Nostradamus - tragedia w Smoleńsku - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-11, 17:44   #91
krooolewna
Zadomowienie

Dot.: Nostradamus - tragedia w Smoleńsku

Cytat:
Napisane przez srebrnykot Pokaż wiadomość
Wysłałam Ci linka do CAŁEJ HISTORII, nie do starożytności, to tak po pierwsze. Tyle, że informacje encyklopedyczne zwykle zaczynają się na starożytności. To tak na marginesie.
A po drugie, moja wiedza historyczna bynajmniej nie ma źródła w wikipedii I jest niemała, nieskromnie mówiąc. Ale tutaj nie powoływałam się na poważne opracowania, ale na wikipedię, bo stwierdziłam, że może chociaż to tak marne źródło Ci przybliży odpowiedź na pytanie, dlaczego Rosję trudno nazwać niezwyciężoną.

Tonu Twojej wypowiedzi nie skomentuję. Sama wystawiasz sobie świadectwo, podpierając się argumentami ad personam. To tak odnośnie tego, co napisałaś o Vixen na przykład.

A ja nadal jestem głosem ''wołającego na pustyni''.
Oprócz obelg w stosunku do mojej osoby i wiedzy historycznej, którą rozpoczęła Vixen - do chwili obecnej nie uzyskałam odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania.
Świadczy to wyłącznie o Waszej całkowitej indolencji historycznej oraz braku jakichkolwiek przykładów obalających moje twierdzenie.
Trzeba umieć przyznać się do błędów,a nie bezpodstawnie oczerniać.
Nadal apeluje do Was zajmijcie się wnikliwym studiowaniem podręczników nim wejdziecie ze mną w dyskusję.
Wobec powyższego brak kontrargumentów na moje stwierdzenie należy uznać za Wasze przyznanie się do niewiedzy.
Nie czuję do Was żalu,bo rozumiem,że chcieliście wyjść na mądrzejszych,ale do tego trzeba troszkę postudiować historię i orientować się na temat świata współczesnego.
Dyskusja polega na wymianie argumentów przez osoby posiadające wiedzę.W sytuacji,gdy tylko ja posiadam wiedzę,a Wy tylko przywłaszczacie jej posiadanie na ten temat dalsza dyskusja jest bez sensu(bo z Waszej strony polega ona tylko na obrażaniu od samego początku)..
srebrnykot Nie wiem skąd i jaką posiadasz wiedzę historyczna,ale skoro cytujesz TYLKO wikipedię podejrzewam,że Twoja wiedza nie jest aż tak ogromna.Jeżeli jesteś taką obrońcą Vixen powinnaś przeczytać cały wątek,a nie tylko wybrane fragmenty tak jak zaprezentowałaś to cytując artykuł o Rosji.Nie odnosząc się do argumentów ad personam chciałabym Ci radzić spokojne przestudiowanie tego tematu i historii Rosji nim będziesz chciała zabłysnąć swoja niewiedzą.Ewentualnie istnieje na tym forum wiele innych tematów ,gdzie możesz ukryć swoje braki w historii ''i jechać wyłącznie na tupecie''.
Pozdrawiam i zachęcam do rozpoczęcia lektury od podręczników historii chociażby na poziomie podstawowym.Myślę,że za kilka lat będzie mogli podyskutować na podobnym poziomie.
Wraz z powyższą radą przesyłam pozdrowienia i ten temat uważam w sumie za zamknięty z mojej strony.

P.S.Prędzej dostanę bana na tym forum niż uzyskam od Was ''niby oczywistą odpowiedź'',ale rozumiem,że przestudiowanie podręczników do historii zajmuje sporo czasu,że te Wasze niby oczywiste odpowiedzi po prostu nie istnieją.

Edytowane przez krooolewna
Czas edycji: 2010-04-11 o 18:01
krooolewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-11, 17:45   #92
nebya
Wtajemniczenie

Czasami to mi już witki opadają ( a po lekturze niektórych postów w wątku głównym, o wczorajszej tragedii, to już tylko pusty śmiech).

Czy w to wierze? Nie. Nie przejmuję się zmyślonymi tekstami, czy też nadinterpretacjami, a tym bardziej naginaniem faktów. Spisku czy też działań z premedytacją ze strony Rosji, we wczorajszej katastrofie, także się nie doszukuję.

Wczorajszy wypadek to wielka tragedia, ale nie dorabiałabym do niego ideologii , a tym bardziej daleka jestem od gloryfikowania kogokolwiek- ale to tak poza tematem wątku.

nebya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-11, 17:46   #93
awia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katrina1991 Pokaż wiadomość
jakze stało sie to w mojej okolicy... na poczatku roku odkryto ze w ogromnym terenie w zamojszczyznie leza ogromne zloza ropy z jakichs kamyczkow( niewiem jakich) no i zaraz potem putin zaczal sie przymilac do Polski... a ze ta okolica na ktorej mieszkam, wiec tu kazdy jest podniecony, bo mysla ze drugi dubaj bedzie.... a zaraz po tym pamietam na demotywatorach byl taki demot:
AMERYKA. już nie długo do nas wpadna na misje pokojową...
zaraz znajde jakis artykul...
http://www.polskieradio.pl/wiadomosc...zna/?id=152500
http://www.polskieradio.pl/wiadomosci/kraj/?id=146879
http://www.polskieradio.pl/wiadomosci/kraj/?id=134398

tak wiec mamy powody do niepokoju
A i moze i dobrze.
Najadą, rząd obalą, drogi pobudują, to taka tragedia?

Tak sobie wlasnie pomyslalam, jak ponura napisala, ze nas generalnie tylko USA ma sen najezdzac zeby kolonie w centrum europy miec.
Bo Polacy to są dobrzy tylko w partzantce przeciw okupantowi, bo jak juz maja wladze demokratyczną w rękach to wybieraja beznadziejnie głupio. I odkąd się Rosja odczepila to za bardzo do przodu nie poszlismy.

ale to tylko moje zdanie
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem

Edytowane przez awia
Czas edycji: 2010-04-11 o 17:47
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-11, 17:59   #94
jennuś
Zakorzenienie

przeprazam, że się wtrącę, ale jakby wierzyć tym wzystkim przepowiedniom to koniec świata powinine był nastąpić już przynajmniej z 3 razy :P w latach 80. cos mowili o tym, w 1997 roku mial byc i w 2000 jako wkroczenie w milenium i co? nadal nic

po drugie: jezeli chodzi o interpretację przepowiedni to sorry ale jak można było ten fragment akurat porównywać z WTC? a gdzie niby w tych samolotach były ważne osoby kraju? to juz ona pauje bardziej do obecnej sytuacji. secondo, przepowiednia mowi o runieciu maszyny na ziemie a jak wiadomo samoloty na wtc nie runely na ziemie tylko w budynki - wg mnie to jest dopiero fantazja i nadinterpretacja, ale mniejsza z tym, niewazne.

po trzecie: że niby to był zabieg umyślny i że putin maczal w tym palce? o matko, w jaki sposob niby? po pierwsze była mgla, po drugie lotnisko nie było przystosowane do lądowania takiej maszyny, po trzecie pilot podchodził do lądowania 4 razy, zdecydowanie za dużo, po czwarte ponoc załoga samolotu tzn. ktoś od prezydenta powiedział ze pilot ma lądować w smolensku mimo ze mial zalecenia lądowac w moskwie czy witebsku, ze wzgledu na to aby nie spoznic sie na uroczystosci. Samo lądowanie bylo ryzykowne w tak duzej liczbie przeciwswskazan do tego. I nie sa to infrmacje z mojej glowy tylko potwierdzone informacje reporterów telewizyjnych.
Stary 2010-04-11, 18:13   #95
rabid
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jennuś Pokaż wiadomość
po drugie: jezeli chodzi o interpretację przepowiedni to sorry ale jak można było ten fragment akurat porównywać z WTC? a gdzie niby w tych samolotach były ważne osoby kraju? to juz ona pauje bardziej do obecnej sytuacji. secondo, przepowiednia mowi o runieciu maszyny na ziemie a jak wiadomo samoloty na wtc nie runely na ziemie tylko w budynki - wg mnie to jest dopiero fantazja i nadinterpretacja, ale mniejsza z tym, niewazne.
Wtedy przepowiednia miała inną treść, ale też była zmyślona.
Tutaj jest artykuł na temat tamtej.
Stary 2010-04-11, 18:17   #96
muszynianka
Zakorzenienie

Pójdę po przepowiednie i sprawdzę czy w ogóle taki fragment istnieje
Mam grubą księgę z różnymi fragmentami
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-11, 18:24   #97
Jazzlyn
Zadomowienie

Cytat:
po drugie: jezeli chodzi o interpretację przepowiedni to sorry ale jak można było ten fragment akurat porównywać z WTC?
O WTC był inny czterowiersz, który swoja drogą nie został napisany przez Nostradamusa tylko jakiegoś kanadyjskiego studenta (jako esej na zajęcia z literatury).
Jazzlyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-11, 18:38   #98
Lemirka
Zakorzenienie

Po pierwsze Nostradamus pisał swoje przepowiednie wąchając opium i gapiąc się w klielich z czarną wodą - więc nie dziwie się że miał takie chore wizje.

Po drugie - wszystkie jego przepowiednie zostały dopasowane do faktów po faktach - czyli jak powiem teraz że za jakiś czas będzie ogromna tragedia, która wstrząśnie światem (a pewnie będzie jeszcze nie jedna) to mogę mówić że widzę co będzie w przyszłości?

Po trzecie - podobno nostradamus i kilku innych wróżbitów przewidziało III WS na listopad 2010 do 2014 r. z użyciem bomb nuklearnych. Cóż pożyjemy zobaczymy

Po czwarte - jako że większość z Was jest katolikami to przypominam, że sam Bóg mówi "Nie znasz dnia ani godziny" więc dlaczego Nostradamus miałby ją znać?

Po piąte - w odniesieniu do teorii spiskowych - czy tego chcemy czy nie Polska nie jest tak znaczącym krajem żeby ktoś miał coś zyskać robiąc zamach.
Lemirka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-11, 18:40   #99
jennuś
Zakorzenienie

jeżeli był inny to ok, nie wiem jaki byl bo jakos sie tym nie interesowałam wtedy, za mloda bylam, mowie tylko na podst tego co przeczytalam w wątku, ale koniec tematu, to nie jest wazne teraz.
Stary 2010-04-11, 18:47   #100
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Po drugie - wszystkie jego przepowiednie zostały dopasowane do faktów po faktach - czyli jak powiem teraz że za jakiś czas będzie ogromna tragedia, która wstrząśnie światem (a pewnie będzie jeszcze nie jedna) to mogę mówić że widzę co będzie w przyszłości?
dobrze ale weź pod uwagę że człowiek z szesnastego wieku miał wizję żelaznych ptaków co się wtedy ludziom w głowach nie mieściło.

---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ----------

Cytat:
Po piąte - w odniesieniu do teorii spiskowych - czy tego chcemy czy nie Polska nie jest tak znaczącym krajem żeby ktoś miał coś zyskać robiąc zamach.
Jasne, takie beznadziejne położenie, to tylko centrum europy.

Ale i tak nie wiem czy faktycznie powiedział to Nostradamus bo nie mogę odnaleźć źródła cytatu :P
Stary 2010-04-11, 18:51   #101
rabid
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
dobrze ale weź pod uwagę że człowiek z szesnastego wieku miał wizję żelaznych ptaków co się wtedy ludziom w głowach nie mieściło.

---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ----------

Ale i tak nie wiem czy faktycznie powiedział to Nostradamus bo nie mogę odnaleźć źródła cytatu :P
Nie powiedział. Nie ma tam takiego tekstu, ani żadnego innego o żelaznych ptakach.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-11, 18:52   #102
Lemirka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość

O lataniu to się sniło od początku istnienia - że tak sobie Ikara wspomnę.

No i co że centrum Europy?
Kto zyskał na śmierci prezydenta i co?
Lemirka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-11, 18:54   #103
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Nie powiedział. Nie ma tam takiego tekstu, ani żadnego innego o żelaznych ptakach.
I w ten sposób rozwiały się wszystkie moje wątpliwości :P
Stary 2010-04-11, 19:50   #104
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

Cytat:
przeprazam, że się wtrącę, ale jakby wierzyć tym wzystkim przepowiedniom to koniec świata powinine był nastąpić już przynajmniej z 3 razy :P w latach 80. cos mowili o tym, w 1997 roku mial byc i w 2000 jako wkroczenie w milenium i co? nadal nic

po trzecie: że niby to był zabieg umyślny i że putin maczal w tym palce? o matko, w jaki sposob niby? po pierwsze była mgla, po drugie lotnisko nie było przystosowane do lądowania takiej maszyny, po trzecie pilot podchodził do lądowania 4 razy, zdecydowanie za dużo, po czwarte ponoc załoga samolotu tzn. ktoś od prezydenta powiedział ze pilot ma lądować w smolensku mimo ze mial zalecenia lądowac w moskwie czy witebsku, ze wzgledu na to aby nie spoznic sie na uroczystosci. Samo lądowanie bylo ryzykowne w tak duzej liczbie przeciwswskazan do tego. I nie sa to infrmacje z mojej glowy tylko potwierdzone informacje reporterów telewizyjnych.
jak się okazuje podchodził 1 raz...

A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42

"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"
kika171 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-11, 21:48   #105
speedstar
Raczkowanie

chodziło o śmierć gen. Sikorskiego, przepowiednia dotyczyła tego faktu wiec nie doszukujcie sie przełożenia na dzisiejsze czasy.
Stary 2010-04-12, 01:00   #106
strawberry9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kika171 Pokaż wiadomość
jak się okazuje podchodził 1 raz...
nie jeden raz a dwa razy.taka jest najnowsza wiadomosc z serwisow informacyjnych

poza tym jest tyle niejasnosci i niescislosci ,ze trzeba jeszcze poczekac na ostateczną wersje...
strawberry9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-12, 02:06   #107
mel89
Zakorzenienie

Krooolewna - skoro znasz się na historii lepiej niż ktokolwiek wypowiadający się na forum to nie rozumiem zaczepnych pytań i oczekiwań na odpowiedzi, które sama dobrze znasz. Podziel się informacjami, wszyscy chętnie przeczytają.

Rosja została pokonana w kliku wojnach, nigdy nie została zdobyta. My, Polacy podbiliśmy Moskwę raz, jako jedyni.

Ogólnie wszystko zaczęło się od definicji "niezwyciężony". A może podyskutujmy jeszcze o słowie "zwyciężony" ? Żenujące.

Edytowane przez mel89
Czas edycji: 2010-04-12 o 02:29
mel89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-12, 10:00   #108
DziadekJohnson
Przyczajenie

Wyrazy współczucia dla osoby, która przypisała tą przepowiednie do WTC. Do obecnej katastrofy niby wszystko się zgadza.

I wtem wielki ptak metalowy upadnie
- samolot się rozbił - niby na WTC też się rozbił.

a na nim znajdować się będą osoby ważne
- prezydent, posłowie, senatorowie, i przede wszystkim dowódcy wszystkich rodzajów sił zbrojnych w Polsce - nie przypominam sobie żeby podczas ataków na WTC w którymś z samolotów były jakieś ważne osoby.

kraju niezwyciężonego
- Polska to kraj dzikusów nie do ujarzmienia, nie da się oswoić narodu polskiego i to właśnie czyni nas niezwyciężonymi, czy to jawnie czy w ukryciu Polacy zawsze walczą - to by pasowało, bo pierwszy raz przez kogoś z zewnątrz została naruszona nietykalność USA.

a na kraj ogarnięty chaosem i żałobą, wrogi najeźdźca ze wschodu uderzy
- to był rosyjski samolot, który rozbił się na terenie Rosji, nie jest wykluczone to, że wyjdą jakieś komplikacje(np że teoria Polski nie będzie się zgadzała z rosyjską, albo oskarżenie Rosji o katastrofe) i nie będzie kłótni, nigdy nie wiadomo jaką głupotę ktoś może wymyślić - USA nie była ogarnięta aż tak chaosem, tam szybko zadziałali, i co do Afganistanu na wschód od USA to można by się pokłócić, bo ciężko stwierdzić czy to wschód czy zachód.

We wcześniejszej katastrofie lotniczej zginęło około 30 ważnych oficerów Wojska Polskiego, a teraz wszyscy dowódcy wraz z głowami państwa. Sytuacja polityczna i militarna Polski jest tragiczna jeśli chodzi o obronę przed wrogimi najeźdźcami. Krótko mówiąc na 4 rozbiór Polski dla chętnych zaborców jest to idealna okazja. Ja osobiście mimo tego, że niby dopasowałem sobie fakty do tej przepowiedni nie do końca w nią wierzę, ale jedno wiem na pewno - coś w tym jest, ale co?
DziadekJohnson jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-12, 10:13   #109
rabid
Zadomowienie

Czytaj dziadku cały wątek.
Nic w tym nie ma. Przepowiednia powstała w sobotę.
Stary 2010-04-12, 10:24   #110
DziadekJohnson
Przyczajenie

Rabid cały wątek przeczytałem i mam jedno pytanie co do Twojej wypowiedzi. Skoro przepowiednia powstała w sobotę to jakim cudem była przypisywana prawie 9 lat temu do WTC?
Stary 2010-04-12, 10:30   #111
Jazzlyn
Zadomowienie

Bo to nie jest ta sama przepowiednia, tamta też została zmyślona i brzmiała:
"Nad miastem Boga podniesie się wielki zgiełk. Dwaj bracia zostaną unicestwieni, a twierdza nie runie. A wielki władca runie. Trzecia wojna rozpocznie się, gdy miasto stanie w ogniu."
Jazzlyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-12, 10:41   #112
DziadekJohnson
Przyczajenie

Możliwe, że to zmyślona przepowiednia. Nie czytałem centurii Nostradamusa więc nie będę się kłócił. Czy Centurie Nostradamusa można gdzieś kupić do przeczytania? Chodzi mi o zbiór wszystkich jego przepowiedni z potwierdzeniem zgodności z oryginałem. Chętnie bym sobie poczytał coś takiego.
Stary 2010-04-12, 11:22   #113
rabid
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DziadekJohnson Pokaż wiadomość
Możliwe, że to zmyślona przepowiednia. Nie czytałem centurii Nostradamusa więc nie będę się kłócił. Czy Centurie Nostradamusa można gdzieś kupić do przeczytania? Chodzi mi o zbiór wszystkich jego przepowiedni z potwierdzeniem zgodności z oryginałem. Chętnie bym sobie poczytał coś takiego.
Można znaleźć w internecie, np. tutaj, w wersji francuskiej i angielskiej.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-12, 11:28   #114
DziadekJohnson
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez rabid Pokaż wiadomość
Można znaleźć w internecie, np. tutaj, w wersji francuskiej i angielskiej.
Dzięki, ale chodzi mi o wersje w języku polskim i czy te wersje, które podałeś mają zgodność z oryginałem? Szukałem na google ale nic nie udało mi się znaleźć, może złe słowa kluczowe wpisywałem.
Stary 2010-04-12, 11:56   #115
rabid
Zadomowienie

Cytat:
Dzięki, ale chodzi mi o wersje w języku polskim i czy te wersje, które podałeś mają zgodność z oryginałem? Szukałem na google ale nic nie udało mi się znaleźć, może złe słowa kluczowe wpisywałem.
Ta po francusku jest oryginalną wersją, a pod każdym czterowierszem po francusku jest jego dosłowne tłumaczenie na angielski. Polskim tłumaczeniom bym nie ufał, no chyba, że interlinearnym, ale Centurie nie miały u nas żadnego porządnego wydania - była tylko jakaś tam jedna książka, dwadzieścia lat temu, która od razy narzucała interpretacje.
Stary 2010-04-12, 11:58   #116
DziadekJohnson
Przyczajenie

Cytat:
Ta po francusku jest oryginalną wersją, a pod każdym czterowierszem po francusku jest jego dosłowne tłumaczenie na angielski. Polskim tłumaczeniom bym nie ufał, no chyba, że interlinearnym, ale Centurie nie miały u nas żadnego porządnego wydania - była tylko jakaś tam jedna książka, dwadzieścia lat temu, która od razy narzucała interpretacje.
Czyli najlepiej nauczyć się francuskiego i przeczytać w oryginale albo przeczytać wersję angielską? A mógłbyś zarzucić linkiem do tych Centurii?
Stary 2010-04-12, 12:06   #117
rabid
Zadomowienie

Cytat:
Czyli najlepiej nauczyć się francuskiego i przeczytać w oryginale albo przeczytać wersję angielską? A mógłbyś zarzucić linkiem do tych Centurii?
Dałem już link. Bezpośrednio do strony z plikiem nie mogę, bo wizaż cenzuruje jej adres. Wchodzisz w link, potem w pierwszą stronę, i tam masz 'centurie I-X (w oryginale).rar'. Nie trzeba się logować.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-12, 13:23   #118
DziadekJohnson
Przyczajenie

Cytat:
Dałem już link. Bezpośrednio do strony z plikiem nie mogę, bo wizaż cenzuruje jej adres. Wchodzisz w link, potem w pierwszą stronę, i tam masz 'centurie I-X (w oryginale).rar'. Nie trzeba się logować.
Ok już znalazłem dzięki wielkie za pomoc.
Stary 2010-04-12, 15:22   #119
teleskop86
Rozeznanie

Cytat:

słuchajcie, ja nie wiem co o tym wszystkim myśleć;/
była mgła - ok! nie wiem czy slyszeliście, nie wiem czy jestto prawdą ale ponoć rozjanie dysponują sprzętem ktory moze wywolaź mgłe, ponoc kiedys tak zrobili na jakiejs olimpiadze. nie mówie ze to PRAWDA, ze tak napewno bylo, ze moglo byc, po prostu podaje do informacji zebrane wiadomosci
po drugie: przed przylotem samolotu z prezydentem na tym samym lotnisku lądował godzine/kilknascie minut wczesniej samolot z dziennikarzami i jakoś nic sie nie stało
ktoś tu tez napisał ze samolot lądował tylko raz...
wiecie co, ja juz nie wiem w co mam wierzyc, co jest prawdą a co nią nie jest. ale myśle, ze jak było NAPRAWDE to nigdy sie nie dowiemy...

teleskop86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-12, 15:27   #120
Wyrak
Zakorzenienie

Marellic - ale Polska przegrywala nie tylko bitwy, ale cale wojny Znaczenie slowa "niezwyciezony" slownik zupelnie jasno podaje i Polska nijak po to znaczenie nie podchodzi

Cytat:
Napisane przez traci Pokaż wiadomość
A wracajac do tematu przepowiedni co by to najezdzcy ze wschodu dalo?
Dlaczego mieliby napasc na Polske?
I w czym smierc tylu politykow na raz mialo by pomoc ,skoro i tak kazdy np wojskowy ma swojego zastepce ktory automatycznie przejmuje obowiazki tego ,ktory zginol czy zmarl.
Akurat to, ze zginelo naraz tylu dowodcow wg mnie jest z punktu widzenia funkcjonowania panstwa najwiekszym problemem i to nie jest takie hop siup.

Cytat:
Napisane przez BunnyMoon Pokaż wiadomość
Putinowi na reke?? Wrecz przeciwnie, bo od wczoraj caly swiat sie wlasnie zaiteresowal Katyniem , a dzis wieczorem jakas tv w Rosji wyemituje film Wajdy Katyn , wiec uwazam ze Rosja zachowuje sie bardzo dobrze, a ten wypadek tylko zwrocil oczy wszystkich na Katyn i to co sie tam wydarzyla 70 lat temu
Zgadzam sie z tym.

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
wybrać tą : tą : a może tą : emotkę żeby określić wizualnie moje samopoczucie po przeczytaniu takiej ilości głupot zawartej na tak niewielu stronach jakiegoś wątku

o a teraz wiem - to bedzie ta ikonka : bo tak pięknie to opisałaś no boski tekst po prostu

a tak serio

wiecie co - ostatenie wydarzenia pokazują, że Polacy to w sporej mierze kraj osób które :
1) nie znają za grosz historii, no totalnie zero podstawowej wiedzy.. pomiając to, że nie znają historii świata to mają na dodatek obraz historii Polski wygarniety z jakiejś zakrzywionej alternatywnej czasoprzestrzeni
( dyskusja o niezwycieżonej Rosji to po prostu... nóż się w kieszeni otwiera)

I wy ludzie w tym kraju sobie dajecie prawo mówić, że Amerykanie to nieduczeni idioci którzy nie mają pojęcia gdzie jakie państwo leży?

2) Konstytucja własnego kraju w dłoni nie mieli i ani razu nie czytali - a jak mieli to chyba tylko kartki poprzerzucali z lewej na prawą i odłożyli

3) Kraj tak zaciemniony zabobonami, przepowiedniami etc że cygańskie wróżki z 30 letnim stażem "pracy" mogłby pozazdrości fantazji w wymyślaniu co raz to nowszych wersji przyszłości

taka mała refleksja po poczytaniu co dorośli ludzie, obywatele tego kraju - studentki, ludzie pracujący w różnorakich instytucjach, zakładach wygadują na fali tych wszystkich przykrych wydarzeń

a zdanie Polaków o Rosji to w ogóle jakiś ciemnogród , no po prostu taki uraz z powodu rzeczy sprzed 70 lat ( o których też nie mają pojęcia bo o znaniu historii juz pisałam) że by sami złapali za broń i poszli atakować..

Oczywiscie - są tez osoby które dokonały ogromne poświecenia i się uczyły w podstawówce, są też takie które jak czegoś nie wiedzą to po prostu się dowiadują zanim napiszą.. tylko szkoda, że zaraz jest na nie nagonka jakby herezje szerzyły
W pelni sie zgadzam.

Cytat:
Napisane przez ever-dream Pokaż wiadomość
Żenada to co piszesz. Polacy są niedouczeni?
Zenada to sa uogolnienia.
Masa Polakow jest niedouczona, niestety.
Poziom wiedzy historycznej niektorych w temacie jest zenujacy, do tego suplementowany nieumiejetnoscia obslugi slownika, gdzie jest jak wol napisane co oznacza slowo "niezwyciezony".

Cytat:
Jakbyś nie wiedziała Polska ma bardzo wysoki wskaźnik scholaryzacji, bardzo chwali się naszą edukację za granicą.
Gdzie sie niby chwali i jakie uczelnie.
Amerykanie maja bez watpienia najlepsze uczelnie na swiecie, zdajesz sobie z tego sprawe ?

Cytat:
I skoro ona Twoim zdaniem jest do niczego to nie wiem co z innymi narodami.
A ja nie wiem, skad w ogole takie bezsensowne uogolnienia.
Nie rozumiem tez, dlaczego niektorzy nie sa w stanie przyjac do wiadomosci, ze masa Polakow ma znaczace braki w wiedzy historycznej.

Cytat:
Owszem - znajdą się osoby niedouczone, ale większość ma spore pojęcie o historii.
Rozumiem, ze to twierdzenie o wiekszosci mozesz poprzec konkretnymi danymi ?

Cytat:
Amerykanie o swojej historii prawie nic nie wiedzą, poza sloganami typu "Washington" i "Kennedy".
Raz - bzdurnie uogolniasz, dwa nie masz zielonego pojecia o Amerykanach

Cytat:
Napisane przez krooolewna Pokaż wiadomość
Kobieto Ty chyba nie rozumiesz pojęcia niezwyciężony kraj.
Niezwyciężony znaczy niezdobyty,a to określenie nie dotyczy pojedynczych bitew czy wojen.
Nie, to Ty nie rozumiesz tego pojecia. Niezwyciezony a niezdobyty nie znacza to samo Jedno odnosi sie do osob, armii, nawet calych krajow/narodow, drugie do miejsc.

Definicje "niezwyciezony" ze slownika PWN juz podawalem, nijak sie ma do Twojej zupelnie nieuzadnionej i wydumanej interpretacji.

Cytat:
Dlatego Twoja odpowiedz nie ma się nijak do tego terminu.
Gwarantuję Ci,że historię znam lepiej niż Ty i Wyrak i inni pseudo naukowcy tutaj razem wzięci.
Bez obrazy, jak dotad w kwestii wiedzy historycznej to sie kompromitujesz.

Jakie Ty masz pojecie nt. mojej wiedzy historycznej? Zerowe, a pienisz sie ze masz wieksza ode mnie, urocze

Podalem Ci jak kawe na lawe wojny jakie przegrala Rosja, to nabralas wody w usta, pominelas to i udajesz, ze tego w ogole nie bylo

Cytat:
Zamiast prowokować swoją niewiedzą i jakimiś ogólnikami weź się do czytania albo zajmij się tylko gotowaniem,bo w tym mam nadzieję jesteś lepsza.
A ja nadal czekam na konkrety i odpowiedź na moje pytanie.
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...6&postcount=50

Cytat:
Aha.
Teraz dopiero się popisałeś 'wiedzą' historyczną.
Co do Wojny Krymskiej to nie wiem gdzie tam byli Polacy?
Nie popisalem sie, bo to dosyc podstawowe rzeczy wiesz, ale spoko, poniose kaganek oswiaty.

A kto mowil, ze w Wojnie Krymskiej byli Polacy, pytanie, jesli skleroza zaatakowala, brzmi:

Cytat:
A kiedy( w którym roku i przez kogo) Twoim zdaniem Rosja była zwyciężona?
To Ci pisze, w wyniku trwajacej w latach 1853-1856 wojny krymskiej, przez Turcje (Imperium Osmanskie), Wlk Brytanie, Francje i Sardynie.

Cytat:
Szczególnie,że nie było wtedy Polski.
Pytanie jest - kiedy Rosja zostala zwyciezona, a nie kiedy Polska pokonala Rosje (choc na to drugie tez sa przyklady ). Zalosnie wykrecasz kota ogonem

Cytat:
Jeśli chodzi do Wojny to co prawda Rosja ja przegrała,ale nie utraciła nawet Krymu.Nie mówiąc,żeby ktoś ją wtedy całą podbił.Na ten temat myślę,że wystarczy.
Nie, nie wystarczy, pleciesz bezdenne bzdury. Bylo pytanie, kiedy byla zwyciezona, a nie kiedy miala strary terytorialne, ani kiedy byla podbita. Lapiesz "subtelna" roznice?

Cytat:
Co do I Wojny Swiatowej Rosja jej nie przegrała,tylko Niemcy i Austro- Węgry,więc nie wiem skąd posiadasz te informację?Rosja wycofała się z wojny z Niemcami z uwagi na Rewolucje Październikową,ale Niemcy przecież nie zdobyli Rosji.
Totalnie sie kompromitujesz.

O Pokoju Brzeskim poczytaj

Cytat:
Poza tym z kim by w takim razie Polska walczyła w roku 1920,jak nie z Rosją?
Z Rosja Sowiecka, pewnie Tylko - co to ma do tematu IWS, ktora sie dla Rosji skonczyla przegrana i traktatem pokojowym zawartym w Brzesciu

A wojna Polsko-Sowiecka, to kolejna wojna przegrana przez Rosje

Cytat:
Myślę,że wystarczy w tym temacie.
Ty chociaż orientujesz się w nazwach wojen,ale co do Vixen podejrzewam,że nie potrafi odróżnić Krzyżaków od Tatarów i dalsza rozmowa moja z nią nie ma sensu.
Skompromitowalas sie na calej linii, probujesz zalosnym wykrecaniem kota ogonem zatuszowac swoja ignornacje historyczna, tyle, ze te proby sa nieudolne, a ignornacja przepastna Masz jeszcze czelnosc pisac, ze Twoja wiedza historyczna jest wieksza od danych osob piszacych w tym temacie ?

Cytat:
To jakiś żart. Wśród tysiąca czterowierszy nie ma ani jednego o metalowym ptaku i całej wspomnianej reszcie. Ktoś to zmyślił, a ludzie podchwycili. Podobnie było w przypadku 9/11, tam też nagle znikąd, już następnego dnia, wypłynął czterowiersz Nostradamusa, którego zupełnie przypadkiem nie było w Centuriach.
Dobra pointa tematu

Cytat:
A ja nadal jestem głosem ''wołającego na pustyni''.
Oprócz obelg w stosunku do mojej osoby i wiedzy historycznej, którą rozpoczęła Vixen - do chwili obecnej nie uzyskałam odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania.
Świadczy to wyłącznie o Waszej całkowitej indolencji historycznej oraz braku jakichkolwiek przykładów obalających moje twierdzenie.
Trzeba umieć przyznać się do błędów,a nie bezpodstawnie oczerniać.
Nadal apeluje do Was zajmijcie się wnikliwym studiowaniem podręczników nim wejdziecie ze mną w dyskusję.
Wobec powyższego brak kontrargumentów na moje stwierdzenie należy uznać za Wasze przyznanie się do niewiedzy.
Nie czuję do Was żalu,bo rozumiem,że chcieliście wyjść na mądrzejszych,ale do tego trzeba troszkę postudiować historię i orientować się na temat świata współczesnego.
Dyskusja polega na wymianie argumentów przez osoby posiadające wiedzę.W sytuacji,gdy tylko ja posiadam wiedzę,a Wy tylko przywłaszczacie jej posiadanie na ten temat dalsza dyskusja jest bez sensu(bo z Waszej strony polega ona tylko na obrażaniu od samego początku)..
srebrnykot Nie wiem skąd i jaką posiadasz wiedzę historyczna,ale skoro cytujesz TYLKO wikipedię podejrzewam,że Twoja wiedza nie jest aż tak ogromna.Jeżeli jesteś taką obrońcą Vixen powinnaś przeczytać cały wątek,a nie tylko wybrane fragmenty tak jak zaprezentowałaś to cytując artykuł o Rosji.Nie odnosząc się do argumentów ad personam chciałabym Ci radzić spokojne przestudiowanie tego tematu i historii Rosji nim będziesz chciała zabłysnąć swoja niewiedzą.Ewentualnie istnieje na tym forum wiele innych tematów ,gdzie możesz ukryć swoje braki w historii ''i jechać wyłącznie na tupecie''.
Pozdrawiam i zachęcam do rozpoczęcia lektury od podręczników historii chociażby na poziomie podstawowym.Myślę,że za kilka lat będzie mogli podyskutować na podobnym poziomie.
Wraz z powyższą radą przesyłam pozdrowienia i ten temat uważam w sumie za zamknięty z mojej strony.

P.S.Prędzej dostanę bana na tym forum niż uzyskam od Was ''niby oczywistą odpowiedź'',ale rozumiem,że przestudiowanie podręczników do historii zajmuje sporo czasu,że te Wasze niby oczywiste odpowiedzi po prostu nie istnieją.
Odpowiedzi uzyskalas, po prostu nie przyjmujesz faktow do wiadomosci i brniesz dalej coraz bardziej sie osmieszajac
Wiedzy to za grosz nie masz, tylko tupet.

Cytat:
Napisane przez mel89 Pokaż wiadomość
Rosja została pokonana w kliku wojnach, nigdy nie została zdobyta. My, Polacy podbiliśmy Moskwę raz, jako jedyni.
Moskwe dwukrotnie (raz w XIII i raz w XIV wieku) zdobywali Tatarzy, Polacy w XVIIw i oczywiscie Napoleon w 1812.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości