Nasze codzienne jadłospisy, część XI - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-06, 15:57   #871
lisnov
Zakorzenienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XI

Cytat:
Napisane przez kiitty Pokaż wiadomość
według mnie tu nie ma 1000kcal
Dzięki, jutro postaram się zjeść więcej.
Czy takie coś jest prawidłowe ?
Pozwalam sobie w sobote np. na chipsy a po zjedzeniu wsiadam na rower i spalam ok. 600 kcal żeby się ich pozbyć.
Można tak na R ?
lisnov jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 16:03   #872
Irish lady 28
Zadomowienie

Utrzymanie
  1. jasna bułka,serek Turek 150g ze szczypiorkiem, 2 galaretki z czekoladą (małe)
  2. tost- jasne pieczywo + pieczarki,ser żółty,cebula,kabanos
  3. kilka orzechów laskowych
  4. coś jako obiad,bo w biegu...jajko na miękko,spora micha sałatki z ryżem,tuńczykiem,kukurydz ą,ogórkami,majonezem...kr omka razowca z almette,cały pomidor
  5. będą 2 pierogi ze szpinakiem,z sosem czosnkowym

i jak???

jestem załamana...ja na takim U tyję...gubi mnie podjadanie ok.16-18...
poradźcie coś...
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 16:58   #873
mikusia1302
Raczkowanie

Moje R/U"

1. 2 ciężkie kromki razowca posmarowane masłem, 2 plastry grubej szynki pieczonej, pół jajka, 3 łyżki sałatki jarzynowej z majonezem, kilka pieczarek ze słoika, plasterki ogórka i pomidorka, kawka z mlekiem i cukrem

2. gorący kubek borowikowy
salaterka galaretki z kurczaka co babcia robiła
z dużą ilośćia mięska
kromka razowca z masłem do tego i talerzyk surówki greckiej
kilka pietruszek i marchewek z rosołku

3. jogobella musli winogronowo- figowa z kromką razowca z masłem

4. pół kromki z masłem i 2 plasterkami kiełbasy wiejskiej z musztardą,
2 jabłka

proszę o ocenkę **
Stary 2010-04-06, 17:19   #874
ar22
Raczkowanie

U/P:

I ; [ 7;15] nareszcie owsianka: [ 2 łyżki owsianych, 2 łyżki orkiszowych, 2 łyżki otrąb pszennych, 2 łyżki otrąb żytnich, łyżeczka lnu, łyżeczka białego serka, kostka czekolady gorzkiej, 3 łyżki bran flakes, garsc orzechów, garsc jasków kokosowych, pół jabłka z cynamonem] pomarańcza, herbata zielona
wyjscie na miasto/ załatwianie różnych spraw
II : [11;00] paczka paluszków otrębowych, wrap z indykiem w coffee heaven, mała latte
rajd po galerii z psiapsiółką/ powrót do domku
III ; [ 15:00] 3 gołąbki z mięsem, ryżem, kasza z ketchupem pikantnym 9 uff nareszcie sie skończyły)
troche hula-hop
IV: [ 17:30] jogurt grecki 330 g z wkrojnym poł bananem, garsc orzechów i tam troche żurawiny suszonej,kilkanascie poduszkowców z galaretką, wkruszone ciastko lu go, troche granoli orzechowej, kawa z mlekiem skondens, jabłko
V ; [ 19:30] wiejski z probiotykiem, 3 kromki chleba razowego z zmasłem, sałata, plastrem szynki drobiowej, pomidorkiem, rzodkiewką, herbata zielona

w ciągu dnia ok 2 l wody...uff...jakas ocenka???? ślicznie prosze...
ar22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 17:32   #875
Tula0
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
Utrzymanie
  1. jasna bułka,serek Turek 150g ze szczypiorkiem, 2 galaretki z czekoladą (małe)
  2. tost- jasne pieczywo + pieczarki,ser żółty,cebula,kabanos
  3. kilka orzechów laskowych
  4. coś jako obiad,bo w biegu...jajko na miękko,spora micha sałatki z ryżem,tuńczykiem,kukurydz ą,ogórkami,majonezem...kr omka razowca z almette,cały pomidor
  5. będą 2 pierogi ze szpinakiem,z sosem czosnkowym

i jak???

jestem załamana...ja na takim U tyję...gubi mnie podjadanie ok.16-18...
poradźcie coś...
Gdybyś zjadła porządne, pełnowartościowe pierwsze i drugie śniadanie, a w trzecim posiłku te orzechy wpadły do jakiegoś wieśniaka/homo/jogurtu, to mogłabyś się martwić, że coś jest nie tak.
W aktualnym przypadku to normalne zachowanie organizmu, który DOMAGA SIĘ większej dawki odpowiedniego jedzenia!

zabrałam się za pisanie tu, to wrzucę moje :
U

I Śniadanie

stand.(7ł.górskich, rodzynki, łyżka otrębów, 3 świeże ś l i w k i) zalane szklanką mleka; kawałek sernika (jeszcze ze świątecznych zasobów)

w międzyczasie; Jabłko i ostania śliwka j.w

Spacer na poplotkowanie (ok.1h po parku)
II Śniadanie
2 kromki chleba z masłem i wędliną z wędzonego kurczaka (swojskiego wyrobu- ze swojskiej wędzarni), pomidorem i kiełkami rzodkiewki + szklanka kefiru

III Śniadanie

Omlet (2 jajka, odrobina mleka, odrobina wody gaz.) na wierzch coś a'la sałatka - świeża pekinka, papryka i kiełki wymieszane z łyżką jogo nat. i pieprzem

Obiad

Polędwica drobiowa(?) zapiekana z camembertem, 3ł. kaszy gryczanej, surówka ze startej marchewki i jabłka skropiona sokiem z cytryny i oliwą

Szybkim krokiem 25min. po zakupy
Kolacja

1)Szynka faszerowana szparagami i jajkiem + na zagrychę kromka chleba z masłem
2) kromka chleba z masłem, wędliną, kiełkami rzodkiewki i chrzanem
+ pomidor pokrojony w plasterki i fuuurą cebuli

Spojrzycie no to?

Byle do przodu
Byle do wiosny
Będziemy piękni jak dawniej,
Będziemy działać sprawniej

Tula0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 17:50   #876
muzzle
Raczkowanie

eRka:

1) owsiana: 6 łyżek płatków, 2 średnie jabłka prażone z cynamonem i przyprawą piernikową, 5 suszonych śliwek, 3 suszone morele, szklanka mleka 1.5%, 2 plastry twarogu tłustego:P

herbata zielona z dużą ilością cytryny, kawa ze sporą ilością mleka

2) duża kroma razowca, wieśniak 200g, 2 pomidory
znowu kawaa z mlekiem:/

3) omlet jaglany: 2 jajka + 2 białka, 4 łyżki kaszy jaglanej (na sucho), przyprawy, pomidory, papryka czerwona

4) puszka tuńczyka, kilka orzechów włoskich, łyżka pestek słonecznika

5) wieśniak 200 g (znowu,wiem:/)
muzzle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 17:59   #877
Magdalena0603
Rozeznanie

U
  • jajecznica z 3 jajek,z cebulą,szczypiorkiem, grahamka z almette paprykowym,pomidorem,2 ogórki konserwowe, banan
  • jabłko,sałatka z gyrosem (200g), puszka tuńczyka w oleju,kromka razowca z masłem czosnkowym
  • niestety..hot-dog z keczupem,3 piwka..grill poświąteczny + kawałek szarlotki
  • micha pomidorowej z ryżem (bez mięsa,na włoszczyźnie), indyk zapiekany w sosie czosnkowym,marchewka + groszek,mizeria
  • znowu troszkę sałatki gyrosowej,2 surowe marchewki
  • wpadnie homo,papryka,cebula,ogórk i (taki misz masz), grahamka z poledwicą i pomidorkiem

a obiecałam sobie od kwietnia R..
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-04-06, 18:13   #878
KoloroweSlonce
Raczkowanie

Moje dzisiejsze P (?):

śniadanie: dwie kromki ciemnego chleba: jedna posmarowana dżemem brzoskwiniowym, druga z szynką wędzoną i chrzanem+pokrojony pomidor; herbata z cytryną.

wypad na zakupy spożywcze (w tym czasie duże jabłko)

obiad: woreczek brązowego ryżu, 5 średnich i smażonych kuleczek z mięsa mielonego, fura kapusty czerwonej; herbata z cytryną

deser: 3 kostki czekolady mlecznej z truskawkowym nadzieniem

podwieczorek: duże jabłko, bułka ziarnista: pół z dżemem brzoskwiniowym, drugie pół z dżemem truskawkowym; herbata owocowa

kolacja: będzie bułka ziarnista z resztą szynki wędzonej, chrzanem, groszkiem z puszki i pokrojonymi pomidorami; herbata

i jak? chyba trochę kiepsko, ale jestem przejedzona po świętach

Edytowane przez KoloroweSlonce
Czas edycji: 2010-04-06 o 19:36
KoloroweSlonce jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 18:27   #879
Mgiełka91
Zadomowienie

Moje R:

Śniadanie: Owsianka z 5 łyżek płatków owsianych, 2 łyżek otrąb pszennych, 1 łyżeczki miodu, 1 łyżeczki rodzynek, szczypty imbiru i cynamonu i zalane połową szklanki mleka 1,5%.
II śniadanie: Kanapka z chlebka pełnoziarnistego(bez masła), na to plaster polędwicy taki duuuży, 5 plasterków ogórka i troszeczkę ketchupu do smaku.
Obiad: Pierś z kurczaka bez panierki(z panierką nie lubię), 3 kluski śląskie i pomidor(niestety nie miałam żadnej surówki).
Podwieczorek: pół opakowania serka homo czekoladowego TSM(czyli 90g), czerwona herbata.
Kolacja: Pół opakowania chudego twarogu(czyli 100g) i do tego łyżka orzechów włoskich i łyżeczka słonecznika.
W międzyczasie butelka wody niegazowanej 1,5l(oczywiście niecała naraz a łykami co jakiś czas).

I jak? Starałam się jeść do 1200kcal
Jeszcze będę ćwiczyć na steperze dziś.
Mgiełka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 20:02   #880
Tula0
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez KoloroweSlonce Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze P (?):

śniadanie: dwie kromki ciemnego chleba: jedna posmarowana dżemem brzoskwiniowym, druga z szynką wędzoną i chrzanem+pokrojony pomidor; herbata z cytryną. Śniadanie powinno być duże i wypasione, szczególnie na P! Po pierwsze powinno być tam masło, a po drugie do takiego zestawu jeszcze coś musisz dołożyć, bo teraz jest mizernie. Może jakiś jogurt albo jajecznicę? i MASŁO!

wypad na zakupy spożywcze (w tym czasie duże jabłko) To nie jest posiłek! Trzeba było zabrać chociażby jakaś kanapkę albo kupić drożdżówkę

obiad: woreczek brązowego ryżu, 5 średnich i smażonych kuleczek z mięsa mielonego, fura kapusty czerwonej; herbata z cytryną No ładnie, ładnie...chociaż jakaś zupka do tego by nie zaszkodziła

deser: 3 kostki czekolady mlecznej z truskawkowym nadzieniem I fajnie, że znalazł się także deser!

podwieczorek: duże jabłko, bułka ziarnista: pół z dżemem brzoskwiniowym, drugie pół z dżemem truskawkowym; herbata owocowa Znów jabłko i znów pieczywo z dżemem! Więcej urozmaicenia - budyń/ciacho/jogurt+orzeszki,nasiona,p estki,suszki, a jeśli nie masz ochoty na słodko to jakiś omlet+mięsko, warzywka, sałatka - kombinuj

kolacja: będzie bułka ziarnista z resztą szynki wędzonej, chrzanem, groszkiem z puszki i pokrojonymi pomidorami; herbata Ponownie bułka! Jeśli dużo (a nie 40g.) to by jeszcze uszła, ale dorzuć może jajecznicę albo jakaś sałatkę, wieśniaka? No i co jest podstawą, smaruj pieczywo MASŁEM!

* A coś na wieczór? Orzeszki/suszki/pestki/herbatniki czy po prostu mleko/kakao? - Niech wpada to na co masz ochotę

Mało jak na przytycie - nie ma potrzebnych, zdrowych tłuszczy (oliwy, orzechów, masła), są tylko 4 posiłki, jedyne owoce to jabłka i według mnie strasznie monotonne to wszystko jest.

Byle do przodu
Byle do wiosny

Stary 2010-04-06, 20:09   #881
KoloroweSlonce
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tula0 Pokaż wiadomość
Mało jak na przytycie - nie ma potrzebnych, zdrowych tłuszczy (oliwy, orzechów, masła), są tylko 4 posiłki, jedyne owoce to jabłka i według mnie strasznie monotonne to wszystko jest.
niestety, ale w moim przypadku orzechy odpadają, gdyż mam uczulenie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-06, 21:35   #882
Cristin@
Raczkowanie

Moje dzisiejsze U:

ŚNIADANIE(10.00)
Grahamka z pestkami dyni, obie polowki z plastrem szynki gotowanej, pomidorkiem, papryka i rzodkiewka. Pomaranczka.

IIŚNIADANIE(14.00)
Jabłko. Czerwona herbata.

OBIAD(16.00)
Bitka wołowa, 3(?) ziemniaczki z pietruszka, łyzka groszku z marchewką na ciepło, 2 łyzki kapusty kiszonej.

KOLACJA(20.00)
Mała(taka cieniutka) biała kiełbaska z chrzanem, kawałek galaretki z kurczakiem, kromka razowca z szynka, pomidorkiem, papryką.

I jak? PROSZE O OCENE
Cristin@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 23:16   #883
audr
Wtajemniczenie

I śniadanie : kawałek podpłomyka z serem(słodkim) z powidłem, kawa
II obiad: makaron z pesto
III sałatka z brokuł z sosem jogurtowo-majonezowym
IV podjadanie podpłomyka :P
V kostka gorzkiej czekolady
VI bułka z serem, pomidorem i papryką
VII fitella truskawkowa z jogurtem, 2 kostkii gorzkiej czekolady
audr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 23:52   #884
Kaori_91
Raczkowanie

Moje P (pt."kłótnia-smutno ;/"):
jazda na rowerze do sklepu po jakieś owoce, mleko itp. bo w domu czystki
śniadanie: owsianka- 5 łych owsianych+wkrojone pół giga gruchy+ łyżka żurawiny+ szklanka mleka 2%. Kubas kawy.
II śniadanie: talerzyk sałatki jarzynowej- 3 kopiaste łychy(nie żałowałam sobie), jogurt pitny tiramisu(250ml).
obiad: kotlet z piersi z kurczaka+ 2 ziemniaki+gotowane brokuły i fasolka szparagowa.
podwieczorek: jogo naturalny(150g)+ 1/4 giga gruchy+łyżka rodzynek, duuuuże jabłko.
kolacja: wieśniak z połową pomidora i kawałkiem papryki (miałam już dosyc tego wszystkiego,ale już z rozsądku wcisnęłam ;/).
Kaori_91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 06:40   #885
ar22
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Cristin@ Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze U:

ŚNIADANIE(10.00)
Grahamka z pestkami dyni, obie polowki z plastrem szynki gotowanej, pomidorkiem, papryka i rzodkiewka. Pomaranczka.

IIŚNIADANIE(14.00)

OBIAD(16.00)
Bitka wołowa, 3(?) ziemniaczki z pietruszka, łyzka groszku z marchewką na ciepło, 2 łyzki kapusty kiszonej.

KOLACJA(20.00)
Mała(taka cieniutka) biała kiełbaska z chrzanem, kawałek galaretki z kurczakiem, kromka razowca z szynka, pomidorkiem, papryką.

I jak? PROSZE O OCENE
brak słów! porażka!!!Dziewczyno!!!!! !!

---------- Dopisano o 07:40 ---------- Poprzedni post napisano o 07:34 ----------

[QUOTE=Kaori_91;18404202]Moje P (pt."kłótnia-smutno ;/"):
śniadanie: owsianka- 5 łych owsianych+wkrojone pół giga gruchy+ łyżka żurawiny+ szklanka mleka 2%. Kubas kawy. - mogłas dodać jeszcze jakąs kanapeczke
II śniadanie: talerzyk sałatki jarzynowej- 3 kopiaste łychy(nie żałowałam sobie), jogurt pitny tiramisu(250ml).- tu mogły wpasc jeszcze jakies ze 2 kromeczki chlebka
obiad: kotlet z piersi z kurczaka+ 2 ziemniaki+gotowane brokuły i fasolka szparagowa.- jesli porcja duza to ok
podwieczorek: jogo naturalny(150g)+ 1/4 giga gruchy+łyżka rodzynek, duuuuże jabłko.- mogłas dodadać jakies orzeszki/ wiecej rodzynek/ i mam nadzieje że jogurt duży był
kolacja: wieśniak z połową pomidora i kawałkiem papryki (miałam już dosyc tego wszystkiego,ale już z rozsądku wcisnęłam ;/)- mało. jakas bułka/ chlebek?????/ masło?????jakas szyneczka???
[/COLOR][/SIZE]

jw

Edytowane przez ar22
Czas edycji: 2010-04-07 o 06:46
ar22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 12:21   #886
Rena
Zakorzenienie

moj dzisiejszy. Prosze o merytoryczna konkretna opinie, pozbawiona emocjonalnych epitetow.

I sniadanie - kefir 200g
II sniadanie - kromka (duza, wlasciwie przekrojona na pol) chleba fitness z carefoura (ciemny i duzo zboz) z szynka, brak masla i margaryny.
Obiad - pieczone ziemniaczki (beztluszczowo) i pieczona karkowka
podwieczorek - planuje serek twarozek bez dodatkow
kolacja - kromka (taka jak wyzej) z tunczykiem (oczywiscie w sosie wlasnym), sok pomidorowy.

Teraz juz sama widze, ze stanowczo za malo mam tu warzyw - musze cos z tym zrobic.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 13:21   #887
Sherrie
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ar22 Pokaż wiadomość
U/P:

I ; [ 7;15] nareszcie owsiankaja tez tak mowilam : [ 2 łyżki owsianych, 2 łyżki orkiszowych, 2 łyżki otrąb pszennych, 2 łyżki otrąb żytnich, łyżeczka lnu, łyżeczka białego serka, kostka czekolady gorzkiej, 3 łyżki bran flakes, garsc orzechów, garsc jasków kokosowych, pół jabłka z cynamonem] pomarańcza, herbata zielona podoba mi sie, na pewno bylo smaczne
wyjscie na miasto/ załatwianie różnych spraw
II : [11;00] paczka paluszków otrębowych, wrap z indykiem w coffee heaven, mała latte mniam
rajd po galerii z psiapsiółką/ powrót do domku
III ; [ 15:00] 3 gołąbki z mięsem, ryżem, kasza z ketchupem pikantnym 9 uff nareszcie sie skończyły) haha, smacznie ale moglas dodac jakas salatke??
troche hula-hop
IV: [ 17:30] jogurt grecki 330 g z wkrojnym poł bananem, garsc orzechów i tam troche żurawiny suszonej,kilkanascie poduszkowców z galaretką, wkruszone ciastko lu go, troche granoli orzechowej, kawa z mlekiem skondens, jabłko pyycha
V ; [ 19:30] wiejski z probiotykiem, 3 kromki chleba razowego z zmasłem, sałata, plastrem szynki drobiowej, pomidorkiem, rzodkiewką, herbata zielona git

w ciągu dnia ok 2 l wody...uff...jakas ocenka???? ślicznie prosze...
jak dla mnie bdb

Cytat:
Napisane przez KoloroweSlonce Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze P (?):

