Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.II - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-24, 11:33   #1831
Weronisia
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
TAK, wiem z PEWNEGO źródła (lekarz + farmaceuta). Trzeba wziąć 2 tabl. paracetamolu 500mg jednocześnie.
Nie powinnaś popijać ich kawą Najlepsza jest zwykła woda.
Angelikaw pocieszyłąś mnie, bo wzięłam dwie tabletki na raz. Może źle napisałam: ja popiłam te tabletki szklanką wody, a potem zrobiłam sobie małą kawkę i małymi łyczkami zaraz wypiłam.

Cytat:
Napisane przez Astorianka Pokaż wiadomość
Paracetamol max 4 tabsy na dobę (przy tych max - 500 mg), mniejsza dawka - max 8 na dobę i to faktycznie dobę a nie dzień. Max 2 tabletki na raz. Popijasz WODA a nie kawą czy sokiem!
Popicie kawą szkodzi, inaczej wchłania się paracetamol to raz, a dwa, nie działa tak jak powinien.

Poza tym wolno Ci pić kawę przy migrenach? Mi lekarz właśnie tego zabronił na pierwszym miejscu kiedy miałam okres w życiu z migrenami. Miałam odstawić - kawę, colę... Na szczęście migreny zostały już wymazane z mojego życia ale pamiętam jak to było i współczuję...
Astorianko Jak wyżej: popiłam wodą, a na to dopiero kawka.
A kawy wcale nie pijam. Jednak tydzień temu ktoś na forum polecił na ból głowy czarną gorzką kawę z cytryną i wtedy mi przeszło. Dlatego dziś się skusiłam na kawę, ale bez cytryny, bo bym chyba zwymiotowała...
Cytat:
Astorianka ma rację - kawa tylko wzmaga ból migrenowy. Wiem coś o tym. Sama się z tym męczę
No zgadza się, dlatego nie piłam kawy za często. W ciąży wcale. Właściwie dziś wypiłam dopiero drugi raz w ciągu ciąży.

Na szczęście jest ciut lepiej. Nie wiem teraz czy to zasługa paracetamolu, który nigdy na mnie nie działał? Czy zasługa kawy? Czy jednego i drugiego
Najważniejsze, że mi już nie pulsuje i nie wypycha mózgu przez oko Ten ból, który jeszcze został jestem w stanie znieść

Na drugi raz wezmę tylko paracetamol, bez kawy.
Dzięki dziewczyny za tak szybkie odpowiedzi i pomocne rady
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-24, 11:35   #1832
Astorianka
Raczkowanie

Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I

Dobrze, tylko na drugi raz poczekaj z tą kawą. Tabs też musi mieć odrobinkę czasu żeby zacząć się rozpuszczać, a jak przyatakujesz go kawą to efekt jest taki jakbyś go popiła ale cieszę się,że jest CI lepiej.
Astorianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-24, 11:44   #1833
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Na szczęście jest ciut lepiej. Nie wiem teraz czy to zasługa paracetamolu, który nigdy na mnie nie działał? Czy zasługa kawy? Czy jednego i drugiego
Najważniejsze, że mi już nie pulsuje i nie wypycha mózgu przez oko Ten ból, który jeszcze został jestem w stanie znieść
Cieszę się, ze już Ci lepiej
Na mnie też kiedyś paracetamol nie działał. Ale w ciąży o dziwo zadziałała - już 2 razy Wcześniej na moją migrenę skutkował tylko najsilniejszy Nurofen w kapsułkach ;/
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-24, 11:45   #1834
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
zdecydowalismy sie na pozyczke gotowkowa zeby mieszkanko bylo wieksze nie wiecie gdzie najkorzystniej i najprosciej ja dostac???
Dlaczego myślicie o pożyczce gotówkowej? O wiele korzystniej będzie skorzystać z kredytu mieskzaniowego. Warunki dobre, szczególnie jeśli macie duży wkład własny- bo tak zrozumiałam,że niewiele Wam brakuje?

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
A ja dzisiaj pierwszy raz w życiu upiekłam drożdżówki z wiśniami
Prosimy o przepis

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
ufff.... to ja juz nie wiem jak jest z tymi tygodniami. Mam termin na 23.09. Zaszlam w ciaze ok 28-02.styczen.2010 (musialo to byc w tych dniach. A ostatna @ mialam 16.12(
Liczymy od terminu ostatniej miesiączki, a więc jesteś w 19 tygodniu.

Cytat:
Jedna rzecz jaka mi doleg to krew z nosa.... nie sa to jakies krwotoki, ale jak smarkam. Macie tez?
Też tak mam, krew przy dmuchaniu nosa.
Wózek fajny.

Cytat:
Napisane przez Angelika16 Pokaż wiadomość
Kobietki a ja tak oglądam wózeczki od paru dni i wpadły mi w oko takie:
Co myślicie o nich?;>
Całkiem fajne, ten pierwszy bardziej mi się podoba, tylko niestety nie ma pompowanych kół. No i jakoś kolorystyka mi nie pasuje, chyba jestem w tym względzie wybredna.

Cytat:
Napisane przez szokoladka74 Pokaż wiadomość
Ja do mojej córci "pukam" już 2 tygodnie i DZIAŁA ! A właściwie skrobię 3 razy koło pępka, a ona się wtedy rusza. Kochana
Dzisiaj ją oglądałam w 3D
[
Fajnie, że córa nie zmieniła płci wiec będzie Oleńka.

Cytat:
Dziewczyny a kiedy planujecie i czy wogole planujecie isc do szkoly rodzenia?
My raczej nie, bo szpital w którym chcę rodzić nie ma szkoły, a do innego szpitala nie chcę chyba chodzić.

Cytat:
Ale nie wytrzymałam i wzięłam dwie tabletki, a teraz popijam je kawą. Jak mi nie pomoże to zacznę walić głową w ścianę
Biedna, współczuje bardzo takich bóli. Ja miewam raczej lekkie bóle, chociaż czasami 3-5 dni z rzędu ale tylko pierwszego dnia biorę tabletkę później ból jest lżejszy.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-24, 11:56   #1835
dra
Zakorzenienie

jestem niewidzialna dobra zdaża się
życzę wam miłej sobotki
Stary 2010-04-24, 11:59   #1836
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Cieszę się, ze już Ci lepiej
Na mnie też kiedyś paracetamol nie działał. Ale w ciąży o dziwo zadziałała - już 2 razy Wcześniej na moją migrenę skutkował tylko najsilniejszy Nurofen w kapsułkach ;/
Ja z przeciwbólowych też brałam leki na bazie Ibuprofenu czyli tak jak Nurofen. Ale miałam je na receptę, bo jedna tabletka zawiera 600mg ibuprofenu, ale musiałam łykać 2x600, czyli 1200, tak kazał mi neurolog. I przeważnie byłam tylko zamulona, a ból nie ustępował całkowicie.
Brałam też Sumatriptan 100, typowy na migrenę, ale po nim nie mogę prowadzić auta, bo kręci mi się po nim w głowie, więc biorę tylko jak planuję być w domu.
Dodatkowo brałam nasercowe betablokery obniżające ciśnienie - niby mają obniżyć ciśnienie w czaszce, mimo, że ogólnie ciśnienie mam niskie 90/60.
Ale niestety tego wszystkiego nie wolno brać w ciąży
Ale może przez to, że już kilka tygodni nie bolała mnie głowa i nie brałam więc żadnych leków - to może dlatego paracetamol jednak zadziałał?... Nie do końca oczywiście, ale jest o wiele lepiej, da się wytrzymać.

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Biedna, współczuje bardzo takich bóli. Ja miewam raczej lekkie bóle, chociaż czasami 3-5 dni z rzędu ale tylko pierwszego dnia biorę tabletkę później ból jest lżejszy.
No ja już drugi raz wzięłam paracetamol. I tylko jednorazowo wzięłam poprzednio i nie musiałam więcej. Mam nadzieję, że dziś już też nie będę musiała brać.
Stary 2010-04-24, 12:00   #1837
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
No to wstawiam moje zakupy jak obiecałam:
2 komplety body z reala
kafatniki i body z carrefoura
śpioszki welurowe z carrefoura
Tak piszę, bo może ktoś skorzysta z promocji

oj coś się nie załadowało...zaraz spróbuję
Ale słodkie rzeczy kupiłaś, ja też wreszcie muszę coś kupić, tylko kiedy

Cytat:
Napisane przez madzia_g Pokaż wiadomość
kurcze ja sama dochodzilam do tego dlugo bo nie wiedzialam ze lekarze dodaja 2 tygodnie. tzn pytaja o date ostatniej miesiaczki i od tego momentu licza tygodnie. mimo ze faktycznie zaplodnienie srednio 2 tygodnie pozniej jest. czyli od ostatniej @ masz liczone tygodnie ciazy.. i jest ich okolo 40. ja ostatnia @ mialam 28.11.09 poczecie ok 10grudnia bylo a termin ok 5 wrzesnia. ale tygodnie ciazy ma liczone od ostaniej miesiaczki i kazda kobieta tak ma liczone czyli wes kalendarz i licz od ostatniej @
madzia, u mnie też ostatnia @ była 28.11.09, mam termin na 4.09. Licząc od ostatniej dzisiaj zaczynam 22 tydzień.

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
Czyli u mnie wszystko na odwrót, bo chłoptaś będzie.. może Adrianek, podoba wam się to imie?

Dajcie mi jakis dobry przepis na sałatke jajeczna, albo coś z jajkami ..bo babcia przywiozła ze 100 sztuk i nie mam co z nimi zrobić
Aaneczka, imię bardzo ładne!
A co sałatek.. my często robimt brokułową z jajkiem, tzn. brokuły (jakieś 3/4 opakowania mrożonych), 3-4 jajka, niecała puszka kukurydzy i pęczek szczypiorku. Do tego majonez, sól, pieprz. Mój TŻ uwielbia tę sałatkę, sam ją czasem robi

Już po wczorajszej "wizytacji" teściów, było bardzo miło, pewnie nas znowu odwiedzą za rok

Powiem wam jeszcze, że jest mi trochę smutno, bo nikomu nie podoba się imię, które dla córci wybraliśmy, Emilia, (zwłaszcza rodzinie TŻta). Oczywiście nie zamierzam zmieniać zdania, ale jakoś tak przykro mi się zrobiło, bo każdy się krzywi, i mówi "może się jeszcze zastanowicie..". Mamy jeszcze opcję Natalia, ale bardziej TŻtowi się podoba niż mnie, jakoś sobie nie mogę wyobrazić żeby moja córcia miała tak na imię, więc raczej zostanie Emilka. Usłyszałam nawet dość głupi komentarz na to imię i w ogóle nie wiem jak reagować na takie teksty, bo to rodzina TŻta.. nie chcę się okazać wredna, ale muszę mieć w zanadrzu taki tekst, żeby następnym razem w pięty poszło...

Edytowane przez Lenka*
Czas edycji: 2010-04-24 o 12:09
Lenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-24, 12:05   #1838
angelikaw
Zakorzenienie

Wkurzyłam mnie dziewczyna na innym forum
Wg niej niemożliwe, żebym czuła już ruchy, a tym bardziej kopnięcie... Ona wie lepiej, co ja czuję ;/

Edytowane przez angelikaw
Czas edycji: 2010-04-24 o 12:16
Stary 2010-04-24, 12:24   #1839
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Wg niej niemożliwe, żebym czuła już ruchy, a tym bardziej kopnięcie... Ona wie lepiej, co ja czuję ;/
Angelika, to powiedz jej o mnie Ja jestem dopiero w 13 tc a czuję ruchy - to ją dobije
Stary 2010-04-24, 12:27   #1840
angelikaw
Zakorzenienie

ech już nieważne... nie będę się stresować i przejmować głupim gadaniem...
Idę na spacer i jakieś zakupy..

Miłego dnia dziewczyny ;***
Stary 2010-04-24, 12:53   #1841
Astorianka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość

Powiem wam jeszcze, że jest mi trochę smutno, bo nikomu nie podoba się imię, które dla córci wybraliśmy, Emilia, (zwłaszcza rodzinie TŻta).
Nie przejmuj się. To jest bardzo fajne imię a tak naprawdę to Tobie i TZ-towi ma się podobać. Pomyśl sobie, co byłoby gdyby 6 (wy + 2 pary rodziców) osób miało wybierać jedno imię. Każdemu podobałoby się coś innego

A ja dzisiaj szaleję po necie - strony dla mam, ciuszki, wózki. Nie wiem czy cokolwiek kupię, ale rozrywka genialna

Szkoła rodzenia? Tak. Jeżeli chcę żeby mój mąż był ze mną to musimy oboje iść do szkoły rodzenia (taki jest wymóg ordynator w moim szpitalu). Słyszałam sporo dobrych opinii o tej szkole więc się cieszę, gdyby były one kiepskie - zastanawiałabym się czy warto. Myślę sobie jednak że warto.
Stary 2010-04-24, 13:25   #1842
martysek
Zadomowienie

Cytat:
(...)Jedna rzecz jaka mi doleg to krew z nosa.... nie sa to jakies krwotoki, ale jak smarkam. Macie tez?(...)
Ja tak mam To wynika z faktu, że w ciąży jest przekrwiona śluzówka. Nie ma się czym martwić.

Lenka mi się strasznie imię Ekilka podoba Sami chcieliśmy tak dać na imię Malutkiej, ale koleżanka niedawno urodziła i tak nazwała creczkę, więc zrezygnowaliśmy.

Edytowane przez martysek
Czas edycji: 2010-04-24 o 13:30
martysek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-24, 14:45   #1843
madzia_g
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
hello

ja z ranka ale wstalam zadzwonic do lux medu. W nocy kurcze mnie taki skurcz zlapala ze mnie zgielo w pol... przypomnialo mi sie ze mam niewykorzystane skierowanie na usg a do polowkowego jeszcze mc wiec zadzwonilam i na dzis wolne miejsce bylo to pojade sprawdzic czy wszystko ok tym bardziej ze za free a skierowanie przepadnie
od razu maz zobaczy dziecko bo nie widzial jeszcze a na polowkowe bedzie w delegacji
powodzenia na usg
Cytat:
Chyba hormony zaczęły mną rządzić. Wczoraj wszystko mnie wkurzało, miałam doła, dzisiaj jest spoko tylko niedługo zacznę zamykać lodówkę na klucz - zrobiłam się żarłokiem. Jestem po śniadaniu - teoretycznie zjadłam tyle co zawsze, ale mam ochotę na o wiele, wiele więcej. Po prostu kosmos...
miewam to samo- z humorami no i z apatytem też :/:/ i to od jakiegoś czasu
Cytat:

Za 3 tygodnie mam USG 3D.

Pojade dzis do Empiku po ten Dziennik, mam nadzieje ze go kupie

Dziewczyny a kiedy planujecie i czy wogole planujecie isc do szkoly rodzenia?
a jak ja mam mieć usg połówkowe w maju to moge mieć zwykłe i potemsobie zrobić kiedy będę chciała 3D czy najlepiej odrazu 3D? bo ja chodzę do lekarza prywatnie i mnie kieruje do konkretnego lekarza w top medicalu w lbn i tam jest zwykłe usg bardzo drogie i jakoś muszę to znosi a jeszcze 3D to już w ogóle. więc zwykłe bym zrobiła tam bo tam zawsze robię a 3 D tez prywatnie ale w innej przychodni, w której ejst 2 razy tańsze więc i tak lepiej na tym wyjdę.. czy to ebz sensu? bo nie wiem
to fajnie, że chcesz dziennik kupić, super jest tylko jak ja byłam to w jednym empiku był ostatni zniszczony(ludzie sa beznadziejni ;/) a w drugim byl ostatni i go dorwalam, ale jakby nie bylo bo roznie moze byc to oni moga go sprowadzic w ciagu 5 dni. ale mam nadzieje ze bedzie i nie ebdziesz musiala czekac
ja do szkoly nie ide...
Cytat:

madzia, u mnie też ostatnia @ była 28.11.09, mam termin na 4.09. Licząc od ostatniej dzisiaj zaczynam 22 tydzień.

Powiem wam jeszcze, że jest mi trochę smutno, bo nikomu nie podoba się imię, które dla córci wybraliśmy, Emilia, (zwłaszcza rodzinie TŻta). Oczywiście nie zamierzam zmieniać zdania, ale jakoś tak przykro mi się zrobiło, bo każdy się krzywi, i mówi "może się jeszcze zastanowicie..".
oo jak fajnie tylko ja nie moge dojsc do ladu.. w karcie w ciazu zawsze mam wpisane dni tak ze wychodzi ze w ndz zaczynam 22 i kazdy kolejny tydzien wiec w ndz czy sb? powiem Ci jak mam w karcie wpisane. tydzien temu bylam w sb u ginekologa i wpisal 20wk, jak bylam 15 tc w pon to mam wpisane 15 2/7 i jak ejszcze bylam na koniec 17tc tez w sb to mam 17wk. i nie wiem czy kolejny tydzien liczyc od sb czy ndz?
z karty wunika=- z tych wizyt co pamietam dni tygodnia ze w pon mam 2 dzien kazdego tygodnia. a sb to chyba ostatni co oznacza to 20wk?

a imienia nie zmieniaj, to wasza sprawa i dziwi mnie w ogole takie zachowanie, nieladnie ;/ a poza tym imie jst ładne nie przejmuj sie!
Cytat:
wlasnie ze mozliwe roznie kobiety czuja, nawet w 14 15 tc sie zdarza ja cos czylam juz w 14 tc ale do tej pory nie jestem pewna. ale ta kobieta jakas dziwna bo to mozliwe i zdarzaja sie ruchy wczesniej niz w 18tc nawet 14 czy 13
Cytat:
ech już nieważne... nie będę się stresować i przejmować głupim gadaniem...
Idę na spacer i jakieś zakupy..

Miłego dnia dziewczyny ;***
no i dobrze

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post33278604

Edytowane przez madzia_g
Czas edycji: 2010-04-24 o 14:51
madzia_g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-24, 15:03   #1844
1985ewa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez asia-23 Pokaż wiadomość
PIZZERKI

SKŁADNIKI:
  • 4 szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: bazylia, oregano, kminek, pieprz wg. uznania, sól
  • olej do smażenia cebuli
  • ew. jakaś kiełbaska, pieczarki, ser.
  • PRZYGOTOWANIE: Drożdże, cukier i sól rozpuścić w 1/2 szkl. wody. Mąkę przesiać, dodać żółtko, olej, śmietanę, rozpuszczone drożdże i dokładnie wymieszać dolewając resztę wody. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. W tym czasie cebulę pokroić w ćwiartki i posiekać. Zeszklić na oleju, pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dokładnie je wyrobić, rozwałkować i pokroić w kwadraty lub prostokąty (ok.10 - 12 sztuk). Przykryć ściereczką i zaczekać aż ciasto zacznie rosnąć. Wtedy nałożyć ostudzoną cebulę, lekko posolić (ew inne podsmażone składniki, starty ser) posmarować białkiem jaja roztrzepanym z 2-3 łyżkami wody. Na koniec posypać przyprawami. Piec ok. 20 min. w 190 stopniach (aż drożdżówki ładnie się zarumienią).
wyszły mi super. ciasto miękkie. można zrobić więcej i podgrzewać w mikrofali.
Dziękuję

1985ewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-24, 15:19   #1845
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Bylam dzis na zakupach, kupilam biala koszule, palnuje jeszcze kupic ta fioletowa
A wy gdzie najczesciej kupujecie ciuszki? Bo w tym sklepie wlasnie dzis bylam http://www.happymum.pl/sklep3/?grupa=bluzki ale troszke tam drogo, chociaz fajne sa ciuszki
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-24, 15:23   #1846
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
A
Czy wiecie (z pewnego źródła, a nie z domysłów), ile max można wziąć Paracetamolu na raz?
ja przed ciaza stosowalam plasterki Evra i czesto mialam migreny. Zapytalam lekarke co gdybym teraz miala bole glowy- powiedzila ze tylko mozna wziasc Paracetamol i to 1 tabletke ;(
(ale tak tylko ona powiedzila, nigdzie nie czytalam ile go mozna wziasc)

Nie chce nawet myslic jak mnie zlapie, bo ja wczesniej na bole glowy to Ibuprom max bralam i to czasem dwie tabletki. A co teraz..... brrr.

My palnujemy isc do szkoly rodzenia, poniewaz chcecmy miec porod rodzinny i chce aby maz wiedzial co sie bedzie dzialo, moze bedzie umial pomoc

Mnie raz tylko zlapalo w ciazy i przeczytalam gdzies na internecie aby lezec na lozku z nogami do gory i o dziwo troszke pomoglo, tzn bol dalo sie wytrzymac.

Edytowane przez waniliaania2009
Czas edycji: 2010-04-24 o 15:31
Stary 2010-04-24, 15:34   #1847
Ray
Zakorzenienie

hej hej

ja juz po usg ufffff... dzidzi zdrowa wszystko dobrze, lozysko tez ale nie wiem na ktorej sciane je mam w 13 tyg lekarka uznala ze na przednim teraz ze na tylnim
dzidziol fajoski ale moj maz mowi ze dziecko od poczecia ma problemy jak tatus bo jak bylam w 13 tyg tez macal sie po glowie i teraz to samo za glowe sie biedaczek lapie
plec bysmy poznali bez problemu ale oczywiscie przekorne dziecko odkrecilo sie pleckami w rozkroku i co se moglam zobaczyc pupe o

za to moja corka 2 letnia przezywala bardzo.... myslala ze lekarz mi krzywde robi i ciagle wolala ze ona sie boi o mame

jestem w szoku jak duzy mam brzuch juz sie nie dziwie ze nie czuje dziecka bo ma tyle miejsca ze hej.... nie sadzilam ze tak duzy brzuch mam ale zrobilam fotki i tz mowi ze tak wyglada podobnie w realu tez
wy tez wielkosci brzucha nie zauwazacie?
Stary 2010-04-24, 15:43   #1848
Czekooladowaa
Raczkowanie

Witam wszystkich

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
a jak wasze pępki??? mój bez zmian, wklesly i kazdy się dziwi bo podobno powinien sie ruszyc w gore a niedlugo nawet zaczac wystawac mysle ze nie ma reguly... moj pępcio bez zmian
moj za to jeszcze moze nie jest wypukly ale zmienil sie znacznie taki robi sie wystajacy

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Tak jeszcze do brzucha chciałam napomknąć.Jak już pisałam wyżej pępek mi nie wystaje i licze na to,że nie będzie. Czarnej kresy też póki co nie mam,za to mam inny problem w postaci włosków,które pojawiły mi się na brzuchu,najwiecej pod pępkiem... Wyczytałam,że czasem tak jest,że w ciąży mogą zacząć rosnąć włoski na brzuchu i ...klatce piersiowej A po ciąży znikają...Ja na klacie nic nie ma co prawda,ale mam nadzieję,że te na brzuchu też znikną,bo jeśli nie to nie wiem jak ja się na plaży pokażę w herami na bębnie.Wtedy to chyba tylko złoty łańcuch na szyję i będę łazić jak stary alfons...
u mnie również problem z wloskami

Cytat:
Zauwazyłam, że nie mogę zbyt długo siedzieć... boli mnie podbrzusze od tego i nic nie pomaga, tylko spacer lub leżakowanie... ;-(
ja jak zbyt dlugo siedze to nie wiem dlaczego, ale zaczynaja mnie tak dziwnie bolec zebra na dole po prawej stronie

Cytat:
Dziewczyny, stosujecie coś na ewentualne rozstępy?
krem Fissan - nie drogi a dużo osób go polecało

Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
Dziewczyny, usłyszałam wczoraj o dwóch patentach w razie gdyby dziecko nie chciało się ruszać (moja kuzynka uczyła się ich w szkole rodzenia). Taki najszybszy to wypicie szklanki lodowatej wody - dziecko podobno bardzo na to reaguje. A drugi jest dłuższy i wymaga konsekwencji, ale ja zaczynam go wprowadzać: za każdym razem, kiey maluszek kopnie, należy w tym samym miejscu, jakimś stałym sygnałem mu odpukać. Ja np. ustaliłam sobie, ze odpukuję mu trzy razy pod pępkiem. Moja kuzynka swojego szkraba uczyła tego przez 3 tygodnie. Ale potem miała spokój, bo jak go długo nie czuła, to wystarczyło, ze popukała umówionym szyfrem w jedno miejsce i mały zawsze odpukał Ja zaczynam edukowanie Tymka, zobaczymy, jak się sprawdzi
ja czytałam ze przy takim "wywoływaniu kopniaków" dodawac słowo 'kopnij' i wtedy Fasolka nauczy sie reagowac na ta wlasnie komende ale nie wiem ile z tym prawdy

Cytat:
ufff.... to ja juz nie wiem jak jest z tymi tygodniami. Mam termin na 23.09. Zaszlam w ciaze ok 28-02.styczen.2010 (musialo to byc w tych dniach. A ostatna @ mialam 16.12
czyli ktory to juz tydzien? zakrecilam sie

mialo byc od 28 gruzien do 02 styczen 2010 pomylilam sie wczesniej i dwojke napisalam ;(
ja ostatnia miesiaczke mialam 13.12.2009 a w ciaze zaszlam 02.01-04.01.2010 r. co wiekszosc osob uznaje za niemozliwe.. jednak tak sie stalo i jak wiecie dlugo po miesiaczce wiec licze wiek plodu od 02.01.2010 r. i licze sama nie wg usg. usg pokazywalo ze do stosunku doszlo miedzy 22 a 24 grudnia co jest niemozliwe. wiec sama licze wiek mojej fasolki ; ) i sama wyliczylam sobie date porodu i wyszedl 09 pazdziernik

Cytat:
Jedna rzecz jaka mi doleg to krew z nosa.... nie sa to jakies krwotoki, ale jak smarkam. Macie tez?
również smarkam na czerwono

Cytat:
ale sie uśmialam

a co do mnie to od wczoraj tak jakos brzuszek pobolewa
jak tak dalej pojdzie to wybiore sie do gin wczesniej niz na kolejna wyznaczona wizyte.
a maluch chyba zmienia co chwile swoje polozenie czesto robi mi sie takie wybulwienie z prawej strony brzucha ( swoją drogą nie wiem czemu ) a za chwile wybulwienie znajduje sie po lewej stronie a czasem nie ma wybulwienia tylko pod pempkiem poprostu tak twardo sie robi jakby dziecko ulozone bylo na rowni

co do zachcianek to raczej odeszly, zdarzaja sie rzadziej i nie sa tak silne

ja jeszcze nie dostalam skierowania na usg w ktorym poznam plec ale mysle ze przy kolejnej wizycie dostane i dowiem sie co tam w brzuszku siedzi

---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ----------

Cytat:
hej hej

ja juz po usg ufffff... dzidzi zdrowa wszystko dobrze, lozysko tez ale nie wiem na ktorej sciane je mam w 13 tyg lekarka uznala ze na przednim teraz ze na tylnim
dzidziol fajoski ale moj maz mowi ze dziecko od poczecia ma problemy jak tatus bo jak bylam w 13 tyg tez macal sie po glowie i teraz to samo za glowe sie biedaczek lapie
plec bysmy poznali bez problemu ale oczywiscie przekorne dziecko odkrecilo sie pleckami w rozkroku i co se moglam zobaczyc pupe o

za to moja corka 2 letnia przezywala bardzo.... myslala ze lekarz mi krzywde robi i ciagle wolala ze ona sie boi o mame

jestem w szoku jak duzy mam brzuch juz sie nie dziwie ze nie czuje dziecka bo ma tyle miejsca ze hej.... nie sadzilam ze tak duzy brzuch mam ale zrobilam fotki i tz mowi ze tak wyglada podobnie w realu tez
ciesze sie ze dzidzia zdrowa i ma sie dobrze

co do brzuchala to wiecej w nim tluszczu niz miejsca dla Maleństwa
nie wiem czego ale ciagle jestem glodna i ciagle jem wiec nie ma sie co dziwic oby tylko zrzucic po ciazy zbedne kilogramy bo teraz nie obejdzie sie bez slodyczy

< 3

najszczęśliwsza pod Słońcem!

Czekooladowaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-24, 16:11   #1849
Ray
Zakorzenienie

dla porownania jedno z przed drugie teraz

Edytowane przez Ray
Czas edycji: 2010-04-24 o 16:19
Ray jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-24, 16:15   #1850
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzia_g Pokaż wiadomość
oo jak fajnie tylko ja nie moge dojsc do ladu..
Madzia - mój lekarz wytłumaczył mi w prosty sposób. Skoro ost. @ miałam we wtorek, to każdy kolejny tc zaczynam we wtorek (a tym samym kończę w poniedziałek). Proste i łatwo zapamiętać.

Cytat:
Ray, ciesze się,że z dzidzią wszystko ok

Ja mam wrażenie, jakby mój brzuch stanął w miejscu... W 4 mc wydawał się duży, a teraz taki malutki... tylko tłusty ;/

Edytowane przez angelikaw
Czas edycji: 2010-04-24 o 16:22
Stary 2010-04-24, 16:20   #1851
Ray
Zakorzenienie

no teraz w kondu sie zaladowalo

czuje sie masakrycznie gruba cholerka.... koniec z jakimi kolwiek slodyczami
Stary 2010-04-24, 16:23   #1852
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:

gruba? no co Ty! Masz śliczny brzuszek.
Stary 2010-04-24, 16:25   #1853
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:

gruba???? masz super figurke! i brzuszek duzy juz moj jest polowa twojego jak narazie
Stary 2010-04-24, 16:27   #1854
Astorianka
Raczkowanie

Cytat:

Jak ja chciałabym być taka "gruba" - Twój brzuszek jest śliczny i proszę mi tu brzuszka nie obrażać. Chyba grubej nie widziałaś
Stary 2010-04-24, 16:39   #1855
Ray
Zakorzenienie

dzieki dziewczyny

no gruba mi sie wydaje juz tak jakos... a to dopiero skonczone 16 tyg boje sie co bedzie w 9 mc ale co tam... to przejsciowy etap

wlasnie zurek wcinam i chyba musze na jakies zakupy jechac bo lodowka swieci pustkami
Stary 2010-04-24, 17:08   #1856
1985ewa
Rozeznanie

Cytat:
hej hej

Super że wszystko wporządku a brzuszek bardzo ładny

1985ewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-24, 17:10   #1857
asia-23
Raczkowanie

GG do asia-23

Ray
brzuszek ładnie się zaokrąglił. ja jestem w 15 tc i wydaje się mi, że mam sam tłuszcz
i tez czasem mam krzywy brzuch, tam gdzie wypukły to dzidzia się chowa

asia-23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-24, 17:13   #1858
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
Aaneczka, imię bardzo ładne!
A co sałatek.. my często robimt brokułową z jajkiem, tzn. brokuły (jakieś 3/4 opakowania mrożonych), 3-4 jajka, niecała puszka kukurydzy i pęczek szczypiorku. Do tego majonez, sól, pieprz. Mój TŻ uwielbia tę sałatkę, sam ją czasem robi

Powiem wam jeszcze, że jest mi trochę smutno, bo nikomu nie podoba się imię, które dla córci wybraliśmy, Emilia, (zwłaszcza rodzinie TŻta). Oczywiście nie zamierzam zmieniać zdania, ale jakoś tak przykro mi się zrobiło, bo każdy się krzywi, i mówi "może się jeszcze zastanowicie..". Mamy jeszcze opcję Natalia, ale bardziej TŻtowi się podoba niż mnie, jakoś sobie nie mogę wyobrazić żeby moja córcia miała tak na imię, więc raczej zostanie Emilka. Usłyszałam nawet dość głupi komentarz na to imię i w ogóle nie wiem jak reagować na takie teksty, bo to rodzina TŻta.. nie chcę się okazać wredna, ale muszę mieć w zanadrzu taki tekst, żeby następnym razem w pięty poszło...
Dzieki Lenka za przepis..chyba zrobię te sałatke ale ze świeżych brokuł
Myśle że juz to imię zostanie dla mojego synka...Adrianek..
choć spotkałm dziś znajomą która właśnie urodziła i okazało się ze i ona Adrianka chce...
no ale to baaarddzo daleka znajoma

Emilka to śliczne imie ...sama chciałam Emilkę, albo Milenkę...ale juz dwie Emilki w rodzinie mam...
Dominik miał byc Ksawierkiem i do dzis żałuje że tak Go nie nazwałam...bo rodzina krzywo patrzyła... głupia byłam i tyle synek siostry do dzis na Dominika nie powie inaczej niz Ksawierek...

Rey.... gdzie Ty gruba jesteś?? chyba za uchem bo nie zauważyłam
brzuszek śliczny, mój jest troszke mniejszy w 18tc... ale to zależy kiedy..rano jets malutki a wieczorem balonik
U nas też dziś żurek

dra...nie jesteś niewidzidzilna..nie ma tak dobrze?
Ja też zadko czuje ruchy maluszke i tez bym chciał częsciej, ale nie dlatego, bo mnie to wzrusza (choć to też), ale dlatego zeby wiedzieć że wszystko z synkiem wszystko oki, że jest caly i zdrowy

Edytowane przez aaneczka1984
Czas edycji: 2010-04-24 o 17:17
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-24, 18:52   #1859
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
no przestan!! Emilka to piekne imie my strzelalismy w Zuzanna albo Emilia... jestem zakochana w tym imieniu i do tego znam 4 letnia dziewczynke Emilke ktora jest boska... a rodzinie tz sie nie daj... natalia sie wg mnie nie umywa (to moj osad jezeli mam porownac Emilke i Natalke)
naprawde

Cytat:
dla porownania jedno z przed drugie teraz
wowwww
Stary 2010-04-24, 18:54   #1860
madzia_g
Zakorzenienie

Cytat:
Madzia - mój lekarz wytłumaczył mi w prosty sposób. Skoro ost. @ miałam we wtorek, to każdy kolejny tc zaczynam we wtorek (a tym samym kończę w poniedziałek). Proste i łatwo zapamiętać.

Ja mam wrażenie, jakby mój brzuch stanął w miejscu... W 4 mc wydawał się duży, a teraz taki malutki... tylko tłusty ;/
to ja miałam ostatnia @ w sb. więc tak jak ja myślałam każdy nowy tc zaczyna mi się w sb. tylko nie rozumiem oznaczenen gina w karcie ciąży.. spóźnione jakby o dzień.. chyba, że on tam pełne dni wpisuje a ten obecny kiedy u niego jestem nie wlicza. ojjj nie wiem ;p;p ale to co piszesz jest logiczne i też tak uważam
Cytat:
Jak ja chciałabym być taka "gruba" - Twój brzuszek jest śliczny i proszę mi tu brzuszka nie obrażać. Chyba grubej nie widziałaś
dokładnie!!! Ray jesteś szczupła i przez to ładnie brzuszek widać u mnie lipa bo dopiero teraz mi brzuch wystaje poza biust i jest wypukły, więc chyba już widać ciąże, ale dalej mam wrażenie że mam na tym brzuszku jeszczcze swój tłuszczyk ale u Ciebie nie ma mowy o tłuszczyku i nie mó że gruba jesteś bo
Cytat:
hej hej

widzisz, super że dzidzia zdrowa i wszystko jest OK

ja stwierdzam, że na dietkę ciążową muszę przejść, bo za dużo tyje przed ciaza zrzucilam 27 kg i wszystko pójdzie na marne msusze temu zapobiec!!!
dziś sobie na papierze fotograficznym w media wydrukoałam skany usg ładnie wyszły ps. jak któraś z was mieszka w Lublinie to dziś i jutro można sobie zdjęcia podrukować na promocji drukarek w media markt ja sobie skorzystałam a co tam

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post33278604

Edytowane przez madzia_g
Czas edycji: 2010-04-24 o 18:57
madzia_g jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości