![]() |
#91 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Nostradamus - tragedia w Smoleńsku
Cytat:
A ja nadal jestem głosem ''wołającego na pustyni''. Oprócz obelg w stosunku do mojej osoby i wiedzy historycznej, którą rozpoczęła Vixen - do chwili obecnej nie uzyskałam odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania. Świadczy to wyłącznie o Waszej całkowitej indolencji historycznej oraz braku jakichkolwiek przykładów obalających moje twierdzenie. Trzeba umieć przyznać się do błędów,a nie bezpodstawnie oczerniać. Nadal apeluje do Was zajmijcie się wnikliwym studiowaniem podręczników nim wejdziecie ze mną w dyskusję. Wobec powyższego brak kontrargumentów na moje stwierdzenie należy uznać za Wasze przyznanie się do niewiedzy. Nie czuję do Was żalu,bo rozumiem,że chcieliście wyjść na mądrzejszych,ale do tego trzeba troszkę postudiować historię i orientować się na temat świata współczesnego. Dyskusja polega na wymianie argumentów przez osoby posiadające wiedzę.W sytuacji,gdy tylko ja posiadam wiedzę,a Wy tylko przywłaszczacie jej posiadanie na ten temat dalsza dyskusja jest bez sensu(bo z Waszej strony polega ona tylko na obrażaniu od samego początku).. srebrnykot Nie wiem skąd i jaką posiadasz wiedzę historyczna,ale skoro cytujesz TYLKO wikipedię podejrzewam,że Twoja wiedza nie jest aż tak ogromna.Jeżeli jesteś taką obrońcą Vixen powinnaś przeczytać cały wątek,a nie tylko wybrane fragmenty tak jak zaprezentowałaś to cytując artykuł o Rosji.Nie odnosząc się do argumentów ad personam chciałabym Ci radzić spokojne przestudiowanie tego tematu i historii Rosji nim będziesz chciała zabłysnąć swoja niewiedzą.Ewentualnie istnieje na tym forum wiele innych tematów ,gdzie możesz ukryć swoje braki w historii ''i jechać wyłącznie na tupecie''. Pozdrawiam i zachęcam do rozpoczęcia lektury od podręczników historii chociażby na poziomie podstawowym.Myślę,że za kilka lat będzie mogli podyskutować na podobnym poziomie. Wraz z powyższą radą przesyłam pozdrowienia i ten temat uważam w sumie za zamknięty z mojej strony. P.S.Prędzej dostanę bana na tym forum niż uzyskam od Was ''niby oczywistą odpowiedź'',ale rozumiem,że przestudiowanie podręczników do historii zajmuje sporo czasu,że te Wasze niby oczywiste odpowiedzi po prostu nie istnieją.
Edytowane przez krooolewna Czas edycji: 2010-04-11 o 18:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Wtajemniczenie
|
![]() Czasami to mi już witki opadają ( a po lekturze niektórych postów w wątku głównym, o wczorajszej tragedii, to już tylko pusty śmiech). Czy w to wierze? Nie. Nie przejmuję się zmyślonymi tekstami, czy też nadinterpretacjami, a tym bardziej naginaniem faktów. Spisku czy też działań z premedytacją ze strony Rosji, we wczorajszej katastrofie, także się nie doszukuję. Wczorajszy wypadek to wielka tragedia, ale nie dorabiałabym do niego ideologii , a tym bardziej daleka jestem od gloryfikowania kogokolwiek- ale to tak poza tematem wątku.
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najadą, rząd obalą, drogi pobudują, to taka tragedia? ![]() Tak sobie wlasnie pomyslalam, jak ponura napisala, ze nas generalnie tylko USA ma sen najezdzac zeby kolonie w centrum europy miec. Bo Polacy to są dobrzy tylko w partzantce przeciw okupantowi, bo jak juz maja wladze demokratyczną w rękach to wybieraja beznadziejnie głupio. I odkąd się Rosja odczepila to za bardzo do przodu nie poszlismy. ale to tylko moje zdanie ![]()
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
Edytowane przez awia Czas edycji: 2010-04-11 o 17:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
przeprazam, że się wtrącę, ale jakby wierzyć tym wzystkim przepowiedniom to koniec świata powinine był nastąpić już przynajmniej z 3 razy :P w latach 80. cos mowili o tym, w 1997 roku mial byc i w 2000 jako wkroczenie w milenium i co? nadal nic
po drugie: jezeli chodzi o interpretację przepowiedni to sorry ale jak można było ten fragment akurat porównywać z WTC? a gdzie niby w tych samolotach były ważne osoby kraju? to juz ona pauje bardziej do obecnej sytuacji. secondo, przepowiednia mowi o runieciu maszyny na ziemie a jak wiadomo samoloty na wtc nie runely na ziemie tylko w budynki - wg mnie to jest dopiero fantazja i nadinterpretacja, ale mniejsza z tym, niewazne. po trzecie: że niby to był zabieg umyślny i że putin maczal w tym palce? o matko, w jaki sposob niby? po pierwsze była mgla, po drugie lotnisko nie było przystosowane do lądowania takiej maszyny, po trzecie pilot podchodził do lądowania 4 razy, zdecydowanie za dużo, po czwarte ponoc załoga samolotu tzn. ktoś od prezydenta powiedział ze pilot ma lądować w smolensku mimo ze mial zalecenia lądowac w moskwie czy witebsku, ze wzgledu na to aby nie spoznic sie na uroczystosci. Samo lądowanie bylo ryzykowne w tak duzej liczbie przeciwswskazan do tego. I nie sa to infrmacje z mojej glowy tylko potwierdzone informacje reporterów telewizyjnych.
![]() |
#95 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tutaj jest artykuł na temat tamtej.
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Pójdę po przepowiednie i sprawdzę czy w ogóle taki fragment istnieje
![]() Mam grubą księgę z różnymi fragmentami |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zadomowienie
|
O WTC był inny czterowiersz, który swoja drogą nie został napisany przez Nostradamusa tylko jakiegoś kanadyjskiego studenta (jako esej na zajęcia z literatury).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Po pierwsze Nostradamus pisał swoje przepowiednie wąchając opium i gapiąc się w klielich z czarną wodą - więc nie dziwie się że miał takie chore wizje.
Po drugie - wszystkie jego przepowiednie zostały dopasowane do faktów po faktach - czyli jak powiem teraz że za jakiś czas będzie ogromna tragedia, która wstrząśnie światem (a pewnie będzie jeszcze nie jedna) to mogę mówić że widzę co będzie w przyszłości? Po trzecie - podobno nostradamus i kilku innych wróżbitów przewidziało III WS na listopad 2010 do 2014 r. z użyciem bomb nuklearnych. Cóż pożyjemy zobaczymy Po czwarte - jako że większość z Was jest katolikami to przypominam, że sam Bóg mówi "Nie znasz dnia ani godziny" więc dlaczego Nostradamus miałby ją znać? Po piąte - w odniesieniu do teorii spiskowych - czy tego chcemy czy nie Polska nie jest tak znaczącym krajem żeby ktoś miał coś zyskać robiąc zamach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
jeżeli był inny to ok, nie wiem jaki byl bo jakos sie tym nie interesowałam wtedy, za mloda bylam, mowie tylko na podst tego co przeczytalam w wątku, ale koniec tematu, to nie jest wazne teraz.
![]() |
#100 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ---------- Cytat:
Ale i tak nie wiem czy faktycznie powiedział to Nostradamus bo nie mogę odnaleźć źródła cytatu :P |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i co że centrum Europy? Kto zyskał na śmierci prezydenta i co? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 ![]() "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
chodziło o śmierć gen. Sikorskiego, przepowiednia dotyczyła tego faktu wiec nie doszukujcie sie przełożenia na dzisiejsze czasy.
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
Krooolewna - skoro znasz się na historii lepiej niż ktokolwiek wypowiadający się na forum to nie rozumiem zaczepnych pytań i oczekiwań na odpowiedzi, które sama dobrze znasz. Podziel się informacjami, wszyscy chętnie przeczytają.
Rosja została pokonana w kliku wojnach, nigdy nie została zdobyta. My, Polacy podbiliśmy Moskwę raz, jako jedyni. Ogólnie wszystko zaczęło się od definicji "niezwyciężony". A może podyskutujmy jeszcze o słowie "zwyciężony" ? Żenujące.
Edytowane przez mel89 Czas edycji: 2010-04-12 o 02:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Przyczajenie
|
Wyrazy współczucia dla osoby, która przypisała tą przepowiednie do WTC. Do obecnej katastrofy niby wszystko się zgadza.
I wtem wielki ptak metalowy upadnie - samolot się rozbił - niby na WTC też się rozbił. a na nim znajdować się będą osoby ważne - prezydent, posłowie, senatorowie, i przede wszystkim dowódcy wszystkich rodzajów sił zbrojnych w Polsce - nie przypominam sobie żeby podczas ataków na WTC w którymś z samolotów były jakieś ważne osoby. kraju niezwyciężonego - Polska to kraj dzikusów nie do ujarzmienia, nie da się oswoić narodu polskiego i to właśnie czyni nas niezwyciężonymi, czy to jawnie czy w ukryciu Polacy zawsze walczą - to by pasowało, bo pierwszy raz przez kogoś z zewnątrz została naruszona nietykalność USA. a na kraj ogarnięty chaosem i żałobą, wrogi najeźdźca ze wschodu uderzy - to był rosyjski samolot, który rozbił się na terenie Rosji, nie jest wykluczone to, że wyjdą jakieś komplikacje(np że teoria Polski nie będzie się zgadzała z rosyjską, albo oskarżenie Rosji o katastrofe) i nie będzie kłótni, nigdy nie wiadomo jaką głupotę ktoś może wymyślić - USA nie była ogarnięta aż tak chaosem, tam szybko zadziałali, i co do Afganistanu na wschód od USA to można by się pokłócić, bo ciężko stwierdzić czy to wschód czy zachód. We wcześniejszej katastrofie lotniczej zginęło około 30 ważnych oficerów Wojska Polskiego, a teraz wszyscy dowódcy wraz z głowami państwa. Sytuacja polityczna i militarna Polski jest tragiczna jeśli chodzi o obronę przed wrogimi najeźdźcami. Krótko mówiąc na 4 rozbiór Polski dla chętnych zaborców jest to idealna okazja. Ja osobiście mimo tego, że niby dopasowałem sobie fakty do tej przepowiedni nie do końca w nią wierzę, ale jedno wiem na pewno - coś w tym jest, ale co? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zadomowienie
|
Czytaj dziadku cały wątek.
Nic w tym nie ma. Przepowiednia powstała w sobotę.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Przyczajenie
|
Rabid cały wątek przeczytałem i mam jedno pytanie co do Twojej wypowiedzi. Skoro przepowiednia powstała w sobotę to jakim cudem była przypisywana prawie 9 lat temu do WTC?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zadomowienie
|
Bo to nie jest ta sama przepowiednia, tamta też została zmyślona i brzmiała:
"Nad miastem Boga podniesie się wielki zgiełk. Dwaj bracia zostaną unicestwieni, a twierdza nie runie. A wielki władca runie. Trzecia wojna rozpocznie się, gdy miasto stanie w ogniu." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Przyczajenie
|
Możliwe, że to zmyślona przepowiednia. Nie czytałem centurii Nostradamusa więc nie będę się kłócił. Czy Centurie Nostradamusa można gdzieś kupić do przeczytania? Chodzi mi o zbiór wszystkich jego przepowiedni z potwierdzeniem zgodności z oryginałem. Chętnie bym sobie poczytał coś takiego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
Ta po francusku jest oryginalną wersją, a pod każdym czterowierszem po francusku jest jego dosłowne tłumaczenie na angielski. Polskim tłumaczeniom bym nie ufał, no chyba, że interlinearnym, ale Centurie nie miały u nas żadnego porządnego wydania - była tylko jakaś tam jedna książka, dwadzieścia lat temu, która od razy narzucała interpretacje.
![]() |
#116 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zadomowienie
|
Dałem już link. Bezpośrednio do strony z plikiem nie mogę, bo wizaż cenzuruje jej adres. Wchodzisz w link, potem w pierwszą stronę, i tam masz 'centurie I-X (w oryginale).rar'. Nie trzeba się logować.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
była mgła - ok! nie wiem czy slyszeliście, nie wiem czy jestto prawdą ale ponoć rozjanie dysponują sprzętem ktory moze wywolaź mgłe, ponoc kiedys tak zrobili na jakiejs olimpiadze. nie mówie ze to PRAWDA, ze tak napewno bylo, ze moglo byc, po prostu podaje do informacji zebrane wiadomosci po drugie: przed przylotem samolotu z prezydentem na tym samym lotnisku lądował godzine/kilknascie minut wczesniej samolot z dziennikarzami i jakoś nic sie nie stało ktoś tu tez napisał ze samolot lądował tylko raz... wiecie co, ja juz nie wiem w co mam wierzyc, co jest prawdą a co nią nie jest. ale myśle, ze jak było NAPRAWDE to nigdy sie nie dowiemy...
![]() |
![]() |
#120 | |||||||||||||||||||
Zakorzenienie
|
Marellic - ale Polska przegrywala nie tylko bitwy, ale cale wojny
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zenada to sa uogolnienia. Masa Polakow jest niedouczona, niestety. Poziom wiedzy historycznej niektorych w temacie jest zenujacy, do tego suplementowany nieumiejetnoscia obslugi slownika, gdzie jest jak wol napisane co oznacza slowo "niezwyciezony". Cytat:
![]() Amerykanie maja bez watpienia najlepsze uczelnie na swiecie, zdajesz sobie z tego sprawe ![]() Cytat:
Nie rozumiem tez, dlaczego niektorzy nie sa w stanie przyjac do wiadomosci, ze masa Polakow ma znaczace braki w wiedzy historycznej. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Definicje "niezwyciezony" ze slownika PWN juz podawalem, nijak sie ma do Twojej zupelnie nieuzadnionej i wydumanej interpretacji. Cytat:
![]() Jakie Ty masz pojecie nt. mojej wiedzy historycznej? Zerowe, a pienisz sie ze masz wieksza ode mnie, urocze ![]() Podalem Ci jak kawe na lawe wojny jakie przegrala Rosja, to nabralas wody w usta, pominelas to i udajesz, ze tego w ogole nie bylo ![]() Cytat:
![]() Cytat:
A kto mowil, ze w Wojnie Krymskiej byli Polacy, pytanie, jesli skleroza zaatakowala, brzmi: Cytat:
Pytanie jest - kiedy Rosja zostala zwyciezona, a nie kiedy Polska pokonala Rosje (choc na to drugie tez sa przyklady ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() O Pokoju Brzeskim poczytaj ![]() Cytat:
![]() ![]() A wojna Polsko-Sowiecka, to kolejna wojna przegrana przez Rosje ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wiedzy to za grosz nie masz, tylko tupet. Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||||||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:07.