śniadanie: dwie kromki ciemnego chleba: jedna posmarowana dżemem brzoskwiniowym, druga z szynką wędzoną i chrzanem+pokrojony pomidor; herbata z cytryną. malo, dodaj maslo, ser zolty, majonez, twarog itp

wypad na zakupy spożywcze (w tym czasie duże jabłko) tu powinno wpasc 2 sniadanie,na miescie zawsze mozna kupic jakas drozdzowke i batona

obiad: woreczek brązowego ryżu, 5 średnich i smażonych kuleczek z mięsa mielonego, fura kapusty czerwonej; herbata z cytryną tu super

deser: 3 kostki czekolady mlecznej z truskawkowym nadzieniem ok

podwieczorek: duże jabłko, bułka ziarnista: pół z dżemem brzoskwiniowym, drugie pół z dżemem truskawkowym; herbata owocowa ok, mozesz dodac jakis owoc

kolacja: będzie bułka ziarnista z resztą szynki wędzonej, chrzanem, groszkiem z puszki i pokrojonymi pomidorami; herbata tu malo, ja bym zrobila jajecznice albo chociac jajko na miekko

kiepsko, kiepsko, ddawaj dobre tluszcze typu oliwa z oliwek, orzechy.mam nadzieje ze bedzie lepiej

Cytat:
Napisane przez Cristin@ Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze U:

ŚNIADANIE(10.00)

IIŚNIADANIE(14.00)

OBIAD(16.00)

KOLACJA(20.00)

I jak? PROSZE O OCENE
Panno, co Ty wyrabiasz? Przytylas juz, masz okres?

[QUOTE=Kaori_91;18404202]Moje P (pt."kłótnia-smutno ;/nie martw sie bedzie ok"):
śniadanie: owsianka- 5 łych owsianych+wkrojone pół giga gruchy+ łyżka żurawiny+ szklanka mleka 2%. Kubas kawy. nie sadzisz ze za malo?tutaj dodac kokos, orzechy, twarog, jakis jogurt
II śniadanie: talerzyk sałatki jarzynowej- 3 kopiaste łychy(nie żałowałam sobie), jogurt pitny tiramisu(250ml). ok ale do salatki moglas dac chlebusia z maselkiem i jakas szyneczka
obiad: kotlet z piersi z kurczaka+ 2 ziemniaki+gotowane brokuły i fasolka szparagowa. dodaj ziemniaczkow i deser
podwieczorek: jogo naturalny(150g)+ 1/4 giga gruchy+łyżka rodzynek, duuuuże jabłko. malo, dodaj jakies platki chociaz
kolacja: wieśniak z połową pomidora i kawałkiem papryki (miałam już dosyc tego wszystkiego,ale już z rozsądku wcisnęłam ;/).szkoda bomoglas dodac jakas bule z maslem i szynka [/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
moj dzisiejszy. Prosze o merytoryczna konkretna opinie, pozbawiona emocjonalnych epitetow. to r u czy p??

I sniadanie - kefir 200g malo, beznadziejnie i bezwartosciowo. to nie jest sniadanie
II sniadanie - kromka (duza, wlasciwie przekrojona na pol) chleba fitness z carefoura (ciemny i duzo zboz) z szynka, brak masla i margaryny. czemu nie ma masla? tutaj powinnas polozyc duzo warzyw,szynke i ser
Obiad - pieczone ziemniaczki (beztluszczowo) i pieczona karkowka dodaj surowke
podwieczorek - planuje serek twarozek bez dodatkow dodaj chociaz warzywa
kolacja - kromka (taka jak wyzej) z tunczykiem (oczywiscie w sosie wlasnym), sok pomidorowy. w miare

Teraz juz sama widze, ze stanowczo za malo mam tu warzyw - musze cos z tym zrobic.
no powinnas,dodatkowo powinnas dolozyc jedzenie do tegoco tu wstawilas. jedynie obiad jest znosny...
Sherrie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 13:33   #888
liquefy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
moj dzisiejszy. Prosze o merytoryczna konkretna opinie, pozbawiona emocjonalnych epitetow.

I sniadanie - kefir 200g to nie jest sniadanie! sniadanie ma byc pozywne. Micha owsianki, jajecznica z warzywami, czy cos innego byle porzadne.
II sniadanie - kromka (duza, wlasciwie przekrojona na pol) chleba fitness z carefoura (ciemny i duzo zboz) z szynka, brak masla i margaryny. gdzie warzywa?
Obiad - pieczone ziemniaczki (beztluszczowo) i pieczona karkowka to jest R jak rozumiem tak wiec te ziemniaki to srednio, z karkowka tez bym sie zastanowila
podwieczorek - planuje serek twarozek bez dodatkow moze lepiej dodaj orzechy np? bo nie widze nnkt u Ciebie
kolacja - kromka (taka jak wyzej) z tunczykiem (oczywiscie w sosie wlasnym), sok pomidorowy. na redukcji kolacja raczej bialkowa, wiec bez tego chleba

jw.
We can burn brighter than the sun
liquefy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 15:13   #889
cerveza
Zakorzenienie

Postanowiłam się zredukować na wiosnę - bardzo proszę o rady, wskazówki i krytykę

Wstałam o 5:00 a idę spać ok. 23:00 więc 6 posiłków :

R

1. Owsianka na mleku

30 min marszu

2. Pieczona pierś z kurczaka + warzywa + sos z jogurtu i przypraw zawinięte w pełnoziarnistą tortillę
Jabłko

3. Jogurt naturalny 400g (bieda, wiem)

4. Pieczony filet z mintaja, worek (100g) kaszy gryczanej, góra surówki z białej kapusty, cebuli i marchwi (polana sosem : trochę oleju, trochę wody i przyprawy)

dalej będzie :

ćwiczenia : orbitrek, 8min abs, 8 min buns

5. warzywa + tuńczyk wsw + 2 kromki żytniego razowca

6. twaróg, kapka jogurtu, szczypiorek, przyprawy
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 16:31   #890
Tula0
Raczkowanie

typowy, szkolny dzień - typowe
U

I Śniadanie

stand.(7ł.górskich, rodzynki, 1ł.otrębów, znów 3 świeże śliwki) zalane jogo nat.; małe jajko wielkanocne takie czekoladowe

szybkim marszem 10min. do szkoły
II Śniadanie
Grahamka(100g.) z masłem, pekinką, polędwicą sopocką, kiełkami i rzodkiewki i ogórkiem świeżym; szklanka kefiru

przegryzka; jabłko

III Śniadanie

Wieśniak z łyżką siemienia, pestkami dyni i kilkoma suszonym gruszkami

szybkim marszem 10min. ze szkoły
Obiad
3 łyżki kaszy gryczanej, spory plaster schabu ze śliwką, sałatka grecka (typowy skład: sałata, feta, papryka, ogórek)

Kolacja

-Kawałek pstrąga (gotowanego) w galarecie + na zagryzkę kromka chleba z masłem i szczypiorkiem
-Kromka chleba z masłem, pekinką, wędliną, ogórkiem - posmarowane dużą ilością chrzanu + tak na deser kilka ogórków kiszonych wysmarowanych chrzanem...mhm nowe kombinacje

Ładnie uśmiecham się o ocenę

Byle do przodu
Byle do wiosny

Stary 2010-04-07, 16:37   #891
Kaori_91
Raczkowanie

ar22, Sherrie- dziękuję za ocenę dzięki Waszym ocenom widzę braki i to, że powinnam bardziej się postarac mam nadzieję, że dzisiaj się poprawiłam
Moje P:
śniadanietak szybciutko, bo zaspałam, a pociąg nie poczeka :P) owsianka- 5 łych owsianych+łyżeczka Puchatka+łyżka rodzynek+szklanka mleka 2%. Kubas kawy.
II śniadanie: grahamka z masłem, wędliną z indyka, pomidorem+ Big Corny.
obiad: roladka z indyka z farszem z pieczarek w sosie(smażona a później gotowana)+ prawie pół woreczka ryżu+gotowane mini marchewki i kalafior.
podwieczorek: jogo nat(150g)+łyżeczka inki+pół giga banana+łycha nerkowców, jabłko.
kolacja(będzie): kromka chleba z masłem,twarogiem i łyżeczką dżemu+wieśniak z pomidorem i papryką.

a jak uda mi się przełamac to coś wpadnie jeszcze po kolacji

w ciągu dnia- sporo wody i zielonej herbaty

Tak średnio jestem przekonana do tych batoników, bo nie lubię tego typu rzeczy, ale jak trzeba to trzeba i czy nie lepiej byłoby zastąpic to bananem albo jabłkiem? Przynajmniej będzie zdrowo

Proszę o ocenkę
Kaori_91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 16:46   #892
jelonk
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Tula0 Pokaż wiadomość
typowy, szkolny dzień - typowe
U

I Śniadanie

stand.(7ł.górskich, rodzynki, 1ł.otrębów, znów 3 świeże śliwki) zalane jogo nat.; małe jajko wielkanocne takie czekoladowe

szybkim marszem 10min. do szkoły
II Śniadanie
Grahamka(100g.) z masłem, pekinką, polędwicą sopocką, kiełkami i rzodkiewki i ogórkiem świeżym; szklanka kefiru

przegryzka; jabłko

III Śniadanie

Wieśniak z łyżką siemienia, pestkami dyni i kilkoma suszonym gruszkami

szybkim marszem 10min. ze szkoły
Obiad
3 łyżki kaszy gryczanej, spory plaster schabu ze śliwką, sałatka grecka (typowy skład: sałata, feta, papryka, ogórek)

Kolacja

-Kawałek pstrąga (gotowanego) w galarecie + na zagryzkę kromka chleba z masłem i szczypiorkiem
-Kromka chleba z masłem, pekinką, wędliną, ogórkiem - posmarowane dużą ilością chrzanu + tak na deser kilka ogórków kiszonych wysmarowanych chrzanem...mhm nowe kombinacje

Ładnie uśmiecham się o ocenę
Wszystko mi się podoba. Są owoce, warzywa, zdrowe węglowodany, nnkt.

Cytat:
Napisane przez [URL="https://wizaz.pl/forum/member.php?u=624973"
Kaori_91[/URL];18417044]
ar22, Sherrie- dziękuję za ocenę dzięki Waszym ocenom widzę braki i to, że powinnam bardziej się postarac mam nadzieję, że dzisiaj się poprawiłam
Moje P:
śniadanietak szybciutko, bo zaspałam, a pociąg nie poczeka :P) owsianka- 5 łych owsianych+łyżeczka Puchatka+łyżka rodzynek+szklanka mleka 2%. Kubas kawy. skoro zaspałaś i miałaś mało czasu, to ok, ale na przyszłość dodaj jeszcze jakiś owoc
II śniadanie: grahamka z masłem, wędliną z indyka, pomidorem+ Big Corny. ok
obiad: roladka z indyka z farszem z pieczarek w sosie(smażona a później gotowana)+ prawie pół woreczka ryżu+gotowane mini marchewki i kalafior.
podwieczorek: jogo nat(150g)+łyżeczka inki+pół giga banana+łycha nerkowców, jabłko. może być, choć mogłaś dodać więcej tych nerkowców
kolacja(będzie): kromka chleba z masłem,twarogiem i łyżeczką dżemu+wieśniak z pomidorem i papryką.

a jak uda mi się przełamac to coś wpadnie jeszcze po kolacji no to trzymam kciuki, żeby się udało! mam nadzieję, że coś jednak wpadnie, bo kolacja nie była duża

w ciągu dnia- sporo wody i zielonej herbaty

Tak średnio jestem przekonana do tych batoników, bo nie lubię tego typu rzeczy, ale jak trzeba to trzeba i czy nie lepiej byłoby zastąpic to bananem albo jabłkiem? Przynajmniej będzie zdrowo te Corny chyba należą do najzdrowszych batonów. Proponuję jeść i to, o to, w końcu jesteś na p i daję słowo, że ci nie zaszkodzi. Zjesz przecież jednego batona, a nie 100

Proszę o ocenkę
Moje U pt. "prawie cały dzień poza domem i brak czasu na porządne jedzenie "

1. 3 łyżki płatków owsianych, 2 śliwki, ok 5 wiśni, 200ml maślanki;
2 małe kromki razowca z polędwicą drobiową, pomidorem, cebulą i szczypiorkiem

2. kanapka z dwóch kromek razowca ze słonecznikiem złożonych na pół z polędwicą drobiową, ogórek kiszony, pół butelki soku marchewkowego (czyli jakieś 125ml)

3. grahamka z ziarnami 85g, jogurt naturalny 130g, drugie pół butelki soku marchewkowego

4. serek wiejski z migdałami

5. cielęcina z curry i mieszanką chińską

Wiem, że ten mój jadłospis jest dość monotonny, ale wyjątkowo nie miałam czasu na przygotowanie porządnego jedzenia.

Edytowane przez jelonk
Czas edycji: 2010-04-07 o 16:59
jelonk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 16:55   #893
lisnov
Zakorzenienie

R:
I - 9.30. - kromka chleba razowego z ziarnami z plasterkiem szynki w panierce i z ogórkiem, pomarańcza
II - 13.30. - kromka chleba razowego z ziarnami z dwoma plasterkami polędwicy sopockiej
III - 17.30. - 100g kaszy gryczanej, gotowane chude części z kurczaka
IV - 21.00. - 200g serka wiejskiego

Edytowane przez lisnov
Czas edycji: 2010-04-07 o 17:21
lisnov jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 17:06   #894
Joelle
Raczkowanie

Utrzymanie
Śniadanie : Kromka białego chleba (nie było innego) z cieniutko posmarowanym Almette + Jogobella truskawkowa + herbata bez cukru
Obiad : tutaj była sałatka. Mama robiła dla 3 osób z takich składników : 250 g jogurtu naturalnego, 3 duże łyżki majonezu, 2 woreczki ryżu białego i pierś z kurczaka i pekinka. Nie wiem ile wychodzi na jedną porcję, ale rozdzielała po równo + herbata bez cukru
Kolacja : Activia serek truskawkowy + herbata bez cukru
Czy ktoś mi mógłby powiedzieć ile mniej więcej w tym kalorii? Z góry dziękuję
Joelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 17:27   #895
Sherrie
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Joelle Pokaż wiadomość
Utrzymanie
Śniadanie : Kromka białego chleba (nie było innego) z cieniutko posmarowanym Almette + Jogobella truskawkowa + herbata bez cukru Kochana chleby je sie rozne, czasami i pszenne trzeba zjesc szczerze to dziwne sniadanie. zero warzyw, owocow... zamiast jogurtu moglas dac jakisser, szynke, pomidora
Obiad : tutaj była sałatka. Mama robiła dla 3 osób z takich składników : 250 g jogurtu naturalnego, 3 duże łyżki majonezu, 2 woreczki ryżu białego i pierś z kurczaka i pekinka. Nie wiem ile wychodzi na jedną porcję, ale rozdzielała po równo + herbata bez cukru ok
Kolacja : Activia serek truskawkowy + herbata bez cukru malo
Czy ktoś mi mógłby powiedzieć ile mniej więcej w tym kalorii? Z góry dziękuję
mi wyszlo 950 w zaokragleniu

Sherrie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 17:30   #896
motylek2701
Rozeznanie

jelkonk "shrek" to ciasto, które strasznie lubię a wygląda tak: http://atinabc.blox.pl/resource/shrek6.jpg

No to moje P

I śniadanie: owsianka (5 łych owsianych, 2 łychy otrębów pszennych, garść laskowych, kilka suszonych bananów, kilka migdałów, kandyzowane ananasy, łyżeczka miodu; szklanka mleka 2%) kawa z mlekiem i cukrem, pomarańcza
II śniadanie: serek wiejski 200g z jabłkami (takimi z ciasta-właściwie to mus jabłkowy z galaretką agrestową) i pokruszonym kruchym ciastem i cynamonem; herbatka dzika róża z cytryną i miętą; kawałek sernika; kawałek milkiwaya
Obiad: micha flaków wołowych, 2 kromki grahama; spora porcja bigosu, kromka grahama (pozostałości ze świąt)
Deser: kawałek strucli, kawałek piernika
Podwieczorek: kromka grahama z masłem, pieczonym schabem i chrzanem, kawałek sernika, kawałek ciasta "niebo",kawa z mlekiem i cukrem
Kolacja: dwie kromki grahama z masłem, pieczoną karkówką, chrzanem, sałatka jarzynowa z majonezem
po: garść nerkowców

Ach te święta na szczęście zapasy ciast już się kończą
Proszę o ocenkę
Stary 2010-04-07, 17:48   #897
mikusia1302
Raczkowanie

moje r/u :

1. 2 grubaśne kromki razowca z masłem
- jedna z szynką, plastrem sera i połówką jajka, plasterki ogórka
- druga z 3 plasterkami wiejskiej kiełbasy, musztardą i keczupem
- kawa z mlekiem i cukrem, troche surówki :P

2. galaretka babcinej roboty z dużą ilośćią mięska, zalana rosołkiem miseczka tego była taka spora
- pomidorowa z ryżem
- jabłko duże

3. kromka razowca z masłem
serek homogenizowany czekoladowy z orzechami 180g
garść słonecznika
jabłuuucho, kawka

ocenka??
Stary 2010-04-07, 17:49   #898
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sherrie Pokaż wiadomość
no powinnas,dodatkowo powinnas dolozyc jedzenie do tegoco tu wstawilas. jedynie obiad jest znosny...
To redukcja.
WIem, ze ziemniaki nie powinny byc na redukcji, ale taki akurat mialam obiad przygotowany wczesniej przed przejsciem na diete. Jutro bedzie pieczona ryba z warzywami na obiad, a na sniadanie omlet - tylko jaki jest przepis najlepszy na redukcje, bo ja dotychczas zawsze robilam z odrobina maki, a maka chyba srednio na R.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 17:55   #899
Black Cat
BAN stały

WIELKI OFFTOP:

Moje Drogie Wizażanki,

Od dłuższego czasu, wchodzenie na NCJ, pisanie szczegółowych jadłospisów, zwracanie uwagi na to,
aby każdy posiłek był w 100% poprawnie skomponowany, zbilansowany itp itd- irytuje mnie.
(i ten fakt uważam za zdrowy objaw)
Teraz skupiam się na innych aspektach życia niż- j e d z e n i e.
Przede wszystkim - realizuję, odkrywam siebie- na nowo.

Pozdrawiam Was gorąco- WSZYSTKIE!
Jednocześnie z całego serca dziękuję za pomoc jaką od WAS tu otrzymałam.

Zawdzięczam Wam(min.iza wiosenna, air, sheriie, tapetka, dekas i INNE)
przede wszystkim to, że TERAZ w pełni świadomie mogę podpisać się pod stwierdzeniem:
je się, żeby żyć, a nie- żyje się, aby jeść

A wiecie co jest najcudowniejsze?
że gdy zasypiam myślę o tym, co w danym dniu zrobiłam
(lub o czym zapomniałam )
a nie o tym co zjadłam i czy przypadkiem nie było tego za dużo

I tak na koniec ode mnie jeszcze..

Niezależnie od tego, czy jesteś na R, U czy P
życzę Ci przede wszystkim: zdrowia &odnalezienia w sobie niespożytych pokładów energii ,
a dzięki nim- realizowania siebie na wielu płaszczyznach życia.
(Życia, nie jedzenia)

Pozdrawiam gorąco, Black Cat
mrrauu!

Edytowane przez Black Cat
Czas edycji: 2010-04-07 o 17:58
Black Cat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 18:54   #900
mircia14
Zakorzenienie

Moje jutrzejsze R
0,5 biegania
Śniadanie (7:30) - mini owsianka na mleku 1,5% (2ł. płatków, 1ł. otr. gran. czarna porzeczka, jabłko) ; kromka razowca z polędwicą, jajo
II śniadanie (10:15) - 2 kromki razowca, każda z plastrem polędwicy i ogórkiem zielonym, serek wiejski 200g ; małe kiwi
III śniadanie (13:00) - jogurt truskawkowy ze zbożami dietetyczny (0,1%) z Lidla 250g, omlet z 1 jaja (pokrojony na 4 części na "zakąskę" )
po powrocie do domu 1h ćwiczeń na różne części ciała
Obiad (16:00) - ryż brązowy - pół woreczka ; schab w sosie serowym
2xpół godziny rower (na zajęcia i z powrotem)
Kolacja (19:30) - pasta z makreli (makrela, jajo, og. kiszony, cebula, jog. nat.)

I jak ?
mircia14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości