|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1891 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.IV
Cytat:
Ja wam powiem z doświadczenia ,że z tym jedzeniem to różnie bywa.Ja w pierwszej ciąży od początku nie piłam kawy i uważałam na to co jem ,ale po 7 miesiącu przyszedł mi smak na kawe że nie mogłam wytrzymać i zrobiłam sobie cappucino i po łyku miałam taką zgage że szok.A jak karmiłam to tylko owoce pestkowe i cytrusowe odstawiłam no i kapusta kiszona i ogórki kwaszone tego typu rzeczy, no i z tygodnia na tydzień po trochę czegoś zjadłam i próbowałam czy będzie ok.Nawet moja położna mi powiedziała żeby tak próbować żeby się dzidzia przyzwyczaiła no i tak robiłam i teraz też tak robię.Tylko że teraz jak mam smak na kawe to sobie nie odmawiam,wiadomo taka lekka i z mlekiem ale nic się nie dzieje
|
|
#1892 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.IV
Czesc mamuski
Juz przybylam do Polski i ciesze sie chwilami z rodzina i przyjaciolmi no i oczywiscie buszuje po sklepach w poszukiwaniu wyprawki. Dzis chyba pojedziemy z mama kupic wszystko ,no moze nie wszystko ,ale jakies 90% rzeczy na pewno. itakasia Rzeczywiscie masz racje nie ma co tak chwalic tej pomocy panstw skandynaskich. Ja mieszkam w Norwegii,a i tak przyjezdzam do Polski i robie tutaj dodatkowo wszystkie badania bo w No mam tylko minimum tego co bym chciala. Na wszystkie moje pytania o skurcze ,bole ,puchniecie dostaje odp. ,ze to normalne i jezeli cos boli bardzo to zalecaja jedynie paracet. Ciaze tutaj prowadzi lekarz pierwszego kontaktu i np. nigdy nie mialam tutaj robionej cytologii bo po co jak nie ma zadnych objawow ,nie bede miala robionej glukozy bo nie wyszedl cukier w moczu. Dlugo by opowiadac.. Juz nie wspomne o wynikach mojej krwi ,ktore zaginely 3 razy Jedynie ciesze sie z tego ,ze bede tutaj miala 12 miesiecy urlopu macierzynskiego ,w tym 2,5 miesiaca bedzie ze mna moj M. hd Wieszaczek z misiami sliczny,bardzo mi sie podoba ,dokladnie w takim stylu w jakim chcialam zrobic caly pokoj dla mojego synka. Dzieki jeszcze raz!Wczoraj bylam w Arkadii i sa wyprzedaze w H&M mama ,takie spodnie jak ja mam i papeteria sa teraz po 60zl (wczesniej chyba 150zl) ,widzialam tez jakies jeansy po 75 i bluzki ,ale nie pamietam po ile. Bylo tez troche przecenionych ubranek dla dzieci ,ale byly dosc mocno przebrane,kupilam ladne bluzeczki ,ale dla dziecka 1-2 latka po 9 zl byly ,a tak mi sie strasznie spodobaly,nie moglam sie powstrzymac . A jeszcze chcialam sie pochwalic ,ze bylam na USG 4D jednak prawie nic nie zobaczylam synka bo zalozyl nogi na glowe i jeszcze zakryl buzke raczkami. Akrobata mi rosnie
|
|
#1893 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gdyby nie kawa i od czasu do czasu coca cola to pewnie już nie raz zemdlałabym bo moje ciśnienie jest tak niskie, że muszę je czymś wspomagać.
|
|
#1894 |
|
Zakorzenienie
|
eleo
pieknie wyglada twoj brzusio, i szczuplutka jestes zabka tak to pewnie jest
|
#1895 | |||
|
Zakorzenienie
|
czesc dziewczyny
pszczolka jestem tego samego zdania unikam oczywiscie surowego miesa jaj czy serow plesniowych ale jesli mam raz kiedys ochote na mc donaldsa czy kebaba to owszem go zjem ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a ja sie troszke z poczatku wkurzylam... sam fakt ze czas mi szybciej zleci ![]() dziewczyny wiecie ze weszlam rano na wage bo mialam isc do tej ginki a ja pierwszego dnia sie zwarzylam sama i umowilysmy sie ze juz zawsze porzed wizyta mam sie wazyc na swojej wadze zeby nie bylo roznicy i schudlam 1,5kg chyba mi troszke opuchlizna zeszla i przypuszczam ze to dlatego
|
|
#1896 |
|
Zadomowienie
|
Cześć Mamusie!!
Ja dziś umówiłam się z rodzicami Maćka... znam ich bardzo długo i szanuje, a oni nie byli wobec mnie nigdy nie wporządku... dlatego nie chciałabym żeby Maciek coś namieszał, albo przeinaczył moje słowa, a ostatnio kilka razy go na tym nakryłam... Nawet dziś rano napisał mi sms że chciałby się ze mną spotkać popołudniu bo teraz jest na zajęciach... napisałam mu że do 17 mam czas bo później jestem umówiona, w między czasie odpaliłam kompa patrze na gg M dostępny... ;/ wkurzyłam się... po co pisze że jest na zajęciach jak siedzi przed kompem?? Przecież nie musi mi się spowiadać z tego co robi, a jak już pisze to czy musi się rozmijać z prawdą?? Przecież to jest chore... a tak jak mówię nie jest to pierwszy raz kiedy złapałam go na przeinaczaniu faktów... Jak ja mam mu wierzyć?? Skoro w najbanalniejszych sprawach nie mówi mi prawdy to co dopiero kiedy chodzi o coś poważnego?? Muszę prasować
|
|
#1897 |
|
Zakorzenienie
|
odnosnie kawy to ginka mi mowila ze dwie filizanki slabej kawy mozna wypic (najlepiej rozpuszczalnej) a polozna mowila ze wlec poleca gdy wystepuja bole glowy
|
#1898 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I zabierają dzieci rodzicom, którzy są "biedni". Jakby im dali połowę tej kwoty na dziecko, to byłby w domu luksus. Zwłaszcza tam, gdzie są rodziny wielodzietne. Załamka :/. Cytat:
Żeby nie tworzył się skrzep w miejscu nakłucia i jak najmniej krwi dopływało do rany (bo ręka powyżej serca). Działa. Moje kłopoty z siniakami też się skończyły.
|
|
#1899 |
|
Zakorzenienie
|
kashha ja bym chetnie za ciebie poprasowala bo uwielbiam prasowac
|
#1900 |
|
Wtajemniczenie
|
To ja bym Ci podrzuciła jeszcze moje, nie ma tego dużo bo ostatnio jestem domową dresiarą ale jakoś nie lubię w ciąży prasować.
|
#1901 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Coli sobie też nieodmawiam jak mam smak a ostatnio mój mężuś pił piwko no i też zrobiłam łyka. co do karmienia piersią to powiem wam że moja kuzynka ma troje dzieci i wszystkie karmiła piersią tyle że dwoje przez pół roku a teraz te trzecie nie chce się oduczyć a ma już rok skończony i takie ma cyrki że szok bo niechce nic jeść tylko cyca najlepiej by ciągnęła. Najlepiej jak próbowała oduczać i nic nie pomagało to sobie piersi czosnkiem wysmarowała i myślicie że coś pomogło.Małą było czuć czosnkiem na kilometr ale cyca nie odpuściła, a jak ostatnio tam byłam to przyczłapała do mnie i mi do dekoltu się dobierała takie śmiechy były bo cioci bar mleczny dopiero za parę miesiecy sie otworzy
|
|
#1902 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
______Karolinka i Iruś______ Nasz ślub-08.09.2007 ...Anastazja-ur.07.07.2010.... http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png...Nasz Aniołek...20.08.2009... http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png |
|
|
|
|
#1903 |
|
Rozeznanie
|
Mi mowil lekarz, ze przy tak niskim cisnieniu jakie mam i bolach glowy sprzed ciazy jest nawet wskazane picie kawy. Oczywiscie z umiarem.
|
#1904 |
|
Zakorzenienie
|
Ola ja to za tydzień jeszcze na pewno przytyję. Nie wydaje mi się żebym się jakoś opychała czy coś, bardzo rzadko jem słodycze , chociaż myślę że to może od bananów bo muszę jeść ich teraz sporo ze względu na potas.
|
|
|
|
#1905 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale mi się dzisiaj nic nie chce... na dworze ponuro i jakiś humor też ponury mam. Dobrze, że jest wizaż.
|
|
#1906 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez pije kawe. bardzo ja lubie. najczesciej 1 filizanke dziennie. nie pijam czarnej herbaty wiec mysle ze 1-2 kawki dziennie sa ok. lekarz tez tak mowi. cisnienie mam niskie lub w normie
kawy nie pilam w 1 trymestrze bo mi nie smakowala, ale wtedy za to musialam popijac cole bo lagodzila moje mdlosci
|
#1907 |
|
Zakorzenienie
|
madziorek moja siostrzenica tez dlugo cyca ciagnela i miala taki odruch jak ja bralam na rece ze tez mnie po cyckach macala
siostra zeby ja oduczyc mowila jej ze lekarz byl i ze sa chore i nie wolno a ciocia zeby syna oduczyc fioletem je smarowala i jak widzial takie fioletowe to wtedy jakos tez sie oduczyl ![]() ---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ---------- ja ostatnio popijam kawke tak jak teraz wlasnie ale na poczatku mi tez nie smakowala a odnosnie cisnienia to tez zawsze mialam niskie 90/60 to u mnie standard byl a teraz w ciazy mam zazwyczaj 120/60 lub 130/60
|
#1908 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1909 |
|
Zakorzenienie
|
ja karmilam obie ponad rok i same sie odstawialy pozniej, uwazaly ze swiat jest zbyt interesujacy zeby tracic czas przy cycku
![]() ---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- lazurowa ja tez z kawka i do tego teatralny
|
#1910 |
|
Zadomowienie
|
To chyba jako jedna z niewielu znanych mi ludzi... większość raczej nie lubi... ja prasuje bo muszę, ale wole to niż np. gotowanie czy sprzątanie...
sprzątam jak mam wene, częściej "bo muszę"... a do gotowania brakuje mi fantazji ![]() za to ciasta piec uwielbiam... ostatnio bardziej dla samego faktu pieczenia niż konsumpcji
|
|
#1911 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
co do kawy też piję, jedną rano parzochę po rozpuszczalnej nie lubie za bardzo, i bez tej kawy nie funkcjonowałabym w ogóle. Też mam niskie ciśnienie od zawsze a wciązy to w ogóle, po kawie mam 90/60 a co dopiero bez . A jesli chodzi o karmienie piersia i diete to ja trzymałam na poczatku i stopniowa zaczynałam jeść najpierw obiad normalny czyli smazone mięso , później dodawałam słodycze ale bardzo ostrożnie , szybko wróciłam do "normalnego" jedzenia bo miałam szczęście Bastus nie miał w ogóle kolek karmiłam tylko niecałe 6 miesięcy bo straciłam pokarm po zapaleniu obu piersi.
|
|
#1912 |
|
Zakorzenienie
|
a ja pilam kawke i do tego zjadlam dwa raffaello
![]() kashha ja jestem fenomenem bo ja sprzatac tez lubie ale jak jestem sama w domu wkurza mnie jak ktos mi sie placze poza tym nie umiem odpoczac w balaganie wiec np odkurzam codziennie (czasem dwa razy) i podlogi tez myje praktycznie codziennie
|
#1913 |
|
Zakorzenienie
|
eleo
przy pierwszym na poczatku bylam ostrozna z dieta, choc i tak po 2-3 miesiacach zaczelam wprowadzc normalne jedzenie. przy drugim ograniczylam na poczatku najbardziej ciezkostrawne potrawy i po kilku tygodniach zaczelam wprowadzac kolejne pozycje. ale moje dzieci rodzily sie male i po tej stronie brzuszka dojrzewal ich uklad trawienny. tak mowil lekarz. i zeby zapobiec problemom brzuszkowym uwazalam na poczatku co jem. ale nie mialysmy kolek dzieki temu
|
#1914 |
|
Zakorzenienie
|
Moja Mała ma pierwszą odczuwalną przeze mnie czkawkę
|
#1915 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
do tego jakies pranie bo niestety przy 4 osobach to codziennie. i tak dzien leci. ale sie nie nudze przynajmniej popoludniu woze dzieci na zajecia albo jezdze gdzies w odwiedziny
Nasz synek Antoś Edytowane przez itakasia Czas edycji: 2010-04-15 o 12:36 |
|
|
|
|
#1916 |
|
Zakorzenienie
|
roztrzepaniec to jak Ty wygladalas przed ciaza? Taka chudzina.
Basia84 przesliczny brzusio Daysy85, eleonoremio malenstwa macie Ale dyskusja sie wywiazala na temat odzywiania w ciazy, to i ja dorzuce swoje 3 grosze. O ile dobrze i wszystko przeczytalam to nikt tu w skrajnosc nie popada tu chodzi tylko o zdrowy rozsadek. JAk myslicie po co macie robione testy na toksoplazmoze? Bo jest niebezpieczna dla dzisiusia tak? Tak. A jak myslicie, jak mozna sie nia zakazic? Oprocz sprzatania kuwet kocich, grzebania w ziemi glównie i szczegolnie niebezpieczne jest jedzenie surowego miecha i zle umytych warzyw i owocow. Nie widze powodu, wiec dlaczego ktoras z nas miala dobrowolnie narazac dzidziusia. Przeciez robimy badania krwi co miesiac, chodzimy na usg itp. by sprawdzic czy z naszymy malenstwami jest wszystko w porzadku. Mieso nie poddane obrobce termicznej moze, oczywiscie nie musi , zawierac toksoplazmoze. Z jajkami jest tak samo salmonella, sery plesniowe listerioza(mowie o prawdziwych plesniowych) To na prawde nie tak wielkie ograniczenie a ryzyko zarazenia sie toksoplazmoza, listerioza czy salmonella znika do 0% po poddaniu obrobce termicznej wiec nie widze sensu dlaczego moje widzimisie mialo by narazic dzidziusia. Nikt tu nie pisal o kawie, coli, fastfoodach itp. Bo to jest tylko "niezdrowe" i nie stanowi realnego zagrozenia dla zycia naszego malucha. Kazda z nas ma zreszta wlasny rozum i kazda niech podejmuje decyzje o tym co wolno a co nie, to tak jak z wychowaniem, kazdy po swojemu tylko wiadomo sa pewne normy mniejsze i wieksze ryzyko. |
|
|
|
#1917 |
|
Zadomowienie
|
A jeszcze się wam pochwalę kolejnym wypasionym zakupem za całe 50 gr w moim ulubionym ciuchlandzie...
Wygląda jak nowa
|
|
#1918 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tz to pedant i krzyczy na mnie, ze nie widze balaganu dookola siebie podczas gdy ja naprawde nie widze. W sumie przy nim i tak duzo sie nauczylam, blaty zawsze sa przetarte, odkurze, tylko ze on wroci z pracy i odkurza po mnie mi wtedy jest strasznie glupio i sie wkurzam bo przeciez ja to zrobilam wczesniej![]() ---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Sliczna, ze sztruksu? |
|||
|
|
|
#1919 |
|
Zakorzenienie
|
niezawsze
powiem ci ze paradoksalnie kiedy mieszkalismy na 58 m to mialam wiekszy balagan, nie lubilam tamtego mieszkania i nie chcialo mi sie sprzatac bo mialam wrazenie ze nie widac efektow mojej pracy. a tu uwielbiam sprzatac i latwiej utrzymac wszystko w ładzie
|
#1920 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeszcze przy bokserze piasek po całym domu sie wala i tak jak kolej rzeczy Bastek, Jego śniadanie, moja kapiel sprzatanie dopiero póxniej sniadanie kawawa , obiad i relaks hehpobawiłam sie troche i zrbiłam zestawienie od 10 tygodnia marnie mi wyszło ale pokarzę ![]() Załącznik 3032389
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:32.

moja mama właśnie słuchała siębtakich rad w ciąży.... jak zaszła w ciąże z moją najstarszą siostrą to jadła same w 100% zdrowe rzeczy.. skrupulatnie układała dietę ciązą była niby wyhuhana i wydmuchana. podczas karmienia piersią było to samo.. a potem Gosia urodziła się alergikiem praktycznie na wszystko, nie tolerowała wielu pokarmów, w dodatku w wieku młodzieńczym zaczęły sie problemy z cerą , takie że do tej pory ma pamiątkę w postaci wielkich blizn na twarzy, była strasznie chorowitym dzieckiem- wszystko prezz dietę mojej mamy w ciąży i podczas karmienia-nie jeden lekarz jej to potem mówił.. takie dziecko ma potem zerową odporność... ja wychodzę z założenia że jak ma byc coś nie tak to poprostu będzie.. i napewno nie przez to że nie pieke sama chleba tylko kupuję taki z całą armią spulchniaczky-bo taki lubię, że zjem czasem wędzoną rybę bo ją uwielbiam, lub że zjem 3 marchewki a mozna ponooc tylko 2 bo potem ma się za dużo jakiejśtam witaminy (taką opinię kiedyś tutaj tez przeczytałam) i że nie czytam każdej etykiety na produktach które kupuję w poszukiwaniu jakichś kosmicznych rzeczy ... Naprawdę nadgorliwość w tych sprawach nie jest dobra... Ja jedyne czego sobie odmawiam to surowe mięcho, alkohol i napoje gazowane (chociaż czasem podkradnę mężowi łyka coca-coli
musiałam Wam to napisać
heh... mam nadzieję że tym razem się uda dodać ten durny post!
Jedynie ciesze sie z tego ,ze bede tutaj miala 12 miesiecy urlopu macierzynskiego ,w tym 2,5 miesiaca bedzie ze mna moj M.
) a z drugiej boję się, że się rozkleję przy nim, czy coś...
chyba pobijam kazda z was rozmiarem. az sie przestraszylam
i przepraszam za fryzure bo ogladam film lezac i nie pomyslalam zeby sie uczesac do zdjecia

za wizyte