu z Alanem.
Wcześniej Alan jadł tak:
7-8: śniadanie kaszka 180ml
11.00 : owoce słoiczek 130ml lub deserek 150ml
13.30 - 14.00: mleko 220ml
17.00: obiadek słoiczek 190ml
20.30: kolacja mleko z 2 łyżeczkami kleiku kukurydz. 220ml
i do tego jeszcze budził sie w nocy 2 razy na mleko 2x220ml
w między czasie duuużo pił soczki cherbatki woda, przegryzał chrupki owoce itp.

teraz niestety już nie je tak ładnie:
7.00-7.30 śniadanie kaszki zje tylko ze 100ml
ok. 11.00 próbuję w niego wcisnąć owoce lub deserek ale zje ze 4 łyżeczki
14.00 robię mu mleko 150ml z czego wypije ze 3 łyki i już nie chce więc robię mu z tego kaszkę to raz ją zje a raz nie
17.00 obiadek 190ml zje cały
20.30 mleko z kleikiem 220ml wypija ok 150ml
2.30 budzi się na mleczko wypije 220ml
Jak dla mnie to je stanowczo za mało więc w międzyczasie wciskam mu chlebek, chrupki owoce żeby tylko coś wylądowało w brzuszku ale bardzo mało tego zjada.

Co o tym sądzicie?? zaczynam się trochę martwić o niego, na początku myśłałam że to przez chorobę zjada tak mało ale teraz już czuje się dobrze a poprawy w jedzeniu nie ma. Tak sobie myślę że może zrobię mu 4-godzinne przerwy między posiłkami tak żeby poczuł porządny głód i nie będę mu dawała żadnych przekąsek to może wtedy wróci dawny tryb jedzenia, co?

23 marca gdy byliśmy na kontroli to wazył 10.780kg i mierzył 75 cm ale teraz pewnie trochę schudł i zastanawiam się czy nie podjechać z nim do przychodni na ważenie bo jeśli przez to nie jedzenie schudł to może trzeba pogadać z lekarzem.
Poradźcie mi coś bo się pogubiłam i nie wiem co robić.
każde dziecko ma okresy większego i mniejszego zapotrzebowania na jedzenie - chyba każda z nas już przechodziła takie "akcje niejedzenia" i po czasie wszystko wracało do normy
jak jesteś zaniepokojona to pojedź go zważyć, ale mi się wydaje, ze nie masz się czym martwić
niektóre dzieci z powodu ząbkowania mniej jedzą

mój jak miał epizod niejedzenia to wcale nie schudł - po prostu mniej potrzebował i ja mu niczego nie wciskałam - oczywiście proponowałam, ale jak chciał to zjadł jak nie to nie - nie chciałam zniechęcać małego do jedzenia, bo potem będzie sam fakt jedzenia źle kojarzył

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 14:42   #2986
UnholyOne
Ola-Unhola

agga, zgadzam się p4w
Przeczekaj to. Moze wpływać wiele rzeczy na jego słabszy apetyt (choroba, zabki). Nie martw się, przeczekaj i zobaczysz za jakiś czas.

łło matko, ale moje dziecie nawaliło...
Od wczoraj po pomidorówce miał tak śmierdzące bąki, że trudno było wytrzymac, aż teraz z wielkim uśmiechem na twarzy nakoopkał, aż słychać było w drugim pokoju. Upaćkał się cały

Słodkie

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

A te jakie fajniusie
Stary 2010-04-07, 14:43   #2987
magi77
Wtajemniczenie

Cytat:
magi, to daj znać po premierze. Kurtałka-bluza superowa

ja też chcę kupi dywanik do łazienki już 2 lata
Mam takie w obserw.
1
2
3
4 - tu ta jeżynka nawet fajna

http://www.allegro.pl/item958454375_...olorow_fv.html
http://www.allegro.pl/item991163128_...azienkowy.html

---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ----------

NIEZŁE
Dam, dam

Ola na Ciebie to zawsze można liczyć w kwestii zakupów i nie tylko oczywiście

Ja dywaniki kupuje już ok. roku, ale udało mi się znaleźć wreszcie meble do przedpokoju takie jak sobie wymyśliłam. Jeszcze dywan do salonu mi został Nie mogę się zdecydować

Zgadzam się - niezłe

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009
Stary 2010-04-07, 14:48   #2988
sylka79
Wtajemniczenie

Cytat:
Witajcie

czy tylko my mamy beznadziejną pogodę? aa nie , widzę że u sylki to samo

Ni c kompletnie nie chce mi się,pada jest ponuro i śpiąco...

Sylka, trzymam kciuki za wyniki.
U mnie to już całkiem do bani,drugi dzień leje

Cytat:
czesc

nocka koszmarna bo dziecko nie dalo spaczbudzila sie o 1.00 i wzielo ja na wyglupy,potem marudzenie to wzielam ja do lozka a potem nie mogla zasnac wiec wytrabila mleko i nic ,dalej nie spala tylko namietnie cwiczyla zeby usiasc i udalo jej siepotem co ja polozylam to podpierala sie raczkami i siup juz siedzi a jak sie cieszyla przy tym ze sama usiadla
w koncu zaczelo sie marudzenie i musialam ja ululac na rekach ale i tak po paru minutach znowu sie wiercila i obudzona
zasnelam jakos o 4.00 jak mala sie uspokoila

duzo zdrowka dla malza, ooo tak pogoda dodaje energii

a moj malz na szczescie nie musi sie odchudzac bo wazy troche ponad 70kg
widze ze znowu ciezka nocka u was
mowia ze bol najbardziej w nocy dokucza wlasnie

to na zabki pewnie

dolaczam sie do zyczen
współczuję nieprzespanej nocki-pewnie to na ząbki.

Cytat:
Witam po dłuższej przerwie

U nas też pogoda do kitu , ale my i tak siedzimy przymusowo w domu, bo Maciejka się rozchorował. Całe święta miał wysoką gorączkę i ma mega katar. Bidulek ten mój maluszek, bo ciągle coś łapie

Po świętach lodówka mi się nie domyka. Mamusia zadbała o zapasy jedzonka. Tylko kiedy my to przejemy

Gratuluje Waszym maluszkom ząbków (pierwszych i następnych). U nas jest już 8 i idą kolejne
Wspaniałych postępów również gratuluje i zazdroszczę, bo mam w domu leniwca
Prawda,u Was stale coś no i oczywiście aby wreszcie było lepiej

sylka79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 14:57   #2989
UnholyOne
Ola-Unhola

Te fajne i bez licytacji cena okazyjna

Sylka
, jak wynki?

Magi, znam to zdecydowanie w wyposażaniu mieszkania
Stary 2010-04-07, 15:06   #2990
agga19851985
Wtajemniczenie

dzięki dziewuchy, no tak chyba muszę zrobić i przeczekać.
Wrzuciłam kilka fotek i z 8m-ca a za kilka dni będzie też z 9 m-ca Ależ te dzieci rosną
A mam i dobre wieści, wczoraj zakończyliśmy rehabilitację)))))))
Gdy tylko rehabilitantka zobaczyła Alana to od razu powiedziała że my już nie mamy czego tam szukać Alan ślicznie raczkuje, siada i baardzo chce stać i chodzić, już nawet sam staje przy meblach Ale jeszcze na to za wcześnie, dopiero ok 9-10 mca można dzieciakom pozwolić na wstawanie, rehabilitantka powiedziała jednak żeby też nie przeginać w drugą stronę, skoro dziecko wcześniej wstaje to pozwolić, ale z umiarem.
Przepraszam że nie pocytuję, ale Alan właśnie zasnął i ja też ide się położyćbo mnie dziś strasznie brzuch boli, a jestem sama z Małym i muszę nazbierać sił.
agga19851985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 15:13   #2991
UnholyOne
Ola-Unhola

I te

---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ----------

Cytat:
dzięki dziewuchy, no tak chyba muszę zrobić i przeczekać.
Wrzuciłam kilka fotek i z 8m-ca a za kilka dni będzie też z 9 m-ca Ależ te dzieci rosną
A mam i dobre wieści, wczoraj zakończyliśmy rehabilitację)))))))
Gdy tylko rehabilitantka zobaczyła Alana to od razu powiedziała że my już nie mamy czego tam szukać Alan ślicznie raczkuje, siada i baardzo chce stać i chodzić, już nawet sam staje przy meblach Ale jeszcze na to za wcześnie, dopiero ok 9-10 mca można dzieciakom pozwolić na wstawanie, rehabilitantka powiedziała jednak żeby też nie przeginać w drugą stronę, skoro dziecko wcześniej wstaje to pozwolić, ale z umiarem.
Przepraszam że nie pocytuję, ale Alan właśnie zasnął i ja też ide się położyćbo mnie dziś strasznie brzuch boli, a jestem sama z Małym i muszę nazbierać sił.
dla Alanka
Antoś wstaje od 7,5 miesiąca, a ja chodziłam jak miałam 9, więc chyba po mnie taki szybki
Mam nadzieję, ze jemu nie zaszkodzi
Stary 2010-04-07, 15:18   #2992
sylka79
Wtajemniczenie

Cytat:

Sylko, trzymam za wyniki. Daj znać jak będziesz już coś wiedziała

No właśnie wyniki dobrechyba dobre,dzwoniłam,bo nie dam rady dzisiaj odebrać,a mąż z pracy ma zupełnie nie po drodze-zresztą będzie już nieczynne.Odbiorę jutro.Mówię chyba dobre,bo Bartosz ma hemoglobinę 14,1 g/dl a laborantka mówi,że norma u takich dzieci jest do 14 g/dl ,powiedziała że jest minimalnie przekroczone i nie ma się czym martwić,no ale ja to ja i sama nie wiem Jak jutro odbiorę wyniki,zadzwonię do tego lekarza do którego chodzę prywatnieA Damiana wyniki bardzo dobre Romaz u obydwu też dobry

Mamusie,a może któraś z Was która robiła morfologię ma na badaniach napisaną normę dla takich dzieciaczków? Tam gdzie ja robię jest tylko norma dla dorosłych ale laborantka powiedziała że niby norma hemoglobiny u takich maluchów jest do 14 g/dl.

Cytat:
Pogoda do bani pochmurno i pada mały deszczyk. Czekam z utęsknieniem na słoneczko.
Kubus ładnie przespał nocke, dopiero ok 6 sie obudził, wziełam go do siebie i jeszcze pospał ok 40 min
Dzisiaj miał kolejny mały wypadek. Drzwiczki od szafki na buty uderzyły go w nosek, nie obyło sie bez płaczu ale szybko sie uspokoił. Bedzie siny nosek
Na kazdym kroku trzeba go pilnowac, bo włazi tam gdzie nie mozna.
.
biedny Kubuś.

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
jest przed 11 wiec kciuki jeszccze trzymam

sarnika mówisz? ja włąsnie pałaszuje drugi kawałek do kawki co tam - pare razy przebiegne po schodach z góry na dół i zgubi się te kalorie

Cytat:
Sylka, ja też zaciskam

Cytat:
Gotuje dzisiaj małemu zupke na skrzydełku, ziemniaczek, marcheweczka, fasolka szparagowa, pietruszka, odrobina soli, listek i ziele. Ostatnio smakowała mu ta zupka.

A kilka dni temu probował zwykły budyn. Miałam straszna ochote i zrobiłam śmietankowy. Dałam mu na łyżeczce sprobowac to az piszczał z radosci zeby dac mu jeszcze.
Myslicie, ze jak zje kilka łyzek to mu zaszkodzi?Wydaje mi sie, ze nie
A ja Bartoszowi dzisiaj zrobiłam krupniczek na króliku z ziemniaczkiem,selerem,pie truszką,marchewką,zielony m groszkiem i brokułami.Też wcinał.Resztę włożyłam do lodówki na jutro

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Musze pochwalic moje dziecko, ze potrafi sie slicznie sam bawic , zabawek ma od groma, to przyznaje, ale zawsze daje mu tylko kilka na kocyk, a on potrafi sie naprawde ladnie zajac. Oczywiscie do momentu kiedy jestem w pokoju, bo pozniej psoci , a ulubionym zajeciem jest przyciskanie czegos w DVD i sky, a bardzo sie spieszy, bo wie, ze nawet nie pozwalam mu zblizac sie do nich. Musze przyznac, ze jak mu powiem, ze nie wolno tam isc i przyciskac, to zazwyczaj sie pozlosci przez chwile, ale zawraca na kocyk . Moze uwazacie, ze ja jakas glupia jestem, ale chcialabym, aby moje dziecko sluchalo sie mnie i wiedzialo, co oznacza "nie wolno" czy "zostaw". Nie oznacza to, ze moje dziecko niczego nie moze dotykac itd, ale chcialabym uniknac zasilania duzymi sumami kieszeni producentow wszystkich zabezpieczen, a kupic tylko te naprawde niezbedne. Jakos bezstresowe wychowywanie nie przekonuje mnie , bo widze takie dzieci wokol i wlos mi sie jezy na glowie . Np moje dziecko juz od dawna bardzo ladnie je, nie ma wkladania rak, nog do buzi, ciapania wokol itp, gdy go karmie. Moge go bez problemu zabrac na lunch i bedzie ladnie sie zachowywal i jadl.
Oczywiscie inne story jest, gdy daje mu cos, aby samodzielnie jadl...
Nie chcialabym budowac klatki wokol dziecka, ale chcialabym, aby wiedzial sam, jakie sa ograniczenia... Oczywiscie wszystko w granicach rozsadku i w zaleznosci od charakteru dziecka.
Nie wiem, czy udalo mi sie wytlumaczyc o co mi chodzi..

Moze dziwna jestem, nie wiem...
dla Antosia,mądry chłopczyk.

Też nie pozwalam Bartoszowi na wszystko,nie raz na różne rzeczy grozimy palcem i mówimy Nasze dzieci już dużo rozumieją myślę że zakazując pewnych rzeczy od małości kiedyś będzie łatwiej

Stary 2010-04-07, 15:28   #2993
Wojtusia
Zakorzenienie

Unholy szalejesz dzisiaj na Allegro
Stary 2010-04-07, 15:34   #2994
magi77
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sylka79 Pokaż wiadomość
...
Prawda,u Was stale coś no i oczywiście aby wreszcie było lepiej

Cytat:
...
Magi, znam to zdecydowanie w wyposażaniu mieszkania
Oj to mój duży problem. Mój Małż jest baaardzo cierpliwy

Cytat:

No właśnie wyniki dobrechyba dobre,dzwoniłam,bo nie dam rady dzisiaj odebrać,a mąż z pracy ma zupełnie nie po drodze-zresztą będzie już nieczynne.Odbiorę jutro.Mówię chyba dobre,bo Bartosz ma hemoglobinę 14,1 g/dl a laborantka mówi,że norma u takich dzieci jest do 14 g/dl ,powiedziała że jest minimalnie przekroczone i nie ma się czym martwić,no ale ja to ja i sama nie wiem Jak jutro odbiorę wyniki,zadzwonię do tego lekarza do którego chodzę prywatnieA Damiana wyniki bardzo dobre Romaz u obydwu też dobry
...
jupi

Cytat:
Napisane przez Wojtusia Pokaż wiadomość
Chyba tak, bo Allegro mi się zawiesza

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009
Stary 2010-04-07, 15:35   #2995
sylka79
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gorgulek Pokaż wiadomość
Zuzia wczoraj sama stanęła przy takim jeździku-pchaczu i podreptała sama a jaka zadowolona z siebie była

Teraz ja piję kawę ale pewnie samotnie bo już wszystkie jesteście po
dla Zuzki.

Cytat:
Szukam bramki na schody i zobaczcie jaki hit znalazłam, padłam

http://allegro.pl/item978848420_nowo...niebieski.html
Taa,ochraniacz większy niż dziecko

Cytat:
Aj zapomniałam: poradźcie coś dobrego na ciemieniuchę
My nie mieliśmy,więc nie wiem-ale w aptece na pewno coś kupisz

Cytat:
A czemu ja nie widzę,tej kurteczki?

Cytat:

zrobimy zrzutkę na kilka tubek dentinoxu tak dla zachęty

fajna
I to jest dobry pomysł U nas Dentinox ostatnio koniecznie potrzebny

Cytat:
Napisane przez Texasik Pokaż wiadomość
Czesc Dziewczyny !

Danielek dziekuje za wszystkie zyczonka

U nas nocka rowniez niespokojna Daniel budzil sie pare razy z placzem .

Stary 2010-04-07, 15:36   #2996
megi b
Wtajemniczenie

Cytat:
ooo Wercia miala dosc dlugo ciemieniuche ponad 3 mce i pomogl szampon Oilatum soft oraz zwykla parafina-pare razy wyczesalam i zniknela, a wczesniej szla w ruch oliwka i nie pomagalo

nasze panny mają dzisiaj swoje humorki
Cytat:

No właśnie wyniki dobrechyba dobre
Na pewno są dobre ale nie pomogę z norma jaka jest u maluszków

Mała zasnęła... mam chwilę oddechu

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

Stary 2010-04-07, 15:40   #2997
UnholyOne
Ola-Unhola

Sylko

http://www.kmarch.neostrada.pl/nie1.htm

Ja znalazłam coś takiego, ale wiesz to moze być inaczej.

---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Wojtusia Pokaż wiadomość
hehe, szukam ubranko od 1 zł i duuzo ciekawych mozna znaleźć

Cytat:

Oj to mój duży problem. Mój Małż jest baaardzo cierpliwy

jupi

Chyba tak, bo Allegro mi się zawiesza
Mój mniej
Mi właśnie się zawiesiło. Dobrze, ze spodenki na lato wylicytowałam

Sylko, jeszcze znalazłam oś takiego:
Hgb lub Hb - hemoglobina.

Jest nośnikiem tlenu. Wychwytuje go w płucach, a potem transportuje do wszystkich komórek organizmu. Jeśli jest jej za mało, do komórek dociera mniej tlenu, co może prowadzić do zaburzeń układu krążenia, oddychania i większej podatności na infekcje, braku apetytu i uczucia stałego zmęczenia. U zdrowego dziecka poziom hemoglobiny wynosi od 10 do 15 g/dl i w dużej mierze zależy od wieku (najniższy jest w 3.-4. miesiącu życia, gdyż szpik nie produkuje jeszcze odpowiedniej ilości erytrocytów, a kończą się zapasy z okresu płodowego). Jeśli poziom hemoglobiny spada poniżej normy, to dzieje się tak najczęściej z powodu niedoboru żelaza, czasem także witaminy B12 lub kwasu foliowego.
Stary 2010-04-07, 15:46   #2998
megi b
Wtajemniczenie

Cytat:
Pojechaliśmy z nim prywatnie do pediatry po zmianę lekarstw i okazało się że to nie zapalenie gardła a obturacyjne zapalenie oskrzeli:-(
Amelka miała obturacyjne zapalenie oskrzeli, ale nie brała antybiotyków tylko same inhalacje i duuuużo oklepywania. Też nie miała apetytu

Któraś z mam (chyba magi77) pytała kiedyś jaką bakterię wykryto w moczu Amelki jak trafiliśmy do szpitala to dziś odp., że miała e. coli głowię się w kółko gdzie ona to mogła załapać

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

Stary 2010-04-07, 15:51   #2999
magi77
Wtajemniczenie

Cytat:
Amelka miała obturacyjne zapalenie oskrzeli, ale nie brała antybiotyków tylko same inhalacje i duuuużo oklepywania. Też nie miała apetytu

Któraś z mam (chyba magi77) pytała kiedyś jaką bakterię wykryto w moczu Amelki jak trafiliśmy do szpitala to dziś odp., że miała e. coli głowię się w kółko gdzie ona to mogła załapać
Zgadza się ja pytałam Maciek też miał coli. E.coli jest bakterią kałową, więc wiadomo jaka była droga zakażenia.

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009
Stary 2010-04-07, 15:51   #3000
UnholyOne
Ola-Unhola

A zona kuzyna mojego męża rodziła w piątek i zarazili Małą jakąś bakterią. Musi biedna teraz w szpitalu być i antybiotyki "łykać". Mam nadzieję, ze wszystko będzie dobrze. Trzymajcie kciuki
Taki sobie szpital wybrała (Starynkiewicza w Wawie - w ogóle nie polecany, stary itp), tylko ze względu na pracującą tam kuzynkę czy kogoś z rodziny...

Edytowane przez UnholyOne
Czas edycji: 2010-04-07 o 15:54
UnholyOne jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości