|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() Uzależnienie od człowieka
Witam
Czy możliwe jest uzależnienie od człowieka (partnera, przyjaciółki itp.) i po czym można rozpoznać takowe uzależnienie ![]() Ps. Wątek założyłam w tym miejscu (nie wiem czy dobrym) z powodu dużej ilości osób... większe szanse na uzyskanie odpowiedzi. A i jeszcze jedno pytanie: jeżeli można być uzależnionym od drugiego człowieka to czy jakoś się to "leczy", jakie są sposoby pozbycia się tego uzależnienia, uwolnienia od niego..... Bardzo będę wdzięczna za szczere odpowiedzi.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Uzależnienie od człowieka
Myślę, że można, mam wiele koleżanek, które"nie istnieją" bez swojego tżta, jeden dzień bez niego to już potrafią łzy wylewać. Osobiście uważam, że to niezdrowe. Jak leczyć ? Wyjść do innych ludzi, a nie tylko spotykać się z jedną osobą.
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Popieram koleżankę.. Też tak mam, ja potrafię płakać po kilku minutach jak mój (już były) TŻ nie odzywa się...;/
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Polecam przeczytanie książki polskiej autorki;WIKTORII ZENDER;
''strefa cienia'' ''strefa światła'' uzależnienie od człowieka w exstremalnym znaczeniu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Można, to uzależnienie emocjonalne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Leczyc tez sie pewnie jakos da (np. Probowac sie odzwyczaic, uspokoic). Na pewno nie ma w tym nic dobrego. Po tym czesto mozna poznac kobiete-bluszcz ![]() Raczej zaden facet tego nie wytrzyma. Chyba, ze sam jest taki. Ale to toksyczny zwiazek. Chorobliwa zazdrosc itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
myśl o sobie i żyj dla siebie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ahh.... Próbuję, całą noc nie spałam, bo mnie rzucił i przepłakałam..;(
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
To świeża sprawa po prostu, musi się zagoić.
Nie jest to uzależnienie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() i to nie jest uzależnienie. jesteś załamana bo straciłaś kogoś kogo kochasz, norma
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Buc
|
istnieje coś takiego.
niestety.
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
można, oczywiście mówimy o emocjonalnym uzależnieniu.
jak się leczy hmmm z doświadczenia i wszelkich praw przyrody ![]() Ważne jest też to, że w większości przypadków osoby uzależnione, nie zdają sobie z tego sprawy, nie chcą się do tego przyznać, dlatego nagłe zerwanie kontaktów jest podwójnie bolesna i niebezpieczna. Generalnie trzeba tworzyć swoje życie, kontakty, przyzwyczajenia tak, aby nie kręciło się wokół jednej osoby. Już nie mówie o chłopaku, dla którego nie należy za wszelką cenę ograniczać wszystkich kontaktów ze wszystkimi przyjaciółmi, zadowalając się jedynie jego znajomymi. Jedna przyjaciółka jest ok, ale czasem warto pójść na imprezę ze zwykłą znajomą, do kina z mamą/kuzynką/siostrą, czy w ogóle stworzyć równoważny świat dla każdej grupy znajomych (mam tu na myśli, że średnio w miesiącu np 1/3 czasu spędzam z chłopakiem, 1/3 z grupą bliskich przyjaciół i najbliższą rodziną, 1/3 z dalszymi/nowymi znajomymi i sama) wiadomo, że to się wszystko może mieszać i na pewno nie należałoby robić grafików czy wyliczeń, chodzi o równowagę, o to, żeby w razie gdy jedna z grup nawali/wyjedzie/zniknie, nie zostać całkiem samemu, bez planów, zajęcia i wsparcia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Re: Dot.: Uzależnienie od człowieka
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;18716788]Polecam przeczytanie książki polskiej autorki;WIKTORII ZENDER;
''strefa cienia'' ''strefa światła'' uzależnienie od człowieka w exstremalnym znaczeniu.[/QUOTE] Czytalam strefe cienia faktycznie warto ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Ktoś może powiedzieć, że to nie jest uzależnienie tylko normalny związek... Dowodem uzależnienia będzie tutaj mój lęk w czasie wyjazdów. Czterokrotnie w czasie trwania naszego związku musiałam pojechać gdzieś bez niego. Trzy razy na jedną noc i raz na dwie noce. W tym czasie miała miejsce ogromna tęsknota, łzy w oczach kiedy byłam bez towarzystwa i do tego ogromna ilość wysłanych i odebranych smsów z najbardziej błahymi wiadomościami ![]() Mimo wszystko nie czuję potrzeby odwyku. Czasem chciałabym tylko, aby TŻ nie był mnie taki pewien, żeby bardziej wyrażał swoją zazdrość, żeby częściej udowadniał mi jak bardzo mu na mnie zależy, ale ja i bez tego wiem, że zależy mu na mnie najbardziej na świecie ![]() ![]() ![]() A więc TAK, istnieje uzależnienie od kogoś, ale nie zawsze trzeba to leczyć... ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Osobiście zdaję sobie z tego sprawę, że pewnego dnia może nam się zrobić za ciasno i związek ulegnie implozji (przeciwieństwo eksplozji) ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
xd
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Popracuj nad swoją zazdrością, wyluzuj troszeczkę, bo jak się rozstaniecie może być tak, że będzie na prawdę baaardzo bolało. A później możecie chcieć unikać tego bólu i na siłę trzymać coś co się skończyło. Nie bądź zazdrosna, jak będzie chciał coś zrobić to i tak to zrobi, wyluzuj się, uszanuj siebie i jego. ![]() W każdym razie życzę wam jak najlepiej.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Oj niestety istnieje ;/
Po czym poznac przyjaciółke - bluszcza? Mówisz jej o randce, a ona płacze abyś jej nie zostawiała - jedziesz na nią ;] Co więcej, cały dzień jest szczesliwa, dopóki nie uslyszy hasła "ide bez Ciebie" ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tak czy inaczej moja zazdrość nie będzie powodem rozstania. Już prędzej fakt, że on jest zbyt pewny i siebie i mnie. Nie dopuszcza myśli, że moglibyśmy się rozstać. Moja przekorna natura każe mi go podpuszczać, ale on i tak wie, że to tylko kolejny podstęp mający na celu udowodnienie mu, że mnie nie kocha. Wtedy na przekór pokazuje, że kocha mnie tak bardzo, że bardziej nie można ![]() ![]() Ogólnie uważam, że trafił mi się prawdziwy skarb, na dodatek taki, który pilnuję się sam przed kradzieżą ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Kiedyś byłam bardziej uzależniona od swojego faceta, kiedy nie było go za długo nie wiedziałam co ze sobą zrobić, kiedy się spóźniał juz panikowałam, gdzie jest co robi, czy nic mu sie nie stało... było tak ponieważ on chwilowo nie miał pracy więc był na każde moje zawołanie, ja nie miałam wtedy bliskich znajomości wiec siedziałam w domu jak pies... teraz gdy on pracuje a ja wychodze do ludzi łatwiej jest mi pogodzić się z myślą że on też musi coś załatwić, że ma jakieś swoje sprawy...i że nie jest jak zabawka na każde moje zawołanie...i dzieki temu jest też lepiej między nami, człowiek im bardziej stęskniony za swoją połówka tym bardziej pokazuje to że tęsknił i że kocha....mniejsza szansa na nudzenie się sobą
![]() ![]() Edytowane przez Caterinca Czas edycji: 2010-04-24 o 13:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
![]()
hmm jestem teraz w cholernie trudniej sytuacji,
łatwiej po części mi pisać tu bo większości z was nie znam przeglądałam różne tematy i stwierdzam, że mogę się tu przypisać. Zmarł mi nie dawno tata, nie umiem się z tym pogodzić . Był w moim życiu na każdym kroku,pomimo złości które wyładowywał to zawsze był ,dbał o mnie, nawet brat,mama i inni nie podchodzą do mojej osoby tak jak on. Uzależniam sie,przyswajam za mocno, do tych osób co nie trzeba, i przez to dostaje mocno po dupie od życia. Dzięki ostatnim zdarzeniom przejrzałam na oczy , co się dzieje wkoło, pozrywałam znajomości - przyjaźnie ? nie wiem nawet czy to tak moge nazwać, Nie wiem sama czy juz mam przyjaciol czy to już tylko znajomi , jak ja się nie odezwę to sami sie nie odezwą , chyba że maja jakiś interes. Mam też swoje dwie jedyne przyjaciółki , ale boje sie bo ostatnio się troche pogarsza , matury rozumiem to usprawiedliwiam , ale boję się że gdy pójdą na studia to wszystko przyrówna się do zera. Może tak to brzmi egoistycznie,dziwnie ale tak właśnie odczuwam. A najgorsze jest to , że czuję się tak cholernie samotnie jak nigdy w życiu.
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
kurcze, bardzo ci wspolczuje
![]() ogolnie przyznam ze masz bardzo trudna sytuacje, ale z powodu takiej tragedi patrzysz inaczej na pewne sprawy... moze pochopnie zrywasz znajomosci? moze sama sie odsuwasz od ludzi poniewaz jestes naladowana smutkiem tesknota i zalem.... zobaczysz ze za jakis czas inaczej spojzysz na pewne sprawy. nie chce sie oszukiwac ale w wiekszosci przypadkow jest tak ze znajomi ze szkoly traca kontakt albo poprostu jest on duzo luzniejszy gdy ida w inna strone, mialam kolezanke, myslalam ze przyjaciolke, spedzalysmy razem czas przed szkola w szkole i po szkole, poszlysmy do innych szkol, znajomosc powoli sie rozluzniala potem kompletnie zniknela.... mozliwe ze i w twoim przypadku tak sie stanie, ale to zalezy wylacznie od was, ja nie pielegnowalam tej znajomosci, umarla smiercia naturalna, ty- jesli sie oczywiscie postarasz- masz szanse zatrzymac ta przyjazn przy sobie... jesli chodzi o znajomych ktorzy sie odzywaja tylko wtedy gdy cos potrzebuja to faktycznie masz racje, po co ci tacy znajomi ktorzy rzeruja czyims kosztem... rozpoczal sie nowy etap w twoim zyciu, masz szanse poznac nowych ludzi... nie trac wiary i checi w poznawaniu nowych ludzi, i nie zamykaj sie w sobie... czasami bol i smutek laczy ludzi... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
up
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Jak dziwnie..
No dobra, zaczynamy. Jestem przyjaciółka/koleżanką bluszczem. Jestem uzależniona od pewnej osoby. Nie wyobrażam sobie naszego całkowitego zerwania kontaktu, ani tego, że nie ma jej w moim życiu. Kiedy ona ograniczyła nasz kontakt potrafiłam rozpaczać i wymyślać sobie problemy byle tylko była. Dla kogoś może wydawać się to śmieszne, ale dla mnie to bardzo poważny problem. Kiedy mówi mi o jakiś innych znajomych jest ok, dopóki stwierdzę, że są mniej ważni ode mnie, kiedy dzieje się inaczej czuję zagrożenie. Lęk, że jej zabraknie. Przerażający, potrafię się cała trząść albo mieć napady płaczu.. Jakieś pół roku temu nasze relacje były niemal non stop, każdy dzień razem, ciągłe nocowanie u siebie itd. Potem to jakoś się urwało, a ja nie potrafię zaakceptować tego.. Dziewczyny jestem po***ana.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:58.