|
|
#1021 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX
Heh, angielskiego ucze sie od 5 roku zycia i to wlasnie kursy dla maluchow w przedszkolu zadecydowaly o tym, co bedzie moja pasja w zyciu. Potem bylam w klasie jezykowej i ukonczylam filologie obca. Ale gdy uczylam sie jezyka, moglam tylko pomarzyc o tym, by wyjechac za granice. W Londynie znalazlam sie po raz pierwszy w wieku 23 lat.
Za to polskiego uczylam sie w srodowisku jezykowym. Na poczatku pytalam Pania w sklepie "Gdzie sa koperniki?" (szukajac piernikow firmy Kopernik) i "Gdzie jest .. eee.. pociag?!" bo nie pamietalam slowa dworzec (dziwne, ale na ulicach Warszawy malo kto potrafil odpowiedziec po angielsku; czesc mowila tylko po niemiecku). No ale teraz nie moge sobie pozwolic na to, zeby ze swymi klientami dogadywac sie na migi. Jesli wejdziesz miedzy wrony, musisz krakac tak jak one. Nie warto wiec rozpaczac nad tym, ze uczymy sie (czasem z przymusu) jezykow obcych. Ja znam kilka jezykow w lepszym lub gorszym stopniu i nigdy mi to nie zaszkodzilo.
"Good communication is as stimulating as black coffee and just as hard to sleep after" Anne Morrow Lindbergh APARATka Góra 09 czerwca 2009 Dół 02 października 2009 Edytowane przez yourenglish Czas edycji: 2010-04-25 o 11:52 |
|
|
|
#1022 |
|
Przyczajenie
|
Zgadzam się z Tobą w 100%.
![]() Ja uczę się 3 języków ,ponieważ w mojej szkole jest ich tyle obowiązkowych ,z czego jestem bardzo zadowolona - angielski oczywiście ,francuski i niemiecki. Uważam ,że to wspaniałe mieć taką możliwość. Nigdy nie narzekałam [no..może przy niemieckim;P] ,że nie chcę się uczyć języka ,albo jest trudny i ,że to bez sensu ,nigdy. A mój tata zawsze mi powtarza ,że 'nauka języka to tak jakbyś oddawała pieniądze do banku ,po pewnym czasie te pieniądze zaprocentują wielkimi możliwościami ,jakie otworzy Ci znajomość języków.'
Fotografia,harcerstwo,gra na gitarze,rock,alternatywa, teatr,wiosna,herbata z bratka,filmy Woodiego Allena,niezapominajki,duż e kapelusze,stare domy,chodzenie boso,wieczny uśmiech-cała ja. : ) aparatka - 17.04.10 górny łuk ,metal.
|
|
|
|
#1023 |
|
Raczkowanie
|
Madre slowa.
Tylko nad tymi pieniedzmi w banku trzeba czuwac (czyt. cwiczyc, powtarzac, ciagle sie rozwijac). Bo prawda jest taka, ze najlepiej znamy jezyk wtedy, gdy go uzywamy na codzien. Przyklad temu - moj francuski. Czytam tekst i rozumiem sens, to samo jest z rozumieniem jezyka mowionego. Gorzej jest z mowieniem. Gramatyka ulatnia mi sie z glowy.
"Good communication is as stimulating as black coffee and just as hard to sleep after" Anne Morrow Lindbergh APARATka Góra 09 czerwca 2009 Dół 02 października 2009 Edytowane przez yourenglish Czas edycji: 2010-04-25 o 12:10 |
|
|
|
#1024 |
|
Raczkowanie
|
Ile nalezy wydac na aparat, by zamknac diasteme piedzy jedynkami gornymi? Czy jest mozliwosc aby byl tylko na gorne zeby i jak dlugo nalezy go nosic?
|
|
|
|
#1025 |
|
Zadomowienie
|
hej.
U mnie póki co wielkich zmian nie ma. dziś zauważyłam że orto nie założyła mi na jeden zamek gumki? wszędzie są ale na dwójce nie ma. swoją droga już takie brzydkie się robią te gumki choć bardzo dbam o to co jem/piję - słomka i czyszczę non stop
|
|
|
|
#1026 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#1027 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
a z tymi gumkami to niezła lipa ,mnie się różowe przebarwiły od rosołu... ^
Fotografia,harcerstwo,gra na gitarze,rock,alternatywa, teatr,wiosna,herbata z bratka,filmy Woodiego Allena,niezapominajki,duż e kapelusze,stare domy,chodzenie boso,wieczny uśmiech-cała ja. : ) aparatka - 17.04.10 górny łuk ,metal.
|
|
|
|
|
#1028 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja znam angielski i nie mam żadnego problemu z komunikacją. Jestem po filologii...pracuje w handlu, konkretnie w dziale handlu zagranicznego i na co dzień używam tego języka. Mój problem polega na tym, że przez aparat na podniebieniu nie potrafię wymówić niektórych dźwięków przez co staje się niezrozumiała...po prostu wymowa jest nie wyraźna :-( Dzięki za dobre słowa, ale nie wiem co daelj robić. Jak do tej pory to najgorsza rzecz którą miałam i zastanawiam się nad jej ściągnięciem. Język mam obdarty prawie do ran i w ogóle strasznie. A...i odkleił mi się zamek... Także lipa Ale....w dolinie chochołowskiej kwitną śliczne krokusy także dziewczyny zapraszam na weekend majowy do zakopanego
|
|
|
|
|
#1029 |
|
Zadomowienie
|
no właśnie ja myślałam że mi pękła czy cuś ale na zdjęciach od razu po założeniu jej nie było więc chyba to zamierzone chociaż w sumie nie wiem...
|
|
|
|
#1030 |
|
Raczkowanie
|
Aha, rozumiem. Czyli problem jest bardziej zlozony niz wydawalo sie na poczatku.
W podobnej sytuacji porozmawialabym najpierw z orto. Dowiedzialabym sie przede wszystkim, czy mozna zmienic luk podniebienny (bo rozumiem, ze o niego chodzi) na dodatkowe pierscienie. Przedstawiajac mi plan leczenia pani doktor powiedziala, ze na pewnym etapie leczenie bedzie potrzebny taki luk do utrzymania trzonowcow w miejscu. Od razu zaznaczylam, ze nie moge sobie pozwolic na wade wymowy i zapytalam, czy istnieje jakas alternatywa. Powiedziano mi wtedy, ze mozna go zastapic tymi pierscieniami. Jezeli taka opcja nie bedzie wchodzila w gre, sprobuj mowic wolniej, wyrazniej. Moze w niektorych wypadkach sprawdza sie literowanie najwazniejszych info? Jesli rozmowy odbywaja sie osobiscie, sprobuj popierac slowa gestami, mimika twarzy. A jesli nie, to moze mozna telefon zastapic rozmowa na skype lub mailem. Trzymaj sie.
|
#1031 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1032 |
|
Raczkowanie
|
No bo nasza orto musi miec gumki od jakichs porzadnych producentow. Moje tez dosc dlugo zachowuja swoj kolor a plowiec zaczynaja dopiero pod koniec noszenia. Gorzej bylo z polprzezroczystymi bo dosc szybko staly sie matowe i stracily glebie koloru
|
#1033 |
|
Przyczajenie
|
mnie po barszczu ,zupkach też nic się nie działo.
dopiero po rosole ,domowym się przebarwiły dranie! :P
|
|
|
|
#1034 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dziwne
|
|
#1035 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#1036 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1037 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jakoś mi tak cieplutko na serduszku się zrobiło. Masz rację chodzi tutaj o rotator trzonowców ala łuk podniebienny. Poczytałam już o nim wiele opini i sama nie wiem...część osób pisze że po pewnym czasie jest lepiej część że nie.... Jutro mam wizytę u ortodontki, więc zadam parę pytań....dziękuję Ci bardzo za dobrą radę |
|
|
|
|
#1038 |
|
Raczkowanie
|
Na górny łuk mam założony aparat DAMON, moja wada była niewielka, noszę go już kilka miesięcy; na początku chciałam założyć zwykły metalowy aparat również na dół, ale z racji wykonywanego zawodu, muszę w ogóle zrezygnować z tego pomysłu. Ku mojemu zdziwieniu ortodontka powiedziała mi, że nie mogę tego zrobić i że MUSZĘ założyć aparat również na dół
, ponieważ po ściągnięciu górnego aparatu i kontaktu z dolnymi zębami, wyprostowane zęby znowu by się wykrzywiły ![]() Czy wada moich zębów jest na tyle poważna, że muszę założyć aparat również na dół?? Czy był ktoś z Was w podobnej sytuacji? To link do zdjęcia moich ząbków jeszcze przed założeniem aparatu: img690.imageshack.us/img690/7182/zebyn.jpg
Sylvii Edytowane przez Sylvii1987 Czas edycji: 2010-04-25 o 22:42 |
|
|
|
#1039 |
|
Konto usunięte
|
Moim zdaniem powinnaś mieć.
Co to za zawód, który pozwala na aparat na szczęce a na żuchwie już nie? |
|
|
|
#1040 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tym, że mi orto zostawiła samodzielny wybór, poinformowała po prostu, że jest dosyć spora szansa, że po zdjęciu dołu góra i tak go popsuje spowrotem, bo akurat mi jedynka górna by dół delikatnie do środka zjeżdżała najprawdopodobniej. A wadę do góry miałam tak "wielką", że jedynkę prawą miałam z 1-2 mm do tyłu, a dwójkę do przodu Strasznie wielka wada jak nic W efekcie mam oba i nie żałowałam decyzji ani przez chwilkę ![]() Że tak spytam, górny aparat jeszcze jestem w stanie zrozumieć, że może przeszkadzać w pracy (np. modelki, chociaż i tak widziałam sporo zdjęć aparatek-modelek w gazetach i bardzo mi się to podobało , więc nie do końca to wg mnie przeszkadza ), ale dolny?? Przecież dołu prawie wcale nie widać nawet, a dodatkowo moim zdaniem góra jest bardziej upierdliwa "w obsłudze" niż dół.
|
|
|
|
|
#1041 |
|
Raczkowanie
|
dzięki za odp, choć mnie nie pocieszyła :/ Chcę rozpocząć pracę jako kelnerka, a wolnym czasie dorabiam jako modelka. Przy kontakcie z klientami muszę trochę porozmawiać i się ładnie uśmiechać, a w trakcie mówienia zdecydowanie bardziej widać dolne zęby niż górne. Mój górny aparat jest prawie niewidoczny i za cholerę nie mogę sobie siebie wyobrazić w tym zwykłym metalowym, boję się że w jakąś depresję wpadnę jak się w nim zobaczę ;( Przepraszam z góry posiadaczki takowych aparatów. Z tym jedym łukiem już nie mogę wytrzymać, a z dwoma to już w ogóle.
|
#1042 |
|
Zakorzenienie
|
Sylvii1987 ale przeciez na zdjeciu widac, ze masz krzywe dolne zeby. Kazda orto zaproponowalabyCi aparat na dol. I dziwne ze od razu nie omowila planu leczenia?? Teraz to juz po ptakach bo nie po to wydalas tyle kasy, zeby dolne krzywe zeby popsuly efekt gornych.
Poza tym troszke nie rozumiem twojego nastawienia. Pracujac masz kontakt z ludzmi i sama piszesz, ze przy mowieniu czy tam usmiechaniu bardziej widac dolne zeby, to nie zalezy ci na prostym i ladnym usmiechu tez i na dolnej szczece?? A u mnie coraz blizej do wizyty Jeszcze tylko 10 dni
|
|
|
|
#1043 |
|
Raczkowanie
|
Zgadzam sie z Noemi. Aparat moze byc i czasem bywa uciazliwy (zawsze cieszylam sie na swego druciaka, ale teraz jak mam zainstalowane rozne gadzety w buzi i jem jak kaleka to czesto mam go dosc). Ale czym jest perspektywa calego zycia z ladnymi zebami w porownaniu z 2 latami leczenia?
Piszesz, ze masz Damon'a. Ten metalowy czy polkosmetyczny? W kazdym razie jestem pewna, ze niewidoczny nie jest. A wiec Twoi klienci, kimkolwiek sa, akceptuja Cie z aparatem. To, ze bys miala cos takze na dolnym luku nie ma szans calkowicie popsuc Twej reputacji. Moze moglabys zalozyc aparat estetyczny (sa prawie niewidoczne i wygladaja naprawde estetycznie )? A moze szarpnelabys sie na lingwalny lub Incognito? Wade masz niewielka wiec moze daloby sie ja wyleczyc w taki sposob? A gdyby to nie wchodzilo w gre, to moze skontaktowalabys sie z jakimis firmami ortodontycznymi i zostalabys modelka w ich sesjach zdjeciowych aparatow ortodontycznych?
"Good communication is as stimulating as black coffee and just as hard to sleep after" Anne Morrow Lindbergh APARATka Góra 09 czerwca 2009 Dół 02 października 2009 Edytowane przez yourenglish Czas edycji: 2010-04-25 o 23:51 |
|
|
|
#1044 |
|
Przyczajenie
|
Ja również uważam ,że aparat na dół jest potrzebny. Jeżeli dolne zęby widać więcej to już w ogóle według mnie nie ma się nad czym zastanawiać.
|
|
|
|
#1045 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Aparaty są dziś w modzie, przecież można się ładnie uśmiechać w aparacie A Twoja orto powiedziała, że masz małą wadę? Mi to wygląda na trochę gorzej niż mała wada, masz chyba zgryz krzyżowy i podwieszony. Twoje zęby dolne są przechylone do środka, nie wyobrażam sobie jak dobrze wyprostowana góra będzie się zazębiać z wykrzywionym dołem. Moim zdaniem nie ma co płakać tylko zakładać dół. |
|
|
|
|
#1046 |
|
Konto usunięte
|
Yyy... Mam kumpele, która pracuje w takiej mocno napuszonej Warszawskiej restauracji. Z aparatem na zębach. Metalowym. Uśmiecha się pełną gębą i zawsze każą jej doliczać mega napiwki.
Damony są też przezroczyste. Serio, aparat na dół jest Ci bardzo potrzebny. Moim zdaniem nawet bardziej niż na górę. |
|
|
|
#1047 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) nie zwraca na to uwagi. To tak jakbyś się martwiła, że nie możesz być kelnerką, bo masz wadę wzroku, okulary z grubym szkłem i ludzie będą dziwne patrzeć ![]() Aparat potrzebny jest i na górę i na dół w Twoim przypadku, masz przecież problem ze zgryzem
|
|
|
|
|
#1048 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny. Pytanie do wszystkich aparatek...
Czy Wam pierścienie na górze też mocno wbijają się w dziąsło? Boję się, że coś u mnie jest nie tak - pierścień na prawej szóstce tak mocno się wbija w dziąsło, że wręcz je "podwija" do góry i to mocno Wygląda to jakby wchodził pod dziąsło :| W dodatku tworzy się tam maleńka szczelina (mniej niż milimetr) gdzie dotrzeć można tylko najmniejszą igłą, a i tak nie da się całkiem wydłubać. Dzisiaj zaczęło mi to miejsce krwawić, a aparat miałam założony 15 marca... O higienę bardzo dbam, drugi pierścień też mi podwija dziąsło, ale nie tak bardzo i tam nic się nie dzieje (przynajmniej na razie...)Czy takie zakładanie pierścieni "na chama" jest normalne? Boję się o zapalenie i samego zęba :/ |
|
|
|
#1049 | |
|
Wtajemniczenie
|
---------- Dopisano o 09:27 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ---------- Cytat:
Dobrze by było zakleić ten pierścień woskiem i w miarę możliwości, jak nic się nie poprawi, iść do orto.
|
|
|
#1050 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich
![]() Po 1 - do dziewczyn, które mają ceramiczne aparaty i problem z brudzącymi się ligaturami... a zatem, jeśli jesteście wystarczająco zdeterminowana i cierpliwe - proponuję zapytać orto o możliwość samodzielnego zmieniania gumek ja sama zmieniałam sobie ligatury przez min. rok, było i jest super raz tylko nieszczęśliwie urwałam kawałek zamka i zmuszona byłam go wymienić ale cóż... no nie jest to wybitnie łatwe ale jak najbardziej do opanowania, baa później orto kazał mi sam zakładać sobie te gumki bez przerw na haczyki co przyśpieszało leczenie tylko dwie rady/uwagi - po 1 na prawdę, jest to alternatywa wyłącznie dla cierpliwych i "delikatnych" bo uszkodzić aparat jak pokazało moje doświadczenie nietrudno... a po 2 - jeśli się zdecydujecie, a orto powie tak, bezwzględnie zakupcie sobie kleszczyki wg wskazania lekarza, nie bawcie się w manufakturę i domowe sposoby, bo nie dacie rady, a co więcej możecie uszkodzić aparat - tak więc samodzielne zmienianie gumek tylko dla odważnych![]() A teraz meritum... otóż, jutro powinnam zdjąć aparat a zatem mam pytanie do dziewczyn "po" zdjęciu myślicie, że taką szparkę można skorygować retencją?kurcze, powinnam być w skowronkach, że to już jutro
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:47.

wszędzie są ale na dwójce nie ma.

, ponieważ po ściągnięciu górnego aparatu i kontaktu z dolnymi zębami, wyprostowane zęby znowu by się wykrzywiły 

Strasznie wielka wada jak nic 
Wygląda to jakby wchodził pod dziąsło :| W dodatku tworzy się tam maleńka szczelina (mniej niż milimetr) gdzie dotrzeć można tylko najmniejszą igłą, a i tak nie da się całkiem wydłubać. Dzisiaj zaczęło mi to miejsce krwawić, a aparat miałam założony 15 marca... O higienę bardzo dbam, drugi pierścień też mi podwija dziąsło, ale nie tak bardzo i tam nic się nie dzieje (przynajmniej na razie...)
aparacik (już tylko dół!) od 03.09.2008