|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4651 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosenne maluchy opuszczają brzuchy - MARZEC-KWIECIEŃ 2010r.
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4652 |
Zakorzenienie
|
tez mam reczny nie uzywany prawie wcale(moze 2 razy)ale nic nie wylecialo- albo kijowy albo nie umialam, ale pewnie kijowy natomiast moze sie komus przydac, asiulek jesli chcesz nie ma problemu.
![]() |
#4653 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny w miescie byłam juz z michasią na zakupach ale dzis chcemy jechać do Centrum Handlowego i zastanawiam sie czy juz mogę?
Mała ma 25 dni juz??? Jechać? ![]() DZIEN DOBRY w ten piekny słoneczny dzień!!!! ![]()
![]() |
#4654 |
Zakorzenienie
|
Witam
Ja nadal w dwupaku;/ Ciekawe co u madkotka?kochana pokaż nam Matylde ![]() gusienek jak tam u Ciebie?
#4655 |
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny!
![]() ![]() ![]() Na początku GRATULUJĘ MAMUSIOM - Izumi, Młodej, Justyś, Fasolce73...jeśli kogoś pominęłam,dopiszę,pogratu luję jak Was do końca doczytam i nadrobię ![]() Hm...od czego zacząć? ![]() W skrócie może jakoś mi się uda to wszystko ogarnąć,więc.. 12.04 pojechałam do szpitala,jak mi kazał lekarz..no i już zostałam choć nie miałam żadnych skurczy,żadnych objawów,tylko rozwarcie 1,5cm,czyste wody płodowe... Ktg bez wielkich rewelacji było,niby odczytywało jakieś 'skurczyki",ale ja niczego nie czułam. Następnego dnia (13.04) miałam usg,wyszło,że Mała ma ważyć 3900..zaskoczona nie byłam,bo i ja i mój mąż ważyliśmy po 3800 jak się urodziliśmy ![]() Ktg miałam 3razy dziennie i w sumie później coś tam zaczęłam odczuwać,ale myślałam,że to jednak inaczej będzie ![]() O 4ej w nocy obudziłam się,bo mokro mi się zrobiło ![]() ![]() Rano okazało się,że do wieeeelki czop śluzowy(to co odeszło w domu to pikuś),wkładkę potraktowali jakimś odczynnikiem i okazało się,że chyba wody się delikatnie sączą. Wzięli mnie na badanie,rozwarcie 3cm i stwierdzili,że na porodówkę ze mną,bo byłam po terminie już 8-9dni i nie ma na co czekać.Matka Natura jakoś się nie spieszyła w moim przypadku ![]() Podreptałam na tą porodówkę z mężem,pełna strachu..wiedziałam,że to co się niedługo wydarzy jest nieodwracalne..ale z kolei miałam świadomość,że to już koniec i początek..że dziś zobaczę i przytulę swoją Niunię. O 11.15 podłączyli mi oxy (aż specjalnie zerknęłam na zegar,żeby mieć później rozeznanie,heh) i usłyszałam od położnej "teraz czekamy na skurcze,a później zacznie się zabawa" ![]() No i się zaczęło - dziękuję mojemu mężowi,że chciał ze mną być,bo sam to bym tam zwariowała chyba-zwłaszcza pod koniec całej akcji! Skurcze skurczami,powiem szczerze, że jeśli o mnie chodzi da się przeżyć i wytrzymać.Boli,bo boli,ale..może mam inny próg bólu? ![]() Najlepsze zaczęło się później ![]() Sprawdzili rozwarcie,było 6-7cm,zadowoleni,że powoli można zaczynać..ale po zbadaniu stwierdzili,że główka jest jeszcze wysoko..za wysoko..i trzeba poczekać aż Niunia zejdzie niżej. No i tak czekaliśmy..choć kto czekał ten czekał ![]() ![]() Po jakimś czasie miałam właściwie pełne rozwarcie..a Niunia się uparła..okazało się,że nie chce wstawić główki do kanału rodnego i że jest odwrócona buzią w drugą stronę,dlatego jej ciężej.. No i wtedy zaczęło się najlepsze..ten moment najgorzej wspominam.. Próbowali przekręcić Uparciucha..już nie będę pisać że podczas skurczu lekarz mi tam chyba całą rękę włożył..nie wiem i nie chcę wiedzieć,ale bolało jak diabli!!! Miałam już skurcze parte,więc parłam,ale nic z tego..stwierdzili,że odczekają 20min i jak nic nie ruszy to zrobią cesarkę. No i te 20min to było chyba najdłuższe 20min w moim życiu!!!! Po tym czasie usłyszałam od mojego lekarza zbawienne: " mam dla pani propozycje nie do odrzucenia" ![]() Nie czułam nic,leżałam i rozmawiałam z jakąś babką,a lekarze wyjęli moją Niunię o 16.25.Niestety pokazali mi ją tylko na chwilę,nie mogłam jej nawet dotknąć..położna dotknęła tylko jej policzkiem do mojego...normalnie się rozwyłam, łzy popłynęły same.. Reszty nie będę opisywać,było rach ciach i po wszystkim ![]() Zaraz po jak wjechałam na salę poporodową, pierwszy raz ją przytuliłam, nakarmiłam(tyle ile mogłam) i położyli ją pod lampę,bo miała żółtaczkę. A już później wszystko było z górki ![]() Mężowi jestem bardzo wdzięczna,nigdy mu tego nie zapomnę..niby nic szczególnego nie robił,ale był..i było mi lżej.Kochany... Na Niunię do tej pory nie mogę się napatrzeć ![]() I mogę z ręką na sercu powiedzieć..że czuję się spełniona..na to czekałam i o tym zawsze marzyłam..Spełniło się..
#4656 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W nocy okazało się, że mleka jest dość, rano powtórka z butelką z moim mlekiem, w lodówce czeka rozmrożone kolejne 90ml- może jakoś dziś przeżyjemy. Izumi, mam taką samą koszulę jak Ty ![]() U nas brak kupy od 3 dni... jeszcze nie wpadam w panikę, ale jak nic się nie ruszy 1-2 dni to zacznę się poważnie martwić. madziwnia, ja z wyjściami do sklepu nawet czekałam do szczepień, mieliśmy je w środę a i tak tylko raz wczoraj byliśmy z nią w sklepie, ale myślę, że już coraz częściej będę gdzieś ją zabierać. Problem tylko w tym, że u nas NIGDZIE nie ma wyodrębionych miejsc do karmienia! Przewijak w toalecie to w ogóle szczyt luksusu, a strefy do karmienia nie istnieją, to jak ja mam z nią gdzieś iść ![]() ![]()
![]() |
#4657 |
Raczkowanie
|
Witam Cię Cynamonkowa!!
Jeszcze raz gratuluję i cieszę się, że chociaż nie było 'różowo' nie wspominasz porodu źle i że jesteś szczęśliwa. Mój tż też był ze mną cały czas (przy pierwszym dziecku też) i zgadza się, obecność kogoś tak bliskiego jest w takim momencie bezcenna. Świadomość, że jest obok ktoś, kto, jeśli trzeba będzie, będzie walczył o Ciebie jak lew! Tylko dwa razy mu się ode mnie oberwało bo mnie głaskał. Raz mówię do niego 'nie głaskaj mnie' a on dalej swoje (z przejęcia). Więc ja znowu 'nie głaskaj mnie' tylko że już głośniej. Na szczęscie w końcu posłuchał bo by w zęby dostał tak mnie to wtedy drażniło. Izumi ale masz synka podobnego do siebie. Super!!! I jak ładnie do nas macha. My jak wysłaliśmy zdjęcia Ignasia do znajomych to komentarze były m. in . takie: 'o! to Tomek ma już dwójkę dzieci a Kasia delej żadnego!'. No i pozdrawiam wszystkich w piękne niedzielny poranek!
#4658 |
Raczkowanie
|
La_wenda - mój mąż też podobno oberwał
![]() ![]() Pamiętam jak powiedział,że na trzeźwo to ciężko przez to przejść i najlepiej "setkę" byłoby sobie walnąć ![]() ![]() Na szczęście traumy porodowej nie mam,ale chciałabym żeby następnym razem wszystko odbyło się bez żadnych problemów..całkiem normalnie,bez nerwów.. A poniżej mój śpiący Aniołek ![]()
![]() ![]() Edytowane przez cynamonkowa Czas edycji: 2010-04-25 o 10:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#4659 |
Zakorzenienie
|
Kochane jesteście dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() Ja dziś miałam dość fajna noc. Tzn moje dziecie od razu zasypiało po karmieniu. I ciągnęło tylko po góra 20 minut ![]() Fakt, że sama się wybudza co 3 godziny (chyba przez top moje wybudzanie jej się tak budzik w głowie ustawił) ale szybko usypia więc ok. Byle tak dalej. Karmiłam przed 24, potem o 3 i potem już przed 7 ![]() Za to wdzień nadrabia, chce cały czas siedzieć przy cycku, teraz wreszcie udało mi sie ją uspic i spi jak mops ![]() Nie wiem jak jest u was ale ja sie troszke dziwie. Bo myslałam, ze takie dzieciątka jesli nie jedzą to spią lub płaczą... ![]() ![]() ![]()
#4660 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Załącznik 3058715
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() sutki rwa wlasnie jak ma mleczko leciec,albo mnie jeszcze rwały wlasnie po laktatorze jak za dlugo przytrzymalam. Cytat:
![]() Daniel tez uwielbia halas,muzyke,odkurzacze itd tylko zeby nie klaskac albo jakies gwaltowne uderzenie Cytat:
![]() a później bylismy na dlugim spacerze w Łagiewnikach,maluszek sie dotlenił ![]() ja wcz Cytat:
Cytat:
Edytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2010-04-25 o 11:08 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4661 |
Zakorzenienie
|
tylkooliwka ale ładna kobietka z Ciebie i jaka figurka już po porodzie-brawo
![]()
#4662 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Oliwka - Ty chudy tyłku ![]() ![]() Mała dziś przespała ciagiem do 2:30 ![]()
![]() |
#4663 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale dzisiaj zauwazylam ze ona ssa cycolka tylko 12 minut czy to oby nie zakrotko ?? no i ze lewa piers mam duzo wieksza od prawej < matko boska jest jak arbuz > pomocy co mam zrobic by sie unormowalo ?? Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4664 |
*sportaddict*
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4665 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Biedna kobietka. Łączę się w bólu sutkowym. Moja "mała" mi tak sutki pogryzła, że teraz mam ból jak przy skurczach. Staram się na zmianę karmić z użyciem nakładek silikonowych na sutki. Boli trochę mniej no i troszkę się goją. Niestety mam wrażenie, że mała nie najada się przy nich do syta, w efekcie co 15 min. wisi przy cycorku. Podejrzewam, ze większość mam tak ma. Walczę dalej bo karmienie naturalne uważam za najwygodniejsze. Nie trzeba ze sobą wszędzie ciągnąć butelek, wyparzaczy, smoczków, mieszanek mleka itp. Jednak jeżeli ktoś nie daje rady to nie powinien mieć żadnych wyrzutów sumienia tylko przechodzić jak najszybciej na sztuczne. Nie ma co się męczyć. Dobra mama to szczęśliwa mama a nie obolała tylko dlatego, że ktoś tak uważa. Nie kieruj się cudzymi opiniami rób co uważasz za stosowne dla Twojego dziecka. To Ty jesteś jego mamą !!!!! Trzymam kciuki.
![]() |
#4666 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#4667 |
Rozeznanie
|
Cynamonkowa, śliczny ten Twój maluszek
![]() ![]() Fajnie, że mimo tak trudnego porodu wspominasz go tak miło, super, cieszę się ![]() ![]() Tylkooliwka..... "Ty chudy tyłku", że tak zacytuję... ![]() ![]() Pięknie wyglądasz, lachonku! ![]() Izumi czyli ten Twój Michaś tylko z pozoru nieśmiały?... On się nie ociągał z przyjściem na ten świat, on po prostu robił napięcie, przed wielkim swoim wejściem, jak gwiazda! ![]() Edytowane przez fasolka73 Czas edycji: 2010-04-25 o 14:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#4668 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#4669 |
Wtajemniczenie
|
Witajcie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() mrowak w czym Ty to mrozisz?? W tych pojemniczkach via?? Jak długo to może stać zamrożone?? Czy mleko odciągnięte z kilku karmień mogę "połączyć" i trzymać w lodówce?? Czy jak ściągne np 20ml po 1 karmieniu to muszę oddzielnie to w pojemniczku w lodówce trzymać? Czy mogę dodać z kolejnego karmienia kolejne 20ml?? ![]() Ja pier ... wymiękam!! Depresjo idź precz!! Jutro pierwszy raz będę z małym sama... mąż w pracy, mama 200km ode mnie, córka w szkole - to dopiero będzie masakra ![]() ![]() Wybaczcie moje gorzkie żale ale komuś musiałam się wypłakać ![]() ![]() mloda Twój kawaler jest rewelacyjny!! Strasznie do Ciebie podobny i jeszcze W ŻYCIU nie widziałam takich włosów u noworodka ![]()
Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2010-04-25 o 15:36 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4670 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylkooliwka, ja nie wierzęę, że to Ty na fotce, a gdzie pociążowa figura?wstawiła nam tu jakąś siostrę/koleżankę i teraz mamy kompleksy ![]() Dziewczyny, Gabi ma niecałe 7 tygodni, a kupy już 3-ci dzień nie ma- lekarza mam odwiedzać jutro czy co? Cytat:
Ja bym nie łączyła pokarmu z różnych ściągnięc jeśli między nimi była duża różnica czasu. Ja odciągałam kiedyś z obu piersi jedna po drugiej i to zlałam razem, ale np.mleka z rana nie łączyłabym z wieczornym, ale nie wiem czy tak się robi faktycznie. Ja od samego początku jestem z małą sama jak TZ idzie do pracy-dasz radę!
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2010-04-25 o 18:17 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4671 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do zakupów w CH , ja wczoraj zaliczyłam kraków i w M1 i Plazie spędziliśmy dobrych kilka godzin - bezstresowo i miło, mój mały przespał cały dzień, budząc się tylko na karmienie ![]()
![]() |
#4672 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój za to już dzisiaj 7 kupek, ale jeszcze 3 tyg. nie ma. Pewnie po tych jabłkach co codzień kg zjadam. Gotowane na parze. ---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ---------- Muszę się pochwalić, bo jestem dzisiaj po 3 godzinnym spacerze, ale mi dobrze ![]() Oj ja jutro będę śmigała z wózeczkiem ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4673 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Żeby pobudzić laktację dobrze jest po każdym karmieniu chociaż trochę odciągnąć. Mnie się to nie zawsze udaje, bo mała jak wisi przy cycu, to wisi pół dnia. Odciągam tylko w nocy. Dwa razy i zlewam do jednej butelki. No teraz do dwóch butelek, bo w sumie na dwa razy doję 180-200 ml. Potem to mleczko chowam do lodówki i w ciągu dnia, jak czuję, że Mała chciałaby jeszcze, ale złości się, że za wolno już z cyca leci, dopajam ją tym co udoiłam w nocy. Jestem przekonana, że jakby była bardziej cierpliwa, to wyssała by sobie z piersi wystarczająco, ale Ona chyba woli kiedy leci szybciej. Generalnie, po karmieniu udaje mi się udoić ok. 50 ml. W nocy dużo więcej. Męczę się z tym laktatorem, ale ciągle mam nadzieję, że Mała zacznie porządnie ssać z cyca i w końcu przestanę wariować z tym dojeniem... Też dużo piję, i herbatek laktacyjnych (HIPP, bocianka) i piwko Karmi. Tylkooliwka- mieszkam "rzut beretem" od Łagiewnik. Może się kiedyś spotkamy na spacerku? Ja mam taki plan - moi Panowie (TZ i synuś) pojadą na rowerach, a ja podjadę autkiem ![]() Madziwnia- moja Oleńka jeszcze przed szczepieniami, ale wczoraj pojechałam z TZ do marketu. Ja robiłam zakupy, a TZ z małą spacerowali w okolicy. Potem na chwilę razem z Małą weszliśmy do sklepu sportowego. Dziś też pojechaliśmy na obiad do teściowej, a w drodze powrotnej weszliśmy do GoSportu. Kupiłąm sobie butki - nike'i. Będę miała w koncu w czym wyjść na dwór ![]() ![]() Moja mała śpi (2-3 godziny) tylko raz dziennie. Czy Wasze maleństwa też tak mają? W ciągu dnia przysypia sobie tak po 5-10 minut, a najlepiej to już wogóle przy cycu. No i jeszcze jedno - od dwóch dni robi kupkę kilka razy, z 5-6. No i puszcza bąki jak stary chłop, a przy tym strasznie kopie nóżkami i się wierci. Czy to moja wina? Może przez te herbatki mlekopędne z koperkiem, a może Karmi (choć staram się je odgazować)????? Zamówiłam przez www z Czech Sab Simplex. Czy któraś z Was to ma? Jak działa, pomaga?
![]() ![]() 02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4674 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Teraz nie mrożę, nie ściągam bo nie mam po co, a planowałam wykorzystać słoiczki po koncentracie pomidorowym. Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 Czas edycji: 2010-04-25 o 18:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4675 |
Zakorzenienie
|
nie pamiętam czy karmisz piersią czy nie, ale jeśli tak, to jak poradziłaś sobie z karmieniem poza domem?
#4676 | ||
Wtajemniczenie
|
matko dziewczyny zawstydzacie mnie
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Ja tez sama maz w pracy ![]() Cytat:
![]() moj tez robi kilka razy i pierdzi duzo ale ja nawet nie pomyslalam ze to nienormalne a juz o lekach napewno nie,przeciez skoro ładnie pryka i sie zaltwia to po co chcesz mu podac sab simplex? wiecie co-Daniel rosnie jak na drożdzach-juz mi powyrastal ze wszystkich spioszkow i body na 62 robia sie juz za male i wazy juz 6kg toz to szok ![]() Gmyrelko trzymaj sie kochaniutka,u mnie teraz pomagaja wyjscia z domu bo on sie zajmuje wieloma innymi rzeczami tez uwielbia spac w wozku na spacerze przez to wydluzyly mu sie te okresy do karmienia a ja mam zupelnie inaczej i z dnia na dzien jest troszke lepiej Edytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2010-04-25 o 19:14 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4677 |
Zakorzenienie
|
Gmyrelko ja pilam po kilka cherbatek na laktacje tych z hippa ale tych w saszetkach i takich zielonych z apteki < pize na opakowaniu by jedna dziennie a ja wypijalam po 4-6 i pomoglo jestem rzeka plynacego mleka
![]() a my dzisiaj tez 2 godzinki bylysmy na spacerze u babci ![]() ![]() mielismy tez gosci i stwierdzam ze moje dziecie nie lubi tlumow jak jest wiecej niz 3 osoby w pomieszczeniu to ona zaczyna wyc ale doslownie wyc jak syrena i nie da sie jej uspokoic chyba ze sie wyjdzie do drugiego pokoju wtedy jest spokoj zreszta ja tez nie przepadam za tlumami ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- Tylkooliwka to faktycznie juz dozy z niego chlopiec ![]() moja Julcia nosi ciuszki juz na 68 ale ze wzgledu na to ze ma dlugie rece i nogi i te na 62 sa zakrotkie nieststy ![]() ![]() ![]() ![]()
#4678 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do karmienia to są jakieś granulki homeopatzyczne na laktacje nie wiem jak działają bo nie próbowałam i nie wiem jak się nazywają musisz dopytać ale może warto spróbować kupić i brać . Musimy się kiedyś umówić na jakąś kawke jak już jesteś w wawie ![]() ![]() Cytat:
U nas dziś dzionek na dworku mała była 5h a mały to już nawet nie licze ile ale aż się opalił ![]()
![]() |
#4679 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ola nawet jak śpi to potrafi się obudzić bo chce jej się kupę i potrafi przy tym nie tylko stękać i prykać, ale też i zapłakać. Myślałam, że byłoby jej lżej gdyby kupę robiła ot tak, a nie z tymi kopniakami i prężeniem się. No i ma dużo gazów, które jej w brzuszku wiercą, czasem walnie jak stary chłop. Jeju, 6 kg. Ja też chcę, żeby moja Mała tak rosła ![]() Tylkooliwka- aż nie chce się wierzyć. Ty taka drobniutka, a synuś zapowiada się na sporego człowieka.
![]() ![]() 02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ Edytowane przez dusiaka Czas edycji: 2010-04-25 o 19:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4680 |
Wtajemniczenie
|
Kochane dziewuszki bardzo Wam dziękuję za wsparcie i odpowiedzi
![]() ![]() Marcel znowu wydoił dwa cyce po kąpieli i jeszcze 45ml mleka Nan ... ![]() ![]() ![]() ![]() dusiaka Ty po nocnym karmieniu jesteś w stanie tyle mleka jeszcze laktatorem wyciągnąć?? No nie żartuj - ja też tak chcę! drcron napisz co to za herbatka zielona z apteki?? I gdzie kupić hippa w saszetkach bo ja mam tylko granulki ... ania p ja na spotkanie bardzo chętna ![]() ![]() ![]() Ja pije 3x dziennie herbatkę bocianek i tak sobie myślę czyby nie zaparzyć 20 saszetek w 2l wody i nie wypić w przeciągu godziny bo i taką deskę ratunku znalazłam przy drastycznym spadku laktacji ![]() A najbardziej chce mi się wyć że narzekałam na syna że darciuch z Niego okrutny i że już sił nie mam, a tu się okazało że to matka wariatka głodziła dziecko ![]() I tak się jeszcze zastanawiam: które Karmi wpływa na laktację bo spotykam rozbieżne opinie?? Classic czy poema di caffe??
Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2010-04-25 o 20:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:01.