Aparaty ortodontyczne cz. IX - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-19, 20:50   #931
wiolafrytka
Zadomowienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX

Cytat:
Napisane przez sincarne Pokaż wiadomość
mnie się nawet kabla nie chce szukać, więc mam najbardziej prostacką metodę - wysyłam mms-em na pocztę.. et voila!
też sposób
wiolafrytka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 21:07   #932
bartek88
Raczkowanie

Polecam też Ortovenę i dr.kalinę która ładnie wyprostowała mi zęby i nie musiałem nic usuwać tak ja u innej znanej Pani ortodontki w krakowie na ruczaju...
Polecam szczerze i bez żadnego przechwalania www.ortovena.pl
bartek88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 21:24   #933
sincarne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez yourenglish Pokaż wiadomość
Z moej skromnej wiedzy na temat tomografa wynika, ze:
- poddanie sie tomografii rowna sie kulku(nasto?)krotnemu promieniowaniu rentgenowskiemu. Lepiej nie robic, jesli nie ma naprawde naglej potrzeby.
- metalowe przedmioty zdejmuje sie po to, by nie przeszkadzaly widocznosci.Pytalam sie jakos czy musze zdjac do zdjecia RTG dlatego, ze chlonie promieniowanie i odpowiedziano mi, ze nie.

Tez mialam robione punktowe zdjecie zeba i wszystko pieknie na nim widac (nawet z zamkiem i drutem).
i reszta która odpowiedziała

hm, no dobra, to może tomograf przeżyję. sęk w tym, że nie chodzi o pikusiowe prześwietlenie zęba..
ale o rezonansie znalazłam m.in. to:
"Do pomieszczenia w którym znajduje się aparat, nie wolno wchodzić z żadnymi metalowymi przedmiotami (np. klucze, breloczki itp.), gdyż te mogą zostać przyciągnięte przez magnes i mogą spowodować uszkodzenie aparatu lub uraz pacjenta. Nie wolno także wchodzić do pomieszczenie z magnesem,, zegarkiem oraz z kartami magnetycznymi (karty bankomatowe, kredytowe itp.) gdyż te mogą ulec rozmagnesowaniu.
Wszelkie metalowe przedmioty znajdujące się w pobliżu badanej okolicy powodują powstanie dużych zaburzeń obrazu (np. w przypadku badania oczodołów należy zmyć makijaż, w którym znajdują się drobiny metali kolorowych).
Unika się wykonywania badania u osób z klaustrofobią, a także u osób z metalowymi zastawkami serca, wszczepionymi płytkami ortopedycznymi lub innymi metalowymi przedmiotami umieszczonymi wewnątrz ciała. Badania nie wykonuje się u osób mających wszczepiony rozrusznik serca oraz pooperacyjne metalowe klipsy na tętniakach w mózgowiu."

czyli dupa blada, chyba że wszystko zdejmę drut już na jeden dzień zdejmowałam, ale cały aparat? czasem trafiały się opowieści aparatek, które tylko na dzień ślubu np zdejmowały aparat, no ale to chyba bez pierścieni nie?
ja już dziś taką wizualizację sobie zrobiłam, że ten magnez wielki mnie za zęby przyciąga do góry i takie zdjęcie rozplaszczonej twarzy wychodzi

Cytat:
Napisane przez Merry1984
mnie się wydaję, że pani doktor po prostu tak to nazwała. Mnie sie robią często takie rzeczy. Mówię na to pypcie, albo pleśniawka. To zachwianie homeostazy w jamie ustnej. Jak mocno przydzwonię szczoteczką do zębów to też mi sie takie rzeczy robią. Grzybów ani gronkowców w jamie ustnej nie mam- bo na studiach robiliśmy sobie wymazy z jezyka i róznych miejsc jamy ustnej (przynajmniej ja... inni robili z innych miejsc :P), wiec jestem pewna że nie jestem 'szcześcliwą' posiadaczką tych drobnoustrojów. Zawsze mi pomga Propolis Tinktura z wosku pszczelego. Jest to mieszanina do tonizowania układu pokarmowego, ale rozcienczona z wodą daje świetny efekt na te wszystkie dolegliwości w jamie ustnej. Dziewczyny widziałam tutaj też polecają sachol. Nie używałam jeszcze. Eludril też polecam.
lol moje studia wydają się teraz takie nudne
wypróbuję to pszczele
sachol jak dla mnie jest do d i na dodatek szczypie..

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 21:53   #934
Temperance30
Raczkowanie

dzień 1 po założeniu - tak, jakby ktoś mi orzeszków pomiędzy zęby a wargi napchał
Temperance30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 21:57   #935
alutka001
Raczkowanie

Cytat:
sachol jak dla mnie jest do d i na dodatek szczypie..
szczypie, szczypie ale używam bo działa na różne takie nieciekawe rzeczy w buzi

Cytat:
Napisane przez Hebe5 Pokaż wiadomość
przedwczoraj dowiedziałam się że dostałam od orto tabletki barwiące. wcześnie myślałam że to coś przeciw bólowego. podobno jak się zębów niedomyje to one zabarwiają w tych miejscach.używał ktoś takowych?
też kiedyś dostałam od dentystki takie tabletki czerwone do ssania. Raz użyłam i miałam niemal wszystkie zęby zabarwione

czy ktoś z Was używa szczoteczki elektrycznej podczas noszenia aparatu? czy to może mu zaszkodzić?

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Temperance30 Pokaż wiadomość
dzień 1 po założeniu - tak, jakby ktoś mi orzeszków pomiędzy zęby a wargi napchał
czy Twój aparat jest kryształowy? ile zapłaciłaś za jeden łuk?
alutka001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 22:30   #936
sincarne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez alutka001 Pokaż wiadomość
też kiedyś dostałam od dentystki takie tabletki czerwone do ssania. Raz użyłam i miałam niemal wszystkie zęby zabarwione
noo, nie ma co się obrażać na dentystkę, tylko zęby trza umyć

wiecie co, przeraża mnie tytuł tego wątku poniżej aparatowego, o wypełnianiu oczodołów kwasem brr!

Stary 2010-04-19, 22:37   #937
Temperance30
Raczkowanie

Cytat:

czy Twój aparat jest kryształowy? ile zapłaciłaś za jeden łuk?
Tak, 2600 w Wwie.
Temperance30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 22:56   #938
rudo-zielona
Zadomowienie

apropo różnych dziadostw w jamie ustnej.
Sachol niby pomaga, płyn czerwony E.. też, mi ostatecznie pomogła finlandia. Wcześniej miałam potworne zapalenie, nie mogłam ust otworzyć. Popiekło popiekło, na drugi dzień obrzęk ustąpił. Jakkolwiek śmiesznie to zabrzmi, dla desperatów polecam czystą.
rudo-zielona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 23:49   #939
surykata
Zadomowienie

GG do surykata

Cytat:
senkju
jak już jesteśmy przy choróbskach, pytanie za 100 punktów.
jak to jest z badaniem typu tomograf czy rezonans - z aparatem w pysku? nie znam się za bardzo, ale jak tak oglądam house'a to chyba nic metalowego nie można mieć.. miał ktoś? słyszał ktoś?
Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość
Miałam rentgen zębów z aparatem robiony i wyszedł ok Co do reszty cielska to nie wiem
ja mialam do leczenia kanalowego robiony miesiac temu rentgen zeba i dentystka nie mowila nic o przeciwskazaniach

jestem po wizycie, mam czerwone gumki na gorze oraz dostalam grubszego druta na gore w koncu, uslyszalam ze to 19/25 zna sie ktoras na drutach?
jutro zrobie fote i wrzuce bo mam smieszne wyciagi, mam trapez z przodu do zakladania na noc i po domu, z ktorym wlasciwie nie moge gadac
i po bokach z gumek hard po obu sronach inaczej, mam nadzieje ze zapamietalam dobrze moja kombinacje wyciagow
bola zeby... bola... prostuja sie...
surykata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 00:03   #940
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rudo-zielona Pokaż wiadomość
apropo różnych dziadostw w jamie ustnej.
Sachol niby pomaga, płyn czerwony E.. też, mi ostatecznie pomogła finlandia. Wcześniej miałam potworne zapalenie, nie mogłam ust otworzyć. Popiekło popiekło, na drugi dzień obrzęk ustąpił. Jakkolwiek śmiesznie to zabrzmi, dla desperatów polecam czystą.
Mi ortodonta powiedział, abym broń boże nie używała sacholu na otarcia od aparatu.
Ten czerwony płyn używałam po operacji, dobry był

A i zapomniałam że w wakacje miałam rentgen odcinka szyjnego kręgosłupa i też nie było przeciwskazań

Edytowane przez CatchyKathy
Czas edycji: 2010-04-20 o 00:04
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 00:56   #941
201604190949
Konto usunięte

sincarne, żadnego tomografu z metalem! Bo ci zęby powyciąga a maszyna dostanie świra.

Temperance30 widzę kryształ, widzę piękny kryształ I cena też niczego sobie. Czyżby mój Soldent?
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 08:25   #942
whenee
Zakorzenienie

Witam egen

heh chciałam się pochwalić nie wiem czy jest czym ale ja widzę różnicę
Stary 2010-04-20, 08:46   #943
karadisa
Raczkowanie

GG do karadisa

Czas nawyższy się ujawnić Załączam zdjęcia mojej wady. Zgryz krzyżowy górnej dwójki i dolnej trójki. Dwójka nie rozwinęła się prawidłowo. Asymetria dołu. Pewnie widzicie jeszcze kilka wad ale wole o tym nie myśleć zeby sie bardziej nie zdołowac
No i miałam dzis straszny sen! Śniło mi sie, że moja koleżanka tez miała aparat! I to w tydzień go załatwiła! Pamietam tylko jak bardzo jej go zazdrościłam, to było najstraszliwsze

Cytat:
Napisane przez whenee Pokaż wiadomość
Witam egen

Po mojemu jest duża różnica. Chyba najlepiej widać to po tym druciku jak sie prostuje I to w jak krótkim czasie!

Edytowane przez karadisa
Czas edycji: 2010-04-20 o 09:10
karadisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 11:02   #944
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

Cytat:
Napisane przez whenee Pokaż wiadomość
Witam egen

Chyba jedynki już tak nie nachodzą na siebie jak wcześniej?

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ----------

Wczoraj miałam wizytę u orto. Jak byłam w poradni to przyszła taka babeczka, która była teraz tam drugi raz i chciała się zdecydować na aparat estetyczny (też ten co ja mam). Okazało się, że od wczoraj kosztuje już 3000zł Dobrze, że mi te 11 miesięcy temu udało się załapać na tą niższą kwotę, a mianowicie 2200zł W takiej sytuacji nie wiem czy będę się decydować na aparat na dole, bo nawet metalowy podrożał z 1600zł na 2500zł

redrose89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 14:55   #945
karadisa
Raczkowanie

GG do karadisa

Cytat:
Napisane przez redrose89 Pokaż wiadomość
Wczoraj miałam wizytę u orto. Jak byłam w poradni to przyszła taka babeczka, która była teraz tam drugi raz i chciała się zdecydować na aparat estetyczny (też ten co ja mam). Okazało się, że od wczoraj kosztuje już 3000zł Dobrze, że mi te 11 miesięcy temu udało się załapać na tą niższą kwotę, a mianowicie 2200zł W takiej sytuacji nie wiem czy będę się decydować na aparat na dole, bo nawet metalowy podrożał z 1600zł na 2500zł
No to faktycznie jest różnica w cenie. Kurcze, w takim tempie drożeją aparaty?
Miała któraś z Was zakładane oba aparaty naraz? Tzn. górę i dół. Czy nie polecacie bo za duży szok, ból i takie tam? Pytam bo planuje założyć oba od razu tylko nie wiem czy to dobry pomysł, czy lepiej odczekać jakis czas między aparatami. A z drugiej strony moze z tym jest jak ze zdejmowaniem plastra założyć oba na raz i porzadnie pocierpiec niż rozciagac to w czasie Pozdrowionka dla wszystkich!!!
Stary 2010-04-20, 17:18   #946
surykata
Zadomowienie

GG do surykata

ja mialam jednego dnia zalozony dół cały i przyklejone zameczki na gorze, tydzien pozniej mialam dolączona gorę, w sensie drucik i gumki, mysle ze dobrze ze w ten sposob sie rozlozylo bo mi ciezko byloby zniesc ból i z dolu i z gory
Stary 2010-04-20, 17:23   #947
dzolerinka19872
Raczkowanie

Witam dziewczyny

przybywam prosto z wizyty u orto i ehh........ jaka ja jestem szczęśliwa orto odpowiedziała na wszystkie moje pytania, dzisiaj jak to nazwała "uwypukliła" łuk by wyciągnąć do przodu stronę która mi sie lekko cofneła.. na następnych wizytach planuje jeszcze:
-przekleić zamek na mojej krzywej dwójce by ją wyciągnąć troszkę z dziąsła i obrócić ją trochę
-wepchać moje mega długie jedynki do góry i o dziwo powiedziała mi że sama mogę zdecydować jakiej mają być długości

No i najważniejsze aparat zdejmuję na przełomie 2010/2011 grudzień lub styczeń potem 3 miesiące aparat zdejmowany 24h na dobę a potem już tylko na noc jaka ja jestem dzisiaj szczęśliwa
Stary 2010-04-20, 17:55   #948
zuczek2023
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karadisa Pokaż wiadomość
No to faktycznie jest różnica w cenie. Kurcze, w takim tempie drożeją aparaty?
Miała któraś z Was zakładane oba aparaty naraz? Tzn. górę i dół. Czy nie polecacie bo za duży szok, ból i takie tam? Pytam bo planuje założyć oba od razu tylko nie wiem czy to dobry pomysł, czy lepiej odczekać jakis czas między aparatami. A z drugiej strony moze z tym jest jak ze zdejmowaniem plastra założyć oba na raz i porzadnie pocierpiec niż rozciagac to w czasie Pozdrowionka dla wszystkich!!!
Ja zakładałam oba łuki za jednym razem- nie było tak strasznie

Dzisiaj też jestem świeżo po wizycie- orto stwierdziła, że wszystko jak najlepiej, ligatury mam na górze zielone, a na dole zielono-żółte , a za miesiąc dostanę jak to orto określiła "gumeczki" do zakładania na noc- czyli jeszcze miesiąc i ja będę musiała w nocy męczyć się z wyciągami
Stary 2010-04-20, 18:47   #949
surykata
Zadomowienie

GG do surykata

ja dzis oka nie zmruzylam przez te wyciagi, ech... mam nadzieje ze moj smajl napawde bedzie holyłud bo inaczej bede zawiedziona
Stary 2010-04-20, 19:10   #950
Laity
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez surykata Pokaż wiadomość
ja dzis oka nie zmruzylam przez te wyciagi, ech... mam nadzieje ze moj smajl napawde bedzie holyłud bo inaczej bede zawiedziona
surykata, na pewno będzie holyłud Ciekawa jestem jak teraz wyglądają Twoje ząbki, bo jak zamieściłaś fotki jakiś spory czas temu, to różnica była ogromna

Ależ mnie dawno tutaj nie było. Pewnie dawno zostałam zapomniana Wszystko przez brak czasu i przez to, że nie ma o czym pisać, bo nic się nie dzieje. Chociaż TŻ twierdzi, że widzi różnicę odkąd zaczęliśmy się spotykać, to ja, oprócz tego, że zęby przesunęły się dzięki wyciągom o jakiś mm w lewo, nic nie widzę

Edytowane przez Laity
Czas edycji: 2010-04-20 o 19:11
Laity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 20:22   #951
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Ej nie straszcie tymi wyciągami bo będę nosić pół roku 24 na dobę !
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 20:37   #952
tewunia
Raczkowanie

ja mam takie pytanie czy ktos z was wie co to jest POSTAT???

tewunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 20:44   #953
sincarne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dzolerinka19872 Pokaż wiadomość
No i najważniejsze aparat zdejmuję na przełomie 2010/2011 grudzień lub styczeń potem 3 miesiące aparat zdejmowany 24h na dobę a potem już tylko na noc jaka ja jestem dzisiaj szczęśliwa
iii!! taki zwykły jak ma moja mała chrześnica?? przecie w tym się spać nie da a co dopiero na co dzień funkcjonować jak z tym gadać?? czy to jakiś inny aparat jest? jakiś bardziej przyjazny człowiekowi? oświeć nas nieszczęśliwe co dłużej ponoszą złoma

Cytat:
Napisane przez tewunia
ja mam takie pytanie czy ktos z was wie co to jest POSTAT???
chyba zmęczona jestem, bo w pierwszej chwili przeczytałam, że ktoś pyta o PROSTATĘ

Stary 2010-04-20, 20:53   #954
surykata
Zadomowienie

GG do surykata

Cytat:
Napisane przez Laity Pokaż wiadomość
surykata, na pewno będzie holyłud Ciekawa jestem jak teraz wyglądają Twoje ząbki, bo jak zamieściłaś fotki jakiś spory czas temu, to różnica była ogromna

Ależ mnie dawno tutaj nie było. Pewnie dawno zostałam zapomniana Wszystko przez brak czasu i przez to, że nie ma o czym pisać, bo nic się nie dzieje. Chociaż TŻ twierdzi, że widzi różnicę odkąd zaczęliśmy się spotykać, to ja, oprócz tego, że zęby przesunęły się dzięki wyciągom o jakiś mm w lewo, nic nie widzę
ja Cie nie zapomnialam! prawie razem zakladalysmy jak umyję zęby i pozakładam te wszystkie wyciągi to dam fote choć u mnie też mam wrazenie ze sprawa stoi w miejscu, a na pewno efekty nie sa tak spektakularne jak na poczatku
Stary 2010-04-20, 21:12   #955
Madzia14102
Raczkowanie

Od razu po i 6 dni z
Ja widzę różnice, a Wy?
http://img687.imageshack.us/i/pulpit1yj.jpg/

Madzia14102 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 22:01   #956
surykata
Zadomowienie

GG do surykata

ja tez widze, dwojka weszla do szeregu juz troche i chyba jedynki zmienily kąt nachylenia

edit: najnowsze zestawienie z wyciagami w calej okazalosci ta żólta poświata na jedynkach to wina wypełnienia po kanałowych leczeniach obu zębów, jak zdejme blaszaka do założe na nie licówki, chyba już zacznę na nie zbierać bo troche beda kosztowac...

ps. mam schizy ze ten wyciag trapez wyciagnie mi moje biedne jedynki z dziasel i bede wygladac jak bóbr

Laity pochwal się zdjeciami co tam u Ciebie

Edytowane przez surykata
Czas edycji: 2010-04-21 o 08:43
Stary 2010-04-21, 12:38   #957
dzolerinka19872
Raczkowanie

sincare a jaki ma twoja chrześnica? koleżnka go miała też po aparacie ale ona mówi że nauczyła się z nim mówić.. ateraz nosi tylko na noc ale mówi że jakby nie założyła na noc to jej sie jedynki cofają :/ niby orto mówiła o retencji stałej, czyli druciku za ząbkami, mówiłą że ja nie powinnam go niszczyć bo nie zagryzam tak zębów, ale w jej głosie było czuć że nie poleca tego aparatu ale mówi że wybór należy do mnie.. pomyślę jeszcze bo cena jednakowa 300 zł jeszcze poproszę tą znajomą żeby mi pokazałą ten aparat
Stary 2010-04-21, 13:43   #958
whenee
Zakorzenienie

Cytat:

czy ktoś z Was używa szczoteczki elektrycznej podczas noszenia aparatu? czy to może mu zaszkodzić?
ja używam mam oral-b dual clean:P i normalnie się z nią nie rozstaje nie ma to jak elektryk nie kupowałam specjalnej końcówki, ta co mam daje rade naprawdę jest różnica w czyszczeniu!!! szczerze moge polecić kupiłam na allegro w media markt jest chyba teraz promocja na końcówki 2+1 gratis za 39 zł

Edytowane przez whenee
Czas edycji: 2010-04-21 o 13:46
whenee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-21, 14:42   #959
karadisa
Raczkowanie

GG do karadisa

Cytat:
ja tez widze, dwojka weszla do szeregu juz troche i chyba jedynki zmienily kąt nachylenia

edit: najnowsze zestawienie z wyciagami w calej okazalosci ta żólta poświata na jedynkach to wina wypełnienia po kanałowych leczeniach obu zębów, jak zdejme blaszaka do założe na nie licówki, chyba już zacznę na nie zbierać bo troche beda kosztowac...

ps. mam schizy ze ten wyciag trapez wyciagnie mi moje biedne jedynki z dziasel i bede wygladac jak bóbr
Ale masz już fajne ząbki prosta droga do holiłud smajla
Stary 2010-04-21, 16:45   #960
natewa
Rozeznanie

Cytat:
Ogromna różnica, brawa dla twojej orto

A wyciągi...hmm...bardzo oryginalna kompozycja

Własnie takie zdjęcia zmotywowały mnie do noszenia aparatu. Niestety po prawie 7 mies. moja asymateria ani drgnęła.
natewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości