Czy ktoś wybudował dom za kwotę do 200 tys zł? - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-02, 11:11   #151
ennkaa
Zakorzenienie

GG do ennkaa
Dot.: Czy ktoś wybudował dom za kwotę do 200 tys zł?

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Tylko inaczej, jak się na wszystko patrzy, a inaczej jak się tego potem używa (i sprząta!) No i jeszcze jak są dzieci, które maja łatwość niszczenia otoczenia. To już człowiekowi może się zachcieć tej tandetnej plastikowej ceraty na pięknym stole niż pięknych lnianych obrusów.
Najlepiej, żeby było i piękne, i wygodne.
Tak to racja. Ale tak naprawdę jeśli się używa sprzętów w mieszkaniu zgodnie z ich przeznaczeniem (względnie ) a są dobrej jakości to nie ma prawa z nimi się nic dziać. A sprzątać to trzeba i brzydkie ładne schody i blaty (no z tym blatem co ja wybrałam to będę miała bal... ale trudno ). No a dzieci trzeba poprostu nauczyć , że się pisze na tablicy a nie po ścianach a je w talerzu a nie na stole i się da wytrzymać i z lnianymi obrusami. Najwyżej są częściej prane. W każdym razie cerata odpada. Zresztą...co do niszczenia rzeczy to ja jestem specjalistą od tego u nas w domu, to jak ja czegos nie rozwalę to znaczy, ze wszystko przetrwa. Każdy wie, co i na ile jest dla niego ważne i z czym może sobie dać radę. Teraz też mieszkamy w tym samym składzie w mieszkaniu,które jest dokładnie z takim samym zamysłem urządzone i jest ok. Oczywiście na niektórych sprzętach są ślady niszczycielskich zapędów dzieci czy moich, ale to już wina naszego niedopatrzenia a nie samych ścian czy mebli
Stary 2009-10-02, 11:26   #152
_vixen_
Zakorzenienie

No nie wiem. Mam białe płytki na podłodze w łazience i jak CODZIENNIE widzę na nich ten brud, to mnie coś strzela normalnie. A jakbym jeszcze do tego dołożyła brudzące i chlapiące dzieciaki, to nachodzi mnie refleksja, że piekne i eleganckie, a zarazem niepraktyczne wnętrza są dla osób, które małych dzieci już nie mają, i jeszcze najlepiej, żeby ktoś im sprzątał
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-02, 11:31   #153
ennkaa
Zakorzenienie

GG do ennkaa

Cytat:
No nie wiem. Mam białe płytki na podłodze w łazience i jak CODZIENNIE widzę na nich ten brud, to mnie coś strzela normalnie. A jakbym jeszcze do tego dołożyła brudzące i chlapiące dzieciaki, to nachodzi mnie refleksja, że piekne i eleganckie, a zarazem niepraktyczne wnętrza są dla osób, które małych dzieci już nie mają, i jeszcze najlepiej, żeby ktoś im sprzątał
hehe..trochę znam ten ból, ja codziennie w łazience na szmacie a nie mam białych płytek. Bo akurat po kąpieli dzieci to płytki w każdym kolorze są do mycia. Ja z kolei teraz sobie zrobiłam bardzo ciemnie płytki w łazience...też pewnie będą jaja jak je utrzymac w czystości, ale nic to. Damy radę i Ty z białymi i ja z czarnymi
Stary 2009-10-02, 11:44   #154
asia665
Wtajemniczenie

No u nas schody to mój TŻ chce takie kręcone jakieś . I właśnie góre zostawimy taką dla nas rodzinną . A dół przeznaczymy dla gości, to będzie ich przestrzeń. A na górze chyba zrobimy łazienke z toaletą bo ja to czasem w nocy lubie sobie wyjść do toalety i po schodach to jakoś bym się bała w nocy iść

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

Edytowane przez asia665
Czas edycji: 2009-10-02 o 11:44 Powód: literówka
asia665 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-02, 11:50   #155
_vixen_
Zakorzenienie

Kręcone schody stanowczo odradzam, właśnie ze względu na ich niewygodę. Jak wspomniałam, trzeba myśleć praktycznie, jak się pod nie kiedyś wtoczysz z nogą w gipsie, nowym fotelem i takimi tam
Stary 2009-10-02, 11:53   #156
ennkaa
Zakorzenienie

GG do ennkaa

asiu..w takim układzie najwygodniej jest mieć dwie łazienki. Malutką na dole dla gości i na górze z wanną itd.Jeśli ma być jedna , to może wygodniej Wam będzie na górze bo blisko sypialni itd, ale w dzień będziecie musieli biegać po schodach a większość czasu pewnie się będzie spędzać na dole. Poza tym (ale tego dokładnie nie wiem ile i czy w ogóle ) chyba chydraulika wychodzi taniej jak wszystko jest na dole. Ale fakt, w nocy na siusiu to lepiej mieć przy sypialni, szczególnie jak dzieci będą, bo w nocy po schodach jeszcze z nagłym siku ciężko zejść bezpiecznie jak się ma np. 4 lata

---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

Cytat:
Kręcone schody stanowczo odradzam, właśnie ze względu na ich niewygodę. Jak wspomniałam, trzeba myśleć praktycznie, jak się pod nie kiedyś wtoczysz z nogą w gipsie, nowym fotelem i takimi tam
hehe..a ta znowu swoje jak nie macie zamiaru się łamać ani wnosic po schodach pół ikei raz na tydzień, to ja Wam odradzę kręcone bo są....brzydkie no dobra..moje zdanie, ale jak sobie zobaczysz ofertę milona schodów to zobaczysz jakie są piękności teraz na rynku i własnie nie kręcone.
Stary 2009-10-02, 11:58   #157
_vixen_
Zakorzenienie

Jestem twarda , bo mam znajomych, którzy przeklinają teraz te niewygodne schoduy.
No właśnie, kręcone schody urodą nie grzeszą, to też fakt, wydają się przekombinowane zwłaszcza w tradycyjnie urządzonym wnętrzu.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-02, 13:15   #158
asia665
Wtajemniczenie

Enka- no schody to TŻ będzie wybierał jak to stwierdził " ja się wtrącał nie będę do niczego, ale schody wybieram JA" więc uległam mu (chociaż jeszcze wszystko przed nami,te całe szaleństwo zakupów ,oglądania katalogów , słuchania "życzliwego" doradzania w sklepach).
Vixi (pozwól ,że napisze zdrobniale) , no właśnie troche te kręcone mnie martwią. . .

Jestem mamą

Stary 2009-10-02, 13:22   #159
_vixen_
Zakorzenienie

Jak się uparł, to już trudno. Chociaż może przedstawisz mu argumenty przemawiające przeciwko takim schodom. Nie wiem, czy macie lub planujecie dzieci, dla nich takie kręte schody mogą być kłopotliwe, a wiadomo, jak dzieciaki zasuwają po schodach.

Przypuszczam, że pod koniec kupowania i wybierania będziesz miała dość wszystkiego i będziesz brała, jak leci co tam doradzą
Stary 2009-10-02, 14:24   #160
asia665
Wtajemniczenie

Nie, nie mamy dzieci ale planujemy eh mogę powiedzieć że ja to jeszcze mam zapał do tego budowania itd a mój TŻ boi się wsystkiego począwszy od kredytu po samo zamieszanie z załatwianiem wszystkiego

Jestem mamą

Stary 2009-10-02, 15:17   #161
xhankax
Zakorzenienie

GG do xhankax

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość
Nie, nie mamy dzieci ale planujemy eh mogę powiedzieć że ja to jeszcze mam zapał do tego budowania itd a mój TŻ boi się wsystkiego począwszy od kredytu po samo zamieszanie z załatwianiem wszystkiego
To zupełnie jak u mnie To bardziej ja nakręcam wszystkich do roboty, bo mój tż czasem jak siądzie sobie bezczynnie, to coś mnie trafia. Nie ma zapału i tyle, czasem go wszystko po prostu przerasta. Jeszcze tylko ze trzy miesiące i przeprowadzka! A co do wnętrz, to staram się każdy pomysł wcielić w życie. Po prostu uważam, że urządzanie domu to robota kobiety A są czasem awantury,.. oj są.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-04, 13:45   #162
asia665
Wtajemniczenie

A może możecie polecić jakieś strony internetowe, gdzie mogłabym sobie zaprojektować i zrobić wstepny kosztorys budowy domu?? Bo kompletnie sie nie znam a chcielibyśmy wiedzieć ile mniej więcej wyniosą nas wydatki.

Jestem mamą

Stary 2009-10-05, 20:24   #163
Elfir
Zakorzenienie

Kręcone schody - kaz raz wnieśc po takich kanapę TŻowi. Natychmiast mu sie odechce

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-23, 07:00   #164
iza251
Zakorzenienie

Question Dot.: Czy ktoś wybudował dom za kwotę do 200 tys zł?

Prosze wszystkich forumowiczów o radę:
- mam mozliwosc sprzedania własnego mieszkania za 200 tysiecy złotych
-działkę sporą mam
-mieszkam w świętokrzyskiem 50 kom od Kielc,gdzie materiały budowlane nie są przerażająco drogie a i fachowcy też,chyba...
CZY BUDOWAC DOM Z TAKIMI FUNDUSZAMI??MOGE WZIAC 100-120 TYSIĘCY KREDYTU ALE NIE WIECEJ.
-domek o jakim myslimy na byc parterowy,góra 110-120m,daszek dwuspadowy cos w stylu:http://www.z500.pl/projekt/z41.html

Proszę o rade,ponieważ w mojej miejscowości mieszkania poszły bardzo w górę i mam mozliwosc sprzedac mieszkanie po bardzooo dobrej cenie i nie wiem co robić?
ZARYZYKOWAĆ??budować??
Stary 2010-04-23, 12:28   #165
xhankax
Zakorzenienie

GG do xhankax

Cytat:
Napisane przez iza251 Pokaż wiadomość
-działkę sporą mam
-mieszkam w świętokrzyskiem 50 kom od Kielc,gdzie materiały budowlane nie są przerażająco drogie a i fachowcy też,chyba...
CZY BUDOWAC DOM Z TAKIMI FUNDUSZAMI??MOGE WZIAC 100-120 TYSIĘCY KREDYTU ALE NIE WIECEJ.
-domek o jakim myslimy na byc parterowy,góra 110-120m,daszek dwuspadowy cos w stylu:http://www.z500.pl/projekt/z41.html

Proszę o rade,ponieważ w mojej miejscowości mieszkania poszły bardzo w górę i mam mozliwosc sprzedac mieszkanie po bardzooo dobrej cenie i nie wiem co robić?
ZARYZYKOWAĆ??budować??
Oczywiście, że budować Zależy też, czy systemem gospodarczym, czy zlecisz to firmie. Jeśli zamierzacie sami wziąć się do roboty, to pierwsze 200 000 tys powinno wystarczyć na postaiwenie domu w stanie surowym zamkniętym. Drugie tyle musisz wziąć na wykończenie w środku.
Ja obecnie zamknęłam się w 350 tys. Mieszkam w domu parterowym, skończona elewacja. W środku brakuje tylko mebli do salonu i innych drobiazgów. Więc jak się chce, to można. Dodam tylko, że większość prac wykonywaliśmy sami. A sam dom wcale nie jest mały. Dobrych decyzji
Stary 2010-04-23, 12:45   #166
ennkaa
Zakorzenienie

GG do ennkaa

oczywiście ,ze budować! mieć na start na budowę 200 tys to naprawdę komfort!My zaczęliśmy mając tyle...kredytu. Jeszcze jak do tego weźmiesz kredyt 100 tys, to już możesz budować względnie bez szarpania się. Doprowadzisz dom do stanu zamkniętego względnie mieszcząc się w tej kwocie (w zależności oczywiscie od materiałów i trybu budowy i mnóstwa szczegółów które sobie w trakcie rozważysz gdzie i na czym można oszczędzić a na czym nie warto). A wykończenie w środku to już naprawdę wolna amerykanka. Kuchnię możesz zrobić za 5 albo i za 50 tys. Można żyć z jedną łazienką albo od razu wykończyć cztery. To sobie zobaczysz jak już będą ściany, okna i ile tam zostanie na koncie. Powodzenia!
Stary 2010-04-26, 07:31   #167
iza251
Zakorzenienie

Exclamation Dot.: Czy ktoś wybudował dom za kwotę do 200 tys zł?

Cytat:
Napisane przez ennkaa Pokaż wiadomość
oczywiście ,ze budować! mieć na start na budowę 200 tys to naprawdę komfort!My zaczęliśmy mając tyle...kredytu. Jeszcze jak do tego weźmiesz kredyt 100 tys, to już możesz budować względnie bez szarpania się. Doprowadzisz dom do stanu zamkniętego względnie mieszcząc się w tej kwocie (w zależności oczywiscie od materiałów i trybu budowy i mnóstwa szczegółów które sobie w trakcie rozważysz gdzie i na czym można oszczędzić a na czym nie warto). A wykończenie w środku to już naprawdę wolna amerykanka. Kuchnię możesz zrobić za 5 albo i za 50 tys. Można żyć z jedną łazienką albo od razu wykończyć cztery. To sobie zobaczysz jak już będą ściany, okna i ile tam zostanie na koncie. Powodzenia!

no dosyć optymistyczne wersje; plan mam taki
działka jest koszt - o
mieszkanie sprzedać - 200 tys
kredyt na wykończenie max - 120 tys
czy się uda,myślę,ze tak biorąc pod uwagę system gospodarczy i sporo znajomości w różnych marketach budowlanych (np.brat produkuje okna pcv itd. itd ) to może sie uda

Edytowane przez iza251
Czas edycji: 2010-04-26 o 07:37
iza251 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-26, 07:58   #168
ennkaa
Zakorzenienie

GG do ennkaa

Cytat:
no dosyć optymistyczne wersje; plan mam taki
działka jest koszt - o
mieszkanie sprzedać - 200 tys
kredyt na wykończenie max - 120 tys
czy się uda,myślę,ze tak biorąc pod uwagę system gospodarczy i sporo znajomości w różnych marketach budowlanych (np.brat produkuje okna pcv itd. itd ) to może sie uda
no kochana, jak jeszcze będziesz miała okna po kosztach (a pewnie tak będzie ) to już w ogóle luz. Jeszcze jak piszesz, że masz dojścia do tańszych materiałów to już w ogóle nie wiem nad czym się zastanawiasz. Powodzenia i trzymamy kciuki! wstaw zdjęcie projektu jak już coś wybierzesz albo kupisz.
Stary 2010-04-26, 13:31   #169
iza251
Zakorzenienie

Exclamation Dot.: Czy ktoś wybudował dom za kwotę do 200 tys zł?

Cytat:
Napisane przez ennkaa Pokaż wiadomość
no kochana, jak jeszcze będziesz miała okna po kosztach (a pewnie tak będzie ) to już w ogóle luz. Jeszcze jak piszesz, że masz dojścia do tańszych materiałów to już w ogóle nie wiem nad czym się zastanawiasz. Powodzenia i trzymamy kciuki! wstaw zdjęcie projektu jak już coś wybierzesz albo kupisz.

no ja taka bojąca jestem i boję sie ...kredytu...nawet te 100 tys mnie przeraża.Wiem,ze ludzie po 300-400 tysięcy biorą ale ja się i tak boję...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-27, 10:21   #170
xhankax
Zakorzenienie

GG do xhankax

Cytat:
no ja taka bojąca jestem i boję sie ...kredytu...nawet te 100 tys mnie przeraża.Wiem,ze ludzie po 300-400 tysięcy biorą ale ja się i tak boję...
Naprawdę nie ma czego Koszty utrzymania mieszkania są porównywalne do raty kredytu (tzn. w naszym przypadku tak było). Do odważnych świat należy.. powodzenia
Stary 2010-04-28, 09:15   #171
iza251
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xhankax Pokaż wiadomość
Naprawdę nie ma czego Koszty utrzymania mieszkania są porównywalne do raty kredytu (tzn. w naszym przypadku tak było). Do odważnych świat należy.. powodzenia

Wiem wiem,bo teraz samego czynszu za 65 m mieszkanie placę 520 zł,nie mówiąc o innych rachunkach...
Stary 2010-06-04, 13:52   #172
india83
Zakorzenienie

Cytat:
-działkę sporą mam

ZARYZYKOWAĆ??budować??
spokojnie mozesz zaczac sie budowac masz dobry start. ja tez zaryzykowałam i od kwietnia buduje sie z kwota 200tys (kredyt niestety
) nie licze na to, ze wszystko super wykoncze, ale mysle, ze za te kwote sie wprowadze, a reszte bedziemy wyknaczc powoli
byc moze jestem zbyt duza optymistka, ale czas pokaze
Stary 2010-06-08, 09:38   #173
maria972
BAN stały

za 200tys można wybudować dom pod warunkiem, że jesteś murarzem i producentem materiałów budowlanych.
maria972 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-01, 20:35   #174
india83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maria972 Pokaż wiadomość
za 200tys można wybudować dom pod warunkiem, że jesteś murarzem i producentem materiałów budowlanych.
Jakos nie moge sie z Toba zgodzic
Stary 2010-10-06, 07:33   #175
archinta
Zakorzenienie

india83- myślę podobnie.
Wszystko się da- moja przyjaciółka buduje sie za te kwotę- za 100.tys. ma stan surowy zamknięty - domek ok. 100m2
Oczywiście dużo robili sami, zarudniali różne ekipy, różnych fachowców, sami kupowali materiały i suma sumarum wychodziło taniej niż dać zlecenie jednej firmie. Wykończenie palnują w dużej mierze własnymi rękoma wykonać. Znając ich to jeszcze im kasy zostanie
A jeżeli ktoś buduje z drogich materiałów, z jakąś wzięta firmą i w ogóle nie zagląda na budowę tylko zgłasza się po odbiór kluczy to na pewno wychodzi drożej.
Powodzena wszystkim wijcym własne gniazdko! Mam nadzieję, że i ja nie długo zacznę
archinta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-14, 01:24   #176
afficzka
Przyczajenie

Wszystko zależy skąd pochodzisz, jakie są ceny materiałów w Twojej okolicy i jak kształtują się ceny za robociznę. My dużo skorzystaliśmy na cenach towarów bo znajomi mają firmy u których kupowaliśmy towar i często przynajmniej o 10% mieliśmy taniej materiał, tak samo udało nam się z materiałami wykończeniowymi typu panele. Drzwi do pomieszczeń kupiliśmy na mazurach prosto od producenta, gdzie też dostaliśmy dużo niższą kwotę niż w sklepie ( potrzebowaliśmy 10 sztuk). Armaturę sanitarną w sklepach internetowych. Myślę,że można wybudować się taniej,ale tylko dzięki temu, że za wszystkim się biega i załatwia i w ten sposób najbardziej obniża koszty.
afficzka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-31, 10:18   #177
grusiaa
Raczkowanie

Witam was forumowiczki
jest tu może ktoś z Trójmiasta kto budował sobie dom w rozsądnej cenie?
grusiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-04, 09:53   #178
Acia86
Przyczajenie

my też mamy zamiar się budować...tyle że razem z moja teściową jest emerytowaną nauczycielką i ma swoje mieszkanie w Poznaniu które przez jakis czas będziemy wynajmować a potem dostanie je siostra męża bo my dostaliśmy działke no ale wiadomo musimy wziąć kredyt

no ale planujemy znaczna większość rzeczy robić sami...do ścian i dachu będzie musiała byc ekipa ale reszta rzeczy moim zdaniem jest do zrobienia tym bardziej że mój mąż jest bardzo zdolny jeśli chodzi o te sprawy i uparty, no i oczywiście jesli ma komuś zapłacic to woli się pomęczyc i samemu zrobić...ja też mam jakieś pojęcie na te tematy...

może ktos juz próbował układać płytki albo panele przecież to nie może byc tak skomplikowane?
Acia86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-04, 11:55   #179
_vixen_
Zakorzenienie

Ja już widziałam te "samodzielnie" ułożone płytki - krzywizna aż oczy bołały . To wcale nie jest takie proste, przecież płytki trzeba nieraz przycinać, żeby pasowały wielkością. Zmieniają się też technologie i nie-ekspert raczej za tym nie nadąży. Zresztą kto ma teraz czas na takie sprawy, kiedy trzeba na budowę domu zarobić
Pomalować ściany owszem można samemu, ale gładzi już raczej nie warto. Trzeba po prostu znać umiar i nie silić się na to, że wszystko trzeba zrobić samemu, bo potem skutki bywają opłakane.

Moim zdaniem naprawdę lepiej zapłacić DOBREMU fachowcowi i mieć zrobione porządnie niż potem płakać, że wszystko jest krzywo, odpada i ogólnie byle jak.
Stary 2010-11-04, 15:00   #180
ennkaa
Zakorzenienie

GG do ennkaa

Cytat:
Ja już widziałam te "samodzielnie" ułożone płytki - krzywizna aż oczy bołały .
,,, Moim zdaniem naprawdę lepiej zapłacić DOBREMU fachowcowi i mieć zrobione porządnie niż potem płakać, że wszystko jest krzywo, odpada i ogólnie byle jak.
A własnie u nas oczy bolały jak fachowcy położyli płytki wszystko zależy co się umie. Jeśli się umie dobrze położyć samemu, to lepiej samemu. Robi się dla siebie, więc wiadomo,ze dokładnie. Mój TŻ akurat wszystko umie. Kładł płytki, panele (to już w ogóle dziecinnie proste), murował ścianki, kładł tapety itd itp. Ale czasowo się nie wyrabiał, wiadomo, sam jeden a jeszcze praca. Część więc zleciliśmy "fachowcom" i w zasadzie wszystko jest do poprawy. Połowa płytek skuta, przerabianie ogrodzenia, bo im się mur krzywo postawił, wymiana stopni schodów, niekończące poprawki się kuchni.
Generalnie zależy co się samemu umie i ile ma się czasu, no i jakie wymagania. Jeśli umiesz coś tam zrobić ale nie najlepiej to bierz fachowca ale pilnuj i patrz na każdy etap roboty.Jeśli coś umiesz zrobić dobrze, to będzie Cię bolała każda niedoróbka "fachowca" i wtedy to już lepiej zrobić samemu niż potem poprawiać.

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości