Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr. Pierre Dukana część 9 - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-28, 14:58   #871
Mariolcia =P
Zakorzenienie

Dot.: Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr. Pierre Dukana część 9

na slodko bo na ostro to chyba tylko z twarogiem chociaz kto was wie

Insane ja bym postawila na biedronke sa jogurty nat i twarozki president i wiesniaki w kublach

Mariolcia =P jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 15:11   #872
majowa_b
Raczkowanie

Ja na przykład wczoraj śledzia z jajkiem i serkiem homo wymieszanym z jogurtem zjadłam, wiec na ostro, mniam,brakuje mi śledzia w smietanie, a smak samego jogurtu to tylko kis, a tak poudawało śmietanę
Stary 2010-04-28, 15:17   #873
mrofka
wizażowy robalek

majowa_b moi rodzice też mają wesele 8 maja i mama też przeżywa, że tam będzie mnóstwo żarełka i pewnie się na coś pokusi Ale powiedziała, że się będzie ograniczać. A jak ją weźmie prawdziwa chcica i coś zje, to musi wytańczyć

Ja żadnego osłabienia nie mam. Tylko drugiego dnia fazy I czułam się fatalnie. Masakra. Miałam ochotę siedzieć na tyłku i jeść co się da. Teraz natomiast odkąd na Dukanie jestem to mam dużo energii - normalnie mnie nosi Wyładowuję się ćwiczeniami i bieganiem
mrofka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 15:25   #874
Monia_35
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marta 33 Pokaż wiadomość
gdybyś przeczytała książkę wiedziałabyś jak wygląda II faza i czym się ją je. Gdybyś przeczytała 1 strone wątku wiedziałabyś ze nie ma co zamierzać robić ileś tam dni I fazy ale nalezy ją zrobić zgodnie z testem, do którego link jest podany w 1 stronie watku.
A tak to co ? Lipa.
nic dodac nic ująć...beznadzieja

26.04.2010 faza III (90 dni do 25-go lipca)
mniej mnie o -8.0kg
obecnie IV faza od 26.07.2010
Monia_35 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 15:27   #875
martju
Raczkowanie

GG do martju

A jogurt naturalny do ilu % tłuszczu jest dozwolony?
Właśnie wcinam sobie na obiad makrelę <mniam>
Stary 2010-04-28, 15:33   #876
majowa_b
Raczkowanie

No właśnie, boję się, że jak zobaczę szarlotkę, to nie wytrzymam, bo jakieś tłuste golonki, to i tak mnie nie wzruszą.
A co do osłabienia, to ja tez na razie nie czuję, troche sie obawiam, że jak za długo bede bez cukru, to fiknę gdzieś na chodniku, chociaż może nie

---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ----------

mrofka, a mogę spytać ile masz wzrostu? Wybacz intymne pytanie
Stary 2010-04-28, 15:33   #877
Mariolcia =P
Zakorzenienie

dziewczyny czy ktoras z Was oddaje krew? bo zastanawialam sie nad tym, ale nie wiem jak to wszystko dziala

Stary 2010-04-28, 15:36   #878
*Insane
Ona przychodzi nocą ;)

Cytat:
Napisane przez Mariolcia =P Pokaż wiadomość
dziewczyny czy ktoras z Was oddaje krew? bo zastanawialam sie nad tym, ale nie wiem jak to wszystko dziala
Ja oddaję już 2 lata

Ostatnio tylko niestety nie mogłam, bo pracuję w takich godzinach, że nie łapię się na godziny oddawania krwi i mam z tego powodu straszne wyrzuty sumienia

Marzy mi się punkt krwiodawstwa otwarty np. do 18.
Stary 2010-04-28, 15:40   #879
marcele
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez natalaplo Pokaż wiadomość

marcele - ja tez wróciłam, konkretnie z pierwszego Dukanowego wątku i jeszcze konkretniej z pierwszego postu i Dukam znów od 8 czesci...

mi Dukan wyliczył 59,9kg, chyba zebym widziala ta 5 z przodu
a ja chce 58kg... a mam 173 wzrostu
No to mam towarzystwo , zawsze to trochę raźniej
A tak z ciekawości, długo już po powrocie? Jak Ci idzie zrzucanie ciężaru?
Bo dla mnie pierwsze kilka dni jest straszne, jedzenie do mnie woła z lodówki i nie pomaga MP3 na uszach . A słodycze to za mną chodzą... widziałyście taką reklamę? to ja tak mam...

Start 07-10-2009
Ponowny start 28-04-2010
I jeszcze ponowny 29-11-2010

marcele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 15:42   #880
Mariolcia =P
Zakorzenienie

Insane a cos wiecej? Jak zaczac itd? i co ile sie oddaje?

Stary 2010-04-28, 15:50   #881
mrofka
wizażowy robalek

majowa_b mam 156cm wzrostu. Tylko. Ahh, gdybym miała chociaż ze 160! Ale cóż. Mam tyle i kuniec. Nie rosnę już od czasów gimnazjum (a teraz jestem w klasie maturalnej )

Chociaż moje koleżanki mówią: "Mrówa, ja cię proszę, ty nie rośnij, bo ty fajna jesteś tak jak teraz!"

Mariolcia, ja chciałam oddać krew w październiku, ale stwierdziła lekarka, że za chuda jestem (ważyłam 52kg - niby norma od 50, a oddać nie mogłam, bo się bali), a potem miałam okazję w marcu, ale byłam kilka dni po antybiotyku i lipa Musisz wypełnić ankietę, jeśli ją zaakceptują, to możesz pójść na badanie. Pobierają próbkę krwi do analizy (czy masz dobrą ilość płytek itd), mierzą ciśnienie, sprawdzają wagę. Jeśli cię zakwalifikują, to się kładziesz na foteliku i oddajesz - w czasie oddawania musisz popijać wodę. No i ugniatać piłeczkę w drugiej łapie. Musisz być po lekkim śniadaniu, najlepiej nabiałowym.

Przynajmniej u mnie w szkole tak było

Edytowane przez mrofka
Czas edycji: 2010-04-28 o 15:56

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-28, 15:54   #882
*Insane
Ona przychodzi nocą ;)

Cytat:
Napisane przez Mariolcia =P Pokaż wiadomość
Insane a cos wiecej? Jak zaczac itd? i co ile sie oddaje?
Jak zacząć.... hmm, no normalnie - znajdujesz punkt krwiodawstwa i idziesz
Za pierwszym razem zrobią Ci badania - waga, wzrost, ciśnienie, przebyte choroby, grupa krwi i tak dalej.

Za każdym razem:
- wypełniasz ankietę o aktualnym stanie zdrowia (również kiedy ostatni okres i tak dalej - warto to pamiętać)
- pobierają Ci próbkę krwi, sprawdzając pod kątem iluś tam chorób
- mierzą ciśnienie

No i zazwyczaj jesteś po prostu dopuszczana do oddania krwi. Problem może być, jeśli np. masz wąskie żyły - wtedy znalezienie żyły i "spuszczenie" z niej 0,5l krwi jest po prostu kłopotliwe.
Problem jest też z niskim ciśnieniem, ja takie mam i zawsze mnie pytają, czy jestem pewna, że chcę no, ale ja nie mdleję, ani nic - więc nie ma przeciwwskazań.

No i zależnie od oddziału - raz zalecają zjedzenie śniadania (żeby nie omdleć), raz wolą na czczo - ale to musi znaczyć, że większego znaczenia to nie ma

Poza tym, przed oddaniem krwi przez 24 (czy 48?) godzin nie możesz spożywać alkoholu, dla mnie to nie problem, bo ja prawie w ogóle nie piję.

Hmm, co jeszcze.... Możesz wyrobić sobie swoją kartę ICE.
Dostajesz poza tym książeczkę honorowego krwiodawcy (wysyłają pocztą) - i tam za każdym razem panie podbijają Ci pieczątkę po oddaniu krwi. Po iluś tam litrach (wychodzi około 15-20 lat oddawania ) masz np. darmowe przejazdy autobusami

Poza tym muszą Ci zapewnić posiłek regeneracyjny o wartości około 5000kcal, czyli zazwyczaj dostajesz 8 czekolad + soczek + kawa/herbata/woda + jakaś mielonka, czy inne pierdółki.

Kobiety oddają 4 razy do roku, mężczyźni 6 razy.
No i tutaj też spotkałam się z podzielnymi opiniami - w Krakowie mówią, że mogę sobie nawet co tydzień oddać krew jeśli się dobrze czuję, tylko po prostu jest limit - 4 razy w roku.
W Gdyni mówili mi, że kobiety mogą co 3 miesiące. Czyli od ostatniego oddania krwi musiały upłynąć 3 miesiące, zanim mogłam oddać kolejny raz. Nie wiem, skąd takie rozbieżności...

ZDROWY organizm regeneruje się w kilka godzin. Możesz być blada, osłabiona, ale nie powinnaś mdleć, mieć zawrotów i tak dalej.
Ważne, żeby danej ręki (z której krew była pobierana) nie obciążać, no i warto się nie przemęczać - zwłaszcza po pierwszym razie. Później już będziesz wiedziała jak szybko się regenerujesz
W każdym razie na życzenie dostajesz zwolnienie z pracy/szkoły na cały dzień. Panie zazwyczaj pytają, czy takowe wypisać.

Ja wiele razy tuż po oddaniu krwi jechałam do pracy, więc to nie jest tak, że MUSISZ leżeć później plackiem każdy to inaczej znosi.

Jakbyś miała jakieś pytania, to śmiało - pisz
Stary 2010-04-28, 15:54   #883
majowa_b
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mrofka Pokaż wiadomość
majowa_b mam 156cm wzrostu. Tylko. Ahh, gdybym miała chociaż ze 160! Ale cóż. Mam tyle i kuniec. Nie rosnę już od czasów gimnazjum (a teraz jestem w klasie maturalnej )

Chociaż moje koleżanki mówią: "Mrówa, ja cię proszę, ty nie rośnij, bo ty fajna jesteś tak jak teraz!"
Ach, to dlatego tak pragniesz 50 kg... Mój szkielet ze skora chyba waży 50 kilo. Jak ważyłam 58, to już wyglądałam jak żywy trup, dlatego założyłam 65 kg
Stary 2010-04-28, 15:56   #884
*Insane
Ona przychodzi nocą ;)

aaa zapomniałabym

Oddajesz 450ml krwi dokładnie. Przeciętny czas oddawania - DO 5 minut zależnie od ciśnienia krwi między innymi, pracy dłonią i tak dalej.

Jeśli cokolwiek Ci się dzieje w czasie oddawania - robi Ci się słabo, zasypiasz, COKOLWIEK - mówisz o tym Paniom, one Cię odłączają i oddajesz tyle, ile oddałaś (np. 200ml)

Poza tym naprawdę nie warto zatajać takich rzeczy, że np. "po ostatnim razie zasłabłam", bo chodzi nie tylko o nasze zdrowie, ale też o zdrowie osób - dla których krew oddajemy.

I jeszcze jedna ważna informacja - jeśli np. już oddałaś krew, a po czasie dowiadujesz się, że jesteś chora, że coś było nie tak w momencie oddawania krwi, a zwykłe ich badanie tego nie wykryło - dzwonisz do punktu, gdzie oddawałaś krew i o tym informujesz - to WAŻNE - oni zajmują się "utylizacją" tego, co mogłoby potencjalnie komuś zagrozić.

No i za każdym razem masz możliwość otrzymania swoich wyników badań pocztą - przysługują Ci one za darmo.

Edytowane przez *Insane
Czas edycji: 2010-04-28 o 15:59
*Insane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 16:02   #885
mrofka
wizażowy robalek

majowa_b owszem pragnę, bo u kobitek wzrostu mniej więcej mojego to okrutnie widać nawet małą wagę
Stary 2010-04-28, 16:06   #886
majowa_b
Raczkowanie

No tak, mrofka, to jasne! Ja bym chciał wyglądac, tak jak trzy lata temu, wyglądałm po prostu kobieco, choc nie byłam chuda, lubilam taką siebie, a teraz mam taką oponę na brzuchu...nie cierpię jej, dobrze, że nogi miałam zawsze w miarę zgrabne, nie chwaląc się:P
Stary 2010-04-28, 16:06   #887
angel001
Zakorzenienie

Insane, ja oddawałam już krew 2 razy i nie mam jeszcze ksiazeczki ICE. Trzeba to jakos zglosic? Hmm fajnie byloby jezdzic za free autobusami, ale pewnie do tego czasu wyginą
I jak z wynikami? Cale badania krwi mogą przeslac pocztą jesli zechce?
ja np za 2gim razem dowiedziałam się ze mam grupę 0 rh - troche mnie to nie cieszy ale muszę z tym żyć

I za drugim razem zrobiło mi się słabo po oddaniu krwi, znaczy się lepiej nie wybierać się następnym razem ?

Edytowane przez angel001
Czas edycji: 2010-04-28 o 16:07
angel001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 16:06   #888
martju
Raczkowanie

GG do martju

Dziewczyny, serek wiejski to tylko light, czy ten w wiaderku z Biedrony też może być?
Stary 2010-04-28, 16:06   #889
Mariolcia =P
Zakorzenienie

kurde fajna sprawa i mozna pomoc noi fajnie, ze od razu wszystkie badania sa. Ostatnio mi czesto pobierali wiec przestalam sie bac, ale niestety zylki to mam waskie i ciezko sie wkluc zeby lecialo
i boje sie tez, czy nie mam jakiejs anemii (ostatnio mialam) albo czegos, bo wtedy nie moglabym oddac dzieki za informacje
johambina wiesz gdzie w cz-wie mozna oddac?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-28, 16:11   #890
edzia84
Przyczajenie

witam
jestem tu nowa ale...
o diecie slyszalam od wielu osob ze skuteczna..nawet ja zaczelam
jednak nie potrafie zyc bez chleba!!!!!
a tak mi zalezy zeby zrzucik kilka kg po ciazy....

---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ----------

najgorszy jest brzuszek
przy dziecku nie ma jak cwiczyc...
chyba jutro znow zrobie nastepne podejcie do diety

muszę,muszę,muszę schudnac
edzia84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 16:15   #891
tabinga
Raczkowanie

DZIEWCZYNY POMOCY proszę Was bardzo. Jeszcze dziś rano cieszyłam się jak dziecko. Trzeci dzień uderzeniówki, waga w dół z 71,5kg do 69. Wybrałam tę dietę bo wydawała mi się zdrowa. Jestem łasuch i podobało mi się to, że Dukan proponuje desery,czytałam na forum o tym,że dopuszcza się słodzik aspartan-wszystko dla mnie, idealne. Obejrzałam ten film

---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ----------

Przerażenie po filmie jest ogromne. Drugi powód smutku -przejrzałam jadłospisy tego co polecacie-dostosowałam się ale Dukan podaje w swoich jadłospisach zdecydowanie ilościowo większe porcje posiłków-popatrzcie tylko na obiad. Dziewczyny ja się nie znam ale pomóżcie mi bo widze rozbieznośc między tym co on proponuje a tym co Wy jecie. Jecie mniej czy jak będe tak jak Wy to nie wpadnę w chorobę?
tabinga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 16:15   #892
Monia_35
Raczkowanie

[1=c0f5ee3455cfe7f4618d1cb f50b63003f960a820;1888822 6]Dziewczyny, o musztardzie było, a czy znalazłyście gdzieś keczup bez cukru?[/QUOTE]

ja uzywam tego cudeńka:

mniej mnie o -8.0kg
Stary 2010-04-28, 16:16   #893
Mariolcia =P
Zakorzenienie

o matko co wy z tym aspartamem, sa glosy ze rakotworczy, ale chyba jakby byl napisali by na opakowaniu tak jak na papierosach? z reszta te badania na szczurach co oni robili byly niewiarygodne bo te szczury jakas konska dawke dostawaly. Wszystko jest dzis rakotworcze nawet komorki

Monia podasz nazwe i gdzie kupilas? bo zdjecie malenkie

jaka znowu chorobe? od jedzenia mniej? on proponuje obiad z przystawki, dania glownego i deseru, jak Ci sie tyle zmiesci to na zdrowie.

Edytowane przez Mariolcia =P
Czas edycji: 2010-04-28 o 16:19
Stary 2010-04-28, 16:20   #894
mrofka
wizażowy robalek

majowa_b też mam brzuch... generalnie to mój największy problem. Wyglądam, jakbym zjadła oponę albo koło ratunkowe, które umiejscowiło mi się na wysokości pod pępkiem. Próbuję to zwalić skakanką
Stary 2010-04-28, 16:26   #895
Monia_35
Raczkowanie

Linessa z Lidla...wiem ze w Polsce tez wystepuje ale chyba tylko w dni Fit

mniej mnie o -8.0kg
Stary 2010-04-28, 16:27   #896
tabinga
Raczkowanie

Mariolko nie jest moim celem zniechęcanie kogokolwiek ani siebie bo naprawdę chcę osiągnąć swój cel. Cenię też Waszą wiedzę o tej diecie i dlatego do Was zwróciłam się z prośbą o wyrażenie opinii. Przeczytałam o aspartanie opinie chemików, lekarzy, inne postronne i na tej dopiero podstawie umieściłam ten wpis. Zdrowie jest ważne dlatego chcę wiedzieć, to chyba naturalne. Kolejna sprawa skoro poznaje tę dietę to dziwi mnie rozbieżność między jadłospisem w ksiązkach Dukana a Waszym bo wiele osób podkreśla, że książkę przeczytać wiele razy, że to guru tej diety dlatego jesli widzę odstępstwa to pytam. Zobacz sobie -ja naprawdę by sobie poukładac jadłospis analizuję Wasze i książkę-porównuje, patrzę, pytam. Nie po to by kogoś denerwować tylko by pogodzić diete ze zdrowiem. Dziekuję za odpowiedzi
tabinga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 16:31   #897
majowa_b
Raczkowanie

mrofka właśnie to jest najgorsze ten brzuch, robie brzuszki, ale na razie bez efektu. Obcisłe bluzeczki poszły na dno szafy...Ech zakrywam się quasi ciążowymi tunikami:P
Stary 2010-04-28, 16:35   #898
aggie30
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez halutkaILU Pokaż wiadomość
ze mna jest podobnie, tzn. od poczatku diety(8.03)waga spadla 6, 5 kg i od 27.04 bz, natomiast ja zmniejszam sie w obwodach...cieszy mnie to, ale w tym tempie jeszcze dluuuuuuuuuuugo bede na II.Powiem szczerze, ze zaczynam sie zniechecac
A ja po tym dostałam kopa do kontynuacji. Najwyraźniej tak ma być, że niektórym leci jak z górki a u innych-jak mi-sunie po woli ale to nie ważne, byle do przodu!
aggie30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 16:36   #899
marcele
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez martju Pokaż wiadomość
Dziewczyny, serek wiejski to tylko light, czy ten w wiaderku z Biedrony też może być?
Nie może, bo ma za dużo węgli i tłuszczu.

Cytat:
Napisane przez tabinga Pokaż wiadomość
DZIEWCZYNY POMOCY proszę Was bardzo. Jeszcze dziś rano cieszyłam się jak dziecko. Trzeci dzień uderzeniówki, waga w dół z 71,5kg do 69. Wybrałam tę dietę bo wydawała mi się zdrowa. Jestem łasuch i podobało mi się to, że Dukan proponuje desery,czytałam na forum o tym,że dopuszcza się słodzik aspartan-wszystko dla mnie, idealne. Obejrzałam ten film

---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ----------

Przerażenie po filmie jest ogromne. Drugi powód smutku -przejrzałam jadłospisy tego co polecacie-dostosowałam się ale Dukan podaje w swoich jadłospisach zdecydowanie ilościowo większe porcje posiłków-popatrzcie tylko na obiad. Dziewczyny ja się nie znam ale pomóżcie mi bo widze rozbieznośc między tym co on proponuje a tym co Wy jecie. Jecie mniej czy jak będe tak jak Wy to nie wpadnę w chorobę?
Tak, ja już też kilkakrotnie słyszałam o tym. A i na naszym forum w poprzednich wątkach był poruszany ten temat dosyć obszernie, więc ja się ograniczam do aspartanu i słodzików jedynie w coli. Taka dawka, mam nadzieję, nie zaszkodzi.
Poza tym nikt nie każe nam tego spożywać. Sam decyduj co jesz, palisz, czy co tam innego bierzesz

Start 07-10-2009
Ponowny start 28-04-2010
I jeszcze ponowny 29-11-2010

Edytowane przez marcele
Czas edycji: 2010-04-28 o 16:41
marcele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 16:38   #900
Mariolcia =P
Zakorzenienie

Rozumiem Ja po prostu nie widze tej rozbieznosci chyba, bo niby czym sie roznia te jadlospisy??

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości