|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3181 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.IV
Dzień dobry
siedzę od rana na allegro. Zamówiłam duuuuuuużo rzeczy. Chyba się wystraszyłam tymi opowieściami o dziewczynach, które wcześnie trafiają do szpitala Musiałam kupić drobiazgi, których mi brakowało. Teraz czuję się bezpieczniej ![]() Zamówiłam: pieluszki tetrowe, koszulę do szpitala, podkłady poporodowe, majtki jednorazowe, ceratki, fride, staniki do karmienia i wiele drobnych rzeczy. Ufff.... Musze jeszcze kupić: sól fizjologiczna, spirytus, proszek do prania, chusteczki, pampersy, łóżeczko turystyczne i pas poporodowy. I będę miała wszystko Cytat:
|
|
|
|
|
#3182 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.IV
Cytat:
a moj sprzata w samochodzie jak ja mu karze tzn z zewnatrz sam go myje ale jak mnie wkurza w srodku to zawsze mu karze sprzatac dobrze ze sie chociaz slucha ![]() a co do wolowiny dziewczyny to naprawde najpierw trzeba ja dlugo i dobrze podsmazyc a pozniej dlllluuuugo dusic bardzo dlugo ja tam nie lubie wolowiny i generalnie nic z niej nie robie sporadycznie gulasz
|
|
#3183 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Fajniutki jest.
|
|||
|
|
|
#3184 |
|
Zakorzenienie
|
hd ja chyba w przyszlym tyg kupie wszystko umowilam sie z mezem ze w czasie tego jego pobytu w pl kupimy prawie wszystko a udalo sie sprzedac wozek???
|
#3185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wczoraj bylam taka zmeczona to posprzatal wszystko
______Karolinka i Iruś______ Nasz ślub-08.09.2007 ...Anastazja-ur.07.07.2010.... http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png...Nasz Aniołek...20.08.2009... http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png |
|
|
|
|
#3186 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
,w ogóle u mnie w szpitalu niby oficjalnie pytają o lewatywę i o golenie czy sobie rodząca życzy a w praktyce jest tak,że nikt cię nie pyta tylko goli i robi lewatywę choć z tym drugim to mnie minęło bo powiedziałam położnej że cały dzień na kibelek biegam i że nie miało by co wyjść już po tej lewatywie więc powiedziała że skoro naturanie mnie "oczyszcza" to sobie darujemy i teraz chyba też tak powiem
|
|
|
|
|
#3187 |
|
Zakorzenienie
|
dobra dziewczyny ja chociaz zaczynam sprzatac bo mnie to wkurza ze mam cos do roboty a siedze na wizazu do pozniej milego dnia u mnie strasznie zimno dzisiaj
|
#3188 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
no ale przez to ja nienawidze sprzatac ... gotowac tez nie lubie, bo wydaje mi sie, ze on ma do tego "dar" ktorego mi brakuje ![]() Musze szukac wyzwan gdzie indziej, maz mnie w domu bije na glowe |
||
|
|
|
#3189 | ||
|
Rozeznanie
|
hehe Ok
wczoraj znowu bylam ![]() z nowych dla mnie rzeczy dowiedzialam się, że nie wolno noworodka przy zmianie pieluszki unosic za nóżki (nawet lekko podciagać go) - tak pieluszkę można zmieniać dzieciakom od 6 miesiaca życia... noworodka trzeba jedną ręką pod pupkę a drugą wyciągnąć pieluszkę przy nawet leciutkim unoszeniu za nóżki można maluszkowi zafundować dysplazję stawów biodrowych (poprostu kość udowa jest bardzo miękko osadzona w torebce stawu) no i maluszka trzeba najpozniej do 3 miesiąca zapisać do poradi preluksacyjnej (dzieciecy ortopeda) - aby zbadali mu stawy i mowili, ze duze kolejki są na NFZ więc warto się tym zainteresować zaraz po porodzie mowili tez odnośnie przegrzewania i ubierania dziecka - Maluszkowi ubieramy zawsze jedną warstwę ciuszków więcej niż sobie a czy mu nie za gorąco sprawdzamy z tyłu na karku - jesli gorące ma to za cieplo jest ubrany położna mowiła też, że maluszkowi można spokojnie kupowac rzeczy używane ale dwie rzeczy dziecko musi mieć bezwzględnie nowe - materac do łóżeczka i buty i materacyk żeby kupować gryka-kokos (piankowe są wycofywane!) dziecko do 6 miesiaca ma spać na stronie kokosowej a potem można zmienić na gryke no i radzili też żeby od urodzenia kłaść dziecko na poduszeczce "klinie" (zapobiega ulewaniu się i podduszeniu dziecka przez to) no i od 2-3 dnia po przyjsciu ze szpitala radzili przyzwyczajać dziecko do lezenia na brzuszku - ponoc takie układanie ma same zalety - wzmacnia kregosłup, lepiej odchodzą gazy po karmieniu, bezpieczniej dla dziecka jaksie uleje, dziecko szybciej podnosi główkę itp ![]() to tyle z ciekawszych rzeczy ![]() jutro będzie o karmieniu piersią ![]() super brzusio! ja za tydzien bede miala 27 ale brzuszek juz teraz wydaje mi się, że mam taki jak Ty Cytat:
zaaplikowała sobie wieczorem taką maseczkę, po czym w koszuli nocnej stanęła w oknie w kuchni... i akurat przechodził sąsiad.. więc nie muszę Wam chyba opisywac jego przerażonej miny i prędkości z jaką uciekał po zobaczeniu.. ducha ![]() Cytat:
ale karmienie piersią mamy w SR jutro, więc wypytam odnośnie mrożenia i zdam relację
|
||
|
|
|
#3190 |
|
Zakorzenienie
|
karolcia moj generalnie tez sprzata ale mnie wkurza bo ja troche pedantyczna jestem i nawet po mamie poproawiam w sumie jedyna osoba po ktorej nie poprawialam nigdy to moja siostra bo ona taka sama jak ja
![]() jusdan ja chyba wole zeby mi ta lewatywe zrobili niz mam sie pobrudzic
|
#3191 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hd to niezle wszystko juz masz prawie
|
|
|
|
|
#3192 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#3193 | ||
|
Zadomowienie
|
niezawsze szczurki które zdychają ze starości mają 4-5 lat. ale bardzo rzadko się to zdarza bo zazwyczaj 90 % albo nawet więcej zdycha na nowotwory ;/ czyli koło 3 roku życia
a mój lizaczek ma dopiero półtora, więc mam nadzieje że jednak jakimś "cudem" wyzdrowieje tym bardziej, że raz już był bardzo chory i go odratowaliśmy. niestety szczurki mają to do siebie że dużo chorują ![]() Cytat:
+ 4 kg ... 25 tcbrzuch 94 biodra 94.5 biust 93.5 a to i tak sa wymiary z "rana" wieczorem jak się mierze to do tych wymiarów trzeba dodać +- 2 cm lazurowa ja wcale nie będe cie krytykować i to jest normalne, że nie musisz od razu czuć wielkiej miłości. u niektórych przychodzi ona z czasem i to nawet nie od razu po urodzeniu ale 2 osobe nie kocha się w ciągu 5 minut od poznania na wszystko będzie czas i na pewno będziesz dobrą mamusią Cytat:
![]() vette no to cie wywaliło faktycznie ale super figura naprawde ![]() a ja ide pod prysznic i na miasto odebrać nogę od stołu, który zaraz po kupnie reklamowaliśmy. i w końcu po 5 TYGODNIACH przyszła nowa hahah szał poprostu
|
||
|
|
|
#3194 | |
|
Zadomowienie
|
niezawsze jak ma na imie Twoj maz bo mam wrazenie, ze mowisz o moim
![]() Cytat:
![]() ![]() ja narazie nie moge chodzic, a bardzo bym chciala... Spadlas mi z nieba a no wlasnie skad pilotka?
|
|
|
|
|
#3195 |
|
Zakorzenienie
|
Polezec w lozku nie mozna normalnie bo mi wiertara nad glowa wierca wrrr.
Co do lewatywy to czytalam rozbiezne opinie, np, ze po lewatywie caly czas sie d... leje, wiec gorzej niz by jej nie bylo, albo ze super bo nic juz nie ma w jelitach i sama nie wiem co o tym sadzic. Najlepiej gdyby sie sam organizm oczyscil jak u Jusdan. |
|
|
|
#3196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3197 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i rzeczywiście nie wolno tego mleka gotować, tylko w temp. pokojowej musi "dochodzić" albo w kąpieli wodnej, szczerze zdarzało mi się czasem ( bardzo lekko!!!!) podgrzać na kuchence ale też w garnuszku z wodą, bardziej żeby ocieplic niż zagotować.Wydaje mi się,że woreczki na mleko to zbędny wydatek ponieważ wątpię żeby ktoś robił tak duże zapasy w mleko. Zamrożone w zamrażąrce może leżeć 6 miesięcy a w lodówce dobę albo nawet do dwóch więc spokojnie, nawet te dziewczyny,które studiują albo chcą wrócić do pracy mogą przechowywac mleko w lodówce w zwykłych butelkach do mleka albo w słoiczkach wyparzonych.Ja miałam trochę inną sytuację bo przy nawale mleka( juz pisałam) 5 razy wylądowałam z gorączką w szpitalu lekarze chcieli lekami zatrzymac mi laktację i mówili żebym zrezygnowała z karmienia piersią więc zrobiłam sobie większe zapasy w zamrażarce gdyby nie udało mi się tej sytuacji uniknąć to miała bym juz na dłużej dla małej swój pokarm.Na szczęscie do roku karmiłam ją z cycucha a problemy z czasem ustąpiły.Trzeba tylko pamiętać żeby sobie zapisywac na pojemniczku datę!!! |
|
|
|
|
#3198 | ||
|
Zakorzenienie
|
ludzie zajrzałam na chwile na allegro a tu już tyle zapisane
![]() anoxa co to znaczy w razie "w" często się pojawia to określenie ale nie czaje ![]() zgadzam się vette faktycznie wystrzelił ![]() Cytat:
więc to pewnie wina mięcha ....jak dziś nie wyjdzie to już nigdy nie kupie mięsa wołowego w zasadzie to już żałuje że nie wziełam np polędwiczki ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3199 | |
|
Zakorzenienie
|
...
---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ---------- Cytat:
Jedna osoba licytuje czyli za min. 599 zł pójdzie. Obserwuje 14 osób Zakładam, że będzie dobrze
|
|
|
|
|
#3200 |
|
Zakorzenienie
|
hd ja też to wszystko oglądałam wczoraj i dziś u jednego kupiłaś ? ile pieluch ? ja myślę o 20 sztukach
|
|
|
|
#3201 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie wiem co powinnam zrobić. Pewnie najlepiej byłoby odciąć przeszłość grubą czarną krechą, ale nie potrafię. Na każdym kroku jest coś co wiąże się z Nim, co mi przypomina, no i najważniejsze, że z serca Go nie da rady wyrzucić...
|
|
#3202 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mogę powiedzieć jakiej wartości są rzeczy, które mam już w domu
|
|
|
|
|
#3203 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3204 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kupiłam u kilku różnych |
|
|
|
|
#3205 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3206 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3207 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3208 |
|
Zakorzenienie
|
pilotka bardzo cenne wskazówki
że taki materac to wiedziałam , ale o stronach już nie ....super dobre z tą sąsiadką ![]() niezawsze szwagierka po odejściu czopu też co chwile latała do kibelka w tej drugiej sprawie i potem nie miała już lewatywy zreszta nie było już czasu ![]() współczucia wiertary
|
|
|
|
#3209 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Czytałam ostatnio w jakimś czasopiśmie ciążowym,że dostępne są w aptece juz gotowe gaziki, nasączone roztworem do przemywania pępuszka i jest to dużo wygodniejsze i nie trzeba wtedy kupowac spirytusu i go rozrabiać. |
|
|
|
|
#3210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1 saszetka kosztuje ok. 1zł a przemywać powinno się co kilka godzin Zobaczę co powiedzą na ten temat w szkole rodzenia i podejmę decyzję
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:51.

,w ogóle u mnie w szpitalu niby oficjalnie pytają o lewatywę i o golenie czy sobie rodząca życzy a w praktyce jest tak,że nikt cię nie pyta tylko goli i robi lewatywę choć z tym drugim to mnie minęło bo powiedziałam położnej że cały dzień na kibelek biegam i że nie miało by co wyjść już po tej lewatywie więc powiedziała że skoro naturanie mnie "oczyszcza" to sobie darujemy i teraz chyba też tak powiem 

ale musze wyjść jeszcze po musztarde do sklepu

a mój lizaczek ma dopiero półtora, więc mam nadzieje że jednak jakimś "cudem" wyzdrowieje tym bardziej, że raz już był bardzo chory i go odratowaliśmy. niestety szczurki mają to do siebie że dużo chorują 

często się pojawia to określenie ale nie czaje