Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.II - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-24, 19:04   #1861
angelikaw
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I

Cytat:
Napisane przez madzia_g Pokaż wiadomość
to ja miałam ostatnia @ w sb. więc tak jak ja myślałam każdy nowy tc zaczyna mi się w sb. tylko nie rozumiem oznaczenen gina w karcie ciąży.. spóźnione jakby o dzień.. chyba, że on tam pełne dni wpisuje a ten obecny kiedy u niego jestem nie wlicza. ojjj nie wiem ;p;p ale to co piszesz jest logiczne i też tak uważam
tak właśnie jest... Lekarz wpisuje pełne (ukończone) tygodnie/dni ciąży.
Podobnie większość kalkulatorów. Zobacz np. mój... u mnie wg kalkulatora jest dziś 18t4d i tyle dokładnie mam ukończone, bo dziś jest 18t5d.
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-24, 19:16   #1862
madzia_g
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
tak właśnie jest... Lekarz wpisuje pełne (ukończone) tygodnie/dni ciąży.
Podobnie większość kalkulatorów. Zobacz np. mój... u mnie wg kalkulatora jest dziś 18t4d i tyle dokładnie mam ukończone, bo dziś jest 18t5d.
i wszystko jasssne własnie tylko ja jedna nieścisłość mnie zastanawiała kurcze musze trochę dziennik ciąży poprawić ale to nie będzie bardzo duży problem bo fajnie jest ułożony a ja lubię wpsiywać itd cos do dziennika więc mnie to urządza

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post33278604
madzia_g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-24, 19:19   #1863
ycnan
Zadomowienie

Cytat:
a jak ja mam mieć usg połówkowe w maju to moge mieć zwykłe i potemsobie zrobić kiedy będę chciała 3D czy najlepiej odrazu 3D? bo ja chodzę do lekarza prywatnie i mnie kieruje do konkretnego lekarza w top medicalu w lbn i tam jest zwykłe usg bardzo drogie i jakoś muszę to znosi a jeszcze 3D to już w ogóle. więc zwykłe bym zrobiła tam bo tam zawsze robię a 3 D tez prywatnie ale w innej przychodni, w której ejst 2 razy tańsze więc i tak lepiej na tym wyjdę.. czy to ebz sensu? bo nie wiem
Nie ma sensu płacić dwa razy za usg. Idź od razu na 3d. Możesz powiedzieć swojemu lekarzowi prowadzącemu, że wybierasz się na usg 3d i z tego przyniesiesz mu wyniki.

Co do tygodni, ginekolog nie wpisuje Ci dnia w którym jesteś tylko te skończone. Czyli w nocy z piątku na sobotę przeskakujesz na pełny tydzień skończony. W piątek masz np 17 tygodni 6dni skończonych, a w sobotę 18 tygodni 0dni skończonych.

*widzę, że już wyżej zostało wyjaśnione ^^*

Ray, super, że z dzidzia wszystko ok. Co do brzucha, to wręcz przeciwnie - ja twierdzę, ze jest duuuży, a wszyscy dookoła, "phi, ty to brzucha nie masz"
A Twój brzusio jest ŚLICZNY. I na pewno nie wyglądasz grubo!

Edytowane przez ycnan
Czas edycji: 2010-04-24 o 19:30
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-24, 19:29   #1864
madzia_g
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Nie ma sensu płacić dwa razy za usg. Idź od razu na 3d. Możesz powiedzieć swojemu lekarzowi prowadzącemu, że wybierasz się na usg 3d i z tego przyniesiesz mu wyniki.

Co do tygodni, ginekolog nie wpisuje Ci dnia w którym jesteś tylko te skończone. Czyli w nocy z piątku na sobotę przeskakujesz na pełny tydzień skończony. W piątek masz np 17 tygodni 6dni skończonych, a w sobotę 18 tygodni 0dni skończonych.

Ray, super, że z dzidzia wszystko ok. Co do brzucha, to wręcz przeciwnie - ja twierdzę, ze jest duuuży, a wszyscy dookoła, "phi, ty to brzucha nie masz"
A Twój brzusio jest ŚLICZNY. I na pewno nie wyglądasz grubo!

ja bym poszła z chęcia na 3D odrazu ale ten mój lekarz jest lewy bo on chce usg z TOP Medicalu w lublinie i to jeszcze od konkretnego lekarza.. :// chyba go zna. a w TOP zwykle jest niewiele tansze od 3D w Lux Medzie. i chciałam w tym luxmedzie 3 D zrobic. ale jak on musi miec z TOP :/ a TOP za 3D zaplace jak za zboże :/ i nie wiem

Edytowane przez madzia_g
Czas edycji: 2010-04-24 o 19:37
Stary 2010-04-24, 19:32   #1865
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Aniu, u mnie tak samo... Znajomi patrzą na mój brzuch i dziwią się, że to już 5mc... ale czy to ważne? ważne, ze dzidzia rośnie - widocznie ma tam sporo miejsca dla siebie, dlatego nie rozpycha brzucha mamie
Stary 2010-04-24, 19:51   #1866
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
Powiem wam jeszcze, że jest mi trochę smutno, bo nikomu nie podoba się imię, które dla córci wybraliśmy, Emilia, (zwłaszcza rodzinie TŻta).
I dlatego my nie mówimy nikomu jakie imiona wybraliśmy, przynajmniej na razie. Bo właśnie obawiam sie krytyki i tego, ze ktoś będzie próbował namawiać nas do zmiany. To Wam ma się imię podobać, bo to Wasze dziecko, reszta się przyzwyczai. Bądźcie nieugięci.

Cytat:
Napisane przez Czekooladowaa Pokaż wiadomość

ja ostatnia miesiaczke mialam 13.12.2009 a w ciaze zaszlam 02.01-04.01.2010 r. wiec sama licze wiek mojej fasolki ; ) i sama wyliczylam sobie date porodu i wyszedl 09 pazdziernik
Chyba coś nie tak z tymi wyliczeniami, bo ja ostatnią miesiączkę miałam, 27 grudnia, w ciążę zaszłam ok. 10-11 stycznia (wiem bo stosowaliśmy paski owulacyjne), a termin porodu jest na 3 października. Więc jeśli wiesz, że zaszłaś w ciąże ok. 2-4 stycznia, to termin porodu musisz mieć na koniec września tzn. ok. 28-29.

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
dla porownania jedno z przed drugie teraz
Spory brzuchalek I typowo ciążowy nie gruby tylko kształtny i okrągły. Ja to mam taki pokryty tłuszczykiem

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-24, 19:58   #1867
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Czekooladowaa Pokaż wiadomość
ja ostatnia miesiaczke mialam 13.12.2009
...
i sama wyliczylam sobie date porodu i wyszedl 09 pazdziernik
no to coś nie tak wyliczyłaś... bo ja miałam @ 2 dni po Tobie i mój TP22.09
Stary 2010-04-24, 19:58   #1868
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Spory brzuchalek I typowo ciążowy nie gruby tylko kształtny i okrągły. Ja to mam taki pokryty tłuszczykiem
no moj na 19 tydz jest o wiele mniejszy i tez nie wyglada jak na typowo ciazowy, ale raczej ta taki jaklby mi sie w brzuchu utylo.
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-24, 20:22   #1869
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Cytat:
I dlatego my nie mówimy nikomu jakie imiona wybraliśmy, przynajmniej na razie. Bo właśnie obawiam sie krytyki i tego, ze ktoś będzie próbował namawiać nas do zmiany. To Wam ma się imię podobać, bo to Wasze dziecko, reszta się przyzwyczai. Bądźcie nieugięci.

Popieram Szcześliwą, My tez nie mowimy, tz powiedzilismy paru osobom, ale oczywiscie "a czemu takie...?, a moze jeszcze inne wybierzecie...?" . Lenka, tak jak pisze Ewa, to bedzie Wasze Dziecko, a jak komus cos nie pasi, to niech sobie zrobi i niech je nazwie jak mu sie podoba...
mszu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-24, 20:44   #1870
madzia_g
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
Popieram Szcześliwą, My tez nie mowimy, tz powiedzilismy paru osobom, ale oczywiscie "a czemu takie...?, a moze jeszcze inne wybierzecie...?" . Lenka, tak jak pisze Ewa, to bedzie Wasze Dziecko, a jak komus cos nie pasi, to niech sobie zrobi i niech je nazwie jak mu sie podoba...
dokładnie!!! ja się podpisuję pod TYM!

Stary 2010-04-24, 21:12   #1871
Ray
Zakorzenienie

dokladnie imie wybierajcie takie jakie chcecie to wasze dziecko nie innych

kurde ja musze chyba zestopowac... nachodzilam sie za duzo dzis na szpilkach i mnie nogi bola i do tego brzuch ciagnie.. wiem ze z dzidzia wszystko ok ale lekarz sam mowil ze usg to jedno a zbadanie szyjki i macicy recznie drugie... za tydzien mam wizyte wiec sie dowiem dokladnie wszystkiego..
poki co no-spe lyknelam i leze juz sie nie ruszam...

musze zestopowac i jakies wygodne buty sobie kupic bo ja wciaz nie czuje sie jak ciezarna i szaleje a potem cierpie zdziwiona ze skad... echhhhh

co do mojego brzuszka to prawda ze w tej ciazy jakis taki typowo pilkowy jest w poprzedniej mialam rozlany na boki i wygladalam bardziej jak bym utyla niz w ciazy byla
Stary 2010-04-24, 21:58   #1872
madzia_g
Zakorzenienie

Cytat:

kurde ja musze chyba zestopowac... nachodzilam sie za duzo dzis na szpilkach i mnie nogi bola i do tego brzuch ciagnie.. wiem ze z dzidzia wszystko ok ale lekarz sam mowil ze usg to jedno a zbadanie szyjki i macicy recznie drugie... za tydzien mam wizyte wiec sie dowiem dokladnie wszystkiego..

musze zestopowac i jakies wygodne buty sobie kupic bo ja wciaz nie czuje sie jak ciezarna i szaleje a potem cierpie zdziwiona ze skad... echhhhh

co do mojego brzuszka to prawda ze w tej ciazy jakis taki typowo pilkowy jest w poprzedniej mialam rozlany na boki i wygladalam bardziej jak bym utyla niz w ciazy byla
a wiesz co moja kuzynka w pierwszej ciazy miala pileczke a w drugiej mowi ze wyglada jakby sobie utyla ;p wiec to roznie bywa z kobietami ale tez z ciazami u jednej kobiety tez rozie bywa
dobrze ze z dzidzia OK, musisz wytrwac tylko do wizyty i lekarz Ci zpada szyke i uspokoi
a szpilki bez kitu moze warto odstawic
btw ja tez biore no spe

a ja mam wizyte u swojego gina 10 maja. a 12 maja mam usg 3/4D zapisalam sie wlasnie ale do luxmedu.. choc moj gin by wolal top medical. ale jak powie ze musze zrobic w top u tamtego lekarza to juz zrobie w top zwykle i spytam czy moge isc mimo wszystko jeszcze na 3/4D do lux.. bo to wyglada tak: 3/4D w lux- 200zl. 4D w top 400 zl, a zwykle USG w top 100 zl. wiec 100 razy wole usg 3D w tym luxmedzie juz nie mowie ze wizyta u mojego lekarza 100 zl. wiec wole zaoszczedzic. ropznica duza a ja nie mam kasy na 4D w top ale namotalam

Stary 2010-04-25, 06:29   #1873
monana27
Raczkowanie

Dzien dobry dziewczyny
U mnie dzisiaj nuuuudny dzien sie zapowiada....

Pisalyscie o imionach. Zgadzam sie z wami ze lepiej jak najdluzej zwlekac z wyznaniem imion. Ja tez tak postanowilam, a to dlatego ze jesli dzidzia bedzie chlopcem to bedzie mial tak samo na imie jak jego tatus. Wiem ze moja rodzina chcialaby mnie od tego pomyslu odwiezc wiec trzymam na razie buzie na klodke i mowie ze jeszcze sie zastanawiamy
Zreszta wybor imiona dziecka to tylko i wylacznie decyzja rodzicow i nikomu innemu nie powinno byc nic do tego, a najbardziej wkurzajace jest jak kazdy wcina swoje trzy grosze, glupio komentuje i krytykuje, wkurza mnie to na maksa ludziom to zawsze nic nie pasuje..

A co do brzucha, to czekam jak moj urosnie, wlasnie sie zaczal 14 tydzien i jak na razie slabo cos widac, ciagle jakbym po prostu nieco przytyla tym bardziej ze juz wczesnie mialam oponke pod pekiem

Dziewczyny a czym rozni sie 3D od 4D? I jak ono jest robione, dopochwowo? A obraz jest czarno-bialy czy kolorowy i jaka jest jego jakosc? Przepraszam za takie glupie pytania ale po prostu nie wiem

---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ----------

Ray, twoj brzusio jest sliczny, taki idealny

---------- Dopisano o 08:29 ---------- Poprzedni post napisano o 08:18 ----------

Dziewczyny czy ktorejs wyszly ketony w moczu? Mnie wyszly, a ze o wynikach badan zwykle rozmawiam z moja ginka przez tel wiec z aduzo sie o tym nie dowiedzialam. W sumie to powiedziala mi ze mam sie nie martwic. Przeczytalam ze obecnosc ketonow moze swiadczyc o stanie glodzenia (wykluczone w moim przypadku jako ze jem przynajmniej 5 razy dziennie), kwasicy cukrzycowej , zatruciu etanolem
Czy ktos z was wie cos na ten temat?
monana27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-25, 08:55   #1874
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
dla porownania jedno z przed drugie teraz
Piękny brzusio, ja takiego nie mam nawet w 21 tyg ...zazdraszczam
Cytat:
ja stwierdzam, że na dietkę ciążową muszę przejść, bo za dużo tyje przed ciaza zrzucilam 27 kg i wszystko pójdzie na marne msusze temu zapobiec!!!
Kochana a co to za dietka,, bo ja juz przytylam ponad 5 kg a jestem w 20t4d ...
Mam ogromne skłonności do tycia. a słodycze tak mnie lubią, że mogłabym ciągle je jesć
Cytat:
A Nam powiesz jakie imię wybraliście?
Ja nie mam pomysłu dla chłopca... MIłoszek, Hubercik.
Ostatnio teściowa wymyśliła Nam Michała, ale my nie chcemy, MOja mamusia - Igor, ale koleżanka ma juz synka

Cytat:
Hehe moze teraz będzie chłopczyk

[QUOTE=monana27;18810709]Dzien dobry dziewczyny
U mnie dzisiaj nuuuudny dzien sie zapowiada....

Pisalyscie o imionach. Zgadzam sie z wami ze lepiej jak najdluzej zwlekac z wyznaniem imion. Ja tez tak postanowilam, a to dlatego ze jesli dzidzia bedzie chlopcem to bedzie mial tak samo na imie jak jego tatus....

Dziewczyny a czym rozni sie 3D od 4D? I jak ono jest robione, dopochwowo? A obraz jest czarno-bialy czy kolorowy i jaka jest jego jakosc? Przepraszam za takie glupie pytania ale po prostu nie wiem

[QUOTE]
A my dzis razem z teściami i mojego meza bratem i jego dziewczyną jedziemy sobie do czech, na spacerek i obiadek mniam już nie mogę się doczekać
A jakie imię ma tatuś dzidziusia?
Niczka u nas daje imie jak ma jej mężus Paweł jr
USG 3D i 4D robione są przez brzusio. To takie trójwymiarowe usg, wszystko piknie widać 4D pozwala zarówno na przestrzenne pokazanie dziecka i jego narządów wewnętrznych jak i zapis ruchów w czasie rzeczywistym, w jakości zbliżonej do filmu
http://images.google.com/images?hl=p...og&sa=N&tab=wi
Stary 2010-04-25, 09:25   #1875
monana27
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość

A my dzis razem z teściami i mojego meza bratem i jego dziewczyną jedziemy sobie do czech, na spacerek i obiadek mniam już nie mogę się doczekać
A jakie imię ma tatuś dzidziusia?
Niczka u nas daje imie jak ma jej mężus Paweł jr
USG 3D i 4D robione są przez brzusio. To takie trójwymiarowe usg, wszystko piknie widać 4D pozwala zarówno na przestrzenne pokazanie dziecka i jego narządów wewnętrznych jak i zapis ruchów w czasie rzeczywistym, w jakości zbliżonej do filmu
http://images.google.com/images?hl=p...og&sa=N&tab=wi
Dzieki za odpowiedz. Tez bym chciala takie trojwymiarowe. Musze sie dowiedziec gdzie u mnie takie robia
A tatus dzidziusia ma na imie Alan

Ja dzis od rana buszuje po forum, czytam o wozkach i nadal nie mam pojecia jaki wybrac. No ale jeszcze jest czas. Nawet weszlam na forum o zabawkach
Stary 2010-04-25, 09:31   #1876
waniliaania2009
Wtajemniczenie

czyli lepiej wybrac badanie 3d czy 4d?
I czy ktoras robila z was jakies genetyczne, bo cos wspominala moja lekarka, ze mozna zrobic, ale to nie jest konieczne badanie i nie wiem co w koncu zrobic...brrr
Stary 2010-04-25, 09:43   #1877
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
czyli lepiej wybrac badanie 3d czy 4d?
I czy ktoras robila z was jakies genetyczne, bo cos wspominala moja lekarka, ze mozna zrobic, ale to nie jest konieczne badanie i nie wiem co w koncu zrobic...brrr
prawie wszystkie robilysmy genetyczne pierwsze - na przeziornosc.. chyba tylko z 4-5 nie robilo z tego co pamietam,
ale to drugie genetyczne - polowkowe to juz teraz sie posypaly wiec to akurat wszystkie beda robic (tak mi sie wydaje) bo to wazne badanie wszytkie wady moze wykryc as bynajmniej zdecydowana wiekszosc

ja mialam robione 3d, 4d, jednoczesnie
a ogolnie to zwykle, 4 d wlasnie polowkowe w 20 i genetyczne w 12 tyg

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2010-04-25 o 09:46
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-25, 09:46   #1878
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
prawie wszystkie robilysmy genetyczne - na przeziornosc.. chyba tylko z 4-5 nie robilo z tego co pamietam, ja mialam robione 3d, 4d, jednoczesnie.

ale genetyczne polowkowe to juz teraz sie posypaly wiec to akurat wszystkie beda robic (tak mi sie wydaje)
ja juz mialam robione USG genetyczne w 12 tyg. Ale teraz lekarka wysyla mnie na 3d lub 4d (zalezy ktore bede chciala) i powiedzila ze moge jeszcze zrobic przy okazji genetyczne....ale to bedzie ok 20-22 tydzien. Chyba jej chodzilo o to ze w 20 tyg mozna zrobic genetyczne na wykrycie wad- ale nie wiem czy dobrze ja zrozumialam.

Pochwale sie wam moimi pierwszymi zakupami dla dzidziusia.

Edytowane przez waniliaania2009
Czas edycji: 2010-04-25 o 09:51
Stary 2010-04-25, 09:49   #1879
martucha84
Zakorzenienie

no to wlasnie to jest to ktore ja mialam robione, i teraz juz czesc dziewczyn - miedzy 20 a 22 tygodniem polowkowe genetyczne 4d polecam bardzooo raz bo naprawde dokladnie mozna dzidziusa przebadac a dwa zawsze to trwa dluzej i sobie popatrzysz na niego.. a i fajne fotki i filmik moze wpadnie
Stary 2010-04-25, 10:10   #1880
monana27
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
prawie wszystkie robilysmy genetyczne pierwsze - na przeziornosc.. chyba tylko z 4-5 nie robilo z tego co pamietam,
ale to drugie genetyczne - polowkowe to juz teraz sie posypaly wiec to akurat wszystkie beda robic (tak mi sie wydaje) bo to wazne badanie wszytkie wady moze wykryc as bynajmniej zdecydowana wiekszosc

ja mialam robione 3d, 4d, jednoczesnie
No wlasnie ja genetycznego nie mialam ale jakos mi na nim nie zalezy.
Kolejne badanie mam za miesiac, bede wtedy chyba w 16 lub 17 tygodniu wiec na polowkowe jeszcze za wczesnie. Chce sie dowiedziec gdzie moge zrobic 4D bo moja ginka nic o tym nie wspominala A w ogole to w ktorym tygodniu najlepiej robic 4D?

Cytat:

Jakie slodkie masz te ubranka. Gratuluje udanych zakupow. Ja jeszcze nic nie kupilam ale ostatnio z trudem sie powstrzymalam
Stary 2010-04-25, 10:14   #1881
majka59
Raczkowanie

Dzien dobry dziewczyny

Ale pedzicie z tymi postami nie moge was nadgonic
Wstawiam wozek o ktorym juz wczesniej wspominalam-kolorek co prawda nie dokonca moj(wole bardziej stonowane)ale przeciez nie to najwazniejszeFoteli k jeszcze w drodze.

I jeszcze moj brzuszek w 19 tygodniu,teraz w 20 jest juz chyba duzo wiekszy(tak mi sie wydaje)
majka59 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-25, 10:24   #1882
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cytat:
hej hej
jestem w szoku jak duzy mam brzuch juz sie nie dziwie ze nie czuje dziecka bo ma tyle miejsca ze hej.... nie sadzilam ze tak duzy brzuch mam ale zrobilam fotki i tz mowi ze tak wyglada podobnie w realu tez
wy tez wielkosci brzucha nie zauwazacie?
Ray, fajny masz brzuszek! Ja jak patrzę na swój brzuszek "z góry" to wygląda jak mała wystająca piłeczka, ale jak patrzę bokiem w lustrze to mi się wydaje spory..

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
Madzia - mój lekarz wytłumaczył mi w prosty sposób. Skoro ost. @ miałam we wtorek, to każdy kolejny tc zaczynam we wtorek (a tym samym kończę w poniedziałek). Proste i łatwo zapamiętać.
Dokładnie! Ja miałam ostatnią @ w sobotę 28.11, więc każdej soboty liczę nowy tydzień. Teraz w sobotę zaczęłam 22tc. Chyba niektórzy lekarze nie liczą tego pierwszego dnia @, stąd ta różnica 1 dnia (zresztą na suwaczku też), ale moja ginka mi liczy tak jak i ja, więc tego się trzymam. A w karcie ciąży mi nie wpisuje skończonych tygodni, tylko np. tydzień 20/21.

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
Dzieki Lenka za przepis..chyba zrobię te sałatke ale ze świeżych brokuł
Myśle że juz to imię zostanie dla mojego synka...Adrianek..
choć spotkałm dziś znajomą która właśnie urodziła i okazało się ze i ona Adrianka chce...
no ale to baaarddzo daleka znajoma

Emilka to śliczne imie ...sama chciałam Emilkę, albo Milenkę...ale juz dwie Emilki w rodzinie mam...
Dominik miał byc Ksawierkiem i do dzis żałuje że tak Go nie nazwałam...bo rodzina krzywo patrzyła... głupia byłam i tyle synek siostry do dzis na Dominika nie powie inaczej niz Ksawierek...
Ja zimą nie robię jej nigdy ze świeżych brokułów, używam tylko mrożonych bo nie mają tej chemii, co jest w świeżych. Teraz w sumie jeszcze nie ma sezonu na brokuły, więc jeszcze kupujemy mrożone.
Nowalijek też jeszcze nie ruszam, ale nie mogę się doczekać rzodkiewki

Cytat:
dziś sobie na papierze fotograficznym w media wydrukoałam skany usg ładnie wyszły ps. jak któraś z was mieszka w Lublinie to dziś i jutro można sobie zdjęcia podrukować na promocji drukarek w media markt ja sobie skorzystałam a co tam
dopiero teraz zauważyłam, że też jesteś z Lublina

Cytat:
Lenka, tak jak pisze Ewa, to bedzie Wasze Dziecko, a jak komus cos nie pasi, to niech sobie zrobi i niech je nazwie jak mu sie podoba...
Hehe, dzięki, fajny tekst
Mieliśmy nie mówić wszystkim o imieniu, zwłaszcza że nie było ustalone w 100%, ale TŻ jest taki szczęśliwy i dumny z tego, że będzie miał córcię, że wszystkim się już chwali małą Emilką..

Jeśli chodzi o inne imiona to ja uwielbiam jeszcze Martynkę, a TŻ Natalię, ale chyba jednak Emilia najładniej. Chyba poczekamy aż się nasza kruszynka urodzi i zobaczymy co do niej najbardziej pasuje...
Rodzina bywa wkurzająca i oczywiście nie zamierzam słuchać niczyich dobrych rad, ale jakoś mi się tak przykro zrobiło jak od wszystkich słyszałam "a może się jeszcze zastanowicie"...
Ciekawe jest to, że tylko u mnie w rodzinie nikt nie krytykuje, wręcz przeciwnie
Dzięki wszystkim za miłe słowa
Stary 2010-04-25, 10:50   #1883
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
Abz, jak brzuszek, rośnie? Ja ciągle nie mogę uwierzyć, że Lindsley już ma Michasia przy sobie
Troszkę rośnie, wklejam fotkę, 18tydzień. Ale ruchów jeszcze nie czuję.
Wiedziałam, ze z twoja dzidzią wszystko OK

Cytat:
Mam taki ładny kwiatuszek wklęsły i nie zanosi się, żeby miał wyleźć. Zresztą, mi się takie pępki wystające nie podobają jakoś.
Mi się w sumie też nie podoba taki wystający, ale czuję, że mój wyskoczy, bo już momentami widzę, ze trochę wychodzi. Ale to akurat najmniejszy problem

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-25, 11:11   #1884
kasienka1701
Zadomowienie

Hej dziewczyny
Piękny dziś dzień u mnie bynajmniej.Bezchmurne niebo i słoneczko

Któraś z was,chyba Pomidora pisała o tym jak zrobić,żeby dzidziuś się poruszył,że albo zimna woda,albo to pukanie w brzuch.Z zimną wodą nie próbowałam i raczej nie zamierzam,ale za to odkąd zaczełam czuć ruchy to własnie mam z moim maluszkiem takie system porozumiewania.Jak jestem ciekawa co u niego słychać to pukam w jakies miejsce pod pępkiem i czekam.Za chwilę mam już odpowiedź.Dla mnie to cudowne.Taki wspólny język z maluszkiem w brzuszku

Lenka mnie też się podoba imię Emilia,ale nawet jesli by mi się nie podobało,to masz prawo nazwać tak swoje własne dziecko.Tak samo z rodzinką,jesli coś im nie pasi to niech sobie robią dzieci we własnym zakresie i nazywają jak chcą.Poza tym równie dobrze ty mogłabyś wytknąć komuś z rodziny jak nazwał swoje dziecko.Co za głupota...

Śliczne te wasze brzuchy.Ja poczekam do końca 20 tc i może też swój sfotografuję

Dziewczyny a powiedzcie mi.Czy wy też macie czasem takie krótkie,dość bolesne 1-3 sekundowe skurcze w macicy? Ja je mam i to dość często i nie wiem czy powinnam się martwić czy to coś normalnego.To,że czasem coś pobolewa czy ciągnie to wiem,ale te skurcze mnie zastanawiają...

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-25, 11:31   #1885
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez monana27 Pokaż wiadomość
No wlasnie ja genetycznego nie mialam ale jakos mi na nim nie zalezy.
Kolejne badanie mam za miesiac, bede wtedy chyba w 16 lub 17 tygodniu wiec na polowkowe jeszcze za wczesnie. Chce sie dowiedziec gdzie moge zrobic 4D bo moja ginka nic o tym nie wspominala A w ogole to w ktorym tygodniu najlepiej robic 4D?
mi powiedzieli ze 4d najlepiej robic miedzy 20-22 tygodniem, jak nie mialas wczesniej genetycznego to teraz pry 4d mozesz zrobic. Chociaz nie wiem czy bedzie ona podobne jk to w 14 tyg co badalo przeziernosc.

---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ----------

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a powiedzcie mi.Czy wy też macie czasem takie krótkie,dość bolesne 1-3 sekundowe skurcze w macicy? Ja je mam i to dość często i nie wiem czy powinnam się martwić czy to coś normalnego.To,że czasem coś pobolewa czy ciągnie to wiem,ale te skurcze mnie zastanawiają...
ja mam i pytalam o to moja ginke, powiedzila ze to normalne w ciazy. Powiedzila ze jelita sie juz nie mieszcza i tak bedzie sie dzialo. Ale to normalne i nie ma co sie martwic, powiedizla ze czasmi to moze tak ukloc ze az kucne Powiedzila ze to typowy objaw ciazy.

Edytowane przez waniliaania2009
Czas edycji: 2010-04-25 o 11:33
Stary 2010-04-25, 11:53   #1886
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:

ja mam i pytalam o to moja ginke, powiedzila ze to normalne w ciazy. Powiedzila ze jelita sie juz nie mieszcza i tak bedzie sie dzialo. Ale to normalne i nie ma co sie martwic, powiedizla ze czasmi to moze tak ukloc ze az kucne Powiedzila ze to typowy objaw ciazy.
O no to się uspokoiłam,dzięki

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-25, 11:59   #1887
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
A Nam powiesz jakie imię wybraliście?
Ja nie mam pomysłu dla chłopca... MIłoszek, Hubercik.
Ostatnio teściowa wymyśliła Nam Michała, ale my nie chcemy, MOja mamusia - Igor, ale koleżanka ma juz synka
Mpiczku, jesli chcesz wiedziec to oczywiscie ze Ci powiem... dla chlopca jestesmy zgodni -czyli wlasnie Igor, dla dziewczynki... moj mąz poki co nie dopuszcza do mysli ze to moze byc dziewczynka... ale jesli juz bedzie... to podoba nam sie Nadia.
Lenka wracajac do podobania sie i nie podobania imion... to ostatnio moja "kochana" tesciowa zadzwonila do mojego meza i pyta czy mamy juz jakies imiona wybrane. A moj mąz jej mowi, ze mamy sa to wlasnie Igor i Nadia... cisza w sluchawce... a czemu takie rosyjskie... no i czemu Nadia... a TZ do niej "bo nie mozna zdrabniac".
Bo moja tesciowa nie powie inaczej do swoich dwóch ponad 30letnich synow jak "Marcinek i Pawełek" . Moj maz bardzo tego nie lubi i juz nie raz jej zwracal uwage, ze ma do niego tak nie mowic, a ona swoje... ja tez mam dosc tego Marcinkowania i Pawłekowania jak musze tam spedzic dluzej niz jeden dzien.
swoją droga, Igor to imie pochodzenia norweskiego :P

Edytowane przez mszu
Czas edycji: 2010-04-25 o 12:02
mszu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-25, 12:12   #1888
monana27
Raczkowanie

Cytat:
Mpiczku, jesli chcesz wiedziec to oczywiscie ze Ci powiem... dla chlopca jestesmy zgodni -czyli wlasnie Igor, dla dziewczynki... moj mąz poki co nie dopuszcza do mysli ze to moze byc dziewczynka... ale jesli juz bedzie... to podoba nam sie Nadia.
Lenka wracajac do podobania sie i nie podobania imion... to ostatnio moja "kochana" tesciowa zadzwonila do mojego meza i pyta czy mamy juz jakies imiona wybrane. A moj mąz jej mowi, ze mamy sa to wlasnie Igor i Nadia... cisza w sluchawce... a czemu takie rosyjskie... no i czemu Nadia... a TZ do niej "bo nie mozna zdrabniac".
Bo moja tesciowa nie powie inaczej do swoich dwóch ponad 30letnich synow jak "Marcinek i Pawełek" . Moj maz bardzo tego nie lubi i juz nie raz jej zwracal uwage, ze ma do niego tak nie mowic, a ona swoje... ja tez mam dosc tego Marcinkowania i Pawłekowania jak musze tam spedzic dluzej niz jeden dzien.
swoją droga, Igor to imie pochodzenia norweskiego :P
Igor mozna zmiekczyc na Igorek
A moja babcia ma to samo, do dzieci, wnuczek, synowych zawsze mowi zdrobniale. Mnie tez czasami wkurza jak ciagle Moniczko to Moniczko tamto, a do swoich synow Mirko, Zbysio,
Z kolei mojego TZa nie lubi i jak go pozdrawia to mi mowi "pozdrow tego pana" ... a imie to gdzie? A nie lubi go tylko dlatego ze uwaza ze jest za gruby i starszy ode mnie
Stary 2010-04-25, 12:42   #1889
elenka1
Rozeznanie

Cytat:
Dlaczego myślicie o pożyczce gotówkowej? O wiele korzystniej będzie skorzystać z kredytu mieskzaniowego. Warunki dobre, szczególnie jeśli macie duży wkład własny- bo tak zrozumiałam,że niewiele Wam brakuje?.
myślimy o pożyczce bo interesuje nas kwota 50 tys, przejde w poniedzialek po bankach i tam napewno uzyskam jakies informacje

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ----------

Ray, abz, majka59, boskie brzuszki
Ray a Ty szczuplutka jestes, niejedna mama marzy zeby tak wyglądać po jednym dziecku Ja zrobie wszystko (wiele) zeby wrócić do formy i być szczupłą mama oby się udało będę biegala na bieżni, bo kiedyś jak biegałam co 2 dni 25 min to naprawde duzo mi to dało + dietka

---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ----------

Cytat:
Napisane przez monana27 Pokaż wiadomość
Igor mozna zmiekczyc na Igorek
my w rodzinie mamy 2 letniego igorka, czesto mówimy na niego wigorek bo jest baaaardzoo ruchliwy i wesoly

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ----------

Cytat:
ja juz mialam robione USG genetyczne w 12 tyg. Ale teraz lekarka wysyla mnie na 3d lub 4d (zalezy ktore bede chciala) i powiedzila ze moge jeszcze zrobic przy okazji genetyczne....ale to bedzie ok 20-22 tydzien. Chyba jej chodzilo o to ze w 20 tyg mozna zrobic genetyczne na wykrycie wad- ale nie wiem czy dobrze ja zrozumialam.

to chłopiec będzie??? bo widze męskie kolorki

---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ----------

Cytat:

moj brzuch to już sama nie wiem jaki ma ksztalt niby wyglada na ciażowy a jednak cala przytylam, uda, pupa... boki, w czwartek wkoncu sie dowiem jaka płec marze o tej dziewczynce najbardziej na świecie a nastawiam się na chlopca bo zazwyczaj wszystko lubi byc na opak

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-25, 13:48   #1890
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość

to chłopiec będzie??? bo widze męskie kolorki[COLOR="Silver"]
no wlasnie na USG w tygodniu 15 (liczac od zaplodnienia a 17 liczac od OM lekarz powiedzial ze bedzie chlopak i tak tez napisala nawet na dokumentacji z USG. Ale nie wiem czy nie za wczesna taka prognoza. Ale raczej lekarz byl przekonany, wiec narazie kupilismy niebieskie ciuszki. Zobaczymy bo za 3 tyg ide na USG- 4D i pewnie tu juz napewno powiedza co bedzie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości