Nasze codzienne jadłospisy, część XI - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-29, 11:31   #1561
innyrytm
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XI

właśnie zastanawiałam się nad przerzuceniem na różnego rodzaju pasty i serki topione, od czasu do czasu jakiś pasztet drobiowy. Warzyw i owoców jem dużo więc na to narzekać nie mogę. Dziękuje za rady, od poniedziałku będe się starała bardziej urozmaicać mój jadłospis, chociaż będzie ciężko bo jestem uzależniona od sera żółtego <3.
Stary 2010-04-29, 11:52   #1562
xXxKiciaxXx
Raczkowanie

Unhappy Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XI

Cytat:
Napisane przez cerveza Pokaż wiadomość
No %bf na takiej diecie bynajmniej nie zmniejszysz. Porażka.
Odpowiem tylko tyle że mam okres czyli nie śpie w nocy, mam straszliwe bóle, nie mogę chodzić swobodnie i musze praktycznie leżeć. Także uważam że z krwią dużo siły trace. Co prawda ostatnio się nie ważyłam bo robie to raz w tygodniu.
Ale takiej srogiej oceny się nie spodziewałam

Kobieta chce być kochana bez powodu, bez dlaczego, dobrych manier, wdzięku, inteligencji, ale dlatego. Że ona jest.
xXxKiciaxXx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 12:21   #1563
xxcherry90xx
Zakorzenienie

Moje dzisiejsze R

śniadanie 11:20 - 3 łyżki płatków owsianych+mleko 2% 100ml rozcieńczone z woda 200ml (odlałam od tego tylko trochę) +cynamon+starte jabłko +łyżeczka cukru .. do tego duuuuża kanapka z chlebem mieszanym (rodzaj pieczywo mieszane skład :maka pszenna woda,maka żytnia,nasiona lnu,drożdże,sol,olej uniwersalny,polepszacz,mą ka pszenna) + 2 plastry polędwicy sopockiej + ogórek kiszony i por + czerwona herbata
(aaaaaaaale się najadłam :P )

obiad 14-15 planuje kasza gryczana z sosem (nie wiem czy wyjdzie ; koncentrat + jogurt naturalny + przyprawy) do tego warzywa z mrożonki dodaje zdjęcie + pierś z kurczaka gotowana +czerwona herbata

podwieczorka nie jem (poza domem) ale pewnie jabłko jakieś i trochę grejpfrutu +czerwona herbata

kolacja 18-19 tuńczyk ,ogórek kiszony,serek wiejski,por +czerwona herbata

i jak??
Stary 2010-04-29, 12:25   #1564
airwaves
Wtajemniczenie

GG do airwaves

Cytat:
Napisane przez xxcherry90xx Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze R

śniadanie 11:20 - 3 łyżki płatków owsianych+mleko 2% 100ml rozcieńczone z woda 200ml (odlałam od tego tylko trochę) +cynamon+starte jabłko +łyżeczka cukru .. do tego duuuuża kanapka z chlebem mieszanym (rodzaj pieczywo mieszane skład :maka pszenna woda,maka żytnia,nasiona lnu,drożdże,sol,olej uniwersalny,polepszacz,mą ka pszenna) + 2 plastry polędwicy sopockiej + ogórek kiszony i por + czerwona herbata
(aaaaaaaale się najadłam :P )
zamiast cukru lepiej miód,
i więcej warzywek na kanapkę i no i polędwicy też sobie nie żałuj

obiad 14-15 planuje kasza gryczana z sosem (nie wiem czy wyjdzie ; koncentrat + jogurt naturalny + przyprawy) do tego warzywa z mrożonki dodaje zdjęcie + pierś z kurczaka gotowana +czerwona herbata
tutaj ok
podwieczorka nie jem (poza domem) ale pewnie jabłko jakieś i trochę grejpfrutu +czerwona herbata
lepiej juz homo albo jakies orzeszki,bo nnkt nie widze za bardzo
kolacja 18-19 tuńczyk ,ogórek kiszony,serek wiejski,por +czerwona herbata
ok, ale czemu tak wczesnie kolacja?
ok.
17-18 powinien byc podwieczorek
a ok 20-21 kolacja bialkowa

i jak??
szału nie ma
airwaves jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 12:26   #1565
saming
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xXxKiciaxXx Pokaż wiadomość
Wczorajsze R
Śn: miseczka musli (gotowe) [corn flaks'y,platki owsiane,jakies ziarna,suszone maliny rodzynki ,suszony banan] z mlekiem + mięta
Zrób sobie sama musli : płatki owsiane, otręby, Bran Flake'sy, do tego suszone owoce - o wiele zdrowsze, bo nie zawierają tyle chemii i cukru. No i jesteś na R!
Deser: :P kilka żelków + 2 paczuszki malych herbatników To się nie nadaje na deser na R. Zamień to na jakiś serek homo naturalny albo wieśniaka - do tego np. orzechy i owoc.
Ob: Kasza gryczana z sosem myśliwskim +zielona herbata Nie wiem co to za sos myśliwski, ale czy tam jest mięso? Oby było, i mam nadzieję, że sporo. A gdzie się podziały warzywa?
Pod: Marchewka Marchewkę na R na podwieczorem możesz sobie darować. Może jakąś sałatkę warzywną?
Kol: Bułka z siemiem lnianym z kremem twarożkowym i rzodkiewka + 2 łyżki sałatki jarzynowej + mięta Na R na kolację nie je się bułek.
_________________________ __________
Dzisiejsze R
Śn: miseczka musli (gotowe) [corn flaks'y,platki owsiane,jakies ziarna,suszone maliny rodzynki ,suszony banan] z mlekiem + mięta Jw.
Śn II: 1 zielone jabłko , jedno czerwone jabłko, gruszka Fajnie, że są owoce, ale za dużo ich naraz. Zjedz jakieś białko do tego. Serek. Albo nawet jakiś jogurt naturalny.
Deser: (już nie mogłam wytrzymać bo była pora obiadowa a obiad-kolacja miał być poźniej <ze względu na gości>) ciastko francuskie z jabłuszkiem Ciasto francuskie na R - OUT!!
Ob: ryba smażona (okoń) + sałatka z lodowej sałaty z pomidorami , ogórkami oliwą z oliwek ,rzodkiewkami i przyprawami + zielona herbatka O, fajnie, że jest rybka. I sporo warzyw. Ale gdzie jakąś kasza/ryż?
Kol: (Byli goście więc nie jadłam już przekąski i zasiadłam do konkretu )
pół jajka na twardo z majonezem sałatka (3 łyżki ) z majonezem porem/selerem, kukurydzą i ananasem
bułka z siemiem lnianym z polędwicą pomoidorem, sałatą rzodkiewką Ten ananas i bułka - OUT! Gdyby to było małe odstępstwo a pozostałe posiłki ok, to nie miałabym nic przeciwko, ale tak... Źle.
_________________________ _________________________ _
POPROSZĘ O OCENKĘ
Ogólnie źle. Mało konkretnego jedzenia, dużo substytutów. Masz ciągotki na słodkie - rób sobie dietetyczne słodkie przekąski, a nie jakieś herbatniki, żelki, ciastko francuskie!! To jest kaloryczne, a Ty obcinasz kalorie na innym jedzeniu.
Warzywa są, ale mało.
Owoce są.
Orzechów brak - brak nnkt.
Jakaś rybka wpadła, ale to... mało.
I ogólnie same węgle, a białka brak.
To nie jest jedzenie na redukcję.

saming jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 12:28   #1566
liquefy
Wtajemniczenie

Cytat:
Moje dzisiejsze R

(aaaaaaaale się najadłam :P ) no ok. a po co ten cukier? juz lepiej miodem zastąpić

obiad 14-15 planuje kasza gryczana z sosem (nie wiem czy wyjdzie ; koncentrat + jogurt naturalny + przyprawy) do tego warzywa z mrożonki dodaje zdjęcie + pierś z kurczaka gotowana +czerwona herbata ok

podwieczorka nie jem (poza domem) ale pewnie jabłko jakieś i trochę grejpfrutu +czerwona herbata owoc to nie posiłek

kolacja 18-19 tuńczyk ,ogórek kiszony,serek wiejski,por +czerwona herbata dużo troche ja bym ten serek przerzuciła do podwieczorka i dodała jakies orzechy do niego, bo nie widze nnkt w ogole

i jak??

no i o tak o. jesz 3 duże posiłki, a powinnaś jeść ok 5-6 mniejszych.
o której chodzisz spać, że ta kolacja tak wcześnie?

edit. ee dobra spóźniłam sie troche, napisałam to samo co kolezanka wyżej

to wrzuce moje wychodzenie z R

śniadanie: placek owsiany (7 łyżek płatków, 2 jajka, jabłko, cynamon) -moje ulubione śniadanie ostatnio
IIśniadanie: serek wiejski- duża garść orzechów włoskich
obiad: makrela+duuużo warzyw
podwieczorek: filet z mintaja+fasolka szparagowa
kolacja: jakiś twarożek chudy z ziołami albo tuńczyk wsw
We can burn brighter than the sun

Edytowane przez liquefy
Czas edycji: 2010-04-29 o 12:31
liquefy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 12:42   #1567
xxcherry90xx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez liquefy Pokaż wiadomość
podwieczorka nie jem bo nie jestem głodna drugiego śniadania tez nie jem bo nie mam czasu....a jak jadłam podwieczorek to potem kolacja była dość późno bo głodna nie byłam

yy spać yyyy dość późno rożnie 23-1 :P
Stary 2010-04-29, 12:48   #1568
airwaves
Wtajemniczenie

GG do airwaves

Cytat:

edit. ee dobra spóźniłam sie troche, napisałam to samo co kolezanka wyżej
nie szkodzi;D
to wrzuce moje wychodzenie z R

śniadanie: placek owsiany (7 łyżek płatków, 2 jajka, jabłko, cynamon) -moje ulubione śniadanie ostatnio też lubię
IIśniadanie: serek wiejski- duża garść orzechów włoskich
obiad: makrela+duuużo warzyw jak to wychodzenie to dorzuc węgle jakieś
podwieczorek: filet z mintaja+fasolka szparagowa tutaj tez mi wegli zdecydowanie brakuje
kolacja: jakiś twarożek chudy z ziołami albo tuńczyk wsw tutaj tez cos by sie przydalo,ale niechze juz bedze;p
jak dla mnie wzorowa redukcja,
postaraj sie dodac te wegle do obiadu, moze jakis deserek maly?
bo na tym bardziej schudniesz, cwiczysz cos?

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ----------

Cytat:
podwieczorka nie jem bo nie jestem głodna drugiego śniadania tez nie jem bo nie mam czasu....a jak jadłam podwieczorek to potem kolacja była dość późno bo głodna nie byłam
kolacja czysto bialkowa powina nawet byc dosc pozno
yy spać yyyy dość późno rożnie 23-1 :P to fajnie sobie spowalniasz metabolizm przez jedzenie o 18 ostatniego posilku, 5-6 godz przed snem
Stary 2010-04-29, 12:54   #1569
Tula0
Raczkowanie

U

I Śniadanie
stand.(7ł.górskich, 1ł.otrębów, garść wiórek kokosowych) - zalane szklanką kefiru malinowego (tzn. ze zmiksowanymi malinami + łyżeczką miodu); jeden familijny
Marsz do szkoły (10min.)
pomiędzy: jabłko
Marsz ze szkoły (10min.)
II Śniadanie
Placuszki (3ł.wiejskiego, 2 jajka, 1ł.otrębów) + sałatka(/surówka?) ze startej marchewki, jabłka, kilku rodzynek - wymieszane z łyżką wiejskiego

III Śniadanie
Bagietka razowa (ok. 75g.) z masłem, wędliną, papryką, ogórkiem małosolnym i na wierzchu plaster sera żółtego - wszystko lekko przypieczone
nauka (1,5h)

Obiad

Zupa z klopsami gotowanymi (tzw. klopsianka) + w to 5ł. ryżu brązowego
prace ogródkowe przeplatane czytaniem podręcznika z biologii

Kolacja
2 kromki chleba z sałatą, masłem, wędliną, ogórkiem i koperkiem

Tradycyjnie, z prośba o ocenę

Byle do przodu
Byle do wiosny
Będziemy piękni jak dawniej,
Będziemy działać sprawniej

Tula0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 12:57   #1570
liquefy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez airwaves Pokaż wiadomość
jak dla mnie wzorowa redukcja,
postaraj sie dodac te wegle do obiadu, moze jakis deserek maly?
bo na tym bardziej schudniesz, cwiczysz cos?

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ----------

ćwicze siłowo jakieś 3 razy w tygodniu, a tak to narazie mam mało ruchu, bo matura

wiem, że to za mało jak na U, ale na redukcji jadłam ok 1200 kcal, więc chce teraz stopniowo zacząć jeść więcej.
dziekuję za ocenkę

i zgadzam się co do xxcherry90xx. kolacja najdłużej 3 godziny przed snem, a białkowa może być spokojnie pół godziny przed. z własnych doświadczeń radziłabym Ci jeść więcej, jeżeli potem nie chcesz się męczyć na 1000kcal i bac o efekt jojo
We can burn brighter than the sun
liquefy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 13:07   #1571
suzka
Raczkowanie

R
śniadanko (10.30) 2 kromki grahama z twarogiem delikatnym (tym president) ze szczypiorkiem +pomidor+zielona cebulka , herbata zielona
II śniadanko ( 13.00) jogurt naturalny (180g) + jabłko +cynamon, zielona herbata
III OBIAD (15.00) pierś z kuraka w folii, warzywa gotowane(marchew kalafior brokuł) i właśnie nie wiem czy mogę do tego dodać ziemniaka ugotowanego bez sosu?
IV (17.30) grejpfrut ( wiem że powinno się do 16.00 ale mam taką ochotę na niego) + homo naturalny (100gr)
19.00 bieganie
V (20.00) homo 100gr/wieśniak lekki + pomidor + ogórek zielony + zielona cebulka, otręby

i nie wiem do którego posiłku orzechy dodać?
proszę o opinie i pomoc
73(11.12) (08.03)69 => (28.03)67.3 =>(11.04)66.3=>65.5(01.05)=>63.9(30.06)=> JO-JO ! ! ! (24.10)=>>
[*] (20.10.10r.) bez Ciebie tak trudno!

Edytowane przez suzka
Czas edycji: 2010-04-29 o 13:27
suzka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 13:09   #1572
airwaves
Wtajemniczenie

GG do airwaves

Cytat:
Napisane przez Tula0 Pokaż wiadomość
U

I Śniadanie
stand.(7ł.górskich, 1ł.otrębów, garść wiórek kokosowych) - zalane szklanką kefiru malinowego (tzn. ze zmiksowanymi malinami + łyżeczką miodu); jeden familijny
Marsz do szkoły (10min.)
pomiędzy: jabłko
Marsz ze szkoły (10min.)
II Śniadanie
Placuszki (3ł.wiejskiego, 2 jajka, 1ł.otrębów) + sałatka(/surówka?) ze startej marchewki, jabłka, kilku rodzynek - wymieszane z łyżką wiejskiego

III Śniadanie
Bagietka razowa (ok. 75g.) z masłem, wędliną, papryką, ogórkiem małosolnym i na wierzchu plaster sera żółtego - wszystko lekko przypieczone
nauka (1,5h)

Obiad

Zupa z klopsami gotowanymi (tzw. klopsianka) + w to 5ł. ryżu brązowego
prace ogródkowe przeplatane czytaniem podręcznika z biologii

Kolacja
2 kromki chleba z sałatą, masłem, wędliną, ogórkiem i koperkiem

Tradycyjnie, z prośba o ocenę
bardzo ładnie
Stary 2010-04-29, 13:42   #1573
kiitty
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez suzka Pokaż wiadomość
R
śniadanko (10.30) 2 kromki grahama z twarogiem delikatnym (tym president) ze szczypiorkiem +pomidor+zielona cebulka , herbata zielona ok ładnie
II śniadanko ( 13.00) jogurt naturalny (180g) + jabłko +cynamon, zielona herbata ok, chociaż do jogurtu mogłaś dodaś jakieś orzeszki, suszki, musli
III OBIAD (15.00) pierś z kuraka w folii, warzywa gotowane(marchew kalafior brokuł) i właśnie nie wiem czy mogę do tego dodać ziemniaka ugotowanego bez sosu? ładnie i smacznie. według mnie mozesz dodać tego ugotowanego ziemniaka
IV (17.30) grejpfrut ( wiem że powinno się do 16.00 ale mam taką ochotę na niego) + homo naturalny (100gr) ok chociaż tu też możesz dorzucic jakieś orzeszki do homo
19.00 bieganie
V (20.00) homo 100gr/wieśniak lekki + pomidor + ogórek zielony + zielona cebulka, otręby mhmm. ja bym zjadła na Twoim miejscu wieśniaka, bo homo był na podwieczorek

i nie wiem do którego posiłku orzechy dodać?
proszę o opinie i pomoc
ogólnie wszystko mi się podoba. a orzeszki bym dodała do posiłku nr II - do jogurtu i do posiłku nr IV -do tego serka homogenizowanego

Edytowane przez kiitty
Czas edycji: 2010-04-29 o 13:44
kiitty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 14:13   #1574
kasia220112
Raczkowanie

Up
kasia220112 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 15:13   #1575
fascinata
Raczkowanie

Moje dzisiejsze R:

8.00: banan

9.20 do 10.20 areobic na ktory jechałam rowerem

10.30: grahamka z sałatą i ugotowaną piersią kurczaka

13.30: makaron razowy z wlasnorecznie zrobionym sosem (cebulka, pomidory, papryka, ugotowana piers z kurczaka, włoski przecier pomidorowy, czosnek i zioła)

16.30: jablko i jogurt naturalny ze zbozami (tata mial mi kupic zwykly naturalny Danone'a, a kupil trzy ze zbożami )

19.00: grahamka z serkiem wiejskim i pomidorem

potem jade rowerem (ok 20 minut w jedna strone) na angielski na 19.40
W domu bede ok 21.00 i zastanawiam sie czy przed snem powinnam jeszcze cos zjesc a jesli tak to co bedzie odpowiednie...

Edytowane przez fascinata
Czas edycji: 2010-04-29 o 15:16
fascinata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 15:15   #1576
crethka
Rozeznanie

GG do crethka

Moje dzisiejsze R/U

Śniadanie Kawa z mlekiem + owsianka z gruszkami
II śniadanie Kromka razowca z serkiem śmietankowym ze szczypiorkiem, wędliną, kukurydzą (nie mogłam się powstrzymać) i papryką konserwową
Obiad Zupa warzywna (ziemniaki, marchewka, kukurydza, fasola czerowna i coś tam jeszcze) + 2 małe ziemniaczki z podudziem z kurczaka i mizerią wiem.. też nie powinnam:/
pół godz aerobic
Podwieczorek (w planach) Jogurt naturalny + garść orzechów laskowych, nerkowca i migdałów
Kolacja (też w planach) Herbata + jajecznica z jednego jajka ze szczypiorkiem

Proszę o ocenkę... Mam nadzieję, że nie jest tak tragicznie choć pewnie się mylę
crethka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 15:55   #1577
kasiekasiek
Zadomowienie

Siedzę w domu, próbuję zmusić się do nauki, bo we wtorek matura więc w ramach przerwy w czytaniu nudnych rzeczy:

Moje wczorajsze U:

I Śn.: dwie kromki żytniego razowego z masłem, polędwicą sopocką, pomidorem i rzodkiewką.
herbata i cukierek czekoladowy.

II Śn.: kubek ciepłego mleka, 50g musli z Lubelli (letnia pokusa czy jakoś tak )
wielkie jabłko

Obiad: schab smażony w panierce, ziemniaki gotowane posypane dużą ilością koperku, kilka kawałków papryki konserwowej.

Deser: 3 wafelki familijne, herbata.
jabłko

Kolacja: dwie kromki żytniego razowego z masłem, sałatą, szynką, serem żółtym, ogórkiem, rzodkiewką i pomidorem.
dwa cukierki czekoladowe i herbata ^^

ostatnio "nadużywam" słodyczy.

Bardzo proszę o ocenę
Stary 2010-04-29, 16:47   #1578
innyrytm
Wtajemniczenie

tak się zastanawiam czy budynie są 'tuczące' i ile mniej więcej taki talerzyk by miał kalorii ; >>. wie ktoś?
Stary 2010-04-29, 17:00   #1579
motylek2701
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasiekasiek Pokaż wiadomość
Siedzę w domu, próbuję zmusić się do nauki, bo we wtorek matura więc w ramach przerwy w czytaniu nudnych rzeczy "matura to bzdura" sama tak powiesz jak już będzie po wszystkim, więc spokojnie:

Moje wczorajsze U:

I Śn.: dwie kromki żytniego razowego z masłem, polędwicą sopocką, pomidorem i rzodkiewką.
herbata i cukierek czekoladowy. przydałby się tutaj jakiś owoc: jabłko, pomarańcza czy coś...

II Śn.: kubek ciepłego mleka, 50g musli z Lubelli (letnia pokusa czy jakoś tak )
wielkie jabłko o tutaj ładnie

Obiad: schab smażony w panierce, ziemniaki gotowane posypane dużą ilością koperku, kilka kawałków papryki konserwowej. smacznie

Deser: 3 wafelki familijne, herbata.
jabłko ok

yyy a gdzie podwieczorek??
Kolacja: dwie kromki żytniego razowego z masłem, sałatą, szynką, serem żółtym, ogórkiem, rzodkiewką i pomidorem.
dwa cukierki czekoladowe i herbata ^^
ładnie
ostatnio "nadużywam" słodyczy. a gdzie to nadużycie?? 3 cukierki??

Bardzo proszę o ocenę
jw

Kika171 czyli jednak jeszcze kilko czy 2 pewnie by się przydało do @, dziękuję za ocenę
Stary 2010-04-29, 17:03   #1580
kasiekasiek
Zadomowienie

motylek2701, podwieczorku ostatnio nie jem, bo dość późno wstaję i obiad też jest koło 16, więc potem nie mam już miejsca na niego.
a co do "nadużywania" słodyczy, to mam na myśli to, że prawie po każdym posiłku chce mi się czegoś słodkiego. ale nauka do matury ma swoje prawa
dziękuję za ocenę
Stary 2010-04-29, 17:13   #1581
motylek2701
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasiekasiek Pokaż wiadomość
motylek2701, podwieczorku ostatnio nie jem, bo dość późno wstaję i obiad też jest koło 16, więc potem nie mam już miejsca na niego.
a co do "nadużywania" słodyczy, to mam na myśli to, że prawie po każdym posiłku chce mi się czegoś słodkiego. ale nauka do matury ma swoje prawa
dziękuję za ocenę
Pewnie, że tak jednak nauka "swoje ciągnie" ale nie powinnaś sobie odmawiać słodyczy, jesteś na U więc w granicach rozsądku są dozwolone. Przy nauce najlepsze są orzechy czyli NNKT, których u Ciebie praktycznie nie ma więc polecam. Może jestem nie bardzo kompetentna, ale napisałam co zauważyłam. Powodzenia na maturze
Stary 2010-04-29, 18:46   #1582
monia12
Raczkowanie

U/P
Przed sniadaniem: szklanka wody z lyzeczka lnu (pije len bo nnkt z nadzieja na okres...)
Sniadanie: 2 kromki chleba razowego z maselkiem,serek wiejski,kawa inka z mlekiem,herbata owocowa
II sniadanie(w szkole): 2 kromki chleba razowego z maselkiem,z szynka,lisciem salaty,rzodkiewka,jablko
Potem(tez w szkole):spory kawalek tortu 18stkowego jogurtowo owocowego
Obiad:barszcz czerwony z kromka chleba
kotlet sojowy,2 pulpeciki cielece,spora miska salaty z rozrobionym sosem z oliwa z oliwek
Po:2 garsci orzechow wloskich
Kolacja: nalesnik z serem z jogurtem naturalnym greckim
Potem:mozliwe ze piwo

I jak to widzicie? W ogole to macie jakies pomysly jak moge zmniejszyc ilosc chleba w ciagu dnia?Na kolacje pasowalby tu chleb ale wtedy wychodzi 7 kromek chleba dziennie;/ troche nudno.Chce jakos to urozmaicic.I dziekuja za ostatnia ocene jadlospisu
monia12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 18:57   #1583
xXxKiciaxXx
Raczkowanie

Dzisiejsze R
I Śn:Musli (miseczka) z mlekiem i kaszką manna (suszony banan,maliny,rodzynki platki itp.)-oj smakują mi
II Śn:jabłuszko i mandarynka
Ob:Zupa grzybowa z kluskami z grzybkami i odrobiną marchewki ( 2 talerze :P)
Pod:pomarańcza
Kol: Activia naturalna - jogurt (210g) z płatkami owsianymi i rodzynkami
Po prosze o ocenkę

Kobieta chce być kochana bez powodu, bez dlaczego, dobrych manier, wdzięku, inteligencji, ale dlatego. Że ona jest.

Edytowane przez xXxKiciaxXx
Czas edycji: 2010-04-30 o 12:28
xXxKiciaxXx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 19:10   #1584
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xXxKiciaxXx Pokaż wiadomość
Dzisiejsze R
I Śn:Musli (miseczka) z mlekiem (suszony banan,maliny,rodzynki platki itp.)-oj smakują mi
II Śn:jabłuszko i mandarynka
Ob:Zupa grzybowa z kluskami z grzybkami i odrobiną marchewki ( 2 talerze :P)
Pod:pomarańcza
Kol: Activia naturalna - jogurt (210g) z płatkami owsianymi i rodzynkami
Po prosze o ocenkę
wg mnie za mało białka jak na R.
No i owoce jako posiłek- nie pasuje mi.
+ węgle na kolację
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 20:12   #1585
muzzle
Raczkowanie

moje dzisiejsze zabiegane R,
od rana do teraz poza domem dlatego trochę poplątane, ale trzeba sobie jakoś radzić:

1) owsianka : 6 łyżek płatków, suszki: 5 śliwek, 3 morele, garść żurawiny, 2 średnie jabłka prażone z cynamonem i piernikową, wieśniak 200g

przekąska: spore jabłko, kawa z mlekiem 3.2%

2) 7 placków owsianych marchewkowych : 4 białka + 2 żółtka, 3 kopiaste łyżki owsianych, 2 otrębów owsianych, 1 pszennych, duża tarta marchewa, cynamon, do tego duży pomidor

3) wieśniak 200g plus kopiasta łycha mielonych migdałów, 6 orzechów włoskich, cynamon

4) sałatka z puszki tuńczyka, jajka, pół pęczka rzodkiewek, pomidora i szczypiorku

i pewnie wpadnie kilka plastrów twarogu na noc

kurde, coś za dużo znowu chyba

Można prosić o ocenkę...?
muzzle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 20:27   #1586
xxcherry90xx
Zakorzenienie

Cytat:
piszecie mi ze mam jeść 5-6 ja po podwieczorku i wszystkich tych daniach jestem normalnie 3 razy większa brzuch mi puchnie i w ogóle;/ a naprawdę mało zjadłam i zjadłam ten podwieczorek
Stary 2010-04-29, 21:52   #1587
ewaw71
Zakorzenienie

GG do ewaw71

Moje dzisiejsze R-proszę o ocenę
1śn owsianka z jogurtem nat żurawinka ,otręby słonecznik pomarańcza
2 śn2 jajka w koszulkach 2 kawałki grahama marchewka
ob pierś pieczona nadziewana serem z dukana do tego 3 kulki ryżu brązowego ze szpinakiem
podw serek danio +grahamka (niestety nie było mnie w domu)
kol tuńczyk z ogórkiem
ewaw71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 21:54   #1588
dovecarmel
Przyczajenie

Dot.: Oceń mój jadłospis. 1200kcal, prosze o pomoc ;-)

dzisiejsze R:

śń: kromka chleba razowego z twarożkiem president 4%, ogórkiem zielonym, pomidorem, czerwoną papryką i pieprzem, jogurt naturalny danone 135g z łyżeczką płatków migdałowych, łyżeczką otręb granulowanych, 5 rodzynkami, cynamonem, przyprawą korzenną, herbata

2śń: jabłko

ob: 7 łyżekj surówki z marchewki i jabłka, krokiet z kapustą i grzybami bez panierki (czyli w sumie sam środek: kapusta z grzybami )

podw: 80g twarogu chudego z łyżeczką otręb i płatków migdałowych, cynamonem, przyprawą korzenną, herbata

kol:
'sałatka': 90g twarogu chudego, 2 rzodkiewki, 2 pomidorki cherry, szczypiorek, kawałek ogórka zielonego, pieprz, łyżeczka sosu chilli (w 100g tylko 18kcal ), herbata

+ 2l wody niegazowanej

Z góry dziękuję za ocenę
dovecarmel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 21:57   #1589
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Moje Utrzymanie (wzięłam się za siebie, nie chce znowu chudnąć )
Śniadanie : owsianka: 3 łyżki płatków owsianych, łyżka otrębów, szklanka mleka 2%, łyżeczka miodu, 1/2 banana, kilka świeżych truskawek, kawałek startej wanilii, garstka posiekanych nerkowców, kubek kawy zbożowej
marsz do szkoły - 30 min
II Śniadanie : "mokra" taka z paczki Oskrobi kroma chleba żytnio-razowego z siemieniem lnianym i ziarenkami soi (90g i około 200kcal, jak wynika z opakowania ) przekrojona na pół i złożona z masłem (obie połówki posmarowane oczywiście ), sałatą, wędzonym łososiem -plaster (ok.25-30g), musztardą, koperkiem, natką, kilkoma splastrownymi rzodkiewkami, plastrami ogóra świerzego i papryki (taki "hamburger" wyszedł ), potem jeszcze wszamałam kalarepkę taką pyszną i jędrną na przekąskę
marsz ze szkoły - 30 min
Obiadek: 2 młode ziemniaczki z koperkiem, 2 jajka na twardo (i ciepło ) z chrzanem i natką, pęczek botwinki (już ze sporawymi buraczkami ) duszony na płaskiej łyżeczce masła z przyprawami, sałatka z małego pęczka rzodkiewek ze szczypiorkiem, sokiem z cytryny, przyprawami i łyżką jogurtu naturalnego
spacer do kumpeli - 30 min + 30 min powrót
1h jazdy rowerem
Kolacja: serek wiejski 200g z garścią orzechów laskowych i odrobinką cynamonu + wielkie i pyszne jabłuszko, kubek herbatki czerwonej z plastrem cytryny
nauka
dodatkowo 1,5l wody niegazowanej

i co lepiej? Ślicznie proszę o ocenkę i jeśli ktoś mógłby podliczyć kcale to była bym wdzięczna, bo sama zawyżam a chciała bym wiedzieć ile mniej więcej spożywam w sensie czy jest w miarę ok

Edytowane przez Abigal
Czas edycji: 2010-04-29 o 21:58
Abigal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 22:05   #1590
Tula0
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monia12 Pokaż wiadomość
U/P
Przed sniadaniem: szklanka wody z lyzeczka lnu (pije len bo nnkt z nadzieja na okres...)
Sniadanie: 2 kromki chleba razowego z maselkiem,serek wiejski,kawa inka z mlekiem,herbata owocowa Wiejskiego mam nadzieję, że było całe 200g.? Ale mogłaś do niego wrzucić jakieś orzeszki etc - wciska NNKT gdzie się da

II sniadanie(w szkole): 2 kromki chleba razowego z maselkiem,z szynka,lisciem salaty,rzodkiewka,jablko Hm..no ok., chociaż to już było dziś

Potem(tez w szkole):spory kawalek tortu 18stkowego jogurtowo owocowego Fajnie. Dobry był?

Obiad:barszcz czerwony z kromka chleba w barszczu Jakieś ziemniaki itp. też były?
kotlet sojowy,2 pulpeciki cielece,spora miska salaty z rozrobionym sosem z oliwa z oliwek A jakieś węgle?

Po:2 garsci orzechow wloskich Wrzuć to do homo/wieśniaka/jogurtu, dodaj coś jeszcze łyżkę dżemu/miodu/kakao/suszki/czeko etc. i byłby ładny podwieczorek

Kolacja: nalesnik z serem z jogurtem naturalnym greckim Tylko jeden? I tylko z jogurtem? A jest tyle opcji na dodatki do naleśników...szkoda, że taki 'goły'
Potem:mozliwe ze piwo hm..ok.

I jak to widzicie? W ogole to macie jakies pomysly jak moge zmniejszyc ilosc chleba w ciagu dnia?Na kolacje pasowalby tu chleb ale wtedy wychodzi 7 kromek chleba dziennie;/ troche nudno.Chce jakos to urozmaicic.I dziekuja za ostatnia ocene jadlospisu
No właśnie dziwię się dlaczego do obiadu nie ma innych węgli niż chleb? Przecież tu świetnie pasowałby ryż/kasza/makaron/ziemniaki
A po drugie na 1 i 2 śn. można kanapki zamnieć na:słodkie ciacha/homo/owsiankę/wiejskiego/budyń/naleśniki/omlety/sałatki owocowe/ryż czy manna na mleku
- jest tyle możliwości...
Podsumowując - za mało jak na P.
reszta jw.

Byle do przodu
Byle do wiosny
Będziemy piękni jak dawniej,
Będziemy działać sprawniej

Tula0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości