|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#271 |
|
Ola-Unhola
|
Dot.: Każde dziecko nam zdrowo rośnie i za mamą raczkuje radośnie (07-08.2009r.) cz.
Dobranoc Kochane, słodkich snów
Do jutra
|
#272 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Każde dziecko nam zdrowo rośnie i za mamą raczkuje radośnie (07-08.2009r.) cz.
Jeszcze:
"26. Czy przednie poduszki powietrzne są bezpieczne? Tak, ale tylko dla dorosłych pasażerów powyżej 150 cm wzrostu, używających pasów bezpieczeństwa. Kategorycznie nie wolno montować fotelika dla niemowląt 0-13 kg tyłem do kierunku ruchu na przednim siedzeniu pasażera, wyposażonym w aktywną przednią poduszkę powietrzną. Uderzenie poduszki, która otwiera się z prędkością 250-300 km/h, w tył fotelika grozi wstrząsem mózgu i śmiercią dziecka. Uderzenie to można porównać z uderzeniem kijem bejsbolowym przez zawodowego gracza. Z uwagi na niebezpieczeństwo coraz więcej producentów fotelików odradza montowanie na przednich siedzeniach samochodów jakichkolwiek fotelików w jakikolwiek sposób." oraz "27. Czy wyłącznik poduszki gwarantuje bezpieczeństwo? Często pojawia się również pytanie: czy przy wyłączonej poduszce powietrznej można przewozić dziecko z przodu? Prawo na to pozwala, ale eksperci odradzają takie rozwiązanie. Są ku temu co najmniej dwa powody. Po pierwsze: w 90% samochodów z tyłu jest bezpieczniej. Po drugie: używanie manualnego wyłącznika przedniej poduszki powietrznej stwarza ryzyko, że: a) w pośpiechu zapomnisz wyłączyć poduszkę i narazisz dziecko w foteliku na ciężkie lub nawet śmiertelne obrażenia w wyniku uderzenia poduszki powietrznej w tył fotelika, b) w pośpiechu zapomnisz włączyć poduszkę i jeśli dojdzie do wypadku, to narazisz dorosłego pasażera na ciężkie obrażenia. Powyższe spostrzeżenia nie są tylko teoretycznymi wywodami. Statystyki wypadków, z których korzystają eksperci serwisu fotelik.info zawierają mnóstwo podobnych przypadków. Na ich podstawie w USA zabroniono obecnie wyposażania samochodów w tego typu wyłączniki i przewożenia dzieci z przodu. Najbezpieczniejszym miejscem dla dzieci w samochodzie jest miejsce na tylnej kanapie."
|
|
#273 |
|
Zakorzenienie
|
i Ola nakryje sie po uszy i karaluchy pod poduchy
|
#274 |
|
Rozeznanie
|
Dzieki za rady, masz racje kat chyba poszukam czegos babciowatego
spadam spac bo znów mnie zaczyna pobolewać... miłej nocki
|
|
|
|
#275 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
"22. Czy fotelik z bazą montażową jest bardziej bezpieczny? Ostatnie wyniki crashtestów pokazują jednak, że jakość baz montażowych uległa znacznej poprawie. Ale uwaga!!! Czasem ten sam fotelik bez bazy osiąga znacznie lepsze wyniki niż z użyciem bazy. Nie ma generalnej reguły. Wyniki dla konkretnego modelu sprawdzaj w testach. UWAGA: Dotyczy to również baz montowanych za pomocą ISOFIX. Wyniki ostatnich testów pokazują, że era “ślepego” zaufania do ISOFIX już się skończyła. Nawet foteliki montowane z bazami ISOFIX mogą być niebezpieczne. Należy to zawsze sprawdzać w niezależnych testach." Czyli nie ma reguły, ciekawe to ![]() Dobra, już Was i siebie nie fotelikuję ![]() Idę na allegro i spać, dobranoc
|
|
#276 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pa ![]() Cytat:
![]() Może inaczej napiszę. Na foteliku tym 0-13 jest napisane, że można montować z przodu i z tyłu tyłem do kierunku jazdy. Jest też, że jeśli jest poduszka to nie wolno. To pogrubione to myślę, że chodzi o fotelik montowany tyłem do kierunku jazdy, czyli ten 0-13 kg. Bo też w tym art. było napisane, że nie można przewozić na przednim siedzeniu dzieci w wieku do 12 lat lub do 150 cm wzrostu. Ja to tak rozumiem. EDIT: Jeszcze raz przeczytałam bo wcześniej na szybko. Czyli jednak można wozić z przodu . A jeszcze niedawno nie było można. Zadzwonię do szwagra i dopytam.Chociaż ja i tak będę Zuzię woziła z tyłu. Małż mówi, że mamy 3 punktowe na środkowym siedzeniu i tam zamontujemy fotelik. Mi też przestaną chyba niedługo przynosić bo ciągle mnie nie ma. Ale co ja na to poradzę. Skąd mam wiedzieć kiedy paczka dojdzie? Edytowane przez gorgulek Czas edycji: 2010-04-28 o 22:55 |
||
|
|
|
#277 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
witam wieczornie
jakas zmeczona jestem ostatnio, maly mnie wykancza, TZ mnie wykancza, wszystko mnie wykancza i na nic nie mam sily i chce moj pierscionek ![]() kaczka wyszla dobra jeszcze poki zdazylam wszystkiego najlepszego dla Ani i Kubusia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
#278 |
|
Zakorzenienie
|
Idę spać
![]() Dobranoc |
|
|
|
#279 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja jakoś wierzę, że pierścionek się znajdzie ![]() ---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ---------- Też idę, a co ![]() Dobranoc
|
|
|
#280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#281 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dla Kubusia ![]() moze za dłigo spałaś a tak poważnie to Cytat:
Faceci Cytat:
rozrabiaka mały ![]() Cytat:
![]() Cytat:
dla Przemusia![]() ---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ---------- Piszę tego posta od 19 ....Bartosz dał przed chwilą popis nieziemski ... ryczał ponad pół godziny bo najpierw nie mógł usnąć przy cycu, a potem to już wogóle paranoja! Śpiewałam, tuliłam, głaskałam, kołysałam ... NIC! wielki płacz i lament! ... na koniec znow musiał być cyc i dopiero usnął po 15 minutach chlipania i podciągania nosem!!Niech mi ktos powie, jak ja mam przestać karmic piersia jak moje dziecko nie zaśnie bez cyca Przecież nie będęgo po nocy wozic wózkiem
|
|||||
|
|
|
#282 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#283 |
|
Rozeznanie
|
Czesc Dziewczyny podczytuje Was na biezaco ale cos nie mam weny pisac. Chcialam tylko dac znac, ze jestem rowniez i ja
na nowym watku. Moze jutro bardziej sie rozkrece z pisaniem , a narazie mowie dobranoc do juterka .
|
#284 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
ja juz kiedys pisalam - jak moj maly byl malutki to tez uspypial tylko przy cycu, a jak byly kolki to juz w ogole byla masakra z zasypianiem i nauczyl sie tylko przy suszarce
ale bylam twarda i nauczylam go sama zasypiac w lozeczku Ania a co w tym trudnego? po prostu kladziesz dziecko i tyle przeciez wiadomo, ze nie nauczy sie od razu zasypiac w 5 min pare nocek musisz zarwac i podchodzic do niego i go klasc az zasnie - zaczyna plakac, podejsc poglaskac i odejsc i tak w kolko jak mocno placze to wziac na rece, uspokoic i znow odlozyc Karolinka chyba wysylala ta fajna ksiazke o zasypianiu? mi pomoglo kilka rad miedzy innymi o stalym miejscu, o tym, ze dziecko chce sie budzic tam gdzie zasypia i miec w okol siebie rzeczy, z ktorymi zasypia - i to sie sprawdza ide sie myc i spac nie mam sily dobranoc
|
|
#285 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a czemu nie masz weny? pare postow skrobnij to sie rozkrecisz ![]() ---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:19 ---------- Cytat:
pozniej byl wielki placz i kazde odlozenie do lozeczka konczylo sie znowu placzem i poprostu jak malej nie chce sie spac to jej nie klade do lozeczka tylko siedzi ze mna na kanapie albo lezy i se gada , a jak widze ze mocno juz oczka trze to wtedy klade ja do lozeczka i zasypia ale czesto Wercia zasypia przy butli tzn. jak wypije mleczko i odrazu spi
|
|
#286 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
mi maly nie zasypia przy butli - zamykaja mu sie oczy ale nie zasypia, zasypia w lozeczku, musi miec smoczek i pieluche - zreszta zasypianie przy butelce gryzie sie z teoria z ksiazki o obudzeniu sie w takiej sytuacji w jakiej sie zasnelo - czyli jak sie dziecko obudzi i zobaczy, ze jest gdzie indziej gdzie bylo (w lozeczku a nie na rekach) i nie ma przy nim rzeczy, przy ktorych zasypialo (butelka) to jest zdezorientowane polecam lekture teraz naprawde juz ide pa
|
|
|
#287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kiedys tez musiala miec smoczek i pieluszke , a teraz tylko smoczek ale nie zawsze ![]() ---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:29 ---------- dobra ja tez uciekam sie myc.......i chyba spac
|
|
#288 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() mój płakał 1,5 godziny kilka razy z rzędu przed każdą drzemką ![]() cała rodzina mnie wyzywała, ze się znęcam nad dzieckiem, ale ja byłam twarda, bo to przecież krzywda dla dziecka - wracałam wtedy do pracy i co dziecko by cierpiało ze zmęczenia, bo nie umie zasnąć, a cyc w pracy Cytat:
mój synuś zasypia tylko w swoim łóżeczku albo w wózku czasem go zmorzy sen ![]() a jak nie chce spać to żadna siła go nie zmusi, ale czekoladka jest rozpuszczona, bo jej mała zasypia w każdej pozycji i w każdym miejscu mój by się zabeczał na śmierć, a nie usnąłby na kocyku
|
|
|
#289 | |
|
Zakorzenienie
|
Bartosz nigdy nia chciał smoczka
![]() Cytat:
... kładę go do łóżeczka - płacze, głaskam - płacze jeszcze głośniej, biorę na ręce i spokajam - histeria! ... daje mu przytulanke - wyrzucają, pieluszke- też laduje na podłodze Mój dzieć jest chyba niereformowalny ![]() idę spać ... dobranoc |
|
|
|
|
#290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie wiem czy zauważyłaś, ze dziecko krzyczy głośniej ja Cię zobaczy, a potem jak odchodzisz ![]() powtórzę jeszcze raz - pół godziny to za krótko, zeby dziecko Ci pięknie usnęło, skoro przez tyle miesięcy zasypiał inaczej - on nie wie co się dzieje, chce spać, a cyca nie ma i nie wie jak ma to zrobić Twoje dziecko nie umie zasypiać - musisz go nauczyć, a nie zrobi się to w 5 minut, bo do tej pory uczyłaś go przez tyle miesięcy, ze zasypia się przy cycu
3220g 54 cm ------------------ Edytowane przez p4w Czas edycji: 2010-04-28 o 23:53 |
|
|
|
|
#291 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wercia zasnie gdzie popadnie a kiedys tak nie bylo dzisiaj tez przed obiadkiem na macie zasnela tak sie bawila i patrze ze spi no to ja przenioslam do lozeczka na zakupach tez bez problemu zasnela ostatnio na hustawce, mialam ja na kolanach i sie hustalam i po chwili jakas taka obezwladniala i patrze a ta spi ![]() i bardzo mnie to cieszy ze nie ma problemu z zasypianiem Cytat:
dlatego smok jej to rekompensuje---------- Dopisano o 00:05 ---------- Poprzedni post napisano o 00:03 ---------- teraz juz ide-dobranoc
|
|
#292 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
)Cytat:
Cytat:
no niesamowita jest, trzeba jej przyznać, śpioszek mały ![]() Pokaż zakupki dawno w SCC nie byłam, za pierwszym razem zgubiłam się tam trzy razy No i jestem z rana sama, Katarzynka pewnie jeszcze dosypia bo dzisiaj za TŻ wstałam ![]() Dzień dobry ![]() kasiuulka widzę cię, cześć ![]() ---------- Dopisano o 06:41 ---------- Poprzedni post napisano o 06:36 ---------- Antonio, Tomusiu, Adamku, Gabrysiu i Bartusiu, mała Groszkolinko rośnijcie zdrowo szkraby kochane
Edytowane przez aannuullaa Czas edycji: 2010-04-29 o 06:38 |
|||
|
|
|
#293 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem
Wczoraj nie zajrzałam do was, bo rano pojechałam na cytologie, a pozniej z mezem musiałam pozałatwiac troche spraw i na dodatek dostałam migreny strasznej. lezałam, wymiotowałam do godziny 21, aż mnie puściło w końcu, ale wymeczyłam sie strasznie. Dzisiaj mąż odbiera ze szpitala moje wyniki badań, cos tam wyszło mi na rezonansie, ale co dokładnie to jeszcze nie wiem, jak bede miała wyniki juz to napisze. dzisiaj czuje sie juz ok, ale osłabiona jestem jeszcze. w przeciągu ostatniego miesiąca 3 kg juz schudłam przez te migreny. musze kawy wypic, to moze wiecej siły bede miała. Na dodatek oliwka wstała dzisiaj o 6:15 ![]() wykończe sie kiedys... |
|
|
|
#294 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cześć
Cytat:
Aniu, a w dzień też zasypia tylko przy cycu? Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() To może i mnie coś poradzicie? Bo od jakiegoś czasu Kuba wieczorem zasypia przy cycu, chyba to, że więcej się rusza, bardziej Go wymęczy i pada. A wcześniej jadł i zasypiał dopiero w łóżeczku. Co mam robić? Budzić Go? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Przyłączam się do życzeń: Słodkie całuski dla Was, Maluszki
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2010-04-29 o 08:11 |
||||||
|
|
|
#295 | ||
|
Ola-Unhola
|
No dokładnie
Cytat:
. Wiadomo wygodnie, ale co tam. Nosiłam bujałam i w końcu kiedyś to minęło i zasypiał sam w łóżku, jak ja się kładłam obok Cytat:
Nie wyobrażam sobie też, żeby w tym czasie Bartek tego słuchał zamiast spać, bo przecież dzielą pokój i nie mogę pół nocy dostarczać mu takich wrażeń. Ja długo będę karmiła, a co za tym idzie Antoś będzie zasypiał przy cycu. Jak przyjdzie do innego usypiania będzie już większy i zastosuję metodę "z czasów" Małego Bartusia. Będę bujała, kładła się z nim itp. ![]() Dzień Dobry. Antonio Tomuś Adaś Mała Groszkolino Gabriel Bartuś
|
|
#296 |
|
Zakorzenienie
|
nie wątpie w was
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
#297 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pocieszę Cię, Kuba wstaje coraz wcześniej , dziś o 6.30, z tym, że za godzinkę znów chce spać Cytat:
![]() No zobacz, uchowałyśmy się 9 miesięcy bez @, ale ![]() ---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ---------- Słusznie ![]() Jak dzisiaj nastrój? Uspokoiłaś się troszkę?
|
|
|
#298 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Ja już po śniadanku, średnio wyspana, mimo że Zuzia przespała całą noc. Ładny dzień się zapowiada więc lecę się szykować powoli. Obiadek dla Zuzi mam. Małża do samego wieczora nie będzie to dla nas nie robię. Wojtusiu strasznie Tobie współczuję tych migren Wszystkiego najlepszego dla naszych dzisiejszych dzieciaczków: Antosia
Miłego dnia |
|
|
|
#299 |
|
BAN stały
|
hej mamusie
to śmieszne ale jak trze uszka to widać że ją coś tam swędzi... teraz siedzi i mnie ciąga za koszulkę... ząbki ładnie się przebiły i już obydwa równo wychodzą - ale obok też dziąsło jakby kolejny wychodził - zobaczymyAmelka też przy cycu zasypia, czasami to męczące ale nie mam nic przeciwko i jak Ola nie będę na razie jej inaczej usypiać - skoro tak jej dobrze to niech korzysta póki może - przyjdzie czas na zmiany Antonio Tomuś Adaś Mała Groszkolino Gabriel Bartuś jak fajnie ze jutro piatek i długi weekend - mąż posiedzi z nami 3 dni - suuuper |
|
|
|
#300 |
|
Zakorzenienie
|
lece sie szykwac
wyspalam sie ![]() wczoraj mąż w przeprosiny kupil mi loreala telescopic bo mu sie jezyk wymknal i cos probowal podskakiwac, ale sprowadzilam go na ziemie i ladnie przeprosil no to pa
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:11.

Drugi spacer jeszcze gorszy niż pierwszy. Zresztą wszystko dzisiaj na NIE. Nie mam już mocy, a Ten dalej nie śpi. Teraz Małż z Nim walczy
. A jeszcze niedawno nie było można. Zadzwonię do szwagra i dopytam.
. Mnie raz listonosz zamiast listu poleconego przyniósł od razu awizo. Zadzwoniłam na pocztę, powiedziałam co i jak i następnego dnia przyniósł 

dla Kubusia
a tak poważnie to
. Co prawda, dzisiaj wstala z zupelnie zakatarzonym nosem. Rano akcja- biore Anie do lozka, aby Ja nakarmic, mowie do meza- trzeba Jej wyczyscic nos. Maz po chwili wraca... z chusteczka do nosa. Mowie- no tak, teraz popros, zeby ladnie wysiakala nosek . Musialam isc, wyciagnac Fride, zakroplic, dopiero pomoglo.
W klatce to już byłam pewna, że nie dojdę na trzecie piętro. Ufff... zdążyłam
... ryczał ponad pół godziny bo najpierw nie mógł usnąć przy cycu, a potem to już wogóle paranoja! Śpiewałam, tuliłam, głaskałam, kołysałam ... NIC! wielki płacz i lament! ... na koniec znow musiał być cyc i dopiero usnął po 15 minutach chlipania i podciągania nosem!!

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)