Nasze codzienne jadłospisy, część XI - Strona 51 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-27, 22:02   #1501
kasia.diet
Zakorzenienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XI

Cytat:
Napisane przez Abigal Pokaż wiadomość
w ogóle mam pytanie, czemu niby owoce to nie posiłek hmm? przecierz dostarczają energii (kalorii) witamin, różnych składników, niektóre także są dość kaloryczne i sycą w przyjemny sposób, właśnie tak pomiędzy głównymi posiłkami??
owoc to nie posilek, salatka owocowa juz bardziej
generalnie sam owoc traktuje sie jako przekaske, dodatek do posilku. tak samo garsc orzechow to tez nie posilek.
Stary 2010-04-27, 22:03   #1502
kiciakasia
Zakorzenienie

tynusia, bez obrazy, ale popracuj nad ortografia, gramatyka, czytaniem ze zrozumieniem i pisaniem ze zrozumieniem, bo egzaminow to ty naprawde nie zdasz
Stary 2010-04-27, 22:05   #1503
Tula0
Raczkowanie

Cytat:
No i wkleję dzisiejsze utrzymanie pt. nie mam apetytu
Śniadanie: jajeczniczka z 2 jajek na 1/2 łyżeczki masła z cebulką (całą taką małą dymką ) i szczypiorkiem, kromka pumpernikla (ok.50g), duży pomidorek z pieprzem , kubek kawy zbożowej Jedna kromka to malutko, co to jest na śniadanie? Może do tego jakiś jogurcik, hm..?
II Śniadanie: wielkie & pyszne jabłko (3 wchodzą na kilogram) Jak wiadomo owoce to nie posiłek. Skoro przy śniadanie nie było jogurtu to może teraz wpadnie - ładnie tu pasuje
Obiad: 1/3 woreczka kaszy gryczanej, gołąbek (100g miąska drobiowego wymieszanego z cebulką, odrobiną białka jaja i przyprawami, zawinięte w duży liść kapuchy, zapiekane z czosnkiem, przyprawami, łyżeczką oliwy z o. i dużym pomidorkiem), 3 ogórki małosolne, pęczek rzodkiewek skrojonych w paseczki, wymieszany z koperkiem i łyżką jogurtu naturalnego O! Bardzo ładnie!
Kolacja: pudełeczko serka wiejskiego 200g z garchą nerkowców i 0,5 kg truskawek To idealnie pasuje na podwieczorek, a na kolację może wrzucisz jakieś kolorowe kanapeczki?

i co ujdzie? Moim zdaniem nie ujdzie, bo mało jest - w zasadzie widzę 3 posiłki. Apetyt apetytem, ale organizm potrzebuje energii=jedzenia

w ogóle mam pytanie, czemu niby owoce to nie posiłek hmm? przecierz dostarczają energii (kalorii) witamin, różnych składników, niektóre także są dość kaloryczne i sycą w przyjemny sposób, właśnie tak pomiędzy głównymi posiłkami??
Nie będę się mądrzyć na ten temat - nie jestem specjalistą, ale może ktoś bardziej kompetentny się wypowie, bo w zasadzie to sama jestem ciekawa
Cytat:
Napisane przez Margolcia0703181 Pokaż wiadomość
dzisiejsze U/P:

I: 3 łyżki owsianych wymieszane ze 100g wiejskiego, 3 łyżeczkami śmietany 12% i mega garścią orzechów, kawa z mlekiem 3 łyżki x2 i byłoby super! Na razie stanowczo za mało!

w międzyczasie: banan yhm, bardzo dobrze

II: (obiad?) 5 paluszków rybnych na łyżce oleju, 2 kromki chleba fitness z camembertem, 2 ogórki kiszone Rzeczywiście dziwny obiad, pierwsze co rzuca się w oczy to brak typowych 'obiadowych' węgli - rozumiem, że tym razem, w drodze wyjątku, nie było jak czegoś innego przyrządzić

III: sok warzywny 300ml, małe jabłko To nie posiłek! Wkrój to jabłko do wieśniaka i dodaj tam jeszcze coś dobrego(orzechy/miód/nasiona/suszki/kakao) i byłoby ładnie

IV: grahamka z masłem i plastrem twarogu, ogórkiem, na jednej połówce łyżeczka dżemu, kakao z łyżeczką miodu Jeśli grahamka duża to ok.

potem może wpadnie jabłko, orzechów też nie wykluczam(jutro znów kolokwium) Baaardzo wskazane orzeszki, z resztą jabłucho też może wpadać

Zmniejszyłaś posiłki czy mi się tylko wydaje? Raczej się nie mylę, czyż nie? Dla mnie to bardzo przeciętne(z naciskiem na bardzo) jadło na utrzymanie, nie mówiąc już o przytyciu
, niestety

za komentarz będę wdzięczna

To może za jednym zamachem wstawię swoje:

U

I Śniadanie
gryczanko-owsianka(5ł. kaszy gryczanej, 2ł.górskich, 1ł. otrębów - gotowane na szklance mleka + łyżeczka inki i gałki muszkatołowej);
trochę później: 2 pierniczki korzenne

Marsz do szkoły

II Śniadanie
Sałatka (sałata, papryka, ogórek świeży, rzodkiewka, jajko na twardo, 2ł. ryżu brązowego, tymianek, pieprz - skropione oliwą); kromka chleba z masłem, sałatą, wędliną i pomidorem
Marsz ze szkoły

w międzyczasie:
Herbata czarna z łyżeczką miodu
III Śniadanie
Omlet (2 jajka, kapka mleka, kapka wody gaz.) na wierzchu z pokruszonym twarogiem i 3 łyżeczkami czarnej porzeczki (z domowych zapraw)

Obiad
1) zupa z botwiny (zwykła niezabielana etc.)
2) kurczak (udka?) duszony w jakimś sosie z ananasami (sos domowej produkcji, nie ze słoika), surówka z kapusty pekińskiej (z oliwą)

Kolacja
2 kromki razowca z masłem i:
1) sałatą, tuńczykiem, plastrem pomidora
2) sałatą, wędliną, plastrem pomidora i cebulą
trochę później:
kilka rzodkiewek (podjedzonych podczas nauki)

Z prośba o ocenę

Byle do przodu
Byle do wiosny
Będziemy piękni jak dawniej,
Będziemy działać sprawniej

Tula0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-27, 22:22   #1504
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez Tynusia Pokaż wiadomość
Ja osobiście uwielbiam owoce

Są nawet diety owocowe
ale nie można wyżyć też na samych owocach

Ale każdy ma swoje zdanie
Nie, ja nie mówie o głównych 3 posiłkach typu śniadanie, obiad, kolacja. Pytam, czemu owoce, które zawierają kalorie (niektóre nawet sporo) ważne witaminy i sole mineralne same nie nadają się na posiłki pomiędzy? Przecierz w 3 posiłkach zjada się sporo białka (sztukę rybki/miąska, twaróg/biały ser/żółty ser/wieśniak, do tego jajka itd.) nie można przesadzać z białkiem!! ono jest na samej górze piramidy zdrowego odżywiania człowieka. Dlaczego owce nie mogą być np. na II śniadanie czy podwieczorek same?? To mnie interesuje. Są sycące (mówię of course o sobie ), zdrowe i wcale nie tak niskokaloryczne (nie wszystkie oczywiście ) zawierają energię łatwo przyswajalną, a po to chyba jemy, żeby dostarczyś sobie energi? więc o co chodzi z tymi owocami na posiłko-przekąski ??

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ----------

Cytat:
Napisane przez Tula0 Pokaż wiadomość
Bardzo dziękuję za ocenkę nie wiem co się dzieje ze mną, jestem kompletnie przepełniona cały czas, nie moge nic więcej wcisnąć, wiem że jem za mało. Boję się tego tym bardziej że schudłam 3 kg (teraz jest 50/170) a miałam ED i nie chcę żeby wróciło mi wszystko, tym bardziej, że już mi tak dobrze psychicznie i terapia idzie do przodu i w ogóle tyle pozytywnych zmian, to na pewno nie z psychiki wypływa... ale właśnie nie mam pojęcia z czego i jeszcze o wyniki krwi, morfologię, się boję, bo mam baaardzo nieciekawe wyniki
i pozwolę sobie ocenić jadłospisik
U

I Śniadanie
gryczanko-owsianka(5ł. kaszy gryczanej, 2ł.górskich, 1ł. otrębów - gotowane na szklance mleka + łyżeczka inki i gałki muszkatołowej);
trochę później: 2 pierniczki korzenne ciekawe dobra taka zupa mleczna? brakuje mi kilku orzeszków i owocka, tak to ładnie

Marsz do szkoły
II Śniadanie
Sałatka (sałata, papryka, ogórek świeży, rzodkiewka, jajko na twardo, 2ł. ryżu brązowego, tymianek, pieprz - skropione oliwą); kromka chleba z masłem, sałatą, wędliną i pomidorem jeju ślicznie, jaka pyszna sałatka
Marsz ze szkoły

w międzyczasie: Herbata czarna z łyżeczką miodu
III Śniadanie
Omlet (2 jajka, kapka mleka, kapka wody gaz.) na wierzchu z pokruszonym twarogiem i 3 łyżeczkami czarnej porzeczki (z domowych zapraw) szkoda, że nie ma owocka, tak to ok

Obiad
2) kurczak (udka?) duszony w jakimś sosie z ananasami (sos domowej produkcji, nie ze słoika), surówka z kapusty pekińskiej (z oliwą) a ww gdzie zwiały?

Kolacja
trochę później:
kilka rzodkiewek (podjedzonych podczas nauki) ładnie

Z prośba o ocenę
Ogólnie ładnie, aczkolwiek nie widzę orzeszków i świerzego owocka nie ma a i gdzie węge do obiadu się podziały?

---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ----------

Cytat:
Napisane przez kasia.diet Pokaż wiadomość
owoc to nie posilek, salatka owocowa juz bardziej
generalnie sam owoc traktuje sie jako przekaske, dodatek do posilku. tak samo garsc orzechow to tez nie posilek.
ale właściwie czemu owoc to nie posiłek, no ja nie mówie o 1 truskawce, czy jakiś ED-kowych odchyłach (przepraszam jeśli kogoś uraziłam ) tylko o porządnej porcji owoców np. takie ogromniaste jabłko mające około 350g, czemu nie może byś traktowane jako posiłek, jest zdrowe, ma energię i szczerze powiem najadam się nim więc o co właśnie z tym chodzi. Przecież nie należy przeginać z białkiem, bo ono zakwasza organizm w piramidzie zdrowego żywienia produkty białkowe to mięso-ryby (0-2 porcje dziennie) nabiał i jajka (0-2) razy dziennie i strączkowe i orzechy (1-3 razy dziennie). Białko jest na górze piramidy, ma stanowić ok. 25-30% dziennego jadłospisu, podczas gdy węglowodany są wraz z owocami i warzywami podstawą piramidy i stanowią aż (około 40-50%)
Abigal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-27, 22:27   #1505
bessens
Raczkowanie

Moje dzisiejsze, chaotyczne :/...........R
-I- owsianka (płatki owsiane, otręby żytnie i pszenne, siemię lniane, starte jabłko, łyżeczka pestek dyni, sześć orzechów laskowych)

-II- 2 kanapki z chlebem żytnim, serkiem wiejskim

-III- batonik musli orzechowy

-IV- pół makreli wędzonej, pół ogromnego pomidora, potem niestety garść rodzynek

-V- twarożek ze szczypiorkiem

I jak? bardzo proszę o ocenę!
Stary 2010-04-28, 08:07   #1506
Zelka_07
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Zelka_07 Pokaż wiadomość
a to moja dzisiejsza R
ś: owsianka (5ł owsianych, szklanka mleka, pół wieśniaka, 2ł musli, łyżka dżemu i jabłuszko)
godzina na orbim
2ś: 2 kromki razowca z jajem posmarowane jogurtem, jabłucho
2,5h spaceru
przekąska: jabłko i garść słonecznika (to w ramach wytrwania do obiadu bo dość późno dziś wypadł)
o: pól woreczka kaszy gryczanej polanej jogo nat, pojedyncza pierś z kurczaka pieczona, ok 100gr surówki z pora i 100gr z selera
k: w planach wieśniak z polędwicą z drobiu i pomidor

i dzisiejsze RRRR

ś: owsianka(5łych owsianych pół saszetki granoli orzechowej 3łychy twarogu z orzechami słonecznik) 2 małe jabłuszka
pt: jajo
godzina siłowo
2ś: 2 kromki razowca z polędwicą i jogurtem w roli majonezu jabłko
ok 3h spacerek
o: kasza gryczana (nagotowałam dużo i teraz sie z nią mecze) 2 jaja sadzone surówka z pora
p: bedzie albo jogo z ogórkiem i koperkiem albo 1 kromka razowca z poledwicą i ogórem
20-30min twister
k: wieśniak i pomidor

ślicznie prosze o ocenke
Stary 2010-04-28, 09:18   #1507
Kalakiria
Rozeznanie

Cytat:
ale właściwie czemu owoc to nie posiłek, no ja nie mówie o 1 truskawce, czy jakiś ED-kowych odchyłach (przepraszam jeśli kogoś uraziłam ) tylko o porządnej porcji owoców np. takie ogromniaste jabłko mające około 350g, czemu nie może byś traktowane jako posiłek, jest zdrowe, ma energię i szczerze powiem najadam się nim więc o co właśnie z tym chodzi. Przecież nie należy przeginać z białkiem, bo ono zakwasza organizm w piramidzie zdrowego żywienia produkty białkowe to mięso-ryby (0-2 porcje dziennie) nabiał i jajka (0-2) razy dziennie i strączkowe i orzechy (1-3 razy dziennie). Białko jest na górze piramidy, ma stanowić ok. 25-30% dziennego jadłospisu, podczas gdy węglowodany są wraz z owocami i warzywami podstawą piramidy i stanowią aż (około 40-50%)
No bo mówi się, że każdy posiłek powinien być zbilansowany, zawierać w/b/t... nie musisz jeść wielkiej porcji ryby, tylko coś małego... no ale ja tam nie uważam żeby zjedzenie samego owocu było tragedią, aczkolwiek pełne posiłki powinny być w większości. Nie zawsze można się idealnie stosować do zaleceń, jeśli z braku czasu, chwycisz tylko jabłko to świat się nie zawali
Kalakiria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 09:38   #1508
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

Cytat:
Napisane przez kiciakasia Pokaż wiadomość
tynusia, bez obrazy, ale popracuj nad ortografia, gramatyka, czytaniem ze zrozumieniem i pisaniem ze zrozumieniem, bo egzaminow to ty naprawde nie zdasz
Kicia, Ty wiesz, że ja Cię uwielbiam?

Cytat:
Napisane przez KoloroweSlonce Pokaż wiadomość
moje dzisiejsze egzaminowe (bardziej nerwowe) P:

śniadanie: dwie buły (pokrojone na połówki): jedna z masłem, szynką i pomidorem, druga tak samo, tylko z rzodkiewką, trzecia z dżemem truskawkowym, czwarta z dżemem brzoskwiniowym; 2 kostki czeko z nadzieniem przydałoby się do tego pyyyszniaste kakaooo ale jest ok

przed wejściem na egzamin: kostka mlecznej
powrót do domku

przed obiadem: kawał sernika; dwa jabłka mhm, rozumiem, że odreagowanie po egzaminie, któy zapewne napisany bardzo ładnie

obiad: smażony filet z pangi (w panierce), ziemniaczki, surówka; herbata z sokiem wszystko fajnie tylko dałabym jakąś inną rybkę

po: czekoladka; 4 pierniczki, 2 ciastka; jabłko

podwieczorek: 3 pierniczki, 2 rurki waflowe; jabłko zauważyłaś, że deserek jest większy od podw? może jakieś orzeszki?aaa już doczytałam, że uczulenie masz...ale na pistacje/migdały też?

kolacja: kaszka manna na szklance mleka 3.5% z truskawkami i cukrem z pewnością pyyyysznie, rozumiem, że stres wieczorem był przed dzisiejszą matematyką.

wiem, że posiłki są dość dziwne i nie powinnam jeść takiej kolacji, ale naszła mnie taka straszna ochota na tę kaszkę. brak nnkt spowodowany jest uczuleniem na orzeszki itp. przesadziłam też chyba z tymi słodkimi rzeczami, ale jestem tak zdenerwowana, że chyba nie panuję nad swoim umysłem.. ale mniej więcej jak to wygląda?
no tak to wygląda jw 3mam kciukacze za dzisiejszy egzamin

Cytat:
Napisane przez Margolcia0703181 Pokaż wiadomość
dzisiejsze U/P:

I: 3 łyżki owsianych wymieszane ze 100g wiejskiego, 3 łyżeczkami śmietany 12% i mega garścią orzechów, kawa z mlekiem no jak na P to te 3 łyżki płatków powinny być pomnożone przez minimum 2.

w międzyczasie: banan ok

yyy a gdzie 2 śn? 3kl gimnazjum? usprawiedliwiam tylko kogoś kto pisał egzamin

II: (obiad?) 5 paluszków rybnych na łyżce oleju, 2 kromki chleba fitness z camembertem, 2 ogórki kiszone ehhh...zamiast chleba jakiś ryż/kasza/ziemniaki i więcej warzywek. na U może przeszłoby w tej wersji, ale na P

III: sok warzywny 300ml, małe jabłko a to co jest?

IV: grahamka z masłem i plastrem twarogu, ogórkiem, na jednej połówce łyżeczka dżemu, kakao z łyżeczką miodu powiedzmy, że ok

potem może wpadnie jabłko, orzechów też nie wykluczam(jutro znów kolokwium) no to jednak nie 3 kl gimnazjum więc braku 2 śn nie usprawiedliwiam
za komentarz będę wdzięczna
btw ile musisz/chcesz przytyć? bo na takim jedzonku to raczej dużo masy nie nabierzesz...i mam nadzieję, że orzeszki wpadły jednak

A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42

"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"
kika171 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 10:42   #1509
paszka016
Raczkowanie

Kikuś Kochanie pisalam do ciebie Pw ale chyba nie doszlo wiec jak mozesz odezwij sie do mnie ;*

A to moje wczorajsze chorobowe P ( mam taki katar ze szok , nawet nie czuje smaku tego co jem ;(( )

Sn: 100g chałki z kruszonka z masełkiem i serkiem wiejskim z szczypiorkiem , mleczka z miodkiem , pomaranczka

2sn: grahamka z masełkiem : salata , serkiem zoltym , pomidorkiem , szczypiorkiem i ogorkiem , jogo naturalny 150g z garscia nerkowcow

O: dwa duze i megaaa grube nalesniki jeden z dzemem truskawkowym , a drugi z serem bialym z smietana i cukrem

P: sałatka owocowa ( zrobiona przez mamusie , witaminki dla chorej dziewczynki ) dwa duze jabłuszka , pomaranczka , 2 kiwi , banan zalane gratka truskawkowa , lyzeczka miodku , dwie garscie nerkowcow

K: jajecznica z 3 jajek na szyneczce i maselku , dwie kromki chlebka jakiegos z ziarnami z maselkiem i almette smietankowym , kakao

na noc mleczko z miodkiem

i jak ?

21.06.2009 - Ten jedyny <3

38-39-40-41-42-43-44-45-46-47-48-49-50-51-52
paszka016 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 11:06   #1510
malutka243
BAN stały

Moje dzisiejsze pyszne R jak redukcja odrobinkę za dużej wagi

śniadanko:
pyszna owsianeczka: 5 łyżek płatków, 1 łyżka otrębów pszennych, wkrojone kiwi, pół szklanki mleczka z odrobiną cynamonu

II śniadanko:

serek homo naturalny z wkrojonym kiwi + spora garść orzechów laskowych (coś mnie dziś na kiwi wzięło )

obiadek:
pierś z kurczaka z bazylią i pieprzem + 200 g brokuły na parze w pysznym sosie (jogurt naturalny + czosnek + przyprawy)

podwieczorek:
2 roladki (sałata, szynka, nadzienie z jajka i łyżeczki majonezu)

kolacja:
sałatka ala grecka (pomidor, pół ogórka, kilka listków sałaty, pół papryki czerwonej, plaster fety, kilka zielonych oliwek, sos grecki z knorra)

Tradycyjnie proszę o ocenę, bardzo się ostatnio staram

Edytowane przez malutka243
Czas edycji: 2010-04-28 o 11:24
malutka243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 11:22   #1511
ewaw71
Zakorzenienie

GG do ewaw71

Moje wczorajsze R proszę o ocenkę!!!!
1śn
owsianka moja ukochana (płatki owsiane słonecznik żurawina otręby siemię jogurt pól wieskiego)
2śn serek naturalny z otrębami śliwkowymi
Ob 4 placuszki otrębowe z soczewicą ,jabłko pieczone z orzechami i miodem
Podw 3 łyżki duże serka nat,kakao gorzkie trochę otrąb śliwkowych
kol soczewica co została z obiadu mała kanapeczka z serkiem nat ogórek
ewaw71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 11:27   #1512
motylek2701
Rozeznanie

Dobiłam już do 55 (przy 170 cm) więc wczorajsze U i czekam na okres

I śniadanie: grahamka ze słonecznikiem; pół z masłem, wędliną, pomidorem ,ogórkiem, rzodkiewką, chrzanem, pieprzem i solą; pół z masłem, twarogiem i dżemem brzoskwiniowym; kawa z mlekiem i cukrem; jabłko (jakieś 250g)

II śniadanie: serek wiejski 200g z łyżką masła orzechowego, łyżką musli, miodem; herbata owocowa

Obiad: pół woreczka ryżu brązowego z curry; pierś z kurczaka smażona na oliwie z oliwek później duszona w cebuli; sałatka z ogórków z czosnkiem (ze słoika, ale domowa)
Deser: 4 kostki gorzkiej, kawa z mlekiem i cukrem; garść włoskich

Podwieczorek: pół woreczka ryżu; szklanka maślanki truskawkowej, 2 łyżki mieszanki (pestki dyni, słonecznika, włoskie), cynamon; inka z mlekiem

Kolacja: grahamka ze słonecznikiem: pół z masłem; wędliną i warzywami; pół z masłem twarogiem i miodem; herbata

po (przy nauce): szklanka maślanki truskawkowej

I jak??
Stary 2010-04-28, 11:43   #1513
agusiencja
Rozeznanie

R:
Śniadanie przed 10: jagody 50 g, activia naturalna 110 g, musli 25 g, banan 30 g.

II Śniadanie 11:30 (pokusa, zero głodu ale świeży chleb przyszedł )
44 g chleba wieloziarnstego 55 g wiejskiego, 5 rzodkiewek, szczypiorek.

Obiad 14:30: 4 kotlety sojowe, garść brązowego ryżu po 60 g czerwonej kapusty, i surówki z białej kapusty.

18:00 2 jajka, pomidor, szczypiorek.

2 h przed snem 50 g chudego białego sera.

Staram się... ostatnie 4 dni diety skończyły się kilogramem na plusie.
Proszę o ocene, cały dzień głównie siedzę.

agusiencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 11:46   #1514
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agusiencja Pokaż wiadomość
R:
Śniadanie przed 10: jagody 50 g, activia naturalna 110 g, musli 25 g, banan 30 g.

II Śniadanie 11:30 (pokusa, zero głodu ale świeży chleb przyszedł )
44 g chleba wieloziarnstego 55 g wiejskiego, 5 rzodkiewek, szczypiorek.

Obiad 14:30: 4 kotlety sojowe, garść brązowego ryżu po 60 g czerwonej kapusty, i surówki z białej kapusty.

18:00 2 jajka, pomidor, szczypiorek.

2 h przed snem 50 g chudego białego sera.

Staram się... ostatnie 4 dni diety skończyły się kilogramem na plusie.
Proszę o ocene, cały dzień głównie siedzę.
Całe szczęście że ten świeży chlebek wpadł bo byłoby zdecydowanie za mało. Tylko co to za ilość serka - 55g....150g powinnaś zjeść

O tej 18 dodałabym jeszcze orzechów i byłoby ładnie.
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 12:08   #1515
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

Cytat:
Napisane przez paszka016 Pokaż wiadomość
Kikuś Kochanie pisalam do ciebie Pw ale chyba nie doszlo wiec jak mozesz odezwij sie do mnie ;* mam zablokowaną opcję wysyłania/odbierania PW więc to zapewne dlatego

A to moje wczorajsze chorobowe P ( mam taki katar ze szok , nawet nie czuje smaku tego co jem ;(( ) biednawitaminka C, mleczko z miodem, kocyk i łóżeczko

Sn: 100g chałki z kruszonka z masełkiem i serkiem wiejskim z szczypiorkiem , mleczka z miodkiem , pomaranczka mhm, ok, ale chałki mogłaś zjeść więcej

2sn: grahamka z masełkiem : salata , serkiem zoltym , pomidorkiem , szczypiorkiem i ogorkiem , jogo naturalny 150g z garscia nerkowcow ok, fajnie

O: dwa duze i megaaa grube nalesniki jeden z dzemem truskawkowym , a drugi z serem bialym z smietana i cukrem +mleczko/kakao

P: sałatka owocowa ( zrobiona przez mamusie , witaminki dla chorej dziewczynki ) dwa duze jabłuszka , pomaranczka , 2 kiwi , banan zalane gratka truskawkowa , lyzeczka miodku , dwie garscie nerkowcow pyyyyysznie

K: jajecznica z 3 jajek na szyneczce i maselku , dwie kromki chlebka jakiegos z ziarnami z maselkiem i almette smietankowym , kakao ładnie

na noc mleczko z miodkiem okssss

i jak ?
jw jakoś postaram się odezwać niedługo

Cytat:
Napisane przez motylek2701 Pokaż wiadomość
Dobiłam już do 55 (przy 170 cm) więc wczorajsze U i czekam na okres ale mam nadzieję, że wiesz, że jest to minimalna "odpowiednia" waga przy takim wzroście? nawet 1 grama mniej a poza tym skoro @ nie ma to chyba nie jest ona wystarczająca?

I śniadanie: grahamka ze słonecznikiem; pół z masłem, wędliną, pomidorem ,ogórkiem, rzodkiewką, chrzanem, pieprzem i solą; pół z masłem, twarogiem i dżemem brzoskwiniowym; kawa z mlekiem i cukrem; jabłko (jakieś 250g) ok

II śniadanie: serek wiejski 200g z łyżką masła orzechowego, łyżką musli, miodem; herbata owocowa mogłaś dać jakieś orzeszki lub sypnąć więcej tego muesli

Obiad: pół woreczka ryżu brązowego z curry; pierś z kurczaka smażona na oliwie z oliwek później duszona w cebuli; sałatka z ogórków z czosnkiem (ze słoika, ale domowa) no niech będzie o ile piersi sporo
Deser: 4 kostki gorzkiej, kawa z mlekiem i cukrem; garść włoskich

Podwieczorek: pół woreczka ryżu; szklanka maślanki truskawkowej, 2 łyżki mieszanki (pestki dyni, słonecznika, włoskie), cynamon; inka z mlekiem ok

Kolacja: grahamka ze słonecznikiem: pół z masłem; wędliną i warzywami; pół z masłem twarogiem i miodem; herbata jakieś inne kombinacje może?

po (przy nauce): szklanka maślanki truskawkowej

I jak??
jw

A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42

"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"
kika171 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 12:11   #1516
Tynusia
Zakorzenienie

kiciakasia

Akurat nie mam się oco bać bo testy mi świetnie poszły w necie są już odpowiedzi hehe

Po prostu nie pisałam szczegółowo jadłospisów I już się wytłumaczyłam

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret

Edytowane przez Tynusia
Czas edycji: 2010-04-28 o 12:13
Tynusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 12:14   #1517
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malutka243 Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze pyszne R jak redukcja odrobinkę za dużej wagi

śniadanko:
pyszna owsianeczka: 5 łyżek płatków, 1 łyżka otrębów pszennych, wkrojone kiwi, pół szklanki mleczka z odrobiną cynamonu

II śniadanko:

serek homo naturalny z wkrojonym kiwi + spora garść orzechów laskowych (coś mnie dziś na kiwi wzięło )

obiadek:
pierś z kurczaka z bazylią i pieprzem + 200 g brokuły na parze w pysznym sosie (jogurt naturalny + czosnek + przyprawy)

podwieczorek:
2 roladki (sałata, szynka, nadzienie z jajka i łyżeczki majonezu)

kolacja:
sałatka ala grecka (pomidor, pół ogórka, kilka listków sałaty, pół papryki czerwonej, plaster fety, kilka zielonych oliwek, sos grecki z knorra)

Tradycyjnie proszę o ocenę, bardzo się ostatnio staram
Generalnie fajnie jesz smacznie, kolorowo i urozmaicasz posiłki. Jednak brakuje mi tu węgli złożonych, bo z tego co widzę to są tylko w jednym posiłku (owsianka).
Ale mimo wszystko podoba mi się Twój jadłospis.
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 12:15   #1518
Tynusia
Zakorzenienie

Abigal

Ja osobiście jem od czasu do czasu owoce + jogurt naturalny albo jakieś sałatki na 2 śniadanie ale dużo osób się do tego czepia

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret
Tynusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 12:24   #1519
xxcherry90xx
Zakorzenienie

a co z moim menu?

dodam ze z tymi owsianymi dałam 5 łyż. z tym cynamonem jabłkiem łyżeczką cukru ale nie zjadłam tego dużo bo było bleeeeeeeeeeee.;/ dołożyłam sobie kanapkę z chlebem żytnim serkiem i ogórkiem kiszonym i sie zapchałam do tego jedno duuuuze jabłko !!

jakiego tego tuńczyka kupić? w sosie własnym? i z czym zjeść;(?
Stary 2010-04-28, 12:30   #1520
Coki
Raczkowanie

Pouczona konstruktywnymi uwagami dzisiaj starałam się poprawić
Moje dzisiejsze R

1 śniadanie
2 kanapki chleba żytniego pełnoziarnistego z chudym twarogiem, sałatą, pomidorem i rzodkiewką

2 śniadanie
serek homo naturalny, 3 łyżeczki pestek słonecznika , pół pomarańczy ( chyba nie powinnam łączyć orzechów/pestek z owocami na redukcji ? )

3 obiad
grillowana pierś z kurczaka z pieczonym bakłażanem skropionym oliwą z oliwek, czosnkiem i rucolą

4 podwieczorek
3 zawijasy z sałaty masłowej z szynką z piersi indyka i papryką

5 kolacja
wieśniak z makrelą wędzoną, czerwoną cebulą, jajkiem i pieprzem kolorowym

;-)
Coki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 12:42   #1521
malutka243
BAN stały

Cytat:
Napisane przez cerveza Pokaż wiadomość
Generalnie fajnie jesz smacznie, kolorowo i urozmaicasz posiłki. Jednak brakuje mi tu węgli złożonych, bo z tego co widzę to są tylko w jednym posiłku (owsianka).
Ale mimo wszystko podoba mi się Twój jadłospis.
Dziękuję bardzo za ocenę
Węgli złożonych nie bardzo lubię. Ryż czy kasza - nie.
Ale często na 2 śniadanie jem 2 kanapeczki z chlebka pełnoziarnistego - to już jakieś węgle złożone

---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ----------

Cytat:
Napisane przez Coki Pokaż wiadomość
Pouczona konstruktywnymi uwagami dzisiaj starałam się poprawić
Moje dzisiejsze R

1 śniadanie
2 kanapki chleba żytniego pełnoziarnistego z chudym twarogiem, sałatą, pomidorem i rzodkiewką

2 śniadanie
serek homo naturalny, 3 łyżeczki pestek słonecznika , pół pomarańczy ( chyba nie powinnam łączyć orzechów/pestek z owocami na redukcji ? )

3 obiad
grillowana pierś z kurczaka z pieczonym bakłażanem skropionym oliwą z oliwek, czosnkiem i rucolą

4 podwieczorek
3 zawijasy z sałaty masłowej z szynką z piersi indyka i papryką

5 kolacja
wieśniak z makrelą wędzoną, czerwoną cebulą, jajkiem i pieprzem kolorowym
ciekawa kolacja, chyba odpatrzę jeśli nie masz nic przeciwko

Wg mnie bardzo ładnie, na redukcji nie powinno się łączyć tłuszczy (orzechy) z węglowodanami (owoce) - choć ja tak czasem robię i chudnę Chyba na każdego działa to w inny sposób.

---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ----------

Cytat:
Napisane przez xxcherry90xx Pokaż wiadomość

jakiego tego tuńczyka kupić? w sosie własnym? i z czym zjeść;(?
Tuńczyka trzeba lubić
Ja kiedyś zajadałam się, teraz nie mogę na niego patrzeć
Polecam w sosie własnym, można dodać ogórka, papryczkę, pomidorka.
Stary 2010-04-28, 12:59   #1522
Coki
Raczkowanie

ciekawa kolacja, chyba odpatrzę jeśli nie masz nic przeciwko

Wg mnie bardzo ładnie, na redukcji nie powinno się łączyć tłuszczy (orzechy) z węglowodanami (owoce) - choć ja tak czasem robię i chudnę Chyba na każdego działa to w inny sposób.

Ależ bardzo proszę Jest pyszne Coś mi właśnie te orzechy i owoce nie grały, ale potraktuję to jako 10 % dyspensy i ani trochę nie żałuje, bo to była przepyszna pomarańcza

;-)
Coki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 13:01   #1523
kasia220112
Raczkowanie

Dzisiejsze U (na wadze ok.50 kg)przytyłam na słodyczachaahhhh , wiem że niezdrowo i nie jestem z siebie zadowolona Nie przejmuje się tym....

śn;jogurt naturalny 150g,łyżeczka miodu, 6 łyżek bran flakes, 2 ciastka lu go musli
EGZAMIN GIMNAZJALNY
2śn;2 duże kromki chleba żyt-raz z awiteksu świeżutkiego i ciepłego jeszcze z masłem, 1 z nich z szynką, herbata z cukrem, ciastko małe kruche
ob; 3 chochelki zupy, ok.100 g frytek (może)
deser;może 2 ciastka
przek;jabłko
pod; lód koktajlowy z korala 220 ml,croissant z czekoladą z cukierni i kawa z mlekiem
kol; pomidor, ogórek, rzodkiewka i cebulka zielona z serkiem homo nat. 2 kromki chleba.herbata z cukrem

deser,przek i pod mogą się zmienić w kolejności ale nie składniki. Hehe

Ocenicie???PLis!!!!
kasia220112 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 13:06   #1524
malutka243
BAN stały

Cytat:
Napisane przez bessens Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze, chaotyczne :/...........R
-I- owsianka (płatki owsiane, otręby żytnie i pszenne, siemię lniane, starte jabłko, łyżeczka pestek dyni, sześć orzechów laskowych)

-II- 2 kanapki z chlebem żytnim, serkiem wiejskim

-III- batonik musli orzechowy

-IV- pół makreli wędzonej, pół ogromnego pomidora, potem niestety garść rodzynek

-V- twarożek ze szczypiorkiem

I jak? bardzo proszę o ocenę!
śniadanko i 2 śniadanko ładnie, obiadek powinien być porządniejszy (mówię o makreli i pomidorku - chyba że miałaś dużo zajęć i nie miałas czasu na normalny obiadek )

Węglowodanów prostych (rodzynki) staraj się nie jeść w w późniejszych porach. Batonik nie ma w składzie dużo cukru? Tu raczej widziałabym jogurt naturalny/serek homo naturalny z jakimś owockiem lub z tymi rodzynkami, które zjadłaś później
Stary 2010-04-28, 13:09   #1525
muzzle
Raczkowanie

wczorajsze RRR :

1) owsiana : 4 kopiaste łyżki owsianych, duża garść żurawiny suszonej, 5 suszonych moreli, 2 średnie tarte jabłka prażone z cyna i piernikową, wieśniak 200g
kawa z mlekiem, potem jeszcze podwójne cappucino waniliowe (ahhh, nie mogłam się oprzeć)

2) pyszne placki owsiano-marchewkowe : 2 jajka, łyżka owsianych, 2 kopiaste łyżki otrębów owsianych, jedna pszennych, 2 średnie tarte marchewki, cynamon

3) 150 g gotowanych sznycli z indyka, 3 łyżki na sucho kaszy jaglanej, sałatka z pół pęczka rzodkiewek, 2 pomidorów z pietruchą i łyżką oliwy

4) wieśniak 200g z łyżką mielonych migdałów, łyżką płatków migdałowych, cynamonem

5) pół kostki twarogu półtłustego wymieszane z duużą ilością sałaty lodowej, pomidorów, rzodkiewek plus szczypior

jak zwykle przeginam z nabiałem ale nie potrafię sie opanować, kocham
muzzle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 13:18   #1526
malutka243
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Zelka_07 Pokaż wiadomość
i dzisiejsze RRRR

ś: owsianka(5łych owsianych pół saszetki granoli orzechowej 3łychy twarogu z orzechami słonecznik) 2 małe jabłuszka
pt: jajo
godzina siłowo
2ś: 2 kromki razowca z polędwicą i jogurtem w roli majonezu jabłko
ok 3h spacerek
o: kasza gryczana (nagotowałam dużo i teraz sie z nią mecze) 2 jaja sadzone surówka z pora
p: bedzie albo jogo z ogórkiem i koperkiem albo 1 kromka razowca z poledwicą i ogórem
20-30min twister
k: wieśniak i pomidor

ślicznie prosze o ocenke
Bardzo ładnie, ja tylko na obiadek zarzuciłabym mięsko zamiast jaj
Chyba spróbuję owsianki z twarożkiem zamiast mlekiem, bo już u Was to widziałam

---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

Cytat:
Napisane przez muzzle Pokaż wiadomość
wczorajsze RRR :

1) owsiana : 4 kopiaste łyżki owsianych, duża garść żurawiny suszonej, 5 suszonych moreli, 2 średnie tarte jabłka prażone z cyna i piernikową, wieśniak 200g
kawa z mlekiem, potem jeszcze podwójne cappucino waniliowe (ahhh, nie mogłam się oprzeć)

2) pyszne placki owsiano-marchewkowe : 2 jajka, łyżka owsianych, 2 kopiaste łyżki otrębów owsianych, jedna pszennych, 2 średnie tarte marchewki, cynamon

3) 150 g gotowanych sznycli z indyka, 3 łyżki na sucho kaszy jaglanej, sałatka z pół pęczka rzodkiewek, 2 pomidorów z pietruchą i łyżką oliwy

4) wieśniak 200g z łyżką mielonych migdałów, łyżką płatków migdałowych, cynamonem

5) pół kostki twarogu półtłustego wymieszane z duużą ilością sałaty lodowej, pomidorów, rzodkiewek plus szczypior

jak zwykle przeginam z nabiałem ale nie potrafię sie opanować, kocham
Nabiału faktycznie sporo, ale to dobrze
Ja tak nie przepadam i żałuję
Bardzo ciekawy i dobrze skomponowany jadłospis, od Ciebie śniadanko i kolację też odpatrzę
Stary 2010-04-28, 13:53   #1527
ewaw71
Zakorzenienie

GG do ewaw71

Zostałam pominięta Moje wczorajsze R proszę o ocenkę!!!! 1śn owsianka moja ukochana (płatki owsiane słonecznik żurawina otręby siemię jogurt pól wieskiego) 2śn serek naturalny z otrębami śliwkowymi Ob 4 placuszki otrębowe z soczewicą ,jabłko pieczone z orzechami i miodem Podw 3 łyżki duże serka nat,kakao gorzkie trochę otrąb śliwkowych kol soczewica co została z obiadu mała kanapeczka z serkiem nat ogórek
ewaw71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 13:58   #1528
malutka243
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ewaw71 Pokaż wiadomość
Zostałam pominięta Moje wczorajsze R proszę o ocenkę!!!! 1śn owsianka moja ukochana (płatki owsiane słonecznik żurawina otręby siemię jogurt pól wieskiego) 2śn serek naturalny z otrębami śliwkowymi Ob 4 placuszki otrębowe z soczewicą ,jabłko pieczone z orzechami i miodem Podw 3 łyżki duże serka nat,kakao gorzkie trochę otrąb śliwkowych kol soczewica co została z obiadu mała kanapeczka z serkiem nat ogórek
Troszkę mało warzywek widzę (tylko ogóreczek) i sporo otrębów
Na obiadek polecam jednak jakieś mięsko + warzywka.

Tak w porządku.
Stary 2010-04-28, 14:09   #1529
Tula0
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tula0 Pokaż wiadomość

U

I Śniadanie
trochę później: 2 pierniczki korzenne

Marsz do szkoły

II Śniadanie
Sałatka (sałata, papryka, ogórek świeży, rzodkiewka, jajko na twardo, 2ł. ryżu brązowego, tymianek, pieprz - skropione oliwą); kromka chleba z masłem, sałatą, wędliną i pomidorem
Marsz ze szkoły

w międzyczasie:
Herbata czarna z łyżeczką miodu
III Śniadanie
Omlet (2 jajka, kapka mleka, kapka wody gaz.) na wierzchu z pokruszonym twarogiem i 3 łyżeczkami czarnej porzeczki (z domowych zapraw)

Obiad
2) kurczak (udka?) duszony w jakimś sosie z ananasami (sos domowej produkcji, nie ze słoika), surówka z kapusty pekińskiej (z oliwą) 5ł. kaszy jęczmiennej

Kolacja
trochę później:
kilka rzodkiewek (podjedzonych podczas nauki)

Z prośba o ocenę
Cytat:

Ogólnie ładnie, aczkolwiek nie widzę orzeszków i świerzego owocka nie ma a i gdzie węge do obiadu się podziały?
Moje gapiostwo się odzywa
Przepraszam i dziękuję za ocenę

Byle do przodu
Byle do wiosny
Będziemy piękni jak dawniej,
Będziemy działać sprawniej

Tula0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 14:31   #1530
kiitty
Zakorzenienie

moje dzisiejsze P

może ktoś rzuci okiem, powie co jest dobrze a co powinnam zmienić
bede wdzieczna.

śniadanie: 2 kromki razowca; jedna z masłem,żółtym serem i pomidorem, druga z masłem, polędwicą wędzoną, ogórkiem i papryką; serek wiejski 200g z wkrojonym szczypiorkiem; herbata z sokiem malinowym

2śniadanie: bułka z masłem, szynką pieczoną i ogórkiem; banan; jabłko; 2 kostki czekolady Ritter Sport z migdałami; Kubuś (marchew-truskawka)

obiad: 2 pyzy, 3 kawałki mięsa (udziec ;d ), sos +surówka z selera, brzoskwiń i ananasa; 2 szklanki soku pomarańczowego

przekąska: 2 marchewki do przegryzki

podwieczorek: pączek z ajerkoniakiem; kakao na mleku 3,2%; garść nerkowców (ok 30)

kolacja: 2 kromki razowca, jedna z masłem, camembertem i sałatą, druga z masłem, polędwicą wędzoną, ogórkiem i papryką; sałatka warzywna z majonezem; herbata z sokiem malinowym

po: ogromne jabłko (ok 300g); garść nerkowców; może coś słodkiego wpadnie (jakaś czekolada, ciastka)

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości