Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.IV - Strona 125 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-23, 08:23   #3721
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1
Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.IV

Cytat:
Napisane przez papeteria Pokaż wiadomość
miły gest nie ?

no i udanej zabawy życzę
..
Bardzo miły
Dziękuje Nie wiem ile wytrzymam. Siedzieć za długo nie mogę, szczególnie na krześle. A nie wiem jak z tańcem, w ciąży jeszcze nie próbowałam. Najważniejsze, że zmieściłam sie w sukienkę sprzed ciąży i nic nie musiałam kupować.

Cytat:
Poza tym przymierzam sie do zrobienia listy w której porównam koszty zakupów wyprawki u danego sprzedawcy.Chciałabym kupić jak najwięcej rzeczy jak najtanszym kosztem.Wczoraj tak na szybko porównałam dwóch sprzedajacych i na takiech pierdółkach było 30 zł różnicy.U jednego 214 a u drugiego 243.Produkty te same.Po co przepłacac ....a wysyłka niezależnie od ilości 13,- kurierem.
O świetny pomysł! Ja nie bardzo mam na to czas. Miałam zrobić listę wózków i co i nic. Pewnie większość z Was już kupiła a ja nadal sie głowie. Nie wiem czy kupić nowy 3 w 1, czy używana gondolę a potem fajna, dużą spacerówkę.
A jak sprawdzasz tych sprzedawców? Na allegro czy w sklepach?
Stary 2010-04-23, 08:30   #3722
hd2005
Zakorzenienie

Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.IV

Cytat:
Napisane przez kolandra Pokaż wiadomość
Będziecie mi musiały pomóc bo ja nie za bardzo jestem tutaj obcykana z wklejaniem zdjęc i innych operacji na wizażu.

Pozdrawiam i Dobranoc kobitki.
Witaj pisz pisz pisz
Zaproszenie na NK już wysłane

---------- Dopisano o 08:30 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ----------

Cytat:
Napisane przez Alguien Pokaż wiadomość

Wypralam dzis wszystkie ubranka dla malej. Takze kolejna rzecz zaliczona i wszystko juz spokojnie moze czekac na wlascicielke ile czasu mi zajelo skladanie wszystkiego i ukladanie w komodzie na nowo! W przyszlym tyg zostanie mi pranie poscieli, kocykow, maty i wszystkiego innego, co bedzie mialo stycznosc z dzieckiem.

Mam nadzieje, ze smacznie spicie, ja zaraz zbieram sie do lozeczka
właśnie, proszek dla maluchów - to jest jedna z rzeczy, której jeszcze nie mam. Muszę kupić, wyprać ubranka, pościel itd.

hd2005 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 08:31   #3723
papeteria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marta_d1 Pokaż wiadomość
Bardzo miły
Dziękuje Nie wiem ile wytrzymam. Siedzieć za długo nie mogę, szczególnie na krześle. A nie wiem jak z tańcem, w ciąży jeszcze nie próbowałam. Najważniejsze, że zmieściłam sie w sukienkę sprzed ciąży i nic nie musiałam kupować.

O świetny pomysł! Ja nie bardzo mam na to czas. Miałam zrobić listę wózków i co i nic. Pewnie większość z Was już kupiła a ja nadal sie głowie. Nie wiem czy kupić nowy 3 w 1, czy używana gondolę a potem fajna, dużą spacerówkę.
A jak sprawdzasz tych sprzedawców? Na allegro czy w sklepach?
Co do wesela byłam niedawno i siedziałam, ale to głównie z powodu żałoby po chrzestnej .Troche chodziłam, bo za długo siedziec sie faktycznie nie da ....o sukienkach z przed ciazy nie miałam co marzyć, wszystko zawsze dopasowane na zamek ...ale miałam sukienke z orsaya za 69 która kazdy mi chwalił

Co do wózka też jeszcze nie mam typu, ale zaglądam na allegro aż się trafi fajny za korzystną cene.Chce używany raczej 3 w 1 do 600,- najlepiej z moich okolic.....

Porównuje sprzedajacych na all niektórzy maja tyle przedmiotów ...np wanienka (chce najzwyklejsza za 18,90 juz idzie kupić)
butelki, ceraty, wkłady,wkładki, pieluchy, majtki, kocyki etc...... i naprawde niby ceny podobne a róznica wychodzi spora w sumie

Edytowane przez papeteria
Czas edycji: 2010-04-23 o 08:33
papeteria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 08:34   #3724
pilotka f16
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez idealnecialo Pokaż wiadomość
A moze liste wyprawkową damy na sam początek wątku?
jestem ZA!!! świetny pomysł!! aż to musiałam podkreślić hihi

[QUOTE=alutka78;18765614]
Cytat:
Napisane przez muminek88 Pokaż wiadomość
Jejku tylko 3,5 kg przytylas??? A ja koncowka 23 tyg i +11
spoko oko ja tez spooooro na + i nikt mi nie wierzy.. a waga nie kłamie niestety :P
wiec luzik

Cytat:
Napisane przez ola_k11 Pokaż wiadomość
hehe no ja musze przystopowac z Allegro tez
ale ciuszki super!

Cytat:
Napisane przez kolandra Pokaż wiadomość
Po takich zaproszeniach nie mogę teraz nie pisać do Was.
Siala_Bala - ja jestem w 28 tyg. i termin porodu mam na 18 lipca. Co prawda wg USG na 11 lipca - chyba dzidzia duża, ale jednak to w okolicach połowy miesiąca.

Dziękuję serdecznie za przemiłe przyjęcie mnie tu na wątku.

Więc o mnie to pewnie w kilku częściach napiszę, ale w telegraficznym skrócie to:
Jak większość z Was u mnie będzie dziewczynka!!!!!!!!!!!!! Najprawdopodobniej OLA. Było kilka wersji imienia ale na Oli się tymczasem skończyło. Ja marzyłam o Marcelince, potem króciutko była Lenka, Olga, Jadzia i stanęło na Aleksandrze.
Po drugie jestem z woj. Świętokrzyskiego i wiem, że jedna z Was też jest - chyba nawet niedaleko mnie - z Kielc. - ja mieszkam z 30 km od Kielc.
Nie jestem już młoda bo skończyłam już 30!!!! i jest to moja pierwsza ciążą stąd mój pobyt tu na wątku. Mojego męża poznałam w czerwcu 2008 r i dwa miesiące później była już data ślubu. Ślub był w maju ubiegłego roku - tylko taki termin był pierwszy wolny a pięć m-cy później już okazało się, że nas rozmnożyło.
Mieszkałam sobie sama do momentu poznania męża a potem już we dwójkę i lada dzień we trójkę. A nawet w czwórkę bo teraz właśnie sprzedaliśmy mieszkanie mojego męża i jego mama (TEŚCIOWA) musiała się do nas przeprowadzić, ale my za to przed samymi świętami Wielkanocnymi rozpoczęliśmy budowę naszego domku i w związku z tym mamy kupe spraw do załatwiania. Budowa to sprawa strasznie zajmująca. Stąd moje siedzenie po nocy i czytanie co u Was się dzieje - bo nie mam kiedy podczytywać.
Teraz dojdzie jeszcze wyprawka dla dziecka, wózki, łóżeczka itp.
Nie wiem kiedy to ograniemy. Dobrze, że jestem na zwolnieniu, to mogę wiele spraw załatwić bo mój mąż pracuje od 7 czasem od 6 aż do późna więc nie ma kiedy nawet.

Co dalej o mnie i dzidzi;
jak wiele z Was tutaj ja też jestem niewysoka tylko 164 cm.
Startowałam z wagi 52 - potem wymioty i inne sensacje ciążowe i na dzień ostatniej wizyty 16.04 ważyłam 58 kg. a dzidziunia ważyła prawie 1100 gram. i wszystko było ok.
Mierzyłam się dzisiaj rano i brzuch 93 cm i biodra 92.
Przechodziłam razem Wami - niektórymi ból dupny, a teraz plecy siadają.
Któraś pytała o wózek Mutsy - mnie też się ten marzy - prowadziłam go sobie u znajomego - sprowadza z Holandii używane i czekam aż coś ciekwego przywiezie bo zakochałam się w tym wózku i inne są mniej fajne. Mutsy 4 Rider oczywiście. Te ze skrętną osią są mniej zwrotne.

Ależ się rozpisałam, ale mówiłam że gaduła jestem. Będę się starała nadrobić zległości i chciałabym abyście mnie poznały na tyle na ile ja Was znam.

nie zapisywałam sobie waszych linków na NK i chciałabym od Was zaproszenia. Was jest więcej więc nie dam rady dodać Was wszystkich więc wklejam swój link (będziecie wiedzieć przynajmniej jak wyglądam) i poproszę jeśli to możliwe i która chce i dodanie mnie do znajomych!!!!! Będę się już starała udzielać!

---------- Dopisano o 01:29 ---------- Poprzedni post napisano o 01:18 ----------

no i chyba link na NK się nie wkleił.
Próbuję jeszcze raz
http://nasza-klasa.pl/#profile/1319430.

Będziecie mi musiały pomóc bo ja nie za bardzo jestem tutaj obcykana z wklejaniem zdjęc i innych operacji na wizażu.

Pozdrawiam i Dobranoc kobitki.
czesc!
spokojnie szybko zrozumiesz o co chodzi z wklejaniem zdjęc - to bardzo latwe
klikasz na spinacz w menu i dodajesz fotki

to ja pisałam o Mutsy - nie wiem czy jeszcze ktoraś dziewczyna u nas na forum go chce? ja nadal sie waham między 4rider a UrbanRider.. musze postawić w jakimś sklepie oba koło siebie i wtedy zdecyduję, ktory mi się lepiej prowadzi
u mnie pierwszy termin porodu byl na 11 sierpnia, teraz zmieniło sie na 28 lipca - a mysle, że urodzę i tak w połowie lipca - takie przeczucie mam
pozdrowienia i pisz duuzo no i przede wszystkim fotki!

Cytat:
Napisane przez Siala_Bala Pokaż wiadomość
I dalej czasami mam takie dziwne uczucie.. jakby ból kości łonowej.. albo bardziej taki ucisk, nacisk na "coś" w środku, jakby dzidzia była bardzo ciężka jak kamień i napierała w dół.. wytłumaczyłam sobie, że to kości się "gotują" do porodu ale nie wiem.. lekarzowi jeszcze nie mówiłam bo to chyba bardzo głupio brzmi xD
oo ja tez mam takowe bolesci! z tym z ja to czuje bardziej jako takie 'okresowe' bole
pytałam o to poloznej w szkole rodzenia i powiedziala mi, że jesli nie twardnieje mi gora brzucha to mam sie nie martwic i ze to normalne jest - ale jak zacznie twardniec to mam do lekarza isc..

Cytat:
Napisane przez marta_d1 Pokaż wiadomość
A zapomniałam napisać, że 2 dni temu dziewczyna ustąpiła mi miejsca w autobusie. Aż się zaczerwieniłam.
hehe no mnie tez krepuja takie zachowania.. no ale w sumie to bardzo mile jest

Cytat:
Napisane przez entertete Pokaż wiadomość
No a wszystko chyba przez to, że się w końcu dowiedziałam kogo noszę i chyba z wrażenia nie zwróciłam uwagi, że lekarz nie zapisał mi dawki. I otóż w 1 dniu 30 tygodnia okazało się, że niespodzianka owszem jest, bo CHŁOPAK, choć wszyscy łącznie ze mną obstawiali dziewczynę. Niemniej cieszę się bardzo
GRATULACJE!!!
pilotka f16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 08:42   #3725
karolcia228
Zakorzenienie

GG do karolcia228 Send a message via Skype™ to karolcia228

W DDTVN mówią o tym zasiłku po 6000zł
...Nasz Aniołek...20.08.2009...

http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png
karolcia228 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 08:45   #3726
bassienkaw
Zakorzenienie

Dzień dobry dziewczęta...
Roztrzepańcu ty to chudzinka jesteś, tak jak dziewczyny mówią, kto nie wie, to chyba nie ma zielonego pojęcia że jesteś w ciązy. Ty wogóle coś przytyłaś? A z drugiej strony fajnie, bo mało co do zrzucania po ciąży będzie... albo jeszcze brzuszek ci wyskoczy

Siala_Bala nie opowiadaj, do grubasków to ty nie należysz... ja jestem niższa od Ciebie a ważę podobnie, więc wiesz. nie ma co się przejmować kilogramami, po ciąży będziemy po prostu miały więcej roboty i tyle nie ma co się martwić! wszystko jest do zrzucenia

Pilotko, a ty ile przytyłaś, bo pisałaś, że też sporo?

Entertete, gratuluje chłopca

Kolanda witamy na pokładzie

---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ----------

Karolcia przełączyłam na TVN, dziecko moje akurat bajki oglądało i zaczyna mi ryczeć hahaha ale wytłumaczyłam, że zaraz jej przełącze spowrotem, bo mama chce coś ważnego zobaczyć udało mi się zdążyć

90 - 86 - 82- 78 - 74 - 70 -66 -61 - 60

Moja historia odchudzania

bassienkaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 08:46   #3727
hd2005
Zakorzenienie

Cytat:
\

no a wszystko chyba przez to, że się w końcu dowiedziałam kogo noszę i chyba z wrażenia nie zwróciłam uwagi, że lekarz nie zapisał mi dawki. I otóż w 1 dniu 30 tygodnia okazało się, że niespodzianka owszem jest, bo chłopak, choć wszyscy łącznie ze mną obstawiali dziewczynę. Niemniej cieszę się bardzo
gratuluję

Stary 2010-04-23, 08:47   #3728
papeteria
Zakorzenienie

hd ta pościel to ma chyba 100x135 nie ?
ona jest do jakiegoś wiekszego łóżeczka czy co ?
ja bym potrzebowała te mniejszą raczej 90x120 ....
Stary 2010-04-23, 08:47   #3729
hd2005
Zakorzenienie

Cytat:
Poza tym przymierzam sie do zrobienia listy w której porównam koszty zakupów wyprawki u danego sprzedawcy.Chciałabym kupić jak najwięcej rzeczy jak najtanszym kosztem.Wczoraj tak na szybko porównałam dwóch sprzedajacych i na takiech pierdółkach było 30 zł różnicy.U jednego 214 a u drugiego 243.Produkty te same.Po co przepłacac ....a wysyłka niezależnie od ilości 13,- kurierem.
Masz rację, to dobry pomysł
Wybierałam tych sprzedawców, którzy mieli najwięcej produktów bo zawsze mogłam coś wybrać. Dzięki temu zamówiłam wszystkie pierdołki

Stary 2010-04-23, 08:52   #3730
bassienkaw
Zakorzenienie

A ja nie zamawiałam jeszcze nic, nic totalnie nie kupowalam dla maluszka... i narazie nadal nie będe. Pościel będzie po Łucji, tak samo jak wózek, wanienka, i ciuszki, tutaj może tylko będę musiała kilka sztuk dokupić, choć niekoniecznie, laktator w razie czego będę miała od kuzynki, tak mi się zdaje...
Będę musiała sobie zrobić tylko listę rzeczy do szpitala co będę brała, by mieć ja wcześniej już przyszykowaną i w razie niespodzianki, jak ostatnim razem, mieć swoją i pod ręką...
Poza tym kilka rzeczy dla mnie, podkłady, wkładki laktacyjne itd, kilka rzeczy dla dzidzi, butelka, spirytus, itd... i będzie.
Pieluchy tetrowe mam chyba jeszcze z 5szt nowych, co pozostały mi po Łucji... w każdym bądź razie nie mam zamiaru świrować, w pierwszej ciąży wszystko było dopracowane bardzo, dużo nakupowane, a polowa z tego na nic się nie przydała
Na szczęście też odpadają mi takie rzeczy jak termometr i tym podobne rzeczy, co mam po Łucji... oj jak sobie pomyślę teraz że miałabym wszystko kupować dla Klary, tak jak dla Łucji to nie wiem z czego bym to kupowała Aaaa z takich rzeczy konkretniejszych, to jedynie łóżeczko mi do kupienia zostaje

90 - 86 - 82- 78 - 74 - 70 -66 -61 - 60

Moja historia odchudzania

bassienkaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 08:54   #3731
hd2005
Zakorzenienie

Cytat:
hd ta pościel to ma chyba 100x135 nie ?
ona jest do jakiegoś wiekszego łóżeczka czy co ?
ja bym potrzebowała te mniejszą raczej 90x120 ....
poszewka na kołderkę ma 135 x 100, na poduszkę 60 x 40 cm
Ochraniacz ma opis: 180x35 cm / 215 x 30 cm
Ten drugi zestaw, który mam (w moim kolorze ) też jest duży. Wcześniej sądziłam, że kołderka ma format łóżeczka, nie wiedziałam, że one są o tyle większe. Cóż... człowiek się uczy całe życie

Wyślę Ci info na pw - może będziesz zainteresowana

Stary 2010-04-23, 08:57   #3732
papeteria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bassienkaw Pokaż wiadomość
A ja nie zamawiałam jeszcze nic, nic totalnie nie kupowalam dla maluszka... i narazie nadal nie będe. Pościel będzie po Łucji, tak samo jak wózek, wanienka, i ciuszki, tutaj może tylko będę musiała kilka sztuk dokupić, choć niekoniecznie, laktator w razie czego będę miała od kuzynki, tak mi się zdaje...
Będę musiała sobie zrobić tylko listę rzeczy do szpitala co będę brała, by mieć ja wcześniej już przyszykowaną i w razie niespodzianki, jak ostatnim razem, mieć swoją i pod ręką...
Poza tym kilka rzeczy dla mnie, podkłady, wkładki laktacyjne itd, kilka rzeczy dla dzidzi, butelka, spirytus, itd... i będzie.
Pieluchy tetrowe mam chyba jeszcze z 5szt nowych, co pozostały mi po Łucji... w każdym bądź razie nie mam zamiaru świrować, w pierwszej ciąży wszystko było dopracowane bardzo, dużo nakupowane, a polowa z tego na nic się nie przydała
Na szczęście też odpadają mi takie rzeczy jak termometr i tym podobne rzeczy, co mam po Łucji... oj jak sobie pomyślę teraz że miałabym wszystko kupować dla Klary, tak jak dla Łucji to nie wiem z czego bym to kupowała Aaaa z takich rzeczy konkretniejszych, to jedynie łóżeczko mi do kupienia zostaje
no właśnie masz fajnie że po Lucku ci dużo zostaje....
ja chce kupić teraz głównie rzeczy do szpitala a że sprzedawca ma np wanienke i inne rzeczy to bym od razu u niego wzieła wszystko co potrzebuje....ale to mam w planach w przyszłym tygodniu...

---------- Dopisano o 06:57 ---------- Poprzedni post napisano o 06:55 ----------

Cytat:
Napisane przez hd2005 Pokaż wiadomość
poszewka na kołderkę ma 135 x 100, na poduszkę 60 x 40 cm
Ochraniacz ma opis: 180x35 cm / 215 x 30 cm
Ten drugi zestaw, który mam (w moim kolorze ) też jest duży. Wcześniej sądziłam, że kołderka ma format łóżeczka, nie wiedziałam, że one są o tyle większe. Cóż... człowiek się uczy całe życie

Wyślę Ci info na pw - może będziesz zainteresowana
właśnie mnie zastanowiły te wymiary....
wyślij wyślij ....ale jednak chyba chce mniejszą kołderke
Stary 2010-04-23, 08:57   #3733
hd2005
Zakorzenienie

Cytat:
Większość z nas jest w pierwszej ciąży i chyba czerpiemy (jeśli mogę tak powiedzieć w imieniu grupy ) wiele przyjemności z tego świrowania. Oglądanie/kupowanie ubranek, gadzetów i innych maleńskich drobiazgów jest bardzo przyjemne. Oczywiście minusem tej sytuacji są koszty
Nawet małe rzeczy cieszą

Masz inne podejście bo jesteś na "innym etapie"
Zakładam, że w drugiej ciąży też będę podchodziła do tych tematów z większym dystansem

Stary 2010-04-23, 09:04   #3734
olakola
Zadomowienie

Cytat:
Mam też taki ochraniacz i komplet poszewek (na poduszkę i kołderkę)
Załącznik 3053334Załącznik 3053335
Niestety kolor mi nie pasuje
ja widziałam ten komplet w sklepie ale taki w odcieniach brązu - kawy z mlekiem i był bardzo ładny. Wg mnie gatunkowo też fajny.
olakola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 09:05   #3735
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Co do wesela byłam niedawno i siedziałam, ale to głównie z powodu żałoby po chrzestnej .Troche chodziłam, bo za długo siedziec sie faktycznie nie da ....o sukienkach z przed ciazy nie miałam co marzyć, wszystko zawsze dopasowane na zamek ...ale miałam sukienke z orsaya za 69 która kazdy mi chwalił

Co do wózka też jeszcze nie mam typu, ale zaglądam na allegro aż się trafi fajny za korzystną cene.Chce używany raczej 3 w 1 do 600,- najlepiej z moich okolic.....

Porównuje sprzedajacych na all niektórzy maja tyle przedmiotów ...np wanienka (chce najzwyklejsza za 18,90 juz idzie kupić)
butelki, ceraty, wkłady,wkładki, pieluchy, majtki, kocyki etc...... i naprawde niby ceny podobne a róznica wychodzi spora w sumie
Ja byłam przekonana, że chce nowy wózek, ale teraz juz sama nie wiem. Dziś jade do Sącza i koleżanka mówiła, że jest tam fajny komis. Pójde może cos się uda znaleźć.
Stary 2010-04-23, 09:06   #3736
hd2005
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olakola Pokaż wiadomość
ja widziałam ten komplet w sklepie ale taki w odcieniach brązu - kawy z mlekiem i był bardzo ładny. Wg mnie gatunkowo też fajny.
Musze przyznać, że ochraniacz jest gruby. Grubszy od tego,który sobie zostawiam (a jest tej samej firmy tylko inna kolekcja)

Stary 2010-04-23, 09:07   #3737
pilotka f16
Rozeznanie

ach no i mialam napisac o mojej Szkole Rodzenia
wczoraj było o karmieniu piersią.. dostalam taaaką bombę informacyjną, że nie wiem od czego zacząć
chyba napiszę Wam tylko te najciekawsze rzeczy a resztę będę pisać jak będzie rozmowa o karmieniu
a więc..

położna bardzo, bardzo polecała zacząć karmienie dziecka od samego początku po porodzie i miała na mysli karmienie siarą! ponoć to jest bomba z przeciwciał! i okres kiedy można to wykorzystać to pierwsze dwa dni po porodzie, bo na trzeci dzien kobieta dopiero dostaje pokarm właściwy
dziecko zaraz po urodzeniu ma żołądek wielkosci małej łyżeczki do herbaty i wystarczy mu na jeden raz do 10 kropli siary (!!) aby się najeść
siara ma też za zadanie przygotowanie i oczyszczenie przewodu pokarmowego dziecka do jedzenia normalnego pokarmu

z ciekawszych rzeczy o ktorych nie wiedziałam, to:
- nie wolno karmić gdy jesteśmy mocno zdenerwowane - ponoć wtedy uwalnia się do pokarmu sól! dlatego trzeba najlepiej podejść do okna, pooddychać przez minimum minutę, odpocząć poczekać aż sól sie wycofa (co trwa chwile) i dopiero karmić
- mamy się nie bać karmienia piersią przy grypie albo przeziębieniu - mamy tylko zbijac swoją gorączkę do <38 (np. paracetamolem) i wtedy karmic - uodparniamy tym swojego maluszka na chorobe ktora przechodzimy (ponoć dziecko się wtedy na 100% nie zaraz od nas )
- karmiąc piersią nie trzeba dziecka dopajać wodą nawet podczas upałów! wtedy tylko częściej przystawiać do piersi poprostu i zasada jest taka, że jeśli karmienie trwa 5-7 minut i dziecko przestaje to znaczy, że poprostu chciało mu się pić, napiło się i ma dość - bo podobno pokram kobiety taki treściwy z tłuszczem zaczyna płynąć z piersi po 10 minutach karmienia dziecka - a wcześniej leci praktycznie bez tłuszczu..
- no i jesli bedziemy musiały dokarmiać butelką ze sztuczym mlekiem to od samego początku wtedy należy dziecku podawać też wodę przegotowaną do picia (nie wolno zadnych herbatek, czy glukozy - bo są ponoć takie mamy, że poją dzieciątko glukozą od urodzenia )

to tyle z ciekawostek

Edytowane przez pilotka f16
Czas edycji: 2010-04-23 o 09:11
Stary 2010-04-23, 09:08   #3738
itakasia
Zakorzenienie

witam
roztrzepaniec

wow, piekna figura? jesz cos wogole?

po sniadanku, za chwile ide na fitness
Stary 2010-04-23, 09:10   #3739
Misiulka1
Zadomowienie

GG do Misiulka1

entertete gratuluję chłopczyka
kolandra jeszcze raz witaj i wcale nie taka gaduła z Ciebie jest tu takich dużo na Naszym wątku, ja mam termin na 15 lipca.
roztrzepaniec oj ty chudzinko

Wogóle to dzień dobry u mnie świeci słoneczko ale nie wiem czy bedzie ciepło dziś na dworku, dzisiaj w nocy oczywiście po wczorajszej super przespanej znowu jakieś koszmary, że mi dach przecieka i wszędzie kapało do pokoju (to pewnie przez to, że w tym domku wszystko się już sypie i co nóż to coś się psuje i mam już nerwy no ale trzeba jakoś jeszcze przeczekać zanim pódziemy na swoje bo inwestować w stary prawie 100letni dom nam się nie opłaca), ale też w nocy budziałm się bo dzidzia chyba pierwszy raz w nocy mnie budziła bo buszowała zawsze sobie w nocy grzecznie spała, albo poprostu nie rozrabuiała tak jak dzisiaj. Dzis na obiad żurek, a na drugie rybka kargulena idę się zabrać właśnie za niego bo M na popołudniu do pracy idzie.

29tc - 1230g
33tc - 1919g
37tc - 2538g
40t3d - 3440g, 54cm

http://www.suwaczki.com/tickers/xnw4pc0z1lc1asm8.png
Misiulka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 09:10   #3740
pilotka f16
Rozeznanie

Cytat:

Pilotko, a ty ile przytyłaś, bo pisałaś, że też sporo?
wczoraj bylo 11,5 a koncze 25 tydzien
sama w to nie wierzę co waga pokazuje patrząc do lustra - ale skoro i w domu i gina wychodzi tyle więc coś w tym (albo TAM) chyba jest
Stary 2010-04-23, 09:11   #3741
papeteria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pilotka f16 Pokaż wiadomość
wczoraj było o karmieniu piersią.. dostalam taaaką bombę informacyjną, że nie wiem od czego zacząć
chyba napiszę Wam tylko te najciekawsze rzeczy a resztę będę pisać jak będzie rozmowa o karmieniu
a więc..

położna bardzo, bardzo polecała zacząć karmienie dziecka od samego początku po porodzie i miała na mysli karmienie siarą! ponoć to jest bomba z przeciwciał! i okres kiedy można to wykorzystać to pierwsze dwa dni po porodzie, bo na trzeci dzien kobieta dopiero dostaje pokarm właściwy
dziecko zaraz po urodzeniu ma żołądek wielkosci małej łyżeczki do herbaty i wystarczy mu na jeden raz do 10 kropli siary (!!) aby się najeść
siara ma też za zadanie przygotowanie i oczyszczenie przewodu pokarmowego dziecka do jedzenia normalnego pokarmu

- nie wolno karmić gdy jesteśmy mocno zdenerwowane - ponoć wtedy uwalnia się do pokarmu sól! dlatego trzeba najlepiej podejść do okna, pooddychać przez minimum minutę, odpocząć poczekać aż sól sie wycofa (co trwa chwile) i dopiero karmić
- mamy się nie bać karmienia piersią przy grypie albo przeziębieniu - mamy tylko zbijac swoją gorączkę do <38 (np. paracetamolem) i wtedy karmic - uodparniamy tym swojego maluszka na chorobe ktora przechodzimy (ponoć dziecko się wtedy na 100% nie zaraz od nas )
- karmiąc piersią nie trzeba dziecka dopajać wodą nawet podczas upałów! wtedy tylko częściej przystawiać do piersi poprostu i zasada jest taka, że jeśli karmienie trwa 5-7 minut i dziecko przestaje to znaczy, że poprostu chciało mu się pić, napiło się i ma dość - bo podobno pokram kobiety taki treściwy z tłuszczem zaczyna płynąć z piersi po 10 minutach karmienia dziecka - a wcześniej leci praktycznie bez tłuszczu..
- no i jesli bedziemy musiały dokarmiać butelką ze sztuczym mlekiem to od samego początku wtedy należy dziecku podawać też wodę przegotowaną do picia (nie wolno zadnych herbatek, czy glukozy - bo są ponoć takie mamy, że poją dzieciątko glukozą od urodzenia )

to tyle z ciekawostek
bardzo cenne rady
Stary 2010-04-23, 09:19   #3742
itakasia
Zakorzenienie

pilotka
a stres dodatkowo udziela sie dziecku ktore niespokojnie wierci sie przy piersi najciezej na poczatku kiedy cos nie wychodzi i mama nerwowa a dziecko to od razu wyczuwa i jest jeszcze gorzej, takie bledne kolo. spokoj mamy jest bardzo wazny
niestety nie wszystko jest tak ksiazkowo. starsza corcia jadla baaaaaaaardzo dlugo i przeczytalam duzo ksiazek podczas karmienia. przy drugiej myslalam ze tak bedzie a tu niespodzianka - karmienie trwalo max 10 min i koniec, martwilam sie wlasnie ze nawet nie zdazyla zjesc tego tresciwego pokarmu ale przybierala wlasciwie i wszystko bylo ok
Stary 2010-04-23, 09:19   #3743
scoobs
Rozeznanie

Czesc dziewczyny, ja - kolejna z podczytujacych, Wam sie przedstawie. Termin mam na 28 czerwca, spodziewam sie chlopczyka. Mam juz coreczke, ktora ma 20 miesiecy i przechodzi przez ciezki dla mnie okres - jest strasznie nie grzeczna, wiec jestem przerazona, jak to bedzie jak maly sie urodzi.
Mamy wozek Maxi Cosi Mura 3, i powiem Wam, ze jestem bardzo zadowolona, fajnie sie prowadzi, pierwsze kolo jest skretne, ale mozna zablokowac, i nigdy nie przyszlo mi do glowy, ze jest ciasno, moja mala siedzi w nim jak krolowa i jest jeszcze miejsce na rosniecie. Z wad, to jest dosyc ciezki, no i ja trzymam go w samochodzie w czesciach, wiec jest troche pracy, zeby go zlozyc i rozlozyc, ale ogolnie wielki plus.
Na wadze przybralam prawie juz tyle ile w pierwszej ciazy do porodu - ok 14 kg i teraz tyje tak 1kg na tydzien wiec jestem przerazona. Kosc ogonowa mi strasznie dokucza i kosc lonowa czasem tez, szczegolnie w nocy jak sie przewracam z boku na bok, ale polozna powiedziala, zdeby starac sie trzymac nogi razem i to rzeczywiscie pomaga.
Swietnie sie Was czyta, bo tak jak juz napisalam, mamy podobne sytacje, a w ogole, to fajnie piszecie!
scoobs jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 09:20   #3744
anoxa
Zakorzenienie

czesc dziewczyny

Cytat:
Napisane przez Daysy85 Pokaż wiadomość
Ja właśnie rozpoczęłam wielkie prańsko.
Wcześniej białe prałam w proszku do pieczenia i nie śmiać się bo pięknie mi się doprało i wybieliło. przy czym nie jest szkodliwe.
Teraz piorę kolorowe w płynie do prania Lovella.
tez tak czesto robie jak chce wyprac delikatniejsze tkaniny

Cytat:
Napisane przez muminek88 Pokaż wiadomość

a tu macie moj przuś i mnie z 3,5 kg dodatkiem :P
sliczny i jaki spory super ze tak malo przytylas

Cytat:
Napisane przez roztrzepaniec989 Pokaż wiadomość
No to i ja wrzucę domek mojej rybki 25 tygodni i 1 dzień, bo wczoraj nie miał mi kto zrobić. Muszę iść spać, bo jutro mam ambitny plan na glukozę 75g iść. Dobranoc dziewczyny
jakie malenstwo oby mantry siali pomogly mu nieco urosnac

Cytat:
hej,

w końcu przeczytałam wszystko z wczoraj, na co dzień jak dużo siedzę przy kompie (w pracy albo pracując w domu) czytam regularnie, choć nie da rady pisać na bieżąco.

Byłam wczoraj na wizycie, ogólnie dobrze choć żelazo dostałam i amotaks na jakąś infekcję w moczu,dopiero w aptece skapowałam się, że to antybiotyk a lekarz zapomniał podać mi dawkowania więc w pon pójdę chyba na chwilę dopytać, bo boję się brać. Koleżanka przyszła lekarka mówi, że lepiej to brać niż mieć problem z infekcją przy porodzie.
No więc muszę iść dopytać (na szczęście mam blisko z pracy to wyskoczę).

No a wszystko chyba przez to, że się w końcu dowiedziałam kogo noszę i chyba z wrażenia nie zwróciłam uwagi, że lekarz nie zapisał mi dawki. I otóż w 1 dniu 30 tygodnia okazało się, że niespodzianka owszem jest, bo CHŁOPAK, choć wszyscy łącznie ze mną obstawiali dziewczynę. Niemniej cieszę się bardzo
no to GRATULUJE chlopca a antybiotykiem sie nie przejmuj faktycznie lepiej go wziasc niz siebie meczyc i nie daj boze dzidzie ja tez bralam i wszystko jest ok

Cytat:
ooo to faktycznie taniej dobrze wiedziec bo my chcemy jechac do hurtowni w zielonej i poogladac wszystko i porownac ceny z allegro

no i jestem dzisiaj od rana zebyscie nie myslaly ze maz wazniejszy a tak szczerze to pojechal do mechanika i przy okazji wygonilam go na zakupy a jutro jedziemy do siostry mojej na noc bo tz obiecal ze im plytki na balkonie polozy

wogole to wam nie pisalam wczoraj bylismy ze szwagrem u lekarza bo umowilam go w niemczech do laryngologa bo jest bardzo dobrym specjalista a w pl chodzil do kilku i leczyli go miedzy innymi na allergie co nic nie pomagalo a ze te sierotki sie nie dogadaja po niemiecku wiec musialam jechac z nimi bo moj szwagier ma bezdech dziewczyny cos czego nikomu nie zycze on kladzie sie spac i poprostu to jest tragedia nie moze oddychac rzuca sie no i okazalo sie ze ma w nosie cos nie tak z przegrodami do tego przerosniete duzo za duzo migdaly no i wczoraj od razu na zywca zrobil mu ten lekarz zabieg udroznial mu nos a ten biedny pozniej plul krwia najgorsze ze w razie "w" bedzie to trzeba powtarzac az mi sie biedaka szkoda zrobilo

Edytowane przez anoxa
Czas edycji: 2010-04-23 o 09:22
anoxa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 09:24   #3745
olakola
Zadomowienie

ja już miałam żadnych ciuszków nie kupować, a wczoraj nie wytrzymałam - w Reserved przecenione spodenki + bluza (14 + 24) i młody będzie miał fajny dresik,
a w tesco z Disney'a śpiochy, bluzka i rampers, wszystko po kilkanaście złotych, aż żal nie kupić

Troszkę się nastraszyłam - bo ja przez CC będę rodziła na sam koniec czerwca, czyli .... za 2 miesiące a mam tylko ciuszki i 2 butelki.
Wczoraj usiadłam na allegro, żeby wybrać kocyk, ręcznik, smoczki, grzebyczki itp (no i szlafrok + koszulę), ale nie potrafię znaleźć taniej,
czy któraś z was może mi polecić tańszego sprzedawcę (albo fajniejsze produkty ), myślę o takim niebieskim kocu i niebieskim ręczniku :

http://allegro.pl/item1004726020_bob..._promocja.html

http://allegro.pl/item1004733247_koc...bra_pupil.html

no i jeszcze czy ktoś ma taki szlafroczek albo koszulę (myślę, żeby kupić komplet, ale nigdzie nie widziałam kompletu, muszę zamawiać osobno):
http://allegro.pl/item1006605105_muz...szlafroka.html
olakola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 09:24   #3746
anoxa
Zakorzenienie

no i wtam nowe mamusie

dziewczyny widzialyscie ze juz jest nowy watek mamus styczniowo lutowych 2011???

a my powoli konczymy nasz watek kolejny i co robimy z tytulem??? zmieniamy czy zostaje ten sam??
Stary 2010-04-23, 09:25   #3747
papeteria
Zakorzenienie

scoobs to już daleko z ciążą jesteś
pisz pisz a nie tylko podczytuj
Stary 2010-04-23, 09:25   #3748
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Musze przyznać, że ochraniacz jest gruby. Grubszy od tego,który sobie zostawiam (a jest tej samej firmy tylko inna kolekcja)
Piękna ta pościel. Czy ona jest z allegro? Jeśli tak, to mogła byś mi Haniu przesłać linka? Czy pościel do łóżeczka ma uniwersalny rozmiar? Czy lepiej kupić najpierw kołderkę i łóżeczko a potem pościel?
Cytat:
Napisane przez pilotka f16 Pokaż wiadomość
a więc..

to tyle z ciekawostek
Moja położna ze szkoły mówiła dokładnie to samo o tej siarze. Problem polega na tym, że nie zawsze położne i lekarze pozwalają na zatrzymanie maluszka i przystawienie go od razu po porodzie do piersi. Wiadomo, im się śpieszy.
Stary 2010-04-23, 09:26   #3749
papeteria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anoxa Pokaż wiadomość
no i wtam nowe mamusie

dziewczyny widzialyscie ze juz jest nowy watek mamus styczniowo lutowych 2011???

a my powoli konczymy nasz watek kolejny i co robimy z tytulem??? zmieniamy czy zostaje ten sam??
nieźle
chyba ten sam bo wiosna jeszcze nie
Stary 2010-04-23, 09:28   #3750
anoxa
Zakorzenienie

olakola tez sie czaje na te same przedmioty i reczniki i kocyki
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości