Zima powoli mija, a każde z naszych dzieci pięknie się rozwija (07-08.2009r.) cz. V - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-19, 12:38   #3901
p4w
Zakorzenienie

Dot.: Zima powoli mija, a każde z naszych dzieci pięknie się rozwija (07-08.2009r.)

Cytat:
Napisane przez syla39 Pokaż wiadomość
Moze i masz racje ale mi i tak sie wydaje ze nawet jak bedzie stalo stabilnie to robiac krok przy tym rabnie jak mu ten pchacz poleci. Moim zdaniem ten pchacz sie nadaje ale jak juz dziecko chodzi z tym ze nie wiadomo czy wtedy bedzie mu sie chcialo go pchac
my próbowaliśmy w sklepie Tomusia stawiać przy tym i się nie przewracał
to nie jeździ tak, że lekko pchniesz a to już jedzie i się rozpędza - są opory

w każdym razie jak przyjdzie to będę mogła coś więcej powiedzieć

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 12:44   #3902
UnholyOne
Ola-Unhola

Dot.: Zima powoli mija, a każde z naszych dzieci pięknie się rozwija (07-08.2009r.)

Cytat:
Napisane przez Cassandra 23 Pokaż wiadomość
Tak miałam dawac co 2 dni.
A ja myslałam, ze ilosc wit. D sie sumuje (zreszta chyba kiedys juz o tym pisałysmy, albo na innym watku była o tym mowa)

Jeszcze nie uzywalimsy kremow z filtrem.
No sumuje, ale nie brałabym pod uwagę tej w jedzeniu. Wiele art. zawiera witD i przecież jak jemy posiłki (wątróbka, ryby, mleko) to nie sprawdzamy ile jej zjedliśmy i czy nie za dużo. Jedzenie sobie, wit. sobie. Takie jest moje zdanie, a poza tym ta ilość tej witD w danonkach, nie jest jakaś powalając (12,5 % zalecanego dziennego spożycia w porcji 50g)

A to jak nie używasz jeszcze filtrów, to jak najbardziej

---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
ja daje vigantol codziennie 2 krople

co do kremu - narazie uzywamy kremu na kazda pogode naprzemiennie z nawilzajacym ale czas zakupic jakis z filtrem bo sloneczko coraz czesciej przygrzewa a maly lubi spac z buzia w sloneczku

ide zamowic fotelik

I jaki końcu zamawiacie?

P4w, syla
Ja miałam dla Bartusia taki pchaczo-jeździk
http://www.allegro.pl/item1005257952..._jak_nowy.html
"Jechał" wolno, nie rozpędzał się, był dobrze wyważony (dzieki tym rozstawianym nogom/siedzisku) i był bezpieczny.
Niestety oddałam i teraz muszę kupić na nowo

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

Ło matko, to już 13 zaraz...:/
Idę po Bartusia i na spacer.

Do później, papa
Stary 2010-04-19, 12:46   #3903
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Unholy romera bierzemy
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 12:47   #3904
sylka79
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
zapomniałam się pochwaliś, ze mamy kolejnego ząbka to już 7 - lewa dolna dwójka

no i Maluszkowi język się rozwiązał jak zaczął raczkować to przestał "mówić" ... a od wczoraj znów słyszę mamamama, babababa, ... a jak wyciąga rączki do mąłza, żeby go wzział na ręce to on mu mówi: "powiedz tatato Cię wezmę"

aaaa i jeszcze /tak mi się co chwile coś przzypomina / pani rehabilitantka stwierdziła, ze Bartek jest chudzinka i aż go zważyła - waży 8100 g troche mało, prawda?
szybko to u Was

dla Bartoszka za rozwiązanie języczka

Za dużo nie waży,ale Bartoszek pewnie z tych szczuplejszych

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
przebil sie drugi zabek a mala ma straszna biegunke, tylko sobie puknie i juz ma kupsko

jeden za drugim.

Cytat:
Napisane przez kasiuuulka Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny,
mariolasl mnie przyuwazyla
nie mam teraz za bardzo czasu pisac, wrocilam do pracy
u nas kiepsko bo Adas chory zapalenie krtani, na szczescie lagodnie przebiega, ale biedny meczy sie i wogole taki nieswoj jest
myslalam ze to moze zabki ida, bo zaczelo sie goraczka i katarkiem i mnostwem sliny,no ale doszedl tez kaszel
a z milych rzeczy to adas zaczal wstawac przy wszystkim przy czym sie da jest taki z siebie dumny

Zdróweczka dla Adasia
dla Adasia,no ba ma powód do dumy

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
Mój synuś przyniósł mi dzisiaj ze spaceru bukiet tulipanów
Kubuś kocha mamusię

sylka79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 12:50   #3905
p4w
Zakorzenienie

Cytat:

co do kremu - narazie uzywamy kremu na kazda pogode naprzemiennie z nawilzajacym ale czas zakupic jakis z filtrem bo sloneczko coraz czesciej przygrzewa a maly lubi spac z buzia w sloneczku

ide zamowic fotelik
a który kolorek

Unholly, też pchacz jest taki sam jak zamówiłam tylko nasz jest w kształcie samochodzika a Twój jakiś inny, ale mechanizm i zasady działania takie same

3220g 54 cm

------------------

Stary 2010-04-19, 12:52   #3906
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
Napisane przez p4w Pokaż wiadomość
a który kolorek

Unholly, też pchacz jest taki sam jak zamówiłam tylko nasz jest w kształcie samochodzika a Twój jakiś inny, ale mechanizm i zasady działania takie same
No tak, tak. Tylko przodem się różnią

Słonko wyszło
Lecę
Stary 2010-04-19, 12:55   #3907
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
a który kolorek
braz z pomaranczem
Stary 2010-04-19, 13:13   #3908
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylka79 Pokaż wiadomość
Witam się i ja poniedziałkowo

Wcinam żurek i idę nadrabiać weekendowe zaległości.
Kataru już prawie nie mamy, za to mamy czwartego ząbka i dwa następne w drodze
Sobota minęła na sprzątaniu,bo przez ostatnią marudność Bartoszka,zapuściłam trochę domek, z kolei wczoraj musiałam poświęcić trochę czasu Damianowi,bo ma dzisiaj dwa sprawdziany i na jutro wiersz na pamięć. a ja jutro mam zebranie w szkole.

Idę czytać.

Miłego dnia,póki co u mnie pada
gratuluję ząbka! i cieszę się, że już pokatarku!

innej pogody się u Ciebie nie spodziewałam
Cytat:
Rano usłyszałam, jak Małż dziękuje Kubie, że tylko 2 razy wstawał

Cytat:
Hejka kobietki

Stuknelo nam 8 misiaczkow wczoraj, rany jak ten czas leci. Dopiero co w brzuszkach nasze dzieciaczki byly.
Z mojego dziecka oka nie mozna spuscic. Raczkuje wiec smiga po calym domu, zaczela wstawac i robi to nagminnie jesli tylko ma sie czego zlapac. Zaliczylysmy juz upadek z samego rana. Mamy dolna jedyneczke i idzie druga. No i oduczam nocnego karmieniaNarazie udalo mi sie ograniczyc do jednego karmienia po 4tejkolejne jest po 6tej wiec nie jest zle.

Wredna a moze powiedz tesciowej zeby zadzwonila do lekarza i z nim sobie porozmawiala na temat chodzika. Odradzaja teraz wiec moze takiego autorytetu poslucha i nie bedzie mi tu w sprawach mojego ziecia rzadzic

Zapomnialabym dodac ze Lena uwielbia zabawy z pileczka (ktos juz o tym pisal) i szaleje z radosci jak ja biore pod paszki i kicamy po mieszkanku
dla Lenki

gratuluję ząbków

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Hej

U nas dzisiaj brzydko i ponuro .
Wyspać się nie wyspałam, bo Antoś męczył się z katarem, więc budził się co chwilkę. Biedak nie mógł złapać powietrza noskiem i z otwartym dziubkiem próbował, ale to i tak mu przeszkadzało.
Fridy oczywiście już nie lubi (1 dzień ok, ale dłużej to nie), więc muszę podchody robić. Psikam nasivinem i daję cebion. Zaczął się też ślinić na nowo bardzo, więc chciałabym, żeby to było związane tylko z zębami .

Idę sprzątać ...
biedny Antoś

Cytat:
Napisane przez Texasik Pokaż wiadomość
Czesc Dziewczyny !

U nas nocka ladnie przespana chyba Danielowi juz tak nie doczuka ten katar. Zapomnialam Wam wczoraj napisac co zrobilo moje dziecko a mianowicie ... zadzwonil na policje . Mamy taka stacyjke od internetu bezprzewodowego ( my na to mowimy ruter) i przy tym jest internetowy telefon, ktory oczywiscie Daniela bardzo interesuje i zawsze ciagnie do niego . No i wczoraj tez sie do niego dorwal, chwile sie pobawil i mu go zabralam. Za chwilke ktos dzwoni odbieram a tu Pani z komisariatu policji mowi , ze ktos przed chwila dzwonil z tego numeru . Daniel pewnie musial wcisnac guzik , ktory po wcisnieciu laczy z numerami alarmowi .

i jak sie tłumaczyłaś pani?
Cytat:
A te witaminki dajecie dalej przemycone w butli z piciem?
Ja sie wlasnie zastanawiam nad jakims syropkiem bo Kuba nie zawsze dopija całą herbatke, nawet jak mu zrobie 30 ml to na raz nie wypije a lepiej chyba zeby te witaminy wypił na raz. Kiedys dodawałam mu kropelki do mleka ale teraz mleka nie pije z butelki.
ja witaminki daję prosto do buzi lub na łyżeczkę ... Bartuś jak widzi buteleczkę z witaminkami to od razu otwiera dziubek
Cytat:
właśnie me dziecię się do mnie uśmiechnęło i ujrzałam rożek górnej jedynki

Cytat:
Napisane przez skierka1981 Pokaż wiadomość
hej mamusie jestem.
tak w skrócie bo mam troche roboty ale wieczxorem zagonie meza do Amelki i siadam czytac, skonczylam gdzies ok 80 str, moze w dzien cos nadrobie...
komp ma zmieniona obudowe i atywirusa wreszcie porzadnego brat wgral i teraz jakos mozna życ
mam nadzieje ze u was ok, ale to doczytam
lece szukac Amelce fotelika i potem spacerek i wracam do was .

Amelka ok, pogodna, rozrabia. .. gorne dziąasła zmienione rozpulchnione i widac pod spodem zarys zebow ale nie przebily sie na razie.

to do pozniej
hej hej właśnie sobie o Tobie wczoraj myślałam ... fajnie, ze jesteś
Cytat:

ide zamowic fotelik
miałam pytać jaki fotelik, ale juz doczytałam
Ja zamawiam maxicosi priori ... tylko nie mogę dojść do tego czym się różnie priori od priori xp

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 13:14   #3909
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
jak ostatnio byłam u lekarza to badała ciemiączko i powiedziała, żeby dawać jedną

kończymy teraz buteleczkę i przejdę się zapytać czy przechodzić na wit D w kapsułkach, bo tak jest mniej jednostek...

---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ----------

właśnie me dziecię się do mnie uśmiechnęło i ujrzałam rożek górnej jedynki
za odpowiedź

, gratulacje

Cytat:
Czesc kochane

dzisiaj mala w nocy sie obkupkala ze na maksa rozbudzona bo musialam ja umycpotem oczywiscie bylo siadanie, wypila troche herbatki i nic dalej se gada a ja zasnelam, potem sie ocknelam patrze a Wercia ma glowe miedzy nogami i spi to przenioslam ja do lozeczka
Masz zdjęcie?

Cytat:
Ja nie podaje zadnych witamin mojemu dziecku, oprocz witD oczywiscie, i nie choruje mi prawie wcale. Wydaje mi sie ze skoro nikt mi nie zalecal to nie powinnam stosowac
Te, które ja podaję, zaleciła pediatra

Cytat:
Napisane przez skierka1981 Pokaż wiadomość
hej mamusie jestem
tak w skrócie bo mam troche roboty ale wieczxorem zagonie meza do Amelki i siadam czytac, skonczylam gdzies ok 80 str moze w dzien cos nadrobie...
komp ma zmieniona obudowe i atywirusa wreszcie porzadnego brat wgral i teraz jakos mozna życ
mam nadzieje ze u was ok, ale to doczytam
lece szukac Amelce fotelika i potem spacerek i wracam do was

Amelka ok, pogodna, rozrabia. .. gorne dziąasła zmienione rozpulchnione i widac pod spodem zarys zebow ale nie przebily sie na razie.

to do pozniej

Cytat:
przewijak już w łazience na stałe ... choć przy kąpaniu też jest ciężko ... teraz przewijam go na łóżku /które często jest obsikiwane/
Ja zawsze używam podkładu i tzw. pieluszki-sikuszki

Cytat:
Napisane przez sylka79 Pokaż wiadomość
Kubuś kocha mamusię

Cytat:
braz z pomaranczem
To jest z serii HighLine?

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 13:14   #3910
marysia_258
Zadomowienie

Witam Was mamusie
Dawno mnie u Was nie było, ale staram się Was czytać regularnie.
Mam brak weny do pisania a jak juz chciała bym coś napisać, to nie umiem się wbić w temat
U nas leci, mała zdrowa raczkować jeszcze ni8e chce zaczęła mówić baba wczoraj ją chrzciliśmy. Ku mojemu zdziwieniu była bardzo grzeczna, nic nie płatała , zaczepiała księdza, głośno krzyczała mama Troszkę się zdenerwowała podczas polewanie głowki wodą święconą, ale zaraz jej przeszło. Obiad w restauracji też bardzo udany, jedzenia w brud, było naprawdę dobre. Goście zadowoleni i to jest najważniejsze. Tylko czas chrztu taki troszkę smutny, myśleliśmy o przełożeniu ale niestety się nie dało.
Życzę zdrówka dla zaziębionych dzieciaczków Niech katarzysko pójdzie precz
Jak wrócę do domku postaram się wrzucić parę fotek mojej kruszynki.
Miłego dnia

MAJA
21.08.2009
BARTOSZ
23.09.2013

Edytowane przez marysia_258
Czas edycji: 2010-04-19 o 13:16
marysia_258 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 13:16   #3911
mayaha
Wtajemniczenie

GG do mayaha

Cytat:
tak 10 kropelek - tyle lekarka kazała dawać w okresie przeziębień...
a multi odradzała, bo tak są dodatkowe witaminy w tym D3, a my dajemy Vigantol, więc nawet przy 1 kropli dawka jest pełna na tą witaminę

Cebionu multi zaleca się dawać 5 kropli tego z wit C też 5 zazwyczaj
(tzn. w farmindeksie to jest max dobowa dawka)
multi zawiera tyle samo wit C co zwykły, więc jak dajesz zwykły i multi to masz też zwiększoną dawkę wit C - ta nie szkodzi, ale oblicz ile dajesz wit D, jeśli dajesz też ją w innej postaci
yyyyy no to ja juz niewiem
zgodnie z zaleceniem pediatry daje 2 kropelki Vigantolu i 4 kropeli Multi
a teraz kazał dac zwykły cebion przez ten katar :/
wiec sporo mi sie tego wydaje
Cytat:
A te witaminki dajecie dalej przemycone w butli z piciem?
Ja sie wlasnie zastanawiam nad jakims syropkiem bo Kuba nie zawsze dopija całą herbatke, nawet jak mu zrobie 30 ml to na raz nie wypije a lepiej chyba zeby te witaminy wypił na raz. Kiedys dodawałam mu kropelki do mleka ale teraz mleka nie pije z butelki.
nie , ja od poczatku na łyzeczce
Cytat:

a mi sie skonczyl Vigantol i nie wiem czy bez recepy mozna kupic wit. D??
a wogole dajcie jeszcze wit. D?
Vigantol jest na recepte, niewiem jak inne
Cytat:
Przydalaby mi sie taka baba jaga
Zazdraszczam nocek, ja dopiero 3cia nocke w miare pospalam bo tak to budzonko co 2-3godziny
jak Zuza sie z nia oswoi to ci podeśle
Cytat:

przewijak już w łazience na stałe ... choć przy kąpaniu też jest ciężko ... teraz przewijam go na łóżku /które często jest obsikiwane/
a ja od dawna na podłodze, tyle że używam podkładów babydream (w rossmanie kupuje)
raz mi sie tylko na panele zsikała jak nie zdazyłam jej przebrac a mi zwiała

Ania, ja chyba tez zamówie maxi cosi priori, bo chcuałam romera albo cybexa ale małz mowi ze woli tanszy kupic a pozniej inny ( cybex jest 9-39 kg)
tyle że chce najpierw Zuzie w nim posadzic zeby sprawdzic czy jej spasi

Edytowane przez mayaha
Czas edycji: 2010-04-19 o 13:20
mayaha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 13:19   #3912
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
miałam pytać jaki fotelik, ale juz doczytałam
Ja zamawiam maxicosi priori ... tylko nie mogę dojść do tego czym się różnie priori od priori xp
tez sie nad nim zastanawialismy ale wyczytalam, ze dziecku w nim niezbyt wygodnie bo siedzi bardzo pionowo - poza tym p4w mnie uswiadomila, ze w ostatnich testach dostal juz 3 gwiazdki a nie 4 - ogolnie cenowo tak samo jak romer a romer lepiej wypada w testach i jest wygodniejszy wiec nasz wybor byl oczywisty
Cytat:
To jest z serii HighLine?
Stary 2010-04-19, 13:20   #3913
Ania0104
Zakorzenienie

Ale mam dzisiaj śpiocha
Wczoraj bylismy u teściów - przeprowadzili się na wieś, do domku po babci i wróciliśmy o 21 ... Bartosz zjadł kaszke i padł jak mucha spał do 6,55 ... zjadł i pospał jeszcze do 9 oczywiście ja razem z nim
Usnął o 11 i śpi do tej pory ...... ohooo już się kręci

Od 3 dni przesypia całą noc i budzi się dopeiro ok 6 ...

Chyba dzisiaj nici ze spaceru, bo pada coraz bardziej

Idę wybierać fotelik, bo lada dzień będzie kasa z Pit-a

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Stary 2010-04-19, 13:23   #3914
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Aniu pomylilo mi sie z Tobi - Priori jest tanszy
Stary 2010-04-19, 13:24   #3915
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mayaha Pokaż wiadomość
yyyyy no to ja juz niewiem
zgodnie z zaleceniem pediatry daje 2 kropelki Vigantolu i 4 kropeli Multi
a teraz kazał dac zwykły cebion przez ten katar :/
wiec sporo mi sie tego wydaje
to bardzo dużo dajesz - dawka zalecana przez pediatrów to 400 jednostek na dobę, a w jednej kropli Vigantolu jest chyba 500 jednostek
dawka zalecana przez ortopedów jest wyższa, bo 800 jednostek (zgłębiłam temat, bo różne wersje słyszałam od różnych lekarzy), ale jak nie ma problemów ortopedycznych to ja sie bym trzymała zaleceń pediatrów

dodatkowo w Cebionie Multi w 5 zalecanych kroplach jest ok 200 j. chyba - jak dawałam to przeliczałam na podstawie farmindeksu - jak Cie to interesuje dokładnie to policzę jeszcze raz, ale ja bym skonsultowała jeszcze raz taką dawkę wit D3, bo samego Vigantolu już za dużo wychodzi

3220g 54 cm

------------------

Edytowane przez p4w
Czas edycji: 2010-04-19 o 13:26
Stary 2010-04-19, 13:26   #3916
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
to bardzo dużo dajesz - dawka zalecana przez pediatrów to 400 jednostek na dobę, a w jednej kropli Vigantolu jest chyba 500 jednostek
dodatkowo w Cebionie Multi w 5 zalecanych kroplach jest ok 200 j. chyba - jak dawałam to przeliczałam na podstawie farmindeksu - jak Cie to interesuje dokładnie to policzę jeszcze raz, ale ja bym skonsultowała jeszcze raz taką dawkę wit D3, bo samego Vigantolu już za dużo wychodzi
ale wielu lekarzy tak zaleca - a chyba oni sie na tym znaja nie?

ja wczesniej mialam zalecone 4 krople vigantolu i 10 cebionu

teraz 2 vigantolu i 8 cebionu i podaje tak, jak kaze mi lekarz
Stary 2010-04-19, 13:29   #3917
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
Aniu pomylilo mi sie z Tobi - Priori jest tanszy

no właśnie, ja pisałam że w Tobi siedzi się pionowo i ma zróżnicowane wyniki w testach (raz 3 raz 4 gwiazdki)

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

Cytat:
ale wielu lekarzy tak zaleca - a chyba oni sie na tym znaja nie?

ja wczesniej mialam zalecone 4 krople vigantolu i 10 cebionu

teraz 2 vigantolu i 8 cebionu i podaje tak, jak kaze mi lekarz
cebionu zwykłego czy multi?

no, ok - ja się wkurzyłam jak kazdy lekarz mi coś innego mówił i sprawdziłam z czego to wynika i przejrzałam najnowsze normy

i o tym piszę - każdy daje przecież jak uważa...

3220g 54 cm

------------------

Stary 2010-04-19, 13:30   #3918
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
no właśnie, ja pisałam że w Tobi siedzi się pionowo i ma zróżnicowane wyniki w testach (raz 3 raz 4 gwiazdki)
no wiem wiem, ryplo mi sie

zaraz wychodze
wprawdzie sloneczko swieci ale na dworzu zimno
Stary 2010-04-19, 13:30   #3919
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Karo Ty łobuzie , jak sie teraz nie odezwiesz to

Jestem jestem

...i już się odzywam...

A więc u Nas...wszystko w porządku, dzień ucieka za dniem...ja w pracy, Zuzka w żłobku. Maluda jest bardzo wesołym, gadatliwym Wiercipiętą Chodzi za jedną rączkę, staje przy czym się da, puszcza się i stoi, stoi stoi Myślę, że już niedługo ruszy sama do przodu, w piątek zrobiła dwa maleńkie kroczki sama, bez trzymania...ale takie szybkie Najbardziej lubię jak stojąc przy stole coś jej spadnie, a ona puszcza się, obserwuje to "coś", tyłek do tyłu i czeka aż usiądzie. Raczkuje super, oczywiście zaczęła od poruszania się do tyłu, a 13 marca pierwszy raz ruszyła do przodu, ale jak zaczęła to od razu tak szybciutko że nie można na sekundę spuścić jej z oczu bo już jej nie ma...a gdzie jest? albo na legowisku psinki, albo przy gniazdach, albo kablami się bawi, ewentualnie stoi przy drzwiach balkonowych lub kwiatki przesadza
Jedyne czego Nam brakuje, to...zębów! czekamy a tu nic, ani jednego jeszcze...ślini się odkąd skończyła 3 miesiące, a zębów ani widu ani słychu...widzę że straznie męczą ją dziąsła, gryzie co się da, a najbardziej lubi oparcie od fotela, staje przy nim i gryzie Są noce że budzi się z wielkim krzykiem, pewnie przez te zęby Od dłuzszego czasu Dentinox to Nasz najlepszy przyjaciel
Poza tym chodzi cały czas do żłobka, miała okres buntu...po chorobie (miała zapalenie oskrzeki i dwa tygodnie w domu) wtedy ojjj był płacz jak tylko zobaczyła opiekunki...i zdecydowanie widac które lubi a które nie

Ostatni weekend spędziłyśmy u Nas w domku....i było SUPER!!!! Zuzka "biegała" po czterech po mieszkaniu, jak tylko ją zawołałam z łazienki, zaraz słyszałam "tupanie"
Kochane jest to moje dziecko, gada po swojemu cały czas, uwielbia tańczyć i robić kosi kosi...często z Babcią robią tryku tryk głowami, więc jak mi wczoraj zrobiła z zaskoczenia tak od razu miałam łzy w oczkach, bo mi nos prawie przetrąciła a ona zadowolona

Teraz siedzę w pracy ale postaram się na bieżąco Was czytać...ciężko jest na co dzień, ok 17.30 jestem w domu, więc zabawa do 19, później kąpiel, którą Zuza uwielbia i spać....a ja już jestem tak zmęczona że zazwyczaj kładę się z nią (oczywiscie nie planuję tego wcześniej, bo zawsze jest dużo do zrobienia) a o 5.15 znowu pobudka

Przesyłam Wam wszystkim...moim ulubionym Mamusiom i Maluszkom buziaki
Stary 2010-04-19, 13:30   #3920
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marysia_258 Pokaż wiadomość
Witam Was mamusie
Mam brak weny do pisania a jak juz chciała bym coś napisać, to nie umiem się wbić w temat
U nas leci, mała zdrowa raczkować jeszcze ni8e chce zaczęła mówić baba wczoraj ją chrzciliśmy. Ku mojemu zdziwieniu była bardzo grzeczna, nic nie płatała , zaczepiała księdza, głośno krzyczała mama Troszkę się zdenerwowała podczas polewanie głowki wodą święconą, ale zaraz jej przeszło. Obiad w restauracji też bardzo udany, jedzenia w brud, było naprawdę dobre. Goście zadowoleni i to jest najważniejsze. Tylko czas chrztu taki troszkę smutny, myśleliśmy o przełożeniu ale niestety się nie dało.
Miłego dnia
czekam na fotki, bo bartuś stęskniony za narzeczoną

Fajnie, ze chrzciny się Wam udały /czas faktycznie troche ponury/ ale cieszę się, ze mimo to było ok!
Cytat:
Napisane przez mayaha Pokaż wiadomość
Ania, ja chyba tez zamówie maxi cosi priori, bo chcuałam romera albo cybexa ale małz mowi ze woli tanszy kupic a pozniej inny ( cybex jest 9-39 kg)
tyle że chce najpierw Zuzie w nim posadzic zeby sprawdzic czy jej spasi
tez myśłam nad romerem, ale mój małż ma takie samo zdanie na ten temat jak Twój
A ja myśle o bezpieczeństwie i wygodzie Bartoszka
Cytat:
tez sie nad nim zastanawialismy ale wyczytalam, ze dziecku w nim niezbyt wygodnie bo siedzi bardzo pionowo - poza tym p4w mnie uswiadomila, ze w ostatnich testach dostal juz 3 gwiazdki a nie 4 - ogolnie cenowo tak samo jak romer a romer lepiej wypada w testach i jest wygodniejszy wiec nasz wybor byl oczywisty

no włąsnie miałam pytać o tą cenę ...

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Stary 2010-04-19, 13:33   #3921
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

p4w zwyklego

aaaaaaa ten mi sie strasznie kolor fotelika spodobal:
http://allegro.pl/item985240409_985240409.html

musze pogadac z TZ i przekonac go, ze wcale nie chce highline

---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ----------

no i ten kolor nazywa sie MARCEL to przeznaczenie

Karola : *
Stary 2010-04-19, 13:35   #3922
p4w
Zakorzenienie

tak, lekarze się znają, ale ja trafiłam chyba przez przypadek, bo nam tak pasowało do różnych pediatrów, w między czasie ortopeda i każdy coś innego prawił

nie muszę chyba dodawać, ze są lekarze i lekarze - ja sama też wolę dociekać (wiem jestem straszną pacjentką co to dyskutuje z lekarzem, ale zawsze powołuję się na literaturę fachową )

ostatnio trafiłam na fajną lekarkę, która sama się zainteresowała tematem i biegała sprawdzała i razem doszłyśmy o co chodzi

---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ----------

Cytat:
p4w zwyklego

aaaaaaa ten mi sie strasznie kolor fotelika spodobal:
http://allegro.pl/item985240409_985240409.html

musze pogadac z TZ i przekonac go, ze wcale nie chce highline

---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ----------

no i ten kolor nazywa sie MARCEL to przeznaczenie

jak Marcel to koniecznie

ja też go oglądałam, ale ten zielony na siedzisku trochę bladawy na żywo, ale w całości bardzo ładny

3220g 54 cm

------------------

Stary 2010-04-19, 13:37   #3923
mayaha
Wtajemniczenie

GG do mayaha

Cytat:
Ale mam dzisiaj śpiocha
Wczoraj bylismy u teściów - przeprowadzili się na wieś, do domku po babci i wróciliśmy o 21 ... Bartosz zjadł kaszke i padł jak mucha spał do 6,55 ... zjadł i pospał jeszcze do 9 oczywiście ja razem z nim

wow to nieźle długo spi, od 11..... to juz 2,5 godz, Zuza jak sie obudzi po 8 i chodzi spac po 21 to w ciagu dnia spi 2 x łacznie ok 40 min do 2 godz
Cytat:
dawka zalecana przez ortopedów jest wyższa, bo 800 jednostek (zgłębiłam temat, bo różne wersje słyszałam od różnych lekarzy), ale jak nie ma problemów ortopedycznych to ja sie bym trzymała zaleceń pediatrów

ojej, to sama niewiem
to czemu on tak zalecił?
jego pytac nie ma sensu bo przeciez sam to przepisał, ale bede u gastrologa na kontroli za m-c to zapytam

dzieki za te wyliczenia
Stary 2010-04-19, 13:50   #3924
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:

ale się stęskniłam...na codzień nie ma czasu o tym myśleć, ale jak tu wpadam to uświadamiam sobie jak mi dobrze z Wami było Moje ukochane ciążowe przyjaciółki
Stary 2010-04-19, 13:50   #3925
sylka79
Wtajemniczenie

Cytat:
my dziś spędziliśmy cały dzien u teściów - najpierw na spacerku potem grilowaliśmy w ogródku
bylo tak ciepło, ze Tomuś w samym dresiku urzędował...

moje dziecko nie chce juz siedzieć, jak tylko go posadzę jest wrzask, a jak nie reaguję to raczkuje sobie do czegokolwiek i wstaje
potrafi tak stać nawet poł godziny... kica, piszczy, skubie paluszkami to cos przy czym stoi...
kupiliśmy taki pchaczojeździk - mam nadzieję, ze szybko dojdzie, bo prowadzanie go jest mega męczące

wieczorem nadrobię co tam u Was
dla Tomusia.Mama no co ty,nie będę siedział,jak można stać

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
no i przeciez...głupol ze mnie
jest drugi ząbek
Jedynki w komplecie

.
super.

Cytat:
A Sylki już dwa dni nie było

.
Spostrzegawcza z Ciebie dziewczyna

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
sylko, czyli mozna powiedziec ze katar na zabki byl?
hmm,w sumie to nie wiem,bo oprócz katarku,który cieknął z noska cały czas,lało się mu też z oczków.Nie wiem,czy to rzeczywiscie coś wirusowego nie było

Cytat:
No jesteś , gratuluję czwartego ząbka , może katarek był "ząbkowy"?
Jestem,jestem
na temat tego katarku,to już zgłupiałam i sama nie wiem

Cytat:
Ojej biedne te dzieciaczki

Ja mam u morskiej wszystko dobrze, miała gościa i pochłaniają Ją spacery przy pięknej pogodzie

Dzięki za infoPozdrów Ją i powiedz że tęsknimy

Cytat:
Hejka kobietki

Czy ja dobrze doczytalam... na sniadanko zurek
Czwarty zabek u nas dopiero drugi idzie

Stuknelo nam 8 misiaczkow wczoraj, rany jak ten czas leci Dopiero co w brzuszkach nasze dzieciaczki byly
Z mojego dziecka oka nie mozna spuscic. Raczkuje wiec smiga po calym domu, zaczela wstawac i robi to nagminnie jesli tylko ma sie czego zlapac. Zaliczylysmy juz upadek z samego ranaMamy dolna jedyneczke i idzie druga. No i oduczam nocnego karmieniaNarazie udalo mi sie ograniczyc do jednego karmienia po 4tejkolejne jest po 6tej wiec nie jest zle
Syla witaj Myślałam dzisiaj o Tobie a dokładnie o tym kiedy się odezwiesz?

Tak,żurek na śniadaniez chlebkiem i jajem na twardoUwielbiam.

Dla Lenki,za wszystkie umiejetności i za ząbka

Cytat:
witam

ja juz bylam dzis odwiezc Eryka, zawiezc pita do urzedu i na solarium
kolor mi wraca

co do wozka.....a co ma byc to bedzie, nie bede zmieniac tego koloru - zawsze mozna wymienic w ciagu 10dni jak bedzie brzydki

w koncu lubie sie wyrozniac nie moge miec rozowego to bedzie pomarancz
Też dzisiaj mężowi kazałam dostarczyć

A na którym stanęło?Przeoczyłam?

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Hej

U nas dzisiaj brzydko i ponuro
Wyspać się nie wyspałam, bo Antoś męczył się z katarem, więc budził się co chwilkę. Biedak nie mógł złapać powietrza noskiem i z otwartym dziubkiem próbował, ale to i tak mu przeszkadzało.
Fridy oczywiście już nie lubi (1 dzień ok, ale dłużej to nie), więc muszę podchody robić. Psikam nasivinem i daję cebion. Zaczął się też ślinić na nowo bardzo, więc chciałabym, żeby to było związane tylko z zębami

Idę sprzątać ...
aby katar był na ząbki a nie na choróbsko.
Bartosz też znienawidził fridę.

sylka79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 14:13   #3926
aannuullaa
Wtajemniczenie

Cześć

nie mam weny, nie mam mocy czy jak tam jeszcze...po prostu wszystko mnie jakoś negatywnie nastraja...Miramejku byłam, byłam bo pomimo średniego samopoczucia uzależnienie od wizazu działa
No nic, poczytam was trochę i ide jakiś obiad szykować, czeka jeszcze kupa prasowania

aannuullaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 14:30   #3927
Karolinak82
Zakorzenienie

Moja Zuzka już od 2 miesięcy ma nowy, większy fotelik i jest przeszczęśliwa, bo w końcu wszystko widzi...a od dobrego miesiąca szukam spacerówki Chciałabym coś ala parasolka (coby nie dzwigać kamlota więcej, no i do auta łatwiej wrzucić) ale koniecznie z pałąkiem...myślałam o Bebe Confort Viva Plus, Cybex Topaz, Mamas&Papas Ora. Już sama nie wiem... a Wy jakie macie typy? Zmieniacie już?
Stary 2010-04-19, 14:34   #3928
UnholyOne
Ola-Unhola

Wróciłam ze spaceru, zdążyłam przed deszczem - a facet przy pałacyku się dziwił jak mówiłam do Bartka, żeby się pospieszył, bo będzie padało. Jakby chmury nie widział.

A tak na marginesie mam z nim uzgodnione, ze jak B. będzie niegrzeczny to przyprowadzę go do niego

U nas dzisiaj rosół i naleśniki z dżemem. Skromnie ale smakowicie

Idę zaraz kłąść Antosia i ciąg dalszy porządków, do szafy się jeszcze nie dobrałam

Dodzwoniłam się do US. Dopiero 22 marca dotarł do nich pit (wysłany 4), także najpóźniej za dwa mies. dostanę kaskę. W sumie babka mówiła, ze nigdy tak długo nie trwa, jednak ja już swoje wiem ( w zeszłym roku prawie pod sam koniec mi przelali). A ja tak czekam i aukcje czekają...przecież nikt nie będzie czekał a Allegro na mnie

No to idę makaron do rosołu dogotować.

Karola: cmok:, całuje, całuje, całuje
Stęskniłam się za Tobą i byłam bardzo ciekawa wieści co u Was
Cieszę się, że sobie radzicie
Współczuje zmęczenia i braku czasu, ale co tu zrobić

Aniu, my też kupujemy priori. Pewnie w promocji za 469 zł
http://www.allegro.pl/item991627711_..._0_gratis.html
Czarny lub czerwony (jezeli nie ma tam dodatku filetu)
Stary 2010-04-19, 14:38   #3929
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marysia_258 Pokaż wiadomość
Witam Was mamusie
Miłego dnia
Fajnie, że chrzciny się udały , czekamy na fotki

Cytat:
Ale mam dzisiaj śpiocha

Naprawdę śpioch, zazdroszczę

Cytat:

Ja też w okresie zimowym miałam zalecone 2 krople Vigantolu, dopiero od kilku tygodni mam dawać jedną

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 14:38   #3930
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
Napisane przez Karolinak82 Pokaż wiadomość
Moja Zuzka już od 2 miesięcy ma nowy, większy fotelik i jest przeszczęśliwa, bo w końcu wszystko widzi...a od dobrego miesiąca szukam spacerówki Chciałabym coś ala parasolka (coby nie dzwigać kamlota więcej, no i do auta łatwiej wrzucić) ale koniecznie z pałąkiem...myślałam o Bebe Confort Viva Plus, Cybex Topaz, Mamas&Papas Ora. Już sama nie wiem... a Wy jakie macie typy? Zmieniacie już?

Ja też myślałam o cybexie (o BC słyszałam kiepskie opinie), ale w sumie zdecydowałam (jak się nic nie odmieni), że kupimy Chicco CT 04 (miltiway). Jest nam potrzebna tylko nad morze i żeby w bagażniku była, jak jedziemy na zakupy. Na codzień mama murę i nie będę ani sprzedawać (zostaje dla Zuzi ), ani wymieniać na inny, bo potrzebny mi tu terenowy, a jeżeli chodzi o to to jest akurat.

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości