![]() |
#151 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy ktoś wybudował dom za kwotę do 200 tys zł?
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#152 |
Zakorzenienie
|
No nie wiem. Mam białe płytki na podłodze w łazience i jak CODZIENNIE widzę na nich ten brud, to mnie coś strzela normalnie. A jakbym jeszcze do tego dołożyła brudzące i chlapiące dzieciaki, to nachodzi mnie refleksja, że piekne i eleganckie, a zarazem niepraktyczne wnętrza są dla osób, które małych dzieci już nie mają, i jeszcze najlepiej, żeby ktoś im sprzątał
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#154 |
Wtajemniczenie
|
No u nas schody to mój TŻ chce takie kręcone jakieś . I właśnie góre zostawimy taką dla nas rodzinną . A dół przeznaczymy dla gości, to będzie ich przestrzeń. A na górze chyba zrobimy łazienke z toaletą bo ja to czasem w nocy lubie sobie wyjść do toalety i po schodach to jakoś bym się bała w nocy iść
![]()
Mów mi : Asia ![]() "...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli." ![]() ![]() Edytowane przez asia665 Czas edycji: 2009-10-02 o 11:44 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Zakorzenienie
|
Kręcone schody stanowczo odradzam, właśnie ze względu na ich niewygodę. Jak wspomniałam, trzeba myśleć praktycznie, jak się pod nie kiedyś wtoczysz z nogą w gipsie, nowym fotelem i takimi tam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Zakorzenienie
|
asiu..w takim układzie najwygodniej jest mieć dwie łazienki. Malutką na dole dla gości i na górze z wanną itd.Jeśli ma być jedna , to może wygodniej Wam będzie na górze bo blisko sypialni itd, ale w dzień będziecie musieli biegać po schodach a większość czasu pewnie się będzie spędzać na dole. Poza tym (ale tego dokładnie nie wiem ile i czy w ogóle ) chyba chydraulika wychodzi taniej jak wszystko jest na dole. Ale fakt, w nocy na siusiu to lepiej mieć przy sypialni, szczególnie jak dzieci będą, bo w nocy po schodach jeszcze z nagłym siku ciężko zejść bezpiecznie jak się ma np. 4 lata
![]() ---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#157 |
Zakorzenienie
|
Jestem twarda
![]() No właśnie, kręcone schody urodą nie grzeszą, to też fakt, wydają się przekombinowane zwłaszcza w tradycyjnie urządzonym wnętrzu. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#158 |
Wtajemniczenie
|
Enka- no schody to TŻ będzie wybierał jak to stwierdził " ja się wtrącał nie będę do niczego, ale schody wybieram JA" więc uległam mu (chociaż jeszcze wszystko przed nami,te całe szaleństwo zakupów ,oglądania katalogów , słuchania "życzliwego" doradzania w sklepach).
Vixi (pozwól ,że napisze zdrobniale) , no właśnie troche te kręcone mnie martwią. . .
![]() |
#159 |
Zakorzenienie
|
Jak się uparł, to już trudno. Chociaż może przedstawisz mu argumenty przemawiające przeciwko takim schodom. Nie wiem, czy macie lub planujecie dzieci, dla nich takie kręte schody mogą być kłopotliwe, a wiadomo, jak dzieciaki zasuwają po schodach.
Przypuszczam, że pod koniec kupowania i wybierania będziesz miała dość wszystkiego i będziesz brała, jak leci co tam doradzą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Wtajemniczenie
|
Nie, nie mamy dzieci ale planujemy
![]()
![]() |
#161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#162 |
Wtajemniczenie
|
A może możecie polecić jakieś strony internetowe, gdzie mogłabym sobie zaprojektować i zrobić wstepny kosztorys budowy domu?? Bo kompletnie sie nie znam a chcielibyśmy wiedzieć ile mniej więcej wyniosą nas wydatki.
![]() |
#163 |
Zakorzenienie
|
Kręcone schody - kaz raz wnieśc po takich kanapę TŻowi. Natychmiast mu sie odechce
![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Zakorzenienie
|
![]() Prosze wszystkich forumowiczów o radę:
![]() |
#165 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja obecnie zamknęłam się w 350 tys. Mieszkam w domu parterowym, skończona elewacja. W środku brakuje tylko mebli do salonu i innych drobiazgów. Więc jak się chce, to można. Dodam tylko, że większość prac wykonywaliśmy sami. A sam dom wcale nie jest mały. Dobrych decyzji ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 |
Zakorzenienie
|
oczywiście ,ze budować! mieć na start na budowę 200 tys to naprawdę komfort!My zaczęliśmy mając tyle...kredytu
![]() ![]()
![]() |
#167 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
no dosyć optymistyczne wersje; plan mam taki działka jest koszt - o mieszkanie sprzedać - 200 tys kredyt na wykończenie max - 120 tys czy się uda,myślę,ze tak biorąc pod uwagę system gospodarczy i sporo znajomości w różnych marketach budowlanych (np.brat produkuje okna pcv ![]() ![]()
D&A Edytowane przez iza251 Czas edycji: 2010-04-26 o 07:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#169 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
no ja taka bojąca jestem i boję sie ...kredytu...nawet te 100 tys mnie przeraża.Wiem,ze ludzie po 300-400 tysięcy biorą ale ja się i tak boję... ![]()
![]() |
![]() |
#170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#171 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem wiem,bo teraz samego czynszu za 65 m mieszkanie placę 520 zł,nie mówiąc o innych rachunkach... ![]()
![]() |
![]() |
#172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ) nie licze na to, ze wszystko super wykoncze, ale mysle, ze za te kwote sie wprowadze, a reszte bedziemy wyknaczc powoli ![]() byc moze jestem zbyt duza optymistka, ale czas pokaze
![]() |
![]() |
#173 |
BAN stały
|
za 200tys można wybudować dom pod warunkiem, że jesteś murarzem i producentem materiałów budowlanych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 |
Zakorzenienie
|
Jakos nie moge sie z Toba zgodzic
![]() |
#175 |
Zakorzenienie
|
india83- myślę podobnie.
Wszystko się da- moja przyjaciółka buduje sie za te kwotę- za 100.tys. ma stan surowy zamknięty - domek ok. 100m2 Oczywiście dużo robili sami, zarudniali różne ekipy, różnych fachowców, sami kupowali materiały i suma sumarum wychodziło taniej niż dać zlecenie jednej firmie. Wykończenie palnują w dużej mierze własnymi rękoma wykonać. Znając ich to jeszcze im kasy zostanie ![]() A jeżeli ktoś buduje z drogich materiałów, z jakąś wzięta firmą i w ogóle nie zagląda na budowę tylko zgłasza się po odbiór kluczy to na pewno wychodzi drożej. Powodzena wszystkim wijcym własne gniazdko! Mam nadzieję, że i ja nie długo zacznę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Przyczajenie
|
Wszystko zależy skąd pochodzisz, jakie są ceny materiałów w Twojej okolicy i jak kształtują się ceny za robociznę. My dużo skorzystaliśmy na cenach towarów bo znajomi mają firmy u których kupowaliśmy towar i często przynajmniej o 10% mieliśmy taniej materiał, tak samo udało nam się z materiałami wykończeniowymi typu panele. Drzwi do pomieszczeń kupiliśmy na mazurach prosto od producenta, gdzie też dostaliśmy dużo niższą kwotę niż w sklepie ( potrzebowaliśmy 10 sztuk). Armaturę sanitarną w sklepach internetowych. Myślę,że można wybudować się taniej,ale tylko dzięki temu, że za wszystkim się biega i załatwia i w ten sposób najbardziej obniża koszty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Raczkowanie
|
Witam was forumowiczki
![]() jest tu może ktoś z Trójmiasta kto budował sobie dom w rozsądnej cenie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Przyczajenie
|
my też mamy zamiar się budować...tyle że razem z moja teściową jest emerytowaną nauczycielką i ma swoje mieszkanie w Poznaniu które przez jakis czas będziemy wynajmować a potem dostanie je siostra męża bo my dostaliśmy działke
![]() ![]() no ale planujemy znaczna większość rzeczy robić sami...do ścian i dachu będzie musiała byc ekipa ale reszta rzeczy moim zdaniem jest do zrobienia tym bardziej że mój mąż jest bardzo zdolny jeśli chodzi o te sprawy i uparty, no i oczywiście jesli ma komuś zapłacic to woli się pomęczyc i samemu zrobić...ja też mam jakieś pojęcie na te tematy... może ktos juz próbował układać płytki albo panele przecież to nie może byc tak skomplikowane? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Zakorzenienie
|
Ja już widziałam te "samodzielnie" ułożone płytki - krzywizna aż oczy bołały
![]() ![]() Pomalować ściany owszem można samemu, ale gładzi już raczej nie warto. Trzeba po prostu znać umiar i nie silić się na to, że wszystko trzeba zrobić samemu, bo potem skutki bywają opłakane. Moim zdaniem naprawdę lepiej zapłacić DOBREMU fachowcowi i mieć zrobione porządnie niż potem płakać, że wszystko jest krzywo, odpada i ogólnie byle jak. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Generalnie zależy co się samemu umie i ile ma się czasu, no i jakie wymagania. Jeśli umiesz coś tam zrobić ale nie najlepiej to bierz fachowca ale pilnuj i patrz na każdy etap roboty.Jeśli coś umiesz zrobić dobrze, to będzie Cię bolała każda niedoróbka "fachowca" i wtedy to już lepiej zrobić samemu niż potem poprawiać.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:14.