|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2071 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wybieramy projekt domu - oceny, opinie, porady
...witam..
... razem z mężem jesteśmy na etapie wybierania projektu domu... ...ostatnio po głowie chodzi nam taki domek.... .... http://www.dobredomy.pl/projekt/afrodyta ...... ....co myślicie o tym projekcie..... Pozdrawiam
Edytowane przez betmi Czas edycji: 2010-04-20 o 22:08 |
|
|
|
|
#2072 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
.Chyba że omawiamy w tym wątku TYLKO domy ok. 200 m...., ale mam nadzieję, że ktoś i tak wypowie sie w kwestii "mojego" projektu .
|
|
|
|
|
|
#2073 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zostawiłabym taki dach... No i zastanowiłabym się nad tym ogrzewaniem na drewno... Zrobiłabym jakieś alternatywne... Skoro dom ma być na emeryturę to przydałoby się coś łatwiejszego w obsłudze... Pomysł z wydzieleniem wc dobry...
|
|
|
#2074 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() I zostawiłabym dach taki jak jest... Czterospadowy będzie droższy a przy niskich budynkach nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale to moje zdanie.
|
|
|
#2075 |
|
Zakorzenienie
|
Prosze wszystkich forumowiczów o radę:
|
|
#2076 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A działka jest uzbrojona? Tzn. w sieć wodociągową, kanalizacyjną, prąd.? |
|
|
|
|
|
#2077 |
|
Raczkowanie
|
Masz racje tylko na przykład w moim planie zagospodarowania przestrzennego jest zaznaczone ,że nowy dom ma się składać z parteru i poddasza użytkowego
Dodatkowo maksymalny udział powierzchni pod zabudowe to 20% działki a kąt dachu 30-45 stopni... To znaczy ,że jestem skazana na kurnik??
|
|
|
|
|
#2078 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
TAK, JEST UZBROJONA TO JEST SRODEK zamieszkanej ULICY na około sa domki
|
|
|
#2079 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie podobaja mi sie daszki nad wykuszem i nad drzwiami z kotlowni,wykusz zrobilabym prostokatny,a daszki proste,dolozylabym zadaszenie nad tarasem ,od poludnia bedzie salon doswietlony przez wykusz,a milo posiedziec na tarasie bez wzgledu na pogode. http://www.z500.pl/projekt/z7.html http://www.domywstylu.eu/projekty/je...we/atut/#rzuty Z zewnatrz to to co mi sie widzi,co lubie To jest moja opinia ,czysto subiektywna Edytowane przez ewakuligowska Czas edycji: 2010-04-22 o 04:47 |
|
|
|
|
|
#2080 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo dziękuję za wszystkie opinie dotyczące interesującego mnie projektu
Sugestie na pewno weźmiemy pod uwagę, o ile zdecydujemy sie na ten właśnie projekt . Marzyłby mi sie jeden pokój od wschodu... Przejrzeliśmy wiele projektów, ale ten jest najbliżej ideału . No i koszty związane z tym, że kuchnia, łazienka i kotłownia powinny byc jak najbliżej siebie (tego dowiedziałam się z tego watku). Jeszcze raz dziękuję. I proszę kolejne osoby o opinie.... |
|
|
|
|
#2081 |
|
Rozeznanie
|
wosebka- generalnie projekt niezły ale jeśli mam wyrazić swoje zdanie to:
- obecnie mieszkam u teściów gdzie kotłownia ma drzwi bezpośrednio na korytarz i to rozwiązanie przy ogrzewaniu takim jak planujecie to dla mnie kwestia do przemyśleni - jesli będzie węgiel to całkowicie odradzam - gdybym budowała domek dla siebie na emeryturę to chyba chciałabym mieć łazienkę i garderobę przy sypialni a ewentualnie jeśli trzeba to w-c z prysznicem dla gości. -pralnio-suszarnia z wejściem z łazienki to też kontrowersyjny pomysł ale przy 2 osobach może się sprawdzi. Przy większych rodzinach pojawiają się kłopoty np. z dziećmi dobijającymi się do drzwi gdy się kąpiesz bo akurat wychodzą i potrzebują coś z suszarki ![]() - dachu bym nie zmieniała choć przyznaję, że dopiero to forum nawróciło mnie na dwuspadowce
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2082 |
|
Raczkowanie
|
Ja sie jeszcze raz przypomne,moze komus sie bedzie chcialo rzucic okiem http://archon.pl/gotowe-projekty-dom...14cf66ecc,2273 wejscie-polnoc
|
|
|
|
|
#2083 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zacznę od plusów Jeśli chodzi o strony świata to bardzo korzystne światło mają pokoje dzieci na piętrze a także część wypoczynkowa. Wielki garaż jest bardzo korzystny, nawet gdy będzie w nim stało 1 auto. Piękne okna narożnikowe, bryła budynku prosta, ale zgrabna, nie przypomina typowego polskiego domu-klocka. Zastanowiłabym się nad przejściem z garażu do domu. Lepiej by było gdyby w ściance między garażem a wiatrołapem zroić drzwi. Trochę nie dobrze jest lecieć taki kawał z garażu żeby zostawić kurtkę i buty na wieszaku w wiatrołapie, nie wspomnę gdy jest deszczowo. Dlaczego do gabinetu wchodzi się przez wiatrołap? Czy gabinet będzie szczególnym miejscem gdzie będą przychodzić klienci/pacjenci czy jest on dla użytku mieszkańców? Gabinet ma bardzo niekorzystne warunki oświetleniowe. Może okno zrobić na zachód? W łazience na piętrze potrzebne jest naprawdę tak wielkie okno? Czy nie będziecie się krępować korzystać z toalety wieczorami gdy sąsiedzi będa mogli was widzieć? A jeśli okno będziecie zasłaniać roletami/zaluzjami to jaki sens ma tak wielkie okno w łazience gdy ciągle będzie zasłonięte? |
|
|
|
|
|
#2084 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
1. Może więc dałoby sie przedłuzyć jedną sciankę przy kotłowni i zrobić taki malutki karytarzyk przed kotłownią (przy łazience). Mogłaby tam byc np. umywalka. I byłoby 2 drzwi .2. Myślę, że nie ma potrzeby, by łazienka była przy sypialni. Teraz i tak jest drzwi w drzwi, więc blisko .Ale serdecznie dziękuje za wszystkie rady i uwagi. Na pewno zwróciłyscie moja uwagę na sprawy i szczegóły, których sama bym nie dostrzegła, chocby ta garderoba, której brak. No cóż, szukam dalej... |
|
|
|
|
|
#2085 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2086 |
|
Raczkowanie
|
Niepotrzebny zewnetrzny kominek , wewnetrzny przenioslabym w poblize filara,brakuje spizarki,pralni z suszarnia ,a co najwazniejsze nie podoba mi sie z zewnatrz ,ciezka bryla ,potezne przypory i przytlaczajace wejscie .To ze ten dach jest drogi to pewnie wiesz..
|
|
|
|
|
#2087 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie MASAKRYCZNIE DROGI DACH ale to pewnie wiesz....
|
|
#2088 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
#2089 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ---------- Jesli kominek ma pelnic funkcje romantyczno dekoracyjna to oczywiscie jak se kto chce ,ale jezeli kominek ma sluzyc rowniez do rozprowadzenia ciepla to lepiej usutuowac go w centrum salonu ,a w takim wypadku do zewnetrznego potrzebny bedzie drugi komin ,wzrastaja koszty . Jesli natomiast kominek na zewnatrz ma byc polaczony z grilem to bardziej logiczne byloby usytuowanie go w poblizu kuchni a nie salonu . Edytowane przez ewakuligowska Czas edycji: 2010-04-27 o 04:13 |
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2090 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.z500.pl/projekt/z41.html Ale tu pojawia sie problem z ta kotłownią ...planujemy ekogroszek,nie wiem nie znam sie zbyt na tym,czy nie przeszkadza to ,ze c.o jest w środku domu??Z drugiej strony myslałam żeby zlikwidować spiżarkę (choc zawsze planowałam ją mieć...) i małe wc i tam zrobić kotłownie w miejsce druga łazienka... Proszę Was,doradzcie mi jak rozwiązać ten problem??
|
|
|
#2091 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2092 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2093 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny mam pewien problem, a w związku z tym że nie znam się za bardzo na tym wszystkim, powiedzcie mi czy mogę mieć "pretensje".
Otóż z TŻem wybraliśmy taki projekt domu (ale go nie kupiliśmy): http://www.tooba.pl/projekt-domu-Sof...idp,12603.html i stwierdziliśmy że architekt zrobi nam adaptację poddasza i troche pozmieniamy ścianki działowe. Wystąpiliśmy do UG o warunki zabudowy gdzie określiliśmy że będzie do dom parterowy z poddaszem użytkowym oraz dach dwuspadowy. W momencie gdy już mieliśmy kupować dany projekt zauważyliśmy ulepszoną wersję "naszego" projektu: http://projekty.lipinscy.pl/Atlanta/ Ucieszyliśmy się z tego że biuro projektowe zrobiło dokładnie taki projekt, w którym były wszystkie zmiany jakie chcieliśmy zrobić w sofii (pierwszym projekcie). Kupiliśmy ten projekt "Atlanta". i teraz zaczynają się nasze schody. otóż w częsci opisowej projektu w punkcie przeznaczenie i program użytkowy budynku jest używane stwierdzenie "Budynek jednorodzinny, mieszkalny, piętrowy, itp." Potem dwa punkty niżej Forma architektoniczna i funkcja obiektu czytamy: "budynek wolnostojący parterowy ..." To jedna sprawa a druga to taka że w projekcje wszędzie napisane jest że dach jest wielospadowy, może ja sie nie znam, ale dla mnie dach wielospadowy to taki udziwniona koperta czy coś w tym stylu. Tym bardziej że napisano cytuję: "Atlanta jest pięknym domem energooszczędnym, który został zaprojektowany na życzenie Inwestorów, którym bardzo podoba się projekt Sofia II, a chcieliby móc w nim wykorzystać poddasze. Dlatego stworzyliśmy Atlantę". A Sofia ma dach dwuspadowy, to czemu Atlana nie może mieć :P?? Proszę powiedzcie mi czy tak może być ze zamiennie używane jest pojęcie parterowy/piętrowy i czy to faktycznie jest dach wielospadowy czy dwuspadowy? Aha chciałbym żebyście powiedziały mi na moje pytania bez roztrząsania czy to kurnik czy nie
Edytowane przez kate_rossi Czas edycji: 2010-04-27 o 20:00 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2094 |
|
Raczkowanie
|
Tak to jest kupować projekty z internetu. Naważyliście sobie piwa to teraz je wypijcie, dzwońcie do architekta żeby wnosił poprawki. Tylko pogratulować. Co do dachu jest to dach ewidentnie dwuspadowy. Wielospadowy miałby 4 połacie a ten ma tylko 2. Parterowy tzn. że ma tylko parter, piętrowy że ma parter i piętro.
---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- kurnik
|
|
|
|
|
#2095 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
doradzic sie architekta ,na pewno znajdzie jakies rozwiazanie , sprobowalabym zamienic lazienke z pomieszczeniem gosp., zabrac troszke powierzchni z pokoju nr 2 i doprojektowac wyjscie na zewnatrz ,no trudno lazienka wypadnie bez okna ,ale zatrzymasz spiz. i wc.Tylko ze taka zmiana bedzie wymagac prawdopodobnie drugiego komina .A moze ten troche wiekszy http://www.z500.pl/projekt/z98/rzuty.html ---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ---------- Hmm,no tak ,ale gdzie bedziesz skladowac ten groszek ,prac i suszyc to ja nie wiem ---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ---------- Moze jednak ten troche wiekszy?Ludzie jak Wy sie miescicie w tych malusich domkach ? ---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#2096 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A mnie ATLANTA podoba. Może któraś z Was oceni ten projekt właśnie? ![]() http://projekty.lipinscy.pl/Atlanta/#comments_list
D&A Edytowane przez iza251 Czas edycji: 2010-04-28 o 08:25 |
|
|
|
|
|
#2097 |
|
Raczkowanie
|
Wybieracie projekty z katalogów a potem przejeżdżając przez Polskę zauważycie taki sam dom jak swój
|
|
|
|
|
#2098 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i co z tego
|
|
|
#2099 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozumiem, że to coś bardzo złego?
|
|
|
|
#2100 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pojęcia piętrowy się nie używa - trzeba sprecyzować czy jest to jedno-, dwupiętrowy, itp z poddaszem użytkowym czy nie, czy podpiwniczony czy nie... Np. "budynek parterowy z poddaszem użytkowym, niepodpiwniczony". A co do "kurnika" - nie jest najgorzej, przynajmniej są dwie duże sypialnie, a nie więcej
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:01.

....

, obecny dom - 150 m - przepisujemy córce)
) była w bryle budynku. Garaż osobno, razem z innymi pomieszczeniami gospodarczymi (rowery, kosiarki, grabie, itp.)
Dodatkowo maksymalny udział powierzchni pod zabudowe to 20% działki a kąt dachu 30-45 stopni... To znaczy ,że jestem skazana na kurnik??